Facebook Podcasts

 • 2/7/2022

  BIDEN: if Russia invades — that means tanks or troops crossing the — the border of Ukraine again — then there will be — we — there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.

  Q But how will you — how will you do that exactly, since the project and control of the project is within Germany’s control?

  PRESIDENT BIDEN: We will — I promise you, we’ll be able to do it.

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Ur Sundsvalls tidning idag:

  Modern Monetary Theory (MMT) eller funktionella statsfinanser har sin absoluta utgångspunkt i att statens finanser inte är att likna vid ett hushåll. Ett hushåll baserar sig på inkomster, det använder pengar. Staten är en utgivare av pengar, via riksbanken ger staten ut de pengar staten behöver. Detta gäller i princip alla länder som har en egen valuta.
  Ett hushåll baserar sig på inkomster, det använder pengar. Staten är en utgivare av pengar, via riksbanken ger staten ut de pengar staten behöver, skriver debattförfattarna.

  En funktionell finansiering utgår ifrån allmänintresset, till exempel bra skolor, sjukvård, omsorg, bostäder, bra flyktingmottagning, full sysselsättning, klimatomställning.

  Eftersom staten har monopol på att ge ut pengar satsar staten de pengar som behövs för hög måluppfyllnad, hög kvalitet, inom dessa områden. Målet är att verksamheten ska fungera bra, man snålar inte, hög personaltäthet, spridd över landet, och så vidare.

  Finansieringen är alltså inget problem, om staten får budgetunderskott så gör det inget. Det enda hindret för att ge ut stora mängder pengar är risken för inflation, vilket kan inträffa om efterfrågetrycket blir för stort. Det gäller alltså att marknaden (den reella ekonomin) hänger med, att det finns en dynamik där konkurrensen fungerar och de reella resurserna (främst människor) inte tar slut. Ska detta fungera behöver staten/politiken ha en vision. Utan en sådan blir det inga fler lärare eller sjuksköterskor. De efterfrågade studenterna behöver infinna sig av ett skäl som uppfattas som viktigt och intressant.

  Således är full sysselsättning eller en jobbgaranti viktigt för att få ett bra samhälle. Viktiga uppgifter finns. Om statens giv behöver balanseras kan skatteuttag vara ett reglerande verktyg att för att utjämna och eventuellt hålla tillbaka konsumtion.

  Underskott eller överskott i statens finanser är ur detta perspektiv sekundärt. Det viktiga är att staten använder sin potential på ett sätt som gagnar den reella ekonomin.

  Poängen med detta resonemang är att staten inte kan skylla på att man inte har tillräckligt i ladorna, för det har man. Sedan kan man inte vara naiv och tro att kapitalet kommer att stillatigande se på när flertalet får det bättre. Så sannolikt behövs också en skattepolitik som håller kapitalet på plats.

  Egen kommentar...

  Principvärdet i systemet är enskilt kontrollerad räntebelastad skuld.
  Penningmängden i ekonomin ökar mer enbart än främst genom att betalningsmedlet skapas när en skuldhandling undertecknats och bokförs som en monetär inlåning i privatägda banker.

  Det är svårt att komma med lösningar när man inte har klart för sig hur det nuvarande ekonomiska systemet fungerar, och det svenska folket är dömt att upptäcka att deras välstånd offrats på den falska solidaritetens altare enligt Torsten Nothin.

  Ekonomerna runt om i världen spår numera ekonomiskt blodbad!

  Nu vill det till att fler tar bladet från mun...

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Vi kör ett varv till på detta tema, Erdogan tycker uppenbarligen att den amerikanska befolkningen borde bli mer varse i vart fall!

  Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tillbakavisar Erdogans kritik att Sverige har varit en vagga för terrorism.

  – Det är naturligtvis fel och vi kommer att bli medlemmar i Nato, säger Ann Linde.

  Ann Lindes tillbakavisar den turkiske presidenten Erdogans uttalande under tisdagskvällen och säger att han har helt fel.

  – Det är naturligtvis fel och vi kommer att bli medlemmar i Nato. Vi är fullt beredda att arbeta mot terrorism. Vi fortsätter att uppfylla det avtalet vi har med Turkiet, Finland och Sverige, säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter.

  Det var amerikanska public service-kanalen PBS som tidigare i dag intervjuade Erdogan, som för närvarande befinner sig i FN:s generalförsamling i New York.

  Erdogan fick frågan om Sverige och Finland och Turkiet kommit närmare en uppgörelse, och om Turkiet är berett att permanent blockera Sveriges och Finlands inträde i Nato, om man inte kommer överens.

