Episoder
-
שולמית נולדה ביישוב היהודי בחברון, אביה הוא דמות מרכזית ביישוב היהודי בחברון שעסק המון במערת המכפלה כארכיאולוג ובעיקר כדובר היישוב היהודי במקום שנים רבות. לפני כ - 16 שנה היא עזבה את חברון ובמהלך השנים האחרונות החלה להיות ביקורתית יותר ויותר כלפי המקום בו נולדה וחיה. בשנה וחצי האחרונות היא מגדירה את עצמה כשייכת למחנה השמאל והיא משמיע בקורות מאוד נוקבת נגד המלחמה, וכפי שהיא אומרת במהלך הפרק - לא משנה מי אתה, מאיפה באתה ומאיזה ציבור או מחנה אתה, אי אפשר להסכים למה שקורה לפלסטינים רבים ברצועה.
במהלך הפרק דיברנו על הילדות שלה בחברון, על החוויה שלה של חיים משותפים עם שכניה הפלסטינים לפני טבח ברוך גולדשטיין. דיברנו על תפיסתה, הפחות שגרתית למתנחלי חברון כלפי שכניה הפלסטינים. על הטלת הספק בצדקת דרכו של היישוב היהודי בחברון והתפיסה המתנחלית שהחל להתערער לפני 4-5 שנים, ועל השינוי החד יותר לשמאל שהחל קצת אחרי תחילת המלחמה בעזה. בנוסף דיברנו על איך משפחתה וסביבתה בחברון מקבלים את השינוי. לסיום דיברנו גם על הפערים והקשיים שהיא מתמודדת איתם במחנה השמאל וגם קצת ולמרות הקושי על תקווה.
-
ד״ר ארנון דגני הוא היסטוריון של הכיבוש הישראלי פלסטיני, הוא עמית מחקר במכון הרמן ובמכון מולד.
במהלך הפרק דיברנו על איך הוא חווה את הטבח בשביעי לאוקטובר מעבר לים בארה״ב. על התפיסה בחלק מהאקדמיה האמריקאית את הטבח בעוטף ועל חוסר האנושיות וההומניות בתפיסה הזו.
דיברנו על תפיסת הביטחון בכל הקשור להתנחלויות שהלכה והתפתחה לאורך השנים ועל המופרכות שלה.
דיברנו על תהליך אוסלו שלדבריו היה תהליך גרוע ושירת רק את האג׳נדה המתנחלית, ועל פתרון שתי המדינות שלתפיסתו הוא הפתרון האפשרי היחידי. וכמובן על תקווה למרות המגמות הרעות בצד הישראלי ובצד הפלסטיני.
-
Manglende episoder?
-
אבי דבוש הוא מנכ״ל של ארגון ״קול רבנים לזכויות אדם״. הוא תושב קיבוץ נירים ובעקבות הטבח והפינוי הוא ומשפחתו מתגוררים עדיין בדיור חלופי בבאר שבע. הוא בן הציונות הדתית ולמד במוסדות החינוך של ציבור הכיפות הסרוגות. בעבר גר בשדרות ובעוד מקומות בעוטף עזה. כבר שנים הוא פעיל חברתי ואיש שמאל הוא חבר בארגון ״ארץ לכולם״.
במהלך הפרק דיברנו על הטבח בשביעי באוקטובר, על התחקיר שפורסם בשבוע שעבר על הקרב בנירים. דיברנו על התעקשותו להמשיך להאמין בשלום ועל פיעלותו בנושא גם במסגרת הארגון אותו הוא מנהל כבר כשש שנים. דיברנו על ארץ לכולם, על הציונות הדתית, על המצב בשטחים וגם על תקווה.
-
איציק הוא עו״ד לענייני משפחה. בן הציבור הליטאי ספרי שהיב בין האחוזים הבודדים שלמדו בישיבות הנחשבות. הוא התגייס לצה״ל אחרי שנים של לימוד מוצלח בישיבה ומאוחר יותר הוריד את הכיפה אבל תמיד נשאר קשור לאורתודוקסיה החרדית לרבנים בולטים שם וליהדות. הוא שף מדהים שמבשל בשביל הכיף וסיים את העונה הראשונה של מאסטר שף במקום החמישי. בשנים האחרונות הוא התחיל ליצור מוזיקה ומידי פעם הוא משמיע אותו במסיבות.
