Episodes
-
בשיעור נסכם את מסילת ישרים. נראה את מטרתו העיקרית ואיך הוא מממשה, ואת חידושיו הגדולים של הספר.
-
בשיעור נראה שעל מנת להשיג את מידת הקדושה צריך האדם להשיג את המושכלויות ולהתבודד. אחרת, יתרחק האדם ממידה זו. נראה את המעלות היותר גבוהות, אליהן הקדושה מובילה - רוח הקודש ותחיית המתים. נסיים את הספר בס"ד בחידוש גדול של הרמח"ל - כשם שהאברך השוקד בתורה יומם ולילה יכול להשיג את הקדושה, כך יכול גם הפועל הפשוט.
-
Missing episodes?
-
בשיעור נתחיל את המידה האחרונה בספר, מידת השיא - מידת הקדושה. נראה שמידת הקדושה משמעותה לצמצם עד כמה שאפשר את המחיצות בין האדם לבוראו. אמנם מידת הקדושה לא תלויה לגמרי במעשי האדם, אלא הוא בסופו של דבר צריך סייעתא דשמיא מלמעלה. נציין מאפיין חשוב של מידת הקדושה - קידוש החומר. בנוסף, נדגיש את חשיבות הסדר במידות ולא לקפוץ ממדרגה למדרגה.
-
בשיעור נראה את שני חלקי יראת החטא - יראת החטא בהווה, כשהאדם חושש שיחטא, ויראת החטא בעבר - כשהאדם חושש שאולי חטא. כמו כן נראה שהדרך לרכוש את יראת החטא היא על ידי התבוננות ולימוד תורה.
-
בשיעור נתחיל ללמוד על יראת החטא. נדבר על יראת העונש - הפחד לעשות עבירות בגלל העונש בעולם הבא. נדבר על יראת הרוממות - הפחד מלעשות עבירות בגלל גדולתו ומעלתו של הקב"ה. נראה שיראת החטא מרחיבה ומפתחת את יראת הרוממות.
-
בשיעור נראה כי יש יתרונות רבים בדביקות במידת הענווה - חוץ מערכה המוסרי, היא מביאה לאיכות חיים הרבה יותר טובה, וכך האדם יוכל לנצל את כוחותיו יותר טוב. בנוסף, נתחיל את פרק כ"ג ונתחיל לדון בדרכי קניית הענווה.
-
נראה בשיעור מספר מאפיינים של הענוה במעשה - התנהגות בשפלות, סבילת העלבונות, בריחה מהכבוד ומתן כבוד לכל אדם.
-
בשיעור נראה כי לאדם אין במה להתגאות - הוא הרי חומר שפל. כמו כן כל מה שראינו תקף רק לחכמים הראשונים, אבל אנחנו יתומי יתומים. נתחיל את העניין של הענוה שבמעשה, ונראה את הבסיס להתנהגות של אדם עניו.
-
בשיעור נלמד כי הענוה צריכה להתחיל במחשבה ולא במעשים. בנוסף נראה כיצד ניתן לרכוש את הענוה שבמחשבה - ע"י ההבנה שאנחנו לא מושלמים, וע"י ההבנה שכל הכשרונות שלנו הם מתנה מהשמים.
-
על מנת שהאדם יוכל להתפנות ללימודי החסידות, עליו לרכוש את מידת הביטחון. על כל אדם מוטלת החובה לעשות השתדלות, בעיקר בפרנסה - אך חשוב שלא יהפוך את מלאכתו לעיקר, אלא ימשיך להתגדל בתורה במקביל.
-
בשיעור נראה מספר עצות על מנת לקנות את מידת החסידות. ביניהן - להתבונן בגדולת הבורא, לעסוק במזמורי תהילים, לקרוא סיפורי צדיקים ועוד.
-
חסידות ללא שיקול דעת יכולה להביא לתקלות ולקיצוניות. חסידות דורשת מהאדם לשקול את כל ההשלכות האפשריות למעשיו. הרב מביא דוגמאות למקרים בהם מחוסר שיקול דעת החסיד הגיע לפני תקלה.
-
הרב מבאר את החשיבות הייחודית של שיקול דעת בחסידות. הרב מברר אילו כלים דרושים כדי להגיע לשיקול הדעת הנצרך לחסידות.
-
בשיעור נגיע לעסוק בשיא החסידות. החסיד מכוון את כל פעולתו לשם שמיים, והדרך להגיע לכך ששם ה' יתרבה בעולם היא על ידי שמצר ומתפלל על גלות ישראל. נצייר את דמות החסיד כמכוון לטובת הדור והעם: בתפילה, בתשובה ובלימוד סנגוריה.
-
החסיד לא עושה את המצוות בשביל השכר בעולם הבא; הוא עושה אותן כדי להגדיל את כבוד ה׳ בעולם. מאותה סיבה אכפת לו מהדור בתוכו הוא נמצא. הוא מתפלל עליו ומחזיר אותו בתשובה.
-
בשיעור נראה שמי שאוהב את ה׳ לא יכול לעבור בשתיקה על חילול שמו. אך חשוב מאוד להיזהר לעשות זאת בדרך הנכונה, שלא להזיק יותר חלילה.
-
בשיעור נראה שניים מתוך שלושת חלקי האהבה - הדביקות והשמחה. נראה שהדביקות דורשת מהאדם הרבה מאוד, אך ראוי שלפחות יהיה דבק בתפילה. נראה איך צריכה להיות השמחה.
-
בשיעור נראה שהאהבה מתחלקת לשלושה חלקים - השמחה, הדביקות והקנאה. נראה כיצד מתבטאת מידת האהבה, ותשובות שונות לשאלת הרוע בעולם.
-
בשיעור נראה דוגמאות רבות לרכישת מידת היראה, ביניהן - כיבוד שבתות, כיבוד תלמידי חכמים, כיבוד בתי מדרש ועוד.
-
שני מרכיבים חשובים של מידת החסידות הם היראה והכבוד. האדם צריך להרגיש את פחיתותו לעומת גודלו של הבורא, ולזכור מול מי הוא עומד. האדם צריך לקיים את המצוות מתוך כבוד, ולא לזלזל בהן.
- Show more