Episoder

 • En tidligere forsvarsminister kalder præsident Trump en trussel mod Amerika og mod forfatningen, den siddende forsvarsminister afviser Trumps ønske om at bruge militæret mod demonstranter og lederen af den amerikanske forsvarsstab minder sine top-generaler om at forsvare den ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, der er sikret i den amerikanske forfatning. Den slags angreb på en siddende præsident fra militærfolk er ikke set før, vi analyserer situationen.
  Jagten på olien i Nordsøen bør indstilles så hurtigt som muligt af hensyn til Danmarks ry og rygte. Det konkluderer klimarådet i en analyse offentliggjort i dag, som klimaminister Dan Jørgensen har bestilt. Vi har besøg af en klimaforkæmper og direktøren for olieindustriens lobbyorganisation herhjemme til en debat om oliens fremtid i Danmark.
  I dag har et politisk flertal vedtaget en lov, der skal sætte en stopper for de meget dyre kviklån, der har efterladt mange forbrugere i uoverskuelig gæld. "Det er på høje tid, for kviklån har været et problem i alt for mange år" siger erhvervsminister Simon Kollerup. Vi taler om, hvad det kommer til at betyde i praksis for forbrugerne.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/Orientering

 • Under Corona-krisen er det blevet meget nemmere for forskere at få adgang til personfølsomme sundhedsdata, fordi myndighederne i højere grad godkender adgang til sundhedsdata. Corona-forskning er så vigtig, at man må nedprioritere den gene, det kan have for borgerne.
  Vi taler med både en tilhænger, der mener at vores sundhedsdata kan redde liv - og med en skeptiker, der advarer mod tendensen.
  I USA fortsætter protesterne, og nu har også den tidligere republikanske præsident George W. Bush helt åbenlyst kritiseret præsident Trump og hans håndtering af den aktuelle krise. Samtidig godter USAs fjender sig over supermagtens problemer, mens USAs allierede har svært ved at bakke op om den nuværende ledelse af verdens stærkeste militærmagt. Er Donald Trumps politik med "America First" ved at udvikle sig til "America alone"?
  Den indiske millionby Mumbai rammes lige nu af den første voldsomme cyklon i over 70 år.
  Træer og byggekraner vælter, og biler og hustage flyver gennem luften. Mere end 100.000 mennesker er indtil nu blevet evakueret. Samtidig er mindst 40.000 smittet med Corona i byen og hospitalerne er derfor i forvejen presset til bristepunktet.
  Louise Windfeld-Høeberg og Mette Vibe Utzon er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Mangler du episoder?

  Klikk her for å oppdatere manuelt.

 • Optøjer og demonstrationer i adskillige amerikanske byer eskalerer. De blev udløst af politivold, men foreløbig er svaret på optøjer og demonstrationer endnu mere politivold. Nationalgarden er sat ind flere steder, og nu truer Trump med at indsætte militæret - kamphærdede veteraner fra USAs seneste krige i Afghanistan og Irak.
  Genåbningen af samfundet har ikke fået smitten til at eksplodere som frygtet, og nu mener danske forskere at have fundet en del af forklaringen: Det er ganske få mennesker og begivenheder, der står for den altovervejende del af coronasmitten, såkaldte superspredere.
  I Sverige er langt flere døde af corona end i de andre nordiske lande - og fra flere sider har der lydt kritik at den svenske måde at håndtere krisen på.
  Nu kræver et flertal uden om den svenske regering, at Sverige skal have en undersøgelse af, hvordan landet har håndteret coronakrisen.
  Karen Hjulmand og Louise Windfeld-Høeberg er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Det skader i høj grad det nordiske samarbejde, at Danmark holder fast ved at lukke grænsen til Sverige. Det mener Bertel Haarder, formand for det nordiske grænsehindringsudvalg. I det mindste må vi lukke op for Skåne, Halland og Blekinge. Den store europæiske genopretningsplan forudsætter, at EU kan låne 5600 milliarder kroner. Som sikkerhed stiller EU-landene sine skatteborgere. Orientering Europa får også en beretning om, hvad Corona-lock down betyder for de par, der venter på at hente børn fra ukrainske rugemødre.
  Vært: Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • I mange amerikanske storbyer er der voldsomme protester efter at en afroamerikansk mand døde, da en betjent i over otte minutter pressede sig knæ mod mandens hals.
  Det er blot det seneste tilfælde af politivold mod sorte, men denne gang er der tegn på, at sagen får alvorligere konsekvenser for politiet.
  Hør også om regeringens seneste beslutninger om grænserne. Mens Tønder er tæt på at få det normale liv tilbage, ser det tungt ud for Helsingør.
  Vært: Brita Kvist.

