Episoder

  • Hur tycker du det låter att springa motsvarande ett Fjällmaraton om dagen i 31 dagar i sträck? 42 km och 9000 höjdmeter per dag med full packning på ryggen – tält, sovsäck, kök och mat… Det här gjorde Alexandra Nilsson i somras och här får vi höra allt om hennes äventyr längs Gröna Bandet i svenska Fjällkedjan!

    Alexandra bor utanför Järpen i Jämtland och har gjort flera stora fjällöpningsprojekt senaste åren. 2020 startade hon sitt projekt 178 toppar som gick ut på att ta sig upp på samtliga av Jämtland och Härjedalens fjälltoppar. Det här visade sig bli svårare än hon tänkt sig eftersom hon ville göra det i löparskor och enbart på sommaren då många av topparna var väldigt svårtillgängliga.

    Alexandras senaste äventyr som hon genomförde sommaren 2023 var att springa hela Gröna Bandet, ungefär 130 mil. Gröna Bandet är något man kan anmäla sig till, men det är ingen bestämd rutt eller led. Start och mål är Grövelsjön och Treriksröset och däremellan väljer man färdväg själv, men det finns ett antal platser som man måste besöka längs vägen och turen ska gå längs fjällkedjan och vara oavbruten.

    Dom flesta vandrar Gröna Bandet och tar då ca 2 mån på sig, men för Alexandra som sprang tog det 31 dagar att ta sig 1309 km och 27 000 höjdmeter och det här blev också ett nytt damrekord på Gröna Bandet!

    LÄNKAR

    Följ Alexandra på instagram @alexandranilsson77_96

    Hemsida alexsfjallopning.com

    Packlistan till Gröna Bandet

    Gröna Bandet, regler och information

  • Hur hjälper du en ultralöpare på bästa sätt? Vad behöver löparen diskutera igenom i förväg med sin support och vem kan tänka sig att ställa upp på att stå i ett iskallt tält en hel natt, köra runt till otillgängliga platser i bergen och ta hand om alla de problem som löparen kan råka ut för?

    Vi går igenom olika aspekter av rollen som support, vilka svårigheter man kan förvänta sig och vilken fråga du absolut inte får ställa till din löpare om du är support. Vi bjuder på anekdoter och praktiska tips och berättar varför det här med att vara någons support är bland det häftigaste och roligaste man kan göra!

    Beställ vår e-bok Planera din tävling - Guide till din optimala Race Plan

    Beställ din tävlingsenergi i vår shop, så stöttar du oss och podden lite extra!

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Idag får vi äntligen höra om tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helanders äventyr i somras på PTL under UTMB-veckan. PTL är en förkortning för La Petite Trotte à Léon och betyder i princip Leons lilla promenad. Men PTL är långt ifrån en söndagspromenad och räknas inte som ett lopp utan mer ett äventyr. Man deltar i lag om 2 eller 3 personer tar sig an ca 300 km och 25 000 höjdmeter runt Mont Blanc. Banan är omarkerad och man följer en GPX-rutt och bär i princip med sig allt man behöver i ryggsäcken själv.

    Sanna och Lina El Kott Helander genomförde PTL sommaren 2023 och gick i mål på 126,5 timme. Och även om dom precis har varit i Costa Rica och gjort ytterligare ett flerdagarsäventyr så är PTL äventyret som fortfarande dröjer sig kvar i tankarna och som vi får höra om här.

    LÄNKAR

    Följ tvillingarna på det gemensamma kontot @elkotts och såklart också på deras personliga instagram @sannaelkotthelander och @linaelkott.

    Vårt tidigare poddavsnitt med tvillingarna är 255 - Bergslöpning på känsla med Lina och Sanna El Kott Helander

    Läs mer om PTL

  • Vi utforskar dom storslagna fjällens utmaningar och skönhet tillsammans med Patrik Nordin, grundaren av det prestigefyllda Kia Fjällmaraton Årefjällen. Loppet startade 2005 och hade då bara 60 deltagare, men sen dess har evenemanget vuxit till en veckolång festival med 8 olika lopp som lockar nästan 3000 löpare varje år. Här delar Patrik med sig av sin passion för löpning och dom unika upplevelserna som Fjällmaraton erbjuder, från den adrenalinfyllda 100K till den tuffa Vertikalen och det barnvänliga loppet Minimaraton. Och missa inte den kommande premiären av Fjällmaraton Vinter nu i april 2024, en helt ny variant av tävlingen där deltagarna springer på packad snö i det klassiska Fjällmaratonlandskapet.

