エピソード

 • Tässä jaksossa vieraana on esoteerinen maantieteilijä Marko Leppänen. Istahdimme Markon kanssa hänen metsätontilleen Sipoonkorven kansallispuiston kupeeseen puhumaan maailmankaikkeuden joka kolkassa pursuavasta elämästä, keskustan ja periferian salaisista paikoista sekä elvyttävistä luontokokemuksista. Erätulien hiipuessa Marko johdattelee jakson kohti Löylyosiota vetämällä harjoitteen, jonka aikana podcast-isännät suuntaavat etsimään elämää tihkuvia paikkoja ympäröivästä metsästä.

  Löylyosiossa pohdimme luonnosta haltioitumista, valon ja pimeyden ikuista tanssia sekä kuoleman ja syntymän ihmettä.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/
  - Yle - Saharan hiekkaa voi alkuviikolla kulkeutua Suomeen asti ilmavirtausten mukana – ennusteen mukaan valtaosa hiekkapölystä päätyy Espanjaan ja Ranskaan: https://yle.fi/uutiset/3-11802308
  - Panspermia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Panspermia
  - Karhukaiset: https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhukaiset
  - TM - Tšernobylin ydinvoimalassa kasvaa säteilyä syövää sientä, jolla voitaneen vuorata tulevia Mars-asumuksia – Tutkijat pitävät ”sienisäteilykilpiä” erittäin lupaavina: https://tekniikanmaailma.fi/tsernobylin-ydinvoimalassa-kasvaa-sateilya-syovaa-sienta-jolla-voitaneen-vuorata-tulevia-mars-asumuksia-tutkijat-pitavat-sienisateilykilpia-erittain-lupaavina/
  - Yle - Musiikkia avaruusolioille -Voyager kuljettaa ehkä ihmiskunnan viimeistä tervehdystä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/20/musiikkia-avaruusolioille-voyager-kuljettaa-ehka-ihmiskunnan-viimeista
  - Youtube - Voyager 1 Golden Record: https://youtu.be/ELnn9V01EiI
  - Jussi Kivi - Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/hamaraperaisia-tutkimusmatkoja/
  - Terveysmetsä-hanke: https://www.facebook.com/terveysmetsa/

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Työ. Pureudumme yhdessä vieraidemme Pasi Heikkurisen ja Toni Ruuskan kanssa kysymyksiin työn merkityksestä, järkevyydestä ja kestävyydestä. Johdatuksena keskusteluun toimii Pasin ja Tonin tuore teos “Kestävän elämän manifesti”, sekä uusimman Elonkehä-lehden artikkelit, kuten Kaarina Davisin “Tavoitteena kauniimpi elämä” ja Lauri Mattilan “Etsitkö töitä? – Näkökulmia työn ekologiaan”.

  Jakson aikana keskustelu versoaa myös laajemmin yksilön ja yhteiskunnan mutkikkaaseen suhteeseen, kestävän elämän edellytyksiin nyt ja tulevaisuudessa sekä tuoreeseen ilmiöön, jota voisi kutsua uusmaalaistumiseksi.

  Kestävän elämän manifestin julkaisutilaisuus keskiviikkona 31.3. klo 13:30-15:00: https://vesl.fi/julkaisut/kestavan-elaman-manifesti/

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • エピソードを見逃しましたか?

  フィードを更新するにはここをクリックしてください。

 • Tässä jaksossa vieraana on arkeoastronomi Marianna Ridderstad. Uppoudumme hänen kanssaan muinaisten rituaalipaikkojen merkitykseen ja keskustelemme näiden megaliittisten rakennelmien suhteesta tähtitaivaaseen. Kysymme, mitä voimme nykyisen tiedon valossa tietää esimerkiksi kotoperäisten jätinkirkkojen rakentajien maailmankuvasta, ja millaisia päätelmiä tulevaisuuden arkeoastronomit kenties tekisivät omasta ajastamme.

