Abba Podcasts

 • Abba fortsätter ta plats på Svensktoppen och är aktuella både på andraplatsen och niondeplatsen samt som bubblare. Observera också att veckans program är senarelagt till 20:04 på grund av sportens sändningar i P4.

  Veckans listaVictor Leksell, Miriam Bryant och Abba får en dubbel på listan. Victor Leksell fortsätter i topp med Eld & Lågor men är också tillbaka på listans tiondeplats tillsammans med Miriam Bryant i Tystnar I Luren. Miriam Bryant som i sin tur är trea med Lonely In A Crowd tillsammans med Joakim Berg. Abba är aktuella både på andraplatsen (Don´t Shut Me Down) och niondeplatsen (When You Danced With Me) samt som bubblare med Little Things. Veronica Maggio får lämna med Se Mig och bland bubblarna märks även Arvingarna med Soluppgång och Cornelia Antonijev med Funka Ändå.Svensktoppen med Carolina Norén.Carolina Norén programledare och producent.

 • Mellan Jimi Hendricks och ABBA - så har hon beskrivits. Varm och folkkär med ett osannolikt driv. Hon ville bli trummis i ett punkband men det blev sång, gitarr och munspel i stället. Att stå på scen visste hon att hon bara måste göra och så blev det också! Det första jazzgigget - en helt oslagbar historia. Galet. Nu har hon just släppt två singlar och en ny platta. Lyssna på Louise Hoffsten!

 • Vad händer på COP26 i Glasgow? Inflation i USA. Västerviks kommun annonserar efter en kommunkoreograf. Dagen efter S kongress vilken riktning kommer svensk politik ta? Ökad smittspridning i Tyskland. Svenska polisers arbetsmiljö. Abba släpper ny, efterlängtad skiva.

 • Så bra är Abbas nya album "Voyage". Utmaningarna för nya partiledaren Magdalena Andersson (S). Värmerekord i Mellanöstern - situationen svår i Irak. Författaren Carolina Neurath P4 Extra Gästen.

  Ansvarig utgivare: Niklas Mannheimer Ruberg


 • Abba är tillbaka! Efter 40 år så släpper Sveriges största musikexport genom tiderna ett helt nytt album och till våren är det premiär för gruppens nya show i London.
  Hur låter Abba 2021? Vad betyder det att just Abba gör comeback och vad kan vi förvänta oss av showen?
  Det här snackar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
  Gäst: Markus Larsson, rockjournalist Aftonbladet.
  Programledare: Jenny Ågren.

 • Hör Agnetha Fältskog berätta om sina tankar inför comebacken med albumet Voyage, oron för hur den nya musiken ska tas emot och skaparglädjen som uppstod när de fyra medlemmarna åter samlades i studion, även om allt inte var precis som förut.

  Agnetha Fältskog om Abbas comebackAbba släpper nytt album efter 40 år och Agnetha Fältskog bryter tystnaden i en världsexklusiv intervju i Svensktoppen med Carolina Norén. Albumet Voyage som släpps natten till den 5 november blir det första studioalbumet från Abba på 40 år.Agnetha Fältskog: Jag och Frida har synpunkter, men det är killarna som bestämmer Förr brukade jag påverka mer, men idag kanske jag kommer med något förslag om hur till exempel stämmorna ska låta. Killarna bestämmer det mesta och jag och Frida gör som de säger och då brukar det bli bra.Agnetha berättar också att hon inte har några fler planer på en egen solocomeback och tveksamheten inför avatarprojektet.Voyage kan bli det sista Abba gör Jag var ganska tveksam till det först, jag har aldrig känt mig som en scenpersonlighet. Min styrka ligger i att uttrycka känslor i musiken. Men när vi satte igång och jobba med det var det riktigt kul. Det och skivan (albumet Voyage) blir nog det sista som vi gör.Trots nya skivan och konserterna i vår är Agnetha Fältskog bestämd med att hon inte har någon större lust att synas mer i offentligheten. Jag har aldrig dragit mig tillbaka på det sättet som många tror, men jag känner att det har stått så mycket om oss genom åren och vi har gett så många intervjuer. Det finns en risk att man pratar sönder det på något sätt och så vill man ju ha en bit för sig själv också i det privata.Agnetha Fältskog avslöjar också att hon först vara ganska tveksam till det nya Abbatar-projektet. Jag har aldrig tyckt att jag är en scenpersonlighet, däremot är jag bra på att uttrycka känslor i musiken.------------------------Abba var aktiva mellan 1972 och 1983.Bandet Abba som består av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid "Frida" Lyngstad, blev under den perioden ett av Sveriges mest framgångsrika band, med närmare 70 singlar som listettor och mer än 60 albumettor världen över.Sin sista studioinspelning gjorde gruppen hösten 1982. Därefter har medlemmarna jobbat med olika soloprojekt.Det nya albumet Voyage som släpps natten till den 5 november blir det första studioalbumet från Abba på 40 år.-----------------------Intervjun med Agnetha Fältskog gjordes för Svensktoppen i september 2021 då Abba gick upp till förstaplatsen med Don´t Shut Me Down. Vill du höra en längre version finns den som länk nedan.Carolina Norén - programledare och producent carolina.noren@sverigesradio.se

