Episoder

  • Det här är berättelsen om den kanadensiska sopranen med de hudlösa texterna, vars karriär byggde på en mörk hemlighet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En frän lukt av desinfektionsmedel hänger över det kala rummet. I en av sjukhussängarna ligger en utmattad 21-åring. Joan Anderson har nyss fött en dotter. 

    Det är sen kväll den 19 februari 1965 och kölden har bitit sig fast i den kanadensiska storstaden Toronto. Inne på förlossningsavdelningen är atmosfären inte mycket varmare. 

    Joans mage putar fortfarande och de ömmande brösten är hårt lindade för att förhindra mjölkproduktionen. Men det värsta är inte de fysiska smärtorna, utan sjuksköterskornas föraktfulla bemötande av henne. Pappan till barnet har stuckit för flera månader sen och att få barn utanför äktenskapet är en stor skam. 

    Joan, som kallas för Joni, tar sin nyfödda dotter i famnen. Hon ser på den lilla flickan och håller hennes hand i sin. Trots att hon är pank och saknar både jobb och utbildning, är beslutet hon precis fattat långt ifrån enkelt.

    Dottern ska placeras i fostervård, men bara tills Joni kommit på fötter igen. De ska alldeles snart återförenas.

    Medverkande: Victor Hageman, Kristofer Anderson och Irma Schultz

    Programmet är gjort av Anna Lillkung i februari 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Böckerna Reckless Daughter: A Portrait of Joni Mitchell av David Yaffe och Girls like us av Sheila Weller har varit viktiga källor till den här dokumentären.

    Ljudklippen i programmet kommer från tv-dokumentären Joni Mitchell: Woman of heart and mind (PBS, 2003), tv-programmet Take 30 (CBC, 1967), en intervju gjord av journalisten Jian Ghomeshi (CBC, 2013), The Dick Cavett Show (ABC, 1969), CBS (1969), en inspelad intervju med Joni Mitchell gjord av författaren Joe Smith (1986, publicerad på hemsidan blankonblank.org), en inspelad intervju med Joni Mitchell gjord år 1985 (återgiven i podcasten Throw It Out, 2022), Facebook-kontot Joni Mitchell Fans, samt från Youtube-kontona Joni Mitchell, Brandi Carlile, Bob Dylan, Delphyne Radio, Newport Folk Festival, Victor Hageman, Sam28761 och Matt Warren.

  • Det här är berättelsen om det brittiska punkbandet som bråkade sig hela vägen in i musikhistorien och vars enda skiva räknas som ett av de mest inflytelserika punkalbumen genom tiderna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Solstrålarna glittrar i Themsens bruna vatten. På floden går båtar i skytteltrafik, som dagen till ära är dekorerade med brittiska flaggor i blått, rött och vitt. Det råder glädjeyra i hela London.

    Det är den 7 juni 1977 och drottning Elizabeth firar 25 år på tronen. Storbritannien, som skakas av politisk turbulens, strejker och skenande inflation, har äntligen anledning att enas kring något - den brittiska monarkin. Men på Themsen den här dagen finns en båt vars passagerare inte är här för att fira drottningen, utan något helt annat. De har precis släppt en singel som kommer att skaka om nationen i dess grundvalar, och det här är deras releasefest.

    När det börjar mörkna intar fyra killar i 20-årsåldern med spretigt hår och konstiga kläder den provisoriska scenen. De ställer ner sina ölflaskor och plockar upp sina instrument. När båten flyter fram i höjd med det brittiska parlamentet drar de igång sin antirojalistiska låt och snart ljuder polissirener över vattnet.

    Medverkande: Sofia Bergström, Maria Enzell och Gunnar Lindberg

    Programmet är gjort av Siri Hill i februari 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i programmet kommer från dokumentärfilmen The Filth and the Fury (2000), mockumentären The Great Rock 'n' Roll Swindle (1980) och den dokumentära kortfilmen The Jubilee Boat Party (1977) av Julian Temple, dokumentärfilmerna Club Zebra - The Movie (2014) av Bengt Löfgren och D.O.A: A Rite of Passage (1980) av Lech Kowalski, London Weekend Television (1976), BBC Nationwide (1976), BBC 2 (1978), The Today Show/Thames Television (1976), Rock and Roll Hall of Fame (2006) och Youtube-kontona mickwellings8801, Sex Pistols MV och marslife01.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Det här är berättelsen om internetfenomenet som blev för stor för sitt eget bästa, rapparen som flera gånger kritiserat sina egna fans men ändå inte lyckas frigöra sig från sin popularitet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är augusti 2018. Doja Cat står och spikar upp ett lakan på sin vägg, som hon hittat längst in i garderoben. Rullgardinen i hennes sovrum är nerdragen som vanligt och hon är klädd i ett komönstrat set: matchande kort kjol och topp, i vitt med svarta fläckar. Medan hon spikar måste hon hålla undan de vida långa ärmarna, som hela tiden kommer i vägen. 

    Dojas proffsigt polerade debutalbum har just floppat. Men det är det sista hon tänker på just nu. Hon är mitt i ett kreativt rus. Ko-outfiten som hon har på sig har just gett upphov till en ny absurd låt om kossor, som hon skrivit med sina fans under en livesändning på Instagram några timmar tidigare. Tillsammans har de skämtat fram rader om mjölk, bönder och gräs. Nu är det dags för musikvideon.

    Ett matbud kommer och lämnar över en brun papperspåse med hamburgare, pommes frites och milkshake. Med det är den sista rekvisitan på plats. Doja Cat vänder sin laptop mot lakanet på väggen, öppnar green screen-effekten i Photobooth och trycker på ”record”. Sen tar hon två pommes frites ur påsen, stoppar en i varje näsborre och börjar twerka framför webbkameran.

