エピソード
-
Vad stack ut på konstscenen under 2024? Vad var bäst och varför trendade romantiken? Konstkritikerna Sonia Hedstrand och Mårten Arndtzén på radions kulturredaktion sammanfattar konståret!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens P1 Kultur medverkar Sonia Hedstrand, konstkritiker, skribent, redaktör för tidskriften Parabol och konstnär, och Mårten Arndtzén som är konstredaktör och kritiker på Kulturredaktionen i P1. I samtalet tar de upp årets främsta konsthändelser, de tristaste, de mest överskattade och de mest överraskande. Hur var konstbiennalen i Venedig och hur politiskt har konståret varit? Romantiken har på olika sätt varit ordentligt uppmärksammad, med stort fokus på jubileumsfirandet av den tyska konstnären Caspar David Friedrichs födelse för 250 år sedan. I Stockholm har Nationalmuseums utställning ”Romantiken – ett sätt att se” blivit mycket besökt, omtalad och diskuterad – är den värd allt ståhej? Det och mer därtill i P1 Kulturs årssammanfattning av konsten 2024!
RADIOESSÄ: FREDSVISIONEN SOM FÖRVANDLADES TILL EN MARDRÖMSLIK DYSTOPII dagens OBS berättar konstnären Oskar Kardemark historien om Frank Capras "Lost Horizon", filmen som förstördes men skapade ett begrepp som fortsatt leva sitt eget liv.
Programledare Karsten Thurfjell
Producent Maria Götselius -
Vi pratar med den svensk-syriska författaren och poeten Hanna Himo om vad diktaturens fall betyder för honom och för Syriens kulturliv. Vad vågar man som exilsyrier hoppas på nu?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
PANEL: VILKEN ÄR DEN BÄSTA NOBELPRISADE ROMANEN SEDAN ÅR 2000?Tisdag kväll tilldelas Han Kang Nobelpriset i litteratur 2024, och blir den 25:e prisade författaren sedan millennieskiftet. Vi passade på att fråga tre storläsare – författaren Agri Ismaïl, kritikern Lyra Ekström Lindbäck och vår egen litteraturredaktör Lina Kalmteg – vilket verk skrivet av någon av dessa 25 Nobelpristagare som är allra mest läsvärt.
Vad vi inte räknade med? Att alla tre valde samma roman. Hör vilken – och varför – i Helene Alms reportage.
Kan nästa stora internationella musikexport från Sverige vara ett där man blandar kurdisk dansmusik med hiphop, reggaeton, afrobeat och bailefunk? Möt duon Biji, bestående av Robin Nazari och Maceo Frost, som vid sin andra EP tycks ha ett helt eget recept på musikaliskt genomslag. Reportage av P1 Kulturs Saman Bakhtiari.
Han Kangs roman som heter "Greek lessons" på engelska kretsar kring lektioner i antik grekiska där en stum elev och en lärare på väg att bli blind möter varandra. Rebecka Kärde tar den till avstamp i sin reflektion över de utdöda språkens existentiella dimension i dagens essä från OBS.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
エピソードを見逃しましたか?
-
Kulturnytts Tanja Ulriksson berättar om den svenska gangsterrappen och om en debatt som blivit aktuell igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Vilken var årets bästa flopp? Och årets sämsta succé? Men framför allt vilka filmer var allra bäst? Följ med på en vindlande odyssé genom filmåret 2024 med våra kritiker Emma Engström och Björn Jansson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
EMMA ENGSTRÖMS TOPP TRE:The Zone of Interest (Regi: Jonathan Glazer)
BJÖRN JANSSONS TOPP TRE:
A Different Man (Regi: Aaron Schimberg)
Armand (Regi: Halfdan Ullmann Tøndel)The Holdovers (Regi: Alexander Payne)
LISA BERGSTRÖMS TOPP TRE:
The Zone of Interest (Regi: Jonathan Glazer)
Kinds of Kindness (Regi: Yorgos Lanthimos)The Zone of Interest (Regi: Jonathan Glazer)
KVARTSAMTAL MED FILMINSTITUTETS CHEF ANNA CRONEMAN
Poor Things (Regi: Yorgos Lanthimos)
Green Border (Regi: Agniezska Holland)I förra årets filmsammanfattning efterfrågade filmproducenten Annika Rogell (”Motståndaren”) en ny chef för Filminstitutet med en tydlig vision. Hon har fått Anna Croneman. Vi bjöd in filmchefen till ett kvartsamtal. Vad är hennes diagnos för svensk film så här i slutet av 2024?