 • Forsvarsminister Trine Bramsen tager bladet fra munden i dagens P1 podcast "Genstart", hvor hun taler om forsvarets mange møgsager, senest byretsdommen mod hærchef H. C. Mathiesen på 60 dages fængsel for magtmisbrug og grov pligtforsømmelse - en dom han har anket til Landsretten. Forsvarsministeren siger: "Der er sådan set masser, der har foreslået mig at fyre mine chefer (om forsvarschef Bisserup)
  Men problemet er, at så har vi de næste chefer. Bliver det bedre af det?" Tidligere forsvarsminister OG politisk kommentator kalder Hans Engell kalder Trine Bramsen for "modig".
  Danmark åbner delvis grænserne til Norge, Island og Tyskland fra 15. juni. Men det bliver med restriktioner. F.eks. skal tyskere kunne dokumentere mindst seks overnatninger uden for København. Med svenskerne vil statsminister Mette Frederiksen gerne have en regional løsning i Øresundsregionen.
  Er en virkelig god tomat, melon eller en supersprød salat en "opfindelse" , så der kan tages patent på den? Nej, har den Europæiske Patentorganisation nu afgjort efter flere års kamp: Man kan ikke tage patent på planter eller dyr, der er konventionelt fremavlet. Vi taler med Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug og Fødevarer.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Efter det er kommet frem at Københavns Kommune vil udlede store mængder af urenset spildevand i Øresund, vil venstre nu indkalde miljøministeren til en høring, der skal lægge op til en opstramning på spildevandsområdet. I går havde vi professor Stiig Markager i studiet. Han sagde, at et udslip af den omtalte størrelse er et lille problem - i hvert fald hvis det sker om vinteren. Vi spørger, hvorfor Venstre bruger krudt på det her byspildevand, når det stadig er landbruget, der står for 70 procent af udledningen af kvælstof.
  Flere end 200.000 lønmodtagere er i øjeblikket sendt hjem fra job med lønkompensation. I går varslede finansministeren, at han vil have ordningen forlænget til efter sommerferien - til 8. august. Men allerede nu overvejer en række små virksomheder at bryde med ordningen, når den udløber 8. juli. En af dem er en slagtermester i Aarhus, som vi taler med.
  Vacciner virker dårligere eller slet ikke, når vi udsættes for flourstoffer som dem fødevareministeren nu forbyder pr 1 juli. Men selvom de bliver forbudt i pizzabakker og bagepapir, så har vi dem stadig overalt i miljøet - i fisk og i drikkevand. Vi har vidst, at de var farlige for helbredet i årtier. siger en miljøprofessor, som vi har i studiet.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.

