Emil Podcasts
-
Denna veckan blir podden en dag tidig igen! Vi börjar med att avhandla brädspelet Gloomhaven innan vi går in på videospel!
(09:07) Nyheter & analyser: Bland annat om Ubisoft+, Immortals of Aveum, Final Fantasy XVI, Suicide Squad & Sega köper Rovio
(33:17) Spel: Metroid Dread, Dead Island 2, Dredge, Spiderheck, Mario Kart 8, Brotato, Hearthstone: Festival of Legends, Destiny 2 Lightfall, Formula Retro Racing
(1:07:10) Vår spelradar vevas igång
(1:13:13) Future tech-gossarna: Emil har skaffat sig en ny mobil och vi har testat och recenserar nya FPS-kontrollern Darkwalker Shotpad
Vi finns på Patreon.com/gotypodden! Stötta om ni vill!
Tack för att DU lyssnar! Det betyder allt! Om du uppskattar podden så tipsa gärna en fellow gamer! Joina oss, Spelat och Speldags på Discord! Feedback, tips eller eventuella frågor får gärna skickas till [email protected] eller på Instagram / Twitter @gotypodden. Tack Emma Idberg för våra fina bilder!
Vill ni höra mer av oss finns våra andra poddar i vårt länkträd!
-
Medverkande denna gång är: Fredrik och Emil.
Två deltagare - en spelvärld fylld av klassiker!
Denna gång en gotiskt försedd fps-klassiker, metroidvania på superhjältemanér och pajätarkonstens svar i spelvärlden!
Upplägget är enkelt, Hall of fame som är Nördlivs pågående lista där vi listar de mest betydelsefulla spelen genom tiderna! Spelen som definierat sin genre, den tid de kom i eller hela spelindustrin i sig självt!
Idén är att vi ska ha med varsitt individuellt spel som vi plockar fram och lyfter in på vår Hall of Fame. Men framförallt att vi även tillsammans har plockat fram ett spel vi känner definitivt hör hemma på listan.
Idag har vi verkligen varierade spel från varandra - där vissa spel verkligen är otippade! För att inte tala om spelet som de två beslutar sig tillsammans för att föra in på vår 'Hall of Fame'!
Vilka är spelen som redan förts in? De kan ni hitta här!
Hoppa gärna med i vår Discord, där vi har omröstningar på olika ämnen och diskussioner om allt nördigt. Låter det intressant, ja tryck här i så fall.
-
Samlingspartiet blev största parti i valet i Finland. Emil placerades felaktigt i särskola. Pelle kör ned lekstugor till Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Existensialism, cyberpunk och ensamhet präglar denna sci-fi klassiker, som cementerade Ridley Scotts namn - och skapade en typ av värld, som ekade genom filmhistorien. Blade Runner är neo-noir i sitt esse!
Allt anförda av Nördlivs egna filmregissör Emil samt den glade cineasten Fredrik.
Batty: I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die.iTunes - Spotify - RSS Flöde
Matiné! en filmpodd som kommer fokusera på de stora filmerna, de mest legendariska filmskådisarna och kuriosa kring de alla!
-
Jag möter Maria Kråik som berättar sin historia om att förlora sonen Emil när han bara var 2 år gammal. Om livet och mörkret efteråt, och om ljuset som kom till slut efter lång kamp där hon och hennes man äntligen fick en ny son, Elias, på ett lite annorlunda sätt än vad vi är van vid.
Jag ber om ursäkt för lite sämre ljud denna gång och hoppas att det går bra ändå.
Gillar du avsnittet? Dela gärna på sociala medier och skriv en recension, det gör att fler hittar podcasten. Besök min hemsida och följ mig gärna på Instagram och Facebook för alla uppdateringar.
Nästa avsnitt kommer 16/3
-
Vi har fått en ny patreon och firar det med en ny jingel! Patreon.com/gotypodden! Stötta om ni vill!
(04:45) Nyheter & analyser: Elden Ring-expansion, Suicide Squad, Phil Spencer om Activision Blizzard
(13:24) Spel - Först lite om Ultimate Sackboy & Hogwarts Legacy
(22:30) Company of Heroes 3
(29:50) Scars Above
(40:19) Octopath Traveler II
(46:46) Future tech-gossarna - Emil börjar med att berätta om sin nya spelkonsol
(52:36) Recension av Playstation VR 2!
