Tyskland Podcasts
-
- Hockeymorgons stora pris.
- Niklas Falk om karriären.
- Allt om HockeyAllsvenska finalen.
- Summering av lagen.
- Hockeymorgon syr ihop säsongen.
- Länkgäster från SHL-klubbar & hemlig gäst
Hockeymorgon är en gemensam satsning med SHL och Dobb tillsammans med HockeyAllsvenskan och C More. Fokus kommer att vara på slutspelet i SHL men även de hetaste nyheterna från SDHL och HockeyAllsvenskan.
All information på Hockeymorgon.se
-
Omvärldens bild av kriget i Ukraina påverkas av satir och humor. Hör om hånfullhet som leder till sympati.
Putin hånasNågot som man kanske inte egentligen förknippar med krig är humor. Men faktum är att humor är en ganska viktig ingrediens i detta informationskrig, framför allt på den ukrainska sidan.
Pelle Nilsson på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut har skrivit en rapport om vilken tyngd skämt och satir har i kommunikationen kring kriget i Ukraina. Han berättar hur humor används för att skapa stöd både i omvärlden och i Ukraina och om vilka andra känslor som spelar roll i kommunikationen mellan ukrainare och med omvärlden.
Lubna el Shanti, korrespondent i Ukraina ger sin bild av hur denna humor landar i de ukrainska hemmen och hur Ukrainas kommunikationsstrategi har formats.
Hör om den propaganda och desinformation som sprids i Ryssland och vilken information som egentligen förmedlas till president Putin. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent berättar om vilken bild Ryssland vill ge av kriget.
Vi beger oss även till ett land där många har en annan uppfattning om kriget i Ukraina jämfört med oss här i Sverige – nämligen Tyskland. Hör vår korrespondent Daniel Alling om hur känslor och skam kring skeenden under andra världskriget påverkar bilden av kriget i Ukraina.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Joachim Persson
-
Avsnitt 26 av podcasten A till Öl testar vi pilsnern Bitburger från Tyskland.
I det tjugosjätte avsnittet går vi lite djupare in på vad malten och humlen har för betydelse i ölets smakprofil. Dessutom berättar Joel en väldigt levande historia om Bitburger. Enjoy!
Listan på alla öl i systembolagets standardsortiment:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1f8XyeOBj2wcFETvd3jQTc2n4PyrtwMCkXyzEUbLe35Y/edit?usp=sharing
Följ oss på:
Instagram @atillolpodcast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På våren brukar Europas gaslager vara ganska tomma efter vintern, men i år är det annorlunda. Lagren är fyllda till över 50 procent. Kommer det hjälpa oss igenom nästa vinter?
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Samuel Ciszuk, energimarknadsanalytiker ELS Analysis och Daniel Alling, korrespondent i Tyskland -
På våren brukar Europas gaslager vara ganska tomma efter vintern, men i år är det annorlunda. Lagren är fyllda till över 50 procent. Kommer det hjälpa oss igenom nästa vinter?
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Samuel Ciszuk, energimarknadsanalytiker ELS Analysis och Daniel Alling, korrespondent i Tyskland -
Snart är det fritt fram att röka på i Tyskland. Upp till 25 gram cannabis per person ska bli helt lagligt i tyska hem. Sveriges cannabislagstiftning är samtidigt en av EU:s mest strikta – kan det ändras när drogen blir laglig i allt fler av Europas länder?
– Det skapar en mismatch, och det kan ju bli så att politikerna kommer behöva ta itu med det, säger Sydsvenskans reporter Albin Arrling. -
Välkommen till "Film till fikat"!
Där vi varje vecka diskuterar en ny film vi sett, på ett lättsamt sätt till en fika i glada vänners lag.
Säsong 3, avsnitt 41:
Dagens film blir Eurotrip från år 2004...
Director: Jeff Schaffer, Alec Berg, David Mandel
Stars: Scott Mechlowicz, Jacob Pitts, Michelle Trachtenberg
Handling:
När tonåringen Scotty Thomas blir dumpad av sin flickvän beger sig han och en kompis iväg på en serie tokiga europeiska äventyr, i ett försök att hitta Scottys brevvän Mieke i Tyskland.