 • EU-kommissionen foreslår, at en gigantisk genopretningsfond på 740 mia. euro - 5600 mia. kroner - skal få de europæiske økonomier op igen. De 500 mia. euro skal uddeles som tilskud til de hårdes ramte, bl.a. Spanien og Italien. Sparebanden - Østrig, Holland, Sverige og Danmark - har talt imod tilskud. Vi ser på forslagets chancer for at blive vedtaget.
  Virksomheder i tusindvis har fået kunstigt åndedræt i form af milliarddyre hjælpepakker under coronakrisen. Men nu skal det snart være slut med den massive statsstøtte til virksomhederne. Markedskræfterne må igen råde. Sådan lyder det fra de tre professorer i økonomi, som regeringen har fået til at se på, hvordan hjælpepakkerne kan udfases - uden at arbejdsløsheden eksploderer vel at mærke.
  Beboere i Mjølnerparken i København har i dag stævnet Transport- og Boligministeriet for diskrimination. Det har de gjort, fordi de mener, at en udviklingsplan for boligområdet, som ministeriet har godkendt, er i strid med loven om etnisk ligebehandling. Institut for Menneskerettigheder mener, at beboerne har en sag. Vi taler med instituttet og med ministeren.
  Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Danmark er på vej ind i et økonomisk maratonløb. Det kræver nemlig en helt ekstraordinær indsats at få rettet økonomien op efter coronakrisen. Det fremgik da finansminister Nicolai Wammen gav sin vurdering af dansk økonomis tilstand med sin økonomiske redegørelse for første halvår 2020 tidligere i dag.
  Når man flyver med SAS, så kræver luftfartsselskabet, at man har mundbind på. Men der er ikke noget krav om hvilken type maske, man skal bruge. Derfor er der risiko for at passagerne køber dårlige og nærmest virkningsløse mundbind til flyveturen.
  Mange af de personer, der har været syge med Covid-19 lider lang tid efter af ubehagelige eftervirkninger. Det gælder både folk, der har haft et alvorligt sygdomsforløb med indlæggelse, men også folk, der har haft et mildere forløb med Covid-19.
  Karen Hjulmand og Louise Windfeld-Høeberg er værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Et hidtil ukendt dokument har fyldt meget i de sidste dages afhøring af tidligere integrationsminister Inger Støjberg i instrukskommissionen.
  Vi endevender dokumentet og det seneste nye fra kommissionen med journalisten, der har gravet sagen om Støjbergs ulovlige instruks frem.
  I morges skulle 290.000 kubikmeter spildevand have været ledt ud i Øresund. Men i sidste øjeblik og efter stort pres satte teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen, en stopper for det. Men vandselskaberne har stadig til gode at finde et godt alternativ.
  Bilfirmaet Volkswagen har tabt en civil retssag i "Dieselgate." Domstolen har afgjort, at bilfabrikanten bevidst har skadet sine kunder ved at installere ulovligt software i bilen, der snød med udledningen af udstødningsgasser. Og derfor skal de nu betale erstatning.
  Mathias Bay Lynggaard og Louise Windfeld-Høeberg er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • De unge har fredag efter fredag forladt deres klasseværelser for at demonstrere for deres fremtid og klimaet. De sørgede for, at det blev et klimavalg både til Folketingsvalget og Europaparlamentsvalget sidste år. I denne uge kom så endelig regeringens første del af en klimahandlingsplan med høje ambitioner om en grøn genstart i en Coronatid. Men hvad siger de unge? Lever udspillet også op til deres forventninger? Vi ser også nærmere på, hvor pengene skal komme fra, når nu adfærdsændrende afgifter ikke nævnes et ord i klimaudspillet.
  Søndag skal tidligere integrationsminister Inger Støjberg afhøres i Instrukskommissionen, der undersøger sagen om de adskilte unge asylpar og ministerens ulovlige instruks . Vi ser på, hvad der er på spil.
  Nu står lystfiskerne side om side på havnefronter , ved søbredder og kyster og venter på en hornfisk. Vi skal høre, hvorfor lystfiskeriet er blevet svaret på mange Coronatrængsler.
  Vært Karen Hjulmand.

