Episodi

 • Bjørnar Kristiansen er "han nye fyren i bandet" som krevde å skrive nye tekster til debutplata da han ble hyret inn som vokalist. Denne uka tok han turen innom Jernverket for å snakke om Dwaal og deres "Gospel of the Vile", en av fjorårets virkelig gode plater.

  Hvordan fungerer låtskrivingen i et band som ikke har noen leder? Hvordan kan en være bred, men smal? Er det egentlig crewet eller bandet som står på scenen? Burde alle være som Bobby Liebling eller skrive om Conan og hodeskaller? Hva er arvesynden? Er Spellemann-juryen kredibel? Hvorfor orker noen å være frivillig metaljournalist? Hvilke tegneserier bør en lese? Og hvem drikker egentlig Kalinka 22 på Hulen?

  "Gospel of the Vile" er ute nå. Kjøp skiva hos Dark Essence eller i din lokale platesjappe.

  Hør Dwaals favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Dwaal - Like Rats
  LLNN - Deads
  Indian - Directional
  All Pigs Must Die - End Without End
  Cult Leader - Great I Am
  Vile Creature - Harbinger Of Nothing
  Melvins - Hooch
  Primitive Man - My Will
  Dwaal - Gospel Of The Vile
  Kreator - Pleasure To Kill
  Bismarck - The Seer
  Old Man Gloom - To Carry The Flame
  Reptile Master - The Sorcerer´s Weed
  At The Gates - Slaughter Of The Soul
  Dwaal - Obsidian Heart Burns
  Slayer - War Ensemble
  Blutvial - Serpent Procreation
  Amenra - .Razoreater.
  Konvent - Puritan Masochism
  Neurosis - Purify

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Blood Tsunami besøkte Jernverket i 2018, dagen før deres foreløpig siste album i rekka, "Grave Condition", kom ut. Hva skjer når et album får feil navn? Hvordan går det når man trekker seg unna metalmiljøet og stikker til skogs? Hvordan kunne "Grave Condition" være aktuell og utdatert på samme tid? Hva er Emperor-effekten? Hvorfor er det så mye fyll og dårlig mat i musikkbransjen? Og hva har Mongo Ninja med dette å gjøre? Frontfigur Pete Evil og trommis Faust forteller.

  Blood Tsunami har ikke spilt noen konserter siden juni 2018, men hvem vet, kanskje de lukter sagmuggen når vaksinene en dag fortrenger viruset?

  Hør Blood Tsunamis favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Black Sabbath - Zero the Hero
  Vicious Rumors - Minute To Kill
  Blood Tsunami - Poison Tongue
  Blue Öyster Cult - Vengeance
  The Accüsed - Halo of Flies
  Mongo Ninja - Vance and Belknap
  Poison Idea - Punish Me
  Disfear - Get it Off
  Blood Tsunami - Gargoyle
  Zeke - Daytona
  Slayer - Crionics
  Iron Maiden - Where Eagles Dare
  Judas Priest - Jawbreaker
  Blood Tsunami - Allegory of the Cave
  Nuclear Assault - New Song

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Episodi mancanti?

  Fai clic qui per aggiornare il feed.

 • Flax feiret nylig 45-årsjubileum for debutplata "One". Jernverket traff frontfigur Hermod Falch på Rock In for en historieleksjon av de sjeldne.

  Bandet startet allerede i 1971. Den gangen hadde de med seg en blåserekke og covret Mountain- og Cactus-låter. Men guttene ville skrive sin egen musikk, og det skulle låte ekstremt. Hardtslående heavyrock, tekster om svart magi og eksorsisme samt et sceneshow som involverte dramatisk lyssetting, røyk, sminke, skjelettdrakt, likkiste og gregoriansk sang, skapte furore blant lettskremte nordmenn. Bandet ble oppløst allerede før debutplata traff platehyllene, noe som selvsagt gikk utover promoteringen av albumet. Men Flax var ikke glemt, og heldigvis bestemte de seg for å prøve på nytt i 1978.

  Falch forteller om ettertraktede førsteutgaver og en bortkommen testpress, den skandaleomsuste Hamarfestivalen; der honoraret bestod av en lighter, hva som skiller Lars Heslas folkevogn fra turnébussen til Wild Willys Gang, hvordan et motorhavari i Tyskland førte dem til en horemamma som ansatte dem som husband på et hotell, samt krigen mellom Flax og musikkavisene Beat/Puls, der Flax med punkernes hjelp gjorde livet surt for utgiveren.