  ”En vagga för terrorism”
  Erdogan svarade inte på frågorna. I stället upprepar han kritiken mot Sverige.

  – Sverige har varit en vagga för terrorism. Och terroristerna har infiltrerat hela vägen in i deras parlament, säger Erdogan.

  Han fortsatte att kritisera Sverige för att ”terrorister får demonstrera i Stockholm”.

  – I Finland, å andra sidan, är de inte som i Sverige. De är lite lugnare och de har mer kontroll över utvecklingen. Men Sverige är inte så. De använder alltid vissa skäl. De använder alltid vissa ursäkter. De pratar alltid om konstitutionen. Och som konstitutionens rådande princip värdesätter de yttrandefriheten, säger Erdogan och fortsätter:

  – Och i gengäld säger jag att terrorism inte har något med yttrandefriheten att göra. Och det turkiska parlamentet är den slutliga beslutsfattaren.

  Klartecken från andra länder
  Samtidigt får Sveriges och Finlands inträde i militäralliansen i stadig takt godkänt från andra Natoländer. Sverige har fått klartecken från Portugal Grekland och Spanien. Slovakien, är på tur och där parlamentet behandlar frågan om en vecka.

  Därefter återstår bara att få godkänt från Ungern och just Turkiet. Båda länder som Sverige haft tämligen gnisslande relationer med under senare år.

  Ungerns justitieminister Judit Varga lovar även att en ungersk ratificering inte ska bli något problem, även om inget färdigt datum för behandlingen är satt.

  – Det står på parlamentets agenda. Det handlar bara om tajmning. Men lita på mig: Ungern är med och stöder fullständigt ett inträde, säger Varga på väg in till ett EU-möte i Bryssel på tisdagen.

  Godkännande krävs från alla Natos 30 medlemsländer innan Sverige och Finland kan släppas in.

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Vi kör ett varv till på detta tema, Erdogan tycker uppenbarligen att den amerikanska befolkningen borde bli mer varse i vart fall! Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tillbakavisar Erdogans kritik att Sverige har varit en vagga för terrorism. – Det är naturligtvis fel och vi kommer att bli medlemmar i Nato, säger Ann Linde. Ann Lindes tillbakavisar den turkiske presidenten Erdogans uttalande under tisdagskvällen och säger att han har helt fel. – Det är naturligtvis fel och vi kommer att bli medlemmar i Nato. Vi är fullt beredda att arbeta mot terrorism. Vi fortsätter att uppfylla det avtalet vi har med Turkiet, Finland och Sverige, säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter. Det var amerikanska public service-kanalen PBS som tidigare i dag intervjuade Erdogan, som för närvarande befinner sig i FN:s generalförsamling i New York. Erdogan fick frågan om Sverige och Finland och Turkiet kommit närmare en uppgörelse, och om Turkiet är berett att permanent blockera Sveriges och Finlands inträde i Nato, om man inte kommer överens. ”En vagga för terrorism” Erdogan svarade inte på frågorna. I stället upprepar han kritiken mot Sverige. – Sverige har varit en vagga för terrorism. Och terroristerna har infiltrerat hela vägen in i deras parlament, säger Erdogan. Han fortsatte att kritisera Sverige för att ”terrorister får demonstrera i Stockholm”. – I Finland, å andra sidan, är de inte som i Sverige. De är lite lugnare och de har mer kontroll över utvecklingen. Men Sverige är inte så. De använder alltid vissa skäl. De använder alltid vissa ursäkter. De pratar alltid om konstitutionen. Och som konstitutionens rådande princip värdesätter de yttrandefriheten, säger Erdogan och fortsätter: – Och i gengäld säger jag att terrorism inte har något med yttrandefriheten att göra. Och det turkiska parlamentet är den slutliga beslutsfattaren. Klartecken från andra länder Samtidigt får Sveriges och Finlands inträde i militäralliansen i stadig takt godkänt från andra Natoländer. Sverige har fått klartecken från Portugal Grekland och Spanien. Slovakien, är på tur och där parlamentet behandlar frågan om en vecka. Därefter återstår bara att få godkänt från Ungern och just Turkiet. Båda länder som Sverige haft tämligen gnisslande relationer med under senare år. Ungerns justitieminister Judit Varga lovar även att en ungersk ratificering inte ska bli något problem, även om inget färdigt datum för behandlingen är satt. – Det står på parlamentets agenda. Det handlar bara om tajmning. Men lita på mig: Ungern är med och stöder fullständigt ett inträde, säger Varga på väg in till ett EU-möte i Bryssel på tisdagen. Godkännande krävs från alla Natos 30 medlemsländer innan Sverige och Finland kan släppas in. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Publicerad 6 okt 2020 i Expressen...

