Episodes
-
Siste episode av Anskaffelsespodden før sommeren er en sommerspesial. Guro og Olav gjennomgår noen av de nyhetene fra første halvår innen offentlige anskaffelser, og ser blant annet på praksis fra KOFA og domstolene i tillegg til Anskaffelsesutvalgets siste delutredning. Erstatning er et tilbakevendende tema i domstolene. I episoden gjennomgås et par avgjørelser fra lagmannsrettene (LG-2023-183837 og LB-2023-83116) i tillegg til EU-domstolens avgjørelse i Ingsteel II (C-547/22) vedrørende sjansetap. Må de norske erstatningsreglene endres i lys av EU-domstolens avgjørelse, og hva sa egentlig Anskaffelsesutvalget om hvordan erstatningsreglene burde innrettes? Guro og Olav ser også på hva Anskaffelsesutvalget sier om tidspunktet for oppfyllelse av krav i kravspesifikasjonen i etterkant av KOFAs stornemndsavgjørelse i sak 2023/852. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Temaet for denne episoden er intensjonskunngjøring. Anders Thue og Erling Hermansen Grøndahl ser nærmere på hva en intensjonskunngjøring er, vilkårene for at en intensjonskunngjøring skal få den tiltenkte virkningen, samt noen typetilfeller der det er aktuelt for en oppdragsgiver å publisere en intensjonskunngjøring. Anders og Erling gjennomgår også KOFA-sak 2023/812 fra april, der klagenemnda blant annet tar for seg vilkårene for intensjonskunngjøringens gyldighet. Klagenemnda kom her til at oppdragsgiver kunne ilegges overtredelsesgebyr til tross for at det var publisert en intensjonskunngjøring. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Missing episodes?
-
I denne episoden ser senioradvokat Guro Skar Forseth og advokatfullmektig Lovise Bøen Engene fra Simonsen Vogt Wiig nærmere på når krav i kravspesifikasjonen skal være oppfylt i en anskaffelse. Guro og Lovise gjennomgår KOFA sak 2023/852 fra februar, hvor Klagenemnda i stornemnd gjorde helomvending vedrørende tidspunktet for kravoppfyllelse, og deler nyttige tips for både leverandører og oppdragsgivere basert på denne avgjørelsen. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden!Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Temaet for denne episoden er ivaretakelse av sikkerhetshensyn i offentlige anskaffelser. Senioradvokatene Olav E Haukeli og Kristine Farestvedt Nesse ser nærmere på hvilke regler som gjelder for de anskaffelsene hvor sikkerhetshensyn stiller krav til gjennomføringen av konkurransen. Episoden tar blant annet for seg hvilke hjemmelsgrunnlag som finnes for å ivareta sikkerhetsinteresser, herunder EØS-avtalen art. 123. Rekkeviddene for unntakene og rammene for rettslig overprøving belyses også i lys av rettspraksis. Denne episoden er nyttig for alle som jobber med offentlige anskaffelser og ønsker en bedre forståelse for hvordan sikkerhetshensyn kan ivaretas i anskaffelsene. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Den nye miljøbestemmelsen i anskaffelsesregelverket trådte i kraft 1. januar 2024, og i denne episoden av Anskaffelsespodden ser Guro Skar Forseth og Espen Bakken nærmere på hvordan bestemmelsen kan benyttes innenfor bygge- og anleggsanskaffelser. Bygg, anlegg og eiendom står for en stor del av offentlige forbruk av energi og ressurser, og en god og riktig bruk av miljøkrav og –kriterier kan dermed utgjøre en stor forskjell for klimaavtrykket i denne bransjen. I den nyeste episoden av Anskaffelsespodden går Guro og Espen gjennom noen praktiske eksempler på hvordan miljøbestemmelsen kan benyttes, og prater om viktigheten av å ha god oppfølgning og sanksjonsmuligheter i kontraktene. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
