Episodi

 • Den 10 september 1989 hittas 29-åriga Bussaba Carlsson död i ett friluftsområde strax utanför Göteborg men polisens jakt på mördaren blir resultatlös. Men 30 år senare dammas utredningen av igen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  En höstdag i september gör en hundägare en fasansfull upptäckt, en svårt misshandlad kvinna ligger död i ett friluftsområde vid radio- och tv-masten vid Brudaremossen vid Delsjön utanför Göteborg.


  Den döda kvinnan är Bussaba Carlsson. Hon bodde i Halland men var i Göteborg då och då för att sälja sex, och träffade då kunder på kända prostitutionsstråket Rosenlundsgatan. Mordutredningen ska senare visa att ett vittne har sett henne prata med en man i en blå Mercedes.


  Den här vittnesuppgiften om mannen i den blå Mercedesen och Bussaba Carlsson adressbok blir viktiga när polisen försöker få tag i mördaren. I adressboken finns en lång rad namn och telefonnummer, både till hennes vänner och bekanta men också sexkunder.


  Men utredningen kommer inte framåt och mordet på Bussaba Carlsson blir ett kallt fall, och kommer att vara det länge – det här är faktiskt ett av de äldsta kalla fallen i landet.


  Det är först 30 år senare som ett verkligt genombrott ska komma, tack vare DNA-teknik som gör att polisen kan säkra spår på de kläder Bussaba Carlsson hade på när hon hittades.


  Hör del 1 av Mordet på Bussaba Carlsson - det kalla fallet som blev hett.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Pernilla Wadebäck

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Krogarna på Södermalm i Stockholm ska strax stänga när insatsstyrkan bryter sig in genom ett lägenhetsfönster med hjälp av en stegbil och en motorsåg. Kort därefter grips en person misstänkt för att ha sålt narkotika på nätet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Polisen misstänker att personen inne i lägenheten sysslar med narkotikaförsäljning genom säljkonton döpta till Jönssonligan och Björnligan. När polisen beslagtar en dator ser de att en användare är inloggad på sajten Flugsvamp 4.0 på darknet.

  På sajten som är känd för sin narkotikaförsäljning har säljkontona bland annat erbjudit personer att köpa ”Sickans Ketamin”, ”Vanhedens torra Fest-Tjack” och ”Harrys Dunder-amfetamin”. Men det är inte bara narkotikaförsäljning som den misstänkte har sysslat med. Polisen tror även att han har hjälpt personer att ta lån genom att till exempel förfalska arbetsgivarintyg och lönespecifikationer. Bland de dokument som polisen hittar på hans dator finns ett arbetsgivarintyg för Ismail Abdo, alltså ”Jordgubben”. I banktransaktioner syns även flera kända namn med kopplingar till olika kriminella gäng. 

  ”I den narkotika som delvis har hanterats på Jönssonligankontot återfinns bland annat narkotika som är märkta ”Foxes” till exempel. Vilket är Foxtrotnätverkets emblem. Så det är klart att det här ingår i något större”, säger åklagaren Eva Wintzell.

  Programledare: Linus Lindahl och David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Episodi mancanti?

  Fai clic qui per aggiornare il feed.

 • Ett av de mest omskrivna ärendena det senaste året har nu fått ett slut. Hovrätten dömer föräldrarna till fängelse och att betala skadestånd.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tidigt på julaftonsmorgon 2022 kommer en pappa in med sin lilla dotter till akuten i Lund. Den då sexåriga flickan är kraftigt nedkyld och har allvarliga frätskador.

  Magsäcken är så skadad att läkarna måste operera bort den. Flickan återhämtar sig och efter ett tag kan polisen börja förhöra henne om vad som hänt. Nu rullar en mörk historia upp sig och en utredning som ska bli en av de största i Lunds tingsrätt.

  Flickans mamma och pappa dömdes i tingsrätten till åtta års fängelse. Tingsrätten slog fast att det är föräldrarna som har sett till att dottern fått i sig ättikan. Själva nekar de båda till brott. Även hovrätten dömer nu föräldrarna till åtta års fängelse och höjer även skadeståndet från 950 000kr till strax över 1,4 miljoner kronor.

  ”Flickan mår under omständigheterna väldigt bra. Hon lever rätt i en ny familj i ett väldigt lugnt och tryggt liv med skolgång och fritidsaktiviteter. Hon fungerar väldigt bra i sin nya vardag och är en väldigt sprudlande person”, säger flickans särskilda företrädare Malin Wahlqvist Raihle.