 • På Konsthallen i Malmö har en sandstrand skapats med hjälp av 13 ton sand, en artificiell sol och solbadande sångare. Verket Sun & sea är på samma gång en performance, en installation och en opera.

  2019 fick "Sun & sea" stor uppmärksamhet på Venedigbiennalen och vann Guldlejonet. Nu gör den litauiska konstnärstrion bakom verket ett stopp i Malmö på den pågående världturnén. P1 Kulturs kritiker Cecilia Blomberg och Mårten Arndtzén har varit där.ABBA SLÄPPER NYTT MED OFÖRMINSKAD KREATIV LUST Popikonerna Abba är tillbaka 40 år efter sitt senaste album släpper gruppen sitt nionde, Voyage. I en exklusiv intervju i kontrollrummet i Abba-studion berättar Björn Ulvaeus om de nya låtarna och den kreativa kraften som inte har minskat på 40 år.HON SKA GESTALTA DEN FÖRSTA NAMNGIVNA KVINNAN SOM BLIR STATY I MALMÖ I Malmö finns det idag inte en enda namngiven kvinna som står staty. Men efter ett medborgarförslag ska det från och med nästa år bli ändring på det. Och nu har konstnären Linnéa Carlsson fått i uppdrag att gestalta journalisten och arbetarpionjären Elma Danielsson. P1 Kultur hälsar på i hennes verkstad.ESSÄ: ÄR LIVET EFTER KLIMATOMSTÄLLNINGEN VÄRT ATT LEVA? Hur ska vi leva efter den klimatomställning de flesta idag anser fordras för vår överlevnad? Och varför är det klimatanpassade livet verkligen värt att leva? Trots att rapportering och diskussioner om klimatet fyller våra medier är den sortens existentiella frågor märkligt frånvarande i debatten. I den här essän prövar författaren Lena Andersson ut en sådan framtidsvision.Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Popikonerna Abba är tillbaka 40 år efter sitt senaste album släpper gruppen sitt nionde, Voyage. I en exklusiv intervju i kontrollrummet i Abba-studion berättar Björn Ulvaeus om de nya låtarna och den kreativa kraften som inte har minskat på 40 år.

  När Abba efter nära 40 år återigen gick ingen in i studion fanns ingen press.Björn Ulvaeus berättar om den skaparglädje och kreativitet som fortfarande präglar gruppen. Vi testade och plötsligt skymtade ett album i fjärren, säger han i en exklusiv intervju med Lisa Wall.

 • Det är en fortsatt ihärdig kamp om förstaplatsen på Svensktoppen och så återvänder Molly Sandén till listan på Abbas bekostnad. Här är Svensktoppen med Carolina Norén.

  Molly Sandén tillbaka och Abba halverasMolly Sandén är tillbaka på niondeplatsen med Nån Annan Nu och ABBA får lämna med I Still Have Faith In You.ABBA som dock kan glädjas åt att kliva tillbaka upp i topp med Don´t Shut Me Down. Hanna Ferm är nu tvåa med För Evigt och Victor Leksell är trea med Eld & Lågor. Agnes håller sig kvar på listan men tappar till tiondeplatsen med Here Comes The Night.Bland veckans bubblare märker vi Tusse med Grow, Anna Stadling med Solen Och Du samt Linnea Henriksson med En Dålig Idé.Carolina Norén - programledare och producent carolina.noren@sverigesradio.se

 • Förra veckan var det jämnt mellan Hanna Ferm och Abba i toppstriden, den här veckan drar Abba ifrån.

