Dalarna Podcasts
-
Om hur Sverige hamnade i skenande elpriser, ansträngda elsystem och om omöjliga löften om snabb förändring.
Mats bor i Enviken i nordöstra Dalarna. I vintras fick han och hans familj en chock när elräkningen kom. Trots att han gör allt för att minska energikostnader de eldar med pellets, har sjövärme och solceller så blev decemberräkningen på 17 000 kr, fyra gånger så mycket som december förra året. Hade jag inte haft extrajobb nu, då hade det inte gått, säger Mats.Regeringens förklaring på prisökningen: "Putin-priser"Strax efter Rysslands invasion av Ukraina lanserar Regeringen ett nytt begrepp som förklaring till energipriserna: Putin-priser.Men det finns fler faktorer. Elsystemexperten Maja Lundbäck:Man har lagt ner planerbar produktion i södra Sverige. Vi pratar inte bara kärnkraftsanläggningar utan även kraftvärmeverk.Planerbar elproduktion har minskat2015 höjde regeringen effektskatten på kärnkraft. Det bidrog till att fyra kärnkraftsreaktorer lade ner, nu senast två reaktorer på Ringhals som togs ur bruk 2019 respektive nyårsafton 2020.Enligt en rapport från forskningsorganisationen Energiforsk, skulle elpriserna i höstas varit mellan 30 och 45 procent lägre om Ringhals nedlagda reaktorer fortsatt producera el, allt annat lika.De höga elpriserna beror alltså inte bara på Putins Ryssland utan är också ett resultat av att Sverige, i takt med att planerbar elproduktion har tagits bort, blivit alltmer påverkade av elmarknaden på kontinenten. Vi blir ju mer och mer känsliga för variationer av kol-, olja- och gaspriserna för att vi måste importera, säger Maja Lundbäck.Effektskatt påverkade avvecklingsbeslut av kärnkraftVattenfalls Torbjörn Wahlborg uttalade sig i SVT förra året om beslutet att stänga Ringhals 1 och 2.Beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera, hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet.Men energiminister Khashayar Farmanbar menar idag att beslutet inte hade med skatter eller politik att göra. Det är inte den bilden jag har. Men det är en bild som jag fått att det är ett kommersiellt beslut baserat på att det inte fanns lönsamhet i att uppgradera.Varför tror du han säger så? Det här var ju en intervju förra året? Jag vet inte varför han säger det. Han har säkert sina skäl.Men ni kan inte ha rätt båda två menar jag? Man kan ha olika bild av verkligheten också.Omöjliga löften om havsbaserad vindkraftEnergiministern har flera gånger sagt i medierna att svenskarna inom två år kommer att märka skillnad i elpriser, när Svenska Kraftnät förbättrar elöverföringen eller när vi bygger vindkraftverk till havs. Från P4 Extra i januari: Bygger vi vindkraftverk till havs så pratar vi om ett antal år, ett eller två år, säger Farmanbar.Men Svenska Kraftnät skriver att det inte kommer finnas några vindkraftverk på havet inom två år, utan först framåt 2030. Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi säger samma sak. Ja, förutsatt att tillstånden kommer på plats så kan vi se de första havsbaserade vindkraftparkerna i Sverige från och med 2028 och framåt. -
Om man vågar tro på alla de gamla sägnerna verkar Hälsingland en gång i tiden bokstavligen ha kryllat av rövare. Bakom varje sten, bortom nästa vägkrök kunde de stå och lurpassa på intet ont anande förbipasserande. Både värdesaker och människorov stod på agendan. En av de farligaste platserna att passera var Laforsen. Där, i Rövargrottan placerad ute på en holme mitt i forsen, huserade blodtörstiga rövare, och som om det inte vore nog, lurade den livsfarliga strömkarlen i Ljusnans mörka vatten.
Vill du boka Historier från Hälsingland för en berättarkväll eller event? Skriv några rader till [email protected]
Foto: Okänd Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors Inläsare: Robert Fors och Fredrik Bäck Musik "i forsen": Theo Schön
Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på [email protected]
Vill du stödja vårt arbete med podden? SWISH 1235672431
Följ gärna vår nya podcast Historier från Dalarna som du hittar där poddar finns.
-
Tre kilometer från Furudals Bruk, mot Edsbyn, är ett minnesmärke rest över "Vackra Ulla som för alltid lämnade bruket den 22 februari 1867. Vem var hon och varför restes ett sådant fint märke efter henne?