  Programledare: Linus Lindahl och David Ohlsson

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Om du vill lyssna på mer krim så kan vi tipsa om I lagens namn programmet om brott och straff.

  Den här sommaren kan du bland annat höra om polisens kamp mot AI-skapande övergreppsbilder på barn och om "ghost guns" som dyker upp i många gängrelaterade utredningar.


  I lagens namn sänds i P1 på söndagar och finns också som podd.

 • Sverige förbereder sig för midsommar, när poliser runt om i landet gör ett koordinerat tillslag mot jordgubbshandlare. Insatsen är fokuserad på möjliggörarna - de som hjälper de kriminella.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Varje år tros den kriminella ekonomin generera 100–150 miljarder kronor i brottsvinster enligt polisen. Men för att kriminella personer ska kunna använda pengarna utan att bli ifrågasatta behöver de tvätta pengarna. Ett konkret exempel innan midsommar var när polis tillsammans med andra myndigheter slog till mot personer i bland annat Stockholm och Bergslagen som sålde jordgubbar eftersom man misstänkte att dom på olika sätt kan ha bidragit till organiserad brottslighet.


  ”Man kanske inte ens kan föreställa sig tanken att en del av pengarna som jag betalar jordgubbar för kommer så småningom att hamna i det här styrande nätverket som betalning för utfört mord, till exempel.”, säger Per Lundbäck som är polismästare i Bergslagen.


  Personerna som på olika sätt hjälper kriminella att till exempel tvätta pengar har även uppmärksammats mycket efter publiceringen av den danska dokumentärserien ”Den svarta svanen”. I dolda inspelningar ses advokater, företagsledare och tungt kriminella personer göra planer för hur de kan tvätta pengar eller slippa betala skatt. I programmet nämns begreppet ”fakturafabriker”. Ett upplägg för att tvätta pengar som även förekommer i Sverige enligt Ekobrottsmyndigheten.


  ”Du får en räkning från ett företag. Du betalar den räkningen och sedan får du tillbaka pengarna på baksidan. Pengarna skickas runt så kommer de tillbaka till dig på olika sätt så det ser ut som att det är en helt legal transaktion. Du har en faktura som du kan bokföra men den här fakturan motsvarar ingenting.”, säger Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten.


  Programledare: Jenny Hellström och Linus Lindahl

  Producent: Jenny Hellström

  Reportrar: Mariela Quintana Melin och David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Nyligen greps en 24-årig svensk gängtopp i Grekland. Gripandet kan få stor betydelse 24-åringen misstänks ha spelat en stor roll som anstiftare åt Dalennätverket under det senaste årets våldsvåg.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  På Sveriges nationaldag, 6 juni, sitter en svensk 24-åring med falskt pass i en taxi på grekiska halvön Kassandra. Vad han inte vet är att polisen har span på honom och när han kliver ur taxin grips han.


  ”Den är en specialenhet som griper honom, efter att ha fått information från svenska myndigheter om att en nyckelmedlem i ett kriminellt svenskt nätverk befinner sig där”, säger Sofia Sofroniadou, journalist på Ekot Sveriges Radio.


  24-åringen som grekisk polis gripit och som svenskt rättsväsende nu vill få utlämnad är inte vem som helst: han pekas ut som en av topparna i Dalennätverket och en person som orkestrerat flera våldsdåd i Sverige senaste året.


  Dagen efter gripandet häktas 24-åringen i sin utevaro misstänkt för brott i Sverige. Och det kan blir aktuellt med fler misstankar mot honom, enligt åklagaren Mats Ihlbom. 24-åringens advokat, Olov Mattsson Dismats, har inte velat ge några kommentarer alls och hänvisar till att han är belagd med yppandeförbud. 


  I det här avsnittet hör du mer om varför 24-åringen varit så viktig för svenskt rättsväsende att få tag i och om det Signalalias som skulle kunna kopplas till honom.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Några dagar före midsommar går polisen ut och varnar för att ditt köp av jordgubbar kan finansiera kriminella nätverk.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Så här lät det när Mariela Quintana Melin gästade Linnéa Wikblad och David Druid i Morgonpasset i P3 och pratade om det här.

