Episoder

 • Rondom de grote liquidatieprocessen Marengo en Eris spelen een trits andere strafzaken tegen verdachten die justitie aan Taghi linkt. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans knopen ze aan elkaar. ‘De achternaam Taghi is een soort vloek.’

  Volgens Paul Vugts en Wouter Laumans hebben de rechtszaken een aantal dingen gemeen. “Het gaat om een mix van zaken met zeer grof geweld, maar ook de manier waarop wordt gesproken over drugs en over ‘waggies’ en ‘hitters’."

  Vugts: “Het beleid van justitie is alles rond criminele samenwerkingsverbanden te strippen, de hele criminele machtsstructuur aanpakken. Met als eerste goede voorbeeld Ridouan Taghi.” In een groot deel van de zaken zijn dan ook familieleden van Taghi betrokken, zoals neef Anouar, en zijn oudste zoon Faissal.

  Laumans: “De naam Taghi is een soort vloek, het is een van de meest onderzochte families van Nederland op dit moment.”

  In de rechtbank in Arnhem speelt bijvoorbeeld een zaak rondom Aimane Taghi. "Zijn verweer is dat hij er met de haren wordt bijgesleept: 'ik ben er alleen voor mijn achternaam.' Maar als ze in de pgp-berichten kijken is er heus echt wel wat.”

  Verder in deze aflevering: de rol van het Poolse ‘uitzendbureau voor geweld’ van Krystian M., en het eigen verweer van Anouar Taghi.

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Bij de Amsterdamse recherche vertrekken in korte tijd een groot aantal ‘oude rotten’. Dat is zorgwekkend, zeggen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans in deze podcast, want daarmee gaat een schat aan parate kennis verloren.

  Paul Vugts: “Door strenge privacywetgeving is informatie over verdachten na een aantal jaar niet meer op te zoeken in de politiesystemen, daarom is het extra belangrijk dat er een soort collectief geheugen is. Sleutelfiguren hebben hele conflicten en misdaadgroepen in hun hoofd. Als die weggaan, nemen ze hun kennis mee.”

  Een deel van het capaciteitsprobleem wordt opgevangen door zijinstromers. Dat heeft voordelen, zoals het aantrekken van mensen die bijvoorbeeld goed zijn in data-analyse en zo het recherchewerk kunnen moderniseren, maar ook nadelen.

  Wouter Laumans: “Als je als agent eerst door de Warmoesstraat hebt gelopen en uiteindelijk carrière maakt en bij de recherche terechtkomt, dan heb je al veel gezien en kom je veel bekenden tegen. Als zijinstromer is alles nieuw. Het zegt niets over je motivatie, maar je hebt diezelfde bagage niet.”

  Vugts: “Het is wonderlijk en zorgwekkend dat wij soms worden gebeld door mensen uit de opsporing, met de vraag of wij nog weten hoe het zit.”

  Verder in deze aflevering: werkdruk, de eisen van de nieuwe generatie en de vraag welke baan nu leuker is, die van journalist of rechercheur.

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Mangler du episoder?

  Klikk her for å oppdatere manuelt.

 • Begin 2021 werd een pasgeboren baby in een vuilcontainer gevonden in Amsterdam Zuidoost. Wonder boven wonder overleefde het meisje. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts over de zoektocht naar haar ouders, de rol van Jeugdbescherming en de vondst van een tweede baby die alles deed kantelen.

  Lees hier het onderzoeksverhaal dat Wouter Laumans en Hanneloes Pen schrevenLees hier het vonnis van de rechtbankBreng hier je stem uit voor de Parool Misdaadpodcast voor de publieksprijs van de Dutch Podcast Awards

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Faissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, werd eind juli op verzoek van Nederland opgepakt in Dubai. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts vertellen in deze podcast over de problemen met zijn uitlevering. ‘Als je cynisch bent: gaat alles daar wel volgens de regels?’

  Twee jaar geleden werd een uitleveringsverdrag gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten, toch lijkt de uitlevering van verdachten sindsdien niet soepel te gaan.