Lördagen den 7 maj kl. 16 gästar Historier från Dalarna Näsets Marcusgård i Furudal för att berätta historier om farliga väsen, kallblodiga mördare, kraftkarlar och andra märkliga händelser som sägs ha utspelat sig i norra Dalarna med omnejd. Pris: 100 kr per person. Biljetter kan köpas via länken här under alternativt på plats.
https://www.nortic.se/dagny/event/37790
Varmt välkomna!
P.S. ett nytt Historier från Dalarnaavsnitt kommer under nästa vecka D.S.
-
Med Midsommarvaka blev Hugo Alfvén spelad långt utanför Sveriges gränser. Verket har kommit att förknippas med den svenska landsbygden, men är lika mycket en berättelse om Alfvéns dubbla relation till kärlek och fest.
I dag skulle både Hugo Alfvéns musik och de memoarer han lämnat efter sig kallas för autofiktion. Tonsättarens kaotiska privatliv lämnade personliga avtryck i musiken och kärleken, havet och folkmusiken vars hans viktigaste motiv.I det här programmet fördjupar vi oss i Hugo Alfvéns mest populära verk, Midsommarvaka, och tonsättarens anknytning till Dalarna. Vi åker till Alfvéngården utanför Leksand och gör en tidsresa med Alfvéns lill-piga Ninna Tölfors, i dag 88 år.Kersti Jobs Björklöf minns barndomens midsommarfiranden hos Alfvéns i Tibble by, i sällskap med spelmanslaget och hennes morbror, legendariske spelmannen Knis Karl Aronsson.Författaren Anders Carlberg kommenterar Alfvéns kontroversiella konsertframträdande i tyskockuperade Oslo 1941, och vi följer Midsommarvakans internationella spridning i film, populärmusik och genom Svenska baletten.En dokumentär från 2022 av Sofia Nyblom.Hör också del två, Hugo Alfvén, kärleken och sveken, som handlar om förföraren och naturromantikern Hugo Alfvén, sångerna och den fjärde symfonin. Sänds lördag 7 maj. -
Fredrik Strage om krönikan hela Dalarna pratar om. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar Björn Wimans okända liv på nattklubben, dramat på PK och medievärldens makeover.
-
Johanna Knutsson tittade förbi för ett fint samtal om Malmö och Berlin, men även om ljudbad, ambient, techno och om hennes roll i Circle of Live-projektet. Vi snackar även om sovande publik, ufon i Dalarna och om att spela långa dj-set på Berghain + massor av annat.
Följ Johanna Knutsson:
Instagram: www.instagram.com/_johannaknutsson_/
Soundcloud: www.soundcloud.com/johannaknutsson
Kolla in vår samarbetspartner Ticketswap:
www.ticketswap.se
Supporta Dansmusikpodden via Patreon:
www.patreon.com/dansmusikpodden
Swisha oss på 1230423798:
QR-kod: https://www.dropbox.com/s/qcvkxf7eg2rin16/qr.png?dl=0
Snacka loss i vår Facebook-grupp:
www.facebook.com/groups/1813288435494427
Följ oss:
Instagram: www.instagram.com/dansmusikpodden
Facebook: www.facebook.com/dansmusikpodden
Twitter: www.twitter.com/dansmusikpodden
Özze: www.instagram.com/ozze.can
Mats: www.instagram.com/matswurnell
Mejla oss: [email protected] -
Veckans avsnitt tar oss in djupt bland hundraåriga tallar, raserade fäbodstugor och snåriga buskage i en jakt efter något vi inte kan se, men vi vet finns där ute. Två besynnerliga berättelser från olika tider, men som på något sätt ändå sitter ihop. Den första historien är nedtecknad av Hälsinglands stora författare Hans Lidman och heter "Loftsbo-Hujet". Berättelsen utspelar sig i skogarna nordväst om Edsbyn. I den andra nedteckande upplevelsen tar vi oss en bit norrut, till skogarna norr om Norra Dellen och får möta en familj vars sista april inte blir riktigt vad de har tänkt sig. Den historien heter "Ljudet i natten" och har tidigare släppts i en annan version i poddens begynnelse.
