Uppsala Podcasts
-
Fredagsundervisning: En serie föredrag (mp3) med undervisning i den kristna läran av teol.dr Seth Erlandsson. Föredragen hölls under åren 1979–81 i Uppsala. För mer info, se: https://kristendom.se
-
Hälsoveckan by Tyngre med Dunåker, Bärebring och Gudiol diskuterar denna vecka två rubriker som vi har haft i media den här veckan.
Först ut är ett inslag i TV4 där det påstås att en professor har sagt att fika på jobbet är lika skadligt som passiv rökning. Det är dock inte riktigt det som professorn har sagt utan istället har hon sagt att hon tycker att man kan se på dem på samma vis, att de båda kan ge skada på sikt. Det finns idag en stor fikakultur på många arbetsplatser och ju oftare det ställs fram olika typer av fika desto oftare kommer de flesta människor att äta av den fikan. Vilket inte alltid är av godo på lång sikt.
Efter det här blir det en längre diskussion kring amning och olika rekommendationer. Aftonbladet publicerade i veckan en artikel med titeln ”Amningen avslutas när barnet smakar mat tidigt” där forskare från Uppsala och Sophiahemmets högskola är kritiska mot de råd som ges när det gäller introduktion av mat till spädbarn utifrån ett resultat i en mindre observationsstudie som de har genomfört. Deras resultat stämmer dock inte överens med resultat från RCT-studier så frågan är om man ska bry sig om en observationsstudie då? Och spelar det verkligen någon betydande roll i fall man ammar i 6 månader i svenska förhållande?
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Intro - Jacob har börjat mixtra med olika AI-saker 00:06:18 Fika på jobbet sägs vara lika skadligt som passiv rökning 00:16:44 Slutar mammor amma sina barn tidigare om barnen får smakportioner tidigt? -
Om pappa säger att jag ser ner på arbetare ligger det något i det säger studenten William. Under 30 år har Mia intervjuat arbetarklassen och undrar hur så tydliga röster har kunnat förbises så länge.
Att åka hissen upp till sin lägenhet och inte kunna samtala med folk då känner man sig som en minoritet, säger nattsköterskan Ing-Marie till Mia år 1994. Men här där vi bor nu kan man snabbt gå mellan sitt språk och ren svenska och i sandlådan pratar barnen svenska. Det känns skönt och jag känner mig hemma och jag vet att jag blir förstådd här, fortsätter hon.I tre decennier har Mia skildrat Sverige och svenskarna och nu lägger hon ännu ett pussel med ett urval av sina dokumentärer för att skildra hur värderingar påverkar en samhällsutveckling. För vad är det att vara människa i kungadömet Sverige?I det här programmet har Mia valt ut program från sin 30-åriga radioproduktion där hon pratar med människor från arbetarklassen:1994: Nattsköterskan Ing-Marie berättar om varför hon efter många år i förorten Alby till slut kände sig tvungen att flytta därifrån med sina barn.2003: Italienaren Giorgio kom som ung man till Sverige i en tid då industrierna i Västerås och övriga Sverige skrek efter arbetskraft. Nu på ålderns höst känner han en stolthet över att han arbetat och betalat skatt i hela sitt liv.1993 - 2023: Ett potpurri av röster med bl a barnmorskan moder Svea alias Svea Nilsson om hur mycket hon ogillar att man skiljer på folk och folk. 2021: Studenten William och pappa Kari om fnurran på tråden dem emellan när William påbörjar sin klassresa från den invandrade finska arbetarklassen till den högutbildade medelklassen i det akademiska Uppsala. Pappa Kari känner enorm stolthet men vill samtidigt inte att William ska glömma bort arbetarklassens värderingar. Möt Ing-Marie, Giorgio, William & Kari och andra i det femte avsnittet av Mia Blomgrens serie 30 års rapportering från Kungadömet Sverige.Musiken i programmet är komponerad av Niklas Fernqvist och har titeln Sång för V och illustrationerna är gjorda av Klara Swantesson. Programmet är gjort 2023. -
Hundjägarpodden har i två avsnitt bjudit in Patric Ragnarson för att prata om reproduktion hos hund. Det första avsnittet handlar om vägen till valpar. Hur hittar man en lämplig match? När är det dags att para? Hur märker man om tiken är dräktig? Hur ska själva valpningen förberedas? Patric Ragnarsson är uppfödare, exteriördomare och leg djursjukvårdare med en gedigen erfarenhet och kunskap. Han har arbetat imponerande 34 år inom djursjukvård, bland annat som klinikchef för smådjursavdelningen på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Sedan flera år arbetar han åter i sitt hemlän Jämtland och är en uppskattad resurs inom djursjukvård med specialintresse för reproduktion på hund och katt. Han kunde bland annat under flera år höras som expert i P4 Jämtlands frågestund om hund och katt. Under kennelnamnet Mavibos föder Patric också upp hundar och katter och är dessutom exteriördomare på sextiotalet hundraser.
