Ukraina Podcasts
-
Så hände det till slut, Xi talade i telefon med Zelenskyj. Hör om hur ländernas relation bakåt i tiden skapar dilemman för Kina. Samt om Ukrainas strategier för att hålla Kina-dörren öppen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det kan vara årets mest upphaussade telefonsamtal – den första kontakten mellan Kinas och Ukrainas ledare sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Xi Jinping och Volodomyr Zelenskyj talade i nästan en timme förra onsdagen och samtalet har av Zelenskyj beskrivits som ”meningsfullt” och ”rationellt”. Vi analyserar vad som sades, betydelsen av samtalet och omvärldens reaktioner. Hör vidare om handeln och utbytet mellan Ukraina och Kina och hur den tidigare ganska tajta relationen kan påverka utvecklingen nu.
Ukrainas strategier för att hålla liv i relationen till KinaLubna El-Shanti berättar om hur folk i Ukraina sett på Kinas agerande hittills under det ryska invasionskriget samt vad ukrainska bedömare ser för tänkbara utfall när det kommer till Kina. Uppenbart är att Ukraina och Zelenskyj adresserar Kina med mycket respekt och att Ukraina nu ser det som viktigt att hålla liv i en dialog med stormakten i öster. Mycket handlar det förstås om att stävja vad som vore ett ukrainskt skräckscenario – att Xi tippar över helt mot Ryssland och börjar stötta Putin med vapen.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Jakob Lalér -
Omvärldens bild av kriget i Ukraina påverkas av satir och humor. Hör om hånfullhet som leder till sympati.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Putin hånasNågot som man kanske inte egentligen förknippar med krig är humor. Men faktum är att humor är en ganska viktig ingrediens i detta informationskrig, framför allt på den ukrainska sidan.
Pelle Nilsson på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut har skrivit en rapport om vilken tyngd skämt och satir har i kommunikationen kring kriget i Ukraina. Han berättar hur humor används för att skapa stöd både i omvärlden och i Ukraina och om vilka andra känslor som spelar roll i kommunikationen mellan ukrainare och med omvärlden.
Lubna el Shanti, korrespondent i Ukraina ger sin bild av hur denna humor landar i de ukrainska hemmen och hur Ukrainas kommunikationsstrategi har formats.
Hör om den propaganda och desinformation som sprids i Ryssland och vilken information som egentligen förmedlas till president Putin. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent berättar om vilken bild Ryssland vill ge av kriget.
Vi beger oss även till ett land där många har en annan uppfattning om kriget i Ukraina jämfört med oss här i Sverige – nämligen Tyskland. Hör vår korrespondent Daniel Alling om hur känslor och skam kring skeenden under andra världskriget påverkar bilden av kriget i Ukraina.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Joachim Persson
-
Den senaste veckan har flera EU-länder med Polen i spetsen stoppat importen av ukrainska livsmedel. I Polen handlar det om inrikespolitik, men vad betyder konflikten för Ukraina och resten av världen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Samuel Larsson, korrespondent som bevakar Polen och Tamer Umdu, råvaruanalytiker på Lantmännen -
Ur innehållet:
Stora brister i myndigheternas digitala service.
Uteserveringar ställer till det för synskadade.
Taktil karta hjälper Ana Silva hitta i butiken.
Möt Evgeni från Ukraina, som nu bor i Sverige. -
Medan EU skärper tonen mot Kina anklagas Frankrikes president Emmanuel Macron för att gå Pekings ärenden. Hör om hur Europas våndor över sina potentiellt farliga förbindelser med Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det stormar rejält i Europa runt Emmanuel Macrons relation till Kina, efter en resa till Peking. Med tanke på kriget i Ukraina och Kinas relation till Ryssland borde Macron aldrig ens ha åkt, menar kritikerna. Det blev inte heller bättre av Macrons uttalanden om Taiwan, där han säger att Europa inte ska trassla in sig i kriser som inte är Europas – och inte heller bara följa USA. Hör om varför sådana utspel får Europa att se rött, och hur Frankrike uppfattas i en tid då EU försöker riskminimera i sitt förhållande till Kina. Hör också om vikten av presenter – och hur man överträffar en gåva i form av en levande häst.