  Laumans: “Er komt een zweem van corruptie bovendrijven, net zoals bij de uitlevering van maffiabaas Raffael Imperiale. Daar moest de Italiaanse minister van justitie persoonlijk naar toe met een verzoek om uitlevering, en op de foto etcetera, toen er al een verdrag lag. Het gaat dus niet zo makkelijk. Als je cynisch bent, kun je je afvragen: gaat alles daar wel volgens de regels?”

  Vanuit Dubai klinkt bijvoorbeeld bij uitleveringsverzoeken dat de termijn van 40 dagen om de strafzaak goed te onderbouwen niet wordt gehaald. Laumans: “Nederland zegt, deze crimineel willen wij graag hebben en zou de papierwinkel niet in orde hebben? In dit soort high profile zaken is dat heel onwaarschijnlijk. En dan begint het diplomatieke spel.”

  “Het hoofdprobleem: de staat moet zich aan diplomatieke mores houden, maar boeven kiezen het beste plekje en zijn weg. Er gaan verhalen dat criminelen zich nu ophouden in Rusland, ga daar maar eens even vragen of ze iemand willen oppakken. Dan zegt Poetin: hoe zit het met die hulp aan Oekraine?”

  Verder in deze aflevering: hoe er ook problemen zijn met uitleveringen met Turkije, waar ‘Bolle Jos’ Leijdekkers en zijn rechterhand Isaac B. werden opgepakt, en weer vrijgelaten. Vugts: “Bolle Jos schijnt veel te hebben moeten betalen om op vrije voeten te blijven. Dat zouden wij als corruptie bestempelen.”

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Krystian M., die volgens justitie via een smartphone op afstand de moord op Peter R. de Vries aanstuurde, lijkt een sleutelrol te spelen in veel meer strafzaken. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts over de Poolse connectie. ‘Hij lijkt wel een crimineel uitzendbureau voor geweld te runnen.’

  Ook in de strafzaak 26Woltz, waarbij justitie staffen tot zeven jaar eist voor vijf Polen die naar Nederland zouden zijn gehaald om hier ‘een Poolse maffia’ op te bouwen valt de naam van M. als opdrachtgever.

  Paul Vugts: “In al deze uitdijende strafzaken komen steeds puzzelstukjes boven. Het OM probeert niet alleen naar de uitvoerders te kijken, maar telkens een tree omhoog: wie was de tussenpersoon, en wie is de uiteindelijke opdrachtgever. Als de opdrachten van Ridouan Taghi komen, hoe is dat dan gegaan? Via Youssef Taghi en zijn neef Jaouad F. naar Krystian M.?”

  Volgens Laumans en Vugts draait het in deze zaken niet alleen om een straf, het gaat ook om waarheidsvinding. “Ook al krijgt Taghi al levenslang in Marengo, dan nog wil het OM het hele plaatje inkleuren.”

  Laumans: “Justitie en politie zijn in Nederland en het buitenland veel zaken aan’t rondbreien. Paul en ik verwachten een drukke herfst.”

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Al eind 2022 is een Amsterdammer aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op of het ontvoeren van kroonprinses Amalia. Maar ondertussen wordt zij nog steeds zwaar beveiligd. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans over de (on)mogelijkheid van het afschalen van de zwaarste beveiliging.

  Dat Amalia vanwege de dreiging zwaar wordt beveiligd en niet in haar studentenhuis in Amsterdam kan wonen, werd wereldnieuws. Een jaar later lijkt er, ondanks de arrestatie van verdachte Mohamad E. (40) weinig veranderd. Mohamad E. noemt de beschuldigingen zelf ‘krankzinnig en gestoord’.

  Wouter Laumans: “We zijn een jaar verder en in zware beveiliging leven is ingrijpend voor haar. Zij wordt straks ons staatshoofd, de jaren die zij nog onbekommerd kon doorbrengen als ‘gewone’ Nederlandse student worden haar afgenomen.”

  Paul Vugts en Wouter Laumans leggen in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast uit dat ze het begrijpelijk vinden dat alle alarmbellen afgingen, maar stellen ook de vraag: hoe schaal je die beveiliging weer af? En: hoe concreet is die dreiging eigenlijk?

