Jacob Podcasts

  • Beroendeläkaren och forskaren Joar Guterstam gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att utbilda oss alla kring beroende. Det blir diskussioner både kring vad ett beroende innebär, hur man ställer diagnosen, problemet med att dra en gräns mellan beroende och inte beroende samt riskerna med att vara för restriktiv med diagnoser eller för givmild med det samma.

    Joar berättar också lite om sin forskning samt en del kring hans kliniska arbete. Vi diskuterar dessutom saker som idag ofta kallas för beroende men som inte är en erkänd diagnos likt spelberoende, matberoende, sexberoende med mera.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Jacob såg HIFs första seger på länge... (00:02:08) Wille har problem med andningen pga pollen (00:05:19) Veckans gäst, Beroendeläkaren och forskaren Joar Guterstam (00:08:50) Vägen från läkarstudier till att börja jobba med beroende (00:11:25) Diagnoser inom psykiatrin och skillnaderna mellan mycket annan medicin (00:14:26) Naturalförloppet för beroende problem är mer positivt än de flesta tror (00:16:32) Joars doktorandstudier på amfetaminberoende (00:26:12) När någon är beroende så verkar många olika faktorer påverka att det blir svårt att hitta en orsak (00:27:15) Påverkan på allmän status är förvånansvärt liten från mediciner som påverkar opioidsystemen (00:34:12) Den definition som gäller för beroende inom vården idag (00:39:07) Att dra en gräns mellan beroende och icke-beroende är väldigt svårt (00:46:51) Där finns flera problem med att ha för breda inklusionskriterier med (00:52:28) Joar tycker att man ska vara restriktiv med nya diagnoser (00:55:15) Bör man införa en skala för beroende där de med mer allvarligt beroende prioriteras? (00:59:44) Frågan kring mat- och sockerberoende (01:05:34) Man behöver också fundera kring nyttan för befolkningen att införa nya diagnoser (01:09:02) Skillnaden mellan belöningar som finns naturligt och de vi mer framställer (01:12:26) Drivkraften vid beroende påverkas av drivkraften att göra annat i livet (01:16:06) Beroendeforskaren Robert Wests syn på matberoende som diagnos (01:19:17) Att erkänna mindre tunga beroende skulle möjligen öppna upp för framtagande av evidensbaserade behandlingar
  • Avsnitt 367 är här! Ännu ett bonusavsnitt mitt i veckan! Denna gång så ska vi, tillsammans med Jacob från Bidders Highway, ta oss an ett märkligt lyssnarbrev där vi bara får köra EN hobbybil resten av livet. Jacob osar panik medans Krick och Ponkan slår in öppna dörrar. Håll till godo och häng med!

  • Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så hoppar de in på lyssnarfrågor där dagens tema blir frågor relaterat till löpträning.

    Det diskuteras bland annat hjärtvariabilitet, sambandet mellan hög VO2max och sämre löpekonomi, effekterna från nitrat/rödbetsjuice och olika sätt att inkludera cykelträning som komplement till löpträningen. Till sist diskuteras också olika mått på stress och återhämtning som kan vara användbara för de som har en mer strukturerad vardag.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Jacob har tränat fotboll (00:01:41) Vem f** tar en promenad på innerspåret på en löparbana!? (00:05:33) Damlandslaget i Handboll är starka och explosiva (00:14:28) Lite kort kring hjärtvariabilitet (00:18:20) Sämre arbetsekonomi korrelerar med högre VO2max (00:20:58) Ska man ta nitrat eller rödbetsjuice regelbundet eller bara inför tävling? (00:26:02) Vilka löppass är mest lämpliga att ersätta med cykel? (00:33:12) En komplex fråga kring alternativ träning i värme eller inte (00:39:09) Hur vet man om man är tillräckligt återhämtad efter löpning?
  • Avsnitt 363 är här! Ännu ett bonusavsnitt mitt i veckan! Denna gång så ska vi, tillsammans med Jacob från Bidders Highway, hitta och utse den bästa sportbilen i historien! Spoiler alert. Vi glömde bort Ford GT40 och ursäktar oss med att det är en supersportbil, även om Countachen var med på listan. Håll till godo och häng med!

  • Avsnitt 64 av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar på två rubriker från veckan som har gått. Först diskuteras en nyhet i Expressen om att Oatly har blivit dömda för att vilseleda konsumenter när de säger att sockret i deras produkt kommer naturligt från Havre. Sockret tillkommer egentligen endast på grund av en kemisk process som Oatly startar igång när de tar fram sin produkt.

    Efter det så diskuterar vi en artikel i tidningen The Atlantic som handlar om att man i flera studier har funnit ett negativt samband mellan glassätande och risken för typ 2 diabetes. De som äter mer glass var alltså i lägre risk för att få sjukdomen. Erik, Linnea och Jacob diskuterar dels de sakerna som tas upp i själva tidningsartikeln, dels möjliga förklaringar till varför man kan ha sett det resultatet som man sett.

    På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Alla har biltrubbel (00:04:42) Havredryckstillverkaren Oatly vilseleder kunder (00:15:18) Minskar glass risken för diabetes typ 2?
  • Vi kan stolt presentera Sveriges mest frenetiska framångsrika förmedlare av evidens kring träning -och näringslära. Jacob har genom åren demaskerat otaliga myter om träning/kost. Vi får reda på vad det är som driver honon att fortsätta informera och tolka forskningen till oss andra.

    2021 blev Jacob utnämnd till "Årets folkbildare" av "Vetenskap och folkbildning" med motiveringen

    "Genom att lotsa sina läsare/lyssnare genom för ämnet relevanta studier bidrar han till att orientera den träningsintresserade i vetenskapsmetodik. Gudiol är inte bara påläst, han har också ett skarpt öga för att finna brister i studier där slutsatserna inte alltid är så väl underbyggda. Hans arbete demonstrerar således vikten av att även akademiska publikationer skärskådas innan de får anses utgöra “evidens”.

    HÅLLTIDER

    00:00:00 Försnack med Totte & Mia 00:03:50 Jakob om sin bakgrund. Vad är hans största drivkraft. När började intresset för kost/träning? Om betydelsen om att bli vald till årets folkbildare, sitta i TV4-soffan etc. 00:21:30 Hypen kring blodsocker och varför det oftast är en kass idé för friska individer att ständigt mäta sitt blodsocker? Hur ska man tolka siffrorna? Vilka tester är relevanta? Om diabetes typ 2, pre-diabetes. Vem ligger i riskzonen? 00:32:55 Hur rädslan för tillfälliga toppar i blodsocker kan leda till andra problem för hälsan. 00:41:30 Övervikt i sig själv ökar risken för sjukdomar, förkortar både livslängd och påverkar livskvalité. Ökad livslängd genom ständigkalorirestriktion kontra livskvalité. Hur många år till får vi? Är det värt det? 00:43:30 Kaloristrestriktion, studier, på möss och människor. 00:48:12 Hur äter Jacob idag? 00:50:28 Periodisk fasta, fyra-dagars fasta vs kalorirestriktion. Finns det eventuella hälsovinster? 00:55:45 Nils van der Poel manifestet 00:59:10 Tottes reflektioner 01:03:30 Slut på del 1--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/christer83/message
  • Idag är Tobias och Niklas på ett spännande luftballongsäventyr och berättar dagens godnattsaga, "Den försovna påskharen" som handlar om två vänner, Lisa och Leo, som mer än allt annat vill träffa påskharen. Det är en saga som är både magisk och hjärtevärmande. Följ med på ett äventyr där Lisa och Leo upptäcker att påskharen har försovit sig på påsk och får hjälp av en påskkärring som ger dem ett speciellt påskägg.

    Sagan är önskad av Isa och Jacob, 10 och 8 år från Sollentuna, Olivia 8 år från Sollefteå och Filip 7 år från Vessigebro. Så sätt på hörlurarna och följ med på en magisk godnattsaga!

    Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar!⁠⁠ ⁠Gå med i ⁠Magiska Godnattsagor-klubben! ⁠ Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via ⁠⁠⁠⁠www.magiskagodnattsagor.se⁠⁠⁠⁠ Följ oss på ⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠ & ⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠.

    Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.

  • I det här avsnittet är allt uppochner! Melina tvingar Ellinor att inleda med veckans 100% och röva… För hon har något STORT att berätta!!! 

    Ellinor hatar filmer som utspelar sig på en och samma plats, men gillar vilken förändring hon har gjort mentalt sen ett år tillbaka. Då var det andra bullar. 


    Varför är göttegömmorna vidriga HÄXOR när det kommer till kalasplanering? Vem berättar ens för gäster vilken färg paketen ska vara inslagna i? Hade Jacob planerat en stor överraskning för Melina? Hur gick det i fjällen och på Williams födelsedag? 

    Och Melina öppnar upp sig om hur hon var förr, och om hon är nöjd med den hon har blivit idag.


    Kan ni inte vänta till nästa torsdag eller vill ställa en lyssnarfråga? Gå in på Instagram och följ Ellinor och Melina på: 

    @ingabeigamorsor 

    @melina.criborn

    @ellinorlofgren 

    .

    ‘Inga Beiga Morsor’ är producerad av Silverdrake Förlag via Acast

    www.silverdrakeförlag.se


    Klippare:

    Patrik Sundén

    @patriksunden


    Redaktör:

    Marcus Tigerdraake, [email protected]

    @marcustigerdraake


    Koordinator: 

    Victoria Tigerdraake, [email protected]

    @victigerdraake


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Varmt välkomna till familjeprogrammet Melodikrysset. Äntligen lördag igen och nya utmaningar väntar. Krysskonstruktör och programledare denna vecka är Anna Charlotta Gunnarson som bjuder på både musikalisk och mjukgörande hjärngymnastik för hela familjen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Melodikrysset i P4 vecka 9 med Anna Charlotta Gunnarson

    I familjeprogrammet Melodikrysset gäller det att vara musikdetektiv! I Melodikrysset ställs olika frågor kring musik och artister. Fyll i kryssplanen för att vinna äran och de fina priserna som presenteras i programmet.

    Var med och tävla om Melodikryssets priser

    För att din lösning ska räknas måste du skicka in krysset antingen via Melodikryssets app, per post eller via formuläret här på vår sajt enligt anvisningar. Senast onsdag vill vi ha ditt svar för att du ska komma med i dragningen.

    Du har lika stor chans att vinna oavsett hur du skickar in din krysslösning. Vill du läsa mer om hur det går till kan du klicka dig vidare via länkarna här nedanför.

    Skicka in din lösning med post till Melodikrysset

    OBS! Du kan INTE mejla in ditt svar vare sig med länkar eller bilder. Då är du tyvärr inte med i dragningen.

    Melodikrysset 
    Sveriges Radio P4 
    109 12 Stockholm

    [email protected]

    Melodikrysset 9 – 2023 programmet görs av:

    Programledare: Anna Charlotta Gunnarson

    Tekniker: Jacob Gustavsson

    Teknisk producent: Ronnie Ritterland

    Önska ett tema i Melodikrysset

    Vill du också önska ett tema till Melodikrysset? Mejla till [email protected] och skriv ÖNSKEKRYSS i ämnesraden så kanske just ditt önsketema kan bli ett kryss framöver.

  • Sofie Dahl har tagit sig igenom en korsbandsskada och börjat spela matcher igen för allsvenska Växjö Vipers. Vi pratar om rehabperioden, om Vipers ojämnhet, klubbens SSL-mål, när hon och flicklaget i Vöikers var bäst i Sverige och fajterna med Olofström. Dessutom berättar Jacob en otrolig historia från helgen.

  • Du känner honom säkert som expert / folkbildare / poddare och en rad andra titlar, men visst du att hans egentliga passion är fotbollen?

    Vi går i närkamp med den forne elitspelaren Jacob Gudiol och går igenom hans karriär. Vilka lärdomar har han dragit, och hur var det att spela mot Stefan Ishizaki och Zlatan?

    00:13:22 – Jacob in 00:55:59 – Jacob ut

    I Tyngre Sport pratar vi såklart om sport och alltid med kanske lite mer generella idrottsprofiler som gäster. Tanken är att här kunna vältra oss i vårt eget stora sportintresse, både vad avser alla former av racket- och bollsporter, konditionsidrotter och såklart även allt annat kul du kan komma på.

    Kort och gott: gillar man sport är det vår förhoppning att man också gillar Tyngre Sport.

    Värdar är Alex Danielsson och Andreas Guiance.

    Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts eller den plattform där du lyssnar på den – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

  • Sponsrat avsnitt: Jacob intervjuar Stabelos medgrundare Hampus Brodén, som berättar vad som hände med bolånemarknaden 2022, och hur han tror att den kommer utvecklas i år. Tidigare hade medianfamiljen i Stockholm räntekostnader på motsvarande 5% av hushållets disponibla inkomst. I mitten av 2023 tror Hampus att kostnaden passerar 30%, och mycket tyder på att prisnedgångarna på bostäder inte riktigt är färdiga. 

    Mer information om Stabelo och deras bolån på www.stabelo.se


  • I veckans Tyngre Träningssnack diskuteras en form av intervallträning som innebär att man klarar av att träna längre tid kring VO2max innan man fallerar. Vi utgår ifrån en studie där man låtit deltagarna genomföra mängder av test för att ta reda på deras så kallade critical speed och D’ (uttalat D-prime) och sedan testat olika upplägg på intervaller.