 • Nyligen dömdes två ledare i Dödspatrullen för mordet på en man i Uppsala 2017 och det tack vare ny DNA-teknik, ett vittne i form av en livstidsdömd fånge och ett tv-spel.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den 1 april 2017 skjuts en 43-årig man ihjäl utanför en restaurang i Uppsala, de två skyttarna har vita overaller på sig och flyr sedan i en svart Porsche. Hela förloppet fångas på övervakningsfilm.


  Både flyktbilen, overallerna och de misstänkta mordvapnen hittas senare – och även DNA-spår. Två ledande personer i Dödspatrullen, från Järvaområdet i Stockholm, blir misstänkta men bevisningen mot dem räcker inte och utredningen läggs ned.


  Flera år senare plockar polisen upp fallet igen, tekniken har gått framåt och från DNA-spåren i bilen – som var blandat från flera personer – går det nu att slå fast från vilka personer det kommer. Förutom DNA:at har också ett vittnesmål inifrån Kumlaanstalten spelat en roll i det här målet.


  Nyligen dömdes två ledande personer ur Dödspatrullen till fängelse för mordet. Båda har överklagat domarna.


  ”Hela den här processen och det som utmynnar i den här domen. Det sänder en viktig signal, tycker jag, om att brott blir inte gamla. Vi kan fortfarande utreda dem. Det hjälper inte att man lämnar landet och försöker fly och bosätta sig någon annanstans”, säger åklagaren Charlotta Stege Unger.


  I avsnittet hör du också polisen Mats Lindström om var Dödspatrullen står idag. Mats Lindström har vittnat i rättegången om Uppsalamordet och länge följt Dödspatrullen och motståndarna Shottaz.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I början av oktober förra året försvinner 15-årige Henrik från sitt hem i Alingsås. Ett stort sökpådrag inleds, sex dagar senare hittas han död i Säveån. Nu har en 16-årig kille dömts för mordet på Henrik.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Måndagen den 2 oktober 2023 försvinner 15-årige Henrik. Under veckan som följer pågår ett intensivt sökarbete i Alingsås.


  Några tonåringar ska först misstänkas för människorov men på söndagen, sex dagar efter försvinnandet, hittas Henrik död i Säveån. På kroppen finns över 140 stick- och skärskador.


  Men redan flera timmar innan Henrik hittas häktas en 16-årig kille, misstänkt för mord. I slutet av förra veckan dömdes han för mordet och för grovt gravfridsbrott.


  Den dömde 16-åringen har medgett att han huggit Henrik men nekar till brott. Enligt 16-åringen började han och Henrik att bråka och han agerande då i nödvärn.

  Rättegången har hållits bakom stängda dörrar och under den svarade 16-åringen inte på några frågor, och han kommer att överklaga domen.


  ”Jag har så många frågor utan svar. Vad hände? Varför? Det är ju liksom frågor som jag aldrig kommer få svar på”, säger Alex, som var Henriks bästa vän.


  I veckans långa avsnitt från P3 Krim hör du mer från bästa vännen Alex och utredningen mot 16-åringen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Den 29 april 2023 kommer Malisa hem till sin gravida dotter Saga i Örebro och hittar henne mördad i sovrummet. Nu har Sagas pojkvän dömts till livstids fängelse för mordet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  20-åriga Saga kvävdes och ströps till döds. När hennes mamma Malisa hittade henne på sovrumsgolvet hade hon en lampsladd runt halsen och ett tungt marmorbord över sig. Malisa ringer SOS Alarm men inser att dottern redan är död.


  I det här avsnittet hör vi delar ur larmsamtalet och vi vill varna känsliga lyssnare. Malisa har själv bett P3 Krim att spela upp ljudet.


  “För jag vill inte att Saga bara ska bli någon i statistiken, man ska höra att det var min dotter som jag hittade.”


  Efter en lång rättegång där bland annat 50 vittnen har hörts så dömdes Sagas dåvarande pojkvän till livstids fängelse för mordet. Han var också pappa till pojken i Sagas mage. Pojkvännen har hela tiden nekat till brott och har överklagat domen.


  Tingsrätten konstaterar att det har funnits ett hedersmotiv bakom att pojkvännen mördade Saga och att han var rädd för att annars uteslutas från sin familj, något som pojkvännen förnekar.


  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • På tisdagskvällen hittades den prisade svenska rapartisten C.Gambino, 26, skottskadad i ett parkeringsgarage i Hisings Backa i Göteborg. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”C.Gambino, i samarbete med producenten Oscar Chase, har varit en av de absolut största inom genren de senaste åren. Och är man en av de största inom denna genre så är man också per automatik en av de största artisterna i Sverige”, säger Petter Hallén, musikjournalist och programledare på P3 Din Gata.


