Västra Götalandsregionen Podcasts
-
Missförhållanden kan uppstå på alla arbetsplatser, och från och med i år ska alla kommuner och regioner ha inrättat en visselblåsarfunktion. I Västra Götalandsregionen startar den nya tjänsten 17 juli, där anställda kan rapportera om oegentligheter helt anonymt.
I avsnitt 45 av Sahlgrenskapodden medverkar Valeria Castro, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som själv varit den som sagt ifrån om en ohållbar situation på jobbet. Intervjuar gör kommunikationsdirektör Anders Goliger.
För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.
-
Nästan alla med penis kommer någon gång under livet att få svårigheter att få eller behålla sitt stånd. Erektil dysfunktion kan bero på en underliggande sjukdom men har ofta en psykologisk orsak som stress eller oro. I det här avsnittet pratar vi om hur erektion fungerar och vilken hjälp som finns när det inte fungerar. Vi pratar också om hur normer kring maskulinitet och sexualitet påverkar.
Gäster i programmet är Oskar Willner, allmänläkare samt Anneli Sundgren och Lotta Johansson, sexologer. Alla tre arbetar på Sexualmedicinskt centrum, Västra Götalandsregionen.
Oskar Willner Anneli Sundgren och Lotta Johansson
-
Samma vecka som Ryssland invaderade Ukraina, skickades den första lastbilen med materialbistånd från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. I avsnitt 44 av Sahlgrenskapodden medverkar Anders Lygdman, ansvarig för internationellt materialbistånd på Sahlgrenska International Care, som samordnar arbetet.
Hör om insatsen i krigets Ukraina, vilken typ av material som efterfrågas och vad du som vill engagera dig kan göra. Kommunikationsdirektör Anders Goliger intervjuar.
För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.
-
Kostnaderna för svensk hälso- och sjukvård ökade dramatiskt under förra decenniet. Samtidigt fortsätter larmen om köer och resursbrist. Det beror bland annat på att pengarna inte används tillräckligt effektivt, enligt en SNS-rapport som presenteras på tisdag. Medverkande
Cecilia Andersson (C), ordförande för Södra hälso- och sjukvårdsnämnden, Västra Götalandsregionen (digital medverkan)
Anders Blanck, vd, Lif – de forskande läkemedelsföretagen (digital medverkan)
Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen
Gerd Lärfars, ordförande för Rådet för nya terapier, NT-rådet
Mikael Svensson, professor i tillämpad hälsoekonomi, Göteborgs universitet
Samtalet leds av Gabriella Chirico Willstedt, forskningsledare på SNS.
-
I detta avsnitt är Lena Bjurner tillbaka som vikarie och tillsammans med Zorica träffar Per Thilander. Utgångspunkten för samtalet är, precis som Pers forskning, om hur HR-funktioner och HR-professionen behöver utvecklas i en alltmer digitaliserad värld. Per menar att HR behöver ta nya utvecklingskliv in i det digitala området och att det kommer ställa nya krav på kompetens och förändringsförmåga. HR:s dubbla roller, att både driva och stödja verksamhetens utveckling, samtidigt som den egna digitala transformationen inom HR behöver genomföras, är både en utmaning och möjlighet. Per menar vidare att en viktig del för att klara dessa uppdrag är det inre ledarskapet och att HR vågar ge sig in i nya områden för att bidra och skapa mervärde i verksamheten.
Per Thilander är universitetslektor vid sektionen för Management och Organisation, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet och forskare inom bland annat HR-organisering, samspelet mellan HR och linjechefer, digitalisering och HRM, ledarskap samt organiserionsförändring. Per är också anställd som HR-lektor och senior rådgivare inom Västra Götalandsregionen där har arbetar med olika HR-utvecklingsprojekt.
-
Förlossningskris, barnmorskeuppror, massuppsägningar och ockupationer. Förlossningsvården har verkligen stått i centrum för debatten om välfärden de senaste åren. Men trots utlovade satsningar och prioriteringar så verkar det fortfarande gå åt fel håll.
Hur ska vi lösa detta? Vad är Vänsterpartiets svar på förlossningskrisen?Medverkande: Emil Broberg, Anna Maria Romlid, Malin Hansson, Göteborgs universitet som skrivit en avhandling om barnmorskornas arbetsmiljö samt Carina Örgård, Gruppledare för Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen.
-
Under tre år har SNS riktat uppmärksamheten mot två centrala dimensioner av den strukturomvandling som vården och omsorgen står inför. Huvudfrågorna för forskningsprojektet Vård och omsorg i det 21:a århundradet har varit hur sektorns kompetensförsörjning kan säkras och hur möjligheterna med ny teknik kan tas tillvara.