  Abba fortsatt i topp på SvensktoppenDon´t Shut Me Down behåller förstaplatsen och I Still Have Faith In You kliver upp till tredjeplatsen. Hanna Ferm fortsätter på andraplatsen med För Evigt.I den nedre halvan får Victor Leksell en dubbel när han både är ny på niondeplatsen med Eld & Lågor och är sjua tillsammans med Miriam Bryant med Tystnar I Luren. Smith & Thell får lämna med Nangilima.Veckans bubblare på SvensktoppenBland veckans bubblare märks albumaktuella Miss Li med Utan Dig, Kristofer Greczula med Change It och P4 Nästa-finalisterna Philip Fritz & Republiken med Större Än Du Tror.Programledare och producent - Carolina Norén carolina.noren@sverigesradio.se

 • Per Andreasson och Anders Jaenson kastar sig ännu en gång i framstupa sidoläge och går igenom händelser i Sverige och världen, denna gång med förstoringsglaset på året 2005. Detta året blir Kina 1,3 miljarder människor, Abbas blir president på livstid i Palestina, Annandag pingst försvinner som helgdag och rökare får inte längre röka på restauranger…
  Händelse: Youtube lanseras
  Soundtrack: You’re beautiful, James Blunt

 • Per Andreasson och Anders Jaenson kastar sig ännu en gång i framstupa sidoläge och går igenom händelser i Sverige och världen, denna gång med förstoringsglaset på året 2005. Detta året blir Kina 1,3 miljarder människor, Abbas blir president på livstid i Palestina, Annandag pingst försvinner som helgdag och rökare får inte längre röka på restauranger…
  Händelse: Youtube lanseras
  Soundtrack: You’re beautiful, James Blunt

 • För att balansera upp Löfströms och Engelmarks kanske något svala fascination för Michael Schumacher så har vi till dagens avsnitt tagit in ett riktigt Schumacher-fan, Victor Cederholm, när det är tänkt att vi skall diskutera dokumentär.
  Victor rör till det mesta (alltid bra att ha en nykomling att skylla på) och pratar om allt från Zlatan till Abba - hallå, det är en motorsport-podcast!
  Så varning för mycket gamla minnen innan vi kommer till helgens lopp på Laguna Seca.

 • Nu bryter Agnetha Fältskog tystnaden och delar med sig av sina tankar kring comebacken i en exklusiv intervju i Svensktoppen. Abba som denna vecka också går upp till förstaplatsen med Don´t shut me down. Lyssna på hela intervjun med Agnetha Fältskog i specialpodden här. (English translation available in the text)

