Venstre Podcasts

  • Det har dykt upp ett foto från 80-talet på tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S), iförd luciakrona. Betyder det slutet för de svenska luciabråken?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dag leder Louise Epstein programmet med Johar Bendjelloul som bisittare.

    AI-författad pjäs
    Scenkonstgruppen Revet har låtit en AI skriva pjäsen "Nattygsbordet" åt dem. Hur ser slutsatserna ut - kan en dator ha en uppfattning om människans medvetande och hennes drömmar? Och kommer dramatik skriver av människor konkurreras ut inom kort av det textrobotar producerar? Gäster: Dan Andersson, regissör och Ellinor Jonsson, skådespelare.

    Ny mittenregering i Danmark!
    Efter en rekordlång regeringsbildning har Danmark fått en ny regering bestående av Socialdemokraterna, borgerliga Venstre och nystartade socialliberala Moderaterne. Frågan är bara om samarbetet kommer hålla? Gäst: Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark.

    Territoriebråk i karibiska havet
    Ögruppen San Andrés och Providencia, med kritvita stränder och turkost vatten, tillhör formellt Colombia även om den ligger närmare Nicaraguas kust. De två länderna har länge varit oense om vem som har rätt till ögruppen och det omkringliggande vattnet, och nu har ärendet hamnat i internationella domstolen i Haag. Hur ska det gå? Gäst: Ivan Garcia, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.

    Dessutom: hur ska man se på maktförhållandet mellan människa och schmipans, apropå händelserna omkring Furuviksparken? Och vad kan man dra för lärdomar av den urspårade julfesten på ett kryssningsfartyg där anställda från ett byggföretag slängde ut möbler i Östersjön?

    Programledare: Louise Epstein
    Bisittare: Johar Bendjelloul
    Producent: Olle Björkman

  • Louise undrar hur medlemsstaterna skulle reagera om ett återinträde skulle bli verklighet. Dessutom pratar vi om det annalkande valet i Danmark.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Storbritannien och EU

    Under helgen demonstrerade flera tusen personer i London för att Storbritannien ska gå med i EU igen. Demonstranterna hävdade att dagens problem i den brittiska ekonomin hänger ihop med att man lämnade unionen. I dagens program funderar vi över vad som skulle hända om demonstranterna skulle få sin vilja igenom, och om ett återinträde överhuvudtaget är en realistisk idé.

    Gäst: Olof Larsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

    Danska valet

    Om precis en vecka är det folketingsval i Danmark. Vad är det egentligen som står på spel här? Tillsammans med Sveriges radios danmarkskorrespondent, Samuel Larsson, försöker vi reda ut hur kommer det sig att Lars Løkke Rasmussen, som lämnade sitt gamla parti, Venstre, och startade ett nytt, plötsligt kan bli den som avgör allt.

    I dagens program undrar vi också om det kanske är dags för Augustpriset att införa lite fler tävlingsklasser?

    Programledare: Louise Epstein
    Bisittare: Thomas Nordegren
    Producent: Amanda Rydman

  • Ja om Finlands sak är vår på grund av vår gemensamma historia så är det under inga som helst omständigheter på så vis mindre, när det kommer an på Norge, med allt vad gäller atombomber till gud vet vad i bagaget, så därför kommer såklart en till synes inte så svältande Erna med en riktig "charmoffensiv"....

    " Erna Solberg varnar: Strömbråket kan stärka Putins krig
    Extremt höga elpriser är en del av president Putins hybridkrigföring mot västländer, enligt den konservativa ledaren Erna Solberg. Hon befarar att elprisbråket kan skapa osäk

    erhet om västvärldens stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland.
    – Innan kriget bröt ut i vinter var det en diskussion om ökade gaspriser i Europa kunde vara ett resultat av president Putins hybridkrigföring mot Europa, säger Solberg.

    - Vad menar du?

    – Att Putin och Ryssland har drivit upp krisen och priserna för att pressa Europa. Han har sett att här är vi utsatta, säger Solberg till VG.

    – Finns det en fara att stödet till Ukraina upphör till följd av folkligt missnöje med energipriserna?

    – Jag tycker att det har varit väldigt bra gensvar från EU på krisen i Ukraina. Men vi har också haft en annan diskussion här hemma, att höga elpriser inte handlar om Ukrainakrisen, utan om bland annat Acer och utländska kablar. Många har tagit upp gamla modeflugor och det skapar nu osäkerhet kring bakgrunden, säger hon.