  Nätjättarnas serverhallar kan leda till elbrist, rapporterar Aftonbladet.
  Elmarknadsinspektionen listar flera regioner som hotas, och vissa av hallarna drar upp till *500 megawatt.

  – Man kan säga att det är i storleksordningen ett halvt kärnkraftverk, säger Lennart Söder,

  *professor i elkraft på KTH, till tidningen.

  Storbolagen Google, Amazon och Facebook fortsätter sin etablering av serverhallar i Sverige.

  I en ny rapport som Elmarknadsinspektionen skickat till regeringen, och som Aftonbladet tagit del av, konstaterar myndigheten att det kan leda till stora problem med elförsörjningen.

  Det kan bli akut kapacitetsbrist, enligt myndigheten, eftersom serverhallarna slukar så pass mycket el.

  En av ansökningarna som fick godkänt handlar om en serverhall som drar 461 megawatt, och en annan 500 megawatt. Det är *nästan dubbelt så mycket el som Uppsala förbrukar, skriver Aftonbladet.

  Svenska kraftnät har just nu inneliggande ansökningar på 2 015 megawatt, bland annat Google, Amazon och Microsoft. Amazons nya serverhallar i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm väntas dra 420 megawatt.

  – Det låter väldigt mycket. Det är ungefär tre gånger Enköpings maximala förbrukning som ska få plats i nätet, på varje hall, säger Elon Axberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till Aftonbladet.

  Enligt Energimarknadsinspektionens väntas inte problemet vara löst innan 2030 då överföringskapaciteten i näten ska vara fullt utbyggd.

  Det säger ju en hel del om den omfattande datainhämtning som pågår i skydd bakom FRA-lagen och detta till kraftigt subventionerade priser...

  Sverige är fanatiskt!

  #Elslukhål #CarlNorberg #DeFria

  https://www.expressen.se/.../natjattarnas-serverhallar.../

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Publicerad 6 okt 2020 i Expressen... Nätjättarnas serverhallar kan leda till elbrist, rapporterar Aftonbladet. Elmarknadsinspektionen listar flera regioner som hotas, och vissa av hallarna drar upp till *500 megawatt. – Man kan säga att det är i storleksordningen ett halvt kärnkraftverk, säger Lennart Söder, *professor i elkraft på KTH, till tidningen. Storbolagen Google, Amazon och Facebook fortsätter sin etablering av serverhallar i Sverige. I en ny rapport som Elmarknadsinspektionen skickat till regeringen, och som Aftonbladet tagit del av, konstaterar myndigheten att det kan leda till stora problem med elförsörjningen. Det kan bli akut kapacitetsbrist, enligt myndigheten, eftersom serverhallarna slukar så pass mycket el. En av ansökningarna som fick godkänt handlar om en serverhall som drar 461 megawatt, och en annan 500 megawatt. Det är *nästan dubbelt så mycket el som Uppsala förbrukar, skriver Aftonbladet. Svenska kraftnät har just nu inneliggande ansökningar på 2 015 megawatt, bland annat Google, Amazon och Microsoft. Amazons nya serverhallar i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm väntas dra 420 megawatt. – Det låter väldigt mycket. Det är ungefär tre gånger Enköpings maximala förbrukning som ska få plats i nätet, på varje hall, säger Elon Axberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till Aftonbladet. Enligt Energimarknadsinspektionens väntas inte problemet vara löst innan 2030 då överföringskapaciteten i näten ska vara fullt utbyggd. Det säger ju en hel del om den omfattande datainhämtning som pågår i skydd bakom FRA-lagen och detta till kraftigt subventionerade priser... Sverige är fanatiskt! #Elslukhål #CarlNorberg #DeFria https://www.expressen.se/.../natjattarnas-serverhallar.../ De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Joining us this week are John Wang and Drew Gupta, developers of Brave Eduardo - a hand-drawn, 2D Open World RPG where you play as a Teddy Bear trying to find his place in a deformed Victorian world.

  Follow Brave Eduardo on Twitter: https://twitter.com/brave_eduardo Dot Dream Games Homepage: https://www.dotdreamgames.com/brave-eduardo Dot Dream Games Discord: https://discord.com/invite/8N3GEzy

  Patreon

  Website

  Youtube

  Twitter

  Facebook

  Facebook Group

  Tiktok

  Instagram

 • Nu är den svenska dumheten på god väg att bli någonting riktigt skrämmande.

