Episoder
-
Hvilke værdier knytter sig til hvilke lyde og med hvilken effekt? Dagens udsendelse kortlægger hvordan forskellige lyde, vokaler og konsonanter bidrager til et helhedsindtryk i litteraturen, bilnavne og oversættelse af Shakespeare. Vi lægger hovederne i blød med forfatter og rektor på Forfatterskolen Ursula Andkjær Olsen, lektor i retorik på KU Hanne Smith Pedersen, oversætter Niels Brunse og sprogekspert fra Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen.
Vært Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Bølgerne går højt i dagens udsendelse hvor vi lægger fra kaj for at kortlægge hvilke udtryk der stammer fra dengang vi i stor stil drog ud på de syv verdenshave. Vi holder dampen oppe med søfartssprogets kaptajner:
Direktør for M/S Museet for Søfart Ulla Tofte, forfatter Carsten Jensen og sprogekspert Sabine Kirchmeier, fhv. direktør for Dansk Sprognævn.
Jeres vært er Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Mangler du episoder?
-
På denne absolut første dag af 2021 benytter vi muligheden for at kigge tilbage på det forgange år. Vi skal kigge på de begivenheder der definerede 2020 - igennem sproglige briller. Det gør vi med Ingrid Buch fra TV2Nord, Lea Korsgaard fra Zetland og Lars Trap-Jensen fra Dansk Sprognævn.
Jeres vært er Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Dagens program handler om hvad demens gør ved vores sprog. Thomas Bredsdorff har skrevet bogen "Tøsne og Forsytia" om sin afdøde hustrus forløb med Alzheimers. Sammen med hjerneforsker og radiovært Peter Lund Madsen taler vi om, hvordan sproget forandres hos demente og hvordan man bedst kommunikerer som pårørende.
Medvirkende: Thomas Bredsdorff, Forfatter. Peter Lund Madsen, Hjerneforsker. Lars Trap-Jensen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes.
(Sendt første gang 11. september). -
I dagens udgave af Klog på Sprog skal du ikke gøre andet, end at læne dig tilbage og fordøje gårsdagens strabadser. I dag er du nemlig i selskab med ord-ekvilibristerne Ole Rasmussen og Gorm Vølver og ordkløveren Line Pedersen. De vil sammen tage dig igennem ATS' fantastiske sprogunivers, Kåre Quists overleveringer og andre sproglige finurligheder.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. -
Vi kommunikerer mere gennem billeder end nogensinde før. Vi gør det både med venner og med fremmede - for det tillader de sociale medier i dag. Men hvad kan billeder, som ord ikke kan? Kan et billede virkelig sige mere end 1000 ord? Og hvad sker der, hvis man kombinerer billedet med tekst og hashtags? Det finder vi ud af i dagens udgave af Klog På Sprog!
Medvirkende: Lisbeth Thorlacius, lektor i Visuel kommunikation, RUC, Morten Boeriis, Lektor i Visuel kommunikation, SDU og
Thomas Hestbæk-Andersen, Direktør for Dansk Sprognævn.
(Sendt første gang 6. november). -
2020 lakker mod enden og traditionen tro kårer vi årets ord. I år har vi fundet på og brugt mange ord, vi i 2019 aldrig havde forestillet os vi ville komme i nærheden af. Sammen med Dansk Sprognævn, Anna Libak og Mette-Marie Nørlev kigger vi tilbage på de ord, der har domineret vores ordforråd i 2020 - og kårer årets ord 2020! Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk.
Vært: Adrian Hughes. -
Vuffelivov, Stærk tobak og Hvalen Hvalborg - vi kender dem alle, og vi har alle et forhold til Shu-Bi-Duas kæmpe sangkatalog. Men har du nogensinde dykket helt ned i de sproglige fænomener, som Shu-Bi-Dua igennem årene har leveret? Det gør vi i dag i Klog på Sprog! Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på klogpaasprog@dr.dk. Vært Adrian Hughes.
-
Får du sommetider breve og beskeder i E-boks, der ikke er til at forstå? Synes du også, at det er svært at regne ud, hvorfor det er en opfordring og ikke en ordre, når Mette Frederiksen siger, at alle mink skal aflives? Og tager du også dig selv i at sige såfremt i stedet for hvis eller samtlige i stedet for alle? Så er du ikke alene. I dag i Klog på Sprog taler vi om, hvorfor vi selv og politikkere bruger det indviklede kancelli-sprog, selvom det er svært at forstå.
Medvirkende: Huxi Bach, journalist og satiriker, Per Helge Sørensen, fhv. embedsmand og historiefortæller og Eva Skafte Jensen, Seniorforsker Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes. -
Økonomi er et tema, som kun de færreste kan komme udenom i dagens Danmark. Alligevel er det, for det fleste af os, et helt fremmed sprog at navigere i. Hvad betyder det, at der er negativ rente på indlånskonti, og hvornår har du sidst omprioriteret dit lån? Er det nemmere, hvis vi snakker om bidder af kager eller skuder på kurs mod afgrunden? Det undersøger vi i dagens udgave af Klog på Sprog, når vi kigger nærmere på økonomiens sprog og metaforer.
Medvirkende: Lars Rhode, nationalbankdirektør, Casper Schrøder, økonomikorrespondent på DR og Sabine Kirchmeier, fhv. direktør for Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes. -
Du har helt sikkert hørt Mette Frederiksen snakke på et eller andet tidspunkt i løbet af 2020. Men hvilke retoriske kneb benytter Mette Frederiksen sig egentlig af, når hun skal lukke landet ned, præsentere hjælpepakker og åbne folketinget? Det vil vores gæster hjælpe os med at besvare i dag. I dag undersøger vi, om Mette Frederiksens retorik er populistisk - både når det gælder tiden før og tiden med corona - og i så fald om det er en negativ ting.
