västkusten Podcasts
-
Åttonde avsnittet av allsvenska podden! Det snackas om galna derbyt mellan Hammarby och AIK, Djurgårdens överkörning av Malmö FF och Norrköpings pånyttfödelse. Degerfors succéspelare Abdelrahman ”Abdo” Saidi finns med och berättar om vändningen mot Sundsvall, segern mot HIF, målsuccén och intresset kring honom. Sen får vi dessutom en rapport från västkusten, sillysvep med Swedberg, Saidi och Jens Gustafsson och det snackas om varför Danielson bör skriva på för Djurgården.
-
Mimmi Skoglund kommer ursprungligen från Göteborg men bor sedan många år tillbaka i San Francisco. Där arbetar hon inom förskoleverksamheten på Scandinavian School and Culture Center, en verksamhet som hon även var med om att starta upp.
Vi får en insyn i hur det är att bo på den amerikanska västkusten och hur det har förändrats det senaste året. Hur de utsatta människorna fått det svårare, men även hur sammanhållningen med ens grannar har vuxit sig starkare.
Mimmi berättar hur den stora donation, som Scandinavian School and Culture Center mottagit av SWEA San Francisco och Barbro Oshers Pro Suecia Foundation, kommer att användas. Vi pratar även om hur det är att som svensk organisera insamlingar till verksamheten i skolan för att få den att gå runt. I amerikanska skolor är det väldigt vanligt att samla in pengar till verksamheten och föräldrar förväntas ställa upp med tid och pengar till barnens skola, vilket i sin tur leder till en gemenskap och en stark vi-känsla.
Mimmi ger oss tips om hur man som förälder kan hjälpa sina barn att behålla svenskan och om hur viktigt det är att hitta motivationen när det gäller att hålla igång språket.
Att bo i San Francisco tycker Mimmi är fantastiskt, närhet till stränder, skidåkning, vingårdar och så lite oväntat, fantastiskt kaffe! Trots allt detta så klappar Mimmis hjärta lite extra för sommarhuset i Prässebo utanför Göteborg.
Följ Mimmi på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mimmi-skoglund-49ab547
Följ Scandinavian School and Culture Center på sociala medier:
Scandinavian Schools hemsida: www.scandinavianschool.org
Matfilm från SSCC: https://youtu.be/YZUkLmy2b8U
Instagram: https://www.instagram.com/scandinavianschool/
Facebook: https://www.facebook.com/thescandinavianschool
LinkedIn: www.linkedin.com/company/scandinavian-school-in-san-francisco/
SWEA-Poddens Team i detta avsnitt:
Intervju: Maria Jacky och Stina Bergh Palo
Redigering: Malin Svanteson
-
I veckan fick jag besök av Per Andrén från gruppen Comfort Addict.
Han hade åkt ner till västkusten från Stockholm och besökte då även mig på Eriksberg för att snacka lite musik. Mycket musik blev det till och med. Både om hans egna musikaliska resa från olika band till Comfort Addict. Men också om fem album han inspirerats av. Dessa album hade han till och med med sig på LP. Så vi helt enkelt kunde klämma och känna på musiken samtidigt som vi pratade om den.
Sedan snackar vi om arbetet med låtarna på kommande debutalbumet som släpps till hösten. Men också om de singlar de som band släppt än så länge.
Ett härligt snack på 60 minuter utlovas.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Den stora Göteborgspecialen! Vi omfamnar västkusten och ägnar alldeles för mycket tid åt Göteborg! Det blir GBG-sång! Det blir GBG-nyheter! Det blir (förlåt) gött änna! Dessutom: vi pratar med Evalisa Wallin från P3 Krim om Madeleine McCanns försvinnande, 15 år senare. Kalle Berg från P3 Nyheter rapporterar om rysk nazistpropaganda mot Sverige & Fortums handel med rysk gas. Ginna Lindberg tittar förbi och förklarar det läckta dokumentet om amerikanska abortgarantin. OCH: Hela Sverige kniper!
Programledare: Kodjo Akolor, David Druid och Linnea Wikblad -
En stenkastande anhopning av människor och ett religiöst ledarskap som hejar på! Vi pratar såklart om hotet mot de första baptisterna i Sverige - de som i sinom tid blev Landsförvisade.
Rebecka Fredriksson, författare och f.d journalist, möter upp med Anton för att samtala om hennes historiska roman Landsförsvisade. Det blir lite Vimmerby men mest västkusten när de två diskuterar hur man skildrar romanser från mitten av 1800-talet, om hur man framställer präster på ett generöst sätt och om Vilddjurets märke. Vad var mest förvånande att få reda på om Sveriges första baptister? Och vad är egentligen nästa twist i berättelsen? Boken kan beställas här!
Anton synar ny-reformerta i sömmarna och tillsammans med Victor diskuteras brinnande bilar och en hel del annat!
---
Gilla oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Skriv till oss på [email protected]
Prenumerera, dela, kommentera, recensera! -
Stinas första veckor som debutant har varit fullspäckade med signeringar, scenframträdanden, otrolig läsarfeedback och bokmässa på Västkusten! Anneli har skickat slutkorrektur till förlaget, boken har just lästs in och nu är det snart bara inlaga och tryck kvar! Och avtal för tredje boken om Alva Bergman "Solkurvor" har just skrivits under och kommer hösten 2022, så det blir två böcker i år!
I dagens poddavsnitt försöker vi bena ut vad vändpunkter är, vad ska vi med dem till och hur tänker vi kring det. Som vanligt med mycket hjälp från skrivvännerna i Facebookgruppen!
Gå gärna med i/in i Facebookgruppen och ställ frågor, dela med dig av kunskap och erfarenheter eller tyck till om dagens tema. Kanske kan du hitta dina nya skrivvänner? Facebookgruppen hittar du här: https://www.facebook.com/groups/848229862689239/
I Podden Skrivvänner hör du feelgood-författaren Anneli Olsson som har gett ut "Fritt fall" och "Stormsteg" i serien om Alva Bergman och utkommer med "Tända stjärnor" i en ny serie sommaren 2022 och spänningsförfattaren Stina Flodén som just har debuterat med ”Nu dör vi”!
Stina och Anneli hittar du på Instagram: stina.floden och forfattaranneli samt på TikTok som poddenskrivvanner
-
Sveriges poliser kan behöva vattenkanoner, för att kunna stoppa så våldsamma upplopp som det var under påskhelgen. | Det är färre unga från utsatta områden som röstar i valet till riksdagen. | 18-årige Max fiskade upp en fyra meter lång haj, utanför Västkusten.
Programledare: Jenny Pejler och Ingrid Forsberg. -
Nina är på västkusten med Melvin och Vanessa har levt i en evighetsloop av sanering. Lite tävlings-snack och så klart uppdatering om djuren som är lite krassliga. Trevlig lyssning! Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Biljettkaoset på Västkusten. Den symboliska stolkastningen i Malmö. T-korsningen på Tele2. Ponnes drömhelg och DÅ kommer krisen i Peking.
-
Linnér-gate med riskfyllda svallvågor. Publikutvecklingen i Uppsala. Självförtroende på västkusten. Edvardsen och Brolin om hetsiga premiären.
-
Midsommar 1916 flyter en kropp i land på Västkusten. Man lyckas identifiera kroppen med hjälp av en liten papperslapp som mirakulöst nog fortfarande går att läsa. Vem var mannen och hur kom det sig att han hamnade där? Det här avsnittet handlar om det stora slaget vid Skagerrak och hur det påverkade de boende på Västkusten. För vad händer när fiskenäten fylls av lik istället för makrill?
-
Christopher Garplind delar med sin värsta försovning, vilket ni lyssnare även gör! Fullspäckad gästlista med journalisten Stina Blomgren som ger bakgrund till varför Sverige håller en givarkonferens i Jemen. Micke Lindgren pratar nya satirserien Herr Talman och Djur-Ted förklarar varför valrossar chillar på västkusten. Och Garpens barndomscrush Sofia Wistam glider in och pratar Naked Attraction Sverige. Frågan kvarstår dock om Hanna Hellquist kommer vara med i den svenska versionen?
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist. -
Pippipodden tar sig an ännu ett nytt fågelår 2022! Avsnitt 45 blir till stor del tillägnat den magnifika slagugglan, och till särskilt minne av Silverfallets slaguggla som, efter detta avsnitt spelades in, tyvärr flög vidare till de sälla jaktmarkerna. Året började annars som brukligt med artrally och en februarimånad som blev en ovanligt blåsig och regnig historia i stora delar av landet. Widde tar upp en studie om hur störningar påverkar vadare och Gullet delar med sig av ett möte på djupet i naturen. Hur går det för fåglarna i Sverige just nu? Vi pratar både inventeringar och sträckskådning. Dessutom har Gullet intervjuat Göran Johansson om att fotografera och filma från gömslen. Vad händer med alkorna längs västkusten? Så blir det förstås en hel del sångvarianter på talgoxar - det tycks finnas hur många som helst.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel via Free Music Archive
www.freemusicarchive.org/music/Kai_Engel
Samtliga fågelläten hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
Februari känns som årets längsta månad och även om det är soligt just idag, brukar vi så här års bli ganska trötta på vinter, kyla och den gråa tristessen som Göteborg bjuder på. Vi som bor vid västkusten längtar till sommaren och till att ta färjan över Kattegatt till Fredrikshavn och konstens sommarparadis i Skagen. Och dit vill vi ta er idag!