    Länkar

    Följ Fjällmaraton på instagram @fjallmaraton

    Anmäl dig till Fjällmaraton Vinter 20 april 2024

  • Hur gör man för att behålla motivationen och formen när man drabbas av en skada? Löparskador är tyvärr något som vi som löpare ibland råkar ut för och då är det bra att vara förberedd. Att ha en plan och redan på förhand vara kompis med olika typer av alternativträning kan vara räddningen för att kunna komma tillbaka så snabbt som möjligt.

    Vi berättar egna anekdoter från när vi varit skadade, hur vi hanterade situationen då och berättar vad vi har lärt oss på vägen. Idag hade vi tänkt och agerat annorlunda!


    Länkar

    Smart styrketräningsprogram för dig med skadad fot (blogginlägg)

    Poddavsnitt:

    142 - Vi pratar om vanliga löparskador

    147 - Backträning för den som är skadad och alla andra

    249 - Emmy Karnerud, hur alternativträning och handstående är en väg tillbaka till löpningen

    209 - Jonas Gustavsson, om löparkroppens tre viktigaste leder

    Följ Alexandra Schöttle på instagram @alexandra_schottle

    Följ oss på instagram @paceonearth, @hallneby, @weselle och @yowlingvidar

  • Det här är ett unikt tillfälle att lyssna på vad tre rekordlöpare inom ultra tänker om volymträning. Vi har bjudit in Tobbe Gyllebring och Erik Olofsson för att tillsammans med Johnny ge oss facit på vad som är det optimala träningsupplägget. Tobbe och Erik kommer att stå på startlinjen till SM i 24-timmars i april och samtalet kretsar kring detta – och kring om det är tung styrka, alternativträning, löpteknik eller bara mer volym som är det som gäller!

    Erik Olofsson slog igenom i ultrasverige när han tog SM-medaljer på både 100 km och 24-timmars 2021, och året efter satte han nytt svenskt rekord i 24-timmarslöpning med 266.6 km med Johnny support. Erik har i många år hörts i Maratonlabbets podcast där han ofta har pratat om sina satsningar på kortare distanser.

    Tobbe Gyllebring har varit med i ultrafamiljen länge och bröt igenom på allvar när han sprang TEC 200 miles 2015 på 40h och 50 min. Tobbe är också den svensk som har sprungit flest varv på en backyardtävling någonsin. Och 2023 snodde Tobbe det svenska rekordet i 24-timmarslöpning från Erik och förbättrade det till 272,1 km och Tobbe är också nuvarande rekordhållare.

    Och så har vi såklart Johnny Hällneby som innehar det svenska rekordet på 6-dagars med 88 mil.

    Så vilka vore bättre lämpade att prata om träning än den här trion?

    Länkar

    Tobbe Gyllebring @drunkcod
    Erik Olofsson @erik.olo
    Johnny Hällneby @hallneby

    Växjö UltraFest 27-28 april, SM i 24-timmars och 100 km

    Ultra Interval Challenge 23 mars

  • Vi träffar inspiratören och träningsprofilen Cecilia Gustafsson för att prata yoga, skogsbad, meditation och holistisk träning.

    Cecilia driver Holistic Training som både finns online och som har kurser och event i Järvsö där Cecilia bor. Hon har jobbat med gruppträning sedan 2001 och här får vi veta mer om hur hon kom in på det holistiska tänket. Skogsbad kan till exempel vara något som känns främmande för många, men som när man väl vågar testa det, ger mycket positiva effekter utan att man behöver investera så mycket mer än sin egen tid och sin uppmärksamhet. Cecilia gillar att göra det enkelt och bjuder här på tips för hur man kan närma sig yoga, trots att man är ovan, stel och inte alls känner sig hemma i “flummet”. Kroppen kan verkligen vara ett instrument eller en väg till att nå psykologisk och själslig läkning, om vi bara är öppna för det.