  Det var vid 22.30-tiden på tisdagskvällen - den 4 juni - som artisten C.Gambino hittades skottskadad i ett parkeringshus i Hisings Backa i Göteborg. Han fick sjukvård på plats, fördes sedan till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Han blev 26 år. 


  Vid sidan av musiken rörde sig C.Gambino med gängkopplade personer från ett av de kriminella gängen i Biskopsgården. Enligt våra källor har han kontrollerats av polisen flera gånger tillsammans med dem. Själv hade han bara dömts till ungdomsvård för eget narkotikabruk. 


  ”Vi har lagt krut på att kartlägga Gambinos sista dygn, vad han har gjort, vilka han har träffat för att försöka få fram en motivbild”, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen till Ekot.


  Enligt våra källor innebär mordet att polisen nu är oroliga för att den långa och blodiga konflikten mellan Norra och Södra Biskop ska blossa upp igen. Den konflikten har länge varit ”röd” men under senare tid “orange” - det vill säga inte lika intensiv.


  När vi spelar in det här avsnittet på onsdagseftermiddagen är ingen gripen misstänkt för mordet.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reportrar: Naimi Lundegård och David Ohlsson

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Två nätter i rad misstänks en tonåring ha skjutit sig in hos barnfamiljer i Västberga och Tullinge i Stockholm och mördat tre personer .Det går inte att beskriva den rädsla de måste ha känt, säger Tomas som var första polis på plats.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Strax före ett på natten den 12 oktober 2023 är en tonårskille på väg till en villa i Telefonplan i Västberga.


  ”Han går fram till huset och skjuter sig in via en altandörr. Där på nedervåningen befinner sig familjens pappa som skjuts ihjäl”, säger åklagare Helena Nordstrand.


  Mannens fru skjuts också, och får livshotande skador och även parets bebis – som kvinnan hade i famnen när hon sköts – skadas.


  Ett dygn senare åker misstänks samma tonårskille ha åkt till en annan villa i Stockholm, denna gång i Tullinge. Tomas var första polis på plats och berättar så här för P3 Krim.


  ”När jag kliver ut så är det bara knäpptyst. Det är så tyst när vi kommer fram, det är inte så det brukar vara när det varit en skottlossning. Jag tänker att det kanske är fel adress”.

  Men det är inte fel adress, inne i huset ligger en kvinna i 20-årsåldern död och en kvinna i 60-årsåldern – även hon är död. Morden ses ett led i den interna Foxtrotkonflikten men inget av offren hade någon kriminell bakgrund.


  Nu har den misstänkte skytten, som hunnit fylla 17 år, åtalats för tre mord och sju mordförsök. En 15-årig pojke åtalas också, han är misstänkt för anstiftan. Ytterligare två personer åtalas misstänkta för medhjälp. Samtliga nekar till brott.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Idag kom domen efter masskjutningen på torget i Farsta i Stockholm den 10 juni 2023, då en 15-årig pojke och en 43-årig man sköts ihjäl. Idag dömdes två unga män till livstids fängelse.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Hör mer om domen idag i Ekots extrasändning med programledare Oscar Idemark, Felix Öste Personne, reporter på Ekot och Naimi Lundegård, reporter på P3 Krim.

 • Våren 2020 skjuts 22-årige Younes till döds. Han är den andra av tre bröder som mördas på kort tid men det ska dröja flera år innan ledande personer i Adolfsbergsnätverket åtalas för mordet på honom.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I det här avsnittet backar vi bandet till 2010, ungefär då börjar ett kriminellt nätverk växa fram i Helsingborg. Grupperingen har haft flera namn, bland annat Adolfsbergsnätverket – eftersom tongivande personer i nätverket kommer från den stadsdelen.


  Kärnan i Adolfsbergsnätverket har bestått av tre bröder och enligt polisen har nätverket dominerat narkotikamarknaden i Helsingborg. Polisen misstänker att både mord, skjutningar och sprängningar kan kopplas till nätverket och deras konflikter.


  En av nätverkets konflikter ledde till att 22-årige Younes sköts till döds våren 2020. Han satt och väntade på sin flickvän i en bil på en parkering på Ragnvalla när en lång rad skott avlossas.


