Salome Podcasts

  • Operasångerska. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Från att som barn känna sig som en grå liten mus som inte vågade tala inför klassen, till att bli en internationellt berömd operastjärna i Sommar i P1 berättar Nina Stemme om sin resa.I programmet berättar Nina Stemme om hur arbetet och förberedelserna inför att hon ställer sig på de internationellt mest ansedda operascenerna, och går djupt in i rollerna. Som i fallet med t.ex. Salome i Richard Strauss opera med samma namn: Det känslomässiga och intellektuella arbetet går i vartannat hela tiden. Under repetitioner med regissör och pianist, ibland även med dirigent låter jag tankar och känslor komma till mig, registrerar, lägger på hög i bakhuvudet.Hon berättar om sin resa från att vara blyg som barn, inte våga sjunga eller tala inför klassen till att bli stjärnsångerska som intar de stora scenerna runt om i världen.Nina Stemme beskriver också om sina möten med, och syn på, patriarkala strukturer och konstnärskulter inom operavärlden. Och hur hon har valt bort attraktiva erbjudanden för att få livet som helhet med familjen att fungera. Nina Stemme resonerar också kring bilden av sin konstform. Till exempel operadöden: det som ibland ses som en patriarkal bestraffning när en ung kvinnlig rollfigur får sätta livet till i en opera: När min rollperson dör på scenen så ser jag henne inte som ett offer utan mer som en symbol för företeelser som behöver försvinna i vårt samhälle. Eller snarare något vi som publik skulle kunna ta ställning till och bearbeta inom oss.Om Nina StemmeVärldsberömd sopran som uppträtt på alla stora operascener. Gjorde under våren bland annat succé i Chicago som Elektra i Strauss opera. Hyllades för en enastående sångteknik och en scenisk närvaro som väckte starka känslor. Hennes karriär är i ett magiskt ögonblick, skrev en av kritikerna.Är känd för djupt personliga tolkningar av komplexa hjältinnor. Andra framstående rollprestationer är som Isolde, Brünnhilde och Kundry, alla ur operor av Richard Wagner.Har utnämnts till världens bästa operasångerska och är fullbokad flera år framåt. Har bland annat fått Birgit Nilsson-priset, världens största musikpris inom klassisk musik, och är hovsångerska.Producent: Eric Schüldt

  • Dekadensen förknippas oftast med det förra sekelskiftet. Salome dansar i slöjor med Johannes döparens avhuggna huvud på ett fat, klena estetmän med kvinnoskräck och syfilis, Medusahuvuden, anfrätt adel och en skrämd borgarklass.

    Dekadensen var en reaktion mot industrialismen och den frambrytande moderniteten och man hyllade det artificiella.Nu pågår utställningen Dekadens på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Utgångspunkten där är William Hogarths svit Rucklarens Väg. Cecilia Blomberg och Katarina Wikars frågar konstprofessorn Gertrud Sandqvist var dekadensen står att finna idag. Har den tappat i status? Räcker det med att röka inomhus eller måste det till utsvävningar likt Berlusconis?Musik och texter: Om kvinnans uttryck av Baudelaire, I´ve written a letter to daddy med Bette Davis, Kadavret och Berusa er av Charles Baudelaire, La Decadanse av Serge Gainsbourg och Jane Birkin, Ett öppet ord av Ola Hansson, ur Venus i Päls av Leopold von Sacher-Masoch, Femme fatale med Nico och Velvet Underground, Venus in furs med Velvet Underground, Put the blame on mame med Rita Hayworth, Each man kills the thing he loves med Ingrid Caven, ur Plattform av Michel Houllebecq.Dekadent läsning: Bertha Funcke av Stella Kleve, Venus i päls av Leopold von Sacher-Masoch, Det ondas blommor av Charles Baudelaire, Sensitiva amorosa av Ola Hansson, Mot strömmen av J K Huysmans, Huset Hilton av Jerry Oppenheimer, Sixty selected drawings av Aubrey Beardsley.Dekadent alfabet: Anna Anka, Berlusconi, Casino, Dandyism, Esseintes, Förbrännande sinnlighet, Gainsbourg, Hyperesteticism, Iskyla, Jeunesse dorée, Könsäckel, Letargi, Melankoli, Nico, Opium, Paris Hilton, Q, Rökning, Syfilis, Tristessa, Unkenhet, Venus Im Pelz, Wanda, X, Y, Z, Ångest, Äckelältande, Övervikt.