    Det här ska helt oväntat komma att rädda hennes karriär.

    Medverkande: Ellinor ”Elliphant” Olovsdotter och Michelle Hallström

    Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i januari 2024
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i dokumentären kommer från intervjuer med Billboard (2022), Apple Music (2023), VladTV (2023), The Hotbox (Dumbfoundead, 2014), Hot97 (WQHT, 2019), Hot 96.3 (2020), Rap Genius (2019), Doja Cats egen Instagram, samt nyhetsklipp från American Music Awards (2020), Grammy Awards (2022), Entertainment Tonight (2014), TMZ (2014) och Headline News (2014).

  • Det här är berättelsen om en av världens mest inflytelserika musiker, som slog igenom som folksångare redan på 60-talet och som ständigt gjort sina fans besvikna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Mörkret har lagt sig över Newport Folk Festival. I strålkastarnas sken står han, deras frälsare. Folkmusikern som på bara något år gått från helt okänd, till att bli den störste. 

    Det bruna håret är lika lockigt som vanligt, men mycket annat är nytt, som skinnjackan över skjortan och dom svarta tajta jeansen. När dom sista tonerna av låten Maggies Farm klingar ut står det klart att Bob Dylan inte heller låter som han brukar, den här varma sommarkvällen 1965.

    Den upprörda publiken busvisslar, buar och skriker. Men den 24-årige musikern tycks helt oberörd av protesterna. Han nickar kort mot folkhavet och säger tack, innan han testar några ackord på sin nya elgitarr. När bandet börjar spela nästa Like A Rolling Stone och en elektrisk orgel kommer in i ljudbilden råder det inte längre några tvivel. Bob Dylan har lämnat den akustiska folkmusiken bakom sig och publikens burop stiger till nya nivåer.

    Medverkande: Erika Hallhagen, Lena Bendrik och Manfred Piltorp

    Programmet är gjort av Filip Bohm i januari 2024
    Producent var Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Böckerna Memoarer. Första delen av Bob Dylan och Dylan. Dylan. Dylan av Howard Sounes har varit viktiga källor till den här dokumentären.

    Ljudklippen i programmet kommer från dokumentärfilmerna No Direction home (2005), Joan Baez I am a noise (2023), Rolling Thunder Revue (2019) The Greatest Night in Pop (2024) och The other side of the mirror (2007), inslag i Ekot och Sveriges Radio (1966 och 1997), Nobelprize.org (2016) och youtubekontona US National Archives, That’s a nice sunrise, JasonHi och Rusty Chalfont.

  • Det här är berättelsen om den skönsjungande talangen från Atlanta som blev en av 00-talets största artister, och som 2024 gör halvtidsshowen på Super Bowl.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Atlanta, tidigt 90-tal. Inne i det avskalade styrelserummet på LaFace Records sitter skivbolagets vd L.A. Reid och väntar. Han har lovat sin brorsa att han ska lyssna på en kille som brorsan sett på en talangjakt, men L.A. Reid är inte särskilt taggad. 

    Usher Raymond IV har smilgropar och glittrande ögon, och trots att hans livs viktigaste framträdande väntar verkar han knappt nervös när han kliver in i rummet. Skivbolagsbossen kan inte undgå att imponeras av hans lugn. 

    När han får se vilken låt Usher har valt, inser han att den aspirerande artisten framför honom också har självförtroende. Boyz II Men's smöriga R’n’B-ballad End of the road är inte bara årets största hit, det är också en låt L.A. Reid har varit med och skapat.

    Vd:n stoppar ner CD:n i skivspelaren och trycker på play, men så fort Usher börjar sjunga får han en idé. Han trycker på stopp och frågar om det är okej att han tar in lite fler folk i rummet. Så öppnar han dörren och ropar in några av sina kvinnliga anställda. När de är på plats drar han igång låten igen. 

    Om L.A. Reid tror att det här ska få den självsäkra talangen ur balans, så tar han fel. Usher förstår direkt vad vd:n är ute efter och provsjungningen förvandlas i ett slag till en serenad. Usher söker ögonkontakt, han går ner på ett knä och får de vuxna kvinnorna att rodna. L.A. Reid konstaterar nöjt att hans nya stjärnskott har precis den sortens sex appeal som han är ute efter.

    När låten är slut vänder sig Usher om och möter sin mammas uppmuntrande blick -Usher Raymond IV är nämligen bara 14 år gammal.

    Medverkande: Katia Mosally och Margret Atladottir

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i januari 2024
    Producent var Anna Johannessen
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i programmet kommer från intervjuer i Bullen (SVT, 1998), P3 Soul (Sveriges Radio, 2002), Oprah Master Class (2017), Howard Stern (2016), Monica Pearson One on One (Atlanta News First, 2022), The Music Factory (MTV Networks International, 1997), Live with Regis & Kelly (ABC studios, 2002), Oprahs Next Chapter (2012) och framträdanden från Soul Train Music Awards (2005), Star Search (1992), Michael Jackson: 30th Anniversary Celebration (CBS, 2001) och youtubekontona Candido Osorio, Justin Bieber och Stung By the Bee.

  • Nu när vi har juluppehåll vill vi passa på att tipsa om en annan podd med musikkoppling.

    Den 7 september 1996 skjuts rapparen Tupac Shakur till döds. 27 år senare är mordet på en av de mest inflytelserika artisterna någonsin fortfarande olöst. I september 2023 grips en före detta gängledare efter att han börjat prata om sin egen inblandning i mordet på världsstjärnan.