  ”Och vad det verkar så har den här skytten då sprungit efter och ställer sig på andra sidan bilen och skjuter ett stort antal skott rakt in i bilen”, säger åklagaren Karolina Lindekrantz.


  Younes ska själv inte ha varit misstänkt för inblandning i någon organiserad brottslighet, istället tros motivet ha varit att markera mot hans äldre bror – som hamnat i konflikt med bröderna i Adolfsbergsnätverket.

  Nästan på dagen fyra år senare, i maj 2024, döms flera ledande personer i nätverket till långa fängelsestraff. Samtliga dömda har överklagat.


  ”Min uppfattning är att det kommer att skjutas och sprängas fler gånger i Helsingborg på grund utav detta. Det kommer ske fler våldsdåd för att etablera sig som den dominanta makten i Helsingborg”, säger Mathias Lööw, gruppchef vid polisen om domen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Tidigare Foxtrottoppen Ismail Abdo ska ha gripits i Turkiet i fredags och släppts dagen efter, enligt turkiska medier. Vid gripandet ska han ha burit skyddsväst och haft en pistol på sig.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Ismail Abdo ska ha gripits i staden Adana i södra Turkiet, där han enligt uppgift till P3 Krim vistats en tid. I Sverige är Abdo häktad i sin utevaro, misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling.


  Åklagare Daniel Jonsson, som har Ismail Abdo häktad i sin utevaro – bland annat misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling – säger till P3 Krim att han ännu inte hört något om gripandet från officiellt håll.


  Idag gästade Mariela Quintana Melin P4 Extra och berättade om det vi vet nu om gripandet.

 • Några dagar före jul ringer Pala till polisen syftet är att stoppa ett planerat mord på en släkting till Ismail Abdo. Men det han tänker bara ska bli ett anonymt tips förändrar hela hans liv. Nu berättar han om livet efter flykten från Foxtrot.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Det fanns ett litet, litet hopp. Om jag träffar de här personerna ansikte mot ansikte och berättar allt så kanske jag kommer levande ut. Men vissa stunder bad jag dem att göra slut på mig”.


  Det berättar Pala. Han är själv kriminell och har dömts flera gånger. Vi har berättat om honom i ett tidigare avsnitt – några dagar före jul 2023 larmade han polisen om ett förestående mord på en av Ismail Abdos anhöriga i Borlänge.


  Mordet kunde stoppas men i samband med åtalet om mordplanerna blev Palas namn offentligt och sedan dess fruktar han för sitt liv. Enligt kriminellas logik har han begått en dödssynd som har pratat med polisen.


  För att skydda sina anhöriga valde han därför att överlämna sig till en av Foxtrots falanger. Han säger att han förhördes under flera timmar och att han också utsattes för skenavrättningar.

  Efter det flydde han utomlands, han var mer säker där än i Sverige, kände han.
  Då hade han också kontakt med svensk polis och han väntade på att de skulle lämna besked kring hur skyddet runt honom skulle bli.


  Men när beskedet dröjde och Pala insåg att hans fiender började förstå var han befann sig åkte han tillbaka till Sverige.

  ”När jag kom tillbaka till Sverige så tog det inte så många timmar tills jag fick svar att jag har blivit nekad hjälp, för att jag har pratat med media”.


  Vi har sökt polis och åklagare, som inte vill uttala sig om det specifika fallet.


  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I en ny serie från P3 Dokumentär hör du om Magnus Gruvén från Ekerö som svarar på ett bluffmejl och dras in i ett av Sveriges största bedrägerier.

  I del 1 av P3 Dokumentär om Miljonbedrägeriet – mannen som svarade på ett nigeriabrev får Magnus ett mejl från en kvinna som presenterar sig som Mrs William. Hon skriver att han ska få ärva nästan hundra miljoner kronor, och han svarar.

  Två år senare grips Magnus med kokain i sina väskor. Han har förlorat allt han har. I P3 Dokumentär intervjuas Magnus från fängelset och vi försöker förstå hur allt hänger ihop.

  Hör alla avsnitt av P3 Dokumentär om Miljonbedrägeriet – mannen som svarade på ett nigeriabrev bara i Sveriges Radio Play. Slå på pushnotiser så missar du inga kommande avsnitt.

