エピソード

 • Om 45 dagar väljer Taiwan en ny president. Hör om hur hotet från Kina dominerar valrörelsen, vad som står på spel för världen och varför oppositionen kallar valet för ett val mellan krig och fred.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Presidentvalet på Taiwan äger rum den 13 januari och drygt 19 miljoner taiwaneser får då gå och rösta. Tre kandidater gör nu upp om väljarnas förtroende och frågan om vilken väg Taiwan ska gå när det gäller relationen till Kina genomsyrar valrörelsen. Det sittande partiet DPP:s huvudkandidat står för en mer självständighetssträvande och hård hållning gentemot Kina, medan oppositionen utmanar med vad de själva beskriver som en mer balanserad linje. Hör om hur utfallet i presidentvalet kan få en stor påverkan på världspolitiken och världsekonomin och hur Peking kan tänkas reagera beroende på vem som vinner.

  Jämnt race – trots kollaps för oppositionen

  Kinapodden guidar genom det taiwanesiska politiska landskapet och ringar in de viktigaste namnen att hålla koll på. Den senaste veckan har mycket handlat om oppositionspartiernas misslyckade försök att gå ihop till ett gemensamt alternativ. I direktsänd TV kollapsade samarbetet. Men utmanarna är inte uträknade och det ser i nuläget ut att kunna bli en tuff slutspurt för sittande DPP:s toppnamn Lai Ching-te, idag vicepresident på Taiwan. Dessutom i avsnittet om det mystiska virusutbrott i Kina som gav dramatiska rubriker världen över förra veckan och om varför Kina plötsligt slopar krav på visum för medborgare från flera europeiska länder.

  Rättelse 29/11: I den ursprungliga versionen av avsnittet sades felaktigt att KMT:s presidentkandidat Hou You-yi tidigare varit medlem i DPP. Den felaktiga uppgiften har tagits bort.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Heinz Wennin

 • Det kan ses som en ljusglimt i en osäker värld att de två supermakterna Kina och USA nu åter talar om samarbete. Men frågetecknen är många om den nya vänskapen. Dessutom Kinas position i Mellanöstern.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Vi dissekerar det laddade mötet mellan stormaktsrivalerna Xi Jinping och Joe Biden i San Francisco. Hör om vad som kom ut från mötet och hur det nyfunna samarbetet återgivits på olika sätt i Kina respektive USA. De konkreta resultaten från mötet visar tydligt hur de båda supermakterna de facto behöver varandra, men också hur den relationen balanseras extremt noggrant från båda håll. Kina väntas till exempel ta stor plats i den kommande valrörelsen i USA och Joe Bidens uppmärksammade kommentar direkt efter mötet om att Xi Jinping är en diktator kan ses i ljuset av det. Hör även om hur Kina nu intar en tydligare position i Mellanöstern och uttrycker nya fredsmäklarambitioner. Dessutom om Argentinas nyvalda president Javier Milei som hotar att helt frysa bandet till Kina.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Cecilia Khavar, tidigare korrespondent i Washington.
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Petter Samuelsson

 • エピソードを見逃しましたか?

  フィードを更新するにはここをクリックしてください。

 • Xi Jinping och Joe Biden möts i San Francisco för att stabilisera relationen. Men rivaliteten är stenhård och den digitala kapprustningen är tydligare än någonsin. Hör om AI-racet mellan Kina och USA.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kanske kan det ovanliga mötet mellan de båda stormaktsrivalerna bidra till att tina en djupfryst relation. På klimatområdet har USA och Kina redan inför onsdagens APEC-möte kommunicerat ett utökat samarbete. Samtidigt finns många områden där länderna inte drar jämt. USA ser ett strategiskt hot i Kinas offensiva satsning AI och blockerar därför export av viktiga AI-chip till Kina. Inte minst är det användning inom det militära som ses som en risk när det gäller Kina. Kina å sin sida har gjort klart att man vill bli bäst i världen på AI och Xi Jinping har storslagna visioner om att leda hela världens AI-utveckling. Hör om det senaste i techracet mellan stormakterna och hur AI-fajten leder till nya handelskonflikter. Sannolikt kommer blockaden av AI-chip att tas upp när ledarna möts och även om länderna står långt ifrån varandra idag så finns det de som hoppas att AI-utvecklingen på sikt kan bli en ödesfråga som överbryggar rivaliteten.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Sven Carlsson, teknikreporter.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Brady Juvier