  Dersom du ikke får nok røverhistorier i denne podkastepisoden, kan du melde deg inn i Facebook-gruppa Flax Oslo. Der deles artikler, historier og bilder fra bandets karriere.

  Hør Falchs favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste
  Vanilla Fudge - The Sky Cried When I Was A Boy
  Vanilla Fudge – Thoughts
  Mountain – Mississippi Queen
  The Small Faces – Itchycoo Park
  Deep Purple – Speed King
  Black Sabbath – Paranoid
  Led Zeppelin – Whole Lotta Love
  David Bowie – China Girl
  Thin Lizzy – The Boys Are Back In Town
  Motörhead – Ace Of Spades
  Metallica – Master Of Puppets
  Dimmu Borgir – Gateways
  Opeth – The Lotus Eater
  Flax – Crusaders

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Det er ti år siden Jernverket møtte Elixir på Metal Merchants. Intervjuet ble publisert på Eternal Terror i etterkant, men aldri sendt på radio. Året etter intervjuet la bandet opp, og to av medlemmene startet Midnight Messiah. I fjor var Elixir derimot tilbake igjen, og de ga ut albumet "Voyage of the Eagle" til gode kritikker.

  I 2011 snakket vi om hvordan en ødelagt finger satte farger på "The Son of Odin"-skiva, festivalen British Steel, kvinnelige heavy metal-vokalister, en katastrofal fredag den trettende og om hvorfor folk "alltid" liker den første plata best.

  Katalogen til Elixir ble nylig gjenutgitt på Back On Black. Bandet er også booket til Keep it True i 2022.

  Elixir har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andre bands favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Paradise Losts "Obsidian" ble kåret til fjorårets fjerde beste album av Jernverkets lyttere. Jeg dukket ned i arkivet for å finne frem et Paradise Lost-intervju jeg visstnok hadde gjort på Inferno en gang. Det var derimot ikke jeg som hadde pratet med vokalist Nick Holmes. I perioden 2008-2010 samarbeidet jeg ofte med magasinene Eternal Terror og Imhotep. Vi delte intervjuene mellom oss og lånte innhold fra hverandre. Derfor er det Imhoteps Paul Kearns du hører snakke med Holmes her.

  Intervjuet er fra 2009, så her snakkes det om overgangen til Century Media, gjenutgivelsen av "Gothic", ny trommis, det å være vegetarianer på USA-turné i 1993, ølpriser i Norge samt den da planlagte plata "Faith Divides Us - Death Unites Us".

  Foruten utgivelsen av "Obsidian" er Paradise Lost også aktuelle med 25-årsjubileumet for bautaen "Draconian Times". 2021 markerer også 30-årsjubileet for vel så kjente "Gothic".

  Paradise Lost har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andre bands favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Endezzma gir ut sitt tredje album, "The Archer, Fjord and The Thunder", i dag. Jernverket møtte frontfigur og tekstforfatter Morten Shax.

  Shax forteller blant annet om Dim Nagels partylåt "Helvetes Slotten", plateselskapet Flesh For Beast som omtrent bare ga ut Hønefoss-band, da Greven utfordret Beherit til sverdkamp via et intervju i Shax' fanzine, søkemotoroptimalisering og bandnavn, vennskapet med Trondr Nefas, den "ukjente Mattis", persongalleriet på nyskiva, bokplaner, black metal-purisme og den gangen en Urgehal-konsert endte opp i slåsskamp og en vill Autobahn-ferd.

  "The Archer, Fjord and The Thunder" gis ut av Dark Essence Records. Du kan også kjøpe skiva via dem, eller på din nærmeste platebutikk.

  Hør Endezzmas favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Endezzma - Wild Glorior Death
  Darkthrone – Kathaarian Life Code
  Emperor – I am the Black Wizards
  Kvist - Svartedal
  Urgehal – Antireligiøs
  Ulvehyrde – Jarlen
  Mercyful Fate – Evil
  Bathory – Reaper
  Dissection - The Somberlain
  Motörhead – Damage Case
  Angst Skvadron – Negativitetens kvelertak

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • "Ofte jeg drømmer mig død" ble kåret til fjorårets tredje beste album av Jernverkets lyttere. Danske Ole Luk står bak enmannsprosjektet Afsky, og Jernverket slo på tråden for å finne ut mer om bandet.