Följ oss på Facebook, Instagram och Twitter
Mail: [email protected]
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
TIMME 1
Överbefälhavare Micael Bydén om Sveriges försvarsförmåga och militärövningen Aurora
Reportage om syftet med stora militärövningar
Reportage från nedtonat Ramadanfirande i ekonomiskt krisande Egypten
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen: Olof Ehrenkrona, SvD, Frida Park, Dagen, Zina Al-Dewany, Aftonbladet
TIMME 2
Överlever raggarna elbilsrevolutionen? Reportage från Norrbotten
Den fängslade ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj är svårt sjuk. Hur allvarligt är läget för honom och den ryska oppositionen? Samtal med Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren
Satir med Public Service
Reportage från Tyskland där det sista kärnkraftverket nu stängts ned
Det offentliga samtalet om demens har öppnats upp. Vilken betydelse kan det få? Samtal med Maria Eriksdotter, professor och överläkare i geriatrik, och Anna-Karin Palm, författare
Kåseri med Helena von Zweigbergk
-
Före 1928 fanns det inget som tydde på att nazisterna skulle ta makten i Tyskland och att Adolf Hitler skulle bli rikskansler. Med Hitler i fängelse efter Ölkällarkuppen 1923 levde nazistpartiet en tynande tillvaro och i mitten på 20-talet vände ekonomin uppåt.
Men börskraschen i USA år 1929 slängde in världen i en förödande ekonomisk depression som drabbade Tyskland svårt med massarbetslöshets som följd. Detta i en politisk miljö där inga längre trodde på Weimarrepubliken.
Nedmonteringen av de demokratiska institutionerna i Weimarrepubliken inleddes av socialdemokraterna för att sedan undermineras ytterligare av nationalisterna. När det inte gick att få majoritet för förslag i parlamentet började Tyskland styras med dekret. En väg som nazisterna sedan kom att utnyttja efter riksdagsbranden 1933 för att slutligen avskaffa demokratin. Detta är det andra avsnittet om Tredje rikets uppkomst.
I avsnitt 114 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet.
När arbetslösheten nådde upp till 30 procent i vissa områden kunde det välorganiserade och hänsynslösa nazistpartiet gå från ett obetydligt extremistparti för missanpassade till Tysklands största parti. Nazisternas enkla budskap började slå rot utanför kärnväljare som protestantiska småbrukare.
På den andra sidan på den politiska skalan inväntade kommunisterna kapitalismens sammanbrott och fruktan för en kommunistisk revolution fick konservativa, som längtade tillbaka kejsartidens auktoritära samhälle, att acceptera Hitler som en kontrollerbar lösning på anarki.
Medelklassens rädsla för kommunisterna och de demokratiska partiernas oförmåga att samarbeta gjorde resten. Ännu viktigare var att nazisterna var helt hänsynslösa i fråga om gatuvåld och att bryta mot politikens uppförandekod.
Musik: Richard Wagner's opera Götterdämmerung: Siegfrieds begravningsmarsch av the United States Marine Corps Band, creative commons; Wiki Media.
Bild: Adolf Hitler i Weimar oktober 1930. Bundesarchive, Creative Commons.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nyheter på lätt tyska i ett långsamt tempo. I Paris har folk röstat för ett förbud av elskotrar i staden. Nu debatteras frågan även i Tyskland. Olympiska kommittén har hävt förbudet för ryska atleter att delta i olympiska spelen. Tyska fäktaren Lena Krüger och hennes lagkamrater i landslaget argumenterar för ett fortsatt förbud så länge kriget i Ukraina pågår. Tolvårige Ole har vunnit valet till barnborgmästare i staden Grambow. Vi har pratat med Ole om hans uppdrag och vision. Musik av rapartisten Nina Chuba.
-
Nyheter på medelsvår tyska. I Paris har folk röstat för ett förbud av elskotrar i staden. Nu debatteras frågan även i Tyskland. Olympiska kommittén har hävt förbudet för ryska atleter att delta i olympiska spelen. Tyska fäktaren Lena Krüger och hennes lagkamrater i landslaget argumenterar för ett fortsatt förbud så länge kriget i Ukraina pågår. Tolvårige Ole har vunnit valet till barnborgmästare i staden Grambow. Vi har pratat med Ole om hans uppdrag och vision. Musik av rapartisten Nina Chuba.