KLASSIKERN: TILLBAKA TILL ”ALIEN” (1979)Det är inte bara ”Gladiator”, ”Dune”, ”Snuten i Hollywood” och ”Joker” som fått uppföljare under året som gått. Även skräckserien ”Alien” har fortsatt med ”Alien: Romulus”. I Klassikern återvänder Mårten Blomkvist till originalet från 1979. Stil kombinerat med chockeffekter som fick det att vända sig i magen, den motsägelsefulla kombinationen gjorde rymdrysaren till en braksuccé.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Vi har valt ut guldkornen i årets jullåtar. Vilka tendenser kan man höra? Och varför är det så svårt att lyckas få en hit med en helt nyskriven jullåt? Samtal med kulturredaktionens Anton Bennebrant.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
INTERVJU: UJE BRANDELIUS OM ATT SKRIVA 16 NYA JULLÅTARUje Brandelius har kastat sig ut på turné med en julshow döpt till ”Våra minst älskade julsånger” – eftersom ingen hört dem förut. P1 Kulturs Helene Alm har pratat med honom om hur han resonerat för att skapa sitt eget ”juloratorium”, och vilka olika typer av jullåtar man har att förhålla sig till.
ANTON BENNEBRANT VÄLJER JULLÅTAR FRÅN 2024Sabina Ddumba & Alive Gospel – Mary, did you know?
Moa Lignell – Allt jag önskar mig
Markus Krunegård – God Jul
Annika Norlin & Jonas Teglund – Gott nytt år
Ben Folds – the Christmas Song
Laufey – Santa Baby
Björnzone – A Christmas songJulia Sjöstedt, musikredaktör på P2, kommer till P1 Kultur för att tipsa om en ny – och skandalkantad – utgåva av den klassiska musikens allra största jullåt.
På söndag återinvigs Notre-Dame i Paris som återställts efter branden våren 2019. Det är den mest berömda och symboliskt laddade katedralen, men egentligen inte den viktigaste. Thomas Steinfeld berättar om hur kyrkan fick sin status och vad en gotisk katedral egentligen är för något i dagens essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
De senaste årens inflation har ökat trycket på hushållen och dyrtiderna påverkar förstås också kulturen. Vilken betydelse har det haft för biljettpriserna och vad är vi beredda att betala?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag ska riksdagen klubba nästa års kulturbudget, där kulturens andel av den totala budgeten minskat – den lägsta siffran på 20 år. Den politiska oppositionens kritik lät förstås inte vänta på sig och kulturinstitutioner varnade för nedskärningar under 2025. Samtidigt aviserade regeringen skattelättnader för hushållen och det kommer, menar förespråkarna, att ge människor mer i plånboken och ökade möjligheter till att spendera pengar på kultur om man så vill. Det är hushållen som bär det största kostnaden för kultur och frågan är vad de senaste årens inflation betytt för kulturen och de som vill gå på bio, konserter, opera och teater? P1 Kulturs Emma Engström reder ut med färska siffor.
”Glasblåsarns barn” är en berättelse av Maria Gripe, om längtan och saknad och om man verkligen blir lyckligare av att få alla sina önskningar uppfyllda. I år fyller historien 60 år. och boken har filmatiserats och spelats många gånger på teatrar genom åren. På lördag är det dags igen när Borås Stadsteater har premiär och P1 Kulturs Anna Tullberg har pratat med dramaturgen Lisa Lindén om varför Maria Gripes sextioåriga saga fortfarande lockar både unga och gamla.
