Muhammed Podcasts
-
Efter många år av krig, förtryck och hat återvänder profeten Muhammed, över honom vare Guds frid, tillbaks till Mekka som en segrare. Bakom sig har han en stark armé bestående av 10.000 män.
Besök gärna vår hemsida: www.koranpodden.se.
Följ vårt arbetefacebook.com/koranpodden
instagram.com/koranpodden/
Stöd KoranpoddenOm du finner någon glädje eller värde i vad jag gör, snälla överväg att donera ett valfritt belopp. Alla donationer går till att utveckla och marknadsföra Koranpodden. Swisha ett frivilligt belopp till swish 123 669 10 18 (Support Koranpodden) eller via bankgiro 5271-8053.
Bli månadsgivare! Klicka här.
-
Under påskhelgen blev det upplopp efter att Rasmus Paludan brände Koranen offentligt. Vad beror de våldsamma reaktionerna på? Förespråkas våld i Koranen och haditherna? Och hur ser man på fri- och rättigheter i muslimska länder? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot. Vi pratar bland annat om Muhammed som förebild, Kairodeklarationen och synen på icke-muslimer. Gäst i programmet är Omid Pasbakhsh, lärare och författare till boken ”Islam och kristen tro”.
-
Pet Shop Boys var och är världens bästa popgrupp nu och för alltid och de har sedan debuten 1984 har de hela tiden hållit sig konstnärligt relevanta och intressanta. Det är ingen liten bedrift.
It's A Sin är bara en av många fantastiska låtar de givit oss, men den har en extra tyngd som mycket poplulärmusik saknar. Den tvingar oss att tänka på rätt och fel och på Gud och vad eventuellt Gud kan ha att göra med rätt och fel. Det här är ett annorlunda avsnitt, för även om det tar avstamp i Pet Shop Boys fantastiska musik och landar i Pet Shop Boys fantastiska musik så handlar det för en gångs skull mer om de frågor låten ställer än om låten.
Är Gud, om nu Gud skulle råka finnas, moraliskt ofelbar? Vad har vi för skyldigheter att följa de olika gudarnas intresseorganisationer, kyrkornas, uttolkningar av gudarnas viljor? Om Gud säger åt oss att skada eller begränsa andra människor har vi inte då egentligen en skyldighet att vara olydiga eller rent av betrakta Gud som vår fiende?
Om ondska och att låta religionen väcka ångest. Om att se tillbaks på sitt liv forever with a sense of shame eftersom det någonstans ändå gnager en känsla inom en att Gud har åsikter om ens val, även om dessa inte skadar en enda annan levande människa.
Kan ens en Gud som befaller dig att döda någon för att han ritar en gubbe som kan antas föreställa Muhammed eller för att hon skämtar om din religion vara någon att ta på allvar? Om Gud nu ogillar homosexuella så är väl svaret snarare att han kan låta bli att vara homosexuell och låta alla andra bestämma själva? Och så vidare.
Om Gud, musik och kärlek.
Människor ska inte leva med skräck för kärnvapen. Så länge kriget i Ukraina pågår skickar jag allt jag får in från Patreon till Röda Korsets insamling för folket i Ukraina.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Ett samtal om religionsteologi och kristna perspektiv på profeten Muhammed utifrån Jakob Wiréns bok Att ge plats för den andre? Religionsdialog, ersättningsteologi och Muhammed som profet (2021). Podden produceras i samarbete med teologiska institutionen vid Uppsala universitet.
-
Sarah Delshad från Stockholm är journalist och grundare av Muslimska feminister. Hon håller i andakten i samband med den muslimska högtiden kring profeten Muhammeds himmelsfärd.
Vilket mirakel ändå, tänker jag för mig själv och klappar på min mjuka mammamage istället för att klämma på den av förakt som jag gjorde som flicka. Min kropp fungerar precis som den ska och det är faktiskt en välsignelse (och ett väldigt bra verktyg.)Tack Allah!Text: ur en Hadith Musik: Re - Tara Jaff & Cemil Qocgiri Producent Marianne Greip Sveriges Radio Kronoberg [email protected] -
Sarah Delshad från Stockholm är journalist och grundare av Muslimska feminister. Hon håller i andakten i samband med den muslimska högtiden kring profeten Muhammeds himmelsfärd.
Jag tänker på Gud, som den bäste Formgivaren av oss människor, också till viss del själv är en del av det den skapat och att det finns en enorm tröst i det. Och när ingenting hjälper, så hjälper det. Att formgivaren är en del av all form den skapat och att jag således på sätt och vis också är Formgivare och att vi alla hör ihop.Texter: Koranen 23:14 Koranen 16:13 Musik: Revin - Tara Jaff & Cemil Qocgiri Producent Marianne Greip Sveriges Radio Kronoberg [email protected] -
En av de absolut mest kontroversiella svenska konstnärerna någonsin är död. Efter att under flera år levt under dödshot från radikala islamister dog Lars Vilks i en bilolycka nu i oktober. Vilks har i över ett decennium väckt starka reaktioner och känslor med sin konst, så även efter hans död. Det politiska partiet Nyans lyfter krav på att bränna ner hans konstverk Nimis. Moderna muséet får kritik för att inte vilja befatta sig med hans rondellhundsverk. Vilks envisades under sin livstid med att besöka och föreläsa i antimuslimska sammanhang, men hur såg egentligen Vilks syn på religion och religionskritik ut? Och är det verkligen förbjudet med bilder av profeten Muhammed inom både shia- och sunniislam? Detta och mer nagelfars av Jimmy Emanuelsson och David Westerberg i detta avsnitt av Nagelfararna.