-
”Krigsseglaren” är Norges dyraste långfilm genom tiderna och har kostat 100 miljoner norska kronor. På Netflix har den blivit till en miniserie som beskriver hur vännerna Alfred och Sigbjørns mönstrar på ett fartyg till New York, som till sjöss förvandlas till part i kriget mot Tyskland.
Kan man berätta hur många historier som helst om ett och samma krig?
På omkring 20 spännande minuter tar sig Elias Björkman och Tove Norström an krigsskildringar från andra världskriget.
-
Jan "Janne" Gunnarsson, född 1962 var rankad 25 i världen i singel och 20 i dubbel och höll sig på topp 100 i singel i tio års tid. I Grand Slam nådde han semifinal i Australian Open 1989 som bäst i singel och vann en singelturnering på ATP-touren samt nio dubbeltitlar. Han har efter karriären bland annat varit tennisexpert på SVT i 23 år och är idag tränare i Växjö TS.
I det här avsnittet pratar vi bland annat om:
- nycklarna till Gunnarssons framgångar
- hur han höll sådan jämnhet under sin karriär
- vad han lärde sig av Wilander och Edberg
- Växjö TS förr och idag
- erfarenheterna från 23 år som expertkommentator
- varför han valde att prioritera seriespel i Tyskland framför att lägga in fler ATP-tävlingar i sin kalender
Alla som under april månad 2023 swishar in ett sponsringsbidrag till podden på valfritt belopp (minimum 150 SEK) får ett 3-pack HoB Sports grepplindor och en dämpare till ett värde av 108kr som tack, utöver tacksamheten över att man hjälper podden att fortsätta växa vidare.
Detta gör ni på 0730240031. Skriv ert namn plus HoB i noteringen (ex Linus Eriksson HoB). Stort tack House of Bontin och till alla er som stöttar! -
Hur jobbar andra länder jobbar mot gängkriminalitet följ med till Italien som vunnit viktiga segrar mot maffian, och El Salvador som halverat antalet mord genom att ta till hårda tag.
P4 Världens programserie fortsätter om hur andra länder tacklar gängkriminaliteten, som är ett växande problem i Sverige. I början av året inledde Stockholmspolisen en särskild händelse för att få stopp på en våldspiral som började runt jul. Våldsspiralen har fortsatt med med otäcka skjutningar och sprängningar mot lägenheter och radhusområden - i flera fall där det bor människor som inte har något med gängen att göra. Våldet är inte bara ett Stockholmsfenomen eller storstadsfenomen utan något som sprider skräck från Norrland till Skåne.
Så jobbar andra länder mot gängkriminalitetGängkriminaliteten är utbredd över hela världen och polis och myndigheter hanterar våldet på olika sätt. Hör tidigare Sydeuropakorrespondenten Margareta Svensson om hur den moderna maffian motarbetas i Italien och hur ''babygängen'' breder ut sig.
Tyskland jämförs ofta med Sverige där rapporter visar att antalet skjutningar minskar i Tyskland samtidigt som de ökar i Sverige. Men samtidigt sker ett stort antal knivdåd i Tyskland. Tysklandskorresponent Daniel Alling berättar om den tyska våldsspiralen.
I El Salvador har det höga antalet mord halverats genom hårda metoder som också lett till att oskyldiga döms till långa fängelsestraff. Konflikts programledare Lotten Collin har besökt landet där 12-åringar kan dömas till 20-års fängelse.
I vårt grannland Norge finns en oro för att den svenska gängkriminaliteten tar sig över gränsen. Samtidigt har en svensk modell där utsatta områden pekas ut kopierats för att hantera de norska gängen. Hör vår utrikesreporter Trygve Ulriksén Skogseth om den norska rädslan för att gå i Sveriges fotspår när det gäller gängkriminalitetens utbredning.
-
350 000 tyskar har lagt ner arbetet. De anställda vill ha över tio procent mer i lön. I Sverige sneglar en del på Tyskland och vill också kräva mer i avtalsrörelsen, men går det att jämföra?
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Anders Jelmin, arbetsmarknadsreporter och Kristian Åström, ekonomikommentator - Se mer