Novus Podcasts

  • Den senaste veckan har vi fått opinionsmätningar flera gånger varje dag. Vem leder egentligen och hur säker kan man vara på en opinionsundersökning? Varför är väljarna mer polariserade nu än tidigare och fokuserar media för mycket på loppet mellan blocken?

    Medverkar i Smedjanpodden denna vecka gör Per Rosencrantz, opinionsanalytiker på Nordic Public Affairs med bakgrund i Moderaterna, Torbjörn Sjöström, VD på Novus och Johan Martinsson, valforskare på Göteborgs universitet och föreståndare för SOM-institutet.


  • 13 april. Snart bara fem månader kvar till valet. Vilka frågor kommer avgöra vem som står som vinnare i september? Carl Melin, forskningsledare på tankesmedjan Futurion, Torbjörn Sjöström VD på Novus och Janerik Larsson, medarbetare på ledarsidan, diskuterar med Andreas Ericson.

  • Finns det en sanning?

    Vem har ansvar för sanningen?

    Hur hänger tillit och sanning ihop?

    Gäst: Torbjörn Sjöström, Vd Novus

    Producent: Agneta Nordin, Lokatt Media

    Kinamockaskogen är ett samarbete mellan Lunds stift, Luleå stift, Sensus, Universitetskyrkan och Kyrkans tidning

  • Vi frågar om smekmånaden är över för Magdalena Andersson eftersom S backar i Novus. Vad betyder det att landsbygden sviks av C och att Dadgostars förlorade arbetarprofilering på V-kongressen? Dessutom om att Bränsleupproret bjöds till SD i riksdagen och att fyra oppositionsledare skrivit gemensam artikel om kärnkraften.

  • Enligt en undersökning från Novus vill svenskarna jättegärna ha covidbevis. Eller? Vad innebär detta egentligen för framtiden? Dessutom berättar Dan om en förbjuden manifestation han deltog på i Tyskland.

  • "Hur kan du jobba när när du har ett litet barn? Ammar du inte?" Mom-shaming eller mamma-skammade. Många har varit med om det. Enligt en undersökning av Novus i uppdrag av Motherhood så har 60 procent av de som har barn mellan 0-10 år blivit mamma-skammade någon gång.

    Alltså skambelagda för val de gör som mamma.

    Främst blir mammor skambelagda på nätet, sen kommer bekanta och familjen. Hur känner du?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Sjukfrånvaron bland chefer ökade med 50% mellan 2014 och 2018. Chefen är en viktig nyckel till välmående på jobbet - men hur ser man till att hålla själv?

    Är kanske just chefer och ledare lite extra utsatta genom det arbetsmiljöansvar de har för sina medarbetares arbetsbelastning?

    Det här undersöktes nyligen i en studie som Novus utförde på uppdrag av fackförbunden Unionen och Vision med intervjuer av 1500 chefer i både privat och offentlig verksamhet.

    Chefer prioriterar inte egna hälsan Det visar sig att sju av tio chefer upplever sån press att de prioriterar sina medarbetares arbetssituation före sin egen. Chefer inom privat sektor stressas i hög grad av krav på tillgänglighet medan chefer i offentlig sektor stressas av för många medarbetare. Många upplever svårigheter att återhämta sig och skapa balans.

    Vad kan man göra? Vi pratar om tre dimensioner som behöver vara stöttande för att skapa förutsättningar för chefer att vara hållbara i sig själva, och sitt ledarskap.

    1. Organisatoriska förutsättningarHur många medarbetare man leder påverkar mycket. Därtill vilket stöd chefen upplever från sin egen chef och ledningsgrupp. Att ha rätt stödfunktioner på plats, som avlastar och ger tid till det värdeskapande arbete som bara chefen kan utföra är viktigt.

    2. Stöd från andra cheferIbland är det bara en annan chef som förstår din situation och som kanske är bäst lämpad att bolla frågor med. Att skapa forum där du får bolla utmaningar, prata av dig, samtala i förtroende och kanske bara få vara dig själv för en stund, det är viktigt!

    3. Den personliga hållbarhetenAtt ta hand om din återhämtning, sömn, pauser under dagen och hur du disponerar din tid är något du behöver göra för dig själv, ingen annan kan göra det åt dig. Det positiva är att du genom att visa att du strävar efter att ta hand om dig, visar för dina medarbetare att det är uppmuntrat för dem att ta hand om sig. Det blir en kulturpåverkan.

    Det handlar också mycket om att försöka se till att kunna fatta bra beslut och det gör vi genom att skapa lugn och trygghet i möten, var de än sker.

