Episoder

 • Det var en af de mest omtalte skandaler i 2018, da vognmandsfirmaet Kurt Beier A/S fik kritik for at have indlogeret en gruppe filippinske og srilankanske lastbilchauffører under det, der blev kaldt "kummerlige" og "usle" forhold i en "slumlejr" omgivet af pigtråd i udkanten af Padborg i Sønderjylland. I dag er der så blevet rejst tiltale i sagen - og krav om fængselsstraf.
  En dansk fremmedkriger blev i går anholdt i Københavns Lufthavn. Der er tale om en 22-årig kvinde med dansk statsborgerskab - og hun blev altså i går sigtet for at fremme en terrororganisations virke eller forsøg på samme, for at lade sig hverve til eller begå terror eller at medvirke til samme.
  Dagens sommertema handler om Sverige og den forkætrede måde svenskerne har forsøgt at håndtere corona-virus på. Langt flere svenskere, end både danskere og nordmænd, er døde med Covid-19. Den største forskel på myndighedernes strategi i Sverige er, at de fravalgte en nedlukning af samfundet. Har den svenske vej været en kæmpe fejl - eller bare en anden vej?
  Mette Vibe Utzon er dagens vært, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Australiens næststørste by befinder sig meget muligt i en anden bølge af corona-epidemien. I hvert fald har et nyligt udbrud af smitte i Melbourne betydet, at myndighederne har besluttet at lukke byen ned for dens omkring 5 millioner indbyggere de næste seks uger. Vi får en rapport fra byen.
  Vælgerne har mistet troen på Dansk Folkeparti og det er formand Kristian Thulesen Dahls skyld, lyder det kontant fra DF'eren Hans K. Sønderby fra Esbjerg. Thulesen Dahl bør overlade tøjlerne til Morten Messerschmidt, lyder det fra byrådsmedlemmet. Analyse af Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl i stormvejr.
  Dagens tema handler om kampen om olien. Der bliver kæmpet om olien ude i verden, hvor priskrig mellem Rusland, Saudi Arabien og USA har skabt et turbulent marked. Også herhjemme bliver der kæmpet om olien. Et borgerforslag om at stoppe næste udbudsrunde af oliejagten i Nordsøen er i gang. Danmark kan ikke både være et grønt foregangsland og samtidig hive olie op fra undergrunden.
  Karen Hjulmand er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Mangler du episoder?

  Klikk her for å oppdatere manuelt.

 • Med 94.604 ansøgere til de videregående uddannelser er tendensen til faldende ansøgere vendt. Men de unge, der lige har fået studenterhuen på, har mod forventning ikke aflyst sabbatåret. Det viser tal, som Orientering har fået.
  Efter tre år på præsidentposten med dalende folkelig opbakning er Emmanuel Macron klar til at genopfinde sit politiske projekt. Der er brug for en ny vej tilpasset de internationale omvæltninger og de kriser vi oplever, skrev Macron i aftes på Twitter. Vi ser nærmere på den nye franske regering.
  For 30 år siden løb olietankeren Exxon Valdez på grund i Prins Williamstrædet ved Alaska og 45 millioner liter olie forårsagede en massiv forurening. Lige nu ligger tankskibet Safer med næsten fire gange så meget olie og ruster op ud for Yemens kyst. En katastrofe uden lige venter forude.
  Dagens sommertema handler om den fortsatte konflikt mellem Kosovo og Serbien, hvor der alligevel kan være en løsning på vej.
  Mette Vibe Utzon er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Skal du på ferie i Europa? Vi giver dig de næste par søndage, den bedste rejsevejledning du kan forestille dig. For hvad skal du egentlig forberede dig på, når du tager til for eksempel Spanien? Er barerne åbne- skal du have en maske på? Har folk lyst til du kommer? Vi sætter fokus på kødindustrien som i flere europæiske lande er blevet epicentre for Corona-udbrud, fordi den ofte udenlandske arbejdskraft bor og arbejder under kummerlige forhold. Og så ser vi på EU's plan for genopretning af økonomien gennem to par unge øjne. Planen er døbt "Next generation EU" men kan den nye generation se sig selv i planen? Og har de unge haft noget at skulle have sagt?
  Vært: Marianne Skovlund.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Louise har under corona-krisen kørt rundt og opsøgt socialt udsatte. Hun fortæller, at corona har presset de i forvejen hårdt prøvede socialt udsatte endnu længere ud: "Ofte taler dem jeg møder ikke med andre end mig. Det skærer i hjertet". Mød Louise i Orientering. Hos Røde Kors er netop ensomhed på dagsordenen og i denne uge afsluttede man en række folkemøder, som skal munde ud i en social vaccine mod corona. Vi taler med generalsekretær Anders Ladekarl om, hvordan man laver en vaccine mod ensomhed.
  Verdens to første energi-øer med havvindmøller er planlagt ud for Bornholm og i Nordsøen, men på Bornholm er en lokalt folkeejet kystnær havvindmøllepark tættere på at kunne flyve snart . Hvordan passer de folkelige initiativer sammen med storskala-projekterne? Desuden tager vi et glas skummende fadøl på en nyåbnet britisk pub, og fejrer Fourth of July på en noget utraditionel måde i Washington DC.
  Vært: Karen Hjulmand.