דיברנו במהלך הפרק על יהדות, חרדיות, על השסעים בחברה הישראלית ועל חשיבות נכוס היהדות בחזרה גם על ידי הציבור החילוני ליברלי בישראל. לדבריו מהותה של היהדות היא מחלוקת, וויכוח, פנים ופרשנויות שונות, ספק וכפירה, כפירה בדוגמטיות ובמנופול.
-
נפתלי הוא סופר ופעיל חברתי. גדל בהתנחלות אפרת. הוא בעל תואר ראשון במדעי הרוחב והחברה, ותואר שני במדיניות ציבורית. הוא מיוזמי וממקימי בית המדרש העברי בירושלים.
במהלך הפרק דיברנו על הגדרת זהותו כ-עברי ומה הגדרה זו מכילה. על תהליך החיפוש שלו, ארוך השנים ועל התובנות שהוא אסף במהלכו, דיברנו על בית המדרש העברי בירושלים. על תפיסת עולמו הדתית תורנית ועל מה השינוי שהוא מנסה לפעול כדי להוביל בחברה הישראלית. דיברנו על סדרת ספריו תחת השם ״הדרך העברית״ וספרו החדש ״פרויקט גן עדן״.
לינקים לאתר ולדף הפייסבוק של נפתלי אופנהיימר:
https://naftaliop.com/#about
https://www.facebook.com/share/18TRQqABFP/?mibextid=wwXIfr
-
יואב רוזנברג הוא שותף בקרן הון סיכון בתחום הקוונטים ואלוף משנה במילואים בחיל מודיעין. בעברו היה בן הציונות הדתית ומתנחל, גדל בשערי תקווה, הוריו היו ממקימי ההתנחלות. בעקבות היכרותו את הצד הפלסטיני דרך חומרי המודיעין, אליהם נחשף בעת שירותו באמ״ן, הוא מצא את עצמו מתרחק יותר ויותר מהאידיאולוגיה אליה נולד וגדל והפך לשמאלני.
במהלך הפרק דיברנו על עברו כדתי ומתנחל, על הציונות הדתית ותורת הרב קוק. בנוסף דיברנו על הפיגוע בקו 405 בשנת 1989 בו נרצח אביו. על התובנות שקיבל במהלך שירותו באמ״ן על הסיכסוך הישראלי פלסטיני. על המחדל המודיעיני של השביעי באוקטובר ועל מה השתנה אצלו לאחר הטבח. כמובן גם ניסנו לדבר על תקווה.
-
יריב מוהר הוא ד"ר לסוציולוגיה, חוקר אלימות וטרור פוליטי. עד לאחרונה שימש כסמנכ"ל הסניף הישראלי של אמנסטי, לפני כן הוא עבד במספר ארגוני זכויות אדם ושינוי חברתי. כיום הוא ממובילי מיזם המחנה הפרו-אנושי וראש היוזמה לביטחון וזכויות האדם.
במהלך הפרק דיברנו על דיכוי כמגביר טרור, על הומוניזם מעשי וחשיבות השמירה על זכויות האדם משני הצדדים. בנוסף דיברנו על רה הומניזציה עבור שני הצדדים, על אקיבזם דיאלוגי, על נקודת העיוורון הקיימת באופן חלקי בשמאל הרדיקאלי למשל בנוגע לחשיבות הביטחון, על המחנה הפרו אנושי, על פוצים מוסרניים, וכמובן גם על תקווה.
-
עמיחי אתאלי הוא עיתונאי של ידיעות אחרונות. בעבר שימש גם ככתב יהדות וכתב השטחים של מעריב. בין מעריב לידיעות, במשך כשנה וחצי עסק ביחסי ציבור וייעוץ תקשורתי. בנוסף לאחרונה הוא מגיש פודקאסט בשם אתאלי מחפש תקווה מבית אול אין. עמיחי הוא בן הציונות הדתית נולד וגדל ברובע היהודי בירושלים. בשנת 1991 אחיו אלחנן נרצח בפיגוע ברובע המוסלמי.