  Luk avslører hvorfor han startet Afsky, hvordan han bruker egne følelser i komposisjonene og hva som skal til for å si seg fornøyd med en innspilling. Vi får et innblikk i danske diktere, skandinavisk språkrikdom og en statusrapport fra det danske metalmiljøet. Luk forteller også hvordan han egenhendig skar ut små treskrin til kassettutgivelsen av "Sorg", og hvorfor det er så viktig at Afsky forblir hans prosjekt alene, helt fra første strofe til utformingen av plateomslaget.

  Norge og Sverige bør ta seg i akt. Kalmarunionen, med Danmark som den dominerende part, står atter igjen for døren.

  Hør Afskys favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Afsky - Tyende Sang
  Solbrud - Ursult
  Heltekvad - Ærbødig er den som sejrer (nytt prosjekt med medlemmer fra Sunken og Morild)
  Árstíðir lífsins - Haka kleifir berja ok brjóta við enda langrar ferðar sinnar
  Sühnopfer - Pénitences et sorcelages
  Grav - Livets smädande fördömelser
  Auðn - Drepsott
  Skaur - Fullmaanesang
  Ekkaia - Arrastrados
  Spectral Wound - Slaughter of the Medusa
  Hæresis - In the Wake...
  Exciter - Ritual Death
  Randy - Beast of the Night
  Splinterskin - The Skarecrow (October Roads)
  Offermose - I troldkarlens dal

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Har pepperkakemenn følelser? Hvem er Nisse-Anders? Hvor viktig er sprø svor? Hva må til for at Thomas fra Mork skal komme i julestemning? Er Nissene på låven fakta eller fiksjon? Hva er den dårligste julegaven Anders Odden noen gang har kjøpt? Hvordan bør nyttårsaften feires? Og hvilken julemat ville gjestene blitt gjenfødt som?

  Jernverket finner julestemningen med Anders Odden fra Cadaver og Thomas Eriksen fra Mork. Med tomtebrygg i glasset spekulerer vi over spionasje på Haldenreaktoren, "Hver gang vi møtes" i metalversjon, Røvballebandet og Orderud-gåten. Odden forteller om Ad Hoc-festivalen, Cadaver-albumet "Edder & Bile" samt fordelen ved museinvasjon og alvorlig sykdom under en pandemi. Eriksen utdyper hvordan Theodor Kittelsen fikk ham til å lage EP-en "Pesta", sminke seg og krype oppover en trapp, og deler detaljer om Mork-øl og Per Sandbergs pub. Det blir også plass til litt religionssynsing, Radioresepsjonen og Haugesund.

  Jernverket tar juleferie resten av året, men kommer tilbake med nye episoder i løpet av januar 2021. God jul og godt nyttår!

  Hør Cadaver og Morks julestemningsfavoritter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Thomas' spilleliste:
  Motörhead - I got mine
  AC/DC - Mistress for Christmas
  Isengard - I kamp med Kvitekrist
  Rainbow - Stargazer
  Black Sabbath - Black Sabbath
  Led Zeppelin - Babe, I’m Gonna Leave You
  Darkthrone - Hardships of the Scots
  Satyricon - Mother North
  Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son
  Kiss - Who Wants to be Lonely

  Anders' spilleliste:
  Peter Auty - Walking in the Air
  Cliff Edwards - When You Wish Upon a Star
  Filmový symfonický orchestra, Štěpán Koníček - Tři Oříšky Pro Popelku (Motiv I)
  Hans Rotmo - Vårres jul
  The Pogues feat. Kirsty MacColl - Fairytale of New York
  London Symphony Orchestra, Bing Crosby, David Bowie - The Nutcracker, Op. 71
  John Lennon & Yoko Ono - Happy Christmas (War is Over)
  Jussi Björling - O Helga natt
  Boston Pops Orchestra/George Frideric Händel - Messiah Hwv 56: Hallelujah (Part 2)
  Benedicte Adrian - Walking in the Air

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Jernverket møtte Exciters John Ricci på Beyond the Gates i 2017. Hør ham fortelle om demoinnspillinger i kjelleren, forventningspress og låtskriving, hårvask på The Hammersmith, King Diamonds nysepulverproblem og high school-minner knyttet til Van Morrison-plater.