 • Sidste år angreb den 21 årige højreradikale racist Philip Manshaus en moské i Norge. I de seneste måneder han den danske terrorforsker Anja Dalgaard-Nielsen stået i spidsen for en udredning om politiets rolle i sagen. Evalueringen viser blandt andet at efterretningstjenesten var blevet advaret om Manshaus på forhånd. Vi taler med hende om hvad myndighederne kan lære af sagen.
  Debatten om drabet på en dansk-afrikansk mand på Bornholm fortsætter. Og det samme gør mediernes opmærksomhed. Journalist hos Information Sebastian Abrahamsen tegner et portræt af de to sigtede og af et miljø, der lever et stille liv på solskinsøen Bornholm.
  Både privatpersoner, virksomheder og offentlige organisationer er blevet snydt og bedraget af Corona-svindlere i løbet af foråret og forsommeren. Siden marts har politiet modtager over 250 politianmeldelser om it-relateret Corona-svindel, viser nye tal. Vi ser nærmere på, hvordan svindlen er foregået.
  Dagens tema handler om retten til at fiske i nogle af de meget fiskerige havområder i Nordsøen og den engelske kanal. Briterne vil fremover selv have råderetten til fiskene efter Brexit, mens en række eu-lande, heriblandt Danmark, har en stor interesse i at få en aftale med briterne.
  Mette Vibe Utzon er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Flere mænd bliver afpresset, efter at de er blevet lokket til at smide tøjet foran web-kameraet. Sidste år modtog Rigspolitiet 20 af den type anmeldelser. Tallet for i år er allerede over 60.
  De første er blevet anholdt i Hong Kong efter, at den kontroversielle sikkerhedslov trådte i kraft forleden. Men den selvopløste demokratibevægelse har ikke mistet modet endnu. "Vi bliver ved med at kæmpe" siger en fremtrædende demokratiforkæmper til Orientering.
  I 2014 blev den daværende spanske konge Juan Carlos tvunget til at træde tilbage på grund af en korruptionssag. Siden har hans søn, den nuværende konge Felipe den 6., forsøgt at lægge afstand til faren og genrejse kongehusets omdømme i befolkningen. Men nu er han selv kommet i søgelyset for korruption. Dagens tema er om grænselandet mellem Danmark og Tyskland i dag.
  Louise Windfeld er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Benjamin Netanyahu, Israels ministerpræsident, siger nu, at den to-statsløsning som verden, siden Osloaftalen i 1993 har støttet og med alle midler opfordret israelere og palæstinensere at nå frem til siden krigen i 1967, er illusorisk, det, Trumpplanen forelægger, er en løsning, der tager højde for den reelle situation, og inkluderer alle de israelske bosættelser og størstedelen af Jordandalen i Israels suverænområde. Hanne Foighel analyserer fra Tel Aviv.
  Hvis ikke det var for corona, var den forlængst gennemført, altså forfatningsafstemningen, som skal holde Putin ved magten helt frem til år 2036. Men i dag stemmer russerne så. Udlandsredaktør på Weekendavisen Anna Libak analyserer situationen i Rusland, der reelt kan gøre Putin til livstidspræsident i Rusland.
