Kina Podcasts
-
Pingismästaren Jörgen Persson kallas för den snälla världsmästaren. Men varför är det bra att vara snäll och vad är snällhet egentligen?
Hans värsta konkurrent Jan-Ove Waldner säger att man inte vinner om man är snäll. Att Jörgen är en av få i världen som har plusstatistik på J-O säger väl en hel del.
I början av 80-talet åkte Jörgen Persson och ett antal andra svenska pingisspelare till Kina för att lära. I VM 1989 rev de tillsammans den kinesiska muren och vann i stort sett allt. Hur det gick till och vad Kina betyder för Jörgen ägnar vi en hel del tid åt. Och naturligtvis, hur klarar man av att delta i sju OS?
Men toppidrott är inte bara medaljer och segrar, det sliter också på relationer. Vi pratar om äktenskapet som inte höll, försöken att sluta med pingis och den brutna kontakten till Jörgens pappa.
Slutligen, hur går det med mjölkpulveraffärerma, varför har Jörgen sån koll på statistiken och varför smet han från lumpen egentligen?
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Coronapassport.se, Nordic Light Hotel, Atrament Books
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
-
Björn Djurberg (Peking), Peder Gustafsson (Bangkok), Naila Saleem (Sydasien) och kinakommentatorn Hanna Sahlberg om de viktigaste händelserna i Kina i höst.
Den här avsnittet av Kinapodden i P1 spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget Förstå världen möt Radiokorrespondenterna.Programledare: HELENE BENNO. -
En kvinna skadades av en skjutning på en spårvagn i Göteborg. Skolan drar igång och fjärdeklassarna Alvin och Ivan är pirriga. 12-åriga Silas har sprungit rekordsnabbt. På Tiktok sägs det att zombies finns i Kina.
-
Bordtennisstjärnan om hur det är att bli världsmästare och spela golf med president Clinton.
Jörgen Persson, en av de mest tongivande i bordtennisens gyllene generation. Han debuterade i landslaget 1983 och avslutade karriären 2013. Under den tiden hann Jörgen Persson med sju olympiska spel, tio EM-guld och fem VM-guld i olika konstellationer.Efter ett kringflackande liv i mästerskap, europeiska och asiatiska ligor landade Jörgen Persson som förbundskapten på VM i Houston, USA, i november 2021. Där fick han återigen vara med och skriva historia då Mattias Falck och Kristian Karlsson tog hem Sveriges första VM-guld på 30 år.Jörgen Persson om sitt Sommarprat: Jag pratar om hur det är att bli världsmästare, hur det var att spela pingis i Kina, om att livet som resande i bordtennis också har ett pris och när jag spelade golf med president Bill Clinton.Producent: Thomas BjörklundVill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play. -
Spänt läge mellan Taiwan och Kina, ryttarlandslaget leder inför finalen i VM,14-åriga Tora Ekeblad ska på Way Out West och höken Pacman har fått jobb i San Francisco.
-
När en topp-politiker från USA åker till Taiwan, blir Kina sura. Besöket drar igång ett gammalt och långt bråk mellan Kina och Taiwan. Militärövningar ökar från båda håll med missiler, stridsflygplan och krigsfartyg. Men vad handlar det här om och hur började allt?
Programledare: Johanna HeedProducent: Olivia AxelssonJuniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.Med ljud från: Sveriges Radio, The Washington Post -
Runt 80.000 turister är strandade på ön Hainan, även känd som ”Kinas Hawaii”. Skälet stavas coronautbrott. Sedan nedstängningen av Wuhan i pandemins begynnelse har Kina nämligen hållit fast vid sin så kallade nollcovid-strategi, som går ut på att förhindra all smittspridning av covid-19. En strategi som bland annat lett till massiva lockdowns, avlivade husdjur och att bebisar separerats från sina föräldrar.
På vilket sätt har strategin lyckats och misslyckats? Hur länge kan den tänkas fortgå? Vad händer med de strandade turisterna?
