Linnéuniversitetet Podcasts
-
Karlavagnen och Kenneth Tonef ägnar programmet åt denna på många sätt historiska dag. Vi öppnar upp för dina frågor och funderingar kring Nato. Vad händer nu?
Med sig i studion har Kenneth Douglas Brommesson , Professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Kommer Sverige att förändras, på vilket sätt? Och hur förändrar det här läget i Europa och världen? Ja, frågorna är såklart många, passa på att ställa din Natofråga till Douglas Brommesson. 020-22 10 30 är numret och slussen öppnar som vanligt 21:00. Men du kan Mejla din fråga redan nu på Karlavagnen@sverigesradio.se, Kenneth Tonef och Douglas Brommesson är med dig med start efter 22-nyheterna -
Gäddan är största och snabbaste rovfisken utmed kusten. Forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin förklarar varför den är så viktig.
Gäddorna försvinner från allt fler platser utmed Östersjökusten och platser som detta dike vid Mönsterås är viktiga för gäddornas lek och framgång med förökningen berättar forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin vid Linnéuniversitetet. Ur direktsändningen av Naturmorgon 2 april 2022. Fältreporter Lisa Henkow. -
I detta avsnitt gästas vi av Karin Pernebo som är psykolog och forskare vid Linnéuniversitetet. Karin forskar om barn som utsatts för våld i nära relationer samt om insatser och behandling till barn med erfarenhet av svåra livshändelser. Vi pratar bland annat om hur barn påverkas av att uppleva våld från en omsorgsperson, våldsutsatta barns behov av behandling, under vilka förutsättningar behandling kan ges, vilka behandlingsinsatser som finns för våldsutsatta barn samt var du kan vända dig om ditt barn är i behov av behandling.
www.advokatlagh.se
www.linnmhallen.se
-
Vad vi äter har stor påverkan på vår miljö. Nu håller nya hållbara matprodukter på att tas fram, baserade på svamp, insekter och alger till exempel. Men varför är det så svårt att ställa om?
Medverkar gör Elin Röös, forskare inom miljösystemanalys för livsmedel vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Mohammad Taherzadeh, professor i bioprocessteknik vid Högskolan i Borås. I programmet hörs också Johan Höglund, professor i engelsk litteratur vid Linnéuniversitetet. Programledare: Sara Sällström sara.sallstrom@sverigesradio.se Producent: Jonna Westin jonna.westin@sverigesradio.se -
När författaren och journalisten Ludvig ”Lubbe" Nordström gav sig ut på vägarna 1938 för att undersöka bostäder på landsbygden väckte hans rapporter i radio enorm uppmärksamhet. Den efterföljande boken Lort-Sverige visar bilden av en landsbygd med snusk, smuts och förfall, där människor i vissa fall har det sämre än djuren i ladugårdarna. Men hur objektiv var Nordströms rapportering? Och hur typisk är Nordströms bok för det svenska 30-talets tänkande i stort?
Paulina Helgeson samtalar med Peter Forsgren, professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet och specialiserad på svensk 1900-talsprosa.
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson
Inspelningsteknik: Pär Nordlund
Producent: Magnus Bremmer
Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum och Litteraturbanken. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se. -
När författaren och journalisten Ludvig ”Lubbe" Nordström gav sig ut på vägarna 1938 för att undersöka bostäder på landsbygden väckte hans rapporter i radio enorm uppmärksamhet. Den efterföljande boken Lort-Sverige visar bilden av en landsbygd med snusk, smuts och förfall, där människor i vissa fall har det sämre än djuren i ladugårdarna. Men hur objektiv var Nordströms rapportering? Och hur typisk är Nordströms bok för det svenska 30-talets tänkande i stort? Paulina Helgeson samtalar med Peter Forsgren, professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet och specialiserad på svensk 1900-talsprosa. Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson Inspelningsteknik: Pär Nordlund Producent: Magnus Bremmer Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum och Litteraturbanken. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se.