  " De skenande elpriserna slår nu även mot elnätsavgifter, vilket kunder kommer att märka redan på nästa faktura. Vi riskerar ett läge där mängder med företag och privatkunder hamnar i en desperat ekonomisk situation. Det finns en utväg som inte inbegriper skattemedel. Men då måste regeringen agera omedelbart, skriver företrädare för Ellevio och flera andra elnätsbolag.

  För att få täckning för kostnader som ökat med flera hundra procent, kommer elnätsbolagen – oavsett om det är kommunala bolag, privata aktörer eller elnätsbolag drivna av ekonomiska föreningar – att tvingas höja elnäts­avgifterna för sina kunder. I södra Sverige handlar det om en höjning av elnätsfakturan på mellan 10 och 30 procent, i många fall redan på kommande faktura.

  Vi kommer att hamna ett läge där mängder med företag och enskilda privatkunder kan stå inför en minst sagt utmanande ekonomisk situation och betalningssvårigheter. Det är en situation som till varje pris måste stävjas – snabbt.

  Och det finns en möjlig väg framåt för att skydda kunderna från bestående prishöjningar på elnätsavgiften.

  I södra Sverige handlar det om en höjning av elnätsfakturan på mellan 10 och 30 procent, i många fall redan på kommande faktura.
  Genom att tillfälligt ta bort stamnätsavgiften, en avgift som SVK fakturerar elnätsföretagen, kan konsekvenserna med ökade elnätsavgifter mildras för hushåll och företag. Det är det absolut snabbaste sättet att sänka kostnaderna för elnätsbolagen, och därmed för kunderna. Varje krona som Svenska kraftnät sänker sin avgift för oss som ansvarar för elnäten, innebär en lika stor sänkning för kunderna. Det kan göras omedelbart, utan skattemedel, genom att använda flaskhalsintäkterna.

  Svenska kraftnät har redan gjort vissa förändringar av tariffen men mer behövs. I Norge har man redan börjat göra detta. Och ju fortare en resolut sänkning kommer till, desto fortare kan elnätskunderna återgäldas för de ökade kostnaderna för elnätsförluster.

  Men även om SVK tar snabba initiativ är vi i ett läge som kräver mer av oss. Redan i dag gör många privatpersoner, företag och hushåll vad de kan för att hålla nere elkostnaderna. Det märks i åtgången på varor och tjänster förknippade med energihushållning – björkved är slut, solceller har flera månaders väntetid, det är komponentbrist för styrinstrument för effektivare elkonsumtion, och så vidare. Energibranschens olika aktörer måste aktivt verka för att skydda elkunderna från ohanterliga elkostnader:

  1.Initiera mothandel. Det innebär att svenska produktionsanläggningar som i dag inte är i bruk startas upp för att leverera eleffekt i södra Sverige. Då ökar utbudet av eleffekt och minskar behovet av dyrare produktionskällor.

  2.Främja energieffektiviseringar. Såväl Energimyndigheten, Sveriges kommuner som enskilda energiaktörer bör främja effektiviseringar som är möjliga för elkunderna att genomföra före vintern.

  3.Säkerställ en ny elpriskompensation. I likhet med föregående vinter bör en hållbar och snabb administration av högkostnadsskyddet säker­ställas. Den bör utformas så att kunder som drabbas av de högsta kostnaderna kompenseras.

  4.Utveckla elmarknaden så att denna situation inte upprepas. Leveranssäkerhet och för kunderna ekonomiskt hanterbara elpriser måste garanteras.

  Energipriskrisen börjar likna en perfekt storm. Gemensamma krafter krävs för att skydda svenska elkunder från ytterligare prishöjningar. Det krävs effektfulla initiativ, ju fortare desto bättre, för att stävja en ytterligare förvärrad situation."

  Skarpt läge skulle man kunna säga utan att överdriva det minsta kort sagt.

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Finns det, eller finns det inte - spårbarhet för att kunna säkerställa riktigheten i det svenska valet?

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Finns det, eller finns det inte - spårbarhet för att kunna säkerställa riktigheten i det svenska valet? #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Skall spektaklet ens behöva kommenteras längre undrar man ju...

  Den stora frågan här är ju snarare hur mycket ytterligare överdriven dumhetsoptik som skall behövas innan folk ser teatern för vad den är?

