Episodi
-
Trump ble kastet ut av Twitter og Facebook etter stormingen av kongressen. Og Trump-komplekset illustrerer godt den gordiske knuten vi skal snakke om i dagens episode. Trump fikk et enormt nedslagsfelt og popularitet ved å bruke særlig Twitter som sin kommunikasjonsarena. Og de lot ham holde på, med det ene mer hårreisende utspillet etter det andre. Men så var det plutselig slutt, og da ble en president kastet ut av det som har blitt en av vår tids veldig viktige arenaer for offentlig samtale og diskusjon. Det viser hvor mektige disse selskapene er. Og spørsmålet blir: er det noen rettslig regulering som setter rammer for Some-selskapene, eller er dette opp til dem selv og egen selvregulering. Er det i så fall en god idé? Men samtidig, hva er alternativet?
Anine Kierulf, førsteamanuensis og ekspert på ytringsfrihet, er på besøk for å hjelpe programleder Marianne Reinertsen med å løse den gordiske knuten. Hør hva de finner ut av i dagens episode!
-
Eirin Eikefjord (jurist og politisk redaktør i Bergens Tidende) og Adele Matheson Mestad (direktør i Norges Institusjon for Menneskerettigheter – NIM) og programleder Marianne Reinertsen plukker opp tråden for å analysere vårens viktigste koronajuss.
Hvordan blir barn og unges rettigheter ivaretatt? Hvilke påskeregler gjelder? Hvorfor er det så vanskelig å forstå koronareglene – og hvordan kan myndighetene lage mer forståelige regler?
Toppolitikere fra Ap og statsministeren har opptrådt i strid med koronaregler og i hvert fall folks opplevelse av rett og galt. Brøt statsministeren koronareglene, og får hun i så fall samme straff som vi andre ville fått?
-
Episodi mancanti?
-
Hva er de viktigste sakene denne våren? Eirin Eikefjord (jurist og politisk redaktør i Bergens Tidende) og Adele Matheson Mestad (direktør i Norges Institusjon for Menneskerettigheter – NIM) er sidekicks i denne påskeoppsummeringen. Både IS-rettssaken, rusreform og CRPD (konvensjonen for mennekser med funksjonsnedsettelse) blir gjenstand for analyse. I tillegg disker vi opp med relevante kulturelle innslag du kan kose deg med i påsken!
-
Et år er gått siden arbeidshverdagen vår ble snudd på hodet. Hjemmekontor gikk fra å være unntaket til å bli den nye normalen. Blir våre rettigheter godt nok ivaretatt når vi sitter spredt utover på hvert vårt hjemmekontor? Hvilke krav har vi til oppfølging og tilrettelegging? Og er lovverket up to date med tanke på en så endret arbeidssituasjon og hverdag? Tina Storsletten Nordstrøm er advokat fra LO og forteller oss det vi trenger å vite om rettighetene våre på vår nye arbeidsplass: hjemmekontoret.
-
På torsdag er Tina Storsletten Nordstrøm på plass i studio for å fortelle om hvilke regler som gjelder når du sitter på hjemmekontor, og om du har samme rettigheter nå som du hadde da du var på kontoret som normalt. I denne episoden varmer vi opp ved å fabulere litt over ulike, uvante problemstillinger som kan dukke opp når vi alle er sent hjem fra jobb og hjemmekontor har blitt den nye arbeidsplassen.
-
I februar ble det klart at Baneheia- saken skal gjenopptas. Hva skal til for å få saken sin gjenopptatt? Hvorfor har vi en gjenopptagelseskommisjon? Og hva betyr det at Viggo Kristiansen nå får behandlet sak sin på nytt? Snakker vi om justismord og en gigantisk rettsskandale? Hør ekspert på strafferett og uriktige domfellelser Ulf Stridbeck i samtale med programleder Marianne Reinertsen i denne episoden av Jusspodden.
-
#Metoo har entret rettsapparatet. En sak om seksuell trakassering ble avsagt i Høyesterett før jul. Hva går den ut på og hvor går grensen for seksuell trakassering på arbeidsplassen? Kjetil Kolsrud fra Rett24 har fulgt saken, og samtaler i denne episoden med programleder Marianne Reinertsen om dommen og hvilke konsekvenser den får.
-
Ny smittestopp-app ble lansert i slutten av 2020. Nå i nedstengningen i januar fikk vi sms fra FHI om å laste ned smittestopp-appen. Men, med problemene knyttet til første versjon av appen friskt i minnet blir spørsmålet om Smittestopp 2.0 trygt kan tas i bruk? Direktøren for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, forteller oss om forskjellene på den nåværende og forrige smittesporingsapp. Bjørn Erik avslører om han har tatt appen i bruk eller ikke, programleder Marianne får coaching i hvordan hun skal vurdere om hun skal laste ned Smittestopp eller ei og får i tillegg et juridisk prinsipp oppkalt etter seg. Hør mer om Smittestopp og Lex Marianne i denne episoden av Jusspodden!