Slut på tennisbojkott mot KinaDamernas professionella tennistour, WTA, har avstått från att tävla i Kina sedan 2021, efter att spelaren Peng Shuai vittnat om sexuella trakasserier från en högt uppsatt kinesisk politiker. Men nu är bojkotten avslutad – hör om varför det bara var en tidsfråga.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Tor Sigvardson -
Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.
– Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.
En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.
– Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.
Ryssland skapar nya kontakterRysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.
Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.
– Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Medverkande:
Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.
Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator.
Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Reporter: Jimmy Halvarsson
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America
-
21-årige Jack Teixeira har spridit hemliga dokument. Det är den senaste i en rad av militära läckor. Hör om allt längre straff för att stoppa läckorna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jack Teixeira var anställd i det amerikanska flygvapnet men riskerar nu ett långt fängelsestraff – misstänkt för att ha läckt dokument som sägs avslöja hemliga detaljer om bland annat Ukrainas militära förmåga.
Bo Torbjörn Ek från podden Gräns berättar om historiska militära läckor i USA och hur längre straff dömts ut för att stoppa spridningen av säkerhetsklassad information. Onsdagen den 19 april väntas Jack Teixeira dyka upp i rätten igen.
Nyhetspodden Dagens Eko ger dig en berättelse varje vardagsmorgon med programledarna Robin Olin och Lena Nordlund och med Sveriges Radios skarpaste journalister.
Programledare: Robin Olin
Gäst: Bo Torbjörn Ek, programledare på Sveriges Radios podd Gräns som handlar om säkerhetspolitik och hoten mot Sverige
Producenter: Ludvig Jansson och Katja Magnusson
Med ljud från: CNN, Fox News, BBC, Channel 4 News, History, The Post Century Fox, ABC News, PBS News Hour, CBS News, Washington Post, AP, NY Times
Kontakt: [email protected]
-
I slutet av februari 2022 hade konstnären och keramikern Elisabet Svensson just inlett arbetet inför en utställning på Karlshamns konsthall, när Ryssland inledde sitt fullskaliga anfall på Ukraina. För henne, och kollegan Lotten Pålsson, föll alla dittillsvarande planer ihop. När utställningen så småningom öppnade var det med en helt annan samling verk: mycket svart, och mycket skört.
Om den processen, och om sitt arbete i stort, berättar Elisabet Svensson i detta samtal med Susanne Skog.
Elisabet Svensson fick Blekinge-Stay-at-Home-Art-Residency som en del av Konst i Blekinges arbete med att stödja konstnärerna under pandemin. -
EFTER TIO ÅR I SKUGGAN. David får ett första hej och berättar lite om En öl & whiskymässa i Göteborg. Pernod Ricard stöder aktivt Rysslands krig i Ukraina och svenska branschen och konsumenterna säger ifrån. Men hur goda kålsupare är Diaego …? Veckans Whiskyperson är Frank McHardy, framförallt känd från Springbank, men även Tamnavulin, Bushmills och Bruichladdich – bland andra. Missa sedan inte storfilmen med David och Dustin Hoffman: Grain Man.David och Daniel på Springbank whisky schoolI form av En tvåa daily, bara ljud:https://www.entreawhisky.se/154https://www.entreawhisky.se/156https://www.entreawhisky.se/158https://www.entreawhisky.se/160https://www.entreawhisky.se/162Ljud och bild:https://whiskyweekly.se/springbank-whisky-school-dag-0-james-bonds-ringklocka/1129/https://whiskyweekly.se/springbank-whisky-school-forsta-dagen-svett-och-malt/1139/https://whiskyweekly.se/promillerekord-pa-springbank-whisky-school-andra-dagen/1170/https://whiskyweekly.se/forsta-klassens-fyllhundar-pa-springbank/1177/https://whiskyweekly.se/fem-dagar-av-whisky-pa-springbank-distillery/1190/Vad var det i glaset?Mathias körde med Penderyn Legend:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/58634/penderyn-legendDavid hade denna förvisso goda men rejält överhypade Springbank 10 PX sherry wood:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/215605/springbank-10-year-oldJeroen hade denna Cotswolds:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/180217/cotswolds-2014David mindes rätt med Berry Bros & Rudd och