 • Den 10 april händer något som får hela landets blickar att riktas mot Skärholmen i Stockholm. 39-årige Mikael, som är på väg till simhallen, skjuts till döds mitt framför ögonen på sin 12-årige son.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Ibland känns det som en film, att någon ska komma och säga att han lever. Men det gör han ju inte. Jag har ju begravt honom men jag kan ändå inte fatta att han aldrig kommer tillbaka”, säger Mikaels storasyster Aneta.


  Mordet på Mikael har fått massiv uppmärksamhet. Många har ställt sig frågan: hur kan något sådant här hända?

  Mikael hade ingen koppling till kriminalitet, han var på väg till simhallen med sin son men precis innan de kom fram stötte de på ett ungdomsgäng. Exakt vad som hände vet vi inte men det blir någon slags konfrontation, som slutar med att Mikael skjuts.

  Nu har det gått en dryg månad sedan mordet, två killar, 17 och en 18 år, sitter häktade misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Ytterligare två personer, varav en minderårig kille, är misstänkta för samma brott men än så länge har ingen gripits för själva mordet.


  I veckans avsnitt berättar vi mer om mordet på Mikael och gängkonflikterna i Skärholmen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En tidig höstkväll står 19-årige Giovanni och väntar på sin kompis på en gata i Vasastan i Stockholms innerstad. Han har lurats dit och istället för kompisen dyker en skytt med skarpladdat vapen upp.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Vid 21-tiden den 13 september 2023 står 19-årige Giovanni och väntar i en gatukorsning i Vasastan. Han ska träffa en kompis från Malmö, som han lärt känna på ett SIS-hem och som är på besök i Stockholm.


  Vad Giovanni inte vet är att kompisen precis gripts av polisen i Uppsala. Han är del av ett mordkommando från Malmö som ska utföra våldsdåd mot Rawa Majid-sidan i Foxtrotkonflikten – och Giovanni står näst på tur.


  ”Den här sorgen och den här smärtan, den kommer aldrig gå bort. Det gör ont i själen”, säger Giovannis mamma – som vi kallar för ”Jennifer”.


  Vi träffar henne på kyrkogården där sonen nu ligger begravd. Hon är ofta här, för några veckor sedan dukade hon upp med tårta, berättar hon, det var dagen Giovanni skulle fyllt 20 år.

  Nu har två personer, en 19-årig kille och en 19-årig tjej, dömts för inblandning i mordet på Giovanni. Killen till livstid och tjejen till tio års fängelse. Tingsrätten beskriver mordet som en ren avrättning och konstaterar alltså att Giovanni dödades som en del i den interna Foxtrotkonflikten.


  Men varför just Giovanni var en måltavla förstår varken hans mamma ”Jennifer” eller åklagare och polis.


  Samtidigt fortsätter utredningen mot den som misstänks ha styrt mordet, och flera andra våldsdåd i Sverige. Han sitter just nu häktad misstänkt för inblandning i mordet på en av topparna i Foxtrot i Sarajevo i höstas.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Under flera år befinner sig Leo i gängmiljön. Han säljer droger och begår andra brott men en dag vänds allt upp och ned när han anklagas för att vara skyldig sitt eget gäng en stor summa pengar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  De senaste åren har antalet unga utförare ökat stort, Leo är en av dem. Han beskriver en stökig uppväxt där han placeras på olika behandlingshem men placeringarna fungerar aldrig för honom. Det är först när äldre kriminella ger honom uppmärksamhet som han känner sig hemma.


  Leo blir en klassisk ”springis”, han hämtar och lämnar narkotika på olika platser. Det går bra för honom, han får mer och mer förtroende av de äldre, tills det en dag tar slut.

  ”Dom håller fast mig och slår och slår och sparkar så att det gör ont i hela kroppen”.

  Leos gäng anklagar honom för att vara skyldig dem en stor summa pengar, pengar han inte har. Skulden leder till att han misshandlas brutalt av sina egna. Han vårdas på sjukhus och familjen hälsar på.


  ”De var helt förstörda och mådde inte så bra. Det har tagit hårt på dem”, säger han.


  Spåren av misshandeln finns fortfarande kvar, både fysiskt och psykiskt men den här händelsen blir en slags vändpunkt. Leo bestämmer sig för att lämna kriminaliteten men det har inte varit lätt, kopplingarna till det gamla livet finns kvar – under våldsvågen blir han till exempel erbjuden uppdraget att spränga en port.


  Hör hela Leos historia i veckans P3 Krim. Leo heter egentligen något annat och vi har också bytt ut hans röst.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)