1. januar 2024 ble reglene om krav til lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter endret. I årets første episode av Anskaffelsespodden gjennomgår arbeidsrettsekspert Lill Egeland og Olav E Haukeli hvordan oppdragsgivere bør gå frem for å overholde disse kravene i sine anskaffelser. Et sentralt og viktig spørsmål er hvordan man kan identifisere hvilke lønns- og arbeidsvilkår det må stilles krav til for en konkret kontrakt. Mens de anbefalte standardklausulene ikke legger opp til at oppdragsgiver i forkant skal definere lønns- og arbeidsvilkårene, har oppdragsgiver en kontrollplikt. I denne episoden ser Lill og Olav også nærmere på innholdet i kontrollplikten på ulike områder. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Anskaffelsesutvalget har levert sin første delutredning – og i denne episoden av Anskaffelsespodden kjører vi delutredning spesial. Guro Skar Forseth og Espen Bakken vil ta dere gjennom noen av endringsforslagene i utredningen – fra betydelige endringer under EØS-terskelverdi, til spørsmålet om det egentlig er så mange endringer over EØS-terskelverdi. Episoden dykker også inn i ordlyden på forslaget til ny formålsbestemmelse og hva som er en anskaffelse med "klar grensekryssende interesse". Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Reglene om avvikende og uklare tilbud gir opphav til mange utfordringer for oppdragsgivere og tilbydere. I denne episoden får Anders besøk i studio av Linda Midtun som har skrevet doktorgrad og bok om temaet. I samtalen diskuteres hva et avvik er, hvordan man skal håndtere avvik fra absolutte krav, og hvilken adgang oppdragsgiver har til å avklare uklarheter i tilbud. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Alle som jobber med offentlige anskaffelser, må fra tid til annen forholde seg til KOFA. KOFA avsier relativt mange avgjørelser hvert år, og om man ikke er part eller representerer en part i en av disse sakene, så forholder de fleste seg til avgjørelsene og avklaringene som de gir. I nyeste episode av Anskaffelsespodden er det nettopp KOFA som er temaet. Olav E. Haukeli har i denne episoden med seg kollega Karin Fløistad, som nettopp har sittet to perioder som nemndsmedlem. Ikke alle saker er like godt egnet for den klagebehandlingen som det er lagt opp til for KOFA, mens andre saker egner seg bedre. Et sentralt spørsmål her er hvilke saker som leverandører egentlig bør klage inn for KOFA. Olav og Karin gjennomgår også betydningen av KOFAs avgjørelser, og ser på hvilken betydning avgjørelsene har som rettskilde. Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
I denne episoden av Anskaffelsespodden går Guro og Christian gjennom de nye miljøkravene i anskaffelsesregelverket som trer i kraft fra 1. januar 2024. Gjennomgangen inkluderer en god drøftelse av den nye ordlyden i § 7-9, samt en vurdering av hva som ligger i kravet om å vekte miljø med minimum 30 %. Episoden reiser viktige spørsmål om betydningen av endringene i regelverket, herunder hvilken betydning det får for utformingen av anbudskonkurranser. Vil de nye kravene faktisk føre til mer miljøvennlige anskaffelser, og hvilken effekt vil det ha for miljøet? Få med deg den nyeste episoden av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
I juni kom det nye retningslinjer fra EU-kommisjonen om anbudssamarbeid. Reglene om anbudssamarbeid er viktige å kjenne til både som leverandør og oppdragsgiver. Medfører de nye retningslinjene endringer i hva som er lovlig anbudssamarbeid etter norsk rett? Espen Bakken og Olav E. Haukeli gjennomgår i denne episoden rettstilstanden og hva de nye retningslinjene sier. Hvilken betydning har det dersom samarbeidet mellom konkurrenter kan gi et tilbud som er bedre for oppdragsgiver? Og når er man egentlig konkurrenter? Få med deg nyeste episode av Anskaffelsespodden! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
