事件/犯罪 – オランダ – おすすめポッドキャスト

  • Carrie & Eddie bespreken op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft? Bestel hier gesigneerd exemplaar van ons boek (medio juli beschikbaar). 

  • In Cocaïnekoorts onderzoekt misdaadverslaggever Jan Meeus hoe Nederland is uitgegroeid tot de draaischijf van de cocaïnehandel in West-Europa. Onder welke omstandigheden groeien criminelen uit tot cocaïnebaronnen?

    In het eerste seizoen onderzoeken Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr hoe een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot cocaïnebaron. Welke rol heeft onze samenleving daarin? En waarom wordt Ridouan Taghi gelinkt aan de moord op Derk Wiersum?

    In het tweede seizoen onderzoeken Jan Meeus en Elze van Driel waarom de politie Piet Costa verdenkt van het oprichten van de martelcontainer die werd gevonden in Wouwse Plantage. Hoe groeide hij uit tot echte Nederlandse narco? Wat zegt dat over hem? En vooral, wat zegt dat over Nederland?

  • In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers?

  • De Kroongetuigen is een documentairereeks over waargebeurde verhalen. Iedere aflevering belicht een spraakmakend misdaaddossier uit de moderne Vlaamse geschiedenis op basis van getuigenverklaringen van de toenmalige speurders en betrokkenen. 

  • In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS'ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  • Een vrouw die een week voor haar huwelijk op mysterieuze wijze verdwijnt. Twee tieners plannen een moord via sms. Een paar vriendinnen op de vlucht voor de politie van Finland naar Denemarken. Moorden in het Noorden vertelt de verhalen van de meest sensationele, huiveringwekkende en spectaculaire moordzaken in Scandinavië.

    Tekst en onderzoek: Anne Niluka Iversen 

    Geproduceerd voor Podimo door: Dag en Nacht Media

    Montage en mixage door: Jeroen Sturing

    Vertaald door: Studio Lentes

    Verteld door: Hanneke Hendrix

  • In juni 2010 maakt Sjoerd Kooistra, de bekendste horecamagnaat van Nederland, onverwachts een einde aan zijn leven. Kooistra was eigenaar van het succesvolle horecaconcept de Drie Gezusters. Hij bezat op het hoogtepunt van zijn carrière meer dan 85 horecazaken in heel Nederland en werd geschat op een vermogen van 130 miljoen euro.

    Maar wie was deze flamboyante man die vooral bekend stond om zijn meedogenloze manier van zakendoen? Hoe raakte hij verwikkeld in een miljoenenconflict met bierbrouwerij Heineken? En waarom maakte hij in 2010 plots een einde aan zijn leven?

    Dit is Na Sluitingstijd, gemaakt door Myrthe Klaus en Geesje Oostland voor Dagblad van het Noorden. Een zesdelige podcast over het geheimzinnige en turbulente leven van horecamagnaat Sjoerd Kooistra.

  • In de onderwereld geldt één duidelijke regel: wie praat, die slaapt. De boel verlinken, zorgt voor doden. Misdaadjournalist Marian Husken volgt al dertig jaar rechtszaken met een kroongetuige. Sinds de moord op haar collega Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces, vraagt ze zich af: is een kroongetuige echt nodig? Waarom sluit justitie deals met criminelen als onschuldige levens op het spel staan? 

    Samen met journalist Maike van Leeuwen spreekt Marian Husken de hoofdrolspelers van geruchtmakende strafzaken: advocaten, rechters, officieren van justitie en... (ex)- criminelen. Voor het eerst geven zij jou, als luisteraar, een uniek inkijkje in kroongetuigendeals. Is de methode nog wel houdbaar?

    Wie praat, die slaapt is een coproductie van Sublab en Dag en Nacht Media voor Podimo.

  • Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

  • Als de politie écht geen andere mogelijkheid ziet om een zwaar misdrijf op te lossen, is er nog een laatste strohalm: de inzet van undercoveragenten. Maar hoe ver mag dat gaan? In Grijs gebied duikt Volkskrant-journalist Elsbeth Stoker in de schimmige wereld van infiltratie, misleiding en (valse) bekentenissen.  

    Grijs gebied is een podcast van de Volkskrant. Kijk voor meer informatie op volkskrant.nl/grijsgebied

  • iO en Nationaal Monument Kamp Amersfoort presenteren de inmiddels achtdelige podcast: De Verdwenen SS’er. Een zoektocht naar de mysterieus verdwenen SS-kampcommandant Walter Heinrich van Kamp Amersfoort.

    Heinrich is een oorlogsmisdadiger, een massamoordenaar en de grondlegger van één van de gruwelijkste concentratiekampen in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In februari 1945 verdwijnt Walter Heinrich. Spoorloos. Wat is er met hem gebeurd? In deze podcast gaan podcastmaker Jordy Hubers en Floris van Dijk, Hoofd Onderzoek bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op zoek naar het antwoord. Ze onderzoeken zijn mogelijke voetsporen en komen tot verrassende ontdekkingen.