  Exciter har bestått av flere ulike konstellasjoner siden oppstarten i 1980. Da de spilte på Beyond the Gates i 2017 var originalmedlemmene samlet igjen. De hadde planer om et nytt album som bygget på klassikerene "Heavy Metal Maniac", "Violence & Force" og "Long Live the Loud". Nå, tre år senere, er gitarist John Ricci ute av bandet, og Daniel Dekay har tatt over strengene. Men hvem vet, kanskje gammel-Exciter finner sammen atter en gang?

  Hør Exciters spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Judas Priest - Grinder
  Motörhead - The Chase is Better than the Catch
  Saxon - Wheels of Steel
  The Doobie Brothers - China Grove
  Black Sabbath - The Mob Rules
  Anvil - Metal On Metal
  Judas Priest - Painkiller
  Motörhead - Ace of Spades
  AC/DC - Hells Bells
  Black Sabbath - Heaven and Hell
  Van Morrison - Moondance

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Da Jernverket møtte Negative Plane på Beyond the Gates i 2017, avslørte Nameless Void at et nytt album ikke var langt unna. Nå har det gått tre år, og siden vi fortsatt venter i spenning, skader det ikke å høre Nameless Void utdype hvordan mange små melodipassasjer sakte pusles sammen til lengre komposisjoner. Han forteller også hvorfor bandet ikke fant inspirasjon til å lage black metal i Florida, om studioteknikere som ikke skjønner at lyden på Incantations "Onward to Golgotha" er perfekt, Beherit-trøyer, øving i campingvogner, innspillingsstress forårsaket av Danzig, oppveksten med gudstjenester og forholdet til norsk black metal.

  Hør Negative Planes spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Black Hole - Land of Mystery
  Mortuary Drape - Mother/Crepuscolar Whisper
  Bulldozer - Insurrection of the Living Damned
  Hellhammer - Revelations of Doom
  Immortal - Unholy Forces of Evil
  Martyrium - Into Midnight Silence
  Black Sabbath - Wicked World
  Mercyful Fate - Black Masses
  Satyricon - Taakeslottet
  Negative Plane - Stained Glass Revelations
  Parabellum - 666 Engendro
  Venom - To Hell and Back
  Mercyful Fate - Satan's Fall

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Erlend Hjelvik overrasket nok mange da han trakk seg fra Kvelertak i 2018, men han hadde, selv om han ikke visste det da, en plan. I forrige uke solodebuterte han med HJELVIK og albumet "Welcome to Hel".

  Jernverket slo på tråden og fikk høre om coverbandet som spilte alt fra Jerry Lee Lewis til Metallica, hvilke planer Erlend har for kjelleren sin og hvordan jobben som avløser gjorde ham til en god vokalist. Han forteller hvordan han skrev låtene og spilte inn HJELVIK-demoen helt alene, før han hanket inn musikere som Rob Steinway (Skelator) og Kevin Foley (Abbath) til albuminnspillingen. Erlend kunne også avsløre at kunstner Joe Petagno drømte hvordan HJELVIK-albumomslaget skulle se ut, og at han en gang fikk et svært overraskende svar på spørsmålet "Hvilket band spiller du i, da?"

  Hør Erlend Hjelviks spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Bathory - Gods of Thunder of Wind and of Rain
  Vampire - Rex
  Ozzy Osbourne - Over the Mountain
  Judas Priest - You've Got Another Thing Coming
  Legionnaire - Shadow Upon the Metropolis
  Slayer - Die by the Sword
  Carpathian Forest - Mask of the Slave
  Nifelheim - The Bestial Avenger
  Dimmu Borgir - Master of Disharmony
  Satyricon - Forhekset
  Mercyful Fate - The Mad Arab
  Dissection - Black Dragon
  Swordmaster - Upon Blood and Ashes...
  Havukruunu - Ja viimein on yö
  HJELVIK - Necromance

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Der NRK har sitt "Helvete", har TV Haugaland sitt "Enslaved". Produsent og fotograf Dag Olav Husås har brukt pandemiåret til å lage en dokumentarserie på tolv episoder om Enslaveds tid på Haugalandet. Enslaved har dessuten nylig gitt ut sin femtende studioplate, "Utgard". Jernverket tok en Skype-samtale med serieprodusent Husås og bassist og vokalist Grutle Kjellson fra Enslaved.

