Episoder

  • Marea revenire la birou creează noi provocări pentru noi. Deși lucrul de acasă s-a demonstrat că nu e cel mai ușor lucru, revenirea la birou, spun oamenii, le poate afecta sănătatea mentală. Cum facem să fim echilibrați și cum știm când ni se rup barierele burnout-ului și ale depresiei. Despre acesta lucruri am discutat în primul episod din noul sezon al podcastului „The Mind Online”, realizat alături de Bitdefender, împreună cu Nansi Lungu, Consumer's Behaviour Coordinator la Bitdefender.

  • În acest nou episod din podcastul The Mind Online, parte a seriei #NOHACK realizată de start-up.ro în parteneriat cu Bitdefender, aflăm cum ne-a afectat pandemia (și mutarea cu totul în online) memoria, atenția și puterea de concentrare.

    Invitatul permanent al The Mind Online Podcast este Nansi Lungu, Consumer’s Behaviour Coordinator la Bitdefender și fondator al Behavioural Insights Team. Nansi are un doctorat în filosofia minții și un masterat în terapie cognitivă. Împreună cu el am încercat să aflăm răspunsurile pentru întrebarea ”ce s-a întâmplat cu memoria noastră în ultimii ani?”.

    Nansi explică faptul că e complet normal să uităm lucruri. Și nu doar că e normal, ci și sănătos.

    ”În mod sigur, creierul uită constant - și e foarte bine că uită, în sensul în care restructurează informația astfel încât să rămână doar informațiile esențiale. E un lucru foarte important. Nu e o problemă că, din când în când, mai uităm. Văd foarte des în jurul meu oameni care spun «am început să uit, nu știu ce se întâmplă cu mine» - e cel mai probabil o panică nejustificată. Nu uităm atât de server încât să fie considerată o problemă cognitivă”, explică Nansi Lungu. El mai punctează faptul că dacă ar fi, într-adevăr, o problemă serioasă s-ar manifesta ”atât de evident încât nu ar mai fi dubii”.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Oameni liniștiți pe care-i știm din viața de zi cu zi se transformă online. Suntem furioși. Ne certăm cu străinii. Emoțiile noastre sunt manipulate în campanii de dezinformare. De ce? Am căutat răspunsuri în noul episod al podcast-ului The Mind Online, realizat de start-up.ro și Bitdefender, împreună cu Nansi Lungu, Behaviour Analyst la Bitdefender

  • În acest nou episod din podcastul The Mind Online, parte a seriei #NOHACK realizată de start-up.ro în parteneriat cu Bitdefender, explorăm mintea copiilor după mai bine de un an și jumătate de pandemie, restricții, școală online.

    Pericolele la care copiii pot fi expuși online sunt numeroase, iar consecințele pot fi devastatoare. Dar pandemia nu ne-a dat de ales - cei mici au devenit, la fel ca noi, obligați să se bazeze pe internet pentru tot: interacțiuni sociale, divertisment și relaxare, educație.

    Invitatul permanent al The Mind Online Podcast este Nansi Lungu, Consumer’s Behaviour Coordinator la Bitdefender și fondator al Behavioural Insights Team. Nansi are un doctorat în filosofia minții și un masterat în terapie cognitivă. Împreună cu el am încercat să aflăm răspunsurile pentru întrebarea ”ce s-a întâmplat în mințile copiilor în de la debutul pandemiei?”.

    Am analizat ce s-a întâmplat cu procesul de educație, cum s-au schimbat comportamentele celor mici, dar și care au fost cele mai mari pericole online la care ar fi putut fi expuși în ultima perioadă.

    ”Fără îndoială, primul lucru la care mă gândesc este că o perioadă stresantă, o perioadă cu amenințări, își lasă amprenta asupra tuturor. Și când își lasă amprenta asupra adulților își lasă automat amprenta și asupra copiilor. Copiii traduc foarte mult din lumea din jurul lor prin reacția pe care o au adulții la un eveniment. Deci e aproape imposibil să nu fi simțit presiunea”, explică Nansi Lungu.

    Una dintre problemele principale - copii și adulți deopotrivă - în această perioadă a fost că online-ul a devenit singurul mediu disponibil pentru multe dintre activitățile pe care, în mod normal, le-am fi făcut online. Iar ”online-ul nu e de sine stătător în viața noastră”.

  • Lumea din ultimele 14 luni s-a transformat. Am rămas închiși mai mult în casă, în fața unor webcam-uri și a unor ecrane. Online-ul ne-a schimbat în bine, dar ne-a și afectat. Din acest motiv, alături de Bitdefender, pornim anul acesta podcastul The Mind Online by #NOHACK, în care analizăm impactul lumii online asupra sănătății mentale.