Vill du köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på [email protected]
Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på [email protected]
Vill du boka Historier från Hälsingland för en berättarkväll eller event? Skriv några rader till [email protected]
Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors Inläsare: Robert Fors och Fredrik Bäck
Följ gärna vår nya podcast Historier från Dalarna med start i december. Historier från Dalarna finns också på Facebook och Instagram
-
Det andra stora artistporträttet är här!
Följ med på gitarrguden Clas Yngströms underbara resa från 60-talets Dalarna enda fram till nutid! Ett mustigt, mysigt och roligt samtal där vi berör allt mellan himmel & jord, dricker rödvin & lyssnar på purfärska albumet med Clas Yngströms Blue Devils - "Jävelskap"!
Dessutom Bluespodden Tipsar & Från Norr Till Söder!
Tack för att ni lyssnar, delar och Swishar - 0766 117 144 ❤️ -
Den 25 augusti 1852, i Skattlösberg intill Grangärde i Kopparbergs län, sätts en liten pojke till världen och som får namnet Carl Ludvig Granlund. Med tiden ska han dock bli känd som "Gardist-Kalle" och skapa oro varhelt han drar fram i sin ständiga jakt på pengar och kvinnor. När Kalle 82 år gammal avlider den 20 april 1935 har han hunnit med att avtjäna straffet för två mord, åtskilliga våldtäktsförsök samt en massa andra diverse småbrott. Anklagelserna är dock betydligt fler än de han döms för, beskyllningar vars definitiva svar han tar med sig i graven.
I Historier från Dalarna balanserar berättelsen mellan Vidskepelse och Verklighet. I historierna får vi möta farliga väsen och kallblodiga mördare, men också lära oss mer om äldre tiders folktro och skrock. Vissa avsnitt är ren och klar, faktisk historia, medan andra för oss in i ett magiskt gränsland där sanningen inte alltid är vad den ser ut att vara.
Stöd oss gärna i vårt arbete med podden. SWISH 1235672431
Historier från Dalarna finns också på Facebook och Instagram
Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på [email protected]
Vill du boka Historier från Dalarna för en berättarkväll/event eller köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på [email protected]
Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors
Följ gärna vår systerpodd Historier från Hälsingland. Den hittar du där poddar finns.
-
När järnvägen byggdes ut i Sverige på 1800-talet skapade det möjligheter för turistandet för fler än adelsmän. Badorter som Mölle i Skåne, som tidigt blev en internationell destination, fick sin järnväg till den närliggande orten Höganäs år 1885. Ännu viktigare för turismen blev den norra stambanan till Dalarna och senare Jämtlandsfjällen och Lappland.
Järnvägen, som kom flera decennier senare till Sverige än övriga Europa, blev en succé direkt. Jonsered någon mil utanför Göteborg blev år 1856 ett av de första utflyktsmålen som de första svenska järnvägsresenärerna besökte. Första månaden efter invigningen av sträckan Göteborg-Jonsered hade 4 000 människor testat att flyga fram i 40 km/h. Jonsered låg naturskönt vid sjön Aspen och det byggdes en restaurang på platsen för förfriskningar och måltider.
Den norra stambanan som började byggas under den senare delen av 1800-talet fick en stor betydelse för turismens utveckling först i Dalarna och senare i Jämtland och Lappland.
Järnvägen gjorde det möjligt för en uppåtsträvande borgarklass att besöka fjällen först i Jämtland och senare i Lappland.
Utomlands startade tågturismen ännu tidigare. När frikyrkopastorn Thomas Cook år 1841 organiserade en utflykt med tåg för 500 personer från Leicester till den närbelägna staden Loughborough blev det starten på ett av världens största resebolag.
Semester för flertalet kom först när den första svenska semesterlagen infördes 1938, som gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år. När den vanliga arbetarens fick semester fanns det en stor oro för att hen mest skulle lata sig. Idealet var tidigt friluftsliv och även arbetarrörelsen ville se skötsamma arbetare på semester.
Under 1950-talet blev den amerikanska företeelsen camping allt vanligare i Sverige. Många arbetsplatser och organisationer arrangerade semestrar för sina anställda eller medlemmar. Med tiden fick allt fler svenskar fick råd att resa utomlands, till en början med buss, färja och tåg.
De första charterresorna med flyg kom på 1950-talet och gick till Spanien. Med tiden kom kommersiella företag att ta över semesterarrangerandet framför organisationer. Under 1960- och 70-talen ökade antalet husvagnar stort, i takt med att bilismen växte i Sverige. Samtidigt kom charterresandet igång på riktigt. Det närmast maniska flygandet kom med lågprisflygets framväxt på 1990-talet.
