Liv Strömquist Podcasts
-
I det här avsnittet pratar Johan och Magnus om MsKingBean89s "All the Young Dudes". 500 000 ord Harry Potter-fanfiction som handlar om Remus Lupins, James Potters, Sirius Blacks och Peter Pettigrews äventyr som studenter på 70-talets Hogwarts.
OBS: Gå med i LÄS HÅRTs nya coola chatt på Signal och berätta vad du tycker om Harry Potter.
Annat som nämnsJonas Larsson Olander ”Tre saker familjer fruktar”, Peter Danielsson ”The year under the machine”, Shiv Ramdas ”Batha, P.I.”, Lightspeed Magazine, Naomi Novik ”Black powder war” + ”His majesty’s dragon” + ”Throne of Jade”, Ezekiel Boone ”Skitter”, Marvel, Harold Schechter & Eric Powell ”Did You Hear What Eddie Gein Done?”, Mats Jonsson, Liv Strömquist, Brian Keene, Jim Ross, ”Harry Potter”, JK Rowling, Taylor Swift, Star Wars, ”V”, Sherlock Holmes, Cthulhu, Jon Bon Jovi, Richie Sambora, X-Men, Wolverine, nyhetsbrevet Garbage Day, Doctor Who, James Bond, Gundam.
I nästa LÄS HÅRT...... läser vi om när James Bond mötte Doctor Who! Gazing Abyss "The Doctor and the Saboteur" beskrivs med orden My own take on how the "James Bond is a Timelord" theory could work.
-
Allvarligt talat med programvärd Liv Strömquist serieskapare
Vad innebär systerskap? Ellinor Höglund WetterwikVärlden går under och jag sitter och ritar, kan jag ägna min tid åt att skapa? Madeleine Åberg HellbergHur vet jag att jag inte lurar mig själv? Ann HageusHur uppfostrar man en pojke så att han inte blir mansgris? AmandaMusik vald i samarbete med Anton Karis Susanna Einerstam producent [email protected] -
Allvarligt talat med programvärd Liv Strömquist serieskapare
Hur får man ett äktenskap att hålla ett helt liv? Frida JanssonOm livet är ett enda långa lidande, är det en ond handling att föröka sig? Oskar ThörnqvistAlla gillade utsvängda jeans, har modet ingen smak? Tommy PerssonVarför kan jag inte förklara varför dikten skänker mig tröst? Annika LindgrenMusik vald i samarbete med Anton KarisSusanna Einerstam producent [email protected] -
Vi presenterar tre fackböcker och tre romaner som vi menar är höstens toppar.
Det är Gunnar Bohlin: Bibliotekarien i Magdeburg
Mia Kankimäki: Kvinnor jag tänker på om natten
Kent Werne: Konspirationsfeber
Sara Stridsberg: Hunter i Huskvarna
Liv Strömquist: Inne i spegelsalen
Ellen Mattson: Den svarta månens år. -
En dag är skogspartiet borta. Oåterkalleligt. Det var väl så han ville ha det? En berättelse om förändring och att försöka gå vidare efter en separation. I uppläsning av Ana Gil de Melo Nascimento.
Specialskriven radionovell av Emma HolmEn man gör, i smärtan efter en skilsmässa, ett försök att gå vidare genom att avverka ett skogsparti på tomten. Han ser också snabbt till att skaffa sig en ny partner. Men har han i sin önskan att komma vidare kanske gått en smula fort och oövertänkt fram? Emma Holm, född 1988, debuterade som romanförfattare med "Skäl" 2017, en av det årets mer omtalade debuter. Den följdes av novellsamlingen "Konsekvenser".Ana Gil de Melo Nascimento är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Hon har bland annat setts i tv- serier som "Jordskott" och "Gränsland", och på teaterscenen i pjäser som "Liv Strömquist tänker på dig!"och den nu aktuella "Cabaret" på Dramaten, där hon gör huvudrollen som Sally Bowles.Av: Emma HolmInläsning: Ana Gil de Melo NascimentoProducent: Ludvig JosephsonTekniker: Elin Hagman -
Liv Strömquist fortsätter att ta pulsen på samtiden. Hennes tes är att fysisk skönhet blir allt viktigare i samhället, trots moderna ideal om rättvisa och jämlikhet, något som visar sig inte minst i sociala medier. Precis som i sina tidigare böcker går hon till botten med vad det beror på, och håller upp en spegel för oss som läser. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf, präst i Göteborg, skribent och radiopratare.
Medarrangör Norstedts
-
Filip och Fredrik är på väg söderut i en bil med en chaufför och pappa Lars Hammar och vi får följa med i ett böljande samtal om Sankte Pär, Martin Melin, Liv Strömquist och NyMo-Martins vanvördiga uppsträckning av Leif GW live i TV!
