エピソード

 • Tässä jaksossa vieraana on kokki ja eräopas Markus Maulavirta. Aloitamme jakson keittämällä nauhoitusmökkimme kamiinalla nokipannukahvit. Kahvin siemailun lomassa Markus kertoo urastaan Michelin-tason ravintoloissa, sekä hänen intohimostaan eräkokkailuun. Kuulemme myös, miten järvenpääläinen kokki päätyi vuodeksi Itä-Lappiin teurastamaan poroja, ja mitä elo Lapin miesten kanssa opetti ruoan alkuperästä.

  Löylyosiossa pohdimme lihansyönnin etiikkaa, ja seikkoja, jotka olemme vuosien saatossa unohtaneet ruokaan liittyen. Löylyosiossa selviää myös, miten ihmeessä Markus päätyi käräjille syytettynä törkeästä eläinrääkkäyksestä.

  Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/

  Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  Markuksen verkkosivut: http://maulavirta.fi/
  Arctic hike Helsinki: https://www.arctichikehelsinki.fi/

 • Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on eläin. Pohdimme vieraamme Salla Tuomivaaran kanssa eläinten hyödyntämisen etiikkaa. Keskustelemme siitä, millaisista eettisistä periaatteista käsin eläinoikeuskysymyksiä olisi syytä tarkastella, ja millä perusteilla pidämme joitain eläimiä suuremmassa arvossa kuin toisia.

  Keskustelua kehystää uusimman Elonkehä-lehden numeron artikkelit, erityisesti Kirsi Haapamatin tekemä kirjailija Riikka Kaihovaaran haastattelu "Eläimen osa", sekä Katariina Krabben essee "Ihminen on eläin muiden joukossa".

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • エピソードを見逃しましたか?

  フィードを更新するにはここをクリックしてください。

 • Päivää ja yötä määrittävät kutakin omat askareensa ja mielentilansa, ja kaikki päivän ja yön toimet kytkeytyvät vuodenaikojen antamiin kehyksiin. Päivän tarjoama valo ja lämpö rohkaisee toimintaan, kun taas yön pimeys ja viileys tarjoaa tilaa levolle ja palautumiselle. Millä eri tavoin nämä vastakohdat täydentävät toisiaan, ja millainen kitka on niiden välissä? Mihin kaikkeen elimistömme mukautuu päivän kääntyessä yöhön?

  Löylyosiossa puhumme tulista, jotka loimottavat talviöisin taivaalla. Pohdimme myös, miksi eri mytologiat ovat päätyneet käyttämään aurinkoa ja kuuta kuvaamaan polariteettia, johon myös päivä ja yö kytkeytyvät.

  Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  Kääpä Biotech: https://www.kaapabiotech.com/
  Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  Jakso 32 - Henri Lokki: https://havuhattu.fi/jakso-32-henri-lokki/
  Matthew Walker: https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Walker_(scientist)
  Apu - Torkutatko aamuherätystäsi? Se voi olla haitaksi terveydellesi - tässä neljä syytä: https://www.apu.fi/artikkelit/torkutatko-aamuheratystasi-se-voi-olla-haitaksi-terveydellesi-tassa-nelja-syyta
  Jakso 31 - Vartiosaari & esoteerinen maantiede: https://havuhattu.fi/jakso-31-vartiosaari-esoteerinen-maantiede-2/
  Yle - Kaksiosaisen yön pimeää ja tehotorkkuja näytön loisteessa - Miksi nukumme näin?: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/07/kaksiosaisen-yon-pimeaa-ja-tehotorkkuja-nayton-loisteessa-miksi-nukumme-nain
  Yle - Kuuntele revontulten ääniä – tutkija todisti kohinan ja paukkeen epäilyistä huolimatta: https://yle.fi/uutiset/3-9199652

 • Tässä jaksossa vieraana on kielitietelijä ja tietokirjailija Janne Saarikivi. Istuimme hänen kanssaan nauhoitustupamme pöydän ääreen keskustelemaan eri- ja samanmielisyyden dynamiikasta sekä siitä, miksi suomalaisen politiikan ja kulttuurin skandaalit ovat Saarikiven mielestä jotain hyvin ”ekstreemiä”.

  Keskustelukulttuurista ja politiikasta keskustelu versosi siihen, mitä oikeastaan piilee Pohjolassa yleisesti ihannoidun tavallisuuden ja harmauden taustalla. Pohdimme myös sitä, kumpuaako tämä, ja lukuisat muut kulttuurimme ominaispiirteet, jo vuosisatojen, tai kenties vuosituhansien takaa - kulttuureista, joiden kielikin on aikaa sitten vaipunut unholaan.

