Episoder

 • Äntligen fick Linda och jag ses för att prata om allt som hänt sen sist. Vi pratar lite om hur vår medverkan i nyhetsmorgon kändes och vilka var det egentligen som hörde av sig efteråt? Vi pratar lite framtid och Linda trasslar som vanligt in sig i årtal och blir arg på patriarkatet. Detta är mer som ett recap avsnitt för er som vill veta lite mer om det som sker bakom kulisserna och det som vi har på gång framåt. Tack alla ni som är med oss på den här resan!
  Länk till vår medverkan i Nyhetsmorgon: https://youtu.be/Y31MIUAqb5I

  Podden har även startat ett konto på Bottler där man kan stötta arbetet med 30kr/månaden. Vi vill fortfarande att alla ska ha tillgång till vårt material även de som är fast i någon form av ekonomiskt våld. Därför tänker vi inte hamna bakom betalväggar och annat. Mer info hittar ni här https://bottler.community/@Psykopatpodden

  Följ oss gärna på sociala medier där heter vi
  Psykopatpodden på de flesta ställen :)

  Hemsidan är under uppbyggnad men finns på http://psykopatpodden.se/

 • Sexuellt våld drabbar många och vi ville fördjupa oss i ämnet. Därför bjöd vi in Paulina Bengtsson som är grundare av Novahuset samt föreläsare inom ämnena våldtäkt, koppleri, pornografi, prostitution och sexuellt självskadebeteende. Läs mer på hennes hemsida https://www.forelasarepaulina.com/ eller följ henne på instagram under samma namn. Tack snälla Paulina för att du delar med dig!

  Novahuset som vi nämner är en ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp, oavsett om övergrepp skett online eller offline. Du är alltid välkommen oavsett din ålder eller könsidentitet. Du som anhörig är också välkommen för stöd och rådgivning.
  https://www.novahuset.com/

  Följ oss gärna på sociala medier där heter vi psykopatpodden överallt. http://psykopatpodden.se/
  Vi finns även på https://bottler.community/@Psykopatpodden För er som vill stötta podden och vårt arbete. Ta hand om er

 • Mangler du episoder?

  Klikk her for å oppdatere manuelt.

 • Vi träffade Sofia från goon.se som arbetar aktivt med att få ut kunskap om hur man klarar sig igenom tuffa separationer och vilka saker man bör tänka på etc. Ett samtal om sunda och osunda relationer samt hur viktigt det är med att prata om svåra saker.

  På Goon.se hittar ni artiklar och checklistor mm Är du i en relation och tvivlar på att den är sund så finns den här artikeln
  https://www.goon.se/ar-relationen-sund/

  Tillsammans sprider vi kunskap tack för att ni lyssnar <3

  Vi finns där poddar finns om ni söker på "psykopatpodden" och uppdaterar dagligen vårt instagramkonto med samma namn.

 • Vi intervjuade experterna Lisbet Duvringe och Mike Florette om hur de kvinnliga psykopaterna fungerar och hur man ska hantera dessa. Ett intressant avsnitt och som vanligt lärde vi oss masssor.
  Vi pratar även om deras kurs "Konsten att hantera en psykopat" som handlar om psykopati och psykopatiskt beteende mm.
  Den har 40 lektioner i from av video, audio, intervjuer, dessutom övningar, checklista, arbetsmaterial mm. Kursen är helt unik i sitt slag och ni får nu möjligheten att under en begränsad period gå denna för endast 990 SEK med tillgång till den under 1 juli - 31 aug 2021. Ord. pris är 9990 SEK - De har vi har kämpat med den i 5 år! Samlat material och gjort massvis av intervjuer på ämnet. Tack Lisbet och Mike!

  Konsten att hantera en psykopat:
  https://hrpeople.kartra.com/page/FUG110

  Hemsida psykopater:
  www.psykopater.nu

  Tack till vår nya sponsor Sudio som är ett svenskt företag som designar och tillverkar hörlurar i skandinavisk minimalistisk design. Produkten är högkvalitativ och lätt att använda.
  Men vår Rabattkod "Psykopatpodden" får ni 15% rabatt på allt inne på sudio.com
  Fri frakt och fria returer
  3 års garanti om man signar upp sig till Sudio Sphere

  Mer aktuell info finns på vår instagram
  Tack Sudio!

