borgar Podcasts

  • Världens största icke-digitala uppslagsverk tillkom långt före sina mer omtalade europeiska kusiner. Göran Sommardal reflekterar över Yongle-encyklopedin, och över varför den inte finns bevarad.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    Det var egentligen två små notiser 2021 i Peking-tidningen 新京报|Xinjingbao, som återuppväckte mitt annars rätt slumrande intresse för 永乐大典|Yongle-Encyklopedin – det som är världens mest omfattande allmänencyklopedi, och som tillkom tre hundra år före såväl Diderots och d’Alamberts franska Encyklopédi som Encyklopedia Britannica.

    Man kan också betrakta det som en historisk ironi att det dessutom var sentida landsmän till Diderot och upphovsmännen till den brittiska encyklopedin, som såg till att minst ett av den handfull exemplar av den handskrivna kinesiska encyklopedin brändes och förskingrades. Vid tillfället ändamålsenligt utklädda till soldater i den franska respektive brittiska armén. Första gången hände det sig under Opiumkriget 1838-40, och en gång till vid stormningen av Sommar-palatset i Peking – allt med det ädla syftet att tvinga den kinesiska Qing-dynastin till fri import av opium.

    Trots att boktryckarkonsten var uppfunnen i Kina flera hundra år tidigare så existerade inga tryckta kopior av Yongle. Och det berodde säkerligen på dess storlek:  22 877 volymer fördelade på 11 095 häften, med ett textinnehåll på cirka 370 miljoner tecken i tillägg de många specialgjorda och handtecknade illustrationerna. Det ansågs väl enklast att låta kalligrafer göra en handfull kopior.

    Faktum att den stora Yongle-encyklopedin inte längre existerar annat i några enstaka delar var också det som hade lockat Zhang Chang, journalisten som skrivit notisen den 19 september 2021. På nätet hade det nämligen ryktats att man vid ett underhållningsarbete vid Donghua-porten till Den förbjudna staden i Peking skulle ha påträffat en fullständig kopia av det försvunna verket. Men det visade sig bara vara frågan om ett extra nattskift för att åtgärda ett elfel och  för att därmed undvika att påverka den dagliga turistbesöken till Den förbjudna staden.

    Det var Zhudi, kejsar Chengzu, Himlens son mellan 1403 och 1425, som tillsatte den redaktion som skulle färdigställa det stora lexikonet, som fick namnet 永乐|Yongle, som kan översättas med  Den eviga glädjen, efter namnet på Zhudis regeringsperiod. Det gjordes i gammal god tradition för att manifestera att kejsaren inte bara var en mäktig krigare som militärt kunde besegra sina fiender utan att han, och lika viktigt, var en rikligt bildad man som gjorde sitt yttersta för att bevara det kinesiska kulturarvet.

    I den kinesiska texthistorien utgör den här sortens stora antologier de kulturhistoriska nod-punkterna. Antologisterna är både historiens herrar och dess ödmjuka tjänare. Här skiljer sig den kinesiska antologi-traditionen från de västerländska realencyklopedierna där medarbetarna har haft till uppgift att själva bedöma och sammanfatta varje enskilt uppslagsämne i lexikonet. De kinesiska redaktörerna sökte i stället land och rike runt efter relevant material, såväl i det väldiga kejserliga biblioteket som i de många privata boksamlingarna för att kunna använda de fullständigaste utgåvorna av allt från de konfucianska klassikerna med deras otaliga kommentarer, tillsammans med religiösa och filosofiska urkunder, utgåvor av poesi och vittra essäer, rese-skildringar, böcker om jordbruk och krigskonst, naturvetenskapliga studier och historiska annaler.                      

    På det viset har de stora kinesiska referensencyklopedierna också kommit att bevara texter och skrivna dokument som senare gått förlorade i sina originalutgåvor.

    Låt mig ta ett exempel. Den stora antologien av Tang-poesi, 全唐诗, där vi hittar de legendariska poeterna Du Fu, Li Bai, Bai Juyi och Wang Wei men också de mer udda Chan-buddistiska diktarna Han Shan och Shi De. Den sammanställdes 1705, 800 år efter att Tang-dynastin gått i graven.

    Antologin innehåller mer än 48900 dikter av 2200 poeter. Och storleken och omfattningen borgar också för att de annars förbisedda, som kvinnliga poeter, trots att de bara utgör 5,1 procent, i absoluta tal ändå uppgår till 112 poeter med 586 dikter. Detta har gjort det möjligt att idag uppmärksamma och publicera antologier med kvinnliga Tang-poeter.