במהלך הפרק דיברנו על יחסיו עם אלוהים. על התשוקה שלו למקצוע העיתונות ועל השינוי שחל בו אחרי השביעי באוקטובר שעל פי הגדרותו הפך להיות עיתונאי אקטיביסט. דיברנו על יום הטבח, על הרצועה, על העזתים והסכסוך הישראלי פלסטיני בכלל. כמו כן דיברנו על עסקת החטופים ועמדתו כאח שכול ששניים מרוצחי אחיו שוחררו בעסקת שליט. לדבריו - מי שהוא חד משמעי בנוגע לעסקה או שאין לו שכל או שאין לו לב. גם הספקנו לדבר קצת על הציונות הדתית וכמובן גם על תקווה שלדבריו יש לו ארגזים של תקווה.
-
יצחק איני עבאדי הוא אלוף משנה במילואים במשך שנתיים שימש כשליח המוסד בעיראק. לאחר מכן בין השנים 1970 עד 1974 שימש כמושל ברצועת עזה. לאחר שחרורו עוסק בחינוך, חיבר תכנית לימודים על האיסלם, לימד ומלמד עד היום (הוא בן 90) באקדמיה. איני עבאדי הוא אחד המרואיינים בסדרה החדשה של התאגיד ״סנדרום עזה״.
במהלך הפרק דיברנו לא מעט על העבר של רצועת עזה בתקופה בה הוא שימש כמושל ברצועה. דברנו על נקודות העוורון בניהול הרצועה. דברנו על המחלוקת שהייתה לו עם מפקד פיקוד מרכז לשעבר אריק שרון על ניהול הרצועה. על העובדה שככל שדיכוי האוכלוסייה שם היה חזק יותר גרף המחבלים עלה ועלה. דיברנו על בעיית הפליטים ועל האופן שהוא הצליח לשקם כשלושים אלף פליטים ברצועה בשנת 1970 ולמרות הצלחת הפיילוט הנהגת המדינה סירבה להמשיך בפרויקט. בנוסף הוא הציג את מפת הפתרון שלו לסכסוך הישראלי פלסטיני וכמו שהוא אמר במהלך הפרק ״שני דברים הם בלתי אפשריים, המשך שפיכות הדמים היא בלתי אפשרית ודבר שני לא מוסרי שלא נעשה מעשה לטובת הקורבן של העם הפלסטיני. אם לא יקרו שני הדברים האלו קיצה של ישראל מוכתב מראש״. וכמובן דיברנו גם על תקווה.
-
הילה יצחקי היא עורכת וידאו של סדרות, תכניות וסרטים דוקומנטרים. מעל עשור היא עובדת בתכנית התחקרים ״עובדה״. היא הבמאית ואחת מיוצרות הסדרה החדשה של התאגיד ״סינדרום עזה״.
במהלך הפרק דיברנו על יצירת הסדרה, מה הוביל ליצירת הסדרה, מה השתנה במהלך העבודה כאשר הטבח בשביעי באוקטובר הכה בנו כה קשה. בנוסף דיברנו על נקודות העוורון של ישראל מול הרצועה, על הלופ המדמם הבלתי נגמר ועוד. לסיום דיברנו גם על האפקטיביות והחשיבות של יצירה דוקומנטרית.
לינק לסדרה:
https://www.kan.org.il/content/kan/kan-11/p-838878/
-
יותם יעקבא הוא יועץ תקשורת ואסטרטגיה המתמחה בניהול קמפיינים ציבוריים. בעשור האחרון הוא ייעץ וליווה עמותות מנהיגים שכולנו מכירים ברמה הלאומית והמקומית.
דיברנו במהלך הפרק על טבח שביעי באוקטובר, על מה התערער בתפסותיו ומה השתנה. דיברנו על רצועת עזה, על החמאס, ניהול המלחמה ועוד. גם בתחומו המקצועי נגענו קצת ודיברנו על ניהול הרשתות בעידן פופוליסטי, קמפיינים מימין ומשמאל ומספר נקודות נוספות. כמובן דיברנו גם על תקווה.
