Stig-Björn Ljunggren Podcasts
-
Den 28:e januari bjuder vi in till det sista Hur kan vi LIVE någonsin på Intiman i Stockholm med gäster som Richard Jomshof, Aron Flam, Makode Linde, Bilan Osman, Paolo Roberto, Hanif Bali, Ivar Arpi, Jens Liljestrand, Lars Trägårdh, Janne Josefsson, Mona Sahlin, Henrik Jönsson, Fredrik Lindström, David Eberhard, Leonidas Aretakis, Myra Åhbeck Öhrman, Soran Ismail med flera. Mer info och biljetter på www.hurkanvi.seVeckans avsnitt är ett bonusavsnitt där vi publicerar hela ”Hur kan vi: LIVE - Digital samtalsfestival” från den 27:e maj 2020 i både video och som podd. Samtalen spelades in innan vår vän och kollega Lars Vilks tragiskt omkom och vi har valt att behålla intervjun med Lars för att hedra honom och hans viktiga konstnärliga arbete och kamp för konstnärlig frihet och yttrandefrihet. Hur pratar vi om Döden i Sverige? Varför är svärmorsporr så stort på Internet? Vad har Chang Frick och Janne Josefsson gemensamt? Vilka är Lars Vilks bästa karantäntips till svenska folket? Varför vill Hanif Bali & Per Lindgren gömma en kamera i green room på Hur kan vi : LIVE? Vilka är Dr Johan Grants bästa tips för att hantera kränkthet? Och vad tycker Aron Flam egentligen om det svenska samtalsklimatet?Under tre timmar får du svar på dessa frågor från gäster som Hanif Bali, Per Lindgren, Henrik Jönsson, Chang Frick, Janne Josefsson, Ann Heberlein, Aron Flam, Lars Vilks, Åsa Nilssonne, Staffan Dopping, Stig-Björn Ljunggren, Johan Grant, Ninja Thyberg, Myra Åhbeck Öhrman, Sanna Rough och musik med den fantastiska Felicia Falck.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Meritokrati handlar om att den som är mest kompetent och begåvad ska få positionen. Det systemet har gett västvärlden välstånd, jämställdhet och demokrati. Men i dag är den meritokratiska idén utmanad från både woke-vänster och Trump-höger. Kritikerna menar att det inte är de bäst lämpade som har framgång i dag utan att det beror på nätverk och bakgrund, men att vi fortfarande lever i föreställningen om att de faktiskt förtjänat sina positioner. Eliten blir därmed självbelåten. Är kritiken befogad? Och hur står det till med meritokratin inom kulturvärlden, universitetsvärlden och politiken? Är det tabu idag att tala om begåvningar, för att det låter elitistiskt? Gäster: Torbjörn Elensky, författare och kulturskribent, Anna Victoria Hallberg, litteraturvetare vid Södertörns högskola och Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör vid socialdemokratiska Sydöstran. Programledare: Nina Solomin.
-
7 juni. Justitieminister Morgan Johansson klarade sig från misstroendeförklaringen. Varför gick det som det gick och vad ska man tycka om saken? Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör på socialdemokratiska Sydöstran och ledarsidans Olof Ehrenkrona diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
-
7 april. Regeringen har gått från nej till nja till NATO. Var kommer man att landa till slut? Daniel Färm, politisk redaktör på Aktuellt i Politiken och Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör på Sydöstran, hjälper oss att förstå socialdemokratins tankar i frågan. Andreas Ericson ställer frågorna.
-
I Godmorgon världen dessutom Panelen, krönika av Göran Rosenberg, kåseri Pamela Jaskoviak och satir med Public Service
Timme 1:
Rysk invasion rycker närmare Ukraina
Postcovid kan bli ny folksjukdom
Festliga protester i Ottawa
Film om fattigdom i Egypten möter kritik - möt den firade skådespelaren
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen med Lisa Pelling, Stig-björn Ljunggren och Tove Lifvendahl
Timme 2:
Kiruna flyttar - men hur får man med stadens själ?
Public Service
Skandal på äldreboenden i Frankrike - allt fler väljer kollektiv som alternativ
Kulturpanelen om sena debutanter
Kåseri av Pamela Jaskoviak
-
Under november eller "Movember" uppmärksammas manlig hälsa och framförallt prostatacancer. Är diagnostiseringen bra nog att kalla alla män över 50 till provtagning? Vilka risker finns?
När får vi en ny statsminister?Stefan Löfven lämnade under dagen in sin avskedsansökan till talmannen. Frågan är om och i så fall när Magdalena Andersson utses till ny statsminister. Centerpartiet har gett grönt ljus men kommer Nooshi Dadgostar göra det samma? Vi pratar med statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Vad ska man tänka på innan provtagning för prostatacancer?November kallas ibland för "Movember", en kampanj som uppmärksammar manliga sjukdomar och särskilt prostatacancer. Bland annat uppmuntras män att odla mustasch månaden ut. Den svenska versionen av Movember heter "Mustaschkampen" och görs av prostatacancerförbundet. Varför har mustaschen blivit en symbol? Per-Anders Nygård, kampanjledare Mustaschkampen gästar. Kampanjen uppmanar bland annat att män över 50 år ska testa sig för cancern. Vilka nya behandlingar mot prostatacancer finns? Hur ska man resonera innan man åker in på provtagning? Olof Akre, professor och överläkare i urologi på Karolinska Institutet gästar programmet.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman
-
27 oktober. Bör S försöka vinna tillbaka väljare som gått till SD och i så fall hur? Och ska S söka stöd för sin politik hos SD? Martin Klepke, Arbetet, Stig-Björn Ljunggren, Sydöstran och Lisa Pelling, Arena Idé och Dagens Arena gästade Tove Lifvendahl i podden.
-
Veckans avsnitt av Smedjanpodden handlar om epoken Stefan Löfven i svensk politik, och det politiska landskap den avgående statsministern lämnar efter sig.
Kommer Löfvens vägval att fortsätta prägla svensk politik, eller kommer en ny socialdemokratisk partiledare, och de partier som valt att samarbeta med Socialdemokraterna, försöka bryta sig ur de ramar som Löfven satt upp under sin tid som statsminister?
Svend Dahl diskuterar med Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk redaktör på socialdemokratiska Sydöstran, Alice Teodorescu Måwe, borgerlig debattör och krönikör, och Henrik Dalgard, skribent på Smedjan.
-
23 augusti. Varför går han, och hur kommer han att omskrivas i historieböckerna? Daniel Swedin och Stig-Björn Ljunggren, politiska redaktörer för Arbetet respektive Sydöstran, diskuterar med ledarredaktionens Peter Wennblad och Andreas Ericson.
-
8 april. Jesper Sandström diskuterar med medieforskaren Mia-Marie Hammarlin och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
-
29 mars. Andreas Ericson diskuterar med Lars Leijonborg och Stig-Björn Ljunggren.
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Karin Svanborg-Sjövall, Stig-Björn Ljunggren och Hanne Kjöller om förtalsanklagelserna mot Ann-Sofie Hermansson, att Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek tvingas till nedskärningar och hur Sverige bör hantera ett allt mer aggressivt Kina.
Programledare: Erik Thyselius. -
I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Stig-Björn Ljunggren, Sanna Rayman och Thomas Mattsson miljörörelsen Extinction Rebellions etablering i Sverige, religiösa friskolor och Stefan Löfvens kritiserade intervju i SVT:s Agenda. Programledare: Erik Thyselius.
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Stig-Björn Ljunggren, Sanna Rayman och Erik Hörstadius om den uppblossande migrationskonflikten mellan S och MP, varför antiken är ett viktigt ämne i skolan och SVT:s kritiserade kampanjfilm mot desinformation och propaganda. Programledare: Erik Thyselius.