    LÄNKAR

    Följ Cecilia på instagram @holistictraining

    Holistic Training

    Tidigare poddavsnitt med Cecilias man Peppe Lindholm, nr 197

  • Att vara gravid och bli mamma för första gången är svårt nog, men kanske ännu mer komplext för en elitsatsande ultratrail-stjärna på väg uppåt i sin karriär. Jennifer “Jejje” Asp berättar här öppet om ätstörningar, ångest och förlossningsdepression och hur hon fått jobba för att hitta sin identitet som mamma, samtidigt som hon försökt hantera pressen kring att fortfarande vara elitidrottare och komma igång och träna igen så snart som möjligt efter förlossningen.

    Jejje gästade vår podd 2020 och hade då ett antal segrar på Fjällmaraton i Vemdalen och Bydalsfjällen bakom sig. Under fjällmaraton-veckan i Åre 2019 vann hon fem av de sex lopp hon ställde upp i och vann totalsegern.

    Länkar

    Tidigare poddavsnit 166 - JENNIFER ASP, NATURKRAFTEN PÅ FJÄLLET

    Följ Jennifer på instagram som @jejjeasp

    Ultra Interval Challenge 23 mars

  • Hur många mil behöver man ligga på per vecka? Vad är den största skillnaden i träningen mellan att träna inför 100 km och 100 miles? Det här är första delen i en miniserie om hur du lyckas med din första 100 miles-tävling och den här gången pratar vi om träning. Vi brukar säga att själva löpträningen är det som har minst påverkan på hur du lyckas genomföra en ultra, och att magen och det mentala är viktigare, men löpningen behöver såklart också finnas på plats.

    Datum att hålla koll på

    Lördag 24 februari 2024 – Sociallöpning med snack om 100 miles
    Lördag 23 mars 2024 – Ultra Interval Challenge

    Följ oss i sociala medier så kommer mer information!
    Instagram @paceonearth
    Facebook Pace on Earth

    Tidigare poddavsnitt

    248 - Vad är grejen med 100 miles?

  • Vi träffar Sebastian Pokorny och pratar om kommande 24-timmarstävling på Växjö Ultrafest. Vid inspelning är det 11 veckor kvar så dags att finslipa formen och planen!

    Johnny har supportat Sebastian på 24-timmars vid två tidigare tillfällen, 2020 och 2021 på Skövde Ultrafestival. Båda gångerna gick det inte som dom hade tänkt sig, så vad behövs för att dom ska lyckas bättre den här gången? Kanske kan det hjälpa att Sebastian nu är lite äldre, lite klokare och har fått mer perspektiv på livet? Sen han fick barn har han börjat träna annorlunda och om det är positivt för resultatet på 24-timmars – det återstår att se. 27-28 april är det dags för Växjö Ultrafest där det är SM i både 100 km och 24h, så kom gärna dit och heja!

    Länkar

    Våra tidigare poddavsnitt med Sebastian Pokorny

    238 - Ultralöpningscoacherna Johnny och Sebastian om träningen 8 veckor innan Ultravasan

    145 - Sebastian Pokorny mot sub 7h på 100 km

    Följ Sebastian på instagram @spoko

    Växjö Ultrafest 27-28 april 2024

  • Från utsidan ser det ut som om Anders Norén verkligen går in för att göra de allra längsta och mest ikoniska ultraloppen. Men det är nog så att han helt enkelt gillar att springa mycket och att göra häftiga äventyr och allra helst tillsammans med kompisar. Han har sprungit flera av de klassiska loppen i USA, till exempel Western States, Triple Crown of 200’s och Badwater genom Death Valley i Kalifornien.

    Nyligen vann Anders Trans Scania Winter som visade sig bli ett minst sagt annorlunda äventyr. Loppet är på 246 km, helt osupportat och går mestadels på trail genom Skåne. Och just den här upplagan i januari blev extra tuff på grund av snön och till sist fick Trans Scania Winter en enda finisher när Anders var både först och sist över mållinjen.

