Episoder
-
Dit is het verhaal van een schandalige kindersmokkel naar België. Van jonge kinderen die ontvoerd werden uit hun gezin in Congo, en als weeskindjes ter adoptie werden aangeboden. Ze leven nu al acht jaar in België, terwijl hun ouders in Afrika niet weten waar ze zijn, en alle contact voorlopig verbroken is. Het strafproces rond deze grootschalige adoptiefraude, waarin zelfs overheidsambtenaren een dubieuze rol speelden, nadert zijn ontknoping. In afwachting daarvan doet reporter Pieter Huyberechts het hele verhaal uit de doeken.
-
Het proces-De Pauw werd de voorbije week volop in de media gevoerd. In de omstreden Telefacts-reportage trad de vrouw van De Pauw uit de schaduw. In Het Nieuwsblad verscheen dan weer een getuigenis van een van de vrouwen die klacht indienden. Waarom wordt nu plots alles op straat gegooid? Zijn de kansen nu gekeerd? En wat als de beruchte geheime enveloppes toch geopend worden op het proces?
-
Mangler du episoder?
-
In het voorjaar van 2018 wordt Bjorn De Vrieze, een slagerszoon uit Schuiferskapelle, dood aangetroffen in zijn huis. Hij heeft een bizarre hoofdwonde, en op de plaats delict worden resten van een kruisboogpijl gevonden. Waar komt dat wapen vandaan? En waarom werd een brave, geliefde jongeman zo brutaal afgemaakt?
-
In december 2016 doet een West-Vlaamse jager een gruwelijke vondst. Temidden de velden, in een gracht in Geluwe, vindt hij een compleet verkoold lichaam. Het blijkt van een jonge, Aziatische vrouw. Wie is ze? En waarom moest ze sterven? Het onderzoek leidt de speurders uiteindelijk naar een onbesproken, jonge Vlaamse papa.
-
De kleine Ferre (8) uit Zwevegem werd in 2018 dood aangetroffen in een woonkamer die bezaaid lag met afval en flessen ether. Giftig spul, maar zijn mama was eraan verslaafd. De ether werd bij Ferre in al zijn organen teruggevonden. Opzettelijk toegediend door zijn moeder, meent het gerecht. Maar de vrouw zelf ontkent en beweert dat het een ongeluk was.
Cedric en Pieter komen ook nog eens terug op het vreemde proces rond de jeansbroekmoord, uit onze vorige podcast. Veel vragen bleven onverantwoord. Waarom werd de beschuldigde dan alsnog veroordeeld?
-
Bijna dertig jaar lang was de moord op Jules Bogaerts en zijn vrouw Jeanne Jacobs een gigantisch raadsel. Maar nu staat er toch een verdachte terecht: Alinda, hun achternichtje. Haar DNA zit op een jeansbroek die gelinkt kan worden aan de moord. Alinda zelf ontkent: "Die jeansbroek past me niet eens." Waar hebben we dat nog gehoord? In het legendarische proces van OJ Simpson uiteraard, dat ook volledig om een kledingstuk draaide...
-
In Antwerpen start het proces rond de moord op Steve Huypens, een garagist uit Schilde die in 2007 koudweg werd afgemaakt. Maandenlang waren de speurders er rotsvast van overtuigd dat de moord was gepleegd door Kevin, de toen 18-jarige zoon van Steve. Tot er plots een telefoontje kwam uit Duitsland, dat het onderzoek op zijn kop zette.
-
Op een zomerdag in 2016 ligt Luc Dams (56) levenloos op de oprit van zijn buurman. Zijn vrouw Marina komt nog toegesneld, maar Luc overlijdt direct. Door een messteek, récht in zijn hart. De dader: buurman Roger Putseys (70), met wie hij al jaren in ruzie leefde. “Terwijl Luc aan hun voeten lag te sterven, begonnen Roger en zijn vrouw over de zalm die in hun koffer lag.”