(1:02:46) Horizon Call of the Mountain
(1:09:18) Zombieland VR: Headshot Fever
(1:14:54) Vår spelradar vevas igång
Tack för att DU lyssnar! Det betyder allt! Om du uppskattar podden så tipsa gärna en fellow gamer! Joina oss, Spelat och Speldags på Discord! Feedback, tips eller eventuella frågor får gärna skickas till [email protected] eller på Instagram / Twitter @gotypodden. Tack Emma Idberg för våra fina bilder!
Vill ni höra mer av oss finns våra andra poddar i vårt länkträd!
-
Linnea Wikblad har tjatat hål i huvudet på Alex Schulman! David Druid har fått stryk av ett barn och spelat bort pengar! Vi pratar med självaste Miss Universe Sverige: Moa Sandberg! Emil Lundgren har slagit nytt juniorrekord i bänkpress! Lova Olsson tar oss igenom senaste tidens inrikespolitiska snackisar: Muharrem Demirok, S i Botkyrka och Jomshof! Babs Drougge på P3 Nyheter rapporterar om den dåliga stämningen efter kinesiska ballongen & att danskar vill äta bulle, inte jobba.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
-
Han gör det igen! Emil tar säsongens sjätte seger på raken och sin andra seger totalt i Marcialonga. Vi summerar loppet på djupet med allt från teamtaktik till den enorma avslutningen upp för Cascatan.
-
Denna veckan pratar vi om 2023 blir smartphoneflaggskeppens fall när priserna blir för höga, om Apple Watch Ultra är en bra sportklocka och om AirPods Pro 2 är värda sina pengar. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av TechBubbel.
00:04:12 – S23 Ultra och det galna priset
00:16:47 – Test av Apple Watch Ultra och Garmin EPIX
00:38:27 – Apple TV 4K 2022, test
00:48:59 – Veckans tips, AirPods Pro 2
00:59:12 – Veckans Facepalm
01:01:35 – Veckans bubbelExekutiv producent:
Mattias Ctrl Enqvist
Mathias Alexandersson
Joa War
Oskar Eriksson
EmilTack till TechBubbels producenter som bidrar på Patreon.com/techbubbel:
Mats Jidaker
Daniel Timm -
Martin, Emil, Rickard och Erik i Konspirationen dök upp i poddens studio för att ta sig ett snack om bland annat Landet Bortom Tunnlarna, U.K. Subs, pissoarer i Tjeckien, mardrömskvällen, skapandet och ett sjukt luddigt svar om andra band och projekt. Vidare till punk, hardcore, Oi!, Nirvana, Uddevallakassetten, Robert Dahlqvist, självkritik, scenen i Uddevalla, vinylplaner, Gunnars quiz på Orust och Ebba Grön.
-
Victor måste spicea till sitt liv, Joel har helt på egen hand sett till att han och halva casten till hans scenshow missar tåget dom måste ta, och Emil har otroligt viktig information som rör just denna podd...
-
Smärta kan fördärva ett liv, men i grunden är smärtan människans vän. Så varför tycks samtidsmänniskan göra allt för att fly det som gör ont? Ulf Karl Olov Nilsson funderar över saken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Smärta innebär inte tystnad, men väl språkets slut. Får vi tillräckligt ont slutar vi berätta om hur ont det gör, slutar tala. Smärta tar oss tillbaka till det förspråkliga, till vår barndom, när vi gnydde, grät eller skrek. En människa i smärta blir alltså i språklig mening ensam. Men smärtan är samtidigt rentav etiken och det mellanmänskligas början. När någon annan skriker eller kvider – ett barn, ett djur, någon sjuk – är det nästan omöjligt att inte lida själv. Och vilja hjälpa.
Skulle smärtan – gud bevare oss! – bli ännu större försvinner vi, alltså svimmar. Tack och lov, får man väl nästan säga. För det går knappast att tänka sig något värre än att inte bli räddad av medvetslöshet. Som i Helvetet i Dantes Gudomliga komedi där de förtappade själarna varken kan sona sina synder eller dö bort utan istället någorlunda vakna och alerta i evighet fortsätter att svälta, eller frysa, eller brinna, eller gisslas, eller bli stungna av getingar. Det är inte svårt att förstå varför medeltidsmänniskan verkligen inte ville hamna i helvetet. Ett slags modern version av samma vidrighet kunde vara när torterare nuförtiden väcker upp den avsvimmade fången med en spruta adrenalin för att fortsätta tortyren.