-
Uppvuxen på barnhem och tidigt satt att försörja sig själv blev Ebbas liv kantat av sprit, prostitution och bråk med rättvisan. Hon slutade som syfilispatent, blind och psykiskt sjuk.
Ebba Sarves liv började svårt och blev bara värre med tiden. Hon föddes 1895 strax utanför Gävle i en ganska vanlig arbetarfamilj, men när hon var åtta år dog hennes mor och hon hamnade på barnhem. Där blev hon kvar tills hon var femton och förväntades försörja sig själv. Hon började som piga men lämnade det livet och tog sig till Gävle där hon försörjde sig helt eller delvis på prostitution. Hon fick en liten son som hon omedelbart lämnade till ett barnhem, men när han blivit sex år ville hon plötsligt ha hem honom igen.Sonen växte upp i ett problematiskt hem och slutade själv som alkoholist och fängelsekund. Ebbas liv blev också eländigt hennes många år på gatan hade åsamkat henne syfilis, och sjukdomen gjorde henne till slut både blind och psykiskt sjuk. - Ebba var min mormors farmor, säger släktforskaren Fredrik Mejster i Uppsala som har letat rätt på Ebbas historia och kunnat konstatera att familjens trasiga mönster bröts först med hans mormor, Ebbas sondotter. I Stockholm fanns länge två räddningshem som Frälsningsarmén drev. Där tog de emot prostituerade och hemlösa kvinnor för att ge dem en chans att lämna livet på gatan och få en praktisk utbildning. Anna Tiberg Knutas som är arkivarie på Stadsarkivet i Stockholm visar några av de tjocka liggare som beskriver kvinnorna som fått hjälp på räddningshemmen.- Det här materialet har inte varit tillgängligt hos oss förrän 2016 då det kom som en gåva från Frälsningsarmén, säger Anna Tiberg Knutas. I anteckningarna som gjordes på räddningshemmen finns långa livsberättelser om kvinnorna och av ett slag som annars kan vara svårt att hitta i traditionella arkiv. Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström Uppläsare: Patrik Paulsson [email protected] -
Ett föredrag av Stefan Sjöqvist, Uppsala. För mer info, se: https://kristendom.se
-
Trots att vi är inne i djupaste vintern börjare det bli dags att tänka på det kommande odlingsåret.
För Maria som bor i Uppsala börjar det bli dags att dra i gång med sådderna, medan norrlänningen Anna tar det lite lugnare. Men både Anna och Maria förespråkar vintersådd just när det gäller odling av örter, för att få fina robusta plantor. De förklarar vad vintersådd är och berättar hur de gör, och berättar även som sina knep för att lyckas med lite mer svårflörtade örter som järnört, humlesuga och läkesilverax.
Nytt för i år är också att du som lyssnare kommer att få följa med Anna & Maria under odlingsåret i deras respektive örtagårdar. Sista torsdagen i varje månad kommer veckans avsnitt spelas in live på instagram. Då kommer Maria & Anna berätta om vad som är på gång i odlingarna just nu, och du som kollar live har möjlighet att ställa frågor.
Örtsystrar är en podd om örter och att ta tillvara naturens skatter. Maria & Anna brinner för att sprida kunskap om örter, läkeväxter och medicinalväxter. I en oförutsägbar tid, blir det allt viktigare att vi tar tillvara på växter, bär och grönsaker för självförsörjning, för att leva mer hållbart och spara pengar. De gör det enkelt för dig att komma igång med örter och inspirerar dig till till att ta tillvara på runt omkring oss.
Gillar du podden? Stötta oss gärna på något av följande sätt
Köp recepthäftet våra bästa recept https://laketradgarden.ck.page/products/recepthafte
Följ podden i din poddapp
Gå till poddens programsida i din podd app och lämna en recension.
Tack för att du lyssnar!
-
Maamulka jaamicadda al-Azhar ee dalka Masar ayaa ku booriyay in cunaqabateeyn lagu soo rogo dalka Iswiidhen. Baaritan ay sameesay jaamcada Uppsala ayaa lagu ogaaday, in dadka asal ahaan dalka dibadiisa ka soo jeedaa isla markaana haysta tacliinta sare, ay muddo dheer ku qaadato in ay suuqa shaqada soo galaan. Taageeradii biilka korontada ee xukuumaddu qorsheeysay oo ugu horaan la bilaabi doona in la bixiyo gooaha koonfureed ee Iswiidhen 20-ka bisha feeberaayo
-
Predikan 5:e söndagen i fastan -22, Hebr 10:1-18 av Stefan Sjöqvist, Uppsala. För mer info, se: https://kristendom.se
-
Ny vecka och nytt avsnitt! Vi ringer ner till Tjeckien och Charlie Jonsson som spelar i Sparta Prag. Vi pratar om våra favoritdjur, Kims misslyckade hemmaklippning av frillan och de sjuka matcherna i Uppsala och Umeå i helgen. Välkomna!
I detta avsnitt: Kim Ganevik och Albin Skur
Följ oss: @pmd_podcast
Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Ny vecka och nytt avsnitt! Vi ringer ner till Tjeckien och Charlie Jonsson som spelar i Sparta Prag. Vi pratar om våra favoritdjur, Kims misslyckade hemmaklippning av frillan och de sjuka matcherna i Uppsala och Umeå i helgen. Välkomna! I detta avsnitt: Kim Ganevik och Albin Skur Följ oss: @pmd_podcast Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Vi kan snart få mer elektricitet från solen än vi får från kärnkraften idag, säger forskare. Potentialen är enorm för lönsam och lokalt producerad solenergi. Frågan är bara vad som är tekniskt möjligt.
Idag står villaägare i kö för att få upp solpaneler på sina tak. Samtidigt byggs allt större kommunala solenergiparker runt om i landet. Solel är lönsamt idag, och den blir allt billigare. 2021 gav solenergin en procent av vårt elbehov, men den ökar snabbt. Och Energimyndigheten räknar med att den ska fyrdubblas på bara tre år. Och vad som händer sedan vet vi inte idag.Teoretiskt finns det redan nu plats för en tredjedel av hela vårt elbehov på befintliga och lämpliga hustak, och med nya solparker blir den möjliga produktionen större än dagens hela elbehov.Men frågan är hur mycket av den dygns- och säsongsberoende solelen vi kan ha. Vårt elsystem bygger på en solid grund av stora tunga anläggningar med vattenkraft och kärnkraft. Så var kommer solen in? Programmet är en repris från 7 november 2022.Medverkande: Johan Lindahl, aktiv inom solcellsbranschen och energianalytiker knuten till IEA; Björn Sandén, professor i hållbarhet och innovation på Chalmers; Jorunn Cardell, kraftsystemanalytiker på Svenska Kraftnät och Stefan Åsberg, villaägare i Uppsala med solpaneler på taket.Reporter: Tomas Lindblad Producent: Björn Gunér [email protected]örn Sandén, hållbarhetsforskare på Chalmers visar solcellsparken Solavianum i Göteborg. Foto Tomas Lindblad -
Det är nytt år och vi bjuder på nya bekymmer:
Det är livsfarligt att lägga sig av med laster, Hundåren, det slutgiltiga inlägget i manligt-kvinnligt-debatten(!), George Costanza på massage och galenskapernas kvarter i Uppsala.
Venligst,
Moa & Sara
Brasklapp: doktorandtjänsten som annonserades ut var i Linköping och inte Lund.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
År 1840 hittade uppländska bönder på Gräsö ett stort ben i en åker. De trodde att det kom från en jätte. Men det var en gråval, den första vetenskapligt beskrivna, och nu ska den DNA-analyseras.
Medverkande: Ingvar Svanberg, forskare i etnobiologi vid Uppsala universitet. Benjamin Kear och Jan-Ove Ebbestad, intendenter vid Evolutionsmuséet i Uppsala. Vi hör också Youri van der Hurk, forskare vid Norges naturvetenskapliga och tekniska universitet, NTNU.Programledare: Camilla Widebeck [email protected]: Jonna Westin [email protected] -
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
Studio Allsvenskan är glada att välkomna Djurgårdens nyförvärv Oliver Berg för första gången till oss.
Det handlar om uppväxten i Norge, kaoset i Dalkurd och GIF Sundsvall innan Henrik Rydström mötte honom i Uppsala och sedan tog honom vidare till Kalmar för han blommade fullständigt 2021 och 2022.
Hur var det att blomma i den framgångsrika bubbla som var Kalmar 2022? För oss berättar han också att han även så gott som var en del av teamet runt Rydström förra året.
Är han en framtida tränare efter karriären som spelare?
Hur sålde Bosse in Djurgården för honom? Är det sant att han alltid ringer på Facetime?
Nu är han som bekant klar för Djurgården och det handlar avsnittet också väldigt mycket om.
Möt en av norrman som numera är en väsentlig del av svensk fotboll.
Avsnittet finns ute för alla överallt.
Följ Studio Allsvenskan på sociala medier:
Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostra di più