    Tidigare poddavsnitt med Anders Norén

    Triple Crown of 200s
    https://paceonearth.se/podcast/213-anders-noren-och-triple-crown-of-200s

    Att supporta på Badwater
    https://paceonearth.se/podcast/att-supporta-pa-badwater

    Maratonveckan
    https://paceonearth.se/podcast/184-sammanfattning-av-maratonveckan-med-anders-noren

    Western States
    https://paceonearth.se/podcast/079-western-states-100-med-anders-noren

    Trans Scania Winter https://www.scaniaroadrunners.se/trans-scania-about-winter

  • Här kommer ett fullmatat avsnitt med lyssnarfrågor! Vi svarar på frågor om bland annat träning inför Ultravasan, utrustning och säkerhetskit, vad du bör packa i din dropbag, hur du kan anpassa träningen efter menscykeln och vilka styrkeövningar som är viktigast för en ultralöpare. Vi pratar också om hur vi själva tränar, vilka som är våra favoritlopp och hur vi gör för att hålla oss skadefria. Plus massor av andra frågor om högt och lågt, men kanske viktigast av allt – är det verkligen värt pengarna att få springa UTMB?!

    LÄNKAR STYRKETRÄNING

    Styrketräning med vikter för ultralöpare (artikel på Ultramarathon.se)

    242 - Lyft tungt och spring lugnt med Tobbe Gyllebring

    209 - Jonas Gustavsson, om löparkroppens tre viktigaste leder

    028 - Daniel Richter, styrketräning för ultralöpare

    ÖVRIGA PODDAVSNITT

    185 - Katarina Woxnerud, bäckenbottenträning för kvinnliga och manliga löpare

    144 - Ellen och Johnnys väg in i ultralöpning

    LÖPÖVNINGAR MED JOHNNY PÅ YOUTUBE

    Pingvinen

    Flowrope introduktion

    Flowrope 5 min pass

    SPRINGA MED HUND

    Vår utrustning kommer från Nonstopdogwear och vi använder oftast detta kit:

    CaniX Belt Pro (till oss)

    Freemotion Harness (till Vidar)

    Bungee Leash 2m (elastiskt koppel)

    FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

    Ellen @weselle
    Johnny @hallneby
    Vidar @yowlingvidar
    Pace on Earth @paceonearth

  • Vad är det egentligen som gör att vi går igång på riktigt tuffa utmaningar? Och vad definierar ett lopp som svårare och mer brutalt än ett annat? När vi anmäler oss till en tävling med hög DNF-rate där bara de allra tåligaste och mest uthålliga går i mål – då får det oss att känna oss starka. Men sen händer något och vi drabbas ofta av känslan att loppet inte är tufft på “rätt” sätt.

    Vi pratar om egna erfarenheter och hur vi hanterar när tävlingen plötsligt känns för svår för att klara av.

    Länkar

    Live-webinar “Bästa sätten att hålla nyårslöftet & klara en tuff utmaning” torsdag 28/12, kl 20:00 https://event.webinarjam.com/channel/goal2024

    Anmäl dig till coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil, start 1 januari https://paceonearth.se/lopcoaching

    Anmälan till Arctic Trail Camp Abisko 19-25 september 2024 är öppen! https://paceonearth.se/loparresor/arctic-trail-camp-abisko-2024

  • Att bli snabbare är något som många drömmer om, men utan att egentligen reflektera över vad det betyder. Särskilt som ultralöpare är det vanligt att man efter att ha tränat lågintensivt länge, känner sig stark och uthållig, men kanske inte så snabb. Men frågan är vad snabb betyder för dig?

    Vill du bli snabbare på milen, kunna hålla samma tempo på andra halvan av ett långt ultralopp, bli starkare och snabbare uppför eller kanske bara springa med mer flow? Vi tar upp fyra olika strategier för att bli en snabbare löpare, utforskar olika definitioner av snabbhet och pratar om hur man kan tänka för att hitta en väg framåt som passar ens egna mål.

    Länkar

    Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil

    170 - Allt om utförslöpning (tidigare poddavsnitt)

    Styrketräning med vikter för utlralöpare (artikel på Ultramarathon.se)

    Johnny visar Flow Rope (Youtube)

  • När vi springer ultralångt är det vanligt att vi drabbas av mentala dippar – jobbiga känslor och tankar som vi har svårt att hantera. Det kan bero på många olika saker, men fastnar vi i dessa tankemönster är risken stor att vi bryter. Kan mindfulness ge oss verktyg för att reglera dom här jobbiga känslorna och tankarna så att dom inte får övertaget när dom väl kommer?

    Vi bjöd in Torbjörn Josefsson som är professor vid Högskolan i Halmstad, för att hjälpa oss att svara på frågan. Torbjörn undervisar i psykologi med inriktning idrott och motion och han jobbar också som mindfulness-instruktör, främst med idrottare. Johnny och Torbjörn kommer in på flera viktiga aspekter här i samtalet, bland anant att även positiva tankar och känslor kan störa och ställa till det precis lika mycket som dom negativa.