Det har varit premiär för Frida Röhls uppsättning av Lars Noréns 80-talspjäs ”Bobby Fischer bor i Pasadena” på Folkteatern i Göteborg – ett drama som ingår i det som kallas för Noréns borgerliga kvartetter och handlar om en familj på Östermalm och deras nattliga uppgörelse. Men, samtidigt som publiken bevittnar familjens sönderfall, äter den också en avsmakningsmeny som skapats av Michelinkocken Gustav Knutsson. Varför och tillför det dramat något? Vår kritiker Jenny Teleman har sett, ätit och medverkar i dagens program.
På årets Cannesfestivalen belönades filmen ”Anora” av filmskaparen Sean Baker, en film om sexarbetaren Ani som blir ihop med en rysk oligarkson, Ivan, i New York. P1 Kulturs Björn Jansson har träffat regissören som också i sina tidigare filmer porträtterat människor i samhällets utkanter, till exempel i ”The Florida Project” och ”Tangerine”.
Stora delar av den nordiska historien finns väl belagda, men går man långt tillbaka har de allra flesta spår raderats ut. Och ibland dyker ett fragment av kunskap fram som låter en ana, att här finns något som ger en helt annan bild av hur allting en gång var. Som får noggranna akademiker att spekulera vilt om hur det kanske, möjligen, kan ligga till. Nils Markus Karlsson, kulturarbetare och författare, redogör för några sådana teorier och för sin egen besatthet vid att kunna se gudinnan bakom allt.
Programledare Karsten Thurfjell
Producent Maria Götselius -
Det är snart 30 år sedan filmen Medan vi faller hade premiär men på många sätt är den mer aktuell än någonsin. Från Paris förorter till svenska småstäder. Nu har den också blivit musikal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SAMTAL: PARISKORRE CECILIA BLOMBERG OM ”MEDAN VI FALLER” SOM MUSIKALFilmens regissör tillika skådespelaren Mathieu Kassovitz har i ett antal år pratat om en möjlig uppföljare – men det blev i stället en musikal, där han återigen står för regin. Musikalen beskrivs som en ”multidimensionell upplevelse” och filmens undertitel ”hittills har allt gått bra” har bytts ut till ”hittills har ingenting förändrats”. Hur tas musikalen emot i dagens Frankrike, och hur funkar berättelsen som musikal? Hör Sydeuropakorrespondent Cecilia Blomberg som har sett den.
”Medan vi faller” vann pris för bästa regi på filmfestivalen i Cannes 1995 och blev en enorm tittarsuccé i Frankrike, där den fått inflytande över vilka berättelser som fått ta plats i fransk film. Men filmen har också fått stor betydelse utanför Frankrike – vi på P1 Kultur har bjudit in två kulturskapare som filmen varit särskilt viktig för – för ett samtal om influenser, filmiska kvaliteter och vad den berättar om samhället då och nu. Dessutom har vi ringt upp författaren och ungdomsledaren Nicolas Lunabba som tycker att filmen är mer aktuell än någonsin.
Scenkonstkritiker Kristina Lindquist kommer till P1 Kultur för att prata om premiären av Mozarts ”Cosí fan tutte” på Malmö Opera – en premiär som nästan inte blev. Så hur blev det?
Vi lever i en historielös tid nu sägs det, en soppa av fladdriga utsagor och samtidsförvirring och värre blir det. Men om man inte ens har koll på när Karl XII levde, då faller världen snart samman. Eller? Jenny Teleman minns Mats Arvidsson, en sträng och kär gammal konstkritiker som stred för ordning på årtalen, ända in i kaklet, i dagens essä från OBS.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
Det är juletider och P1 Kultur tar ett grepp kring julkalendern. Kulturnytts tv-kritiker Ylva Nilsson berättar om årets tv- och radiokalendrar samt om hur kalendrarna har förändrats över tid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Att gå på teater trots ständiga bomblarm, att skriva ny ukrainsk dramatik, att lämna den ryska skuggan som kastats över teaterscenerna. Följ med P1 Kulturs Fredrik Wadström till krigets Kiev.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Möt även teater- och musikkritikern Sofia Nyblom som gjort flera resor till Ukraina och skrivit om teatrarna som en del i det ukrainska civilförsvaret. Just nu befinner hon sig på en konferens i Prag om musikens roll i krigets Ukraina.