 • Vismændene argumenterer for, at hjælpepakkerne skal afskaffes hurtigt. Hvad vil der ske, hvis politikerne lader være med at forlænge de hjælpepakker, der udløber 8 juli? Og hvordan skal det i praksis realiseres - det spørger vi overvismand Carl Christian Dalgaard om i dagens Orientering.
  Iført mundbind klappede kongresmedlemmerne i takt, da Kinas leder Xi Jinping tidligere i dag ankom til den årlige folkekongres i Beijing tidligere i dag.
  Kongressen er det øverste statsorgan i Kina, og kongressens flere tusinde medlemmer mødes i ti dage en gang om året. Vi spørger Kasper Wichmann - daglig leder af Think China på Københavns Universitet, hvad det er for temaer, som vil tage overskrifterne ved denne folkekongres.
  Tirsdag blev en 31-årig mand idømt tre års fængsel ved retten i Hillerød for forsøg på at fremstille en bombe og et hjemmelavet skydevåben. Manden har tidligere været medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse. Organisationen har sit udspring i Sverige, men har i de seneste år spredt sig til Danmark. Sidste år blev et ledende medlem varetægtsfængslet i flere måneder og afventer nu en retssag, tiltalt for at begå hærværk på en jødisk gravplads i Randers. Vi ser nærmere på sagen.
  Solveig Bjørnestad og Louise Windfeld-Høeberg er værter.
  www.dr.dk/orientering

 • En genåbning af grænserne var det hotte tema allerede fra starten af forhandlingerne i dag om fortsættelsen af genåbningen af Danmark. Et flertal udenom regeringen stiller krav om at nu skal grænserne åbnes.
  De radikale står bag kravet sammen med samtlige blå partier og Alternativet. Statsminister Mette Frederiksen advarer imidlertid mod grænseåbning.
  I formiddag præsenterede regeringen dele af sit udspil til en klimahandlingsplan - en plan, der skal sikre en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990. Regeringens rådgivende organ, Klimarådet, har på forhånd peget på CO2-afgifter som et af de virkemidler, der skal til. Men regeringen stritter imod - det er ikke tiden lige nu, midt i en corona-krise, lyder det.
  På Samoaøerne midt i det sydlige Stillehav - 15.300 km fra Danmark - bor en dansker i Samoa - et af de sidste 12 lande i verden, som IKKE er ramt af Corona-virus. Claus Hermansen ejer et lille hotel i hovedstaden Apia. Men på trods af smitte-friheden er landets grænser lukkede, fly og skibe er sendt væk - og det samme er turisterne.
  Værter: Karen Hjulmand og Søren Carlsen, redaktør: Birgitte gadegaard.
  www.dr.dk/orientering