    Wil jij meer weten over Nationaal Monument Kamp Amersfoort of over Walter Heinrich? Kijk dan op kampamersfoort.nl of bezoek het vernieuwde museum over het voormalige concentratiekamp.

    In samenwerking met: Nationaal Monument Kamp Amersfoort

    Producent: iO

    Eindmixage: Podcastguru

    Muziek: Bouke Hennipman

  • Philippe Lacroix, brein van de bende Haemers, vertelt voor het eerst zijn hele levensverhaal. Van zijn wieg over zijn gangsterjaren tot zijn leven nu… als vrij man. Van Brussel over de Côte d’Azur tot in Colombia en terug. Een verhaal van overvallen op geldtransporten, de ontvoering van een ex-premier én de ontsnapping van de eeuw. Maar ook een verhaal van schuldinzicht en finaal een ommekeer. ​

    In acht afleveringen legt Lacroix zijn ziel en zijn verleden bloot, én de makers spreken ook met andere mensen, zoals de rijkswachter die hem in 1991 achter de tralies gekregen heeft. ‘Lacroix. Ik was gangster’ is een podcastreeks van De Standaard, gemaakt door Mark Eeckhaut, Marjan Justaert, Joris Van Damme en Lise Bonduelle. Elke zaterdag een nieuwe aflevering.

  • 'Creepypastas' are the urban legends of the internet. A new age of horror told through digital word of mouth.

  • Het eerste seizoen van de nieuwe 'Opsporing Verzocht - Cold Case' podcast heet 'De Moord op de Indiaan’, waarin journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin zich vastbijten in de onopgeloste moord op Hans Schonewille, bijgenaamd 'De Indiaan'. De bekende Leidenaar werd op 10 juni 1999 doodgeschoten, maar door wie? Samen met politie, justitie, nabestaanden en luisteraars wordt in 6 afleveringen geprobeerd meer duidelijkheid te krijgen over het motief en de dader(s) van deze moord.

  • Een serie podcasts over alle ins en outs rond de Deventer Moordzaak zoals onderzocht door Maurice de Hond.

  • In 1983 werd Dick van Leeuwerden, butler en verzorger van een rijke weduwe in Amsterdam-Zuid, aangehouden voor moord. Maar was het wel moord? Dick heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn maar volgens de Hoge Raad is er niks mis met zijn veroordeling. Wat is waar?

    In deze zesdelige podcastserie duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van o.a. De Showbizzmoord en Mathilde’s Mysterie) in de geruchtmakende Butlermoord, de rechtszaak met de meeste herzieningsverzoeken van ons land.

  • Een martelvilla in Drenthe, twee moorden: tijdens de oorlog kiest een jonge twintiger de kant van de Duitsers. Een jongen die nu een man van 102 zou zijn. Wie was deze laatste oud-NSB’er van Nederland? En was hij echt de Schrik van Roden - of is dat vooral een mythe? En, waar is Jacob Luitjens gebleven? 

    Trouw-journalist Maarten van Gestel gaat in deze zevendelige podcast op zoek naar het echte verhaal van Jacob Luitjens. De Schrik van Roden is vanaf 27 december te beluisteren bij Trouw en alle bekende podcastkanalen. 

     

  • Het is een van de brutaalste terroristische aanslagen uit de Nederlandse geschiedenis: de moordpartij op de Markt in Roermond op zondagavond 27 mei, 1990. Een ongelofelijk verhaal, maar desondanks een vergeten verhaal. Ingrediënten: bivakmutsen, kalashnikovs en de IRA. Podcastmaker Frans Pollux trekt met ooggetuigen en onderzoekers van toen aan alle losse eindjes die hij kan vinden. Wat deed de IRA in Limburg? Had de aanslag voorkomen kunnen worden? En wie had er belang bij om niet in te grijpen?

    Bloody Sunday in Roermond is een podcastreeks van Frans Pollux, de VPRO, Radio 1, radioprogramma OVT en dagblad De Limburger.

  • Op oudjaarsavond van het jaar 1921 reist de jonge advocaat Jacques Wijsman van Amsterdam naar Den Haag. Hij wil daar bij zijn ouders zijn verjaardag vieren. Maar als de trein op station Holland Spoor aankomt en de deuren opengaan, blijkt Wijsman dood. Vermoord.

    Het is één van de meest geruchtmakende moordzaken van de jaren ’20. De zaak is jarenlang niet van de voorpagina’s af te slaan. Omdat er geen dader wordt gevonden én omdat Wijsman een geheim blijkt te hebben. Een geheim dat bijna niemand kent, zelfs zijn ouders niet.

    Regie: Paul Ruigrok en Maartje van de Kamp

    Eindredactie: Marion Oskamp

    Montage: Jonathan van den Burg

    Sounddesign, muziek en eindmixage: Arno Peeters

    Titelsong: Mike Boddé

  • Harry Lensink en Marian Husken volgen al jaren het dossier Willem Holleeder en andere crimezaken. Samen met misdaadjournalisten Yelle Tieleman en Jan Meeus praten ze eens per week bij over de wereld van de georganiseerde misdaad. De Willem Podcast wordt geproduceerd door Dag en Nacht Media.