-
בשיחה עם חבר הכנסת לשעבר צבי סוכות דיברנו על עסקת החטופים וההתנגדות שלו כלפיה. עוד נגענו בסוגיות הקשורות לאלימות מתנחלים, בנייה בלתי חוקית, ההפיכה שהשר סמוטריץ עושה באיזרוח הכיבוש והשטחים, ובנושאים נוספים.
-
גילה ריבק היא מתנחלת לשעבר והיום היא כותבת תוכן בתנועת עומדים ביחד.
במהלך הפרק דיברנו על סיפור חייה ועל תהליך השינוי. בנוסף דיברנו על חשיבות המפגש בין שני העמים על מציאת אינטרסים משותפים כבסיס לחיים משותפים וטובים יותר לכל יושבי הארץ. גם על ציונות ועל תקווה.
-
מיכל צ׳רנוביצקי היא חוקרת, מקדמת מדיניות ומנהלת תוכניות חרדים בקרן ברל כצנלסון. היא ממובילי השמאל האמוני, יוזמת ומקדמת החינוך הממלכתי חרדי.
במהלך הפרק דיברנו על החינוך הממלכתי חרדי, על השמאל האמוני, על רבנים מובילים שבהגותם נתנו ביטוי גם בהקשר למדינת ישראל לערכים הומניים של שוויון. ומה הוא המודל של מדינה יהודית המבוססים על ערכי היהדות, ערכים של שוויון גמור ועקרון האהבה והחסד כלפי כל בני החברה הזקוקים לעזרה, שהיא תבחן על עקרונות אלו ביחס שלה לזרים.
-
רן כהן הוא יועץ אסטרטגי ותקשורת לארגוני שמאל הוא גם משמש כמנכ״ל הבלוק הדמוקרטי. במהלך הפרק דיברנו בין השאר על אסטרטגיה, טקטיקה, גם על נרטיב וכמובן, לפחות קצת, גם על תקווה.
לדבריו הימין יודע להציב יעדים גם כאלה שנשמעים בהתחלה כהזויים ולא לשחרר מהם עד שהם הופכים בסופו של דבר למדיניות מעשית. קצת דיברנו על הסיבות למצב הזה.
-
רועי קלייטמן הוא מייסד המדרשה האמונית שפועלת תחת ארגון לוחמים לשלום ומדרשת דרור. רק בשנה בה המדרשה פועלת היא אפשרה לרבים הן מהציבור החרדי הדתי והחילוני להיחשף לפעילותה בעשרות מפגשים ואירועים.
לדבריו המדרשה היא חלק מזרם שהולך ומתפתח, השמאל האמוני, בניסיון לייצר תמה אלטרנטיבית ליהדות הכוחנית והעליונית.
במהלך הפרק דיברנו על התהליך שהוא עבר עד להגעתו לשמאל. הביקורות על השמאל שהתנתק מהיהדות. על השמאל האמוני והמדרשה האמונית וכמובן על תקווה.
-
ליאור עמיחי הוא מנכ״ל של תנועת שלום עכשיו. את דרכו האקטיביסטית הוא החל לפני כ - 14 שנה בצוות מעקב התנחלויות של התנועה. לאחר מכן היה מנכ״ל של ארגון זכויות האדם ״יש דין״ ומשנת 2023 הוא חזר לשלום עכשיו כמנכ״ל.
לדבריו השביעי לאוקטובר החזיר למודעות הציבורית את הסכסוך הישראלי פלסטיני ואת הכיבוש.
דיברנו על הטבח והמלחמה ועל המרוץ לסיפוח השטחים על ידי השר בצלאל סמוטריץ בשנתיים האחרונות וביתר שאת לאחר פרוץ המלחמה.
דיברנו על מפלגות המרכז ועל האכזבה הגדולה מהיותו מיושן ומפוחד לקחת את נושא הסכסוך ולהביא אותו לקדמת הבמה כדי למצב את עצמו כאלטרנטיבה פוליטית.
על פתרון שתי המדינות ומדוע, לדעתו, דווקא המתווה הזה הוא היחידי שיכול להוביל לפתרון הסכסוך להגדרה עצמית, שוויון וביטחון לנו ולפלסטינים.