-
Dikt: Kärvarna Uppläsning: Hanna Hallgren
Hanna Hallgren (f. 1972) är uppväxt i Skillingaryd och bosatt i Näsby på Öland. Hon debuterade som poet 2001 och har sedan dess publicerat ett tiotal böcker. Hennes senaste, "Ensamhetsträning med Majken Johansson", tilldelades Sveriges Radios lyrikpris den 7 april. Hanna Hallgren är även verksam som lärare och forskare på Linnéuniversitetet inom genusvetenskap och konstnärlig forskning. Till hennes poetiska inspirationskällor hör bl.a. Frederike Mayröcker, Gloria Gervitz, Paul Celan, Somaya El Sousi och Nelly Sachs.Diktsamling: Ett paradis, fastän förtorkat (Pequod press, 2018)MUSIK Leo Lind: Middle partEXEKUTÖR Leo Lind -
Uppläsning: Hanna Hallgren Första rad: Vad är att tro?
Hanna Hallgren (f. 1972) är uppväxt i Skillingaryd och bosatt i Näsby på Öland. Hon debuterade som poet 2001 och har sedan dess publicerat ett tiotal böcker. Hennes senaste, "Ensamhetsträning med Majken Johansson", tilldelades Sveriges Radios lyrikpris i förra veckan. Hallgren är även verksam som lärare och forskare på Linnéuniversitetet inom genusvetenskap och konstnärlig forskning. Till hennes poetiska inspirationskällor hör bl.a. Frederike Mayröcker, Gloria Gervitz, Paul Celan, Somaya El Sousi och Nelly Sachs.Diktsamling: Jaget är människans mest framträdande sinnessjukdom (Kabusa böcker, 2008)MUSIK Robert Nathaniel Dett: Desert interlude ur Eight Bible VignettesEXEKUTÖR Clipper Erickson, piano -
Hur vet jag att den nya supertrevliga kompisen inte arbetar för främmande makt? Vad kan Louise och Daniel lära sig av Margaux Dietzs partiledarintervjuer? Dessutom om den isländska succéserien om fiskeri. Programledare: Louise Epstein. Bisittare: Daniel Alling.
Typiska varningstecken - så värvas en spionPå senare tid har både den militära underrättelsetjänsten MUST och SÄPO uppmanat allmänheten till vaksamhet eftersom man menar att Ryssland arbetar allt mer aktivt för att värva spioner. Vad ska man vara uppmärksam på och vad ska man göra om man ser något misstänkt? Tony Ingesson, fil dr och universitetslektor på Lunds universitet med inriktning på underrättelseanalys, förklarade hur det fungerar, vilka motiven är och typiska varningstecken.Så vill Margaux Dietz nå förstagångsväljareInflueraren Margaux Dietz intervjuserie med Sveriges partiledare, Partitempen, har nyligen haft premiär på Youtube. Hennes ambition är att intervjua på ett lite annorlunda sätt. Vad innebär det? Hur vill hon nå förstagångsväljarna? Och vad skulle Louise och Daniel kunna lära sig av Margaux?Hur trovärdig är tv-serien Blackport?Vad berättar den isländska prisbelönta tv-serien Blackport, en oemotståndlig blandning av relationsdrama och fiskepolitik, om isländskt samhällsliv och historia? Hur trovärdig är serien som en källa till kunskap? Louise och Daniel pratar med Jon Helgason, docent i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet Programledare: Louise Epstein Bisittare: Daniel Alling Producent: Olle Björkman -
Vi sänder från ett dike norr om Mönsterås där gäddorna leker. Vi möter mannen som spelat in alla fåglar i Västerbotten - nästan.