  Löylyosiossa pohdimme tarkemmin, miksi muinaiset kulttuurit pukivat näkemyksensä symboliseen kieleen. Avaamme myös yli kymmenen tuhannen vuoden takaista muinaista mysteeriä, jonka myötä planeettamme ei ollut entisensä.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  Pöljän keramiikka: https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%B6lj%C3%A4n_keramiikka
  Kierikki: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kierikki
  Valter Lang - Homo Fennicus, Itämerensuomalaisten etnohistoria: https://kirjat.finlit.fi/sivu/tuote/homo-fennicus/2716285
  Jätinkirkko: https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4tinkirkko
  Prekessio: https://fi.wikipedia.org/wiki/Prekessio
  Stellarium Astronomy Software: http://stellarium.org/
  Minoalainen kulttuuri: https://fi.wikipedia.org/wiki/Minolainen_kulttuuri
  Jantar Mantar, Jaipur: https://en.wikipedia.org/wiki/Jantar_Mantar,_Jaipur
  Spiritualpunx - The Big Dipper A Swastika?: https://spiritualpunx.wordpress.com/2014/10/09/2014821the-big-dipper-a-swastika-perhaps-where-the-symbol-began-on-earth/

  Kuva: Hannu Jukola

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Terveys. Vieraana pohtimassa terveyden syvintä olemusta on taitelija Oona Leinovirtanen.

  Jaksossa pyrimme selvittämään, mitä tarkoittaa, että terveys ei ole vain sairauden puutetta. Puhumme mikrobien mullistavasta merkityksestä sekä suhteestamme mikrobirikkaisiin ja -köyhiin ympäristöihin Oonan "Mikrobien kuiskaus"-artikkelin kautta. Hahmottelemme myös, millaista terveyden hoitaminen on ollut menneinä aikoina ja millaista se voisi olla tulevaisuudessa.

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Tiede - Epäsäännöllinen elämä tekisi hyvää: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/epasaannollinen_elama_tekisi_hyvaa
  - Gordon Gyatt: https://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Guyatt
  - Robert Sapolsky: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Sapolsky

 • Väinämöisen mytologia kertoo, että Sipoon Gumbostradissa, paasimaisen kallion uumenista olevasta kammiosta käy kulku halkaisijaltaan yli 250 kilometriä leveään spiraalinmuotoiseen tunnelikompleksiin.

  Näiden tunneleiden syvyyksissä sijaitsee tarunhohtoinen Lemminkäisen temppeli. Lemminkäisen, "ylimmän siittäjän Pukki Lemminkäisen" temppeli on yksi mystikko Ior Bockin perheen saagassa kerrotusta kolmesta esihistoriallisesta kätköstä, jotka louhittiin yli tuhat vuotta sitten piilottamaan pakanallinen perintö lähestyvältä, kolmikymmentuhatpäiseltä katolilaisten sotajoukolta.

  Väinämöisen mytologian isä Ior Bock menehtyi kymmenen vuotta sitten, mutta Bockin myyttiset tarinat elävät hänen seuraajiensa kertomana tänäkin päivänä. Onko tämä kaikki vain huuruista legendaa, vai löytyykö Lemminkäisen temppelin suulta totuuden siemen?

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Biotech: https://www.kaapabiotech.com/
  - Ior Bock: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ior_Bock
  - Lemminkäisen temppeli: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lemmink%C3%A4isen_temppeli
  - Bockin perheen saaga: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bockin_perheen_saaga

 • “Kahtahalla on kotipaikka sulla - toinen kehto on, sekä hauta toinen.”

  Tämä jakso alkaa vierailulla Havuhattu podcastin rakenteilla olevaan kotimökkiin. Vierailun jälkeen Otto ja Joonas istuvat Sipoonjoen varrella sijaitsevalle patiolle keskustelemaan kodin ja kodittomuuden psykomaantieteestä, sekä matkustamisen ja paikallaolon välisistä jännitteistä.

