Nimis Podcasts
-
Allt fler kulturarbetare protesterar mot regimen i Iran, jazzsaxofonisten Pharoah Sanders är död, och Darth Vaders röst ska bevaras med hjälp av AI-teknik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
En av de absolut mest kontroversiella svenska konstnärerna någonsin är död. Efter att under flera år levt under dödshot från radikala islamister dog Lars Vilks i en bilolycka nu i oktober. Vilks har i över ett decennium väckt starka reaktioner och känslor med sin konst, så även efter hans död. Det politiska partiet Nyans lyfter krav på att bränna ner hans konstverk Nimis. Moderna muséet får kritik för att inte vilja befatta sig med hans rondellhundsverk. Vilks envisades under sin livstid med att besöka och föreläsa i antimuslimska sammanhang, men hur såg egentligen Vilks syn på religion och religionskritik ut? Och är det verkligen förbjudet med bilder av profeten Muhammed inom både shia- och sunniislam? Detta och mer nagelfars av Jimmy Emanuelsson och David Westerberg i detta avsnitt av Nagelfararna.
Läs mer:
Niklas Orrenius, "Skotten i Köpenhamn: Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser"
-
Senare i höst var tanken att serien Yttrandefriheten och medierna skulle fortsätta, då bland annat med ett avsnitt med konstnären Lars Vilks. Men i söndags omkom Lars Vilks och två poliser i en trafikolycka på E4:an utanför Markaryd. Därför blir det nu istället ett fristående specialavsnitt med Lars Vilks i den här serien. I det berättar han om sitt liv, konstnärskapet, de två mest kända konstverken - Nimis samt teckningen av profeten Muhammed som rondellhund - hoten, religion, hans syn på yttrandefrihet och medierna. Liksom hur det i sin tur påverkar tryggheten.
-
Söndagen den 3 oktober 2021 omkom konstnären Lars Vilks och två poliser från hans personskydd i en bilolycka i Markaryd. I ett reportage från 2011 återvänder vi till ett av hans mest kända verk vedskulpturen Nimis.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lars Vilks var konstnären som gjort provokationen till sitt kännetecken.
Långt före Mohammedkarikatyrerna hamnade hans vedskulptur Nimis i Högsta Domstolen, men svartbygget på stranden i Skåne står fortfarande kvar.
Hur kan det komma sig att konst som anses olaglig ändå älskas av så många?
Den frågan söker Hedvig Weibull svar på i sitt kulturreportage ”Lars Vilks och kampen mot Nimis” från 2011.