    Putin som härjar

    Solberg är helt i linje med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som sa så här i partiledardebatten i Arendal :

    "Det är inte marknadskrafterna som orsakar förödelse - det är Vladimir Putin som orsakar förödelse i Europa."

    Men Solberg tillägger att elkrisen förvärras av vad hon kallar "en perfekt storm" i Europa:

    – Det blir en perfekt storm när en stor elexportör som Frankrike nu måste lägga ner delar av sin kärnkraft på grund av underhållsbehovet. Det sker samtidigt som sommarens torka och vattenbrist, säger hon.
    Kräver strömstöd

    Solberg och Høyre har kritiserat regeringen för att partiet inte fått godkännande för elstöd till näringslivet.

    Förra veckan besökte hon Jens Eides slakteri i Lillesand , som nu betalar en halv miljon kronor mer i månaden för el.

    – En lönsam verksamhet hade blivit olönsam på grund av elkrisen som har skapats av Vladimir Putins aggressiva krig mot Ukraina, sa Erna Solberg till Høyres riksdagsgrupp och centralregering på tisdagen.
    På tisdagen satt regeringen tillsammans med ledarna från LO och NHO för att diskutera möjliga modeller för ett sådant elstöd till företag. Solberg säger att hon inte har låst sig till ett särskilt upplägg utan att företagen borde få en signal om att pengar kommer.

    Varnar för "enkla lösningar"

    Men det konservativa partiet har samtidigt avvisat kravet från flera andra partier i stortinget att minska elexporten.

    Förslag som Rødt lade fram i april i syfte att minska exporten fick stöd från Frp, SV och KrF – men inte från Venstre som VG rapporterat om i en tidigare version av denna artikel.

    – Vi måste stoppa dem som försöker skapa rikspolitiska konfliktlinjer om detta. Det gäller de som lanserar enkla lösningar som att klippa kablar och andra snabba lösningar. Om man odlar sådana konflikter kan det bidra till politisk instabilitet som de som satt igång det här vill, säger Högerledaren till VG.

    – Kan det försvaga viljan i Europa att spendera enorma summor på Ukrainas krig, och så småningom återuppbyggnad?

    – Jag tror att människor i Europa kommer att vara villiga att betala till Ukraina. Se bara på de baltiska länderna. De har gett bort en enorm mängd militärt material till Ukraina. Och har samtidigt fått elpriser som ligger skyhöga över de norska. Men i de länderna vet man att kriget i Ukraina är ett krig som utkämpas för rätten för alla Rysslands grannländer att göra sina egna val, säger Erna Solberg."

    Djupa staten apologeterna intecknar sig verkligen på löpande band i dessa dagar...