TILL MINNE AV FILMAREN SERGEJ PARAJANOV – 100 år"I filmens tempel finns ljus, bilder och verklighet – Sergej Parajanov var mästaren i det templet.” Citatet kommer från Jean-Luc Godard och beskriver den armeniska regissören Sergej Parajanov – vars filmer inte sällan hamnar högt upp topplistor som rankar filmhistorien. I år är det 100 år sedan han föddes i den georgiska huvudstaden Tbilisi i dåvarande Sovjetunionen och det här firas stort runt om i världen – inte minst i Armenien och Georgien. Frilansjournalisten Jacob Hallerström åkte dit.
FÖRINTELSEN PÅ PAPPER – MÖT DANIEL PEDERSEN SOM SKRIVIT ”I NATT OCH ASKA”Vad kan litterär gestaltning säga om 1900-talets brutalaste folkmord? Möt författaren Daniel Pedersen som skrivit boken I ”Natt och aska: Förintelsens litteraturer”. Han menar att litteraturen är det enda konstnärliga medium som kan närma sig brottets omfattning. P1 Kulturs Nina Asarnoj har träffat Daniel Pedersen.
KLASSIKERN: ”IN THE AIR TONIGHT” OCH ETT HISTORISKT TRUMSLAGP1 Kulturs Saman Bakhtiari tar oss tillbaka till Phil Collins historiska trumslag på dryga 2 sekunder i låten ”In the air tonight”, som för evigt förknippas med 80-talet. En effekt som senare kom att kallas för gated reverb.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Henrik Arvidsson -
Molly Drake var mamma till den berömda musikern Nick Drake, men skrev också själv musik och dikter. I dag, när hennes verk har återupptäckts, är det lätt att höra vad hennes skapande måste ha betytt för sonen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Molly Drake (1915-1993) var en brittiska hemmafru som spelade piano, skrev egna kompositioner och poesi. Hennes isklara ballader om ambivalent lycka och långa nätter gömdes undan och glömdes, men återupptäcktes för några år sedan. I hennes sånger bor också hennes berömda son, Nick Drake. En del menar, rent av, att Molly Drake är den förlorade länken till Nick Drakes tre geniala skivor. Ett reportage av Jenny Teleman.
NEIL GAIMANS ”OCEANEN VID VÄGENS SLUT” HAR PREMIÄR I HELSINGBORGTillsammans med kulturredaktionens Natacha López beger vi oss till Stadsteatern i Helsingborg där det är premiär idag för ”Oceanen vid vägens slut” – en scenversion av den populära brittiska fantasyförfattaren Neil Gaimans bok. Det är första gången som den spelas utanför Storbritannien, men Helsingborgsuppsättningen var faktiskt på väg att lägga ner före dagens premiär, när Gaiman nyligen anklagades för sexuella övergrepp av flera kvinnor. Hur resonerade teaterns ledning?
DAGENS ESSÄ: ETTY HILLESUM VILLE ÄLSKA UTAN ATT ÄGAEsther ”Etty” Hillesum sökte efter en kärlek bortom ha-begäret. I dagens essä följer författaren Helena Granström den andliga utvecklingen i Hillesums berömda dagböcker och funderar över begärets och kärlekens djupa innebörd.
Programledare Lisa Wall
Producent Maria Götselius -
Joanna Rubin Drangers nya bok Dolda judiska liv bygger på ett 30-tal intervjuer med personer som dolt sin judiska identitet ibland i generationer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Musikern Channa Riedel poesidebuterade förra året med den hyllade diktsamlingen ”Karlsbad” om sökandet efter sin släkts judiska historia – nu har dikterna blivit klezmermusik. Också Joanna Rubin Dranger sökte sin egen släkts smärtsamma berättelse i den prisbelönade serieromanen ”Ihågkom oss till liv”. Det var efter den boken som berättelserna kom till henne, en efter en, som blev den nya intervjuboken ”Dolda judiska liv” – om förlusten i att behöva dölja en del av sin identitet, ibland i generationer, i Sverige. Channa Riedel och Joanna Rubin Dranger kommer båda till P1 Kultur för att tala om sina verk och om att skapa ur det judiska.