    Hör gärna av dig till oss och berätta vad du tänker och vilka exempel du ser i verkligheten på både dikeskörningar och de som lyckas!

    Vår samarbetspartner Twitch Health har stor erfarenhet av att hjälpa organisationer med hållbara hälsolösningar, närmare 20 år faktiskt. De har tankar och tips kring det här med varför många företag skapar träningsrum eller gym - som sen bara står tomma.

    Ett vanligt misstag är att man har ett isolerat fokus på företagsgymmet och missar att knyta ihop det med resten av organisationen. Ofta läggs ansvaret för företagsgymmet på någon anställd som tränar mycket. Intresse finns - men inte alltid tid, kunskap och engagemang. En klassisk fallgrop är också höga förväntningar men för låg ambitionsnivå.

    Lösningen är i korthet att

    förstå medarbetarnas nuläge och behov arbeta med rätt interna och externa partnerskap låta företagsgymmet gå i linje med företagets värderingar och syn på kvalitet kommunicera rätt se möjligheterna och vara kreativ!

    Läs hela inlägget här.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hur får vi maten att funka på jobbet och i vardagen? Nutritionisten David Ek ger tips och råd.

    Mat kan vara ett ganska laddat samtalsämne. Nutritionisten och hälsostrategen David Ek tycker inte att det debattklimat som råder i sociala medier stämmer överens med hans syn på och kunskap om kost. Det är förstås inget fel i att testa olika dieter om man vill. Det David Ek tycker är synd är att matdiskussionerna ofta blir till en fråga om grupptillhörighet istället för att man lägger fokus på näringslära.

    Mat är inte svart eller vitt Själv försöker han sprida kunskap och se på kost med öppna ögon istället för att fastna i extrema ställningstaganden. Det här med mat är sällan antingen svart eller vitt. Broccoli är på det hela taget väldigt bra för oss, till exempel men för stora mängder kan vara skadligt och så är det med det mesta inom kost.

    Vad vi äter handlar också om så mycket mer än bara näringsämnen. Maten har en påverkan på klimatet, att äta är ett viktigt socialt inslag i livet och helst vill de flesta av oss att det vi lägger på tallriken ska vara såväl gott som nyttigt och näringsrikt.

    Arbetsgivare - vad vill du stötta? David säger att den miljö vi vistas i har en mycket större påverkan på våra matval över tid än våra personliga preferenser. Om du som arbetsgivare vill gynna positiva hälsoförändringar kan ni välja att se näringsfrågan som en strategisk fråga. Vilka val vill ni stötta? Är det Coca Cola eller något nyttigare? För vad vi än serverar så stöttar det ett beteende.

    Planera din dag Om du reser mycket i jobbet är Davids råd är att fundera på var du kommer att befinna dig och vilka ätmöjligheter som kommer att finnas där. Vet du att det kommer bli svårt att få till bra mat så ta till exempel med lite nötter, torkade bönor, kokta ägg eller frukt.

    Hoppa på en diet? Vill du prova en diet tipsar David om att först ställa dig frågan varför. Vad är det du vill uppnå, hur påverkar det dig både nu och långsiktigt? Är det hållbart för din vardag och ditt liv? Vill man hålla det enkelt så kan man försöka sträva efter artrikedom i kosten. Äter jag mest vete och ko? Kan jag välja in fler arter?

    Vi hoppas att ni får inspiration att göra det enkelt, gott och trevligt. För äter gör vi trots allt hela livet!

    Vår samarbetspartner Skandia har med hjälp av Novus genomfört en ny undersökning om vilken roll personalen har spelat i framgången bakom de sk gasellföretagens framgång. Totalt har 250 VD/HR-chefer på gasellföretag* intervjuats under våren. Kort sammanfattning av resultat:

    Drygt 9 av 10 uppger att medarbetarna i hög grad har bidragit till företagets tillväxt hittills. Medarbetarna spelar en central roll. Det är med sin kompetens och engagemang som medarbetarna främst har bidragit till tillväxten. 3 av 10 har haft problem med ohälsa bland medarbetare. Nästan 6 av 10 anger att friskvård och förebyggande hälsopolicy är viktigt för företagets fortsatta utveckling. Den här frågan har inte varit ett viktigt fokus i uppstartsskedet men ökar i betydelse för den fortsatta utvecklingen.

    *Gasellföretag: Omsättning > 10 mkr och minst 10 anställda. Ökat sin omsättning varje år senaste tre åren.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.