  Löylyosiossa käymme läpi kielen vaikutusta mieleen. Muokkaako kieli meitä, me kieltä vai meneekö vaikutus kenties molempiin suuntiin? Kysymme myös, miksi lukuisissa kulttuureissa juuri suullista tapaa välittää tietoa pidetään ylivoimaisena, ja miten kehomme voi olla kielen ja tiedon välittämisen välineenä.

  Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: http://kaapahealth.fi/
  - Overtonin ikkuna: https://fi.wikipedia.org/wiki/Overtonin_ikkuna
  - Robert H. Nelson - Lutheranism and the Nordic Spirit of Social Democracy: https://www.adlibris.com/fi/kirja/lutheranism-and-the-nordic-spirit-of-social-democracy-9788771842609
  - Max Weber: https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Weber
  - Suomalais-ugrilaiset kielet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalais-ugrilaiset_kielet
  - Itämerensuomalaiset kielet: https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4merensuomalaiset_kielet
  - Kantaurali: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kantaurali
  - Mail on Sunday: Nobel Prize Genius Crick Was High on LSD When He Discovered the Secret of Life: https://maps.org/2004/08/08/nobel-prize-genius-crick-was-high-on-lsd-when-he-discovered-dna/
  - Friedrich August Kekulé von Stradonitz: https://fi.wikipedia.org/wiki/Friedrich_August_Kekul%C3%A9_von_Stradonitz
  - Ouroboros: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ouroboros

  Jakson kuva: Jani Laukkanen

 • Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on kaivokset. Keskustelemme vieraamme Maija Lassilan kanssa Suomen kaivospolitiikasta ja kaivosten ympäristövaikutuksista. Pohdimme, millä ehdoilla mineraaleja olisi syytä kaivaa maasta, ja kysymme, peilaavatko kaivostoiminnan nykyiset lainalaisuudet lopultakin nykyään vallalla olevaa maailmankuvaa ja luontoyhteyttä.

  Johdatuksena kaivosteemaan toimii Maijan uusimmassa Elonkehä-lehdessä ilmestynyt artikkeli "Irti irrallisuuden tarinasta - Kaiovoshankkeet Suomessa ja tarvittava muutos kohti sosioekologista oikeudenmukaisuutta". Tärkeän näkökulman tähän keskusteluun tarjoaa myös Janne M. Korhosen artikkeli "Kaikki käytetään mitä kaivetaan".

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Kullakin yhteisöllä on omat tapansa rankaista niitä, jotka rikkovat yhteisön sääntöjä vastaan. Mutta onko rikoksella aina uhri? Ja seuraako rikoksesta aina rangaistus, tai onko tämä edes toivottavaa? Entä millainen yhteys luottamuksella on rikollisuuteen?

  Löylyosiossa tutkimme, miten oikeus on voinut toteutua metsästäjä-keräilijäyhteisöissä sekä kylä- ja kauounkikulttuureissa eri aikoina. Pohdimme myös, mitä voisimme oppia metsien luontaisesta järjestyksestä - ja omista rikkeistämme.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Montesquieu: https://fi.wikipedia.org/wiki/Montesquieu
  - Aleksandr Solženitsyn: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Sol%C5%BEenitsyn
  - Moraalinen onni: https://fi.wikipedia.org/wiki/Moraalinen_onni
  - Kiki Scene - The Work (2017): https://youtu.be/JyC3RE6wzkY

 • Tässä jaksossa vieraana on saunottaja Laura Foon ja saunologi Lassi Liikkanen. Jaksoa ennen vihimme vieraidemme kanssa käyttöön uuden, maan alla lämpeävän nauhoitussaunamme. Saunanraikkaina istuimme nuotiolle pohtimaan, miksi savusaunassa kylpemisestä tulee erityisen pesty ja raikas olo? Mikä ylipäätään on hyvän löylyn salaisuus?