Kulturredaktionens Katarina Wikars har besökt utställningen ”Go as you please 1998–2018” på Liljevalchs konsthall i Stockholm, där den internationellt uppmärksammade designern Ann-Sofie Back begraver sina tidigare kollektioner. En utställning som ”expanderar medvetandet”, enligt vår kritiker, som uppmanar alla att besöka begravningen.
Karin Birgersson, programledare för Musikrevyn i P2, gästar P1 Kultur med tre tips om höstens bästa klassiska musiksläpp, som vart och ett representerar olika trender just nu.
Den japanske filosofen Kohei Saitos har i ”Marx i antropocen” och ”Slow down” läst om Karl Marx och funnit en grön tänkare. Långt från den tekniktilltro man kanske associerar med 1900-talets kommunistiska stater. Dan Jönsson har läst om den nygamle ekosocialistiske Marx i dagens essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Inför utdelningen av Augustpriset har det seglat upp en debatt om hur bra den svenska fackboken egentligen är. Kulturnytts reporter Andres Kriisa berättar om debatten. Programledare Andrea Valderrama.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
1924 publicerades André Bretons Surrealistiska manifestet och surrealismen kom att få ett stort inflytande på livsideal, konst, litteratur, film och populärkultur. Vilken plats tar den i dag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är nog många som kan se Salvador Dalís konstverk "Minnets envishet" framför sig – alltså målningen med smältande klockor från 1931 – och surrealismens påverkan på konsten är odiskutabel.
Men, André Bretons "Surrealistiska manifest" var inte i första hand en bruksanvisning för konstnärer, utan framför allt en skrift som förespråkade det omedvetnas och drömmarnas betydelse för en människa, fantasins frigörelse och revolten mot det som beskrivs som en rationell verklighet. De surrealistiska idéerna fick en enorm spridning, men hur ser surrealismens inflytande ut i dag?
Samtal i dagens P1 Kultur med Jonas Ellerström, författaren, poet och ledamot av Samfundet De Nio, Sveriges Radios korrespondent Cecilia Blomberg som besökt den stora pågående surrealismutställningen på Centre Pompidou i Paris och kulturredaktionens Mårten Arndtzén, som sett Moderna muséets nya surrealismutställning "Den underjordiska himlen".
"Skogen. I folktro, sägner och sagor" heter folkloristen Tora Walls bok som är en av de sex nominerade i Augustprisets kategori Årets svenska fackbok. Den berättar om skogens betydelse som magisk plats för oss människor och hur den gett upphov till alla möjliga sorters övernaturliga väsen i folktron, där fantasi mött verklighet. P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj träffade författaren i Skuruparken i Stockholm för ett samtal om skogens magi och hur den har gett näring till sagor och traditioner.
August Strindbergs pjäs "Fadren" har väckt kontrovers, såväl när den kom som i vår tid. Ändå fortsätter detta sena 1800-talsdrama att vara ett av Strindbergs mest spelade. Varför? Teaterkritikern Maria Edström tar sig an "Fadren"!
Omtalade regissören Raoul Peck, som gjorde den hyllade dokumentären "I am not your negro" om författaren James Baldwin, är aktuell med nya "Lost and found". Den handlar om Sydafrikas första svarta frilansfotograf Ernest Cole och hur han dokumenterade apartheidregimens förtryck med sina bilder. Kulturredaktionens Björn Jansson har träffat Raoul Peck.
Programledare Karsten Thurfjell
Producent Maria Götselius -
Vi räknar ned till Augustprisutdelningen på måndag med att titta på nomineringarna till årets barn- och ungdomsbok. Vilka sticker ut, och vad säger nomineringarna om var svensk barnlitteratur står?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
INTERVJU: BOEL WESTIN HAR STUDERAT 700 ÅRS BARNLITTERATUR I NYTT MASTODONTVERK”Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia” gavs nyligen ut i två band på totalt 1 400 sidor – och täcker allt från vaggvisor till äventyrsböcker under 700 år. Hur tar man sig över huvud taget an ett sådant projekt, och vilka tendenser går att spåra? Finns det en typiskt svensk barnlitterär tradition? Litteraturprofessor Boel Westin är huvudredaktör för boken och kommer till P1 Kultur.
