Hangzhou Podcasts

  • Han är engelskaläraren som blev en av världens rikaste människor, men som gjorde sig ovän med makten i Kina och plockades ner på jorden igen.

    Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Den 11 november 2020 slår den kinesiska e-handelsjätten Alibabas årliga shoppinghögtid Singles Day ett svindlande försäljningsrekord.

    Företagets grundare Jack Ma har blivit synonym med framgång i Kina. Han är en världskändis som trivs i rampljuset, van vid att skaka hand med presidenter och vimla med Hollywoodstjärnor.

    Men när Alibabas kunder handlar varor för drygt 56 miljarder dollar den där novemberdagen 2020 är Jack Ma mystiskt försvunnen. Snart börjar det spekuleras i vad som egentligen har hänt med den kinesiske miljardären.

    I P3 ID om Jack Ma skildras historien om hans uppgång och fall. Efter att ha vuxit upp i fattigdom i ett Kina som trasats sönder av kulturrevolutionen blir han plötsligt det osannolika ansiktet utåt för en ny revolution i landet – IT-revolutionen i slutet av 90-talet.

    Hör berättelsen om hur en tanig kille från staden Hangzhou, som fick nej på varje jobb han sökte i sin ungdom, upptäckte internet och därefter tog sig an de amerikanska giganterna Ebay och Amazon – och segrade.

    Jack Ma har själv sagt att den fiktiva filmfiguren Forrest Gump är hans idol, och hans egen livshistoria ska visa sig ha flera likheter med Tom Hanks älskade rollprestation.

    För likt Gump blir Ma ständigt underskattad av sin omgivning – tills han råkar göra sig ovän med fel personer i den kinesiska maktsfären.

    Medverkar i avsnittet gör Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, och Duncan Clark, internetkonsult och vän till Jack Ma.

    Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023

    Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

    Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

    Producent: Carl-Johan Ulvenäs

    Ljudmix: Fredrik Nilsson

    Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, ABC, NBC, Bloomberg, Youtube samt dokumentärfilmen "Crocodile in the Yangtze – The Alibaba story".

    Boken "Alibaba: The house that Jack Ma built", av Duncan Clark, har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

  • Utrikeskrönikan 10 maj 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett två, ett två, testing testing.

    Det här är Peking, tisdag.

    Testing, testing. Ja, så kan det låta när jag testar ljudet i mikrofonen ibland.

    Men orden har fått en annan innebörd här i Peking.

    Masstesterna har kommit till stan.

    Vi har inte bara drabbats av en omikronvåg, om man nu kan kalla ett 50-tal fall om dagen för en våg. Peking är också mitt uppe i en provtagningsvåg.

    Och min telefon fylls av sms som påminner mig om att gå och göra min plikt; ett svep i halsen, i det utlysta folkkriget mot covid-19.

    Likt mänskliga ormar ringlar sig köer av munskyddsbeklädda Pekingbor runtom kvarteret där jag bor.

    De köar i ett virrvarr av vita poppel- och pilträdsfrön som dansar i vårvinden likt ett lätt snöfall.

    Men frukta inte, kära Pekingbor, poppeltussar sprider inte covid-19, det har smittskyddsmyndigheten försäkrat oss om.

    Antalet covid-fall i Peking är som sagt väldigt få, i relation till hur många som bor här i huvudstaden.

    Men vi gör våra masstester ändå, för annars får vi inte gå till matbutiken. Eller parken. Eller åka kollektivt. Eller gå till jobbet för den delen.

    Allt kräver ett negativt covid-test, att lägga till den så kallade ”hälsokod” vi redan behövt visa upp i flera år. Och Peking är långt ifrån ensam.

    Hangzhou, Wuhan, Shenzhen. Flera av Kinas megastäder har infört lirkande restriktioner.

    Välkommen till masstesternas förlovade land.

    Ironiskt nog kallas det vi nu går igenom för en ”Changtaihua”, en normalisering.

    Det är alltså det här som kan antas vara det nya normala i Kinas nolltoleranspolitik mot covid-19.

    Det handlar såklart om att undvika ett nytt Shanghai. Arma Shanghai, som varit nedstängt i över en månad.

    Shanghai, där de boende testats gång på gång på gång. Ett masstestande utan ände, utan slut.

    Häromdagen såg jag en bild i sociala medier, som sägs komma från Hangzhou.

    Det är en bild som visar en liten provtagningsstation för covid-19.

    Men, som liknar ett litet tempel; ni vet, en sån där minimal spartansk stenbyggnad utan dörr, där det som mest kan rymmas en staty över en gudom, där troende kan lämna offergåvor eller tända rökelse.

    Fast i Hangzhou satt där istället en person i vit heltäckande skyddsdräkt, redo att ta ditt halsprov.

    Hell dig, masstestarguden. Må du leva i tio tusen år.

    Klart slut, från Peking, hälsar Björn Djurberg.

    Björn Djurberg
    [email protected]

  • Från att ha jobbat i byråbranschen under den turbulenta IT-boomen i början av 2000-talet, är Stefan Lundin idag svensk PR- och kommunikationschef för ett av världens snabbast växande företag – kinesiska Geely. Öst möter väst, Hangzhou möter Göteborg, fossilt ska bli förnybart, analogt ska bli digitalt – och mitt i alltihop står alltså Stefan Lundin, med uppdrag att hjälpa alla att förstå varandra. I detta avsnitt av Digitala Influencer-podden pratar han om vikten av att tänka snabbt och stort, om kopplingen mellan bilar och danska fintech-tjänster och om varför Göteborg är Nordeuropas Silicon Valley. Trevlig lyssning!