MedverkandeAnders Anell, professor vid Lunds universitet. Författare till rapporten Vården är värd en bättre styrning
Acko Ankarberg Johansson (KD) riksdagsledamot, ordförande i socialutskottet och sjukvårdspolitisk talesperson
Anna Essén, lektor vid Handelshögskolan i Stockholm. Författare till rapporten Digitala innovationsplattformar i vården – lärdomar från ett kvalitetsregister
Erik Lagersten, förändringsdirektör i Västra Götalandsregionen och medlem i forskningsprojektets referensgrupp
Carina Olson, vd Praktikertjänst
Kristina Westerberg, professor emerita Umeå universitet. Medförfattare till rapporten Äldreomsorgens ständiga förändringar – om organisation, arbetsmiljö och ledarskap
Samtalet leds av Gabriella Chirico Willstedt, forskningsledare vid SNS.
-
I lucka 22 träffar vi Maria Palmqvist, dietist på Primärvårdens dietistenhet, som förklarar varför det är viktigt att ha en bra kosthållning. Vi pratar också om kostrelaterad ohälsa, vilka patienter de möter och hur en omläggning av kosten kan förbättra både den fysiska och den psykiska hälsan. Lyssna på dagens lucka för att lära dig mer om hur det är att arbeta som dietist i primärvården!
Länk till mer information: Dietistenheten - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
I denna lucka träffar vi Cecilia Posselt, legitimerad fysioterapeut och Joanna Nordstrand, legitimerad arbetsterapeut, på Grön rehab väster. Vi pratar om fördelarna med att arbeta med vård utanför sjukhusens sterila miljöer och hur naturunderstödd rehabilitering kan vara ett viktigt verktyg både för personer med stressrelaterad ohälsa och personer med långvarig smärta.
Länk till mer information: Grön rehab väster - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Vad är skillnaden på primära och sekundära lymfödem och hur ser behandlingen ut? I lucka 19 träffar vi Mariana Rubin De Lima, medicinsk lymfterapeut på Lymfödemmottagning Göteborg. Vi pratar om lymfsystemet, kompressionsstrumpor, rosfeber och vad som är viktigt att tänka på när man möter patienter med lymfödem.
Länk till mer information: Lymfödemmottagning Göteborg - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Pia Lunöe arbetar som legitimerad psykolog på Göteborgs bedömningsteam. I den här luckan pratar vi om bedömningsteamens senaste uppdrag som handlar om att utreda vuxna patienters intellektuella funktionsförmåga. Hur går en sådan bedömning till och hur kommer det sig att patienterna inte har utretts tidigare? Lyssna på lucka18 för att få svaren!
Länk till information om bedömningsteamen i VGR: Bedömningsteam - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Bakom denna lucka hittar vi Tove Eriksson, sjukgymnast och koordinator på Borås bedömningsteam. Till Borås bedömningsteam kommer patienter som är eller riskerar att bli långtidssjukskrivna för en bedömning av sin aktivitets- och funktionsförmåga. Hur går en sådan bedömning till och vad tycker egentligen patienterna om att bli bedömda? Lyssna för att få svaren!
Länk till information om bedömningsteamen i VGR: Bedömningsteam - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
Osteoporos betyder benskörhet och är ett vanligt tillstånd som drabbar framförallt äldre kvinnor. I denna lucka pratar vi med Pia Thorell som är osteoporoskoordinator på Osteoporosenhet Göteborg som bland annat arbetar med att förbättra vårdkedjan för patienter och möjliggöra att fler fullföljer sin behandling. Lyssna för att lära dig mer om osteoporos!
Värdefulla länkar:
Länk för vårdgivare till webbplatsen Osteoporosvård: Osteoporosvård - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk för vårdgivare till webbplatsen Terapigrupp Osteoporos: Terapigrupp Osteoporos - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till FRAX (Fracture Risk Assessment Tool): https://www.sheffield.ac.uk/FRAX/?lang=se
-
I denna lucka träffar vi Sexualmedicinskt centrum, SMC. Vi pratar med Eva Damberg, barnmorska, sexolog och samtalsterapeut och Charlotta von Mentzer som är barnmorska, samtalsterapeut och doktorand. Vi pratar om vanliga sexuella besvär, vilken behandling de erbjuder och hur andra vårdgivare kan få stöd i patientärenden som rör sexuell hälsa. Vi pratar också om SMC-Pilen som är deras lågtröskelmottagning för personer som är i sexuell riskutsatthet.
Länk till SMC:s webbplats: Sexualmedicinskt centrum - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Länk till SMC-Pilen:s webbplats: Sexualmedicinskt Centrum-Pilen - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
-
I denna lucka pratar vi om migrationsrelaterad ohälsa. Vi träffar Johan Falkehed, specialistsjuksköterska och Monica Sigurdson, kurator, på Flyktingmedicinsk mottagning. Vad innebär migrationsrelaterad ohälsa? Vilka är de vanligaste besvären bland patienterna och vad är viktigt att tänka på när man möter patienter med erfarenheter av migration och flykt? Det är några av de frågor som vi berör i lucka 14.
Här kan du läsa mer om Flyktingmedicinsk mottagning:
Länk till Flyktingmedicinsk mottagning - Göteborg:s webbplats: Flyktingmedicinsk mottagning - Göteborg - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
- Mostra di più