Men talet och smärtan är motsatser även på andra sätt. Elaine Scarry visar i sin klassiska fenomenologiska studie The Body in Pain oupphörligen på det mänskligt odelbara i smärtan. Att själv ha smärta är att leva i visshet – den som har mycket ont är helt säker på saken – men att höra om en annan människas smärta är att befinna sig i tvivel. För hur kan man veta vad en annan människa egentligen känner?
Smärtförnimmelsens språkliga outtryckbarhet tvingar oss att tala om den med ett slags omskrivningar, menar Scarry. Vi talar om smärta också utan yttre orsak och utan kroppslig skada som om den ändå hade det, så här exempelvis: ”Det känns som om någon bankar inuti mitt huvud med en hammare.” ”Det känns som jag hade ett rivjärn i halsen.” ”Den känns som om min magsäck har gått sönder och min ryggrad gått av.”
Friedrich Nietzsche går i Den glada vetenskapen ännu längre i sitt smärtbildspråk och skriver: ”Jag har gett min smärta ett namn och kallar den Hunden. Den är lika trogen, lika påträngande och skamlös som varje annan hund.” Genom att benämna smärtan för hunden, kan Nietzsche förlägga den utanför sig själv, betrakta den utifrån, kanske kontrollera den. Det är därför en händelse som ser ut som en tanke att man under 2000-talet tränat upp så kallade smärthundar som ledsagare åt kroniska smärtpatienter. Hundarna får lukta på bomull som patienten andats på eller strukit över huden och tränas på det sättet till att larma vid begynnande smärtattacker; smärthunden kan häpnadsväckande nog varna innan attacken brutit ut och dessutom lära sig vilken typ av smärta som nalkas, så att patienten i förebyggande syfte kan ta rätt medicin i rätt styrka i rätt tid.
Är inte detta ett exempel på hur vi allt oftare inte bara lär oss utan rentav förnimmer saker, så att säga, utifrån och in snarare än inifrån och ut. Är jag trött? Jag vet inte, men min sömnapp på telefonen talar om för mig hur många timmar jag sovit. Är jag hungrig? Jag vet inte, borde jag vara det? Jag får titta i kaloritabellen.
En smärta som på liknande sätt måste läsas av i det yttre beskrivs i Valerie Fritschs roman Hjärtklaffar från Johnson & Johnson. Där föds gossen Emil utan förmåga till smärtförnimmelser och Fritsch skriver: ”Han kände varken ett ytligt skrapsår eller ett djupt snitt, ingen magsmärta och ingen brännskada, inte den råa smärtan i ett skrubbsår och inte den osynliga hos huvudvärken.” Emil är ett vilt barn som undersöker sin hejdlösa kropps yttre begränsningar: ”[Han] Satte handen på den glödande spisplattan när ingen tittade eftersom det såg så roligt ut när brännblåsorna växte”, ”Med intresserad min höll han upp sina blodiga händer framför näsan på föräldrarna och frågade: mamma, gör det här ont?”
När jag kollar upp saken visar det sig att Fritsch beskriver ett syndrom som går under namnet ”Hereditär sensorisk och autonom neuropati typ V”. Något bot finns inte och viktigt är att lära barnet vad som normalt ger smärta, vilken vattentemperatur som är lagom och hur man klär sig när det är minus trettio ute. Eller plus, och gassande sol. Någonting liknande beskriver läkaren Paul Brand som arbetade med leprasjuka på 1950-talet och förmodligen var den första att argumentera för att spetälska i första hand inte, som man tidigare trodde, var en sjukdom i muskelvävnaden utan i nerverna. Den deformation som lepran ofta resulterade i var inte endast en effekt av bakterier orsakade av själva sjukdomen; istället hade skadorna ofta att göra med den sjukes oförmåga att känna smärta och att han därför råkade skada sig själv. Paul Brands mest kända bok heter således The Gift of Pain.
Brands arbete och Fritsch roman blir tydliga exempel på hur vi behöver smärtan som ett slags orientering i tillvaron. Smärta har ett slags verklighetseffekt: enda gången vi verkligen uppfattar och känner våra kroppsdelar och organ är när vi har ont i dem. Och utan smärtsignaler kan vi aldrig riktigt veta vad vi ska skydda oss mot.