גם עסקנו במה לא עובד בשמאל שהולך ומצטמצם והאם יש סיכוי שיצליח להיכנס ולהשפיע על קהלי יעד נוספים בניסיון להגדיל את המחנה ולהשפיע על הכיוון אליו הולכת המדינה.
-
אליעז כהן הוא משורר, עורך ועובד סוציאלי. הוא חבר קיבוץ כפר עציון ופעיל שלום ב״שורשים״ וב״ארץ לכולם״, שתיהן יוזמות ישראליות פלסטיניות.
לדבריו לא רק שתהליך אוסלו נכשל כל תפיסת ההפרדה התגלתה כקונספציה וזה לא עובד, ללא מפגש היכרות הכרה וכבוד לא יהיה ריפוי. דווקא כאן ביהודה ושומרון שיש מפגש אנחנו יכולים וצריכים להיות נושאי הדגל של השלום. דברנו על זה במהלך הפרק ועל איך לתפיסתו מתנחל ופעיל שלום זה לא אוקסימורון.
עוד דיברנו על הציבור הדתי לאומי, על השינוי שלתפיסתו חל בציבור אליו הוא שייך, ומה גרם לכך.
על הטבח, המלחמה, החטופות והחטופים וגם על תקווה, תקווה שתוביל בסופו של דבר לפיוס ושלום ביננו לבין הפלסטינים.
-
ד״ר אסף דוד הוא ראש תחום ישראל במזרח התיכון במכון ון ליר. מייסד שותף של הפורום לחשיבה אזורית והמנהל האקדמי שלו. בנוסף הוא מלמד במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים.
הוא גדל בהתנחלות קרית ארבע ונפצע קשה בפיגוע תופת בירושלים. דיברנו על הפיגוע ועל השינוי הפוליטי שהוא עבר ממתנחל דתי לאומי לאיש שמאל. דיברנו על המציאות אחרי הטבח הנורא ועל ניהול המלחמה.
למרות שאסף דוד בן הציבור הדתי לאומי הוא מותח ביקורת נוקבת נגד המגמות ושיטות הפעולה של מפעל ההתנחלויות. על ההקצנה בישראל, בין השאר הוא אומר ״תראה איפה אנחנו נמצאים היום, הימין הגיע לרמת מוטרפות שהוא מבקש באופן פומבי לפרק את סיירת מטכ״ל, לפרק את השב״כ כי כולם שמאלנים זה פשוט טירוף הדעת״.
דברנו גם על מותו של מתווה אוסלו ועל הכיוון שאליו צריך השמאל ללכת כדי לשפר את המצב. ועל תאוריות שינוי שיכולות להוביל לכיוון שלום ושוויון.
-
הרב חנן שלזינגר תושב אלון שבות, רב וממקימי ארגון שורשים בגוש עציון עלה מאמריקה בגיל עשרים מניו יורק. כחלק מעלייתו לארץ מטעמים ציוניים הוא חזר בתשובה ולמד כעשור בישיבת אור עציון באלון שבות. במשך שנים הוא לא ראה את הכיבוש הישראלי על הפלסטינים בשטחים ולנגד עיניו עמד רק נרטיב אחד של עם ישראל חוזר למולדתו, ארץ התנ״ך. לאחר שהבין את נקודת העיוורון שלו בהקשר לסכסוך הישראלי פלסטיני הוא החל במפגשים משותפים של מתנחלים ופלסטינים מאזור גוש עציון ולמד לעקיר שקיים כאן נרטיב נוסף ומנוגד לזה שהוא הכיר. ב - 2014 היה ממקימי ארגון שורשים בגוש עציון, ארגון ישראלי פלסטיני שפועל להכרות בין שני העמים.
במהלך הפרק צללנו מעט לסיפור חייו ולאופן שעמדותי הלכו והתגבשו. דיברנו על שיטת הפעולה של שורשים ועל מה שקרה לאחר הטבח ב 7 לאוקטובר בארגון ועם אלו קשיים הם התמודדו ומתמודדים עד היום. על הסיבה שהוא לקראת עזיבת גוש עציון והעברת מגוריו לתוך תחומי מדינת ישראל. נגענו ביכולת של הכרה בנרטיבים אפילו מנוגדים ובחשיבות ביצירת תקווה כדי לגרום לשינוי.
- Vis mere