Det finns få konstnärer som vi har fått så många önskemål om som den danska målaren Anna Ancher (1859-1935). Därför har vi valt att fokusera på en målning av henne idag, och inte vilken målning som helst, utan ett av hennes färgstarka verk som verkligen fångar solskenet. För solsken och färg, det tycker vi, är det som behövs just nu, en sån här kall dag i februari.
Verket vi har valt heter “Solskin i den blå stue”, eller “Solsken i det blå rummet” på svenska. Det målades 1891 och befinner sig nuförtiden på Skagens museum i Nordjylland. I denna målning ser man Anna Anchers signum att komponera färgernas samspel med ljus och solsken som faller över människor och ting. I detta fall lägger sig solens ljus över hennes dotter Helga Ancher, som sitter i det blå rummet på Brøndums hotell, familjens hotell, där Anna Ancher även föddes. Som titeln anger är solskenet målningens protagonist och Anna Ancher väcker med sitt färgsinne och skickliga penselarbete den enkla blåmålade väggen i bakgrunden till liv.
I podden pratar vi också om Skagen, “där Nordsjöns vågor slår över din ena fot och Kattegatts vågor över den andra”, som H.C. Andersen skrev. Vi berättar mer om varför konstnärer i slutet på 1800-talet sökte sig till små byar och målade i konstnärskolonier, vad de sökte efter och vad de fann, och om de typiska platsmyterna som etablerades i nästan varje koloniort.
Självklart pratar vi även mer om Anna Ancher och hennes framgångar, men även hur hennes verk blev känt för en bredare publik först på 1960-talet, när Michael och Anna Anchers hus på Markvej 2 öppnades som museum.
Support till showen http://supporter.acast.com/konsthistoriepodden.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Utrikeskrönika 31 januari 2022.
Bergen, måndag. Jag är inte från Norge, jag är från Bergen. Talesättet dyker upp i flera olika sammanhang på min resa till Norges näst största stad. Vackert belägen på norska västkusten och sommartid, när det inte är pandemi, ligger kryssningsfartygen i kö på väg in i hamnen. Sista veckan i januari är det dock regn, kraftig vind och dimma som ligger tät - så ur den aspekten är Bergen just de här dagarna inte så gästvänlig. Annars en populär turiststad med en stolt tusenårig historia. Under 700 år var Bergen Norges största stad. Vissa historiska dokument pekar på att Bergen under 1500-talet till och med var Europa största stad.Men 1814 kom en vändning. Då gick Norge in i union med Sverige, Norge fick sin grundlag och nationaldag som firas så ståtligt 17 maj och makt och pengar styrdes mot dåvarande Christiania, numera Oslo, som fick tillbaka sin status som Norges huvudstad. Och det där sved hos Bergensarna. Jag är inte från Norge, jag är från Bergen, låter talesättet. Och det väcker min nyfikenhet. Förklaringen går att hitta i stadens långa och stolta historia. Den är inte glömd. Bergensare talar gärna om sin historia fram till 1814, sen är det tystare, säger Morten Hammerborg, professor i historia vid högskolan på Vestlandet med glimten i ögat. Han har till och med skrivit en bok om fenomenet Bergensaren. Jag är inte från Norge, jag är från Bergen. För även om Bergen inte är störst längre, så är känslan djupt rotad att Bergen är något alldeles speciellt. Här håller man på sitt och argumenterar mycket och gärna för sin sak - så låter den generella förklaringen. Det kan också visa sig när det ska fattas beslut, till exempel, om stadens infrastruktur. En diskussion om att bygga spårvägstrafik över den världsarvsklassade Bryggen har hamnat i långbänk, skapat politisk kaos och infekterad stämning. Så starka känslor att det finns de som undviker att diskutera frågan med vänner och släktingar för att inte bli ovänner. Planerna på att bygga den så kallade Bybanan över Bryggen i Bergen är en så pass lång historia att det kräver ett eget reportage. Diskussionen har pågått i minst 15 år. Ett politiskt beslut fattades strax innan jul om att bygget ska bli av, men på gatan möter jag Bergenserare som inte alls nöjer sig med det. Diskussionen måste gå vidare säger de med emfas, andra menar att resten av Norge skrattar åt hela historien och att något liknande aldrig skulle kunna hända på andra platser i Norge. Jag är inte från Norge, jag är från Bergen. Ett talesätt som sätter en del av Bergens historia i ett sammanhang. Om det blir spårvägstrafik över Bryggen återstår att se. Runt 2030 kan bygget vara klart om inga beslut rivs upp och motståndarna får liv i debatten igen. Carina Holmberg, Bergen [email protected] - Montre plus