Koreansk-tyska filosofen Byung-Chul Han menar i boken Palliativsamhället att vår tid präglas av algofobi, en allmänt utbredd rädsla för smärta och att det gör våra liv vilsna och tomma på mening. Den moderna människan söker trivsel, lycka, individuell framgång och är den första generation som uppfattar smärtfrihet som ett slags lagstadgad rättighet. Smärta som historiskt associerats med rening, hjältemod, motståndskraft och i Nietzsches fall rentav som ”lyckans tvilling” ses idag som meningslös, ett medicinskt problem att bli av med. Andra sidan av palliativsamhällets mynt, menar Byung-Chul Han, är att det parallellt med tendensen att fly smärtan paradoxalt nog löper en motsatt rörelse där extremsport och självskadebeteende utgör försök att förvissa sig om den egna existensen. ”Jag känner smärta, alltså finns jag.”
Den utbredda algofobin är en av anledningarna till, menar Byung-Chul Han, att opioidmediciner som ursprungligen användes inom palliativ vård – alltså vård i livets slutskede när inget bot längre står till buds – så frikostigt skrivs ut till och konsumeras av friska människor. Han syftar på opiod-krisen i USA och menar att den akut ökande användningen av smärtstillande morfinläkemedel kommit att dölja samhällsförhållanden som leder till lidande. Vi skulle kunna beskriva detta – och kanske hela det smärtlösa men tomma tillstånd vårt samhälle är på väg mot – med en tautologi: opium har blivit ett opium för folket.
Ulf Karl Olov Nilsson, författare och psykoanalytiker
Litteratur
Byung-Chul Han: Palliativsamhället – smärta idag. Översättning: Anna Bengtsson. Ersatz, 2021.
Valerie Fritsch: Hjärtklaffar från Johnson & Johnson. Översättare: Linda Östergaard. Bokförlaget Faethon, 2022.
Elaine Scarry: The body in pain – The making and unmaking of the world. Oxford University Press, 1988.
Friedrich Nietzsche: Samlade skrifter band 5, Den glada vetenskapen – "la gaya scienza". Översättning Carl-Henning Wijkmark. Brutus ÖStlings bokförlag Symposion, 2019.
-
Denna veckan pratar vi om uppsägningarna i tech-branschen som kanske inte är så farliga ändå, om varför AMD-grafikkort bröts på mitten och om vad CES för mer än tio år sen säger om dagens teknik. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av TechBubbel.
00:01:43 – Tech-uppsägningarna
00:10:57 – Varför AMD-korten bröts på mitten
00:24:10 – Hur vi blev teknikintresserade
00:33:15 – Intel-mobilen
00:40:34 – Anton om sin YouTube-debut
00:43:44 – Microsofts open source-resa
00:54:09 – Veckans bubbel
00:57:11 – Veckans FacepalmExekutiv producent:
Mattias Ctrl Enqvist
Mathias Alexandersson
Joa War
Oskar Eriksson
EmilTack till TechBubbels producenter som bidrar på Patreon.com/techbubbel:
Mats Jidaker
Daniel Timm -
(00:26) Intro: Lite rolig anime-uppföljning!
(04:42) Vi har fått en ny AAA-patreon! Kolla in hans podd Framför TV:n när ni har lyssnat färdigt vettja! Vi finns på Patreon.com/gotypodden! Stötta om ni vill! ❤️
(05:58) Spelnyheter & analyser: Får Microsoft köpa Activision Blizzard, sista om Stadia, PSVR 2
(36:38) Spel: Call of Duty: Modern Warfare 2, Horizon Forbidden West, Final Fantasy VII Remake INTERmission, One Piece Odyssey & Death Stranding Directors cut
(1:21:29) Vår spelradar
(1:25:08) Future tech-gossarna: Vi recenserar hörlurarna Asus ROG Delta S!
Tack för att DU lyssnar! Det betyder allt! Om du uppskattar podden så tipsa gärna en fellow gamer! Joina oss, Spelat och Speldags på Discord! Feedback, tips eller eventuella frågor får gärna skickas till [email protected] eller på Instagram / Twitter @gotypodden. Tack Emma Idberg för våra fina bilder!
Vill ni höra mer av oss finns våra andra poddar i vårt länkträd!
-
Emil har förstört en av våra anställdas liv, Joel har hamnat hos inkasso och Victor kan dra åt helvete
- Mostra di più