  Löylyosiossa pohdimme, mitä todellista merkitystä kotimme sijainnilla on. Tutkimme myös sitä, miten oman paikan löytäminen tässä maailmassa, sekä eteläaasialaisen filosofian käsitys karmasta liittyy tähän kokonaisuuteen.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - John Locke: https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Locke
  - Alone-sarja: https://en.wikipedia.org/wiki/Alone_(TV_series)
  - Finlandia-hymni Suomen suurimman Virtuaalikuoron esittämänä veteraanipäivänä 27.4.2020: https://youtu.be/kG1WcTLDJ1E

 • Tässä jaksossa vieraana on Erkki Lähde. Hän on loppilainen metsänhoidon emeritusprofessori, joka on vuosikymmenten ajan puolustanut tinkimättömästi metsien luontaista uudistusta ja jatkuvan kasvatuksen menetelmää. Lähde tunnetaan lukuisten akateemisten metsäntutkimusjulkaisujen lisäksi teoksestaan “Suomalainen metsäsota”, jossa hän kertoo hurjasta matkastaan pohjolan metsänkasvatuskiistojen ristiaallokoissa.

  Jakson aikana Erkki jakaa huikean kokemuksensa äänellä näkemyksensä, miksi jatkuva kasvatus on ainoa varteenotettava tapa hoitaa suomalaista metsää. Hän jakaa myös hurjimmat tarinat metsäyhtiöiden ja akateemikkojen lähes mafiamaisista toimintatavoista jatkuvan kasvatuksen puolestapuhujia kohtaan.

  Löylyosiossa Joonas ja Otto asettuvat paholaisen asianajajiksi ja laukovat parhaat mahdolliset argumentit avohakkuiden puolesta. Jakson loppupuolella selviää, miten metsän energiat vaikuttavat meissä - ja mitä Erkki pitää 82 vuoden kokemuksellaan tärkeimpänä elämää ohjaavana periaatteenaan.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Suomalainen metsäsota -kirja: https://www.erkkilahde.com/suomalainen-metsasota-kirja-lataa-tasta

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Tarinat. Tässä jaksossa istahdimme iltapäiväkahville kirjailija Laura Gustafssonin kanssa.

  Jakson aikana pohdimme, miksi ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita ja miten myytit kietoutuvat yhteen tarinoiden kanssa. Pohdimme myös eri elollisten olentojen välistä yhteiseloa ja kommunikaatiota Lauran "Toinen selonteko akatemialle" -tarinan kautta.

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/
  Laura Gustafsson: http://lauragustafsson.fi/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Tässä jaksossa vieraana on Aki Cederberg. Pohdimme hänen kanssa muun muassa viinin, riittien ja eurooppalaisen kulttuurin syvintä olemusta. Jakson aikana Cederberg jakaa kokemuksia matkoiltaan, joita on johdattanut halu löytää elävä pakanallinen viisausperinne - aikamme Graalin malja.

  Löylyosiossa pureudumme tarkemmin mytologian, jumalten ja rituaalin merkitykseen. Cederberg jakaa myös näkemyksensä siitä, mitä pakanallisissa rituaaleissa todella tapahtuu.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Varanasi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varanasi
  - Bhairava: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bhairava
  - C.G. Jung: https://fi.wikipedia.org/wiki/C._G._Jung
  - Martti Haavio: https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Haavio  Musiikkikappaleet:


  ROME: Masters of the Earth & Tyriat Sig Tyrias

  Allerseelen - Liekki  Kuva: Justine Cederberg

 • Siperian Tunguskassa tapahtui keskikesällä 1908 räjähdys, jonka aiheuttama paineaalto kaatoi kymmeniä miljoonia puita yli 40 kilometrin säteellä. Räjähdyksen kuumuus tuntui polttavana vielä 60 kilometrin päässä ja sen vaikutukset ilmakehässä olivat havaittavissa ympäri maailmaa useiden päivien ajan.
   