  I arbeidet med dokumentarserien besøker Grutle og Ivar (Bjørnson) gamle trakter: Det mimres ved Ivars barneskole, Lydloftet i Ølen, i foreldrenes stuer og ved Gamle Slaktehuset i Haugesund. Guttene blir gjenforent med sitt gamle band, Phobia, og minnes blokkfløytespilling, skolekorps og ikke minst mengden pølser de satte til livs under demoinnspillingen tidlig på 1990-tallet. Hver lørdag slippes en ny episode av serien på TV Haugalands YouTube-kanal.

  Vi snakker også om hvordan Enslaveds siste album, "Utgard", ble til samt hvordan det var å spille konserter like før landets scener stengte for andre gang i år.

  Hør Dag Olav og Grutles spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Enslaved - Urjotun
  NEU! - Hallogallo
  Rush - Hemispheres
  King Crimson - Starless and Bible Black
  Genesis - Watcher of the Skies
  Prudence - Tomorrow May Be Vanished
  Wobbler - Five Rooms
  Flax - Demon in Your Heart
  Ruphus - Still Alive
  Van der Graaf Generator - Man-Erg
  P.F.M. - River of Life
  Mayhem - Life Eternal

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • "Jakten på att töntar skall gilla musiken tycker jag är besvärlig. Den är konstig. Varför vill man att en tönt skall gilla ens musik? Man vill bara att coola människor skall gilla musiken, och dom är inte så många," sa vokalist Mr. Violence fra Gehennah til Jernverket under Muskelrock i 2015. Og det kan man jo være enige om.

  Vi møttes i en lånt campingvogn og diskuterte Venom, riktig trøye og langt hår, følelsen i musikk, stanken som en rød tråd og hvordan en blir tilbudt platekontrakt uten ambisjoner og uten å promotere seg selv.

  Da vi gjorde intervjuet jobbet Gehennah med sitt fjerde album. "Too Loud to Live, Too Drunk to Die" kom ut i 2016 og er foreløpig bandets siste utgivelse. For tiden er Facebook-gruppen Extreme Metal Norway i gang med å kåre tidenes svenske black metal-plate. Gehennahs "King of the Sidewalk" har gått videre fra de innledende rundene og er, ved dags dato, fortsatt med i dansen.

  Hør Gehennas spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Venom - Sons of Satan
  Gehennah - Metal Police
  Enforcer - Destroyer
  Venom - Possessed
  Sodom - Burst Command 'Til War
  Gehennah - Street Metal Gangfighters
  Venom - Red Light Fever
  Kreator - Pleasure to Kill
  Motörhead - Damage Case
  Gehennah - Tough Guys Don't Look Good
  Venom - Schizoid
  Zeke - Telepath Boy

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Jernverket møtte trommis og vokalist Proscriptor McGovern fra Absu i 2012. Hvorfor er han så interessert i sumerisk og keltisk kultur, og hvordan dette har påvirket musikken deres? Kan en håndskade gjøre deg til en bedre trommis? Hva hadde en lang pause å si for Absu som band? Og hvordan var det å samarbeide med King Diamond?

  Siden den gang har Absu gitt ut noen singler, samleplater og en samleboks, men det kom aldri en ny plate. Årsaken er sannsynligvis at gitarist Vis Crom, også kjent som Melissa Moore, ble sparket fra bandet i 2017. Moore sto frem som transseksuell, noe som ikke falt i god jord hos Proscriptor. Etter avskjeden ønsket hun naturlig nok ikke at bandet skulle bruke hennes riff og låter. Det endte med at Absu ble oppløst tidligere i år.

  Ukas podkastepisode handler om Absus musikk, og intervjuet ble spilt inn mange år før Moore ble frosset ut. Historien hennes er derimot såpass opprørende at det er viktig å utdype det som skjedde mellom 2017 og 2020. Jernverket støtter Moore og synes det var meget modig av henne å fortelle det til offentligheten.

  Proscriptor og bassist Ezezû har nå startet Proscriptor McGovern's Apsû sammen. Melissa Moore er aktiv i blant annet Crosspitter og Sonja.