-
Låser upp mobilen, öppnar sociala medier och ser direkt flödet av perfekta ansikten och kroppar. Bilderna verkar aldrig ta slut. Öppnar kameran, ser det egna ansiktet på skärmen och börjar posera. Att bry sig om sitt utseende är ingen ny företeelse, men varför är vi så besatta? Finns det en djupare förklaring till vår längtan efter skönhet?
Redan som små barn lär vi oss att förknippa det vi tycker är fint med bra egenskaper, visar studier. Att en snygg person skulle vara lyckligare, mer socialt kompetent och snällare, säger Kristina Holmqvist Gattario, docent i psykologi vid Göteborgs universitet.Vi lever i en tid när vi kommunicerar med varandra genom bilder, där man kan bli rik på att lägga upp snygga foton på sig själv och få miljontals likes. Vi andra som ser de perfekta bilderna vill bli likadana. Historiskt har det ansetts som en dödssynd att vara fåfäng. Det vackraste på en kvinna har varit att hon är omedveten om sin skönhet. Men nu har det helt vänts om. I dag ses det som empowering, och det är en superstor förändring med både positiva och negativa delar, säger Liv Strömquist, serietecknare och aktuell med boken "Inne i spegelsalen".Ibland går även jakten på skönhet för långt, som för dem som lider av dysmorfofobi (BDD). Det som skiljer en person som har dysmorfofobi från en person som bara tänker mycket på sitt utseende är att en person utan dysmorfofobi inte får ångest av det, man tackar inte nej till saker på grund av sitt utseende, man tillbringar inte tre timmar framför spegeln innan man ska gå ut. Det begränsar en inte i vardagen, säger Jesper Enander, psykolog som forskar på just dysmorfofobi.Gäster i programmet är Liv Strömquist, serietecknare, aktuell med boken Inne i spegelsalen, Kristina Holmqvist Gattario, docent i psykologi vid Göteborgs universitet och Jesper Enander, psykolog som forskar på dysmorfofobi (BDD). -
Det är en stor dag i Kultursverige. Biosalonger, konserthus och teatrar öppnar för maxpublik igen. P1 Kultur sänder från Stadsteatern i Stockholm där det är premiär för pjäsen Barrymore med Dan Ekborg som de åldrade skådespelaren John Barrymore.
KAN SERIEROMANER FUNGERA SOM LÄROMEDEL?Två av höstens mer uppmärksammade böcker är serieromaner: "När vi var Samer" av Mats Johnsson och "Inne i spegelsalen" av Liv Strömquist. Den ena en samtidshistorisk krönika om en månghundraårig samisk släkt och den andra ett sociologiskt filosoferannde på temat utseende och voyerism. Jenny Teleman funderar på hur samtalet om kunskapsserier, det där lilla grafiska utrymmet mellan konst och fackbok, fungerar som folkbildning och läromedel.MARIA SANDEL SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA ARBETARFÖRFATTARESveriges första kvinnliga arbetarförfattare Maria Sandel (1870-1927) har nu fått en egen minnessten med motiv ur hennes berättelser uthuggna i relief, av konstnären Sam Westerholm. Minnesmärket står sedan september 2020 i S:t Göransparken på Kungsholmen i Stockholm där Maria Sandel-sällskapet firade 150-årsdagen av författarens födelse med avtäckning av det nya konstverket. Reporter Karsten Thurfjell har under flera år följt konstnärens arbete med verket.KUNG DAVIDS HARPA ÅTERSKAPAD I ISRAELEn skogsbrand har förstört en världsunik instrumentverkstad i Israel. Jens Möller har pratat med Shoshanna Harrari som, tillsammans med sin man, har tillverkat och sålt harpor som de såg ut på kung Davids tid för tusentals år sedan.OBS OM DET FÅFÄNGA I ATT SÖKA SANNINGENVad gäller sanningen får man nog säga att det främst varit dess konstruerade och relativa karaktär som intresserat de senaste halvseklets filosofer och kulturteoretiker. Att söka sanningen med stort S, lika giltig överallt, i alla tider - har betraktats som i bästa fall naivt. Men på senare tid har en filosofisk uppgörelse med det relativistiska förhållningssättet börjat spira, och en viktig föregångare och förebild för detta nya tänkande är Edith Stein - även känd som sankt Teresa Benedicta av korset. Det menar Journalisten och författaren Ylva Herholtz.Programledare: Cecilia Blomberg Producent: Nina Asarnoj -
Vi pratar om mannen i Japan som har dejtat 35 kvinnor samtidigt för att få födelsedagspresenter, Brad Falchuk och Gwyneth Paltrow, Conscious uncoupling, mystiska ljusfenomen, Blurs Song 2 och självklart om Arbogakvinnans köttfärspaj. Artisten R. Kelly fälls för sexuella övergrepp på ett tjugotal kvinnor och en man. Vi pratar med Navid Bavey, som är med i P3 Musikdokumentär om R Kelly, om domen och vad den betyder. MEGASNACKISEN Scenes from a marriage, som alltså är en remake på Ingmar Bergmans klassiker Scener ur ett äktenskap dissekeras av författaren och poddaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli som driver den kultförklarade podden En varg söker sin podd med Liv Strömquist.
Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin -
Niklas Natt och Dags "1795" recenseras, Liv Strömquist om den nya boken och Gilgamesh-eposet återlämnas till Irak.
-
Barnboksförfattaren Ulf Nilsson är död. Med sina omkring 140 böcker, som till exempel "Adjö, herr Muffin", "Lilla syster kanin" och "Alla döda små djur" blev han känd för att inte väja för stora eller svåra frågor.
Samtal med kulturredaktionens Viveca Bladh.BOKMÄSSAN ÖPPNAR: TSITSI DANGAREMBGA TILLBAKA ROTLÖSHETEN Idag öppnar Bokmässan i Göteborg för 37:e gången. Ett av årets stora namn är den Zimbawiska författaren Tsitsi Dangarembga. Hon debuterade 1988 med romanen "Rotlös", en feministisk roman om den 13-åriga flickan Tambudzai i 1960-talets Rhodesia. Nu är hon aktuell på svenska med den Bookerprisnominerade "En kropp att sörja" en bok där vi möter samma huvudperson, men nu 30 år äldre i 90-talets Zimbabwe. Vår reporter Lina Kalmteg ringde upp Tsitsi Dangarembga.LIV STRÖMQUIST OM VÅR TIDS UPPTAGENHET AV SKÖNHET Liv Strömquist är aktuell med ännu ett essäistiskt seriealbum om ett ämne vi inte visste att vi var intresserade av. Hennes nya bok "Inne i spegelsalen" handlar om vår tids upptagenhet av skönhet. Liv Strömquist är gäst i programmet.RECENSION: MARILYNNE ROBINSSONS ALLRA BÄSTA BOK? Den amerikanska författaren Marilynne Robinson är ett av namnen som brukar nämnas i spekulationer kring Nobel. Nu är hon aktuell med romanen "Jack" hennes allra bästa enligt vår kritiker Joakim Silverdal.ESSÄ: DEN ROMANTISKA SJÄLVSVÄLTEN En av romantikens viktigaste gestalter Lord Byron föredrog ett glas vatten. Linda Skugge synar vad det är som gör personer i offentligheten förr och idag så benägna att tygla sina kroppar genom självsvält.Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson -
I detta avsnitt granskar Nagelfararna debatten om klanbaserade kriminella nätverk, och fördjupar och nyanserar vilken funktion klanstrukturen fyller i en kriminell kontext. Kriminalitet, klan och kultur är ett högaktuellt ämne inte minst med tanke på nyligen publicerade rapporten om kriminalitet bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som skakat liv i debatten igen.
Medverkande: Maria Jansson Gunnman, Jimmy Emanuelsson och David Westerberg.Läs mer:
Per Brinkemo, "Mellan klan och stat"
Lundberg & Brinkemo (red.), "Klanen"
Johanna Bäckström Lerneby, "Familjen"
Bilan Osman i Feministisk Perspektiv: "Det tänjbara begreppet klan"
America Vera-Zavala i Göteborgs-Posten: "Prisvinnande 'Familjen' är vit förorts-fantasy"
Peter Esaiasson och Bo Rothstein i Dagens Nyheter: ”Forskningen har missat de kriminella nätverken”
Lyssna mer:Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli i En varg söker sin pod - "Fantasi och verklighet"
-
För att höra avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om att nyliberalismen kanske inte gör så att världen går under, men den får det att kännas som att världen går under. Liv Strömquist är gaslightad av H&M:s reklamkampanj med barn som är aktivister för exakt vad som helst.
-
Allvarligt talat med programvärd Liv Strömquist serieskapare
Har mammor alltid de bästa råden? Lisa Två män skaffar barn är det egoistiskt? Oskar Hannu Hur lär man sig leva med oönskade tankar? Emma Varför är det så jobbigt att bli gammal och ful? Frida BjörkMusiken vald i samarbete med Anton KarisSusanna Einerstam producent [email protected] - Mostra di più