Cotswolds:https://www.thespiritsbusiness.com/2023/04/berry-bros-buys-stake-in-cotswolds-distillery/Pernod Ricards beslut att återuppta exporten till RysslandDet finns ju hur många länkar som helst att ta fram här men se till exempel:https://sverigesradio.se/artikel/expert-outcry-over-absolut-resuming-exports-to-russia-will-not-affect-the-brandhttps://www.independent.ie/business/irish/jameson-owner-pernod-ricard-resumes-russia-sales-42413658.htmlhttps://www.ja.se/artikel/2232581/absolut--nej-tack.htmlhttps://www.food-supply.se/article/view/1023877/innekrogarslutarserveraabsolutvodkaefterrysslandsbeskedhttps://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5By2Mm/restauranger-slutar-salja-absolut-vodkahttps://www.dn.se/ekonomi/kunder-rasar-mot-absolut-vodka-uppmanar-till-bojkott/https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/3EoQxL/politiker-uppmanar-till-bojkott-av-absolut-vodkahttps://spiritsnews.se/absolut-aterupptar-exporten-till-ryssland/Diageos destilleri i Kinahttps://www.diageo.com/en/news-and-media/stories/2021/diageo-invests-us75-million-to-build-our-first-malt-whisky-distillery-in-chinahttps://www.luxepackaginginsight.com/article/diageo-goes-local-with-first-ever-whisky-distillery-in-china.60147https://www.reuters.com/business/retail-consumer/diageo-build-75-mln-distillery-make-its-first-chinese-single-malt-whisky-2021-11-02/En öl- och whiskymässa i Göteborghttps://olochwhiskymassa.se/Här har ni alla utställarna:https://olochwhiskymassa.se/hem/utstallare/Veckans whiskypersonlighet, som INTE äger Springbank distillery: Frank McHardy!Läs mer här:https://www.maltermagasin.se/frank-mchardy-57-ar-i-whiskyns-tjanst/http://www.whisky-news.com/En/reports/Frank_Mchardy.htmlhttps://whiskymag.com/story/franks-wild-years-frank-mchardyhttp://www.whiskytower.se/frank-mchardy-whiskylegendenHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Smärta. Vi har alla känt den. Allt från att ha slagit i stortån i tröskeln till en utdragen förlossning. Men varför känner vi smärta? Vad är det som händer i kroppen? Och hur kan vi handskas med det som gör ont? Allt det här kommer vi att bena ut i dagens avsnitt med hjälp av smärtspecialisten Karsten Ahlbeck. Han har skrivit boken "Överlista smärtan" tillsammans med Carin Hjulström och gör podcasten "Outsmart the Pain".
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Tigerdraake
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Foto Karsten Ahlbeck: Gabriel Liljevall
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Organisationer som hjälper Ukraina
https://lakareutangranser.se/nyheter/oro-over-situationen-i-ukraina
Ukrainska statens egen lista (militär och civil hjälp)
https://www.defendukraine.org/donate
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Relationen mellan Kina och Taiwan blir allt sämre. Hör om hur taiwaneserna förbereder sig för det värsta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Taiwans president träffar talmannen för representanthuset på plats i USA, reagerar Kina direkt. En tre dagar lång militärövning runt Taiwan inleds. Hör Sveriges Radios korrespondent i Peking, Björn Djurberg, om den pågående upptrappningen och om hur kriget i Ukraina blivit en vändpunkt för öriket Taiwan.
Nyhetspodden Dagens Eko ger dig en berättelse varje vardagsmorgon med programledaren Robin Olin och Sveriges Radios skarpaste journalister.
Programledare: Robin Olin
Gäst: Björn Djurberg, Kinakorrespondent
Producent: Katja Magnusson, Karl Kadhammar och Elin Roumeliotou
Med ljud från: CBC, CCTV, Bloomberg, NBC, BBC, NBC, ABC News Australia, Guardian News, AFP, Taiwan Plus, Inquirer, France24, Reuters samt Youtube-kanalerna Speaker Kevin McCarthy och All Things Old.
Kontakt: [email protected] -
I vårt mest gästvänliga avsnitt hittills gör vi någonting helt nytt: vi har en gäst! Vem är då gästen? Ingen mindre än den rikskände krigsvetaren Oscar Jonsson.
En annan lite ny grej är att vi körde det här avsnittet helt utan manus (Per hade med sig några frågor, men de var mest om Oscars öl-preferenser …) och dessutom fick vi en försvarlig mängd öl av förlaget som bjudit in oss. Med andra ord är det lite sladdrigare än vanligt, men ämnet är det givna utifrån gästen; dvs. Ukrainakriget. Vi spelade dessutom in avsnittet den 22 februari under vad som verkade vara en ny rysk offensiv, men sjukt nog så är det vi säger fortfarande relevant p.g.a. gräset är grönt, solen går upp och Bachmut håller.