  Dagens Sommertema handler om, hvad Corona pandemien har gjort ved økonomien, både lokalt og globalt, for der er ingen tvivl om, at Corona-virusset har sendt verdensøkonomien ned i et dybt hul, skabt tumult på aktiemarkedet, og ført til massefyringer. Herhjemme plejer vi at tjene milliarder på udenlandske turister, men mange af de penge, kan vi godt skyde en hvid pind efter. Ole Hall har tilrettelagt 55 spændende minutter om økonomi og corona.
  Vært er Mette Vibe Utzon og Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Kinas parlament har natten til tirsdag dansk tid enstemmigt vedtaget en omstridt national sikkerhedslov for Hongkong. Med loven bliver det muligt at slå hårdt ned på de demonstranter i Hong Kong, der er kritiske over den politiske udvikling i Hong Kong.
  Lige nu opholder flere hundrede uregistrerede migranter sig her i Danmark. De bor på gaden i de store byer og lever primært af at samle flasker. En ny rapport har stillet skarpt på, hvordan deres livsvilkår er her i Danmark. De har blandt andet mange helbredsudfordringer, da de kun kan få hjælp til akutte problemer. Og deres vilkår er kun blevet forringede under coronakrisen.
  Landstræner for det danske herrefodboldlandshold, Kasper Hjulmand, ønsker et opgør med spilreklamer i forbindelse med fodboldkampe. Spillerforeningen har ikke en politik på området, men et medlem af bestyrelsen stiller sig frem og anerkender, at spilreklamerne har taget overhånd.
  Karen Hjulmand er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Når de studerende på landets videregående uddannelser skal tilbage på skolebænken efter sommerferien, kan de forvente, at dele af deres undervisning stadig kommer til at foregå online. Og det kan komme til at gå ud over kvaliteten af undervisningen. En rundspørge, som DJØF har fortaget blandt deres medlemmer på de videregående uddannelser, viser, at 71% mener, at den online undervisning, som de har modtaget under corona-nedlukningen, har været dårligere end den undervisning, de normalt modtager, når de er fysisk tilstede på universiteterne.
  Vi skal til Frankrig, hvor der i går blev holdt kommunalvalg, og på grund af en kombination der hedder Corona og politikerlede, var valgdeltagelsen meget lav. Faktisk valgte kun 40,5% af franskmændene at afgive deres stemme, og den lave valgdeltagelse var med til at kaste lys over nye politiske mønstre i Frankrig, hvor der var fremgang til de Grønne og socialisterne og lussinger til præsident Macrons borgerlige liberale parti, La Republicque en marche.
  I dag mandag starter vi også Orienterings sommertemaer, der vil køre hver dag i timen mellem 17 og 18 de næste uger frem. Og i dag sætter vi fokus på klimaet og spørger: Hvor meget vil Regeringen den grønne omstilling?
  Med to epokegørende energiøer med havvindmøller, nye anlæg, hvor strøm fra vindmøller tilsat CO2 omdannes til flydende brændstof til lastbiler og senere fly. Vi skal sortere affald i flere spande og bruge meget mindre plastik. Olie-og gasfyr er snart en saga blot. Klima- og energiminister Dan Jørgensen remsede op.
  Et flueben ved det første punkt i regeringens forståelsespapir med sine støttepartier, og nu kan der holdes sommerferie uden bekymring for, om de radikale vil vælte regeringen pga. for lave klimaambitioner.
  Karen Hjulmand er dagens vært og Erik Weir redigerer 2 timers Orientering.
  www.dr.dk/orientering