  Absu har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre hva andre band har valgt ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I 2018 feiret Magnum sitt 40-årsjubileum for albumdebuten "Kingdom of Madness". Samtidig ga de ut sin tjuende studioplate, "Lost on the Road to Eternity". På albumturneen tok de turen innom Oslo, og i den anledning tok Jernverket en prat med vokalist Bob Catley.

  Catley forteller om The Rolling Stones' rolle i sitt eget liv, hvorfor gitarist Tony Clarkin er den perfekte låtskriver, hvordan de Jeff Lynne fra ELO skaffet dem platekontrakt, om årene der Magnum ble byttet ut med Hard Rain samt hvorfor han ikke er så fornøyd med "Magnum II" og "The 11th Hour".

  Magnum ga ut albumet "The Serpent Rings" i år, og skulle ha spilt på Vulkan Arena i april. Men på grunn av Covid-19-pandemien har konserten blitt flyttet flere ganger. Ny dato er 8. september 2021.

  Hør Magnums spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Magnum - Wild Swan
  AC/DC - Whole Lotta Rosie
  Magnum - Tall Ships
  Queen - Seven Seas of Rhye
  Magnum - Without Love
  The Rolling Stones - Not Fade Away
  Magnum - Lost on the Road to Eternity
  The Kinks - You Really Got Me
  Magnum - On a Storyteller's Night

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • "Når man dyrker døden blir det sår på veien."

  Da Jernverket møtte Wraath fra Behexen i 2013, hadde bandet spilt på Inferno dagen i forveien. Før instrumentene begynte å klinge, utførte bandet et rituale på scenen, noe som fikk en i salen til å rope "Spill da, for faen!"

  Behexens altoppslukende scenetilværelse, samt enkelte publikummeres manglende forståelse og tålmodighet, ble utgangspunktet for en samtale om det okkulte og menneskets indre dyp. Hvilken betydning har ritualer, mørk magi og "The Great Work" for Behexen? Hva skiller okkultisme fra annen religion? Må man være drøy for å spille black metal, og er det i det hele tatt mulig å utvise musikalsk brodd uten å streife innom ekstremiteter?

  I november gjenutgir Woodcut Records ut tre klassiske Behexen-utgivelser i ulike formater: "By The Blessing Of Satan", splitten "Horna/Behexen" og "From The Devil's Chalice". De to sistnevnte er remastret av Tore Stjerna fra Necromorbus Studio.

  Wraath/Björn er ellers kjent fra band som Celestial Bloodshed, Dark Sonority, Darvaza, Kaosritual, Mare og One Tail, One Head.

  Hør Behexens spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Violent Force - M.A.O.T.
  Behexen - Mouth of Leviathan
  Behexen - Death's Black Light
  Archgoat - Lord of the Void
  The Devil's Blood - The Yonder Beckons
  Dissection - God of Forbidden Light
  Funeral Mist - Holy Poison

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Den 3. oktober var det 30 år siden Tyskland ble gjenforent, og i november har det gått tre tiår siden Scorpions' "Crazy World" kom ut. Slageren "Wind of Change" fra nevnte album forbindes gjerne med Berlinmurens fall, Sovjetunionens kollaps og slutten på den kalde krigen. Det er ikke dårlig for en enkelt låt, så det er med andre ord helt på sin plass å hedre Scorpions i denne ukas Jernverket.

  I 2017 spilte Scorpions i Oslo spektrum, og Jernverket traff gitarist Matthias Jabs og trommis Mikkey Dee i forkant av konserten. Hvordan endte Mickey (Motörhead) opp i Scorpions? Hva er deres favoritt-M&M? Hvem kom på ideen om å pensjonere bandet, og hvorfor ble det ikke noe av? Hvorfor var 1999 et dårlig år musikalsk sett? Og er det i det hele tatt mulig å gi ut plater med kontroversielle omslag nå for tiden?

  For tiden arbeider Scorpions med et nytt album. De har nylig gitt ut samleboksen "Wind of Change", og tidligere i år spilte de inn balladen "Sign of Hope" som en trøst til fansen under koronapandemien.

  Les anmeldelsen fra Scorpions-konserten i 2017 her: https://radioplay.no/radio-rock/underholdning/musikk/anmeldelse-scorpions-tnt-oslo-spektrum/.