    Hör hela historien i podden P3 Nyheter dokumentär - Jakten på Tupacs mördare i SR-play-appen.

  • Det här är berättelsen om hardcoresångaren som var med och satte Umeå och straight edge på kartan, en outtröttlig artist som har samma fart idag som när han slog igenom på 90-talet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Nere i källaren i kollektivet i den bruna trävillan blinkar markören ettrigt i det tomma dokumentet. Dataskärmen lyser upp de mörka väggarna och 26-årige Dennis bleka ansikte. 

    Det är slutet av oktober 1998 i Umeå. Ända sen han kom hem från den misslyckade USA-turnen har Dennis legat och deppat i sängen. Turnen som slutade med att de andra i bandet gjorde klart att de inte längre vill ha något med honom att göra. Men nu känner Dennis att det är dags att ta kontroll över situationen och förmedla ett sista Refused-budskap till världen. Frenetiskt börjar han knappra på tangenterna.

    ”Refused are fucking dead, the last official pressrelease. 
    Just like the political theorists and philosophers, Baudrillard, Foucault, Derrida, Debord and so on, we also managed with a sort of self fulfilling prophecy.”

    Dennis börjar med att name-droppa olika politiska tänkare han plöjt det senaste året. Istället för att gå ut med att bandet lagt ner för att den senaste skivan gått dåligt och att dom kört slut på sig själva genom ändlösa turnéer, försöker Dennis, med glimten i ögat, måla upp splittringen som en revolutionär handling. 

    ”By dividing the band into five different sections to be able to spread their ideas on as many locations and to as many people as possible they had realized the principle of collective mass organization.”

    I själva verket är Dennis arg och besviken på sina forna bandkompisar. Men ju längre han skriver, desto mer övertygad blir han om att han har en poäng. Det kan nog komma något gott ur den här splittringen ändå och nu gäller det att blicka framåt. 

    Han avslutar därför manifestet med att slå fast att Refused aldrig kommer att återförenas. Dessutom kräver han att världens tidningsredaktioner ska bränna alla bilder som finns på bandet.

    ”Refused are dead, long live Refused.”

    – Sen har det kommit tillbaka och bitit mig i röven väldigt mycket...

    Medverkande: Dennis Lyxzén, Sara Almgren, David Sandström, André Sandström och Sofia Bergström

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i november 2023
    Producent var Elinor Ahlborn
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i programmet kommer från Nattöppet (SVT, 1994), Rapport (SVT 1994), liveframträdanden kommer från youtubekontona A SG, SvenskHardcoreKultur, maxcap60 och Robert Lyon, slutligen kommer en trumlåt från youtubekontot John Page Contraband.

  • Det här är berättelsen om en sångerska som fått lika mycket uppmärksamhet för sina uppseendeväckande outfits som för sin stora röst. En legend som gjort det mesta och som vägrar att åldras.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är fredagkväll, den 30 juni 1989. Fartyget USS Missouri, som haft en viktig roll i både andra världskriget och Koreakriget, har lagt till i Los Angeles hamn. 

    Skeppet är glänsande grått och den här kvällen har det riggats med stora spotlights. Flottan behöver rekrytera nya marinsoldater, men har inte råd att göra tv-reklam. Därför har de gått med på att låna ut fartyget till en musikvideoinspelning. Cher, som just fyllt 43 och som alla trodde hade lämnat musikbranschen, ska göra comeback, i ny rockigare förpackning.

    På det historiska fartyget i Los Angeles hamn står besättningsmännen uppradade i klassiska vita sjömansdräkter. När de ser Cher kliva ut på däck i sina höga klackar kan de inte tro sina ögon. Hon har på sig en minimal stringbaddräkt som ser ut som att den är gjord av två remsor svart tejp. Till den har hon en helt genomskinlig, tajt nylon-kroppsstrumpa och en uppknäppt skinnjacka. Besättningen kan inte kontrollera sina busvisslingar och vita sjömanshattar viner i kvällsluften.

    Medverkande: Jennifer Paterson, Larsåke Thuresson, Charlie Fern och Johan Åberg

    Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i november 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Dear Mom, Love Cher (2013) och intervjuer i The Ed Sullivan Show (CBS 1965), Rona Barett’s Hollywood (1975), The Rosie O’Donnell Show (NBC 1998), The Sonny and Cher Comedy Hour (CBS 1972), The Today Show (NBC 1985), The Cher Show (CBS 1975), The Donahue Show (WLWD 1985), The Graham Norton Show (BBC 2018), The Kelly Clarksson show (2022), och ett reklaminslag för Lori Davis Hair (1993).

  • Det här är berättelsen om Australiens genom tiderna största popstjärna, den korta tjejen med det breda leendet som som fick sin första hit redan 1987 och som år 2023 återigen toppar listorna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Royal Albert Hall, London. Den pampiga konsertsalen har intagits av svartklädda svåra poeter. Det är den 7 juli 1996 och dags för ett creddigt poesievent som egentligen inte är en tävling, men som skämtsamt kallas för Poetry Olympics.

    I dom glesa sametsröda bänkraderna syns prominenta gäster som den amerikanske poeten Allen Ginsberg och punkikonen Patti Smith. Men det är inte deras framträdanden som kommer att stanna kvar hos åskådarna. 

    – Well I did not expect to be here, but I have come with words that I did not write, which I shall read to you.

    Publiken vet inte riktigt vad dom ska tro när den australiensiska popstjärnan Kylie Minogue, som dominerat det sena 80-talet och tidiga 90-talet med sin tuggummipop, kliver ut på scenen.