 • Når Tyskland og Frankrig sætter sig sammen og lægger planer, bliver der lyttet i Europa. Og lyttet blev der i går, da den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, fremlagde en plan, der skal rette op på EU's økonomi efter coronapandemien. Vi ser på planen, og om den har en gang på jorden.
  En stor del af Danmarks grønne omstilling til vedvarende energi er baseret på biomasse. Især træpiller og træflis, som vi importerer fra andre lande. Biomassen har erstattet kul i vores kraftværker og regnes med som CO2-neutralt, men nu har Energistyrelsen undersøgt biomassen og når frem til, at den i nogle tilfælde kan skade klimaet mere end afbrænding af kul gør.
  I går kunne vi igen gå på bar, café eller restaurant. Det har mange af os længtes efter. Coronakrisen har fået en del af os til at hungre efter at tage 'menneskebad'. Hvorfor har vi så stort et behov for at være sammen med andre? Og hvad sker der med os, når vi lige pludselig efter lang tid får lov til at komme ud af vores coronaisolation?
  Karen Hjulmand og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Næsten 25.000 danske virksomheder har søgt om lønkompensation til deres medarbejdere. Nu er syv af dem endt i en veritabel shit-storm, heriblandt kendte virksomheder som Synoptik, Sportsmaster, BabySam og ikke mindst Lagkagehuset. Kritikken blev rejst i et TV2 indslag i sidste uge, og den går på, at deres ejere i et eller andet omfang har hjemme i skattely. Vi taler med direktøren for BabySam og tager den politiske debat.
  En skrotningsordning for olie- og gasfyr er på vej i regeringens klimaplan. Men Dansk Byggeri kunne godt tænke sig, at regeringen var lidt skrappere med at bruge pisken mere for at få de sorte energikilder ud af husene.
  Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg blev advaret kraftigt om, at det ville være ulovligt at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig, hvis de ikke fik en individuel vurdering af deres sag. For første gang offentligt bekræftede tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, Lykke Sørensen, i dag i Instrukskommissionen, at hun advarerede Inger Støjberg på et møde 10. februar 2016.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • I Madrid er folk gået på gaden i protest mod regeringen. Midt under Corona-krisen. Samtidig viser et internt dokument, at politiet frygter for social uro i landet. Vi får en analyse af situationen. I Grækenland håber man at redde en del af turistsæsonen med bilaterale aftaler med andre lande om at udveksle turister. Men græske hotelejere regner ikke med at komme i gang før september. I Europa Parlamentet er der som vanligt godt gang i debatterne. Denne uge ikke mindst om EU's økonomiske genopretningsplan, som alle går og venter på. Nu er EP kommet med deres mening. Og den deler de danske MEP'er. Vi har debat om den sag.
  Vært: Marianne Skovlund.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Græsk grænsepoliti dræbte i marts en pakistansk mand ved grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet, fremgår det af en detaljeret gennemgang fra den internationale journalistgruppe Bellingcat. Dokumentationen er blandt andet analyse og sammenlægning af en stor mængde mobilvideoer fra stedet. Over hundrede Europaparlamentarikere kræver en undersøgelse af beskyldningerne. Den danske grænselukning til Sverige skader integrationen i Øresundsregionen, mener Øresundsinstituttet. Selv om pendling, aktiviteter, turisme og handel kommer i gang igen senere, så har tilliden fået et knæk. Vi taler også grænseåbning med Frederikshavns borgmester, der synes det er diskriminerende, hvis ikke alle grænser åbnes samtidig.
  Vært: Brita Kvist.

 • Over 200.000 danskere er blevet fyret eller sendt hjem på lønkompensation, og dansk økonomi er sunket ned i et dybt hul under Corona-krisen. Nu er flere partier parate til at redde virksomheder og arbejdspladser ved at lade statskassen pumpe nye milliarder ud i samfundet. Men de er uenige om, hvordan milliarderne skal bruges. Vi taler med overvismand Carl-Johan Dalgaard, og Venstre og radikale debatterer.
  Ytringsfriheden for offentligt ansatte er ikke sikret godt nok i loven. Flertallet af de offentligt ansatte er bange for at udtale sig til medierne af frygt for repressalier fra deres arbejdsgiver. Det mener Ytringsfrihedskommissionen, som netop har fremlagt en betænkning efter flere års arbejde. Vi taler med et af kommissionens medlemmer, advokat og tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen.
  Vi er blevet bedre til at sortere vores husholdningsaffald, men vi sorterer meget forskelligt. I 22 kommuner blander de glas, metal og plastik i én beholder, men nu siger Miljøstyrelsen, at det skal være slut.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Ingeniørforeningen og Aalborg Universitet lancerer i dag en plan, som både løser klimamålsætningen om 70 procent reduktion af drivhusgasser inden 2030, skaffer 50.000 nye job, grønne tal på bundlinjen af statsbudgettet og som oven i købet tager flytrafik og skibsfart med. Den plan kigger vi nærmere på.
  Gilead Sciences Inc, som har udviklet lægemidlet Remdesivir, overdrager licencen gratis til fem producenter i Indien og Pakistan. De fem får lov til at sætte deres egne priser for lægemidlet, som de skal producere til 127 primært udviklingslande. Lægemidlet Remdesivir er et af de førende håb i kampen mod covid-19.
  Antallet af lønmodtagere, der er sendt hjem på lønkompensation, er nu steget til over 170.000. Det er den ordning hvor arbejdsgiveren betaler 25 procent af lønnen og staten betaler resten. Ordningen løber frem til 8. juni, men en række virksomheder er nu på vej ud af ordningen. Vi spørger hvorfor?
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/orientering