Läs mer:
Niklas Orrenius, "Skotten i Köpenhamn: Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser"
-
Fatima var enligt islam den muslimske profeten Muhammeds yngsta dotter. Fatima stod enligt muslimsk tradition mycket nära sin far och hon blev en av de viktigaste personerna för spridningen av den islamska läran. Det finns flera olika inriktningar inom islam, och Fatima beskrivs på olika sätt beroende på inriktning.
-
Lars Vilks rondellhund blev startskottet för en lång debatt om gränsdragningen mellan religionsfrihet och yttrandefrihet och om avvägningarna mellan nationell säkerhet och individuell frihet. ”Rädslan för att kombinera satir och Muhammed är fortfarande stark”, säger Flemming Rose, tidigare redaktör på Jyllands-Posten.
Hur har vi i Norden drygt 15 år senare påverkats av händelserna? I denna inlästa essä reflekterar Karin Svanborg-Sjövall utifrån möten med fyra personer som på olika sätt spelat viktiga roller i debatten – med helt olika utgångspunkter.
-
Sema Ekinci från Malmö håller andakt i samband med att den muslimska högtiden Mawlid firas till minne av Muhammeds födelsedag.
Gud säger i Uppenbarelsen om Dagen då vi återuppstår: I dag behövs ingen annan granskare av räkenskapen för dina handlingar än du själv." Hur mycket i mitt liv har jag fått utrymme att styra egentligen och vad har jag gjort den med den möjligheten? Och vem är det egentligen som dömer oss i slutändan?Ur andakten Text: Koranen 17:12-14 Musik: I giorni - Sally Whitwell och Sally MaerProducent Marianne Greip Sveriges Radio Kronoberg [email protected] -
Sema Ekinci från Malmö håller andakt i samband med att den muslimska högtiden Mawlid firas till minne av Muhammeds födelsedag.
Idag, i samband med Sändebudet Muhammads födelse, reciteras tusenåriga dikter till hans ära och minne. Då poesin var ämnad att avnjutas i stunden var det inte mycket som bevarades skriftligt. Ur andakten Texter: Koranen, kapitel 21, vers 107 Poesi av Imam al-Busiri Musik: A gift of a thistle - Sally MaerProducent Marianne Greip Sveriges Radio Kronoberg [email protected] -
Senare i höst var tanken att serien Yttrandefriheten och medierna skulle fortsätta, då bland annat med ett avsnitt med konstnären Lars Vilks. Men i söndags omkom Lars Vilks och två poliser i en trafikolycka på E4:an utanför Markaryd. Därför blir det nu istället ett fristående specialavsnitt med Lars Vilks i den här serien. I det berättar han om sitt liv, konstnärskapet, de två mest kända konstverken - Nimis samt teckningen av profeten Muhammed som rondellhund - hoten, religion, hans syn på yttrandefrihet och medierna. Liksom hur det i sin tur påverkar tryggheten.
-
Danska Jyllandspostens publicering av 12 karikatyrer av profeten Muhammed 2005 ställde frågan om yttrandefrihet på sin spets och ledde till stora motsättningar.
En återkommande fråga i kulturen under 2000-talets första decennier har handlat om var yttrandefrihetens gränser ska dras. Många gånger med religionen i centrum - rätten att häda, har balanserats mot religionsfriheten och allas rätt att få praktisera sin tro. En händelse som kom att bli en oundviklig mittpunkt i den debatten var när den danska morgontidningen Jyllandsposten 2005 publicerade 12 karikatyrer av den islamska profeten Muhammed. I ett långt reportage berättar reporter Anna Gjöres berättelsen om hur ett dussin tecknade bilder klöv världen och ledde till både fredliga protester och terror.HÖSTEN SOM FÖRÄNDRADE SVERIGE Hösten 2017 blev för många "metoo-hösten". Nu visar SVT en dokumentär serie i åtta delar som försöker åskådliggöra en komplext händelse. Hör seriens redaktör Kicki Sehlstedt.ESSÄ: POPULISMENS PROPAGANDA ÄR ETT BARN AV DEMOKRATIN En framgångsrik populist måste ha förmågan att piska upp opinioner med hjälp av effektfull propaganda. Men den som slår dövörat till gör det på egen risk, menar litteraturvetaren Jimmy Vulovic i dagens essä från OBS.Programledare: Saman Bakhtiari Producent: Eskil Krogh Larsson -
Danska Jyllandspostens publicering av 12 karikatyrer av profeten Muhammed 2005 ställde frågan om yttrandefrihet på sin spets och ledde till stora motsättningar.
En återkommande fråga i kulturen under 2000-talets första decennier har handlat om var yttrandefrihetens gränser ska dras. Många gånger med religionen i centrum - rätten att häda, har balanserats mot religionsfriheten och allas rätt att få praktisera sin tro.En händelse som kom att bli en oundviklig mittpunkt i den debatten var när den danska morgontidningen Jyllandsposten 2005 publicerade 12 karikatyrer av den islamska profeten Muhammed.Det här är berättelsen om hur ett dussin tecknade bilder klöv världen och ledde till både fredliga protester och terror.Reporter: Anna Gjöres -
Konstnären Lars Vilks är död, han blev 75 år.
Söndag eftermiddag den 3 oktober omkom han, och två poliser, i en trafikolycka på väg E4 utanför Markaryd. De färdades i en civil polisbil och kolliderade med en lastbil.
Det var 2007 som Lars Vilks tecknade en rondellhund vars ansikte skulle föreställa profeten Muhammed. Teckningen förändrade hans liv. Efter det levde han under konstant hot, hade specialanpassat livvaktsskydd och bodde på hemlig ort.
Hur såg hans sista år ut? Vad var det som var så speciellt – och så kontroversiellt – med Lars Vilks? Och hur kommer vi att minnas honom?
Det talar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Martin Aagård, kulturjournalist på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
- Mostra di più