Hugh Grants karriär har tagit en vändning sedan 90- och 00-talets brittiska romantiska komedier gjorde honom till superstjärna. Möt en skådespelare som trivs mycket bättre i obehagliga roller – och som själv tycker han har blivit ”mindre dålig” med åren, i det här reportaget av Björn Jansson.
Yokai kallas de många andar och väsen med djupa rötter i japansk folktro som i dag spritts över världen genom populärkulturen – manga, anime och skräckfilm. En del av de är spöken, yurei, och påfallande många är kvinnor. Vår reporter Katarina Wikars gick till botten med varför det förhåller sig så, och har besökt utställningen ”Yokai – japanska väsen” som pågår på Etnografiska museet i Stockholm fram till hösten 2025.
Åsnan är en symbol för dumhet och trög envishet. Men kanske är den i själva verket dum på ett klokt sätt? Författaren Torbjörn Elensky har dykt ner i den äldre litteraturen och hittat åsnor att inspireras av, i dagens essä från OBS.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
Den palestinsk-amerikanska författaren och läkaren Fady Joudahs poesi ges nu ut för första gången på svenska. Diktsamlingen [] har Gaza som utgångpunkt men varför med en titel som inte går att uttala?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fady Joudah, som lever i Houston i USA, är läkare, författare och översättare. Han har gett ut sex böcker, men nu kommer den första på svenska, diktsamlingen […]. Fady Joudah har skrivit dikterna under det han kallar "utplåningens tid", själv har han förlorat 120 anhöriga, vänner och bekanta i de israeliska bombningarna av Gaza. P1 Kulturs litteraturkritiker Daniel Sjölin har läst […] som översatts av Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru.
NY MUSIKTEATER OM KONSTNÄRSPARET BAUERI dag, den 20 november, har det gått precis 106 år sedan konstnärsparet John och Ester Bauer dog. De drunknade tillsammans med sin lille son i samband med en fartygsolycka på Vättern. Nu på fredag är det urpremiär för musikteaterföreställningen Ester och John Bauer - och då står en av Johns släktingar på scen; sångerskan och musikern Lisa Bauer. I hennes liv har den här berömde konstnären alltid funnits med. Hör Jens Möllers reportage!
WIENER WERKSTÄTTE – HANTVERKSLYX FRÅN BÖRJAN AV FÖRRA SEKLETPå Millesgården i Stockholm pågår just nu en utställning med hantverkskooperativet Wiener Werkstätte, som var verksamma mellan 1903 och 1932 i Wien. De började då staden var en huvudstad och kulturell smältdegel i ett kejsardöme med över 50 miljoner invånare och som 1932, när Wiener Werktätte stängde, var ett litet land med 5 miljoner invånare med minimal framtidstro. Nina Asarnoj tog med sig redaktionens främste Wienentusiast Gunnar Bolin till utställningen.
MÖT SKAPARNA AV TV-SERIEN HELIKOPTERRÅNETPå fredag är det premiär för den nya Netflixserien "Helikopterrånet" som handlar om ett av de mest spektakulära rånen som genomförts i Sverige. Serien bygger på en bok av Jonas Bonnier, samt samtal med rånarna som genomförde kuppen mot värdedepån i Västberga i Stockholm, då de kom över 39 miljoner kronor. Björn Jansson har träffat seriens manusförfattare Ronnie Sandahl, och regissören Daniel Espinosa.
ESSÄ: THOMAS STEINFELD OM SURREALISMEN SOM FIRAR 100 ÅRDet första surrealistiska manifestet skrevs 1924, men rörelsen överlevde sig själv och återfinns inom konst och reklam. Men även inom politiken, där den dock bytt sida, konstaterar författaren och kulturskribenten Thomas Steinfeld i dagens OBS-essä.