 • I detta avsnitt är jag egentligen med i en annan podd men ville dela en del av innehållet med er. Aunima & Rosa driver podden The Devil Wears Prada och även instagramkontot med samma namn. De ville att jag skulle komma dit och dela med mig av det som jag lärt mig på vägen med Psykopatpodden. Deras podd riktar sig till framförallt till unga med allt från self love, mindfulness och toxiska relationer.

  Jag känner att mycket av det vi pratade om passade alla målgrupper och åldrar så här kommer ett ihopklipp av intervjun med delar av psykopat checklistan som vi gick igenom samt massor av self love kunskap som de fördjupat sig i. Är tacksam för att vi träffar så många härliga människor genom podden och det här var ett möte med två kloka unga tjejer som verkligen tagit detta på allvar och vill skapa en förändring.

  Följ oss på sociala medier där heter vi Psykopatpodden överallt

 • I detta avsnitt får ni följa med till psykologen när jag går min traumabehandling för PTSD. Vill ge er en inblick hur en behandling kan gå till och hur man kan må. Vi kommer fördjupa oss mer i PTSD framåt eftersom de avsnitt vi gjort tidigare är från hösten 2017 (avsnitt 4&6)

  Boken jag pratar om i avsnittet heter: Ta tillbaka ditt liv - En arbetsbok för återhämtning efter en traumatisk upplevelse.

  Följ oss gärna på sociala medier där vi heter psykopatpodden överallt.

 • Jenny levde med sin förövare i 10 års tid och fick utstå psykiskt och fysiskt våld. Kärleken till sin dotter blev hennes räddning och de lyckades ta sig ur relationen och fick komma till ett skyddat boende. Där började resan för ensam vårdad och kampen för deras frihet. Detta avsnitt handlar om att inte ge upp och att våga satsa på sig själv och sina drömmar. Tack jenny för att du ville dela med dig av din resa, ge ditt bidrag till kampen mot dessa förövare och hjälpa de som drabbas!

  Detta avsnitt görs i samarbete med Slvrbckwear och med koden "psykopatpodden" får ni 15% rabatt på ert köp. På deras hemsida kan ni även skänka en del av vinsten till alla kvinnors hus eller hjärnfonden. Så fantastiskt bara det!
  Länk till hemsida: https://slvrbckwear.com/

 • Detta är ett avsnitt om vår checklista över varningstecken i en relation. Denna lista är framförallt för dig som befinner dig i en relation som inte känns sund och där din magkänsla säger att nåt är fel. Eller du kanske just tagit dig från en sådan relation och har massor med frågor och funderingar. Dela gärna denna lista och sprid kunskap om dessa personer och deras sätt att manipulera och förstöra för andra. Nedan kommer listan i textform.

  Checklista- Varningstecken i en relation

  1. Har ditt umgänge med familj och vänner minskat efter du träffade X för att X inte tycker att de är bra för dig eller inte fungerar ihop med X.

  2. När ni träffades gick allt väldigt fort. Det var intensivt och mycket fokus på dig och er. Att ni var själsfränder och hade något unikt. Ni kanske flyttade ihop fort och tog allt till nästa nivå på en gång. Du fick mycket uppmärksamhet och gåvor av olika slag. Allt från resor till saker och löften om ett bättre liv

  3. X kommenterar och kritiserar dig för många saker runt din person. Det är mycket som är fel i ditt liv enligt X.

  4. Det uppstår många konflikter där du bär ansvar enligt X. Ger du X kritik vänds det också nästan alltid mot dig och du får skulden.

  5. X ger dig uppmaningar och instruktioner om hur du ska vara i vardagen och se ut. X har mycket åsikter om dig.

  6. X har väldigt svårt att ta ett nej. Dennes åsikt är den rätta och håller du inte med blir det bråk.

  7. Du känner ofta skuld, skam, förvirring sen du träffade X. Som att det är något fel på dig och den du varit.

  8. Din tid för dig själv och saker som får dig att må bra har minskat sen du träffade X. Det finns ett obehag inför att unna sig själv saker eller att göra saker utanför relationen.

  9. Du kan känna dig kontrollerad när det gäller ditt privata. Saker som tex mobil, dator och post.

  10. X lovar saker och målar upp bilder om ett liv som inte verkar bli. I början verkade X vara fantastisk och fick dig att öppna upp dig. Saker du berättat i förtroende används emot dig och personen du först träffade verkar vara borta.

  11. Du går på tå kring x och är försiktig. Mycket av din tid går åt till att göra X på bra humör och när hen inte är det så straffar det sig på olika sött.

  12. X hindrar dig från att vila och ha lugn och ro, din sömn kan störas på olika sätt och du känner dig orkeslös.

  13. Du kan behöva förklara och försvara om du är ute med en vän, familjemedlem eller kollega. Håller du tex inte tider eller ändrar planer i sista minuten kan det utlösa misstanke och du kan utsättas för förhörsliknande metoder.

  14. Ekonomi kan vara ett problem. Antingen kan du behöva redovisa för X allt du handlar och du får inte hantera er ekonomi. Eller så kan du behöva betala för allt och stå på tex lån och större inköp som bilar, hus och resor allt för att X har skulder eller problem med sin ekonomi.

  15. Det förekommer aggressivitet och hot, inte alltid uttalade men du känner dig ibland hotad och rädd.

  16. Det är ofta mycket drama runt X eller erat liv. Mycket missförstånd och konflikter som du tidigare inte haft i ditt liv. X upplever att hen ofta blir drabbad av orättvisor och människor som sviker hen på alla möjliga sätt. Dennes ex och tidigare relationer är ofta extremt problematiska enligt X.

  17. Din magkänsla säger att något är fel men du har svårt att specificera vad. Dina gränser har flyttats på så många olika plan. Du har börjat googla efter lösningar och svar på vad som kan vara fel.

  Ni hittar listan på våra sociala medier och hemsida inom kort. Ta hand om er!

 • Minnet sviker, allt känns luddigt och flyter ihop. Det är som att man inte är närvarande alls. Detta är en fortsättning på avsnitt 25 om psykisk misshandel och nu går vi igenom vad som händer med minnet när man befinner sig i en våldsam relation. Monica Emanell kommer med sin expertis och kloka tankar. Ett extra tack till Monica, Elisabeth Ivars och Birgitta Lagerholm för att ni medverkade i detta avsnitt.

  För dagliga uppdateringar och kunskap inom psykopati och våld i nära relationer följ oss på sociala media. Vi heter Psykopatpodden överallt.

  Vår logga & hemsida är skapad av Bella Design
  Bild till avsnittet av Tumisu från Pixabay

 • I avsnitt 25 fördjupar vi oss inom psykisk misshandel och vilka skador det kan ge dig som offer. Vi får veta mer om förövarens psyke och försöker reda ut lite begrepp och termer som vi även stött på den senaste tiden. Expert i detta avsnitt är Monica Emanell som ni även hittar i avsnitt 1 och 2 av podden.

  Bifogar även listan på exempel på psykisk misshandel som vi tar upp i början av avsnittet.

  *Kommenterar/Kritiserar hur du ser ut, pratar, går står, äter etc
  *Får dig att känna att du är fel, din familj och dina vänner är fel
  *Begränsar ditt umgänge genom att få dig att känna skuld
  *Pratar om dig i tredje person eller som om du vore ett barn
  *Ignorerar och fryser ut dig
  *Försöker uppfostra dig och ge dig order, du känner dig kontrollerad
  *Får dig att tvivla på dig själv och din egen hälsa, att du skulle vara sjuk mentalt
  eller på annat sätt. Gaslighting.
  *Du får ta emot hot och aggressivt beteende
  *Kränker dig som person på olika sätt
  *Dina behov ovh du är inte viktig för förövaren Du blir inte lyssnad på
  *Förövaren kan också ”hjälpa dig med saker” Saker som du inte ens bett om, sen
  ska du känna skuld och behöva ge tillbaka
  *Personen kan ändra beetende när ni är själva och det är bara du som får se den
  mörka sidan
  *I en parrelation kan svartsjuka vara en del av det kontrollerande beteendet.

 • Du kanske har lyckats lämna eller är påväg men du sitter fast i en negativ snurra av tankar som inte är dina. Tankar som "Jag är fel och ful. Inget jag gör blir bra, jag är värdelös och hemsk på alla sätt..."

  Mörka, dåliga tankar snurrar runt som sanningar.
  Din förövare vill inte att du ska ha ett bra självförtroende för då kan du göra motstånd. Den psykiska misshandeln ger förövaren ett övertag och hen är skicklig på att hitta dina svagheter. Dessa personer jobbar på befintliga komplex och ger även nya. Allt handlar om att systematiskt hålla dig kvar i känslan av att du inte duger och att du är fel. Den rösten är inte din, den är förövarens.

  Detta avsnitt är gjort som en pepp och ett sätt för din hjärna att fylla på med något positivt och konkret. En röst som för en stund kanske kan ta bort förövarens.