  Tunguskan syrjäisen sijainnin ja tuhoalueen asumattomuuden vuoksi räjähdys tunnettiin pitkään lähinnä paikallisena legendana. Venäläisten tiedemiesten retkikunta matkusti lopulta alueelle vuonna 1927, yli 18 vuotta tapahtuman jälkeen. Sitä seuranneina vuosikymmeninä tutkijat ympäri maailmaa ovat tarponeet soiden ja sääskien kansoittamalle alueelle selvittämään, mitä tapahtui Tunguskassa sinä päivänä, kun taivas repesi.

  Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Tunguskan räjähdys: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tunguskan_r%C3%A4j%C3%A4hdys
  - Naavaparran tarinat - Dyatlovin solan mysteeri: https://havuhattu.fi/2020/01/06/naavaparran-tarinat-djatlovin-solan-mysteeri/
  - Leonid Kulik: https://fi.wikipedia.org/wiki/Leonid_Kulik

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Liike. Tässä jaksossa lähdimme liikkeelle ja suuntasimme Espoon keskusmetsään yhdessä vieraamme Gabriela Arianan kanssa.

  Jakson aikan pohdimme muun muassa luonnon liikettä, liikkeen psykologiaa ja sitä, miten liikkeen - tai sen puutteen - kautta voi lähestyä elämän suurimpia kysymyksiä.

  - Elonkehä-lehti: https://www.elonkeha.com/
  - Juurakon voima: https://juurakonvoima.com/en/
  - Kuva lehtilavasta: https://www.instagram.com/p/CEypfaAh86D/
  - HS: Riikka Koivisto saattelee ihmisiä kuolemaan – Kun viimeinen hetki on käsillä, yksi asia nousee ylitse muiden: https://www.hs.fi/elama/art-2000005874184.html

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Tietäjät, noidat ja myrrys- tai indomiehet ovat itämerensuomalaisen viisausperinteen ytimessä. Millaisesta maailmankuvasta tietäjyys kumpuaa, ja millainen voisi olla tietäjän rooli tänä päivänä? Tässä jaksossa seuraamme Jämsän saunakylän nuotiopaikalle liittyy Miska Käppi, joka on podcastimme vanha ystävä, Maailmanpuu podcastin toinen isäntä ja Tietäjä yhdistyksen puheenjohtaja.

  Löylyosiossa kömmimme savusaunan mustien seinien suojaan sadetta pakoon. Puhumme savusaunan hengestä, menneen ja tulevan ajan tietäjistä ja tietäjälaitoksesta, sekä pohdimme luontomme luonnetta ja suhdetta kaikkeuteen.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Tietäjä: https://tietaja.fi/
  - Jämsän Saunakylä: https://www.himosjamsa.fi/keski-suomi-saunamaakunta/
  - Aavasaksa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aavasaksa
  - Réginald Outhier: https://www.maupertuis.fi/retkikunta/outhier/
  - Tieteen termipankki - Monismi: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:monismi
  - Tieteen termipankki - Idealismi: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:idealismi
  - Georg Wilhelm Hegel: https://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel
  - Scott Roberts - Idealism vs. Common Sense: https://www.bernardokastrup.com/2017/07/idealism-vs-common-sense.html

 • Henri Lokki on Sammatissa asuva sieni-intoilija, filosofi ja rakentaja. Lokki on tullut tunnetuksi liikuteltavan minikodin, Kotosen, kehittäjänä ja ekologisen rakentamisen kouluttajana. Lokki on ollut myös perustamassa biotekniikkayhtiö Kääpä Biotechia. Työssään hän tutkii sieniä ja niiden sovelluksia ympäristöön liittyvien haasteiden ratkaisemisessa. Lokki suhtautuu suurella intohimolla elämään ja seikkailuihin, joihin hän osin tahtomattaankin päätyy.

  Tässä jaksossa teemme maailmanympärysmatkan keskustelun keinoin. Muistelemme matkojemme sattumuksia ja kommelluksia sekä pohdimme, mitä vieraassa kulttuurissa eläminen voi opettaa luontoyhteydestä ja ihmisluonnosta. Löylyosiossa pureudumme tarkemmin kolmeen teemaan: sieniin, filosofiaan ja käytäntöön.