 • På onsdag overtager Tyskland formandskabet for EU. Kansler Merkel mener, at konsekvenserne af coronakrisen er så alvorlige, at hele EU's eksistens er truet. Derfor vil hun gøre op med årtiers tysk sparepolitik og lukke op for den tyske tegnebog. Forude venter en sommer, hvor stats- og regeringscheferne skal lægge arm, ikke kun om coronahjælp til Sydeuropa, men også om EU's budget for de kommende syv år.
  Vi skal også til valg. I Polen er der i dag præsidentvalg, hvor løbet er tæt mellem den siddende præsident Andrzej Duda og hans udfordrer, Jaroslaw Kaczynski, og i Frankrig er der spænding om hvordan præsident Macrons parti vil klare sig ved dagens lokalvalg.
  Vært: Louise Windfeld-Høeberg.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.
  Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

 • Tænketanken Justitia har evalueret regeringen og Folketingets håndtering af Corona-krisen og kritiserer blandt andet regeringen for lukkethed og for at gå for langt i flere situationer. Vi tager diskussionen med rapportens forfatter og Socialdemokratiets retsordfører.
  Under coronakrisen har coronaforskningen haft højeste prioritet, mens resten af forskningsverdenen har stået mere eller mindre stille. Forskere har været sendt hjem fra arbejde, og nu risikerer man helt at forskning går tabt, fordi deres ansættelser udløber, og der ikke umiddelbart er sat penge af til at forlænge dem.
  WHO udpegede i går Sverige som et særligt risikoland, når det gælder spredning af smitte med Coronavirus. Andre er Azerbajdjan, Moldova, Nordmakedonien, Ukraine og flere andre lande i det østlige Europa,
  I dag kom svaret fra den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell, og han mener, WHO fejlfortolker situationen i Sverige.
  Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • Flere og flere syge og skadelidte danskere, der modtager udbetalinger for tabt erhvervsevne, bliver overvåget af deres pensionsselskab. Overvågningen foregår f.eks. i det offentlige rum, hvor detektiver skygger folk, mens de handler ind eller henter børn i børnehaven, men det foregår også på nettet, hvor pensionsselskaberne holder øje med, om folks livsstil og aktivitetsniveau svarer til deres skavanker. Men her er overvågning gået for vidt. Det siger nu en række politikere på Christiansborg.
  Luftfartsselskaberne har tabt milliarder af kroner, fordi flytrafikken er styrtdykket under corona-krisen. Men i dag blev et flertal i Folketinget enige om en målrettet hjælpepakke, der skal redde nødlidende luftfartsselskaber fra at gå konkurs. Samtidig valgte ledelsen i danske Jet Time at gennemføre en historisk stor fyringsrunde, fordi passagererne er blevet væk.
  I Libyen bliver arbejdsvilkårene for humanitære organisationer sværere og sværere efterhånden som kampene i borgerkrigen intensiveres. Vi får besøg i studiet af en dansk hjælpeorganisation, der blandt andet forsøger at fjerne landminer, samtidig med at de må beskytte sig mod både corona-smitte og de stridende parters våben.
  Mette Vibe Utzon og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • Pensionsselskaber bruger i stigende grad detektiver til at overvåge kunder. Mange har en forsikring mod tabt erhvervsevne - løbende udbetalinger pga. kronisk sygdom eller ulykker. Men hvis pensionsselskaberne mener, at deres kunder snyder, så kan de vælge at sætte detektiver til at observere kunderne. Det er ikke ulovligt, men det er heller ikke i orden, mener Forbrugerrådet.
  Et stigende antal lønmodtagere tegner ekstraforsikringer, fordi de synes, dagpengene er blevet for små. Og det har fået 333.000 lønmodtagere til at lave en ekstraforsikring oven i den gængse arbejdsløshedsunderstøttelse.
  Den historie fortæller netmediet A4 i dag på baggrund af tal fra forsikringsselskaberne. Men er private ekstra dagpengeforsikringer usolidariske eller naturlig udvikling, spørger vi i dagens Orientering.
  Europæerne er kritiske overfor EU's håndtering af Corono-krisen, men ønsker sig samtidig mere europæisk samarbejde. Det er en af konklusionerne i en stor undersøgelse, af hvordan europæernes politiske holdninger er blevet påvirket af Corona. Vi dykker ned i resultatet.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktøren.
  www.dr.dk/Orientering

 • En voldsomt omstridt bog udkommer i dag, trods ihærdige forsøg fra Donald Trump på at stoppe den. Det er USAs tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, der i bogen kalder Trump "rystende u-informeret" og beskriver, hvordan hans tidligere chef konsekvent sætter egne interesser over USAs. Vi ser nærmere på bogen og dens effekt på valgkampen. Lektor Niels Bjerre Poulsen fra SDU analyserer bogen, og fra Washington fortæller DR's korrespondent Steffen Kretz om de første reaktioner på bogen, der blev frigivet netop i dag.
  I Malawi skriver de i dag historie: Det lille land i det sydøstlige Afrika afholder omvalg til præsidentposten.
  Det sker efter, at landets forfatningsdomstol erklærede sidste års valg ugyldigt på grund af valgsvindel.
  Den dom har givet genlyd over hele kontinentet, og demokratibevægelser hylder dommerne for at sætte foden ned og kræve, at valg skal afholdes eftergældende regler.
  Politiske ledere i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland har i dag besluttet at lukke Gütersloh-området ned, i alt omkring 350.000 mennesker, som følge af stort coronaudbrud på et stort slagteri i byen. Vi skal en tur til Tyskland og høre, hvordan tyskerne griber en sådan nedlukning an og hvilke konsekvenser det har for området?
  Værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen.
  Erik Weir redigerer dagens udsendelse.
  www.dr.dk/orientering

 • Alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige står bag en ny klimaaftale, der blev aftalt i nat. Med den får Danmark bl.a to energiøer med havvindmøller og et milliard-stort tilskud til det grønne brændstof Power-to-X. Det er første del af den klimahandlingsplan, der skal føre til målet om at skære 70 procent af de danske CO2-udledninger i 2030. Det kigger vi på i dagens Orientering, hvor vi også kigger på, hvem der skal betale de kommende CO2-afgifter. Og så spørger vi Tommy Ahlers: Hvor grøn er Venstre blevet?
  Det var med den cubanske version af pomp og pragt, at en gruppe cubanske læger og sygeplejersker 9. juni vendte hjem til Havana efter at have være udstationeret i Italien, hvor de havde deltaget i kampen mod covid-19. Men nu forsøger en gruppe republikanske politikere i USA at forhindre de cubanske læger i at rejse ud i fremtiden og gøre tjeneste internationalt. De amerikanske politikere vil indføre sanktioner mod alle lande, der skriver kontrakt med Cuba om udstationering af sundhedspersonale, og det kan få konsekvenser for en lang række lande i Latinamerika, Afrika og Asien.
  Og så har vi meget om afslutningsdebatten i Folketinget, hvor Venstre med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen, lægger et massivt pres på regeringen. De tiltag, som regeringen har gjort i forbindelse med Corona pandemien, har reelt sat Danmark tilbage i forhold til den internationale konkurrence og samhandel, hævder Ellemann-Jensen. Hør hvad Mette Frederiksen svarede. Analyse i studiet.
  Karen Hjulmand og Søren Carlsen er værter.
  Erik Weir har redigeret.
  www.dr.dk/orientering

 • Hvor der er penge er der også svindlere. Det er noget EU har måtte sande på den hårde måde. Hvert år bliver milliarder af EU midler misbrugt, og der vil helt sikkert komme mere svindel, når den store Corona genopretnings fond bliver vedtaget. Er EU systemet rustet til at opdage den svindel? Vi taler også om, hvorfor det tilsyneladende haster med at få vedtaget fonden. De mange penge kan alligevel ikke blive udbetalt med det samme. Der skal først skrives ansøgninger og sagsbehandles. Den slags tager tid. Så hvorfor haste beslutningen igennem? Vi er også med til valget i Serbien. Det første valg efter Corona pandemien brød ud. Mange frygter for valgsvindel. Vores reporter er med lokale valgobservatører på arbejde.
  Vært: Marianne Skovlund.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Europas første parlamentsvalg i coronatiden bliver afholdt i Serbien i morgen søndag. Men valget er ikke kun kontroversielt, fordi borgere skal ud og stå i kø midt i en pandemi - oppositionen boykotter det nemlig og kalder Serbiens siddende regering for autoritativ og antidemokratisk. Vi er med på gaden i Beograd.
  USA har trukket 8600 soldater ud af Afghanistan siden februar, men Taliban fortsætter sine angreb. Alene i sidste uge foretog de 222 angreb på sikkerhedsstyrker og civile. Vi får en analyse af situationen.
  Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

 • Tidligere justitsminister Søren Pind blev i dag afhørt i Instrukskommissionen, og allerede tidligt i afhøringen kom han med en bemærkelsesværdig oplysning: Han fortalte, at han var så bekymret for, at udlændinge- og integrationsministeriets tvangsadskillelse af asylpar var ulovlig, at han personligt advarede statsminister Lars Løkke Rasmussen. Nu siger to juridiske eksperter, at Lars Løkke Rasmussen bør afhøres af Instrukskommissionen.
  I en periode på fire måneder fra oktober 2016 og frem til 2017 blev "Sara" udsat for ydmygende og seksuelle overgreb af sin psykolog. Alligevel kan hun ikke få patienterstatning - et hul i loven, siger sundhedsjurist.
  For to måneder siden sagde Norwegian farvel til Danmark. Nu er flyselskabet tilbage igen.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering