Tomas Larsson Podcasts

  • Mikael Wiehe och författarna Johanna Nilsson och Patrik Svensson i en gudstjänst från Bokmässan i Göteborg.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Samtal och textläsning finns nu som PODD på SRplay och där poddar finns!

    Mikael Wiehe har valt att avsluta sin allra sista konsertturné med sitt framträdande här.
    Författarna Patrik Svensson och Johanna Nilsson samtalar kring och läser ur  sina nya böcker ”Den lodande människan” respektive ”Ängeln på Rival” med kyrkoherde Lars Björksell som leder gudstjänsten.
    Vi hör även kören Kärlekör från Kärlekens kyrka i Halmstad under ledning av Stefan Ljungberg.

    I centrum står den fantastiska blågröna planet som vi bebor och hur vi människor hanterar vårt ansvar för den och för varandra.
    Patrik Svensson skriver om havets skönhet och skörhet, Johanna Nilsson skriver om människoöden i klimatkrisens tid och Mikael Wiehe sjunger om de smältande isarna.

    Klimatkrisen påverkar oss alla, från det lokala perspektivet till det globala. Den är vår tids ödesfråga och att snabbt vända utvecklingen är en grundförutsättning för många arters överlevnad – inte minst vår egen.

    ”Vi upptäcker något, vi erövrar det och vi förgör det. Är det alltid så? Är det så människan är förutbestämd att förhålla sig till världen?”
    ur Den lodande människan av Patrik Svensson

    Medverkande:     

    Lars Björksell, gudtjänst- och samtalsledare, vanligen kyrkoherde i Halmstads församling
    Johanna Nilsson läser ur sin roman Ängeln på Rival
    Patrik Svensson läser ur sin essäsamling Den lodande människan
    Förbön Lena Jaremo och Julia Westerberg
    Mikael Wiehe, framför: Vi sjunger för varann, En sång till modet och På livets hav ackompanjerad av Anders Pettersson, gitarr och Christer Karlsson, klaviatur                                

    Kärlekören med: Stefan Ljungberg, körledare
    Kaisa Ljungberg, Carl Hallqvist, Emma Wendland, Erika Rennie, Gabriele "Gabi" Ermlich, Hanna Simonsson, Ingela Jönsson, Jenneke Rodenburg, Julia Westerberg, Lena Jaremo och Sofia Javenek
    Kompband: Dan-Åke Wälivaara, elbas, Mikael "Micke" Ek, trummor och Tomas Larsson, gitarr

    Producent Neta Norrmo

    Tekniker Thor Andersson och Hedvig Olsson
    för Sveriges Radio Göteborg
    [email protected]       

  • “Det är fullt av automatiseringsidéer ute i verksamheterna. Det gäller bara att fånga in och beskriva dem på ett bra sätt”.

    Dagens avsnitt är för dig som tycker det är viktigt med, eller funderar på, det här med automatisering som en del i digitalisering, effektivisering och verksamhetsutveckling. Du kanske funderar på vad automatisering egentligen är och hur man kommer igång? Eller så har ni kommit en bit i er automatiseringsresa men vill ha några tips för hur ni kan fånga upp fler idéer och behov.

    Till vår hjälp har vi Tomas Larsson från digitaliseringsstaben i Linköpings kommun som pratar om automatiseringsglasögon och vikten av att släppa det där med tekniken och istället fokusera på behoven i verksamheten. För att hjälpa dig att komma igång i tänket tipsar vi bland annat om triggerfrågor och kontrollfrågor. Det här är de frågor vi nämner i podd-avsnittet: 

    Triggerfrågor

    Matar du in onödig information i era system? Ser information olika ut beroende på vart du tittar? Stannar saker upp när någon är sjuk eller bortrest? Rättar du administrativa fel? Flyttar du information från ett ställe till ett annat? Är det något administrativt arbetsmoment som gör dig frustrerad? Utför du monotona arbetsuppgifter? Finns det kontroller du skulle vilja göra men är för tidskrävande manuellt? Skulle det vara ett mervärde att arbetet utförs under hela dygnet? Vad använder du Excel till? (Vad skulle hända om Excel försvann?)

    Kontrollfrågor

    Är logiska regler för eventuella vägval i processen få och enkla? (“Om det är si gör så”) Är undantagen få? Är processen manuell? Är processen repetitiv? Är inputen lika varje gång? Är inputen digital? Är processen stabil och inga ändringar planerade? Är processen realiserad/effektiv? Informationen behöver inte kompletteras manuellt under processen? Utförs processen många gånger på ett år? Är det många medarbetare som utför samma process? Innebär processen att hämta information från ett system/program och mata in i ett annat? Processen är fri från godkännande där autentisering krävs? Förslaget innebär inte att arbetsbelastningen ökar någon annanstans i flödet?

    Länkar:

    Innovationsguiden: https://innovationsguiden.se/

    E-utbildning om automatisering: https://eutbildning.linkoping.se/filmer/automatisering/#/

    Program för digital transformation: https://www.linkoping.se/kommun-och-politik/fakta-om-linkoping/regler-och-styrande-dokument/styrande-dokument/program/program-for-digital-transformation/

    Linweb om automation (intern länk för anställda i Linköpings kommun): http://linweb.linkoping.se/var-kommun/digitalisering/automatisering

    Automatisering i välfärden: https://rapporter.skr.se/automatisering-i-valfarden.html

    Musiken i detta avsnitt är delar tagna ur Evan Schaeffer's Around the Bend. CC Attribution License tagen från http://freemusicarchive.org/music/Evan_Schaeffer/Glow_1216/Evan_Schaeffer_-_09_-_Around_the_Bend_1887