  “Het probleem is: dit is de sectie ultrageheim. Je kan als journalist niet controleren of dit de enige info is waarom Amalia wordt beveiligd. Het zit achter een muur van staatsveiligheid.” Ook de link met Ridouan Taghi speelt mee. “De overheid schiet in kramp als er een link met Tagi gelegd kan worden.”

  “Wie wil de gene zijn die zegt: weet je wat Amalia we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college - en dan gebeurt er wel iets. Dat risicodenken is de angst die iedereen in de greep houdt.”

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De arrestatie van Weski, geen advocaten, nieuwe advocaten, de vraag om uitstel: het grote liquidatieproces Marengo, tegen Ridouan Taghi en 16 medeverdachten, sleept zich voort.

  De rechtbank zou op 20 oktober uitspraak doen, maar heeft dat voornemen laten vallen wegens ‘complexiteit’ van de zaak. Taghi heeft nieuwe advocaten, maar die willen uitstel om zich in te lezen en de kroongetuige zit ondertussen nog zonder verdediging. Iedere verdachte in de zaak heeft op zijn eigen manier belang bij duidelijkheid, maar dat blijft uit.

  Wouter Laumans: “Naast Ridouan Taghi en Saïd Razzouki staan in Marengo ook verdachten terecht voor betrekkelijk kleine vergrijpen, zoals het regelen van auto’s. Voor hen betekent die vertraging telkens dat ze geen duidelijkheid hebben over wanneer ze verder kunnen met hun leven opbouwen.”

  Paul Vugts: “Ook voor de kroongetuige moet het een keer eindig zijn, die gaat een keer naar buiten. Hij zit al sinds januari 2017.”

  “Er is 8 jaar tegen hem geëist, zijn advocaten rekenen op 6,5 jaar. Dat is dus ongeveer nu, maar er moet een vonnis zijn voor hij eruit kan.”

  Waarom beschuldigt Saïd Razzouki in zijn laatste woord kroongetuige Nabil B. ineens van een moord. Hoe zit het met de zaak tegen Weski, en maakt Taghi terecht bezwaar tegen zijn detentie-omstandigheden? Je hoort het in de nieuwste aflevering van de Parool Misdaadpodcast.

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid wil zwaardere maatregelen voor de bestrijding van georganiseerde misdaad. Ze heeft daarbij gekeken naar de Italiaanse aanpak van de maffia. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zetten daar hun vraagtekens bij. ‘Je moet niet denken dat harder straffen de oplossing is.’

  De minister wil bijvoorbeeld dat de straffen voor drugsdelicten omhoog gaan. Wouter Laumans: “Je moet niet denken dat harder straffen de oplossing is. De straffen zijn al heel stevig in Nederland. De rechtse regering heeft dit overigens deels zelf veroorzaakt, door arme wijken te verwaarlozen en buurtwerk kapot te maken.”

  Paul Vugts: “We hebben geen maffia, maar wel narcoterreur en enorme hoeveelheden cocaïne die hier binnen komen. Je moet niet denken: we gooien het maximum omhoog en dan wordt dat gevonnist. In al die zaken met onderschepte pgp-berichten zie je straffen van 9, 10, 12 jaar - dat doen rechters al, die gaan niet ineens zwaardere straffen opleggen.

  Hoe we niet alleen door een juridische maar ook door een economische bril naar de aanpak van drugshandel kunnen kijken, waarom de prijs van cocaïne historisch laag is en hoe de hele rechtsketen piept en kraakt, hoor je in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast.

  Reageren? Mail naar [email protected]

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Amsterdamse profvoetballer Quincy Promes is veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor een steekpartij, het OM verdenkt hem ook van de handel in cocaïne. ‘Het beeld wat naar voren komt is dat Promes tot aan zijn ellebogen in de coke zat,’ vertellen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans.

  Promes werd ten tijde van de steekpartij afgeluisterd door de politie omdat hij werd verdacht van de handel in cocaïne. Paul Vugts: “Over die steekpartij zei hij: ‘Het slachtoffer heeft geluk gehad, ik had hem in zijn nek willen pakken’. En: ‘als iemand problemen zoekt kan ik waarschuwen, de volgende keer krijgt hij kogels.’ Dat is echt onderwereldgedrag.”