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Skall spektaklet ens behöva kommenteras längre undrar man ju... Den stora frågan här är ju snarare hur mycket ytterligare överdriven dumhetsoptik som skall behövas innan folk ser teatern för vad den är? #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Vi kan väl numera rätt villigt erkänna att vi inte vet riktigt vilket som vi upplever som värst av motvalsande eller våldsverkande vänsterradikaler som inte förstår att deras ideologi har varit s – kapad och kidnappad redan ifrån början, eller liberaler som aldrig begripit att hela den liberala chimären alltid bara har varit och alltjämt, utgör en kuliss för imperialismen och att dessa proxyfunktioner aldrig någonsin varit annat än ekonomisk kanonmat för de 1% i toppen, eller de invandringskritiska som bedrivit politik med facit i hand sedan mycket lång tid tillbaka?

  Bankernas pengar styr den ekonomi som kontrollerar politiken.

  Allt går ut på att att kontrollera strategiska naturresursflöden, betalningsinfrastruktur och betalningsmedel, eftersom ekonomi är vad som krävs för att kunna bedriva politik och makt är kraft att kunna bryta motstånd.

  De västerländska demokraturerna inom den Djupa Staten har därför framgångsrikt konstruerats som politiska system där den rimliga folkviljan systematiskt alltmer förnekas ur varje möjligt perspektiv av praktiken, av den marionettpolitiska ”härskande” klassen, samtidigt som folkviljan hedras genom falsk teori och retoriska kulisser - polityr.

  Att denna svenska pseudo-demokrati är en komplett bluff kan nu faktiskt ses ur snart sagt varje perspektiv som någon människa överhuvudtaget kan uppbåda, i varje rättsligt upphävande av folkvilja, i varje expansion av icke-valda befogenheter och faktiskt nu även i princip i alla så kallat demokratiska omröstningar som innebär att en politisk representant överger ännu en ståndpunkt som vann stöd i val för den egna representationen.

  ”Corruptimus Republica plurimae leges (Ju mer korrupt en republik är, desto flera lagar har den)” Inte undra på att banklagstiftningen är omfattande, således. Den logiska moralen kan inte bära upp någonting alls i verkligheten, men lagtätheten i Sverige speglar därför naturligtvis också utvecklingen av befolkningens moraliska karaktär.

  Det finns således numera bara 2 sorters människor inom ramen för rådande system... De som gjort sitt bästa för att belysa detta faktum, och alla andra!

  Så vad gör egentligen amerikanska militären här ur ljuset av att Trumps utsända gisslanförhandlare Robert O´Brien menade att det handlar om det svenska rättssystemet och det faktum att amerikanska justitiedepartementet har haft full insyn i världens största telekombolags verksamheter sedan November 2019 - mer känt som Ericsson - och som är förlagt till Sverige?

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Ingen kan väl ha missat prisutvecklingen på el den senaste tiden.

  "Ja just det - på grund av kriget i Ukraina?"
  Den som har ett minne med större omfång än en guldfisks bör nog försöka dra sig till minnes hur det lät INNAN man började skylla högre elpriser på Herr Putin.

  PUBLICERAD 6 FEBRUARI 2021 i SVT.
  "Därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna"
  Det är kallt i stora delar av landet, och kallare ska det bli de närmaste dagarna. Därför varnar nu Svenska kraftnät för ansträngt elnät i dag och på måndag. Det kommer troligen vara lite lugnare över helgen när elkonsumtionen är lägre. Som konsument kan det därför vara bra att nu försöka hålla nere sin elförbrukning.

  Översatt till Svenska från opinionsbildningsmediala termer:
  "Nu ska vi få svensken att tro att vi har produktionsbrist i Sverige."

  70% regeln - vad är det egentligen?
  Regeln innebär att minst 70 procent av driftsäker kapacitet mellan elområden inom EU ska göras tillgänglig för marknadsaktörer. Detta anges i artikel 16.8 i EU:s s.k. elmarknadsförordning.

  När hela elsystemet (via "marknaden") är riggat för att gynna enskilda vinstmaximeringsintressen - ja då kunde det bara bli på det här sättet i slutändan.

  Vad EU egentligen är - eller omskrivet, vilka intressen EU är skapat för att stödja - ja det kommer nog fler människor att inse den närmaste tiden.

  Man skulle faktiskt till och med kunna säga att "den senaste tidens tråkigheter beror på ett fåtal Svenskar som...." - gjort allt för att gynna sig själva, på bekostnad av alla andra.

  Kan vi vara överens om att samhällskritisk infrastruktur bör skötas av samhället - under transparenta former och med samhällets hållbarhet och utveckling som främst ledstjärna?
  Med samhällskritisk verksamhet avses verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet.

  Anser man att det är egennytta som bör vara ledande när det gäller samhällskritisk verksamhet - ja då får man fan glatt betala de priser som "marknaden" sätter - och hålla käften stängd.

  Annars säger vi ifrån. Nu.

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se