  Ta hand om er.

  Följ oss på sociala media för dagliga uppdateringar inom psykologi och våld i nära relationer.

 • Detta är en teaser om våra nya typer av avsnitt som vi kallar för "RepeatAvsnitt". Avsnitt som man kan lyssna på om och om igen för att få överrösta förövarens röst för en stund. Dessa avsnitt kommer märkas tydligt så ni kan hitta dom i listan och även välja bort dessa avsnitt om ni känner att ni inte behöver dem.

  Följ oss på sociala medier där heter vi Psykopatpodden
  www.psykopatpodden.se

 • I detta avsnitt så tar vi upp hur det kan se ut den första tiden då du träffar en person med psykopatiska drag. Hur de kan bete sig på första dejten och vilka varningstecken som kan dyka upp. Allt är självklart individuellt men har de många punkter av de som beskrivs i detta avsnitt skulle vi i alla fall ta ett steg tillbaka från den nya personen. Vi Har även med två berättelser från lyssnare som har delat med sig om sin första tid med sina förövare.

  Vi postar dagligen inlägg om psykopati/narcissism och våld i nära relationer på vår instagram @psykopatpodden

  Ta hand om er därute

 • Här är ett första avsnitt om matvåld och kampen om att bli frisk från ätstörningar. Vi fördjupar oss tillsammans med Hanna Bergwall som idag driver en instagram om sin egen väl tillbaka. Matvåld berör många av de som drabbats av våld i nära relation. Vi kommer få anledning att återkomma till detta ämne som vi nu börja nysta i. Mat är vår livskälla och ett perfekt vapen för en person med psykopatiska drag att använda emot oss.

  Hanna nämner UNS och här har ni en länk till mer information "https://atstorningar.se/olika-typer-av-atstorningar/

  UNS, hetsätningsstörning och ortorexi
  UNS, ätstörningar Utan Närmare Specifikation, kan se ut på väldigt många olika sätt.
  Det finns nämligen många personer som har ett problematiskt förhållande till mat och till sin kropp men som är svåra att definiera och sätta diagnos på. Dessa personer får diagnosen UNS.
  Många som får diagnosen UNS lider av en hetsätningsstörning, ortorexi eller av en mildare variant av anorexi eller bulimi.
  Hetsätningsstörning

  Ett tips från Hanna är oxå Karin Anderssons bok om kroppspositivt föräldraskap länk nedan.

  http://www.karinkajjan.se/2020/01/13/livsviktigt-en-handbok-i-kroppspositivt-foraldraskap/

  Text från hennes sida:
  ” Den här boken har byggts inom mig sedan jag var 5 år och lärde mig ordet ”banta”. Jag visste det förstås inte då, men genom åren av kroppshat, ätstörningar, självskadebeteende och till slut kroppsacceptans har jag samlat på mig orden, sidorna och kapitlen. Det senaste året har jag samlat alla dessa erfarenheter, insikter och strategier för att fler ska få upp ögonen för precis hur akut frågan om vad det normaliserade kroppshatet gör med våra barn. Och kanske framför allt: hur vi gör något åt det.”

  Tack Hanna för att du var med i podden!

 • Ett avsnitt indelat i två där första delen handlar om hur en person med psykopatisk drag manipulerar sig in i ditt liv. Vilka taktiker de använder och vad de säger. Inslaget är baserat på våra erfarenheter och de tusentals mail och kommentarer vi fått på våra sociala media. Andra delen spelade vi in i bilen på väg hem från föreläsningen "I huvudet på en psykopat" av Lisbeth Duvringe och Mike Florette. Har även med en ljudupptagning från föreläsningen där man får höra en psykopat försöka manipulera polisen under ett förhör.

  Följ oss gärna på instagram där vi dagligen postar inlägg relaterade till psykopati och psykiskmisshandel mm

 • Filippa Rebecca blev psykiskt misshandlad under flera år och har genom sitt Instagram konto hittat ett sätt att bearbeta traumat och hjälpa andra. Nu har hon även börjat göra videos på youtube med fokus på psykisk misshandel och våld i nära relationer. Vi är så glada för att hon ville gästa oss och dela med sig.

  Följ henne på instagram @filipparenbecca

  Länk till hennes youtube https://www.youtube.com/filipparebecca

  Hon har även en grupp på FB som heter "Det börjar innan första slaget"

 • Extra avsnitt med Mike Florette endast för vår podd! Han går igenom de vanligaste frågorna om psykopater som han och Lisbet stöter på när de är ute och föreläser.