I reprisen av det nymixade avsnitt 55 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Per J Anderson, journalist och snart aktuell med boken Ta tåget samt docent Lena Eskilsson, idéhistoriker vid Umeå universitet.
Bild: Svensk tredjeklass vagn av konstnären Oscar Stenvall. Public Domain.
Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
De kom, de sågs och de spred energi till ett helt kärnkraftverk! Det är så sammanfattningen ser ut för podden Skriverier med Malin och Cilla och dess närvaro på Bokmässan Dalarna. Häng med på ett avsnitt knôkat som ett påskägg med intryck, intervjuer och nya erfarenheter!
Intervjuerna:
15 BUFF, organisation för barn med föräldrar i fängelse 23:30 Elisabeth Omsén skriver om hedersvåld 30 Wilhelm Sundbom, kulturpris för barn- & ungdomslitteratur 39 Jenny Danielsson som skriver roman om barnlöshet 45 Helene Kolseth Initiativtagare till Bokmässan Dalarna och författare 51:30 Malin och Cilla is back och sammanfattar. Och tävlar? -
På en liten uterink i Dalarna håller hockeylaget Larsbo IF på att förlora rejält. När matchen är slut kan varken spelarna, publiken eller domaren tro sina ögon. Slutresultatet är ett svårslaget rekord: 721. Snart ska Larsbo bli känt över hela landet för sin uselhet, som Sveriges absolut sämsta lag. Men vad döljer sig bakom de stora rubrikerna om det lilla laget?
-
I veckans påskägg till avsnitt får vi lära oss om fettisdagsgubbar i Alfta och Mattesgubbar i Edsbyn men också veta vad som hände de två kvinnor från Ilsbo som år 1673 dömdes till döden för häxeri. Dessutom avslöjar vi vad som krävs för att Gruvfrun i Blacksås ska visa er till bergets rikedomar.
I sommar släpps boken ”Gåtfulla Hälsingland” vilket är en guide till några av landskapets mest mytomspunna platser. Följ med till avrättningsplatser, magiska källor, hemsökta hus och områden där väsen sägs visa sig än idag. Varje avsnitt innehåller fakta om platsen i både vidskepelse och verklighet. Dessutom innehåller boken massvis med tips på andra saker att se längs vägen, samt är rikligt illustrerad med vackra bilder från landskapet. En annorlunda reseguide till det gåtfulla landskapet. Läs historien – se platsen!
Erbjudandet 1. Boken ”Gåtfulla Hälsingland” inkl. frakt 280 kr.Erbjudande 2. Boken ”Gåtfulla Hälsingland” + boken ”Mytomspunna platser i Hälsingland” inkl. frakt 450 kr. Böckerna levereras samtidigt.
SWISH 1235672431 eller BANKGIRO 5111-9261 Glöm ej adress i kommentarsfältet. Alla som bokar innan den 30 april får ett bonushäfte på köpet med ännu fler besöksmål (kan ej köpas i efterhand). Böckerna levereras i slutet av juni.
Vill du köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på [email protected]
Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på [email protected]
Vill du boka Historier från Hälsingland för ett företagsevent eller berättarkväll? Skriv några rader till [email protected] eller ring oss på 0739937451
Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors Inläsare: Robert Fors och Fredrik Bäck Musik: "Polska efter Karl-Anders" Theo Dahlöf
Följ gärna vår nya podcast Historier från Dalarna med start i december. Historier från Dalarna finns också på Facebook och Instagram
Glad påsk!
-
Blåsippor spirar i Malmös backar och kärleken spirar i den gamla folkvisan från Dalarna. För vad betyder egentligen älskogsblomma och förgyllande skrin? Hör sångerskan Miriam Aïda berätta vad hon tänker!
Programledare: Jack Lantz [email protected] -
Jalle och Robin läser dikter om förfäderna, om kvinnornas svek, om suktan efter sköna damer, om nattvioler och mycket annat av en av Sveriges främsta poeter. Inte minst står det sköna Dalarna i centrum för Erik Axel Karlfeldts poesi, som är ämnet för dagens vandring.
Inlägget Erik Axel Karlfeldt – en poet från Dalarnas sköna skogar och ängar dök först upp på Radio Svegot.
- もっと表示する