-
Negenentachtig is Clara Maes. Hoogbejaard dus, en toch moet ze vanaf maandag voor het hof van assisen verschijnen op verdenking van moord. Op haar boezemvriendin dan nog, de rijke weduwe Suzanne Thibeau (93). Nochtans: Clara en Suzanne waren zestig jaar lang buren en vriendinnen, en deden samen boodschappen. Waarom in godsnaam zou ze haar vriendin na al die jaren vermoorden?
Reporter Cedric Lagast trok naar Libramont, het dorpje diep in de Ardennen, waar het drama zich afspeelde. En waar de hele gemeenschap in de ban is van de vraag: heeft Clara de moord nu gepleegd of niet? -
Nu er bijkomend onderzoek komt in het proces-Sanda Dia, is de mediastorm even gaan liggen. Maar dat betekent niet dat de zaak stil ligt, integendeel. Achter de schermen woedt de strijd tussen de advocaten feller dan ooit. Reporter Pieter Huyberechts, die deze zomer de veelbesproken reconstructie van de zaak schreef, buigt zich over het juridische steekspel.
-
De raadkamer van Mechelen heeft deze week beslist om Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Hij zal er terechtstaan voor ‘belaging en digitale overlast’. Wat betekent dat juist? Waarom komt het na drie jaar toch nog tot een proces? En wat mogen we daarvan verwachten? Pieter en Cedric blikken vooruit naar een vreemd proces, dat geen van beide kampen eigenlijk echt gewild heeft.
-
Ze bewaarde hooguit honderd euro in een soepkom, en ze leefde in een bescheiden appartementje in Antwerpen. Waarom, in godsnaam, werd Leopoldine De Decker (76) dan overvallen in 2013? Heel haar appartement lag overhoop, de schilderijen waren verhangen, en de brave vrouw lag gekneveld en levenloos op de grond. Duidelijk een brutale roofmoord. Maar voor welk geld?
Veertien maanden lang was deze zaak een compleet mysterie voor de politie. Tot een doodsbange Vlaamse cafébaas zich meldde op kantoor, in het gezelschap van zijn mama.
We duiken in de zaak-Leopoldine De Decker, en het schimmige netwerk dat achter dit verhaal schuilt. En we blikken ook terug op het proces-Julie Quintens, dat nog bijna volledig verprutst werd door een loslippig jurylid. -
Julie Quintens (24), een lieve kapster uit Tienen, had geen vijanden. Toch werd ze op klaarlichte dag gewurgd in haar eigen huis. Een week lang was haar dood een compleet mysterie. Tot de politie via een knap staaltje speurwerk bij een verrassende verdachte uitkwam. In deze aflevering duiken we in de zaak-Julie Quintens, die berecht wordt voor het Hof van Assisen in Leuven. We blikken ook terug op het ophefmakende euthanasieproces rond de dood van Tine Nys, waar de drie artsen volledig werden vrijgesproken.
-
In het euthanasieproces in Gent, waar drie dokters terechtstaan na de euthanasie op Tine Nys, is veel commotie ontstaan. De advocaat van de zussen en broer van Tine, Fernand Keuleneer, moest donderdagochtend opstappen. Wat is er juist gebeurd? En welke invloed heeft dit op het verdere verloop van het proces? Een extra aflevering na een bewogen dag in de rechtszaal: “De mond van de voorzitter viel open.”
-
Was het een gifmoord? Of was het euthanasie? Die opvallende vraag wordt beantwoord in de zaak-Tine Nys. Drie dokters staan er terecht voor moord op een jonge vrouw. We reconstrueren de chaotische avond waarop Tine stierf. We onderzoeken wat er achter de schermen speelt tussen de topadvocaten op dit proces. En strafpleiter Sven Mary kijkt voor ons in zijn glazen bol: “Ik vrees dat de beschuldigden gaan dienen als kanonnenvlees.”
-
Bij de start van een assisenproces duiken onze misdaadreporters in het dossier, reconstrueren ze het onderzoek en leggen ze het verhaal van de beschuldigde op de rooster. Afspraak bij de start van elke spraakmakende zaak, op jouw favoriete podcastkanaal.