Vi hoppas ni gillar tilltaget med en gäst. Gör vi om det kanske vi är nyktra också.
Avsnittet börjar: 06:00
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans program handlar om den ukrainske författaren och rockstjärnan Serhij Zjadan, aktuell på svenska med den hyllade romanen "Internatet". Fredrik Wadström möter Zjadan på plats i Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Serhij Zjadans hyllade roman ”Internatet”, som nu kommer i svensk översättning av Sofia Uggla, gavs ut på ukrainska 2017. Den utspelar sig i en småstad i östra Ukraina, som blir allt mer indraget i det krig som pågått där sedan 2014. Huvudpersonen Pasja är en lärare som lite yrvaket blir vittne till en allt mer desperat situation. Idag är det många som läser Zjadans roman som en skildring av Rysslands storskaliga invasion, som inleddes 2022.
Zjadan är ett av de riktigt stora namnen i den ukrainska litteraturen. Han har gett ut fem romaner, ett par novellsamlingar, och runt femton diktsamlingar, och är ett affischnamn för den ukrainska kulturen och identiteten – och ukrainskan som språk.
Han är född och uppvuxen i Donbass-regionen i östra Ukraina och har sedan årtionden staden Charkiv som sin hemvist. Charkiv är Ukrainas näst största stad och har varit under ständig beskjutning från Ryssland sedan den 24 februari 2022.
Serhij Zjadan är även rockstjärna. När Fredrik Wadström träffar honom i Ukraina är Zjadan på turné genom landet med sitt sexmannaband Hundarna. Med kort varsel annonseras nya konserter ut nästan dag för dag. Det urbana musik- och klubblivet pågår i ett land med utegångsförbud om nätterna och flyglarmen som ljuder när som helst på dygnet i krigets Ukraina.
Skriv till oss! [email protected]
Reporter: Fredrik Wadström
Uppläsare: Ulph Nyström
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell -
En 21-årig man misstänks ha läckt topphemlig information från USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Uppgifterna är graverande och drabbar Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter flera dagars intensiv jakt kan amerikanska myndigheter till slut gripa Jack Teixeira – en anställd i flygvapnet. Han misstänks ha läckt hemligstämplad information på en chatapp för gamers, och anklagas nu för brott som går under spionerilagarna i USA.
– Det finns en status i att ha insiderinformation så det förvånar mig inte, säger David Lindahl på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Avslöjar uppgifter om Ukrainas försvarDokumenten uppges innehålla information som kan spela Ryssland i händerna gällande deras krig mot Ukraina. Bland annat står det att ammunitionen till Ukrainas viktigaste luftvärnssystem riskerar att ta slut inom kort.
– Det är ju uppseendeväckande att en person så pass långt ut i det militära systemet i USA kan ha tillgång till så mycket hemlig och känslig information, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.
Medverkande:
Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare, Utrikespolitiska institutet
David Lindahl, cybersäkerhetsexpert, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Effie Karabuda, tech- och spelreporter på P3.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Producent: Karin Hållsten
Ljud från: Sveriges Radio och CNN.
-
Den så kallat borgerliga regeringen fortsätter med helt vanlig socialdemokratisk politik. Nu tänker de motverka medborgarnas "ofrivilliga ensamhet" med hjälp av en "treårig gemenskapssatsning" för 300 miljoner. Och 100 miljoner på SFI-undervisning till Ukrainare, det innebär att staten beslutat att de inte ska återvända. Samtidigt som Ukraina håller på att avfolkas på invånare i barnafödande ålder.
Sveriges ende skattefinansierade rasforskare Tobias Hübinette har glatt twittrat siffror på hur folkutbytet i Sverige fortskrider. När siffrorna fått folk att sätta kaffet vrångstrupen förflyttas diskussionen från sakfrågan till huruvida det ligger en "konspiration" bakom eller ej.
Militär makt förutsätter produktionskapacitet och tillgång till energi. I Norge kan man inte producera ammunition till Ukraina eftersom ett datacenter för TikTok redan intecknat den nödvändiga elenergin. Hur har EU tänkt förverkliga sina ambitioner om att bli en militärmakt samtidigt som man lägger ner industrier och energiproduktion?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostra di più