    Det som studien visar är att återhämtningen av D’ inte är linjär utan att den går snabbare när dess kapacitet har utnyttjats mer. Det innebär att om man kör en intervall där man tagit slut på ganska mycket av den så kommer man att få en större återhämtning på en viss tid jämfört med om man tagit slut på den lite mindre och sedan tar samma återhämtningstid.

    Så genom att börja med en längre intervall som ger stor tömning av D’ och sedan succesivt minska på arbetstiden för varje intervall så kan man få till ett träningspass där mer av återhämtningstiden görs när man har en större tömning av D’ vilket då innebär att man får en snabbare total återhämtning av den samma. En större återhämtning innebär i sin tur att man klarar av en större träningsmängd på en hastighet kring VO2max.

    Om du tycker att du har lite svårt att hänga med i det här avsnittet och skulle vilja förstå mer vad vi pratar om så kan vi rekommendera avsnitt 198, Critical speed, critical power och springa ett maraton under 2 timmar, samt avsnitt 209, Hur du maximerar tiden vid VO2max i din träning.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    (00:00:00) Jacobs träning går bra, Wille är svintrött (00:02:51) Jacob snackar om utrustning och appar på gymmet (00:09:32) Intervaller för att få till en större totaltid på VO2max (00:12:26) En liten repetition av olika intensiteter och varför intervaller behövs (00:16:48) Målet är ofta mer tid på en högre intensitet utan ökad ansträngning (00:18:04) Hur man kan fördela intervallerna och vila för att få ut mer träning (00:20:21) Anaerob och anaeroba delar av metabolismen återhämtar sig lite annorlunda (00:24:59) D-prime töms linjärt men fylls på exponentiellt (00:27:26) Tre olika intervallupplägg där deltagarna fick träna tills de inte klarade en intervall på den bestämda tiden (00:32:21) Hur kan man nyttja den här kunskapen rent praktiskt? (00:35:21) Försökspersonerna i den här studien har verkligen fått jobba hårt (00:38:20) Orsaken till varför deltagarna helt enkelt inte klarade den sista intervallen var för att D prime var slut (00:42:35) Resultatet i studien - mycket längre tid med minskande intervaller (00:45:19) Ska man köra intervaller så man kommer nära fail eller när är det tillräckligt? (00:49:29) Kunskap om kroppens fysiologi kan hjälpa en träna effektivare
  • Hälsoveckan by Tyngre med Dunåker, Bärebring och Gudiol diskuterar denna vecka två rubriker som vi har haft i media den här veckan.

    Först ut är ett inslag i TV4 där det påstås att en professor har sagt att fika på jobbet är lika skadligt som passiv rökning. Det är dock inte riktigt det som professorn har sagt utan istället har hon sagt att hon tycker att man kan se på dem på samma vis, att de båda kan ge skada på sikt. Det finns idag en stor fikakultur på många arbetsplatser och ju oftare det ställs fram olika typer av fika desto oftare kommer de flesta människor att äta av den fikan. Vilket inte alltid är av godo på lång sikt.

    Efter det här blir det en längre diskussion kring amning och olika rekommendationer. Aftonbladet publicerade i veckan en artikel med titeln ”Amningen avslutas när barnet smakar mat tidigt” där forskare från Uppsala och Sophiahemmets högskola är kritiska mot de råd som ges när det gäller introduktion av mat till spädbarn utifrån ett resultat i en mindre observationsstudie som de har genomfört. Deras resultat stämmer dock inte överens med resultat från RCT-studier så frågan är om man ska bry sig om en observationsstudie då? Och spelar det verkligen någon betydande roll i fall man ammar i 6 månader i svenska förhållande?

    Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.

    Hålltider

    00:00:00 Intro - Jacob har börjat mixtra med olika AI-saker 00:06:18 Fika på jobbet sägs vara lika skadligt som passiv rökning 00:16:44 Slutar mammor amma sina barn tidigare om barnen får smakportioner tidigt?
  • Avsnitt 339 är här! Ännu ett bonusavsnitt mitt i veckan! Denna gång får vi en ångestfylld och dystopisk uppgift av Jacob. Avsnittet heter kort och gott ”One last tank of gas”. Uppgiften blir alltså att beskriva sin sista bensin-resa. Håll till godo. Och häng med!