    – In my imagination there is no complication
    I dream about you all the time
    In my mind a celebration, the sweetest of sensation
    Thinking you could be mine

    I gröna träningsoverallsbyxor börjar en osminkad och kortklippt Kylie, med glimten i ögat, recitera en av sina första hitlåtar.

    – I'm dreaming, you fell in love with me like I'm in love with you
    But dreaming's all I do if only they'd come true
    I should be so lucky
    Lucky, lucky, lucky
    I should be so lucky in love

    Kylie tar förvånat emot dom exalterade applåderna och ler. Dom tungsinta poesi-fantasterna i publiken älskar henne. Kylie, som beskyllts för att vara en kommersiell produkt skapad av andra, visar att hon likt en kameleont är en mästare på att anpassa sig.

    Medverkande: Ranya Assadi, Jonas David och Emma Ribbing

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i oktober 2023
    Producent var Elinor Ahlborn
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i programmet kommer från intervjuer i 60 Minutes Australia (Nine Network, 1989), Current Affairs (Nine Network, 2014), Terry Wogan (BBC, 1988), Kylie - the Interview (Sky One, 2006), tv-serien Grannar (Network 10, 1986, 1988 och 2022), tv-sändning av Logies (Network Ten, 1987, 1988), Det kommer mera (SVT, 1994), Brit Awards (ITV, 2002), podcasten BBC Eras (2023) och Table Manners (2020), samt inspelningar av Glastonbury festival (BBC, 2005, 2019), Poetry Olympics (1996).

  • Det här är berättelsen om världens mest streamade artist, en rappare som vänt upp och ner på reggaetonens machoideal och alltid är redo att slåss för Puerto Rico.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Februari 2020. Jimmy Fallon sitter framför en kuliss av ett nattligt New York i The Tonight Show. Han håller upp omslaget till Bad Bunnys nya album i LP-format, och kämpar med uttalet på titeln. Ljuset skruvas ner och allt i tv-studion blir blått. Spotlights riktas mot scenen. 

    Där står den puertoricanska artisten Bad Bunny, i en ljusrosa oversize-kavaj som han håller ihop med handen. Han böjer på knäna, lutar sig lite framåt och gungar med kroppen. Från hans öron dinglar långa guldörhängen. När kameran zoomar ut blir det tydligt för tittarna vad Bad Bunny har på underkroppen. En svart, knälång kjol.

    När framträdandet nästan är slut, rätar Bad Bunny upp sig och krånglar av kavajen från sina axlar. Under har han en vit t-shirt, med stora tydliga bokstäver. Men texten är på spanska: “Mataron a Alexa, no a un hombre con falda”. Spridda applåder hörs i publiken, från dem som fattar vad det står: “De dödade Alexa, inte en man i kjol”.

    Budskapet handlar om transkvinnan Alexa, som skjutits ihjäl i Puerto Rico några dagar tidigare. En video där hon trakasseras postades på sociala medier några timmar innan hon hittades död. Samtidigt som mordet utreds som hatbrott, har flera puertoricanska tidningar kallat Alexa för “en man i kjol”.

    Bad Bunny gör en liten piruett på scenen och kjolen fladdrar runt hans knän. Han struntar helt i att programledaren och en majoritet av tv-tittarna inte förstår vad det står på hans tröja. På bästa sändningstid, ser musikvärldens största stjärnskott istället till att visa tidningarna i sitt hemland vad han tycker om deras felkönande av Alexa.

    Medverkande: Javiera Ninoska, Carmen Dickson

    Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i oktober 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i dokumentären kommer från Billboard, ABC News, The Daily Show with Trevor Noah, The Tonight Show with Jimmy Fallon, The Late Late Show with James Corden, Alofoke Radio, Grammys, WWE, AP, Youtube, Telemundo och Fox.

  • Det här är berättelsen om Rinkebytjejen som blivit hela Sveriges RnB-drottning, som slog igenom med låtar som handlade om våldet i förorten men sen kämpat för att slippa vara en talesperson för orten.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Klockan har för länge sen passerat midnatt, men inne i den lilla ettan i Tensta pågår samtalet för fullt. Det är slutet av 2013. 22-åriga Cherrie visar upp låttexter hon skrivit och Malmöproducenten och artisten Leslie Tay spelar i sin tur upp olika melodislingor. De har tillbringat hela dagen i studion med producenten Amr Badr och Cherrie är som pånyttfödd. 

    När hennes kompis ringde tidigare i morse, för att dra med henne till studion, hade hon suttit instängd och deppat med persiennerna neddragna i flera veckor. Den senaste tiden har inget gått hennes väg. Hennes förhållande har gått i kras och musikskapandet har länge stått och stampat. Men nu är det som att hon väckts ur sin dvala.

    Samtidigt som morgonen närmar sig känner Cherrie hur framtidstron återvänder. Hon bestämmer sig för att det är dags att rycka upp sig och på riktigt satsa på musiken, men Leslie är till en början osäker på om hon verkligen menar allvar. 

    – Han var så ”Om jag ska kunna ge dig min tid och min energi, jag måste veta att du är down 100 %”. Jag var ärlig mot honom, jag var så ”lyssna, du ser hur mörkt det är i den här lägenheten, hur tomt det är. Jag har varit inlåst här i månader. Jag mår inte bra. Jag vet inte vad jag ska göra av med livet. Så jag kommer inte kunna svika dig. För om jag inte gör det här, jag kommer inte göra något annat”.