Programledare: Jenny Teleman
Producent: Maria Götselius -
Den har på förhand sålts in som ett mästarmöte mellan stjärnorna Peter Mattei och Malin Byström. Men sjukdom orsakade ett huvudrollsbyte på premiären hur blev det? Kritiker Sofia Nyblom var där.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och vad är egentligen atonal musik, som Alban Bergs moderna operaklassiker bjuder på? Kulturredaktionens Henrik Berg ger en guidning.
SAMTAL: SÅ DRABBAS KULTURARV AV KRIG I VÅR TIDHoten mot världens kulturarv – våra mänskliga minnen – i krig är en evig historia, men också helt akut i vår tid. I går hölls en FN-konferens om hoten mot kulturarvet i Libanon och i morgon är det seminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm om samma sak i Gaza. Kulturredaktionens Mattias Berg berättar mer om läget och om hur kulturen används i krigföring.
Vad har krig och konst egentligen med varandra att göra? Ett försök att förstå sambandet görs just nu på Livrustkammaren i Stockholm, där den nya utställningen visar hur det trettioåriga kriget på 1600-talet också handlade om makten över konst och kulturföremål. Reporter Mattias Berg begav sig dit.
Märet Öman, programledare för Jazzradion i P2, har djupdykt i höstens utgivning och kommer till P1 Kultur med fyra nya favoriter.
I SR Dramas nya poddsatsning ”Scenen” får vi möta Shakespeareklassiker i radikala nytolkningar. Först ut är ”Macbeth” – där paret blivit skrupellösa strebers i dagens startupmiljö. Mathilda von Essen har både skrivit manus och regisserat.
I deckare skildras hemlig lesbisk kärlek ofta som något destruktivt, något farligt, och det har använts för att ge intrigen en oväntad twist. Författaren, litteraturvetaren och deckarläsaren Anna Nygren funderar i dagens radioessä från OBS på hur kriminallitteraturen har påverkat hennes syn på kärlek, och hon försöker lösa mysteriet med sin dragning till mordgåtornas mörka begär.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Premiären av Gladiator 2 kan markera en återkomst för de riktigt stora dragplåstren för biograferna. Kulturnytts Rasmus Grosin och Anna-Karin Ivarsson berättar om storfilmens betydelse för svenska biografer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ridley Scott återvänder till intrigerna in det antika Rom i Gladiator 2 vi diskuterar filmen och spelar Gladiator-bingo med filmkritikerna Fredrik Sahlin och Emma Engström. Vi får även möta svenske Alexander Karim som har en roll i nya filmen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEN SVENSKA TORPEDEN, SALLY BAUER, NÅR BIODUKENSommaren 1939. Krigsutbrottet i Europa kryper allt närmare. Sally Bauer, en 30-årig ensamstående mamma, längtar efter att få simma över den Engelska kanalen. För att nå sin dröm måste hon trotsa både sin familj, samhällets förväntningar och samtidigt riskera att förlora sin unga son. Björn Jansson har träffat regissören Frida Kempff och skådespelaren Josefin Neldén. Och vår filmkritiker Nina Asarnoj ger sitt omdöme om bioaktuella ”Den svenska torpeden”.
INTERNETHAT PÅ STOCKHOLM FILMFESTIVALP1 Kulturs Björn Jansson rapporterar från Stockholm filmfestival, där han bland annat träffat dokumentärfilmaren Simon Klose som gjort ”Hacking Hate”, där han följer journalisten My Vingren när hon går undercover och genom digitalt wallraffande avslöjar det globala hatets mekanismer.