 • Kinesiska kriminella nätverk basar över enorma industrikomplex i Sydostasien. Det är centra för cyberbedrägerier, där offer för människohandel tvingas lura folk över hela världen även i Sverige.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I Sydostasien, främst Myanmar och Kambodja, finns de enorma komplexen där folks hålls inställda för att tvingas utföra cyberbedrägerier. Sveriges Radios Axel Kronholm har närmat sig verksamheten och intervjuat en person som lyckats ta sig ut. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uppskattat att det handlar om hundratusentals personer som luras eller kidnappas till den kriminella storskaliga bedrägeriverksamheten i Asien. Många av offren är kineser och det är även känt att de kriminella nätverken bakom ofta leds av personer från Kina. Bedrägerioffren som luras över nätet finns i sin tur över hela världen. En färsk rapport från amerikanska utrikesdepartementet uppskattar att bedrägeriverksamheten i Kambodja genererar vinster på motsvarande mellan 80-135 miljarder kronor varje år.

  Rädsla för kidnappningar sprider sig i Kina

  Bedrägerifabrikerna har på sistone fått stor uppmärksamhet i Kina. Nu växer oron i Sydostasien för att den så viktiga kinesiska turismen till regionen ska stanna av när rädslan för kidnappningar sprider sig bland kineser. Kinapodden pratar även om hur kommunistpartiet den senaste veckan försökt dämpa och kontrollera sorgeuttryck efter den förre detta premiärministern Li Keqiangs död. Dessutom om det kommande mötet mellan Xi Jinping och Joe Biden. Kan ett handslag i San Francisco nästa vecka medföra en islossning i den så frostiga relationen mellan Kina och USA?

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Axel Kronholm, korrespondent i Bangkok.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Lotta Linde-Rahr

 • Hör om Kinas dramatiska förändring under Xi Jinping och hur han kunnat skaffa sig tillsynes total kontroll över det kinesiska samhället. På 10 år har Xi cementerat sin egen makt och rensat ut kritiker.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kinapodden summerar Xi-erans första tio år och tecknar bilden av en kinesisk ledare som stöpt om systemet i grunden och som nu sitter påtagligt ensam i toppen. Hör om hur Xi Jinping, steg för steg, skaffat sig en allomfattande makt över det kinesiska samhället och hur livet förändrats för alla som lever i det. Hur oantastlig är Xi idag och kommer han att kunna behålla sin makt livet ut? Hör också om varför den totala Xi-dominansen blir en svaghet för kommunistpartiet och en riskfaktor för världen.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Ola Wong, kulturredaktör på Kvartal. Moa Kärnstrand, tillträdande Kinakorrespondent.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Brady Juvier

 • En av Kinas tyngsta maktspelare under 2000-talet, Li Keqiang, är död. Han var Kinas premiärminister under ett decennium. Men Xi's närmste man anses inte alltid ha varit lojal. Hör om hur Li Keqiangs död kan påverka Xi och maktbalansen i Kina.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent och Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
  Producent: Therese Rosenvinge

 • Den gröna omställningen har gjort Europa djupt beroende av Kina. Hör om risken för tvångsarbete och miljöskador bakom den gröna teknologin som köps in. Dessutom om ett misstänkt kinesiskt fartyg i Finska viken.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sverige, och hela Europa, står inför ett moment 22. För att nå våra klimatmål krävs en storskalig grön omställning. Men såhär långt har det inneburit ett beroende av Kina som nu betraktas som allt mer problematiskt. Vid sidan av vad EU ser som strategiska säkerhetsrisker med Kinaberoendet finns även risker för tvångsarbete och miljöskador i den kinesiska änden av leverantörskedjan när Europa köper in och upphandlar grön teknologi. Kina är totalt dominerande på marknaden och alternativen är få, oavsett om det gäller elbilsbatterier, solceller eller de råvaror som behövs i form av sällsynta jordartsmetaller. Situationen skapar ett svårt dilemma för såväl svenska regioner som för EU. Vad vet vi om riskerna för tvångsarbete i Kina och hur hanterar Sverige och EU bristen på gröna alternativ?