    Det finns en enkel förklaring till varför de kinesiska medierna, trots en kliande nyfikenhet, ligger lågt när det gäller fynd och nya utgrävningar av alla de antika skatter och dokument som man vet måste finnas under jorden. De kulturarvsbevarande myndigheterna håller hårt i tyglarna, och den officiella förklaringen till den återhållsamma utgrävarpolitiken är dåliga erfarenheter från tidigare tillfällen, då man har gått till verket utan att vara tillräckligt förberedd. Därför görs i stort sett inga utgrävningar utom när de är att betrakta som räddningsaktioner, ungefär som när tunnelbanan i Rom byggde en ny station 2007 och i samband med det gjorde fynd från romar-tiden. Vilka genast måste tas om hand och konserveras.

    Så här uttryckte sig vederbörliga kinesiska myndigheter i en kommentar till tidningen beträffande det uteblivna fyndet den här gången:

    "Det finns ingen anledning att för närvarande göra en utgrävning. Vårt land organiserade vid ett tillfälle under förra århundradet en utgrävning, som icke var av akut räddningskaraktär, och som innebar mycket smärtsam erfarenhet och lärdom. Då var det kejsar Shenzongs grav i 明十三陵|De tretton grav­kullarna från Ming-dynastin som grävdes ut, och utan skydd av relevant teknik för att ta hand om de framgrävda artefakterna förstördes många kulturreliker så snart de kom i kontakt med den friska luften."

    Kanske har de kinesiska arkeologerna – åtminstone för tillfället – grävt upp tillräckligt. Efter att den kinesiske bonden Yang Jide av en slump stötte på Qin Shihuangs terrakottaarmé, som en överväldigande livvakt  efter döden, i form av 8000 tusen man i naturlig storlek och var och en individuellt utformad.

    Den kinesiska arkeologin har ofta varit i strategisk politisk framkant. Det var i tidskrifterna Kaogu|考古 och Wenwu|文物, ordrätt översatta som Arkeologi och Kulturarv, det var där den rigorösa ideologin från Kulturrevolutionen för första gången började knytas upp efter Maos frånfälle och De fyras gängs fall från makten. Inte i regelrätt politiska utan i mer akademiska termer.

    I dag tycks Kinas arkeologiska framkant snarare handla om paleontologi. Det är ju i Kina, framförallt i provinsen Liaoning, som man har hittat de flesta och avgörande bevisen på att dinosaurierna hade fjädrar, och att fåglar är besläktade med dinosaurier. En annan upptäckt är det DNA man funnit i Tarimbäckenet, hos ett folkslag som genetiskt mest liknar ursprungsbefolkningen i norra Sibirien och i Nordamerika. Ett fynd som öppnar ett nytt perspektiv på människosläktets spridning över klotet.

    Kanske är det den mediala instinkten som bestämmer – i Kina precis som här – vad som är intressant. Fjädrar på dinosaurierna och DNA-förbindelser över kontinenterna gör sig trots allt bättre i både bild och text och föreställt ljud än vad man i största allmänhet kan borsta fram ur någon aldrig så kejserlig utgrävning i den gula lössjorden i åkrarna i Kinas äldsta bosättningsområden.    

    Och kanske kan det till och med ses som ett tecken på att arkeologin är en smula mindre nationalistisk än självaste politiken.

    Göran Sommardal, poet, kritiker och översättare från kinesiska   

  • Det är dags för ett moraliskt skifte inom reklam och marknadsföring. Branschprofilen Björn Owen Glad har i alla fall enträget hamrat in detta budskap under de senaste tio åren i föreläsningar, blogginlägg och debatter. Han menar att en ökad ärlighet i branschen även borgar för högre kvalitet och lägre reklamtrötthet i samhället. Nu har hans korta, kärnfulla texter samlats i en bok som heter Ärligt Talat - Godnattsagor för sömnlösa marknadsförare, och som finns ute på Heja Framtiden Förlag. I det här avsnittet pratar vi om boken, om hans bakgrund, och om vad som behöver göras framåt för att hålla marknadskommunikationen värdeskapande och relevant. I dag arbetar Björn som kreativ ledare på kommunikationsbyrån Chiffer, som också ordnar releasefest för boken. // Programledare (och förläggare): Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera gärna på nyhetsbrevet.   

  • Gå med i vårt gille och skaffa Adelns Ansvar för att höra hela bonusavsnittet. Instruktioner hittar du på: https://historia.nu/gillet


    Högadelns kvinnor kunde ha en viktigt informell makt under 1500-talet, där de upprätthöll kontakter och samlade in information. Men den informella makten kunde under extrema förhållande resultera i konspirerande till uppror och försvar av borgar och slott när maken hade dött.