    P3 Musikdokumentär om Cherrie handlar om den framväxande svenska RnB-scenen, att ständigt kämpa i uppförsbacke och kampen att få styra sitt eget narrativ.

    Medverkande: Cherrie, Imenella, Milena Yigsaw och Hasan Ramic.

    Programmet är gjort av Anna Lillkung, hösten 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill 

    Ljudklippen i programmet kommer från Ut ur mörkret (SVT Edit, 2018), Morgonpasset i P3 (Sveriges Radio, 2015), P3 Guldgalan 2017 (Sveriges Radio, 2017), Musikhjälpen (Sveriges Radio, 2018) och Så mycket bättre (TV4, 2021).

  • Det här är berättelsen om mannen bakom myten, om hur en mammig liten kille från Memphis kunde bli världens största artist och sexsymbol.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Konserten på Rushmore Civic Center i Rapid City börjar lida mot sitt slut. Kungen av rock'n'roll har precis mumlat sig igenom en förkortad version av sin gamla 50-talshit Hound Dog. Publiken vet inte riktigt vad den ska tro. Han må bära sin karakteristiska vita jumpsuit, strösslad med gnistrande guldbroderier och uppfälld krage, men mannen som står på scen den här junikvällen 1977 är inte den han en gång varit. 

    Elvis ansikte är svullet. Han rör sig stelt och tycks ha svårt att komma ihåg texterna till låtarna han har sjungit halva sitt liv. Han som brukade hypnotisera sin extatiska publik slår sig nu andfått ner vid den stora flygeln. Han stakar sig och publiken skrattar nervöst med i hans skämt. Men så fort Elvis fingrar nuddar tangenterna och han tar den första tonen kan publiken andas ut. Kungen av rock’n’roll har visat att han fortfarande förtjänar sin titel. Men om mindre än två månader kommer han att vara död. 

    P3 Musikdokumentär om Elvis Presley är en historia om en banbrytande artist som blev världens första tonårsidol och som än idag, mer än 45 år efter sin död fortfarande är kungen av rock'n'roll.

    Medverkande: Berit Selling, Robert Jonsson och Caroline Hainer.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2023
    Producent var Anna Johannessen
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilson
    Programledare Siri Hill

    Ljudklippen i programmet kommer från Ekot (Sveriges Radio, 1977), Louisiana Hayride (1954), Hy Gardner Calling! (WRCA, 1956), U-I News (1958), British Pathé (1960, 1967), Elvis Sails (1958), Larry King (CNN, 1999), Loose Women (ITV, 2016), spelfilmen Fun in Acapulco (1964), samt presskonferensen på Graceland 7 mars 1960 och presskonferensen inför spelningarna i Madison Square Garden 9 juni 1972.

  • Det här är berättelsen om tonårsstjärnan med den stora rösten som chockade en hel värld med sin sexiga musik.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Tonerna till Mendelssons bröllopsmarsch ljuder när popmusikens moder - Madonna - stiger upp ur en enorm bröllopstårta. Det är den 28 augusti 2003 och kändisar som Paris Hilton, Eminem och Beyoncé trängs i publiken på MTV Video Music Awards.

    På scen står inte bara Madonna, utan också de utmålade rivalerna Britney Spears och Christina Aguilera. Popprinsessorna är klädda i vita spetskorsetter, korta shorts och knähöga boots. De har nyss slängt av sig sina skira brudslöjor och Christinas svarta hår står i stark kontrast till Britneys blonda.

    Mot slutet av låten “Hollywood” händer det som kommer att bli årets stora popkulturella snackis. Madonna vänder sig plötsligt mot Britney och kysser henne, rakt på munnen. Den chockerade publiken jublar och tv-kamerorna zoomar genast in på Britneys ex - Justin Timberlake.

    Medan Justins stela min fyller tv-skärmarna klipps det som händer näst på scen nästan helt bort - nämligen att Madonna också kysser Christina. När tabloidernas uppslag fylls av de största nyheterna från VMA-galan är det som om kyssen med Christina aldrig ägt rum.

    P3 Musikdokumentär om Christina Aguilera är en berättelse om att gå från att vara en oskuldsfull Disneystjärna till att bli en av världens största och sexigaste popartister, utan att någonsin be om ursäkt för sig själv.

    Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Medverkande: Daniel Paris, Natasha Azarmi, Johan Åberg och Johanna Smeds

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären ”E! Entertainment Special: Christina Aguilera” (2003), The All New Mickey Mouse Club (The Disney Channel, 1994), American Music Awards (1996), Access Hollywood (1999), morgonshowen The Big Breakfast (Channel 4, 2000), MTV Video Music Awards (MTV, 2001; MTV 2003), nyhetsbyrån Associated Press (2008; 2011), filmen Burlesque (2010), podcasten Call Her Daddy (2023), samt från Youtube-kontona XTina Daily, Christina Aguilera, Pittsburgh Penguins, Christina Aguilera TV, Awards Show Network, KK Pink Factor och Atilio Enrique.

  • Det här är berättelsen om den snaggade sångerskan som tog världen med storm med låten Nothing Compares 2 U, för att kort därefter stämplas som ett oberäkneligt oväder.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det här avsnittet handlar delvis om allvarlig psykisk ohälsa och självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

    Det är den 3 oktober 1992. Runt om i USA har amerikaner slagit sig ner i tv-sofforna för att se på det anrika sketchprogrammet Saturday Night Live. Flamsiga sketcher avlöser varandra och studiopubliken skrattar på precis rätt ställen. När den livesända showen närmar sig sitt slut är det dags för kvällens gästartist att inta scenen. 