  Löylyosiossa pohdimme alastomuutta, joka liittyy olennaisella tavalla suomalaiseen saunomiskulttuuriin. Juttelemme myös saunan luonteesta temppelinä, ja kylpemisen ikiaikaisista vaikutuksista ruumiin- ja mielentoimintoihimme.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Saunologia: https://saunologia.fi/
  - Mielikin metsä: https://www.mielikinmetsa.fi/
  - Holvisauna: https://holvisaunat.fi/
  - Martti Vuorenjuuri - Sauna kautta aikojen: https://www.antikvaari.fi/k/kirjailija/tuote/666455
  - Saunologia - Oiva Kallion klassinen hirsisauna 1920-luvulta: https://saunologia.fi/oiva-kallion-hirsisauna/
  - Jakso 10 - Havuhattu & Maailmanpuu: Sauna - Suomalainen temppeli: https://havuhattu.fi/jakso-10-havuhattu-maailmanpuu-sauna-suomalainen-temppeli/
  - Padasjoen kivikautinen sauna: https://book.visitlahti.fi/fi/tehtava/1492618/kivikautinen-sauna-%7C-kullasmarina/showdetails
  - Rajaportin sauna: https://www.rajaportinsauna.fi/
  - Ville Blåfield - Sauna-suomi: https://www.rapport.fi/journalistit/ville-blafield
  - Sipoonjoen perinnesauna: https://www.facebook.com/Perinnesauna/

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Villiys. Lähestymme villiyden eri ulottuvuuksia yhdessä vieraamme, kulttuurihistorioitsija Mia Mäkelän kanssa. Kun puhumme villistä ympäristöstä, mitä oikein tarkoitamme? Onko ihminen lopulta villi vai kesytetty - entä eläimet ja kasvit?

  Lähestymme villiyden teemaa erityisesti mehiläistenhoidon näkökulmasta, ja johdatuksena aiheeseen toimii Mian uusimmassa Elonkehä-lehdessä ilmestynyt artikkeli "Hunajamehiläisen paluu metsään". Villiyden aihetta kehystää jakson aikana myös Elonkehä-lehdessä ilmestyneet artikkelit "Maatiaiset monimuotoisuuden supersankareita" ja "Avatkaamme eläimelliset aistimmeme".

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Tässä jaksossa vieraana on Miska Käppi. Uistellessamme pitkin Nelliminvuonoa juttelemme Miskan kanssa yhteydestämme Inarinjärveen ja sen kaloihin. Pohdimme myös sitä, miksi jotkut kalat ovat vuosikymmenestä toiseen niin pidettyjä, kun taas toisia hyljeksitään.

  Noustessamme maihin ja kodan lämpöön, otamme pohdintaan meitä kaikkia syvällä tavalla koskettavan kärsimyksen teeman. Ihmiset ovat kautta aikojen osanneet aiheuttaa kärsimystä niin itselleen kuin muillekin. Muu luomakunta taas voi tuntea kipua - mutta onko muilla olevaisilla kykyä kärsiä? Entä mitä buddhalaiset tekstit tai Vanhan testamentin luomiskertomus voivat kertoa meille kärsimyksen luonteesta?

  Näihin, ja lukuisiin muihin kysymyksiin pureudumme perinteisessä kesäjaksossamme Speinniemen kodassa, Inarinjärven rannalla.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Talouselämä - Suomalaisyritys kasvattaa kääpiä 22 miljardin euron markkinalle: https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-metsasta-taotaa-tuottoa-kaatamatta-puita-suomalaisyritys-kasvattaa-kaapia-22-miljardin-euron-markkinalle/26ae9944-b176-4a33-bcbb-60beaf8be0b1
  - Inarinjärvi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Inarij%C3%A4rvi
  - Erä-lehti - Oikein vai väärin? Hauki kelpaa vain hautaan: https://eralehti.fi/2014/07/17/oikein-vai-vaarin-hauki-kelpaa-vain-hautaan-2/
  - The Fountain: https://fi.wikipedia.org/wiki/The_Fountain
  - Spesismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Spesismi
  - Peter Singer: https://fi.wikipedia.org/wiki/Peter_Singer

 • Estonia-laiva upposi rajussa syysmyrskyssä 28. syyskuuta 1994. Onnettomuushetkellä laivassa oli 989 matkustajaa, joista 852 sai surmansa. Suremaan jäi suuri joukko omaisia Ruotsista, Virosta, Suomesta ja lukuisista muista Itämeren alueen maista.

  Myös 1990-luvulla lapsuuttaan eläneille Estonian uppoaminen oli järkyttävä sukupolvikokemus. Monet suomalaiset - niin lapset kuin aikuisetkin - muistavat vieläkin, missä olivat, kun Estonia upposi. Osaa heistä, kuten tämän podcastin isäntiä, Estonian ympärillä oleva mysteeri ei ole jättänyt rauhaan vieläkään.