  Agnetha Fältskog om nya låtarna Agnetha Fältskog berättar för programledaren Carolina Norén om varför Svensktoppen har en speciell plats i gruppens hjärtan, lyckan efter fansens hyllningar och varför hon än idag är restriktiv med intervjuer. Hon avslöjar dessutom lite mer om vad vi kan förvänta oss av resten av låtarna på nya albumet.Agnetha om mötet med Frida Tycker man om de här två första låtarna kommer man tycka om hela albumet. Det är väldigt mycket Abba-sound, vi försöker inte låta annorlunda eller påverkas av sånt som är aktuellt nu. Det blir väldigt mycket Abba när jag och Frida möts i studion. Det är som att våra röster gifter sig med varandra så det är nästan svårt att skilja på oss, säger Agnetha Fältskog.Hör också senaste nytt om det kommande albumet, hur inspelningarna gick till och Agnetha Fältskogs tveksamhet till om det här med en konsert med Abbatarer verkligen är en så bra idéDelar av intervjun sänds också i Svensktoppen söndag 19:e september 11.03-12.00 i Sveriges Radios P4 samt går att höra i sin helhet i vår app Sveriges Radio Play.Agnetha Fältskog interview - English translation In September, Agnetha Fältskog of ABBA agreed to grant Swedish radio presenter Carolina Norén an interview for the classic Swedish chart show Svensktoppen on Swedish Public Service radio. The interview was broadcast September 19.Carolina Norén: Don't Shut Me Down by ABBA and with me on the phone I have Agnetha Fältskog. Hello, Agnetha! Agnetha Fältskog: Hello, Carolina!C: And, of course, congratulations to entering the top of the chart, Agnetha! A: Wow, what a surprise! That was amazing, really fun.C: Let's just say that I wasn't that surprised, and neither was the rest of the world. However, ABBA.s last number one here on Svensktoppen was actually Waterloo, back in 1974! A: Was it that long ago? Well, there you go. It was about time, then.C: It was about time! Exactly. A: I'd like to take the opportunity to tell you how happy, grateful and moved everyone in the group is by the enormous reception. It feels very nice and warm inside.C: I'm thinking, the first time you received a call like this from Svensktoppen, and I don't know if you remember this, Ulf Elfving was calling. It was in 1968, you were 17 years old and Jag var så kär (I Was So in Love), had reached number three. A: Yeah, it's been quite a few years, ha ha.Agnetha Fältskog: Svensktoppen obviously means a lotC: What has Svensktoppen meant to you over the years?A: It means a great deal. We're so used to charts, and have enormous success in several countries, but Svensktoppen it's our native country and the audience we have back here, and it obviously means a lot. We're very moved by the reception everywhere. I remember that first interview with Ulf, I was very nervous, and almost couldn't believe that I'd entered Svensktoppen, it's something you don't forget. This was also an enormous surprise, because you can never really know how it will turn out. One is never sure that something is going to be successful, and one is glad when it happens.C: I was actually thinking about that a bit: I know that you love spending time in the studio working, and so on, but was there any point while working on this new material where you started to feel doubt or fear: what if it doesn't work? A: Yes, we said that in the beginning: a long time had passed since we recorded, and you can never be sure that the voice is going to hold up was it going to sound old? However, we heard pretty immediately from both Frida's voice and mine that it sounded more or less as it did back then. However, you may have to make another kind of effort, and give more, or how to put it, of your ability to tell a story, to empathise with the song. I always used to do that, but it's a lot more now that one has lived an entire life. You put more emotion into it.C: I was thinking, whose idea was it to do this who was the driving force behind the comeback?. I mean out of you? From the fans' point of view, it's always been a given. A: Yes ... Well, one thing lead to another, somehow. We felt that we wanted to do a few new songs for the avatar project that will open in May next year, in London. So we said let's do a few songs and see how they turn out, how it sounds. One thing led to another with a few more songs, and then Benny kind of said why not make an entire album?. Yes, and that's how it happened, and since we enjoy working in the studio, it's fantastically fun to be able to create and such.C: Yes, and you have said that it's sometimes easy to tempt you into doing things if they sound like fun. A: Yes, that's true.Agnetha Fältskog about the avatar project: I had to give it a thinkC: So you weren't hard to convince, when it came to doing this? A: No, I don't think any of us were. Not doing this. The avatar project, I had to give it a think, since it meant a lot of work, as it were, on stage. Because I'm not a stage personality in that respect, but I can convey more feelings in the songs.C: Indeed. The rumours around this comeback started back in 2018. We got to know the song titles, and it feels like these two songs that we have heard, have been underway for a while. Have you polished the songs over the years? What has happened since we first heard of them in 2018? A: Well, we have been at it. At first we worked on the avatars throughout February...let's see, was it the year before last? No, it was last year. We had just finished working with that, when the Corona situation appeared. Then, after a while, we started recording these songs and it's continued like that.C: When the songs were released a little over two weeks ago, fans gathered around the world simultaneously. Björn and Benny participated in the live stream and you and Frida were part of the edited program. Björn and Benny said that you were following the broadcast from a distance. How did it feel watching it? A: It was actually enormous. I've been watching our fans a little, when they're listening to the songs, and they're actually crying. It's quite enormous what a reach it had all around across countries. It's almost hard to take it in, actually.C: I was present at Gröna Lund (in Stockholm), where fans had been invited, and there were many fans from other countries. I can really attest that emotions were enormously strong. It was, you know, almost sacred. Just like you said, they cried and were deeply moved. One thing many of them said, at least the ones I talked to, was that they missed you the girls, they said: Agnetha and Annifrid. A: Yes.C: Do you know when you will get together next time? A: I don't really dare to say. We're a bit older now, and have our minor ailments, ha ha. But we struggle on. But I don't dare to say, because it's a bit uncertain. At the moment we feel happy that we got this together, and let's hope everything goes well in London, at the premiere