    #CarlNorberg #DeFria

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Ja om Finlands sak är vår på grund av vår gemensamma historia så är det under inga som helst omständigheter på så vis mindre, när det kommer an på Norge, med allt vad gäller atombomber till gud vet vad i bagaget, så därför kommer såklart en till synes inte så svältande Erna med en riktig "charmoffensiv".... " Erna Solberg varnar: Strömbråket kan stärka Putins krig Extremt höga elpriser är en del av president Putins hybridkrigföring mot västländer, enligt den konservativa ledaren Erna Solberg. Hon befarar att elprisbråket kan skapa osäk erhet om västvärldens stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. – Innan kriget bröt ut i vinter var det en diskussion om ökade gaspriser i Europa kunde vara ett resultat av president Putins hybridkrigföring mot Europa, säger Solberg. - Vad menar du? – Att Putin och Ryssland har drivit upp krisen och priserna för att pressa Europa. Han har sett att här är vi utsatta, säger Solberg till VG. – Finns det en fara att stödet till Ukraina upphör till följd av folkligt missnöje med energipriserna? – Jag tycker att det har varit väldigt bra gensvar från EU på krisen i Ukraina. Men vi har också haft en annan diskussion här hemma, att höga elpriser inte handlar om Ukrainakrisen, utan om bland annat Acer och utländska kablar. Många har tagit upp gamla modeflugor och det skapar nu osäkerhet kring bakgrunden, säger hon. Putin som härjar Solberg är helt i linje med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som sa så här i partiledardebatten i Arendal : "Det är inte marknadskrafterna som orsakar förödelse - det är Vladimir Putin som orsakar förödelse i Europa." Men Solberg tillägger att elkrisen förvärras av vad hon kallar "en perfekt storm" i Europa: – Det blir en perfekt storm när en stor elexportör som Frankrike nu måste lägga ner delar av sin kärnkraft på grund av underhållsbehovet. Det sker samtidigt som sommarens torka och vattenbrist, säger hon. Kräver strömstöd Solberg och Høyre har kritiserat regeringen för att partiet inte fått godkännande för elstöd till näringslivet. Förra veckan besökte hon Jens Eides slakteri i Lillesand , som nu betalar en halv miljon kronor mer i månaden för el. – En lönsam verksamhet hade blivit olönsam på grund av elkrisen som har skapats av Vladimir Putins aggressiva krig mot Ukraina, sa Erna Solberg till Høyres riksdagsgrupp och centralregering på tisdagen. På tisdagen satt regeringen tillsammans med ledarna från LO och NHO för att diskutera möjliga modeller för ett sådant elstöd till företag. Solberg säger att hon inte har låst sig till ett särskilt upplägg utan att företagen borde få en signal om att pengar kommer. Varnar för "enkla lösningar" Men det konservativa partiet har samtidigt avvisat kravet från flera andra partier i stortinget att minska elexporten. Förslag som Rødt lade fram i april i syfte att minska exporten fick stöd från Frp, SV och KrF – men inte från Venstre som VG rapporterat om i en tidigare version av denna artikel. – Vi måste stoppa dem som försöker skapa rikspolitiska konfliktlinjer om detta. Det gäller de som lanserar enkla lösningar som att klippa kablar och andra snabba lösningar. Om man odlar sådana konflikter kan det bidra till politisk instabilitet som de som satt igång det här vill, säger Högerledaren till VG. – Kan det försvaga viljan i Europa att spendera enorma summor på Ukrainas krig, och så småningom återuppbyggnad? – Jag tror att människor i Europa kommer att vara villiga att betala till Ukraina. Se bara på de baltiska länderna. De har gett bort en enorm mängd militärt material till Ukraina. Och har samtidigt fått elpriser som ligger skyhöga över de norska. Men i de länderna vet man att kriget i Ukraina är ett krig som utkämpas för rätten för alla Rysslands grannländer att göra sina egna val, säger Erna Solberg." Djupa staten apologeterna intecknar sig verkligen på löpande band i dessa dagar... #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Varför har nya nationalkonservativa partiet Nye Borgerlige gått som en raket i opinionen i Danmark sedan valet 2019? Hesa Fredrik fyller 90 år, men vart ska man vända sig om tutan låter rosslig?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I år fyller Hesa Fredrik som används för att varna allmänheten vid större faror 90 år. När Louise var ledig i måndags lade hon märke till att Hesa Fredrik lät ganska klent. Vart vänder man sig om det är dåligt tryck i högtalarna? Och hur ser framtiden ut för Hesa Fredrik i en tid som blir allt mer digital? Håkan Marcusson, systemarkitekt på MSB har svar.


    Hundcoachen Fredrik Steen besöker studio, ihop med Lilla Nymo, för att lära Louise sina bästa knep när det gäller att kommunicera med hundar, men han berättar också varför det kan finnas en poäng med att bemöta problemhundar och barn med ADHD på samma sätt.


    Nyligen kom Danmarks Radios stora väljarundersökning och det händer spännande saker i det blåa laget. Liberala Venstre, som haft regeringsmakten vid flera tillfällen, har svårt att återhämta sig till forna nivåer, precis som invandringskritiska Dansk Folkeparti. Bättre går det bl.a. för nykomlingen Nye Borgerlige. Idag ska vi titta närmare på just Nye Borgerlige som gått rakt uppåt sen valet 2019.  Är det partiets vilja satsa på en mycket restriktiv invandringspolitik kombinerat med stora skattesänkningar eller handlar mycket om partiledaren Pernille Vermunds glamourösa framtoning i sociala medier? Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statsvetenskap Köpenhamns universitet reder ut.

    Programledare: Louise Epstein
    Bisittare: Thomas Nordegren
    Producent: Olle Björkman