    În podcastul The Mind Online by #NOHACK, îl vom avea invitat permanent pe Nansi Lungu, Consumer Behaviour Coordinator la Bitdefender. Împreună cu el, vom încerca să deslușim misterele minții în fața lumii online.

    În primul episod am plecat de la o temă relativ generală, dar importantă: „Ce ne-a furat pandemia?”. Am analizat munca de acasă, relațiile cu ceilalți oameni intermediate de calculator acum, call-urile, burnout-ul, dar și cum ne pregătim de ieșirea din pandemie, la fel de importantă pentru noi.

  • Zi de zi oamenii cad pradă infractorilor cibernetici care blochează calculatoare și telefoane, iar pe ecran apare mesajul fatidic „Plătește 500 de dolari ca să ai acces la datele tale”. Se numește ransomware și e unul dintre cele mai periculoase atacuri cibernetice, dar și unul dintre cele mai profitabile.

    Într-un nou episod al podcast-ului #NOHACK, discutăm despre acest lucru, despre cum s-au blocat spitale în Belgia, despre cum 2 milioane de conturi online au fost compromise, dar ajungem și în istoria atacurilor, pe vremea când se făcea pe dischete floppy.

  • Infractorii cibernetici nu iau pauză de Crăciun, ba chiar profită de încărcătura emoțională. În ultimul podcast #NOHACK de anul acesta discutăm despre de ce mail-urile în care ți se cer date bancare sunt periculoase, ce fel de infracțiuni fac hackerii de Crăciun și de ce nu-ți poate da nimeni informații despre cine ți-a vizitat profilul de Facebook sau Instagram. Iar dacă o fac, sigur ești victima unui atac informatic.

    Octavian Palade și Vlad Andriescu discută în acest episod cu Alexandru „Jay” Bălan despre modurile în care infractorii cibernetici îți pun datele și banii în pericol. 

    Dacă intri pe un site și se deschide o fereastră care îți spune că telefonul tău este virusat, înseamnă că e un infractor cibernetic Dacă ți se promit premii mult prea mari pentru a fi adevărat, să nu cazi în această plasă Niciun serviciu nu poate vedea cine ți-a vizitat profilul de Facebook sau Instagram
  • În cel mai nou episod al podcastului #NOHACK, powered by Bitdefender și start-up.ro, aducem cele mai noi știri din cybersecurity, dar continuăm și discuția cu Nansi Lungu, Behaviour Analyst la Bitdefender, despre modul în care școala online ne-a influențat anul acesta. 

    Octavian Palade a luat cele mai importante știri din securitate și le-a pus într-o formă accesibilă pentru toată lumea: 

    Cu Nansi Lungu am discutat despre efectele școlii online asupra psihicului, iar față de episodul anterior, am continuat discuția cu o abordare legată de dificultățile profesorilor atunci când vine vorba de acest concept. 

  • Din luna septembrie elevii s-au întors la școală. Unii la clasă, alții în fața laptopului. Apoi, rând pe rând, școala s-a dus online. Scenariul roșu a devenit scenariul fiecărei zile. Iar efectele pe termen lung sunt încă necunoscute. Despre aceste lucruri și multe altele am discutat în acest episod al podcast-ului #NOHACK.

    Educația online are multiple probleme. Conform unui document din august 2020 în România peste 1,2 milioane de elevi aveau acces la clasele online doar de pe smartphone, adică mai bine de 50% din elevi.

    Ascultă #NOHACK Podcast pentru știrile lunii din domeniul securității online, un interviu cu psihologul Nansi Lungu, Behaviour Analyst la Bitdefender și rubrica CyberHistory, unde-ți spunem din istoria atacurilor cibernetice.

    Nansi remarcă dificultatea școlii online și cum realitatea din teren e diferită de ceea ce ne imaginăm că va fi viitorul. „Există o motivație suplimentară când ești între oameni. E unul dintre cele mai grele exerciții să îi vezi pe studenți doar online. E foarte greu să cuprinzi emoția din sală, să simți clasa și să te motivezi”, a spus acesta.

  • În perioada alegerilor, fie că vorbim de locale, parlamentare sau cele de peste hotare, hackerii, trollii și creatorii de fake news profită pentru a crea nenumărate informații false, pentru a spiona adversarii politici sau pentru a crea adevărate ferme de fake news.

    În acest episod din #NOHACK Podcast afli de ce o persoană a murit într-un spital din Germania din cauza unui virus informatic (ransomware), de ce pandemia a crescut numărul de mail-uri spam, dar și un pic din istoria acestei modalități de înșelătorie, la rubrica CyberHistory.

    Asculți #NOHACK Podcast, prezentat de Octavian Palade și Vlad Andriescu. 