over there.C: Right, in May next year. The avatars. Incredibly cool, actually. A: Right.Agnetha Fältskog: I like to sit down when I sing. Frida usually stands upC: You touched upon the thing about the voice, whether it would hold up. When you released your solo album in 2013, you mentioned in an interview that you'd had the same worry, and had taken singing lessons which turned out to be one lesson. How was it this time, Agnetha? Did it end up being any singing lessons? A: Haha. No, it didn't. One knows this, that it has to do with support from the stomach, that you shouldn't ruin...so it doesn't become too much for the throat. Instead, you find support in the belly, and it just fits so well, once you're in the studio. You just, wow, it holds up!. One has different I like to sit down when I sing. Frida usually stands up. It varies a lot, how you feel that you get the power.C: You are the one doing the main vocals at least most of them on the single Don't Shut Me Down. I should add that I Still Have Faith in You is also in the chart, at number four. A: Yes, how fun!C: How does it work when you divide it between the two of you? Do you choose your favourites, or is it directed by the respecive voice registers? Do tell. A: Yes. It's probably the guys who are in charge of that. We get some lyrics, get to listen a bit, and try a little. It's also happened that one has felt this one I'd like to do. There are no fights about anything. We try it out, but it's usually the guys, I think, who already know who is supposed to sing what. We're also part of each others'... Even if one of us sings the solo verses, we're always join together for the choruses, for the most part.C: You have also a background as a songwriter, and ran your solo career in the beginning. These days, Björn and Benny usually end up talking about the project. How much are you able to go in a change things, or feel that doesn't work, let's try this. A: Back in the day it happen pretty regularly, but these days it doesn't. I can come up with a lot of ideas: could we add some finesse at this point in the song? I'm also pretty good at harmonies, but the guys handle most of it. We do as they say, and it turns out well.C: Another thing when one talks about ABBA and ABBA's music, your songs have been quite associated with you as people over the years. The most obvious example may be The Winner Takes it All, which is about divorce. How about today what do the songs say about you as people, and artists today? A: It's probably mostly in the lyrics, and you should probably let Björn answer. One can read one thing or another into composers', songwriters' or lyricists' work, and of course you add a bit of it's about him, or me. But it's general, how to say, relationships. Because it's often about love.Agnetha Fältskog about the new album: If you like these two songs, you will probably like the entire albumC: The two most recent songs, maybe a little more general. Now that we are talking about love, I've go to ask you: you have said that you're are a romantic person, Agnetha. A: Yes, I am.C: And you like romantic music. Will there be more romance on the album? More love? A: Haha! Well, it's very varied. I can't say much about it now, but it's very varied. I can tell you this much: if you like these two songs, you will probably like the entire album. I do think so.C: Right. That's good. I feel I need to scratch the surface a little more. What we have heard is a timeless ABBA sound. Can one imagine that it will continue with that sound as well? A: What do you mean, on the CD?C: Yes, on the album. A: Ah, yes. It's very much the ABBA sound. We're not trying to sound different or letting ourselves be affected by other, current things, so to speak. We're trying to keep ... It becomes what it becomes and it becomes very ABBA when Frida and I get together in the studio. It's almost like a marriage between our voices, and almost hard to tell them apart at times.Agnetha Fältskog: None of us probably really knew what to expectC: Now, I know that a lot of people are looking forward to the concert in London in May next year. First, there's the album, in November. The one we were talking about. We mentioned the avatars. What went through your head the first time you heard of the idea? A: Haha. Well, yes, none of us probably really knew what to expect, but we've worked with it a lot, so you grew into it, eventually. We stand there, doing these songs, with I don't know how many cameras and people. And then, somehow, it was technologically transferred, in some way that we don't even understand, to other people that are going to be on stage as us but it's still us, haha! I can't really explain it, it's so hard, but there's a lot of technology and lights involved. But it felt great to do in the end. Because it was so different. Also, there was a vibe, one felt that maybe it's the last thing we do. Same thing with this album.C: Ooh, you can't say that, ha ha! We want more! A: You can cut that out.C: Jonas and I will cut that out! Solo album in 2013. I can reveal to you, here and now, that in the summer of 213, Dance Your Pain Away was the only thing I listened to. A: I see! That's nice.C: I know it inside out, but I won't sing it! A: Yeah, that was cool, actually.C: Is there anything in the pipeline solo another solo album from you, Agnetha? A: Not at the moment, no. I think, and I feel, that I've done a lot now. So I can't promise you that. We have got to find joy in what we have, and all that awaits.C: Indeed. May I also add that I was very happy when I heard that you would be with us and share. Because I've learned that you are somewhat restrictive when it comes to doing interviews. What do you think, are there further public appearance from you ahead? A: Not really. But, as you say, I've never really retired that way, but I am restrictive, and I feel that a lot of things are being written, and have been written, about us. We agreed to do, and have done, so many interviews. There's a risk that you ruin it by talking too much. You want keep a little something to yourself. Something private.C: Agnetha, we respect that, and we are very happy here at Svensktoppen, and, I would imagine, that the listeners who haven't perhaps fainted from the surprise, and have stayed with us, are happy that you could join us. Once again, huge, huge congratulations to topping the chart. A: Thank you. I also want to send greetings from the rest of the group. I know that they are all very happy about this. It means a lot to us.C: Wonderful. I hope we can talk again. I almost get shivers suddenly doing the presentation here. So I say: new number one: ABBA and Don't Shut Me Down. Thank you very much, Agnetha. A: Thanks so much to you, too!English translation by Anders LundquistCarolina Norén - programledare och producent carolina.noren@sverigesradio.se