Världscupen Podcasts

  • I detta avsnitt pratar jag med Mona Brorsson som är en viktig pusselbit i det svenska skidskyttelandslaget. Hon har lång erfarenhet med sina 10 år i Världscupen och medaljer i OS, VM och EM samt pallplatser i Världscupen.


    Vi pratar om hur Mona växte upp i Värmland och varför det blev skidor och senare skidskytte. Vad är det som lockar med skidskytte och vad är det Mona har som gör henne till en världsåkare. Detta besvarar Mona i detta avsnitt.


    Hon ger sin syn på Wolfgang Pichlers egenskaper som ledare och tränare och vad han betytt för Monas karriär från den dag han klev in och verkligen styrde Mona och hennes lagkamraters träning. Bevisligen gav det önskad effekt. Vi pratade också om likheter och skillnader mellan Wolfgang och Johannes Lukas som idag styr landslaget med stor framgång.


    Vi kommer in på nerven med skidskytte och oundvikligt in på några klassiska skjutningar Mona varit med om, OS i mixstafett 2018, VM individuellt 2019 där många tror att Mona var mycket nervös. Mona ger sin bild av det samt hur hon jobbar med sina tankar och att hitta nya vägar till att bli en mer stabil skytt.


    Mona ger sin syn på träning. Vi pratar om synen på kvantitet vs. kvalitet och vad som driver och motiverar henne att dag efter dag göra jobbet ofta på egen hand. Det blir väldigt många timmar per år som hon har att fundera över saker och ting.


    Det är bara dagar kvar till Sverigepremiären i Skidskytte som går av stapeln i Idre. I år är det många internationella lag med och start av den svenska klassikern Vinterstudion. Mona berättar om uppladdningen inför premiären och så klart hur hon ser på säsongen 2022/2023


    Vi kommer in på hur Mona ser på framtiden och vad hon vill bli och försörja sig med efter sin skidskytte karriär.


    Stort tack Mona för din medverkan i Vintersportpodden och stort lycka till i kommande vinterns tävlingar och livet framåt!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta avsnitt samtalade jag med Jörgen Brink som är en av de största skidåkarna genom tiderna. Jörgen har dels vunnit Vasaloppet tre gånger i rad men har också internationella meriter med tre VM medaljer och vinster i Världscupen på sitt idrotts CV. Till detta har han även en femte plats att lägga till sitt CV i Skidskytte. Jörgen berättar inledningsvis hur han såg upp till en annan skidlegend från Delsbo i sin ungdom och som hjälpte honom att välja ut rätt skidor, Thomas Magnusson.


    Jörgen och jag hade ett mycket trevligt och givande samtal. Vi pratade om hans uppväxt i Hälsingland där han höll på med många idrotter och där skidor och fotboll var de två största intressena. Sedan kom vi in på hans karriär som har innehållit tre olika skeden. Först traditionell skidåkning där han nådde otroligt fina resultat och var ett bidrag till skidlandslagets framfart på världsscenen. Sedan konverterade han till Skidskytte efter påtryckning från skidskytteledaren Wolfgang Pichler. Han var nära att kvalificera sig till OS i Vancouver 2010, som bäst kom han på femte plats i Världscupen. Sista skedet i Jörgens karriär som skidåkare var långlopp där han blev en av de största och en svensk legendar genom att ta hem Vasaloppet tre år i rad vilket han är en av fyra att ha gjort. Vi pratar en hel del om Vasaloppet där han berättar allt från hur han tänkte under loppen till vilken seger som smakade bäst.


    Sedan kom vi in på toppar och dalar i karriären. Jörgen berättar om den djupaste dalen i karriären och vad det har inneburit för honom.


    I dag arbetar Jörgen med skidskyttetalanger på Sollefteå skidgymnasium där han själv var elev. Vi diskuterar om hur träningen är upplagd och hur man på bästa sätt skall utvecklas som skidåkare från barn/ungdom till senior. Här har Jörgen stor erfarenhet både som åkare och ledare.


    Jörgen berättar om sitt intresse för Skogsbruk och hur han med glädje tar han om sin egen skog i hembygden Delsbo.


    Jörgen är en otroligt ödmjuk och trevlig kille som verkligen delar med sig av sina erfarenheter från skidåkningen och livet. Dessutom bjuder han på tips som är värda att ta med sig.


    Stort tack för din medverkan i Vintersportpodden och lycka till med allt du tar dig för i livet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta avsnitt pratar jag med Sveriges enda alpina VM medaljör i Super-G och Störtlopp på herrsidan, Patrik Järbyn! Han var länge den äldste medaljören i historien men blev slagen 2019 i samband med VM i Åre.


    Patrik har 20 säsonger i Världscupen, 303 WC starter, 5 OS, 9 st VM och har gång efter annan visat att med stor passion och vilja kommer man långt och når sina målsättningar. Han berättar om sin karriär och allt han gått igenom vilket är mycket intressant. Inför säsongen 2006/2007 var han inte med i landslaget, det var dessutom hemma VM i Åre som hade varit en stor målsättning för Patrik. Han bestämde sig för att hitta en egen väg med träning och material vilket skulle bli en framgångssaga. På hemma plan inför hemmapubliken i Åre tar han en historisk VM medalj i Störtlopp!!


    Patrik kommer från Borås, han beskriver hur hans skidkarriär började och hur det var att utöva alpint i dessa regioner. Han påpekar vid ett flertal tillfällen vikten av att barn och unga utövar fler idrotter och har en stegrande utveckling.


    Patrik har stor erfarenhet av alpint och tränar idag ett gäng i USA där han numera bor sedan ett antal år tillbaka. Under intervjun berättar Patrik om viljan att återvända hem till Sverige och vara en del av den Svenska alpina skidåkningen.


    Jag tror att Patrik har mycket att dela med sig av. Han har verkligen visat att det mesta är möjligt och att inget kommer av sig själv. Tack Patrik för din medverkan i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter.


    Lycka till med allt i framtiden!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Spänt läge mellan USA och Ryssland inför möte i Stockholm. Snökaos i stora delar av södra Sverige Jonatan satt fast i Kungsbacka i 12 timmar. Komiker Anna Blomberg tar sina imitationer ut på turné med Riksteatern. Direkt från Världscupen i skidskytte i Östersund.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen.

  • I detta avsnitt pratar jag med Anna Swenn Larsson som har sina rötter i Rättvik. Hon flyttade som 16 åring till Järpen och skidgymnasiet och bor numera i Åre. I Åre trivs Anna som fisket i vattnet då hon verkligen mår som best när hon får åka skidor både uppför och utför samt vara i den härliga miljön som Åre bjuder på.


    Vi pratar så klart om Annas uppväxt och karriären. Anna var riktigt på G säsongen 2019/2020 där hon var med och slogs med de allra bästa och etablerade sig i toppen. 2019 kom karriärens hittills största merit då hon på hemmaplan inför stor publik tog VM silver och den enda svenska medaljen. 2020/2021 blev en säsong som Anna gärna glömmer då den inleddes med att inte få tävle i slalompremiären på grund av ledares Covid smitta, sedan drabbades Anna själv av Covid för att sedan bryta foten och missa säsongens höjdpunkt, VM i Cortina.


    Nu är Anna åter i träning och vi pratar en del om skadan och förväntningarna inför kommande säsong och så klart det stora målet OS i Kina.


    Anna är en tjej med stor energi och karisma som hon verkligen sprider till sin omgivning.


    När detta avsnitt sänds är det alpin premiär i Sölden, storslalom vilken Anna inte kommer delta i. Lyssna på avsnittet för att få vinter feeling och en bra bild av en Anna som är ett av Sveriges största OS hopp och som jag tror kommer göra en fin säsong i Världscupen.


    Tack Anna för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till i vinter!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.