  Tässä Naavaparran tarinat -erikoisjaksossa käymme läpi, mitä tuona kohtalokkaana yönä tapahtui niin silminnäkijöiden kuin onnettomuutta tutkineiden viranomaistenkin näkökulmasta.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - YLE pääuutislähetys 28.9.1994 (M/S Estonia): https://youtu.be/F4Y6MvW9nnU
  - Naavaparran tarinat - Djatlovin solan mysteeri: https://havuhattu.fi/2020/01/06/naavaparran-tarinat-djatlovin-solan-mysteeri/
  - M/S Estonia Mayday Call With Subtitles, Tribute: https://youtu.be/V5tbah19qo8
  - MS Estonia Documentary 2021: What Really Happened?: https://youtu.be/Xl07Y3mDqHo?t=3198
  - 25 vuotta Estoniasta -seminaari Forum Marinumissa 13.10.2019: https://youtu.be/Z8wytjkJIUg
  - JAIC-komission raportti: http://www.multi.fi/estonia/estorap.html

 • Tuli on voima, joka ruokkii kaikkea elämää. Se polttaa ja tuhoaa, mutta tulen tuhkista käynnistyy myös uusi, edellistäkin rikkaampi kierros. Tulen syttymiseen ja palamiseen liittyy lainalaisuuksia, joiden saloja ihmiset ja jopa jotkut eläimet ovat tutkineet ikiajat.

  Tässä jaksossa istuimme iltanuotiolle keskustelemaan tulen sytyttämisestä ja ylläpitämisestä niin käytännön kuin vertauskuvankin tasolla. Löylyosiossa puhumme saunasta, joka kokoaa yhteen tulen lisäksi kaikki muutkin elementit. Pohdimme myös sitä, millainen tuli sisällämme palaa - ja miksi sen säätely on niin tärkeää.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Bee Bite: https://beebite.fi/
  - Varhaisihmisen tulenkäyttö: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varhaisihmisen_tulenk%C3%A4ytt%C3%B6
  - Maailmanpuu podcast, Jakso 52 - Tuli: https://maailmanpuu.fi/jakso-52-tuli/
  - Naavaparran tarinat - Tunguskan räjähdys: https://havuhattu.fi/2020/10/01/naavaparran-tarinat-tunguskan-rajahdys/

 • Tässä jaksossa vieraana on esoteerinen maantieteilijä Marko Leppänen. Istahdimme Markon kanssa hänen metsätontilleen Sipoonkorven kansallispuiston kupeeseen puhumaan maailmankaikkeuden joka kolkassa pursuavasta elämästä, keskustan ja periferian salaisista paikoista sekä elvyttävistä luontokokemuksista. Erätulien hiipuessa Marko johdattelee jakson kohti Löylyosiota vetämällä harjoitteen, jonka aikana podcast-isännät suuntaavat etsimään elämää tihkuvia paikkoja ympäröivästä metsästä.

  Löylyosiossa pohdimme luonnosta haltioitumista, valon ja pimeyden ikuista tanssia sekä kuoleman ja syntymän ihmettä.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/
  - Yle - Saharan hiekkaa voi alkuviikolla kulkeutua Suomeen asti ilmavirtausten mukana – ennusteen mukaan valtaosa hiekkapölystä päätyy Espanjaan ja Ranskaan: https://yle.fi/uutiset/3-11802308
  - Panspermia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Panspermia
  - Karhukaiset: https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhukaiset
  - TM - Tšernobylin ydinvoimalassa kasvaa säteilyä syövää sientä, jolla voitaneen vuorata tulevia Mars-asumuksia – Tutkijat pitävät ”sienisäteilykilpiä” erittäin lupaavina: https://tekniikanmaailma.fi/tsernobylin-ydinvoimalassa-kasvaa-sateilya-syovaa-sienta-jolla-voitaneen-vuorata-tulevia-mars-asumuksia-tutkijat-pitavat-sienisateilykilpia-erittain-lupaavina/
  - Yle - Musiikkia avaruusolioille -Voyager kuljettaa ehkä ihmiskunnan viimeistä tervehdystä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/20/musiikkia-avaruusolioille-voyager-kuljettaa-ehka-ihmiskunnan-viimeista
  - Youtube - Voyager 1 Golden Record: https://youtu.be/ELnn9V01EiI
  - Jussi Kivi - Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/hamaraperaisia-tutkimusmatkoja/
  - Terveysmetsä-hanke: https://www.facebook.com/terveysmetsa/

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Työ. Pureudumme yhdessä vieraidemme Pasi Heikkurisen ja Toni Ruuskan kanssa kysymyksiin työn merkityksestä, järkevyydestä ja kestävyydestä. Johdatuksena keskusteluun toimii Pasin ja Tonin tuore teos “Kestävän elämän manifesti”, sekä uusimman Elonkehä-lehden artikkelit, kuten Kaarina Davisin “Tavoitteena kauniimpi elämä” ja Lauri Mattilan “Etsitkö töitä? – Näkökulmia työn ekologiaan”.