Fältreporter Lisa Henkow finns vid ett dike norr om Mönsterås bland lekande gäddor. Här undersöker forskarna Petter Tibblin och Hanna Berggren från Linnéuniversitetet gäddorna, och hur det går för deras lek utmed kusten. Den stora mängden fisk lockar även till sig havsörnar och glador, och har vi riktig tur kan vi få se en utter!Och så möter vi Lars Edenius som samlar på fågelläten. Han har gett sig själv utmaningen att spela in alla Västerbottens häckande fåglar - och han är nästan i mål.Vi fortsätter att frossa i fåglars läten. När vi frågade er lyssnare vilka fågelläten ni tycker mest om fick vi en enorm respons. Vi får lyssna till några av era favoriter under morgonen.Vad gjorde kopparödlorna under Eva Bisells säng? Vi ber kräldjursexperten Claes Andrén förklara hur de kommit in och berätta om det är vanligt att de övervintrar i hus.Vi ringer upp Stina Nyström på WWF för att höra om en ny undersökning om valarnas rörelsemönster. De rör sig tusentals mil varje år längs så kallade blå korridorer - där hoten blivit allt fler mot valarna.Och valen har faktiskt en huvudroll även i veckans kråkvinkel av Maria Westerberg.Programledare är Joacim Lindwall. -
G:son och Vicky Rider gästas av Annie som går Coaching och Sport Management på Linnéuniversitetet. Men samtalet handlar som vanligt mer om vad som händer på campus, Annies katastrofdejt på Knock em down och filmer hon fått av Tinderkillar.
Kanske kan Campuspodden hjälpa henne hitta den perfekta dejten?
De får ett uppdrag av Skatan och G:son bjuder in till att lyfta tungt.
-
Vi fortsätter på temat lön även i detta avsnitt och mer specifikt om individuell lönesättning och dess förutsättningar. En tillbakablick om drivkrafterna bakom införandet av individuell lönesättning på arbetsmarknaden och vad man önskar åstadkomma.
Vi kommer in på betydelsen av lönekriteriernas utformning, hur de bör konkretiseras samt vikten av en gemensam förståelse och förberedelse av vad det är man som enskild medarbetare förväntas prestera utifrån kriterierna både bakåt och framåt för att påverka sin prestation och därmed sin löneutveckling. Hur ser Bengt på möjligheterna och hur ser han på svårigheterna med att få individuell lönesättning att fungera? Vilka faktorer motiverar eller demotiverar?
Bengt Larsson är professor i sociologi vid Linneuniversitetet och Göteborgs universitet. Hans forskningsintressen är inom området ekonomisk sociologi/ekonomi och samhälle. Han forskar för närvarande om partsrelationer i Europa, samt individuell lönesättning.
-
Kronobergs starka röst rörande digitalisering har förvisso bytt till Linneuniversitetet men har hjärtat kvar nära patienterna med en klart digital krydda. Vi pratar om hälsodata, infrastruktur, standarder och lagstiftning - men på ett väldigt kreativt vis!
-
Den svenska kungamaktens etablering i Norrland kan beskrivas som en naturlig integration av en landsdel eller en kolonisering som med tiden fick svåra konsekvenser för urbefolkningen.
När Gustav Vasa etablerar kontroll över Norrland på 1500-talet behandlas samerna relativt väl – det fanns alltid en risk att samerna flyttar till Norge om skattetrycket blir för högt. När skattetrycket ökade för alla svenska undersåtar på 1600-talet, kom samerna att lida svårt av de ökade pålagorna. Samtidigt gjorde den religiösa ortodoxin det svårare för samerna att utöva sin traditionella religion.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Gunlög Fur, professor i historia vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har forskat om kolonialism i Nya Sverige samt Norrland.
Med rasbiologin på 1800-talet började samerna att allt mer betraktas som mindervärdiga och när sedvanerätten fick ge vika för äganderätten förlorade samerna kontroll över sina marker.
Bild: Olaus Magnus från Om de nordiska folken från 1555.
Musik: Jojk. Sveriges Radios folkmusikinspelningar. Hälsinglands- och Härjedalsresan 1960 Dokumentatör: Matts Arnberg Radiotjänsts ursprungliga produktionsnummer: MT 60/120:3:7 Creative Commons
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Gäst i detta avsnitt av Humpodd är Peter Aronsson, professor i historia och rektor för Linnéuniversitetet. Det blir ett samtal som tar avstamp i intresset för historia och dess betydelse för samhället på olika rumsliga nivåer. Vi får följa med på en personlig resa som speglar utvecklingen av Peter Aronssons olika forskningsintressen. Den börjar i … Fortsätt läsa Finbesök i Humpodd – En rektor och hans historia
- もっと表示する