KLASSIKERN: ”BALLADEN OM DET SORGSNA KAFÉET”Ingen kunde skriva fram kärlekens plågsamma trianglar som Carson McCullers. Den amerikanska södern var hennes spelplats och nya generationer upptäcker ständigt hennes romaner om våld och ensamhet. Som ”Balladen om det sorgsna kaféet” från 1951, som dramatikern Tennessee Williams utnämnde till den vackraste berättelsen i amerikansk prosa. Reporter: Katarina Wikars.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
P1 Kultur uppmärksammar Fängslade Författares dag som inträffar fredag 15 november. Vad var det Dawit Isaak och Gui Minhai skrev och gav ut för texter som ansågs vara så farliga av Eritrea och Kina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SAMTALHur påverkar ett krig det fria ordet och författarna som befinner sig där? Sedan 2023 har Ryssland och Israel har hamnat på listan över de 10 länder som fängslar flest författare. Vi diskuterar utvecklingen med Kholod Saghir, tidigare chefredaktör för Svenska PENs tidskrift PEN/OPP. Och Sveriges Radios tidigare Rysslandskorrespondent Fredrik Wadström
REPORTAGEVi följer med vår reporter Helene Alm till det allra första Samiska Danscentret som invigs i helgen i Vuollerim. En plats som ska bli skådeplats för dans och scenkonst men även fungera som ett tryggt och säkert rum för samiska kreatörer samt dansgrupper från andra urbefolkningar.
GRATIS TEATEROch så möter P1 Kulturs Emma Engström teaterregissören Alexander Öberg, aktuell med Dario Fo:s pjäs ”Vi betalar inte! Vi betalar inte!” som har premiär på Göteborgs Stadsteater i helgen. Ett stycke drama som har följt med honom genom livet men som han först nu kände var aktuell för honom att ta tag i och sätta upp. Dessutom har den slutsålda föreställningen varit gratis, publiken har fått välja om de vill betala eller inte och utfallet har överraskat regissören.
ESSÄGår det att skriva brev i vår tid utan att det blir ett iscensättande av brevskrivande?
Och varför är ett mail inte ett brev?
OBS producent Olof Åkerlund har läst Michael Larsson och Ludvig Köhlers bok ”Mejl” och funderar över korrespondensen och självmedvetandet.Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari -
Efter att ha undersökt hungersstrejk (Hunger), sexmissbruk (Shame) och slaveri (12 years a slave) på bioduken har regissören och konstnären Steve McQueen nu tagit sig an Andra världskriget både i festivalaktuella dramat Blitz som utspelar sig under bombningarna av London och i dokumentären Occupied city om nazisternas ockupation av Amsterdam. P1 Kulturs Björn Jansson har träffat Steve McQueen som är hedersgäst på Stockholm filmfestival.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SOFIA ANDRUCHOVYTJ FÅNGAR KRIGETS UKRAINA I ROMANEN ”AMADOKA”I en säng på ett sjukhus i Kyjiv ligger en sårad soldat utan minne och historia. Hans ansikte har förstörts till oigenkännlighet... Efter en tid dyker en kvinna upp på sjukhuset. Hon heter Romana och påstår att mannen i sängen är hennes make, Bohdan. Genom att återge historierna han en gång berättade för henne försöker Romana väcka Bohdans minnen till liv. Så inleds romanen ”Amadoka 1” av Sofia Andruchovytj. Den andra delen kommer på svenska nästa år. P1 Kulturs Fredrik Wadström har träffat den hyllade författaren.
ELSA OCH NATANAEL BESKOW – KÄRLEKSPARET SOM VILLE RÄDDA VÄRLDENI år är det 150 år sedan Elsa Beskow föddes och hennes fantasirika bilderböcker trycks fortfarande i nya upplagor. Vad som hunnit falla mer i glömska är hennes äktenskap och liv med dåtidens riktigt stora kändis - Natanael Beskow. ”Elsa och Natanael Beskow – en kärlekshistoria” heter en ny bok som vill ändra på det, I den berättar kulturjournalisten Annika Persson om parets envetna och gemensamma kamp för ett mer jämlikt och demokratiskt Sverige. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg möter Annika Persson på en plats i Stockholm där Beskows strävan och idéer fortfarande genljuder - mer än hundra år senare.
ESSÄ: LINDA SKUGGE OM SYLVIA PLATHS SISTA BREVVad är det som alla i Sylvia Plaths hängivna fanskara identifierar sig med? Linda Skugge som läser den amerikanske poetens sista brev och funderar över hennes paradoxala krav på full kontroll och total frihet.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson - もっと表示する