  Hör även om varför ett kinesiskt fraktfartyg blivit högintressant i den finländska polisens utredning av det misstänkta gasledningssabotaget i Finska viken för två veckor sedan.

 • 10 år har gått sedan Xi Jinping lanserade idén om en ny sidenväg och Putin är i Peking för att fira. Hör om hur länder världen över har påverkats och hur Xi vill ta sin globala vision till nästa nivå.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Bland gästerna i Peking märks förutom Vladimir Putin även FN:s generalsekreterare António Guterres och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Omkring 140 länder har varit på plats i veckan när Xi Jinping bjudit in till firande av den nya sidenvägen. I jämförelse med den senaste tillställningen, 2019, syns nu färre europeiska ledare på plats i den kinesiska huvudstaden. Något som väl illustrerar Kinas nya globala position. Tyngdpunkten för den nya sidenvägen har flyttats och ligger nu i Afrika och Sydamerika, snarare än i Europa. Och exempelvis Italien har på sistone beskrivit sitt samarbete med Kina som ett misslyckat beslut. Hör om hur länder runtom i världen påverkats av Kinas framfart på gott – och ont. Och om hur den nya sidenvägen har varit ett sätt för Kina att knyta politiska band och skaffa sig inflytande.

  Därför handlar de nya sidenvägarna allt mindre om vägar

  Samtidigt håller Xi:s storvulna globala vision nu på att ändra skepnad. De senaste två åren har den nya sidenvägen kompletterats av flera nya globala initiativ. Nu på mötet i Peking lanserade Xi Jinping även ett nytt globalt AI-initiativ. En övergripande trend är att mindre fokus läggs på tung infrastruktur till förmån för digitala projekt och företagsinvesteringar. Sammantaget kan Xi Jinpings olika visioner ses ett uttryck för Kinas övergripande mål att skapa en ny världsordning, med nya internationella spelregler och där Kina bär ledartröjan.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Malin Oud, chef för Stockholmskontoret och Kinaprogrammet på Raoul Wallenberginstitutet.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent : Therese Rosenvinge
  Tekniker: Jakob Lalér

 • Kinesiska spioner jagas i västvärlden. Vi gör nedslag i Storbritannien och Nya Zeeland. Samtidigt trappar Kina upp sin spionjakt, med en ny spionlag och en kampanj om att ange misstänkta personer.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Nya Zeeland pekar i en rapport från i somras ut Kina som ett av de främsta underrättelsehoten mot landet. Det är nytt att Kina pekas ut explicit. Hör Axel Kronholm från Auckland om vilka exempel som kommer fram och om Nya Zeelands svåra balansgång när det gäller Kina. I Storbritannien brakade en högljudd Kinadebatt loss för en månad sedan när det blev känt att en tjänsteman vid det brittiska parlamentet gripits, misstänkt för spioneri för Kinas räkning. Storbritannien har generellt intagit en hårdare och med vaksam linje mot Kina på senare tid. Men i debatten finns också röster som varnar för en farlig paranoia. Hör Pontus Mattsson från London.

  Så uppmanas befolkningen i Kina att delta i spionjakten

  Samtidigt trappar Kina upp sin jakt på utländska spioner. Hör om den nya spionlagen som trädde i kraft i somras och hur den tillämpas. Samtidigt lanserade Kina en omfattande kampanj där befolkningen uppmanas ange personer som verkar misstänkta. Hanna Sahlberg har tittat på filmen. Hör även om en av Kinas största influencers, ”läppstiftskungen” Li Jiaqi. Han har omkring 75 miljoner följare på e-handelsplattformen Taobao, men har på sistone hamnat i digital onåd. Händelsen sätter fingret på ett hårt klimat i sociala medier och på hur pass skör en kändisframgång i Kina kan vara.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Axel Kronholm, Asienkorrespondent på plats i Nya Zeeland. Pontus Mattsson, Londonkorrespondent.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker Brady Juvier