    26-åriga Sinead O’Connor tittar rakt in i kameran och stämningen i studion förändras helt. Hennes vadlånga vita spetsklänning påminner om en katolsk konfirmationsklänning och bredvid henne brinner tjocka vita ljus. Håret är snaggat och i händerna håller hon ett stort fotografi - med bilden vänd mot sig.

    Den irländska sångerskan som två år tidigare gjort världssuccé med balladen Nothing Compares 2 U - har ikväll valt att framföra en gammal Bob Marley-låt. Samtidigt som hon sjunger de sista tonerna, lyfter hon upp fotografiet och vänder det mot kameran. Det föreställer den sittande påven, Johannes Paulus II. Utan att för en sekund släppa tv-tittarna med blicken river hon sönder bilden och säger:

    – Fight the real enemy!

    Publiken har ingen aning om hur de ska reagera och tv-producenterna tittar panikslaget på varandra - det här stod inte i manus. Sinead har knappt hunnit blåsa ut de tjocka vita ljusen innan tv-kanalens telefoner börjar ringa. 

    P3 Musikdokumentär om Sinéad O'Connor handlar om hur hon gjorde uppror mot ett konservativt system och utmanade bilden av hur en kvinnlig artist ska bete sig, men också om priset hon fick betala för det.

    Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i augusti 2023
    Producent är Anna Lillkung
    Exekutiv producent är Anna Johannessen
    Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
    Programledare är Siri Hill

    Medverkande: Karen Dempsey, Kajsa Grytt och Kristofer Andersson

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Nothing Compares (2022), intervjuer i Avsminkat (Sveriges Radio, 1988), The Late Late Show (RTÉ, 1990 och 1992), Taking A Stand (RTÉ, 1992), This Morning (ITV, 2007), framträdanden i Saturday Night Live (NBC, 1992) och youtubekontona WION The World is One News, Jordy McDermott och Polly.

  • Det här är berättelsen om rapparen som var först med färgglada peruker, chockade världen med sina explicita texter och länge fick kämpa för att lyckas bevisa att hon klarade sig utan Biggie.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Manhattan, den 18 mars 1997. En extra stor kista, i glänsande mahogny, rullas ut ur begravningskapellet på Madison Avenue. I kistan ligger en av världens största rappare. Christopher Wallace, känd som The Notorious B.I.G, eller Biggie Smalls. 

    Ett stort pressuppbåd väntar när begravningsföljet kommer ut ur kyrkan. De 350 gästerna är elegant svartklädda, i glänsande skinnkavajer och fluffiga pälsar. Många har solglasögon, trots att det är vintermulet ute. Hiphop-giganter som Puff Daddy, Jay-Z och Queen Latifah skymtar fram i vimlet. Gästerna hälsar lågmält på varandra i trängseln.

    En av de sista som kommer ut ur kapellet är Lil Kim. En nykläckt hiphop-drottning, känd för sin sexiga stil och sina grova låttexter, som just sålt dubbel-platina med sitt debutalbum. Trots att hon bara är en och femtio lång, är Lil Kim omöjlig att missa för fotograferna. Hon är den enda i kändishavet som inte kan hålla tillbaka tårarna. Lil Kim hulkar och fulgråter mitt på Madison Avenue. Hon stöttas upp av sin vän, artisten Mary J Blige, och bryr sig inte om att skydda sitt ansikte från kamerorna. Till slut faller Kim ihop i Marys armar. Hon ser ut att skrika av smärta. 

    Lil Kim har precis sagt hejdå till mannen hon beskriver som sin mentor, pappa, bror och älskare i ett. Biggie, som lärt henne att rappa med ett rimschema och en attityd som gjort dem båda världskända. Han som tagit in henne i sin familj – och älskat henne som ingen annan. 

    När Kim bryter ihop på trottoaren, förstår hon inte hur hon ska kunna leva vidare utan Biggie. Samtidigt går snacket i musikbranschen, om huruvida Biggies död också betyder slutet på hennes kometkarriär. För vad är egentligen Lil Kim utan Biggie Smalls?

    P3 Musikdokumentär om Lil Kim är berättelsen om raptalangen som växer upp på gatan, bryter ny mark på hiphopscenen och hellre hamnar i fängelse än förlorar sin kredd.

    Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Lillkung
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Medverkande: Mariana Benyamin Sir, Ayan Jamal och Mohamed Touzari

    Ljudklippen i dokumentären kommer från Rolonda, BET, Youtube, Power 105, Power 106, Hot 97, Revolt TV, CBS, MTV och Watch what happens live.

  • Det här är berättelsen om bandet som bröt ny mark, men allra mest drömde om att få en stor hit.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hösten 1974, New York. Trots att det är fredagskväll så är det inget större drag inne på rockklubben CB-GB´s. Längst in i den mörka klubben finns en liten anspråkslös scen. Men dom få besökarna som är här ikväll verkar måttligt intresserade av bandet som ska spela. 

    När de fyra unga killarna kliver ut i strålkastarljuset ser de inte mycket ut för världen. I tajta jeans, t-shirts, svarta skinnjackor och stora kalufser som hänger ner över ögonen - intar trummisen Tommy, basisten Dee Dee, gitarristen Johnny och sångaren Joey sina platser på den lilla scenen.

    När Dee Dee räknar in och den första låten drar igång står det däremot snabbt klart att det här bandet inte låter som något annat. Det är som att dom fyra killarna släppt loss en musikalisk orkan över de få besökarna i lokalen. Musiken är simpel, näst intill amatörmässig, vilket inte är så konstigt. Medlemmarna har nyss lärt sig spela sina instrument. 

    Publiken är som i chock och snart kommer stämningen att bli än märkligare. När sångaren Joey ska introducera nästa låt börjar trummisen Tommy tjafsa. Irriterat fräser han att han istället vill spela en annan låt. Men då får HAN mothugg av basisten Dee Dee. Gitarristen Johnny är märkbart frustrerad, han vill bara komma igång med nästa låt. Tommy blir förbannad och svär åt dom andra, men ger till slut med sig.

    Konserten är kort och när den är över är publiken lika tagen som förvirrad. Halva tiden har bandet tjafsat. Halva tiden har bestått av korta låtar som rivits av i ett vansinnigt tempo.

    Vad besökarna inne på CBGB’s inte vet där och då, är att bandet dom just sett inom några år kommer att förändra rockhistorien - samtidigt som det interna tjafset på scen med tiden kommer utvecklas till rent förakt.

    P3 Musikdokumentär om Ramones är en berättelse om ett banbrytande punkband som vägrade att kallas för punk, ett band som drömde om att slå stort i USA och därför stod ut med varandra alldeles för länge.

    Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg våren 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Medverkande: Janne Lagerström och Gustav Stjernqvist

    Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är böckerna “Hey Ho Let´s Go: The Story of The Ramones” av Everett True, “Commando: The Autobiography of Johnny Ramone” av Johnny Ramone, “Ramones I Sverige” av Sven Lindström, Janne Lagerström, Petter Lönegård & Kjell Magnusson samt dokumentären “End of the Century: The Story of the Ramones” (2003).

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären “End of the Century” (2003), Tomorrow Show (1981), The Noise (1989), Modern Rock at the Jersey Shore (1995), Howard Stern Show (1996), Brass Tracks - A Punk Documentary (1977), The Year Of Punk (1978), The London Weekend Show (1976),

  • Det här är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan från Kanada som tog över världen med överdådig romantik.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Paris, juli 2016. Det är modevecka och hela stan kryllar av excentriskt klädda världskändisar. I sommarhettan utanför hotellet Royal Monceau vänds kameralinserna mot en powerballad-drottning – som de senaste månaderna gått igenom en djup, offentlig livskris. 

    Celine Dion har råkat brista ut i gråt på scen inför tusentals åskådare, och talat ut i långa intervjuer om den outhärdliga sorgen efter att hennes stora kärlek har dött.

    Men den här veckan har varit annorlunda. Hon har suttit front row på visning efter visning, i extravaganta galaklänningar och figursydda blazers. Celine Dion – som alltid hamnat på sämst klädda-listor och hånats för sin hopplösa smak – har skaffat sig en ny stylist. Och nu hyllas hon plötsligt för sin stil.

    När den petita pop-divan kliver ut på gatan i Paris, har hon guldiga, högklackade Gucci-sandaler och blekta, blå stuprörsjeans. I handen håller hon en silvrig liten handväska, och på överkroppen bär hon – en gigantisk hoodie.

    Alla blickar vänds mot 48-åringen, som nästan drunknar i sin svarta tjocktröja. Och det är inte vilken tröja som helst. Hela framsidan täcks av en svartvit bild på Rose och Jack i filmen Titanic.

    Celine Dion håller upp handen och vinkar mot fotograferna. Hon ler bakom sina svarta pilotbrillor. När bilden på Celine sprids inser världen att den dramatiska och överdådigt romantiska powerballad-divan, mitt i all sorg, tydligen också har ett sinne för humor.

    P3 Musikdokumentär om Celine Dion är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan som kämpar med engelskan och tar över den globala musikscenen.

    Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Lars Truedson
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Medverkande: Tina Mehrafzoon, Andreas Carlsson, Jörgen Elofsson och Johan Petri

    Ljudklippen i dokumentären kommer från Oprah (OWN 2011, 2012) , TVA 1981, CBC 1984, Radio Canada 1988, Larry King (CNN 1999), Stjärnsmäll på Liseberg (SVT 1992), Tête a Tête (1992), ATV 1994, The Jonathan Ross show (ITV 2013), TVG 2003, ABC News 2016, Instagram 2022

  • Det här är en berättelse om det färgglada och galna 90-talet, och om bandet som där och då gjorde exakt allt rätt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hösten 1997. Det är en varm kväll i Cleveland, Ohio. Konsertområdet är fyllt till bredden av förväntansfulla fans. De är här för att se den danska sensationen “Aqua”.

    På bara några månader har Lene, René, Sören och Claus gått från att spela inför 50 personer i danska småstäder, till att vara kända över hela världen. Men de konstanta framträdandena, intervjuerna och resandet sätter sina spår.

    Bredvid scenen står bandets sångerska Lene. Huvudet värker och hon är ärligt talat riktigt trött på skiten. Sen bandet slog igenom med megahiten “Barbie Girl” har hon svarat på frågan om hon känner sig som Barbie och vad hon gillar mest med dockans utseende, minst tusen gånger. 

    Men Lene vill inte vara Barbie. Hon vill vara Lene.

    Bandet har dessutom blivit stämda av dockans tillverkare som bestämt tar avstånd från låten. Skivbolaget har ritat upp en försvarsplan och i flera veckor har de bestämt vad bandet får och inte får säga. 

    Tusentals fans skriker. Lene tar ett hårt grepp om mikrofonen och springer ut på scenen. Veckor av frustration får till slut bägaren att rinna över och hon skriker mot publiken.

    – Who the fuck is Barbie?!

    Så fort bandet kliver av scenen, sliter skivbolagets chefer tag i henne. Männen står i en ring runt Lene och skriker. Mitt i rättstvisten har hon retat upp tillverkaren av Barbie ännu mer. Dessutom har hon hånat bandets tveklöst största hit. Det här kan kosta miljoner.

    P3 Musikdokumentär om Aqua handlar om det dansk/norska bandet som tog över hela världen med sin barnsliga dansmusik.

    Dokumentären är gjord av Robin Jonson i juni 2023
    Producent är Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent är Anna Johanessen
    Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
    Programledare är Siri Hill

    Medverkande: Mathilda Berggren, Kajsa Mellgren, Stefan Lindeberg och Michael Brinkenstjärna

    Ljudklippen i dokumentären kommer från Hitlåtens historia (SVT), dokumentärerna Aqua Diary (1998) och Aqua Around the World (1997), det norska tv-programmet Casino, en intervju med CNN (1997), Bullen (SVT, 1997) och ZTV.

  • Det här är berättelsen om mannen som drygt 40 år efter sin död fortfarande är kungen av reggae. En berättelse som tar oss från Trenchtown till ett pannrum i Bromma och sen vidare ut i världen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    3 december, 1976, Jamaica. Mörkret har lagt sig över Kingston, men inne i det stora ljusgula huset på Hope Road råder full aktivitet. Mitt i stans allra mest exklusiva stadsdel ligger Bob Marleys högkvarter - och den här fredagskvällen pågår repetitionerna för fullt. Bob har på sig ljusa byxor och en kortärmad skjorta. Klockan närmar sig halv nio när han tar en paus och går in i köket. 

    Jamaica präglas av politiska oroligheter och en eskalerande våldsspiral. Bob, som numera bor i England, har kommit hit för att uppträda på fredskonserten Smile Jamaica. Spelningen, som stöttas av regeringen, är ett försök att lugna ner situationen. Oppositionen är däremot inte med på noterna och stämningen i Kingston är spänd.

    Bob har blivit varnad. Det är många runt honom som tycker att fredskonserten är en dålig idé, men ingen har lyckats få Bob att ändra sig. Han står vid diskbänken och skär upp en grapefrukt när han hör det första skottet avlossas. 

    Innan han hinner förstå vad det är som händer viner kulorna genom huset. Ett gäng beväpnade män går från rum till rum och skjuter vilt. Bob träffas i armen, hans fru Rita skjuts i huvudet och hans manager Don Taylor träffas med fem skott.

    Men inte ens ett mordförsök lyckas stoppa Bob Marley. Två dagar efter attacken står han på fredskonsertens stora scen.

    P3 Musikdokumentär om Bob Marley handlar om musikern som gjorde reggaen stor i hela världen och som än idag, drygt 40 år efter sin död, är en frihetssymbol.

    Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak våren 2023
    Producent är Anna Lillkung
    Exekutiv producent är Lars Truedson
    Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
    Programledare är Siri Hill

    Medverkande: Thomas Gylling, Isabel Sandblom (Syster Sol), Desmond Foster och Janne Schaffer

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Marley (2012), intervjuer med Gil Noble i Like It Is (WABC-TV, 1980) och Dylan Taite i Good Day (1979), samt från spelfilmen Vill så gärna tro (1971)

  • Det här är berättelsen om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    3 juli, 1976. Det är 32 grader varmt i centrala Dallas när det gifta paret Ike och Tina Turner stiger ut ur sin limousin. Gästerna inne på Statler Hotel stirrar på musikduon när de går mot receptionen. Men det är inte deras kändisskap som föranleder blickarna, utan blodfläckarna på Tinas vita byxdräkt. 

    Hennes ansikte är svullet och hon tittar bort när Ike förklarar för hotellpersonalen att de varit med om en olycka. Sanningen är att han än en gång har slagit sin fru blodig.

    Framme på hotellrummet tror Ike att bråket har passerat. Tina erbjuder sig att beställa middag och ger honom massage. Sen föreslår hon med mild röst att han borde passa på att sova en stund innan kvällens show.

    När Ike har somnat ser Tina sin chans. Hjärtat bultar hårt när hon greppar tag i necessären och sveper en cape runt sina axlar. Utan att göra ett ljud smyger hon försiktigt ut ur rummet. 

    Hon rusar genom personalköket och tar sig ut till hotellets baksida. Hon är livrädd att någon i Ikes entourage ska se henne. Därför fortsätter hon att springa, kvarter efter kvarter. Ända tills hon kommer fram till en stor motorväg.

    Med andan i halsen stannar Tina upp. Hon ser ett motell på andra sidan vägen, bakom all trafik som passerar i hög hastighet. Hon tvekar en sekund, men hon vet att hon måste ta sig dit.

    När Tina kliver ut på vägbanan bromsar bilarna i panik. Plötsligt ser hon ljuset från en lastbil som kommer rakt mot henne. 

    P3 Musikdokumentär om Tina Turner är en berättelse om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.

    Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i juni 2023
    Producent Joanna Korbutiak
    Exekutiv producent Anna Johannessen
    Slutmix Fredrik Nilsson
    Programledare Siri Hill

    Medverkande: Frida Almberg, Markus Larsson och LaGaylia Frazier

    Självbiografin "Tina Turner: My love story" har används som en huvudsaklig källa.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären "Tina" (2021), MTV, CNN, E! News, CBS, Oprah: Next Chapter och YouTube-kontona Tina Turner Fan, VBV Videos, Cal Vid, bluesugar58, Vonle Music, victor merino, The World of Ike & Tina, Catarina Troiano, KlassikAkzente, Steve Herold, Mimre-TV och Mitch Diamon.