    I detta bonusmaterial samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anu Lahtinen, biträdande professor i historia vid Helsingfors universitet och aktuell med boken Ebba Stenbock – I maktspelets skugga.


    Bild: 1700-talsmålning som avbildar Kristina Gyllenstierna på altarskulpturen i Västerås domkyrka. Public Domain, Konstnär okänd, Nationalmuseet.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Migrationsverket och kommunernas socialtjänster sliter nu med att ta emot flyktingarna som kommer från Ukraina. Men förutsättningarna är tuffa. Britta Lejon, ST, och Sara Gustavsson Roxell, Vision, konstaterar att Sveriges krisberedskap återigen fallerar.

    På Migrationsverket i Sundbyberg jobbar handläggarna under hård press för att möta flyktingarna från Ukraina. Britta Lejon menar att Migrationsverkets ledning brister i sin organisation. Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg på Vision, menar att Sverige inte har ett system med snabba beslutsvägar vilket straffar sig i krislägen. En anemisk socialtjänst i många kommuner borgar heller inte för att kunna hantera en påfrestning. Kommunernas olika förutsättningar bidrar till svårigheterna.

    I podden konstateras också att ett knappt år av uppehållstillstånd som Sverige nu beviljat, inte är tillräckligt för att komma in på arbetsmarknaden för de flesta flyktingar.

  • Creepypodden gör en alldeles speciell Halloweenspecial.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I mörkaste oktober uppsökte Jack och Ludvig Biskops Arnö i Uppland, där dramatiklinjen anordnat en författarkväll. Författarna är eleverna själva, på folkhögskolan på ön, och inspelningsplatsen den unika gotiska salen. Allt borgar för en sällsam kväll.

    Creepypodden är producerad av Ludvig Josephson, som också gjorde musiken i det här avsnittet. Vill du läsa fler creepypastor kan klicka dig runt bland våra tidigare avsnitt, eller följ oss på Facebook eller Instagram där vi heter Creepypodden. Mejla oss gärna med tips på bra creepypastor eller med egna skrämmande upplevelser: [email protected].

  • När Angela Merkel tackar efter 16 år som förbundskansler anklagas kanslerkandidaterna för att kopiera hennes stil. Jämnt lopp mellan CDU, SPD och De gröna borgar för spänning när Tyskland diskuterar grön omställning, könsneutrala tilltal och de låglönejobb som vuxit fram sedan den stora arbetsmarknadsreformen för 16 år sedan.
    TCO:s tysklandsexpert Mika Domisch gästar podden med Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden.

  • Den här veckan betar vi av ämnen i rask takt! Vi dissar diverse Microsoft-satsningar, snackar Grooveshark, grymtar åt Copyswede, gillar Teslas senaste tilltag och snackar lite Last of Us som TV-serie. Detta sammantaget, och mer därtill, borgar för en helkväll med det göttaste från teknikveckan som gick.

    YSL och Google i samarbete: Bli sminkad av sminkös som bär Google Glass på NK
    http://rodeo.net/fiftyscents/2015/04/29/skona-dagar-pa-nk/

    Telia döms betala avgift för att ha sålt iPhone
    http://array.se/nyheter/telia-doms-betala-avgift-for-att-ha-salt-iphone/

    Grooveshark går i graven
    http://www.theverge.com/2015/4/30/8526105/grooveshark-shuts-down-settles-with-labels

    Windows Phone kan köra Android- och iOS-appar
    http://www.theverge.com/2015/4/29/8511439/microsoft-windows-10-android-ios-apps-bridges

    Microsoft Edge är det nya namnet på IE
    http://www.theverge.com/2015/4/29/8511169/microsoft-edge-official-name-internet-explorer-upgrade

    Microsoft släpper Cross plattform kodeditor
    http://techcrunch.com/2015/04/29/microsoft-shocks-the-world-with-visual-studio-code-a-free-code-editor-for-os-x-linux-and-windows/#.w16mgz:vRAw

    EU-domstolen: Skype får inte heta Skype
    http://www.dn.se/ekonomi/eu-domstolen-skype-far-inte-heta-skype/

    Windows Media Center går i graven
    http://www.theverge.com/2015/5/2/8536141/microsoft-windows-media-center-killed-off

    Tesla släpper batteri för annat än bilar
    http://www.theverge.com/2015/5/1/8525309/tesla-energy-elon-musk-battery-announcement

    The Last of Us som fan made serie
    http://www.theverge.com/2015/5/1/8523939/the-last-of-us-cinematic-playthrough-tv-style-series
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLTzt1HHioGrYy9T0S7yEwKo1z-iiMSXYg