 • Läroböcker utformade av det kinesiska kommunistpartiet används i modersmålsundervisning runt om i Sverige, det visar en granskning av TV4. Hör om propagandabudskapen som når barn i svenska skolor.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kinapodden följer upp Kalla Faktas granskande reportage om hur läromedel utformade av det kinesiska kommunistpartiet används i modersmålsundervisning runt om i svenska kommuner. I 19 av 20 granskade kommuner förekom det aktuella läromaterialet, två specifika bokserier, enligt TV4. I böckerna finns flera exempel på partiets propaganda, som att Taiwan är en del av Kina och att uigurer i Xinjiang lever ett lyckligt liv i en idyll. Modersmålsläraren Kai Sun berättar i Kinapodden om hur kommunen där hon jobbade under många år fick läromedel gratis av den kinesiska ambassaden. Hon själv hittade strategier för att använda materialet och samtidigt lära ut kritiskt tänkande till sina elever, men det var svårt och alla modersmålslärare får inte det stöd och den utbildning som behövs, menar hon. Hör också Tv4:s reporter Emil Hellerud om reaktionerna på granskningen och om hur den kinesiska ambassaden bland annat svarat med att prata om ”illvillig kritik”.

  Dessutom nya oväntade utspel i valupptakten på Taiwan och Taiwans första egentillverkade ubåt som president Tsai Ing-wen beskriver som en milstolpe i uppbyggnaden av öns försvarsförmåga.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Emil Hellerud, TV4:s Kalla Fakta. Kai Sun, lärare med många års erfarenhet av modersmålsundervisning.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Heinz Wennin

 • Kina drömmer om världsherravälde över elbilsmarknaden. Men Bryssel skickar en skarp varning till Peking och vill utreda strafftullar. Bäddar elbilsracet för handelskrig mellan EU och Kina?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det var i sitt årliga linjetal häromveckan som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen aviserade en utredning av strafftullar för elbilar från Kina. I Bryssels ögon ägnar sig Kina åt fulspel med marknadsförstörande subventioner. Kina å sin sida svarar med att anklaga EU för hyckleri och protektionism. Hör om hur de kinesiska elbilarna pressar den europeiska bilindustrin, men varför kanske ändå inte alla i Europa vill se handelshinder i första taget. Delar av den europeiska bilindustrin är redan långt integrerad med Kina och ovanpå det äger Kina en stor del av världens nu så hett eftertraktade batteritillverkning – i sig ett starkt trumfkort för Peking.

  Så bra är de kinesiska elbilarna

  Hör också motorjournalisten Daniel Östlund om hur det är att sitta bakom ratten i de kinesiska elbilarna. Nervösa automatiska säkerhetsfunktioner är ett särdrag som sticker ut, tycker Daniel Östlund efter att provkört en lång rad modeller. Men Kina ligger långt fram, utvecklingen går snabbt och bortom den nuvarande elbilsbubblan lär de kinesiska elbilarna vara i Europa för att stanna.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Daniel Östlund, motorjournalist på Teknikens värld.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Heinz Wennin

 • Kina kartlägger Taiwan med avancerade militärdrönare. Taiwan å sin sida ser ett nytt hot i de obemannade farkosterna och vill svara med en egen robotarmé. Hör även om Kinas försvunne försvarsminister.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Under den gångna helgen har Taiwan observerat en av de största kinesiska militärövningarna i sin omgivning. Mer än 100 kinesiska militärflygplan flög i området och ett 40-tal har kommit in över medianlinjen mitt i Taiwansundet. Vid sidan om de konventionella stridsflygen och fartygen har kinesiska drönare blivit en allt vanligare syn runt och över Taiwan. Kina satsar nu stort på obemannade farkoster inom det militära. Hör om de militärstrategiska aspekterna av Kinas stora drönarsatsning och om hur Taiwan kan och vill försvara sig. Den senaste utvecklingen i sundet och Kinas intensiva propaganda riktad mot Taiwan spelar nu också in i den taiwanesiska valrörelsen som börjar komma igång.

  Ministrarna som försvinner under Xi

  Samtidigt hopar sig nu frågetecken om vem i Kina som egentligen basar över Taiwan-politiken och de militära aktiviteterna runt ön. Den senaste stora övningen sker samtidigt som försvarsministern Li Shangfu är försvunnen sedan flera veckor. Enligt källor till internationella medier utreds Li Shangfu för korruption. Li är den andra högt uppsatta politikern i Kina som försvinner på kort tid. Händelserna ser inte bra ut för Xi Jinping, men kan också ses som en maktdemonstration. Paralleller kan dras till hur partiet och systemet fungerade under Mao.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Martin Hagström, forskningsledare vid FOI.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Alma Segeholm