Gäst: Jojje Olsson, redaktör för Kinamedia
Programledare: Ronja de Boer
Kontakt: [email protected]
-
Stormakten Kina har höjt tonläget mot grannen Taiwan och enligt bedömare finns det till och med risk för en militär attack. På en kvart får du veta varför den 70-åriga konflikten plötsligt blivit så akut och varför de flesta länder, inklusive Sverige, inte erkänner den lilla demokratins självständighet. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD.
-
11 augusti. En konflikt ärvd från det förra kalla kriget blir återigen viktigare när världen går in i en ny era av motsättningar. Mikael Mattlin, professor vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Peking och Gustav Sundqvist, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina diskuterar med Andreas Ericson.
-
Kina fortsätter med sina militärövningar utanför Taiwan, allt fler gillar manga, Snapchat har en ny föräldrarfunktion och en vitval är vilse.
-
I kyrkohistorien kan du läsa om martyrer.
I detta avsnitt får du höra bland annat om boxarupproret i Kina, och vad dessa missionärer betyder för oss idag.
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Konservativa Demokrater i skottgluggen i samband med Demokraternas utgiftspaket; Blixten slår ner utanför Vita huset; Britanny Griner döms till 9 års fängelse i Ryssland; CPAC i full gång i Texas; Netflix lägger inte ut Light year i Mellanöstern; Filmen Batgirl för Woke för att släppas på bio; Indiana inför hårda anti-abortlagar; Allt fler komiker stöder komikern Dave Chapelles yttrandefrihet; Alex Jones döms till hårda böter för lögner om Sandy Hook-skjutningen; Kina sanktionerar Nancy Pelosi; Texas bussar migranter till såväl Washington D.C som New York City; Apkoppor nu högt på agendan också i USA; BLM-aktivist hotar journalist på New York Post; Republikanska kongresskvinnan Jackie Walorski från Indiana död i bilolycka; Paul Pelosi åtalas för rattfylla; Trumps guvernörskandidat Kari Lake vinner primärvalet i Arizona; Valfusk mycket svårt i Arizona; Jobben ökade med 500,000 i juli månad; Pentagon säger nej till att hjälpa Washington D.C med migranter; Vapenförsäljningen i Massachusetts högsta på flera år; Hedersmord förekommer även i USA.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: https://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Änkekejsarinnan som styrde Kina i nästan ett halvt sekel. En reformvänlig och kapabel regent enligt vissa. Men enligt andra: en maktgalen mörderska.
Redaktionen för detta avsnitt består av:Cecilia Düringer programledare och manusMårten Andersson producent, manus och researchJulia Öjbrandt ljuddesign och slutmixPablo Leiva Wenger scenuppläsareMedverkar gör också Bengt Pettersson, sinolog och författare.Vill du veta mer om Cixi? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:Den sista kejsarinnan av Kina av Jung ChangThe last great Empress of China av Charlotte HaldaneDragon lady the life and legend of the last empress of China av Sterling SeagraveKvinnans plats i historien av Hans Albin Larsson (red) Kvinnorna historien glömde av Stefan Högberg -
Trots de kraftiga protesterna, varningarna och hoten från Kina landade det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi i Taiwan i tisdags.
”Det här skickar ett meddelande till världen om att demokratier står enade mot gemensamma utmaningar” skrev Taiwans president Tsai Ing-wen på Twitter.
Men Kinas svar på Pelosis besök lät inte vänta på sig. De har nu förbjudit import av olika varor från Taiwan, överlämnat en protest till den amerikanska ambassadören och meddelat att man kommer att hålla i flera militärövningar i området kring Taiwan de kommande dagarna.
I förra veckan talade Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden i telefon och i det samtalet varnades USA för att ”leka med elden”.
Hur allvarliga konsekvenser kommer Pelosis besök i Taiwan att få?
Och varför är frågan så känslig just nu?
Det pratar vi om Aftonbladet Daily.
Gäst: Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
- Se mer