  Jakso nauhoitettiin toukokuun viilenevässä iltayössä, ja osa huomioista ei siksi ole ajankohtaisia nyt heinäkuussa.

  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Ken Wilber: https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Wilber
  - Ankeriaan testamentti: https://www.tammi.fi/kirja/patrik-svensson/ankeriaan-testamentti/9789520410674

 • Havuhattu podcast muuttaa Vartiosaaren studioltaan. Tähän jaksoon halusimme tallentaa palan podcastimme syntymäsaaren ainutlaatuista tunnelmaa. Vartiosaaren kulttuuriperintöä, luontoympäristöä ja saaren periferiaterapeuttista vaikutusta on tässä jaksossa kanssamme pohtimassa esoteerisen maantieteen koulun perustaja, maantieteilijä Marko Leppänen. Syksystä lähtien siirrymme Vartiosaaresta itään uuteen nauhoituskömmettiimme - jokilaaksoon, joka on Leppäsellekin erityisen läheinen.

  Tässä jaksossa Vartiosaaren tarinat ja historia, luontoympäristöjen moninaisuus sekä arjen ympärille aikojen saatossa rakentunut saarikulttuuri saavat arvoisensa käsittelyn. Löylyosion puolella pohdimme esoteerista maantiedettä ja sen vastakohtien ympärille rakentuvaa vuorovaikutusta. Puhumme siitä, miten perifeeriset paikat, kuten pimeät metsät ja lohduttomat autiotalot, vaikuttavat yllättävilläkin tavoilla mielemme toimintaan.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - HS - Luonnontuotteille on kysyntää erityisesti Aasiassa, ja sen vuoksi metsän­omistaja Atso Andersen alkoi viljellä sieniä: ”Selkeä tavoite on päästä maailman­markkinoille”: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006532804.html

  - HS - Helsingin Vartiosaari muuttui pelinappulaksi maakunta­kaavan voimain­koetuksessa: äänten keskittäminen voisi palvella monen­laisia tarkoitusperiä: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006538026.html

  - Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/

  - Terveysmetsä - Tunnista ja koe elvyttävä luonto: https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512407170/terveysmetsa/

 • Uuden vuosikymmenen ensimmäisessä Havuhattu & Elonkehä -podcastin jaksossa teemana on Syväekologia 2020. Syvennymme syväekologiaan ja sen taustalla vaikuttavaan filosofiaan yhdessä vieraamme Pasi Takkisen kanssa.

  Jaksossa pureudumme syväekologisen suuntauksen, ja myös ihmiselämän, peruskysymyksiin Pasin "Puusauna vai nautintokone?"-artikkelin kautta. Pohdimme myös teknologian ja syväekologian mutkikasta suhdetta.

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Laura Foon on Vantaan kaupunkimetsien keskellä asustava saunottaja, joogaopettaja ja perheenäiti. Foon on viettänyt suuren osan elämästään maailman eri viisausperinteitä opiskellen. Viime vuosina hänen mielenkiintonsa on kohdistunut erityisesti itämerensuomalaisen perinteen mytologiaan ja siitä kumpuaviin käytäntöihin. Nämä opinnot ovat johdattaneet Foonin saunottajaopintojen ohella Tietäjä podcastin toiseksi juontajaksi.

  Tämän jakson kantava teema on itsenäisyys ja vapaus. Laura kertoo omasta polustaan joogaopettajaksi ja saunottajaksi, ja pohdimme hänen kanssaan lastenkasvatuksen perimmäisiä kysymyksiä. Löylyosuudessa Laura paljastaa, mitä hänen tekemissään saunotuksissa todella tapahtuu. Puhumme myös siitä, millainen on saunottamisen ja itämerensuomalaisten runojen taustalla vaikuttava maailmankuva ja mytologia.

  Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Joe Rogan Experience, episode 1221 - Jonathan Haidt: www.youtube.com/watch?v=FG6HbWw2RF4
  - The Atlantic - The Legal Standing of Free-Range Parenting: https://www.theatlantic.com/education/archive/2016/01/walking-to-school-alone/423570/
  - Mielikin metsä: https://mielikinmetsa.fi/
  - Tietäjä podcast: http://tietaja.fi/

 • Pentti Linkola (1932 - 2020) oli kenties Suomen tunnetuin syväekologi ja luonnonsuojelija. Pitkän elämänsä aikana hänet opittiin tuntemaan ennen muuta intohimoisesta suhtautumisesta luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen. Elantonsa Linkola sai kalastamalla, mutta kaikista rakkainta hänelle olivat linnut ja suomalainen metsä. Syväekologisessa filosofiassaan Linkola oli tinkimätön ja johdonmukainen, ja kirjoituksillaan sekä julkisilla esiintymisillään hän sai lukemattomat ihmiset pohtimaan luonto- ja ihmiskäsitystään. Voikin aivan perustellusti sanoa, että sellaista suomalaista ei olekaan, jolla ei olisi Linkolasta jotain mielipidettä.

  Tässä Naavaparran tarinat -erikoisjaksossa istumme yhdessä vieraidemme kanssa erätulille pohdiskelemaan Linkolan perintöä. Leiripaikkana toimii Kytäjän Suolijärvi Uudenmaan ja Hämeen rajoilla, aivan Linkolan kalastusseutujen tuntumassa.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Suomen Luonto - Pentti Linkola 1988: Luonnonystävän elämäkerta: https://suomenluonto.fi/artikkelit/pentti-linkola-1988-luonnonystavan-elamankerta/
  - Suomen Luonto - Pentti Linkola keräsi korvaamattoman havaintosarjan linnuista: https://suomenluonto.fi/artikkelit/pentti-linkola-kerasi-korvaamattoman-havaintosarjan-linnuista/
  - Avohakkuut historiaan! -kansalaisaloite: http://avohakkuuthistoriaan.fi/
  - Luonnonperintösäätiö: https://www.luonnonperintosaatio.fi/

 • Sanna Hukkanen on joensuulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hukkaselta on ilmestynyt useita sarjakuva-albumeja, joiden teemoissa toistuvat metsä ja tarinat. Hän on myös järjestänyt yhteisöllisiä sarjakuvatyöpajoja suomalais-ugrilaisille vähemmistökieliaktivisteille ympäri Venäjää, Virossa ja Norjassa. Inkeri Aula on niin ikään joensuulaislähtöinen kulttuuriantropologi ja runoilija. Aulan tieteellinen mielenkiinto kohdistuu kulttuurin ylipaikalliseen kulkeutumiseen, ja yhdessä Hukkasen kanssa toteutettua Metsänpeitto-sarjakuvateosta varten hän sukelsi kalevalaisen runouden loitsuarkistoon sekä puihin ja metsään liittyvään maagiseen perinteeseen. Hukkasta ja Aulaa yhdistää kauan jaettu rakkaus vanhoihin puihin.

  Tässä jaksossa puhumme lapsuuden metsästä ja sen luomista tunnelmista sekä mietimme, mikä metsässä onkaan tarua ja mikä totta. Löylyosiossa sukellamme metsänpeittoon ja siihen liittyviin myytteihin. Pohdimme, millaisesta tietoisuuden tasosta metsänpeitto kumpuaa, miten se liittyy uniin ja mikä on rituaalien, loitsujen ja taikojen rooli kaikessa tässä.

  Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Sanna Hukkasen verkkosivut: https://www.sannahukkanen.com/
  - Inkeri Aulan tutkijasivu: https://uefconnect.uef.fi/henkilo/inkeri.aula/
  - Vartiosaari.fi - Uusimaa-kaava ja Helsingin vaihemaakunta-kaava ovat valmistumassa: http://www.vartiosaari.fi/uudet_sivut/uncategorized/uusimaa-kaavan-ehdotus-on-nahtavilla-8-10-8-11/
  - Kotisten aarnialue: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kotisten_aarnialue
  - Mustarinda-yhteisö: https://mustarinda.fi/
  - Yle - Lappilainen renkipoika kävi maanalaisessa maailmassa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/lappilainen-renkipoika-kavi-maanalaisessa-maailmassa
  - “Pod pokrovom lesa” Ruslania-kirjakaupassa: https://ruslania.com/fi/kirjat/1514283-pod-pokrovom-lesa/
  - “Mečänpeitto” Karjalan Kielen Seuran kirjakaupassa: https://www.karjal.fi/kks/tuote/sanna-hukkanen-inkeri-aula-mecanpeitto/
  - Fugrics - Sarjakuvia Suomalais-Ugrilaisesta maailmasta Rauhanpuolustajien kirjakaupassa: https://www.rauhanpuolustajat.org/kirja/fugrics-sarjakuvia-suomalais-ugrilaisesta-maailmasta/

 • "Terveellä on paljon toiveita, sairaalla vain yksi", sanotaan eräässä sananparressa. Terveys on perusta, jonka varaan rakennamme päivittäisen elämämme. Määrittelemme usein terveyden sairauden puutteena ja lähestymme sen olemusta kehomme toimintakyvyn kautta. Mutta jättääkö tämä lähestymistapa terveyteen jotain olennaista huomiotta? Tässä jaksossa käymme läpi terveyden kokemusta, historiaa sekä tasapainon, homeostaasin ja terveyden suhdetta.

  Löylyosiossa puhumme identiteetistä ja terveydestä. Avaamme kentän pohdinnoille keinoista tasapainon ylläpitämiseksi sekä itämerensuomalaisen viisausperinteen näkemyksille terveyteen ja sairauteen liittyen. Kysymme myös, onko mahdollista loitsia itsensä terveeksi.

  Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Suomen Agrometsä: https://www.kaapaforest.fi/
  - Tulvavedet Vartiosaaressa: https://www.facebook.com/HavuhattuPodcast/photos/a.1609131525797600/2963865843657488/
  - Science - Here’s why you feel so crummy when you’re sick: https://www.sciencemag.org/news/2016/04/here-s-why-you-feel-so-crummy-when-you-re-sick
  - Homeostaasi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Homeostaasi
  - Mandelbrotin joukko: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mandelbrotin_joukko
  - Georges Canguilhem: https://fi.wikipedia.org/wiki/Georges_Canguilhem
  - Vitalismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vitalismi
  - Empirismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Empirismi
  - Dr. Rober Zapolsky - "Why Zebras Don't Get Ulcers: Stress and Health": https://www.youtube.com/watch?v=D9H9qTdserM
  - Aivoliitto - Aivopesulle, mars!: https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/aivopesulle-mars/
  - Hans Selye: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hans_Selye
  - Lumelääke: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lumel%C3%A4%C3%A4ke
  - Studio55: Tutkimus - Lumeleikkaus parantaa polvivaivat kuten oikea leikkauskin: https://www.studio55.fi/terveys/article/ortopedian-dosentti-suurin-osa-polven-tahystysleikkauksista-taysin-turhia/2816968#gs.z74aeu
  - British Journal of Sports Medicine - Back to basics: 10 facts every person should know about back pain: https://bjsm.bmj.com/content/early/2019/12/31/bjsports-2019-101611

 • Sukupolvet on teemana tässä Havuhattu & Elonkehä -podcastin jaksossa. Vieraana teemaa ruotimassa on Seija Kurunmäki, yksi Aktivistimummot-liikkeen perustajista. Jaksossa puhutaan muun muassa sukupolvien ketjusta, ruoan ympäristövaikutuksista ja luontoyhteyden muutoksesta vuosikymmenten saatossa, sekä syvennytään Elonkehän numeron 4/19 artikkeleihin.

  Käsittelyssä ovat erityisesti Katariina Krabben haastattelu "Tulevaisuus aukeaa menneisyyden kohtaamisesta" sekä Taina Tokkarin sota-ajan omavaraisuutta luotaava artikkeli "Kun kaupasta ei saakaan ruokaa - Omavaraisuutta sota-ajan Helsingissä".

  Elonkehä-lehti: http://www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.