  Hør Scorpions' spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Journey - Wheel in the Sky
  Rush - Tom Sawyer
  Scorpions - Still Loving You
  Motörhead - Heroes (David Bowie-cover)
  Nickleback - Never Again
  Foo Fighters - The Pretender
  Scorpions - We Built This House
  Deep Purple - Strang Kind of Woman (Live in Japan)
  Led Zeppelin - Immigrant Song
  The Jimi Hendrix Experience - All Along the Watchtower
  Scorpions - Follow Your Heart

  Støtt Jernverket med en slant via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I anledning NRKs nye dokumentarserie, "Helvete - historien om norsk black metal", har Jernverket gravd dypt i intervjuarkivet. I 2009 traff jeg Hoest fra Taake på Hole in the Sky i Bergen. Den gangen lurte vi på om black metal ville overleve, og dro paralleller ti år tilbake i tid. Nå, mer enn ti år senere, kan vi skrive under på at sjangeren fortsatt står sterkt.

  I intervjuet snakket verdens sjette ondeste mann (Terrorizer, 2007) om hvordan Nekro-EP-en skulle få fansen til å falle fra, om norsk kulturnostalgi og kulturarv, amerikanisering og kristendom, valg og politiske hjertesaker samt black metal som idiotmagnet. Her er det åpenbart mange tilleggsspørsmål som burde vært stilt, så vi har avtalt å ta en ny prat senere. Det skader ikke med en oppdatering etter over et decennium.

  Siden 2009 har Taake gitt ut tre skiver, tre EP-er, en samleboks og en liten haug splitter og singler. Jeg anmeldte blant annet albumet "Noregs Vaapen" for Lydverket på NRK P3 da den kom i 2011. Les anmeldelsen her: https://p3.no/musikk/black-metal-og-banjo/.

  Taake har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andre bands favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I år er det ti år siden Til Dovre faller ble arrangert for første gang. Jernverket har gått gjennom festivalplakatene og lett etter egne intervjuer med band som har spilt på Dombås. Diskord gjestet Til Dovre faller i 2012, og når en først er i det nostalgiske hjørnet, var det naturlig å finne frem et prat med bandet.

  I ukas episode forteller Diskord hvordan "Oscillations" ble til, hvordan et studenthjem og Autopsy førte dem sammen, om komplisert kunst på plateomslag (sjekk hvordan "Doomscapes" ser ut på Spotify) samt historien om fem fylliker og en hovedbryter i Drammen.

  Diskord har ikke gitt ut noe nytt siden intervjuet, men ifølge Facebook-siden deres er de i gang med å mastre et splitter nytt album. Vi glær oss!

  Hør Diskords spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Black Sabbath - Into the Void
  Cryptopsy - Defenestration
  Demilich - Embalmed Beauty Sleep
  Diabolic - Sacrament of Fiends
  Diskord - A Downward Spire
  Furbowl - Cold World
  Gorguts - Le Toit du Monde
  Morbus Chron - The Perennial Link
  Sepultura - Mass Hypnosis

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I det siste har death metal-pioneren og multiinstrumentalisten Dan Swanö gjort butikk av eldre merch og gamle utgivelser via nettsiden Swanö-merch. Det inspirerte meg til å finne frem et eldre Nightingale-intervju fra Screamfest 2008.

  Dan Swanö startet Nightingale som et enmannsprosjekt, men da han skulle skrive album nummer to, fikk han skrivesperre og ringte broren Dag. Siden har også Tom Björn og Erik Oskarsson blitt en del av bandet. I intervjuet forteller de om en spesiell konsertopptreden på Kypros, hvordan Dans kjendisstatus fra blant annet Edge of Sanity har hjulpet dem som band, det å være sin egen verste kritiker og om sitt forhold til The Kids, Jahn Teigen og Åge Aleksandersen. Helle kom dessuten i skade for å fornærme "White Darkness"-albumet deres. Hjelp!

  NB! Hvis du får "La det swinge" på hjernen etter å ha hørt denne episoden er det Nightingales feil, ikke Jernverkets.

  Siden 2008 har Nightingale gitt ut albumet "Retribution" (2014) og liveskiva "Rock Hard Live" (2017).

  Hør hva Nightingale spilte på Screamfest 2008 ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste: Nightingale Screamfest 2008
  Nightingale - Nightfall Overture
  Nightingale -  A Raincheck on My Demise
  Nightingale - Hideaway
  Nightingale - Shadowland Serenade
  Nightingale - Revival
  Nightingale - Black Tears

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.