Medvirkende: Jakob Esmann, cand.mag. i retorik, Villads Andersen, fhv. taleskriver for Mette Frederiksen, Thomas Hestbæk-Andersen, direktør Dansk Sprognævn. På telefon: Lisa Storm Villadsen, professor i Retorik ved KU.
Vært: Adrian Hughes. -
Afspejler ordbogen det samfund vi lever i? Er et fjernsyn stadig kasseformet, og har et komfur noget at gøre med ild? Ordbøger og opslagsværker er vores adgang til en fælles forståelse af sproget - og måske også af verden. Men hvordan sikrer vi, at opslagsværkerne forholder sig neutralt og objektivt til det, de beskriver? I anledningen af opdateringen af Den Danske Ordbog d. 13/11 2020 inviterer Klog på Sprog dig med ind i opslagsværkernes maskinrum - og vi bliver klogere på hvordan opslagsværker og ordbøger redigeres i dag.
Medvirkende: Maria Bilde, redaktør og konsulent ved Den Store Danske, Sanni Nimb, seniorredaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab og Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes. -
Forholdet mellem kønnene er ude i det største stormvejr siden kvindernes valgret i 1915. Vidnesbyrd om seksuelle krænkelser fyger gennem medielandskabet.
I dagens program ser vi på, hvordan hvordan den seneste Metoo bølge forsøger at gøre op med en underliggende antagelse om, at kvinder ikke har samme rettigheder som mænd, og hvordan kønsstereotyper og forskelsbehandling af kønnene er indlejret i vores sprog.
Medvirkende: Iben Hendel Philipsen - talsperson for den danske afdeling af Everyday Sexism Project, Marie Maegaard - forsker i sociolingvistik, Sabine Kirchmeier - sprogkonsulent og tidligere direktør i Dansk Sprognævn, Lisa Storm Villadsen - professor i retorik. -
Mange opfatter tegneserier som fjolleri for børn, men Asterix, Tintin og Anders And har meget mere på hjerte end at jonglere med bautasten og glide i bananskræller. Derfor er det afgørende, hvordan de oversættes. Læn dig tilbage og bliv klog på oversættelser af tegneserier.
Medvirkende: Søren Vinterberg, oversætter, Niels Søndergaard, oversætter, Henrik Lorentzen, seniorforsker ved Det danske Sprog- og Litteraturselskab, François-Eric Grodin ,oversætter og Jokum Rohde, forfatter og dramatiker.
Vært: Adrian Hughes. -
"Tak for mad, may I leave the table?" For et barn der vokser op i et tosproget hjem, er der intet usædvanligt i at blande to sprog i én sætning. Men hvordan påvirker det børns sprog at jonglere mellem et, to måske endda flere sprog? Mister de evner på det ene, fordi de bruger energi på et andet? I dag bliver vi klogere på tosprogethed!
Medvirkende: Saeid Imanilasaki, far til to-sproget datter - Anders Højen, forsker i to-sprogethed - Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent og tidl. dir for Dansk Sprognævn og Navid Ghobishi, tidl. pædagog i sprogklasse ved Lille Værløse Skole.
Vært Adrian Hughes. -
Alle gamer, eller alle kender én der gamer. Altså spiller computerspil. Men hvordan snakker man med hinanden, når man spiller computerspil? Og kan udbyttet af et computerspil overhovedet måle sig med den livserfaring og -oplysning, man kan få gennem litteratur?
I denne uge udkom en ny gamer-ordbog, så vi stiller skarpt på, hvordan gamere kommunikerer med hinanden.
Medvirkende:
Sara Sadiq Frost, journalist, TV- Radio- og Youtube-vært.
Tobias Cadin Borup, Forfatter og pædagog.
Lars Trap-Jensen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes. -
Hvad kan man skrive børnebøger om? Kan man fx skrive om døden, skilsmisser og familiemønstre? Der findes børnebøger om alt. Men i hvilket sprog skal man skrive dem?
I dag ser vi på hvad bøger til børn handler om og hvilket sprog de bliver skrevet i.
Medvirkende: Kim Fupz Aakeson, forfatter. Gro Johanne Vase, børne- og ungdomsbogsanmelder. Henrik Lorentzen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært Adrian Hughes. -
Når vi skal forstå naturen har vi en tendens til at give dyr og planter menneskelige egenskaber. Antropomorfisme, altså at man giver dyrene en menneskelig form, er et værktøj naturformidlere ofte griber til, men hvornår går der for meget Disney i den?
Det er en af de sproglige overvejelser naturformidlere gør sig, når de skal fortælle om den natur, der omgiver os alle sammen.
Medvirkende: Vicky Knudsen, biolog. Sebastian Klein, TV-vært og naturformidler. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Vært Adrian Hughes. -
Skeletterne vælter ud af skabet og den danske mediebranche må i den grad gribe i egen barm når det drejer sig om sexisme på arbejdspladsen. Adskillige kvinder står nu frem med historier om en kultur, hvor upassende sprog er en fasttømret del af at gå på job. Klog på Sprog tager debatten om hvordan vi kommer det sexistiske sprog til livs. Medvirkende: Lene Stavngaard, National chef Sex & samfund. Katrine Blauenfeldt, blogger. Lars Trap-Jensen, redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes. -
Hvis du har en telefon eller en internetforbindelse er du helt sikkert stødt på fænomenet "memes", der kort fortalt kan beskrives som en lille fortælling bestående af et billede i samspil med en kort tekst. I dag ser vi på hvad memes kan og hvordan de bliver brugt til at kommunikere i en digital virkelighed.
Medvirkende: Maya Tekeli, Journalist, Frederik Kulager, Journalist, Henrik Lorentzen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes. - Se mer