  • Vara aceasta hackerii au avut de treabă. Au trimis mail-uri în numele unor bănci, a unor companii de curierat sau a Poștei Române ca să ne convingă să dăm click. Despre cei care vor să ne strice vara am discutat în prima ediție a podcastului #NOHACK din 2020.

    În fiecare ediție a acestui podcast lunar vei afla despre cele mai importante știri și informații despre zona securității online, vom discuta cu specialiști în securitate informatică ce-ți vor oferi noi sfaturi, iar în rubrica #CyberHistory vă vom face o trecere în revistă a atacurilor istorice

    -------------------

    1.21 - La jumătatea lunii iunie, experții în securitate informatică de la Bitdefender avertizau asupra unei campanii de atacuri informatice asupra instituțiilor publice din România în scop de spionaj. Potrivit specialiștilor, atacatorii foloseau e-mail-uri infectate trimise în numele unor entități cunoscute pentru a convinge victima să le acceseze.

    2.20 - Luna august a adus cu ea un nou val de emailuri frauduloase. De această dată îndreptate către utilizatorii obișnuiți, mailurile erau trimise în numele Poștei Române și Băncii Comerciale Române și îi îndemnau pe destinatari să introducă date sensibile în pagini create special de atacatorii cibernetici.

    2.47 - Sfaturile specialiștilor Bitdefender pentru ambele pericole

    3.51 - Interviu Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting Bitdefender

    4.39 - Cum au profitat hackerii de această perioadă de pandemie pentru a ne ataca

    5.05 - Pericolele rețelelor de acasă odată ce am trecut la munca remote

    6.00 - Hackerii sunt primii care citesc știrile și-și adaptează mesajele la nevoile noastre de informație

    6.47 - Utilizatorii care lucrau de acasă păreau că primeau mesaje de la compania lor, de la „departamentul IT”, cu solicitări de schimbare de parolă, dar mesajele veneau de la hackeri

    9.01 - Hackerii folosesc șantajul în pandemie pentru a debloca datele criptate cu ajutorul amenințărilor de tip ransomware, un comportament ciudat pentru ei

    10.37 - Controlul resurselor de serviciu nu mai există atât de mult, pentru că oamenii lucrează de acasă și nu mai sunt aproape de administratorul de rețea

    11.20 - Securitatea rețelelor de acasă e importantă pentru că de obicei routerele nu sunt actualizate de oameni. Așa că degeaba ai actualizări pe laptopul de firmă.

    13.47 - Campanii de phishing cresc pentru că firmele se digitalizează și suntem obișnuiți cu faptul că banca, firmele de curierat sau Poșta ne-ar putea trimite mail-uri

    14.20 - Am învățat să comandăm online, dar acest lucru aduce și pericole

    16.00 - Mesajele false primite pe mail, cu o gramatică românească perfectă, vin de la hackeri români sau sunt create în străinătate?

    16.44 - Hackerii au devenit foarte comerciali - amenințările informatice devin software as a service, care pot fi achiziționate de actori locali și folosite chiar dacă nu au cunoștințe tehnice

    18.55 - Ce aduce nou actualizarea anuală Bitdefender și cum a fost îmbunătățită recunoașterea amenințărilor informatice?

    20.47 - Bitdefender e pe locul 1 în clasamentul soluțiilor de securitate

    22.10 - Ce urmează în perioada următoare pe internet?

    23.00 - Hackerii vor ținti în această toamnă școlile, pentru că acestea au infrastructură învechită și nu au securitate cibernetică bine pusă la punct

    25.17 - #CyberHistory - Când a apărut primul vierme informatic?

  • Liviu Arsene, Senior Cybersecurity Analyst la Bitdefender, a discutat împreună cu Octaivan Palade (Events & Content Strategist la start-up.ro) și Florin Cașotă (Editor start-up.ro) despre lucrurile la care să ne așteptăm în 2020 din zona de cybersecurity. Ce amenințări informatice vom avea anul următor și de ce va trebui să ne ferim?

    Amenințările importante din 2020:

    „Sunt foarte multe echipamente industriale conectate la internet. E foarte ușor să te conectezi la ele și să le modifici parametri ca să trimită mai departe informații false. Poți să și oprești alimentarea unor asemenea servicii. Totul duce către un război hibrid cu motivații politice” „De fiecare dată când este un atac asupra unei țări există 3-4 țări care ar avea capacitatea să le facă. E foarte greu să ai o certitudine de 100% ca să atribui un asemenea atac. Am văzut softuri, instrumente, care pot lua amenințări care plantează firmituri ca să arate cu degetul spre o altă țară. Va fi din ce în ce mai greu de atribuit un atac informatic către o țară” „Dacă ar fi să învățăm ceva din anul trecut e că am avut vulnerabilități în software și hardware, de exemplu vulnerabilitățile din procesoarele Intel, care veneau din modul în care au fost construite acele procesoare. Cel mai probabil vom vedea mai multe vulnerabilități hardware în 2020” „Malware-ul de tip Frankenstein, care folosește o componentă binecunoscută și existentă pe piața de infractori cibernetici și o modifică foarte puțin pentru a servi nevoilor unui grup. Vom avea un Download Manager, odată ajuns pe sistem va colecta informații despre acesta, urmând apoi să aducă a doua componentă, adică o amenințare informatică. Ăsta este trendul care se va propaga în 2020. Vor începe să folosească niște componente disponibile pe piață, le vor modifica și le vor folosi pentru a livra orice tip de amenințare”
  • Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting la Bitfefender, a discutat cu Vlad Andriescu și Florin Cașotă, jurnaliștii start-up.ro, despre cele mai mari amenințări informatice din 2019, dar și despre cum ar trebui să ne apărăm de infractorii informatici. 

    Bogdan a menționat prima oară de ransomware, acea clasă de amenințări digitale prin care dispozitivul nostru e blocat în totalitate, datele sunt criptate și ni se cere o recompensă. Dacă ai fost victimă, site-ul https://www.nomoreransom.org/ te ajută să descarci decriptorul gratuit. 

    Specialistul Bitdefender a mai povestit și de amenințările și vulnerabilitățile din procesoarele Intel și cât de dificil e să lupți cu problemele cauzate de producători în sine, dar și despre impactul echipei de cercetare din Cluj-Napoca a lui Bitdefender. 

    Cea mai sigură aplicația de mesagerie recomandată? - https://signal.org/

    O altă aplicația recomandată de către Bogdan Botezatu este Keybase, un fel de Slack pentru echipe care promovează criptarea și descentralizarea mesajelor. - https://keybase.io/ 

  • Într-un episod special al podcast-ului dedicat protecției online, am vorbit cu Nansi Lungu, Behaviour Analyst la Bitdefender. Cu el am analizat fenomenul de cyberbullying, la ce riscuri se expun copiii și cum pot fi afectați pe termen lung de acest tip de abuz. 

    De asemenea, discutăm și despre cum pot să fie pregătiți părinții pentru a discuta cu adolescenții din casă despre asemenea probleme. 

  • În fiecare lună vorbim în cadrul unui podcast din seria  #NOHACK  despre principalele amenințări informatice și cum să închizi ușa în fața oamenilor răi de pe internet. Am discutat cu Bogdan Botezatu, specialist Bitdefender, despre cum vom mai recunoaște vocile reale în epoca deep fake.

    În acest episod al podcast-ului am discutat cu Bogdan Botezatu despre cele mai sensibile subiecte de pe internet din ultima lună.

    Am început prin a discuta despre deep fake, dar acum în voce. Vishing-ul e o modalitate prin care, de obicei, oamenii bătrâni sunt păcăliți la telefon să trimită fonduri atacatorilor. Dar metoda a fost îmbunătățită de hackeri și acum vorbim de deep fake, adică replicarea vocii unei persoane reale. Un angajat din Marea Britanie al unei multinaționale a fost păcălit să transfere 243.000 de dolari pentru că a crezut că a fost sunat de CEO-ul german.

    Am intrat și în subiecte legate de Internetul Lucrurilor și cum casa ta inteligentă poate să devină o țintă pentru hackeri. Aceștia se duc către dispozitive simple, cum ar fi becurile sau prizele, care nu sunt protejate și le transformă într-o armată de boți pentru a ataca alte site-uri, așa cum a fost cazul Wikipedia, de exemplu.

    Află din acest podcast așadar:

    Cum să te protejezi de falsurile de pe internet și cum lucrează atacatorii

    Care sunt metodele prin care să-ți ții casa protejată dacă ai dispozitive inteligente

    Cât de eficiente sunt atacurile ransomware în momentul de față și de ce chiar și cei mai neexperimentați hackeri le folosesc

  • În al doilea episod al seriei, Octavian Palade și Vlad Andriescu vorbesc cu Liviu Arsene, Senior Cybersecurity Analyst la Bitdefender despre amenințările de tot tipul și acțiunile lor pe orice sistem de operare, fie că e vorba de Windows, Mac, iOS sau Android. 

  • În primul episod al podcast-ului #NOHACK, produs de start-up.ro în colaborare cu Bitdefender am vorbit cu Bogdan Botezatu, director de cercetare la compania românească despre cele mai periculoase amenințări informatice din ultimele luni, cum ar fi Scranos, un virus care strânge like-uri pentru chinezi și probemele la procesoarele Intel.