    Läs mer om 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching

  • Vi har länge velat göra ett avsnitt i podden om tränings- och GPS-klockor. Vad ska man titta på när man köper en ny löparklocka, vilka funktioner är viktigast och hur mycket betyder gränssnittet i appen? Vi bjöd in Ted Ås, före detta triatlet och numera produktspecialist på COROS för att prata träningsklockor.

    Sedan ett par månader tillbaka samarbetar vi med COROS och använder deras klockor. Ted Ås är produktspecialist på COROS och vi pratar både allmänt om träningsklockor och också specifikt om COROS olika modeller. Ted är före detta triatlet, med 10 år i landslaget, 3 SM-guld och 15 SM-medaljer under 15 år i rad. Han är också en Hawaii Ironman Finisher och har vunnit Ö till Ö. Idag ser han sig mer som glad motionär men tränar såklart mycket fortfarande.

    COROS är ett ungt varumärke som snabbt har etablerat sig på marknaden sedan dom lanserade sin första GPS-klocka PACE år 2018. Det var då den första klockan med Track Mode, en avancerad funktion för löpning på bana. Efter det har Coros lanserat flera nya klockor och produktserier för alla typer av löpare och äventyrare i tuffa miljöer, och fokus ligger på avancerad teknologi och en riktigt bra användarupplevelse. Världskända löpare som idag springer med COROS är till exempel Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Camille Herron, John Kelly och Eliud Kipchoge med Coros idag, för att bara nämna några.

    LÄNKAR

    https://corosnordic.com

    Följ på instagram @corosnordic och @corosglobal

  • Nu blir det frågor och svar om ultraintervaller tillsammans med Fanny Ahlfors! Fanny har en stor följarskara på TikTok och instagram där man hittar henne som @fanny_josefine. Hon har arrangerat ultraintervaller nu hela 7 gånger och får ofta frågor från sina följare om hur det går till, vilken träningseffekt man får, hur man kan modifiera intervallerna, hur man gör med sömn och mat under dygnet osv. Här svarar vi på alla era frågor tillsammans!

    LÄNKAR

    Anmäl dig till eventet Ultra Interval Challenge 18 november 2023 https://www.facebook.com/events/319564103895119

    Läs mer om eventet på paceonearth.se/ultraintervalchallenge

    Följ Fanny Ahlfors på instagram @fanny_josefine

    Köp hennes bok “Släpp kontrollen” på Adlibris https://www.adlibris.com/se/bok/slapp-kontrollen-min-vag-till-kroppslig-frihet-9789180023245

    LYSSNA PÅ VÅRA TIDIGARE PODDAVSNITT MED FANNY

    Avsnitt 204 https://paceonearth.se/podcast/204-fanny-josefine-stark-tjej-som-gor-galna-saker-utanfor-boxen

    Avsnitt 294 https://paceonearth.se/podcast/294-kia-fjallmaraton-ultraintervaller-och-backtraning-med-fanny-josefine

  • Alpaca Race är en perfekt tävling om man vill träna inför UTMB eller andra bergslopp. Denna rundbana i Hisingsparken innehåller nämligen lika mycket höjdmeter per kilometer som UTMB. Endast ett fåtal löpare har klarat hela distansen på 106 km och 6000 hm och ännu har ingen dam tagit sig i mål på 10 varv. Här får vi höra hur Anders Sandegård skapade loppet och hur det gick från att vara ett tidslopp till ett mer traditionellt traillopp.

    Anders är också väldigt engagerad i Glädjeknuff – ett sätt att springa tävlingar tillsammans med en funktionsnedsatt person som är kapten i laget, och där medlöparna hjälper till att bära kaptenen i en specialbyggd löparvagn som kallas för Jolette.

    Länkar

    Se youtube-videon med Glädjeknuff som Anders pratar om i avsnittet där han och flera andra lag tävlar i Frankrike.

    Marcus Kjellbergs video från Alpaca Race

    Vår nästa start av 10 månader mot 10 mil 1 januari passar perfekt för dig som siktar på Kullamannen 2024.

    Alpaca Race, 8-9 juni 2024

    Glädjeknuff