-
Vi hører stadig historier om folk som har blitt utsatt for ID-tyveri. Det fremstår som den store skrekken, for ikke bare opplever du å bli svindlet, du kan også risikere å bli erstatningsansvarlig overfor barnkene for beløpet.
Hva er jussen i slike tilfeller? Hvilke rettigheter har du om ID-tyveri skjer deg?
Nå har det kommet ny regulering – hvilke konsekvenser får det?Norges fremste ekspert på ID-tyveri, Marthe Eidsand Kjørven, kommer på besøk i studio i denne episoden av Jusspodden.
-
Sesong 5 sparkes i gang med en teaser! Professor Marthe Eidsand Kjørven gir eksempler på hva som kan skje om du blir utsatt for ID-tyveri, og hvilke krav bankene har overfor deg.
-
Vaksineringen er i gang og flere har tatt til orde for digitalt vaksinepass. Hva er det, og er det en god idé? Programleder Marianne Reinertsen diskuterer spørsmålet med Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon.
-
Regjeringen sendte et lovforslag på høring i januar. Det har fått mye motbør. Så ble det oppdaget mutant-virus var i Follo, og da begynte alle å snakke om porforbud. Går det mot portforbud i Norge? I denne bonus-episoden forteller helserettsekspert Anne Kjersti Befring hva portforbud vil si for oss og hva som skal til for at det blir innført. Programleder er Marianne Reinertsen.
-
Når vi trodde at det endelig begynte å løsne, etter en lang høst, ble det påvist mutant-virus i Follo og full nedstengning igjen – den strengeste siden mars. Dette er inngripende tiltak – hva skal til for å hjemle en slik lockdown vi har hatt nå og hvilke vurderinger må foretas? Og skjønner vi forskjellen på påbudene og anbefalingene fra regjeringen? I denne episoden får programleder Marianne Reinertsen besøk av helserettsekspert Anne Kjersti Befring.
-
Pandemien fortsetter å herje i det nye året, og I januar lanserte regjering et et lovforslag om portforbud. Hva går dette ut på?
-
Kjetil Kolsrud fra Rett24 gir oss et kræsjkurs i avgjørelsen i Berheussen-saken. Han trekker også frem noe interessant og litt uvanlig fra domsavsigelsen og Mariannes mattekunnskaper blir satt på prøve.
-
Vi leser stadig om etterretning i media, men hva drive denne mystiske og hemmelighetsfulle etterretningstjenesten egentlig med? Nå i januar har E-tjenesten fått en ny lov - men vil et digitalt grenseforsvar føre til en masseovervåkning av oss alle?
I denne episoden får programleder Marianne Reinertsen besøk av Ingvild Bruce, som er ekspert på sikkerhets- og etterretningstjenester.
-
Det har vært en enorm vekst i bruken av sosiale medier og andre plattformer og tjenester på nett – og også en enorm vekst i data som lagres digitalt. Hva er det vi driver med og legger igjen av informasjon på nett – og hva brukes det til? Tjenester som sosiale medier er gratis for oss å bruke, men når tjenesten er kostnadsfri – hvem er egentlig kunden?
Programleder Marianne Reinertsen får i dagens episode besøk av direktøren for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.
-
I denne episoden skuer Adele Matheson Mestad (NIM), Kjetil Kolsrud (Rett24) og programleder Marianne Reinertsen inn i spåkula og trekker frem jussnyhetene du kan glede deg til i 2021.
-
2020 lakker og lir mot sitt uunngåelige sluttpunkt. I denne julekavalkaden skuer vi tilbake på året som har gått og trekker frem de viktigste jussnyhetene fra 2020.
Programleder Marianne Reinertsen har fått besøk av Adele Matheson Mestad (NIM) og Kjetil Kolsrud (Rett24) for å dykke ned i dette ekstraordinære året.
-
Med Black Lives Matter-bevegelsen har rasisme blitt satt på dagsorden – også i Norge.
Det har kommet frem utrolig mange historier om folk som har opplevd rasistiske utsagn, til tross for at vi har et vern mot diskriminerende og hatefulle ytringer i Norge.
Hvor skal, og bør, grensen gå mellom retten til å ytre seg og retten til ikke å bli diskriminert? Hva kan du gjøre om du blir utsatt for rasistiske ytringer?
Kai Spurkland besøker programleder Marianne Reinertsen i studio for å belyse dette temaet.
- Mostra di più