  Jakson aikana keskustelu versoaa myös laajemmin yksilön ja yhteiskunnan mutkikkaaseen suhteeseen, kestävän elämän edellytyksiin nyt ja tulevaisuudessa sekä tuoreeseen ilmiöön, jota voisi kutsua uusmaalaistumiseksi.

  Kestävän elämän manifestin julkaisutilaisuus keskiviikkona 31.3. klo 13:30-15:00: https://vesl.fi/julkaisut/kestavan-elaman-manifesti/

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Tässä jaksossa vieraana on arkeoastronomi Marianna Ridderstad. Uppoudumme hänen kanssaan muinaisten rituaalipaikkojen merkitykseen ja keskustelemme näiden megaliittisten rakennelmien suhteesta tähtitaivaaseen. Kysymme, mitä voimme nykyisen tiedon valossa tietää esimerkiksi kotoperäisten jätinkirkkojen rakentajien maailmankuvasta, ja millaisia päätelmiä tulevaisuuden arkeoastronomit kenties tekisivät omasta ajastamme.

  Löylyosiossa pohdimme tarkemmin, miksi muinaiset kulttuurit pukivat näkemyksensä symboliseen kieleen. Avaamme myös yli kymmenen tuhannen vuoden takaista muinaista mysteeriä, jonka myötä planeettamme ei ollut entisensä.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  Pöljän keramiikka: https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%B6lj%C3%A4n_keramiikka
  Kierikki: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kierikki
  Valter Lang - Homo Fennicus, Itämerensuomalaisten etnohistoria: https://kirjat.finlit.fi/sivu/tuote/homo-fennicus/2716285
  Jätinkirkko: https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4tinkirkko
  Prekessio: https://fi.wikipedia.org/wiki/Prekessio
  Stellarium Astronomy Software: http://stellarium.org/
  Minoalainen kulttuuri: https://fi.wikipedia.org/wiki/Minolainen_kulttuuri
  Jantar Mantar, Jaipur: https://en.wikipedia.org/wiki/Jantar_Mantar,_Jaipur
  Spiritualpunx - The Big Dipper A Swastika?: https://spiritualpunx.wordpress.com/2014/10/09/2014821the-big-dipper-a-swastika-perhaps-where-the-symbol-began-on-earth/

  Kuva: Hannu Jukola

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Terveys. Vieraana pohtimassa terveyden syvintä olemusta on taitelija Oona Leinovirtanen.

  Jaksossa pyrimme selvittämään, mitä tarkoittaa, että terveys ei ole vain sairauden puutetta. Puhumme mikrobien mullistavasta merkityksestä sekä suhteestamme mikrobirikkaisiin ja -köyhiin ympäristöihin Oonan "Mikrobien kuiskaus"-artikkelin kautta. Hahmottelemme myös, millaista terveyden hoitaminen on ollut menneinä aikoina ja millaista se voisi olla tulevaisuudessa.

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Tiede - Epäsäännöllinen elämä tekisi hyvää: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/epasaannollinen_elama_tekisi_hyvaa
  - Gordon Gyatt: https://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Guyatt
  - Robert Sapolsky: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Sapolsky

 • Väinämöisen mytologia kertoo, että Sipoon Gumbostradissa, paasimaisen kallion uumenista olevasta kammiosta käy kulku halkaisijaltaan yli 250 kilometriä leveään spiraalinmuotoiseen tunnelikompleksiin.

  Näiden tunneleiden syvyyksissä sijaitsee tarunhohtoinen Lemminkäisen temppeli. Lemminkäisen, "ylimmän siittäjän Pukki Lemminkäisen" temppeli on yksi mystikko Ior Bockin perheen saagassa kerrotusta kolmesta esihistoriallisesta kätköstä, jotka louhittiin yli tuhat vuotta sitten piilottamaan pakanallinen perintö lähestyvältä, kolmikymmentuhatpäiseltä katolilaisten sotajoukolta.