 • Kinas handel med Ryssland slår nya rekord och Kina blir allt viktigare för den ryska krigsekonomin. Samtidigt har ett klipp med en kinesisk operasångare i Mariupol väckt stor ilska i Ukraina.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Väst lägger sanktion på sanktion för att torrlägga den ryska krigskassan. Men där västvärlden lämnat har Kina klivit in och Kina handlar nu med sin krigande granne som aldrig förr. Den totala handeln mellan Ryssland och Kina har ökat med 36 procent under det här årets sju första månader jämfört med samma period 2022. Hör om Kinas sug efter rysk olja till reapris och om de tekniska komponenterna från Kina som kan användas i Rysslands krig.

  Xi som metallgubbe på gågata i Moskva

  I Ryssland välkomnas nu kinesiska turistgrupper utan visum och på en gågata i Moskva står två stora metallfigurer föreställandes Xi Jinping och Vladimir Putin. Att Kina tagit flera stora kliv på den ryska marknaden efter den fullsakliga invasionen syns även i försäljningen av nya bilar. Kina har tagit över flera bilfabriker i Ryssland där det tidigare tillverkades europeiska modeller. Hör även i Kinapodden om Kinas försvarsminister Li Shangfu som inte synts till på två veckor. Efter att utrikesminister Qin Gang försvann i somras och sedan ersattes väcker den nya ministerfrånvaron frågor om vad det är som just nu pågår i kommunistpartiets toppskikt.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent. Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Tobias Karlsson

 • Påven besökte Mongoliet och uppmanade kinesiska katoliker att vara goda medborgare. Vad pågår mellan Vatikanen och Peking? Dessutom Kinas nya karta som väcker vrede i Asien och Xis bojkott av G20.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Vatikanen är mån om sin Kinarelation och vill ha en fungerande länk till de uppskattningsvis 12 miljoner katoliker som finns i landet. Samtidigt har kommunistpartiets kontroll och grepp om religionsutövningen hårdnat under Xi Jinping och när det kommer till den katolska kyrkan vill Peking ha inflytande över biskopsutnämningar. Hör om det hemliga avtalet som sedan 2018 är tänkt att reglera relationen mellan Vatikanen och Kina och vad parterna kan tänkas vilja få ut på respektive håll. Vatikanen är det sista europeiska landet som formellt erkänner Taiwan, vilket är ytterligare en ingrediens i maktspelet mellan den Heliga stolen och Peking.

  Så provocerar Kina sina grannar med ny karta

  Kinas årliga karta har fått flera grannländer att se rött. Land- och havsområden som inte tillhör Kina har markerats som kinesiska. I Indien kopplas kartsläppet ihop med det förestående G20-mötet i Delhi och i indiska medier anklagas Kina för att sabotera mötet. I veckan blev det också bekräftat att Xi Jinping inte kommer att delta på toppmötet i Delhi. Hör om de tänkbara motiven från Xi Jinpings sida. Är det i solidaritet med Putin som Xi stannar hemma, är det på grund av skaldjursbojkotten mot Japan eller är dissen snarare att betrakta som en maktdemonstration med udden riktad mot USA och Joe Biden?

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Naila Saleem, Sydasienkorrespondent. Fredrik Fällman, sinolog vid Göteborgs universitet.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Tobias Karlsson

 • Deflation, fastighetskris och arbetslöshet. Hör om Kinas ekonomiska problem och vilka dominoeffekter som når Europa och Sverige. Dessutom utvidgning av Brics och anti-japansk skaldjursbojkott.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Fastighetsmarknaden har gått från motor till sänke för den kinesiska ekonomin. I Kina håller folk hårt i pengarna just nu och det står klart att den snabba återhämtning av ekonomin som många såg framför dig efter covid-restriktionerna har uteblivit. Hur kommer det sig? Kommunistpartiet är påtagligt stressat över situationen och har bland annat lagt locket på om ungdomsarbetslösheten. Kritik av den ekonomiska politiken censureras och blockeras.