  De gör en föreläsning 10/3 2020 och den vill vi flagga lite extra för!

  Länk till Lisbet och Mike
  https://www.lindco.se/forfattare/mike-florette-och-lisbeth-duvringe/

  Länk till föreläsningen:
  https://www.atikko.se/event/i-huvudet-pa-en-psykopat-lisbet-mike-10-mars-2020-stockholm-1209/

 • Att ha en förälder som förövare kan vara problematiskt på så många plan. Hur är det att växa upp i en sådan relation? Hur drabbas övriga familjemedlemmar? Vilka verktyg får man med sig in i vuxenlivet? Hur påverkar det ens relationer och psykiska hälsa? VI träffade Sarah och Elin som båda är barn till en förälder som har narcissistiska drag. De brinner för att hjälpa andra i samma situation och vill nu sprida mer kunskap om ämnet genom deras podd: Inte Osynlig- Podden

  Vi är så glada för att de lyfter detta ämne och ville dela med sig av det i vår podd.

  Mer info om Sarah och Elin finns på:
  Facebook: https://www.facebook.com/inteosynligpodden/
  Instagram @inteosynligpodden

  Länk till Unicef Sveriges namninsamling "Gör ALLT våld mot barn straffbart":
  https://unicef.se/stoppavaldmotbarn?fbclid=IwAR1ke2hAzDcXYMrQtlccsVKf62bWkv9N_snDyKhtecS1TD-c86gEFue5t7w

 • Här är del två av kvinnornas röster. Vi får träffa Weronica och Annica som delar med sig av sina upplevelser av våld i nära relation. Vi tycker att det är viktigt att vi delar med oss av vad vi varit med om. Att vi lägger skammen och skulden där den hör hemma, hos förövaren. Det finns så många som lider i det tysta och av olika anledningar inte kan tala öppet om vad som hänt, vi får vara era röster och hopppas att ni känner att ni inte är ensamma.

  Tack snälla Annica och Weronica för att ni går ut med namn och bild för att förstärka detta budskap.

  Vill ni höra Del 1 av kvinnornas röster kan ni lyssna på avsnitt 14.

  Följ oss gärna på Facebook och instagram där vi heter Psykopatpodden. Ta hand om varann <3

 • Ett specialavsnitt som vi spelade in i vintras där vi bestämde oss för att gå igenom den omtalade checklistan från Robert Hare.

  Att diagnosticera en psykopat efter denna listan kan bara en utbildad psykolog göra men vi kände att vi ville diskutera dessa punkter för att se vad som stämmer på vår förövare och inte.

  Det är 20 punkter och man betygsätter från 0-2. Noll innebär att påståendet inte stämmer alls medan två innebär att det stämmer mycket bra. Maxpoäng är 40 och når du över 30 är du en psykopat, åtminstone enligt det här verktyget.


  Checklistan som kan avslöja en psykopat:

  Viktigt att notera är att Hare själv anser att testet bara är legitimt om det utförs av en erfaren och tränad yrkesperson.

  "PSYCHOPATHY CHECKLIST - REVISED":
   - Hal och ytlig charm
   - Grandios självbild
   - Stort behov av stimulans
  -  Patologisk lögnare
   - Listig och manipulativ
   - Känner inga samvetskval eller skuld
  -  Uttrycker känslor på ett ytligt sätt
   - Kylig och empatilös
   - Parasitisk livsstil
   - Har svårt att kontrollera sitt beteende
   - Sexuell promiskuitet
  - Visar beteendeproblem tidigt i livet
  - Saknar långsiktiga realistiska mål
  -  Impulsiv
  - Oansvarig
  - Accepterar inte ansvar för sina handlingar
   - Många kortvariga förhållanden
  - Historik av ungdomsbrottslighet
   - Återdragning av villkorlig frigivelse - begår nya kriminella handlingar under permission
   - Kriminell mångsidighet - riktar inte in sig på en typ av brottslighet utan kan ägna sig åt flera

  Vad orsakar psykopati?
  Enligt brittiska Metro finns en rad faktorer som spelar in i varför någon blir psykopat. Det kan handla om hjärnans anatomi, gener och miljön de växer upp i. Även svåra huvudskador har pekats ut som en möjlig faktor, något som exempelvis är vanligt bland många profilerade seriemördare.

  Artikeln finns på:
  https://www.expressen.se/halsoliv/psykologi/20-tecken-pa-att-du-kanner-en-psykopat/