  Väinämöisen mytologian isä Ior Bock menehtyi kymmenen vuotta sitten, mutta Bockin myyttiset tarinat elävät hänen seuraajiensa kertomana tänäkin päivänä. Onko tämä kaikki vain huuruista legendaa, vai löytyykö Lemminkäisen temppelin suulta totuuden siemen?

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Biotech: https://www.kaapabiotech.com/
  - Ior Bock: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ior_Bock
  - Lemminkäisen temppeli: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lemmink%C3%A4isen_temppeli
  - Bockin perheen saaga: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bockin_perheen_saaga

 • “Kahtahalla on kotipaikka sulla - toinen kehto on, sekä hauta toinen.”

  Tämä jakso alkaa vierailulla Havuhattu podcastin rakenteilla olevaan kotimökkiin. Vierailun jälkeen Otto ja Joonas istuvat Sipoonjoen varrella sijaitsevalle patiolle keskustelemaan kodin ja kodittomuuden psykomaantieteestä, sekä matkustamisen ja paikallaolon välisistä jännitteistä.

  Löylyosiossa pohdimme, mitä todellista merkitystä kotimme sijainnilla on. Tutkimme myös sitä, miten oman paikan löytäminen tässä maailmassa, sekä eteläaasialaisen filosofian käsitys karmasta liittyy tähän kokonaisuuteen.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - John Locke: https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Locke
  - Alone-sarja: https://en.wikipedia.org/wiki/Alone_(TV_series)
  - Finlandia-hymni Suomen suurimman Virtuaalikuoron esittämänä veteraanipäivänä 27.4.2020: https://youtu.be/kG1WcTLDJ1E

 • Tässä jaksossa vieraana on Erkki Lähde. Hän on loppilainen metsänhoidon emeritusprofessori, joka on vuosikymmenten ajan puolustanut tinkimättömästi metsien luontaista uudistusta ja jatkuvan kasvatuksen menetelmää. Lähde tunnetaan lukuisten akateemisten metsäntutkimusjulkaisujen lisäksi teoksestaan “Suomalainen metsäsota”, jossa hän kertoo hurjasta matkastaan pohjolan metsänkasvatuskiistojen ristiaallokoissa.

  Jakson aikana Erkki jakaa huikean kokemuksensa äänellä näkemyksensä, miksi jatkuva kasvatus on ainoa varteenotettava tapa hoitaa suomalaista metsää. Hän jakaa myös hurjimmat tarinat metsäyhtiöiden ja akateemikkojen lähes mafiamaisista toimintatavoista jatkuvan kasvatuksen puolestapuhujia kohtaan.

  Löylyosiossa Joonas ja Otto asettuvat paholaisen asianajajiksi ja laukovat parhaat mahdolliset argumentit avohakkuiden puolesta. Jakson loppupuolella selviää, miten metsän energiat vaikuttavat meissä - ja mitä Erkki pitää 82 vuoden kokemuksellaan tärkeimpänä elämää ohjaavana periaatteenaan.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Suomalainen metsäsota -kirja: https://www.erkkilahde.com/suomalainen-metsasota-kirja-lataa-tasta

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Tarinat. Tässä jaksossa istahdimme iltapäiväkahville kirjailija Laura Gustafssonin kanssa.

  Jakson aikana pohdimme, miksi ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita ja miten myytit kietoutuvat yhteen tarinoiden kanssa. Pohdimme myös eri elollisten olentojen välistä yhteiseloa ja kommunikaatiota Lauran "Toinen selonteko akatemialle" -tarinan kautta.

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/
  Laura Gustafsson: http://lauragustafsson.fi/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Tässä jaksossa vieraana on Aki Cederberg. Pohdimme hänen kanssa muun muassa viinin, riittien ja eurooppalaisen kulttuurin syvintä olemusta. Jakson aikana Cederberg jakaa kokemuksia matkoiltaan, joita on johdattanut halu löytää elävä pakanallinen viisausperinne - aikamme Graalin malja.

  Löylyosiossa pureudumme tarkemmin mytologian, jumalten ja rituaalin merkitykseen. Cederberg jakaa myös näkemyksensä siitä, mitä pakanallisissa rituaaleissa todella tapahtuu.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Varanasi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varanasi
  - Bhairava: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bhairava
  - C.G. Jung: https://fi.wikipedia.org/wiki/C._G._Jung
  - Martti Haavio: https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Haavio  Musiikkikappaleet:


  ROME: Masters of the Earth & Tyriat Sig Tyrias

  Allerseelen - Liekki  Kuva: Justine Cederberg