Episodi
-
13 september. Socialdemokraterna anklagas för att för att ”fulsälja” lotteriprenumerationer till äldre som inte förstår vad de köper. Det och mycket annat när Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
12 september. Mathistorikern Richard Tellström har sammanfattat 800 år av svensk mathistoria i boken ”Varje tugga är en tanke”. Han samtalar med Mattias Svensson om bland annat Folkhemssveriges kulinariska tristess, postmodernismens vilda blandningar och när vi egentligen började ”okynnesäta”.
-
Episodi mancanti?
-
11 september. Inom Socialdemokraterna föreslås en sänkning av arbetstiden från 40 till 35 timmar. Vad innebär det för ekonomin, sysselsättningen och arbetslivet? Annika Strandhäll, riksdagsledamot för S, och Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, diskuterar med Andreas Ericson.
-
10 september. Ulf Kristersson har presenterat sin tredje regeringsförklaring. Vilka var de stora nyheterna? Och vad finns att säga om de nya ministrarna, Jessica Rosencrantz och Benjamin Dousa? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Tove Lifvendahl diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
-
9 september. Sveriges mest populära anka fyller 90 år. Andreas Ericson möter Stefan Diös, vår meste Kalle Anka-översättare, och diskuterar hur serien förändrats genom åren. Vilka figurer har hängt med längst och vilka tecknare är egentligen bäst? Och när var egentligen Kalle Anka som bäst?
-
Politikerna kommer inte att ta mer ansvar för samhällsutvecklingen än vad vi som medborgare gör. Vill vi fortsätta leva i en liberal demokrati får vi dra vårt strå till stacken. Tove Lifvendahl läser sin text "Skyll inte på populismen och polariseringen", publicerad i SvD 2024-09-08.
-
6 september. Utrikesminister Tobias Billströms avgång har dominerat den politiska veckan. Varför slutar han och vem efterträder? Dessutom diskussion om budgeten, namnlagen och antisemitismen inom Vänsterpartiet. Tove Lifvendahl, Paulina Neuding och Mattias Svensson står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
5 september. Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag kommit med nya rekommendationer för barn och ungas skärmanvändning. Vilket vetenskapligt stöd finns för dem? Martin Ingvar, professor vid KI, och Hanna Bornäs, doktor i barn- och ungdomsvetenskap, diskuterar med Andreas Ericson.
-
4 september. I dagarna är det tjugo år sedan det borgerliga fyrpartisamarbetet Alliansen bildades. Hur gick det till rent praktiskt? Varför hände det just där och just då? Vad var man överens om och vad stred man om? Andreas Ericson intervjuar två statssekreterare som var med när det hände, Ulrica Schenström, (M) och Helena Dyrssen, (FP).
-
3 september. I helgens tyska delstatsval i Thüringen och Sachsen gick såväl högerextrema Alternative für Deutschland som det nya vänsterpartiet Bündnis Sahra Wagenknecht framåt. Vad blir konsekvenserna för tysk politik? Journalisterna Philip Franzén och Erik Thyselius diskuterar med Andreas Ericson.
-
2 september. Hans Bergström, docent i statsvetenskap och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, analyserar i sin nya bok “Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika” amerikansk politik inför höstens val. Andreas Ericson intervjuar honom om kandidaterna, partierna och institutionerna.
-
30 augusti. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och funderar över varför så många ser staten som lösningen på allt. Dessutom politiska ordsallader, nonsenslatin och gröna bubblor som hotar pensionspengarna. Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
29 augusti. En röst på Centerpartiet är numera en röst på socialdemokraternas Magdalena Andersson som statsminister. Varför blev det så? Andreas Ericson intervjuar Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok om kärnkraften, brottsligheten och valet mellan Tidöpartierna och de rödgröna.
-
12 augusti. Ledarredaktionen är tillbaka med dagliga poddar efter sommaruppehållet. Andreas Ericson intervjuar Jon Jordås, författare till ”Den sista boken om mordet på Olof Palme” som handlar om ett för de flesta okänt spår i sökandet efter statsministerns mördare.
-
28 augusti. I veckan meddelade Tidöpartierna att reduktionsplikten återigen ska höjas, efter att tidigare ha sänkts. Har regeringen gjort en helomvändning eller är det här en ny och bättre klimatpolitik? Magnus Nilsson, miljökonsult, och Peter Wennblad diskuterar med Andreas Ericson.
-
2022 bestämdes att ersättningen för brottsoffer ska öka. Hur mycket handlar det om idag och vilka nya förändringar är på gång? Magnus Öhrn, chef för Brottsskadeenheten vid Brottsoffermyndigheten, och Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, intervjuas av Andreas Ericson.
-
26 augusti. Det kommunala skatteutjämningssystemet där framför allt kommuner i Stockholmsområdet betalar till resten av landet har länge varit omdiskuterat. Nu ska det göras om igen. Emelie Värja, sekreterare i Utjämningskommittén, och Daniel Källenfors, kommunalråd på Lidingö, diskuterar med Andreas Ericson.
-
23 augusti. Från meningslös liberal symbolpolitik i flygskattefrågan, till konsumentrörelsens uppgång och fall, via svenska barnsoldater i Danmark. Paulina Neuding, Peter Wennblad och Mattias Svensson summerar veckan, under Andreas Ericsons ledning.
-
Det var inte intentionen som felade i Fredrik Reinfeldts famösa tal, utan bristen på politiska förslag att backa upp den med. Tove Lifvendahl läser sin text "Problemet var inte öppna hjärtan", publicerad i SvD 2024-08-25.
-
22 augusti. Med slitstarka velourkläder och blåvitt standardsortiment blev Konsum en symbol för den folkhemstristess som många svenskar var glada att lämna bakom sig. Mattias Svensson samtalar med konstvetaren Sara Kristoffersson som skrivit boken ”Det förlorade paradiset” om konsumentrörelsens uppgång och fall.
- Mostra di più