  Wouter Laumans: “Hij was een rolmodel, hij komt uit een buurt waar jongens ervan dromen om rapper of topvoetballer te worden. Promes heeft het allerhoogste behaalt, en doet dan dit. Dat heeft de rechtbank hem zwaar aangerekend.”

  Als Promes naar Nederland komt, moet hij niet alleen zijn celstraf uitzitten, maar heeft dat ook grote financiële gevolgen. “Hij moet een schadevergoeding betalen aan zijn neef, hij is Ajax meer dan een miljoen aan transfervergoeding schuldig, en kan als hij schuldig wordt bevonden aan cokehandel ook nog een ontnemingsvordering verwachten.”

  Hoe dat precies zit hoor je in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast.

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Een groep jongens die op station Bijlmer een man in elkaar trapt en op het spoor duwt, een dodelijke steekpartij op een festival. De criminaliteit onder jongeren mag dan dalen, de hevigheid neemt juist toe, vertellen misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts in deze podcast.

  Paul: “Jongeren denken dat ze zich moeten bewapenen omdat ze onveilig zijn. Ze zijn bijvoorbeeld zelf weleens bedreigd.”

  Wouter: “Door hun leeftijd loopt zoiets vaak verkeerd af. Jongeren kunnen de gevolgen van hun daden niet overzien, de prefrontale kwab in de hersenen is gewoon nog niet volgroeid. De vernietigende gevolgen van zo’n messteek zijn nog niet doorgedrongen.”

  Paul: “ Deze jongens komen uit een omgeving waar drugs uithalen, vechtpartijen op de kermis en aanslagen op woningen de norm zijn. Ze zijn vaak wel op plekken al in beeld, bij de hulpverlening of op school. Er is altijd wel een signaal dat het niet helemaal lekker gaat.”

  Kan deze spiraal van geweld worden doorbroken en uit welke omgeving komen deze jongeren eigenlijk? Je hoort het in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast.

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Quincy Promes, Mohammed Ihattaren: met enige regelmaat raken voetballers verstrikt in kringen rondom zware criminelen. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts vertellen in deze podcast hoe de Amsterdamse politie jonge Ajacieden probeert te waarschuwen voor de gevaren van criminaliteit.

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Bolle Jos’ Leijdekkers staat met stip bovenaan het verlanglijstje van de Nederlandse opsporingsdiensten en geldt als extreem gevaarlijk. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts vertellen in deze podcast hoe de 31-jarige Brabander uitgroeide tot puissant rijke drugsbaron. ‘Hij heeft snel carrière gemaakt.’

  Meer weten? Lees dan dit profiel van 'Bolle Jos'.

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, is aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de criminele organisatie van haar cliënt die zich bezighoudt met drugshandel en witwassen. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts praten over haar aanhouding, haar staat van dienst en hoe nu verder?

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • In Amsterdam alleen al waren de afgelopen jaren honderden aanslagen op woningen, uitgevoerd met zwaar vuurwerk, flitspoeder en soms zelf beschietingen. Waarom neemt deze vorm van criminele druk zo toe, en is er wel iets aan te doen?

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Supercommando’ Sil A. staat in een geheimzinnig strafproces terecht voor de handel in wapens en drugs en vooral voor het lekken van zeer geheime informatie. Vorig jaar werd hij ook in verband gebracht met Ridouan Taghi. Wegens de rol van geheime diensten vindt het proces grotendeels achter gesloten deuren plaats, en dat zorgt voor een hoop vraagtekens. Wat was de rol van Sil A? En wat is er waar van het plan om Ridouan Taghi in Dubai te 'neutraliseren'?

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Vorig jaar vielen er 12 doden door geweld in Amsterdam, een laagterecord. We lichten er een opvallende zaak uit: de dood van Jane Johnson. Het lichaam van deze 65-jarige vrouw werd in een metalen kist in haar woning gevonden.

  Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts schrijven vaak over de georganiseerde misdaad, maar af en toe duiken ze in een moordzaak met opvallende achtergrond. In deze aflevering vertellen ze over een moordzaak van het afgelopen jaar die hen is bijgebleven, en de journalistieke dilemma’s die daar bij komen kijken. Kun je als journalist naar een begrafenis gaan? En wanneer publiceer je een identiteit van het slachtoffer?

  Schrijf je in voor de Misdaadnieuwsbrief: http://www.parool.nl/nieuwsbrief

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is dat er een wet moet komen voor kroongetuigen. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans vragen zich af of het Openbaar Ministerie dat wel een goed idee vindt. ‘Het OM verliest zo een hoop onderhandelingsruimte.’

  http://www.parool.nl/nieuwsbrief

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Hoe konden van kroongetuige Nabil B. zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum én vertrouwensman Peter R. de Vries onbeveiligd worden vermoord? Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts lazen de eerste versie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

  Wouter Laumans: “Dat er van alles is misgegaan rondom de beveiliging was al bekend, met het rapport is heel gedetailleerd. Als je dat allemaal onder elkaar ziet, dan blijft een vraag hangen: Hoe kan dit?! Het beeld dat je overhoudt is van overheidsinstanties die langs elkaar heen werken, die soms niet luisteren naar wat hen verteld wordt, en niet de dreiging die er hing goed hebben ingeschat.”

  Paul Vugts: “Het doel van het onderzoek is structuurfouten aan het licht brengen, en op te lossen. De hoofdlijn is: hoe vaak het misgaat met informatie, hoeveel verschillende clubjes er zijn, en hoeveel verschillende bevoegdheden waar informatie kan blijven hangen. Dat is in retrospectief, met de drie mensen die er niet meer zijn, hartverscheurend.”

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Opsporingsdiensten lazen vijf maanden mee met versleutelde berichten die criminelen elkaar stuurden via communicatiedienst Exclu. Dat leidde niet alleen tot tientallen aanhoudingen maar ook tot nieuwe inzichten bij de opsporingsdiensten. ‘Hun bancaire systeem staat los van de bovenwereld.’

  Paul Vugts: ‘Communicatie is het zwakke punt. Als jij drugs vanuit Zuid-Amerika naar Europa wil vervoeren, blijf je niet heen en weer vliegen. Je moet toch communiceren.’

  Wouter Laumans: ‘De echte winst van al deze berichten is dat je een soort blauwdruk krijgt van de georganiseerde misdaad in Nederland. Er zijn nu zo veel van dit soort services opgerold dat ze steeds beter die netwerken in kaart kunnen brengen. Ze kunnen bijna een soort Facebook van de onderwereld maken.’

  Wat ook steeds beter in kaart wordt gebracht: de geldstromen. ‘Ze hebben een eigen bancair systeem dat los staat van de bovenwereld. Wereldwijd worden boekhoudingen tegen elkaar weggestreept door brokers zodat er zo min mogelijk cash rondgaat.’

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Youssef Taghi, de neef en ex-advocaat van Ridouan Taghi, is veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor het in en uit smokkelen van berichten en voor het spelen van een sleutelrol in een criminele organisatie.

  Paul Vugts: "Dat de rechtbank dit voor het eerst aanmerkt als een criminele organisatie is heel interessant, want dat heeft ook consequenties voor de andere leden van deze organisatie, zoals twee zonen en een neef van Ridouan Taghi."

  Wouter Laumans: "Yousef Taghi heeft altijd gezegd: ik ben er ingetrokken, ik werd onder grote druk gezet, maar daarvan heeft de rechtbank gezegd dat ze dat niet zien. En: je bent er zelf aan begonnen."

  Dat hij advocaat is, en wist hoe zwaar de straf is die hierop staat, wordt hem zwaar aangerekend. Laumans: "De rechter zegt: Door jouw handelen heb je niet alleen jezelf in diskrediet gebracht, maar ook de strafadvocatuur, de hele rechtspraak. De maatschappelijke impact is echt groot."

  "Door de moord op Peter R de Vries is deze hele zaak in een stroomversnelling gekomen. Je hoort het vandaag niet maar dat hele stuwmeer aan emoties en druk van die moord zit hier wel onmiskenbaar achter."

  Support the show: https://www.kiosk.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.