  Xis drag mot väst på Brics-mötet

  När Brics-länderna samlades till toppmöte i Sydafrika nyligen bjöds ytterligare 6 länder in till samarbetet. Draget ligger väl i linje med Xis plan att etablera ett starkare block som geopolitisk motvikt till väst och G7. Men frågan är om Brics blir starkare eller mer splittrat om de nu inbjudna länderna ansluter? Vi pratar också om den anti-japanska fisk- och skaldjursbojkott som just nu blåses upp stort i kinesiska statsmedier och i den statliga propagandan. Bakgrunden är Japans beslut att släppa ut kylvatten från kärnkraftverket Fukushima och trots att FN-organet IAEA gett klartecken och meddelat att vattnet är ofarligt fortsätter Kina anklaga Japan för att förgifta omvärlden. Den hätska tonen känns igen från förr.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Frédéric Cho, företagsrådgivare och vice ordförande för Sweden-China Trade Council.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Matilda Eriksson

 • Hör Kinapodden i P1 direkt från Möt korrespondenterna på Kulturhuset i Stockholm.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator, Naila Saleem, Sydasienkorrespondent, Axel Kronholm och Peder Gustafsson, tillträdande respektive hemvändande korrespondenter i Bangkok, Björn Djurberg, korrespondent i Peking.

  Programledare: Karin Tötterman

  Producent: Therese Rosenvinge

 • Han handplockades till posten som utrikesminister för bara ett halvår sedan. Men nu är Qin Gang försvunnen och utbytt hittills utan förklaring. Hör om hur turerna kan försvaga Xi Jinpings ställning.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Spekulationerna och ryktena rasar om vad som kan ha legat bakom Qin Gangs mystiska försvinnande från offentligheten tidigare i somras. Peking har hittills inte kommit med någon egentlig förklaring, utan konsekvent duckat frågor. Qin Gang höll sin första presskonferens som utrikesminister så sent som i mars i år och i juni träffade han USA:s utrikesminister Antony Blinken. I slutet av juli stod det klart att han ersatts av sin föregångare, toppdiplomaten Wang Yi. Qin Gangs försvinnande och den efterföljande tystnaden från Pekings sida påverkar Kinas anseende i världen och kan även påverka Xi Jinpings ställning negativt, menar Oscar Almén vid FOI.

  – Xi är lite pressad nu. Det är en hel del saker som har gått honom emot den senaste tiden och som har försvagat hans position. Han har ganska mycket fiender inom systemet, säger Oscar Almén i Kinapodden.

  Hör också om fler exempel på högt uppsatta personer som rensats ut under Xi, vad det säger om dagens Kina och den maktapparat som byggts upp under Xi Jinping.

  Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Oscar Almén, forskare och Kinaanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
  Programledare: Karin Tötterman
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Joachim Persson

 • Sommarspecial - Maten som bygger Kina: Xi Jinping vill öka självförsörjningen på mat inför en eventuell konflikt med omvärlden.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Hör om hur den den kinesiska staten ser på hot utifrån och varför det är så viktigt med självförsörjning när man samtidigt importerar ris för miljarder kronor. Hör om hur mat på bordet alltid varit ett säkerhetsnät för makthavare. Dessutom - så kommer du aldrig mer bränna fast ris i kastrullen.

  Medverkande:
  Karin Lei, matbloggare och kokboksförfattare. Hanna Sahlberg Kinakommentator. Björn Djurberg Kinakorrespondent.

  Tekniker: Hanna Melander
  Programledare: Axel Kronholm
  Producent: Marina Nilsson Malmström

 • Sommarspecial - Maten som bygger Kina: Det finns fler grisar i Kina än i något annat land på jorden.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kina har den största fläskmarknaden i världen och den största grispopulationen på jorden – över 450 miljoner grisar i dagsläget. Hör om Kinas sofistikerade varningssystem som håller fläskmarknaden i schack och varför mat och politik går han i hand.

  Medverkande:
  Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.

  Tekniker: Christer Tjernell
  Programledare: Axel Kronholm
  Producent: Marina Nilsson Malmström

 • Sommarspecial - Maten som bygger Kina: Dumplings, symboler för kinesiska familjevärderingar och öknamn för diktatorer.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Hör allt om hur du skiljer på olika sorter som jaozi, baozi och tangyuan. Dessutom om vilken dumpling som används som öknamn för Xi Jinping.

  Medverkande:
  Hanna Sahlberg Kinakommentator. Björn Djurberg Kinakorrespondent.

  Tekniker: Christer Tjernell
  Programledare: Axel Kronholm
  Producent: Marina Nilsson Malmström