I denne sommerspesialen av anskaffelsespodden vil Guro Skar Forseth og Olav E. Haukeli gjennomgå en rekke aktuelle tema fra det siste halve året. Vi vil blant annet gi en oppdatering på Høyesteretts sak Perpetuum Miljø mot Fauske og Sørfold kommuner, hvor lagmannsrettens avgjørelse nå er kommet. Videre ser vi kort på et nytt lovforslag fra Nærings- og fiskeridepartementet med forslag til endringer i anskaffelsesloven knyttet til bekjempelse av arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Vi vil også ta en gjennomgang av noen aktuelle avgjørelser fra KOFA knyttet til kvalifikasjonskrav på ledelsessystemer, konsesjonskontrakter og ulovlig direkteanskaffelser. Få med deg denne episoden av Anskaffelsespodden!Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Både oppdragsgivere og leverandører må forholde seg til en rekke ulike frister i forbindelse med offentlige anskaffelser. Til tross for at få regler er like absolutte som fristregler, er det et tema som sjeldent tas opp. I denne episoden ser Olav E. Haukeli og Anders Thue nærmere på de ulike sidene av fristreglene.Et viktig spørsmål er når fristene begynner å løpe, både for tilbudsfristen og karensperioden. Nyere dommer fra EU-domstolene tilsier at det er grunnlag for å stille spørsmål ved enkelte av de reglene som lenge har vært praktisert i Norge.Fristenes lengde og hva som skal til for at de opphører, er også temaer som gjennomgås i denne episoden av Anskaffelsespodden.Husk å følge podkasten for å få med deg de siste episodene.Spørsmål eller temaforslag? Send gjerne en e-post til [email protected] Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Det offentlige skal som hovedregel kunne organisere sin virksomhet som de selv ønsker og i visse tilfeller kan det offentlige dekke sine behov for varer/tjenester gjennom samarbeid med andre offentlige aktører. Når det oppstår behov for varer/tjenester er utgangspunktet likevel at dette skal kunngjøres i markedet iht. anskaffelsesregelverket. Når kan det gjøres unntak fra dette utgangspunktet? I denne episoden går Trine Lise og Nina gjennom reglene for når det offentlige lovlig kan samarbeide, blant annet gjennom tildeling av enerett og gjennom ulike former for egenregi. Temaet er praktisk viktig for det offentlige. Gjennom offentlig samarbeid kan offentlige ressurser benyttes på en effektiv måte. For leverandørmarkedet er det viktig å være oppmerksom på hvilke kontrakter som ikke blir gjenstand for konkurranse, ettersom offentlig samarbeid kan gå på bekostning av privat næringsliv.Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
I samarbeid med Mercell presenterer Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.Tema for denne episoden er ulovlige direkte anskaffelser, med hovedvekt på spørsmålet om oppdragsgiver har en oppsigelsesplikt. I denne episoden ser Olav Haukeli og Erling Grøndahl nærmere på utviklingen på dette området. ? Dersom en oppdragsgiver foretar en ulovlig direkte anskaffelse, kan dette bli møtt med sanksjoner, herunder overtredelsesgebyr ilagt av KOFA. KOFA kan imidlertid bare ilegge overtredelsesgebyr 2 år etter den ulovlige direkte anskaffelsen ble foretatt. I tidligere praksis har KOFA i noen tilfeller ilagt overtredelsesgebyr på grunn av oppsigelsesplikt selv om 2-årsfristen hadde løpt ut. I en ny stornemndsavgjørelse fraviker imidlertid KOFA praksisen og legger til grunn at det ikke foreligger noen oppsigelsesplikt i norsk rett. Hvilke konsekvenser får dette i praksis? Få med deg denne episoden av Anskaffelsespodden!Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Tema for denne episoden er kontraktsoppfølging etter en offentlig anskaffelsesprosess. Anskaffelsesretten legger føringer for partenes handlingsfrihet i kontraktsgjennomføringsfasen. Guro Skar Forseth og Nina Sørensen går gjennom de spesielle rettslige begrensningene som gjelder ved gjennomføring av offentlige kontrakter, og de rettslige konsekvensene av manglende kontraktsoppfølging. Hvis oppdragsgiver ikke følger opp leveransen, kan konkurransen miste sin tilsiktende effekt. Hvilke praktiske utfordringer står oppdragsgiver og leverandør ovenfor i gjennomføringsfasen, og hvordan kan disse håndteres? Få med deg denne ukens episode av Anskaffelsespodden. Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Fra 1. april trer etter planen nye regler om innleie i kraft. I denne episoden av Anskaffelsespodden har Olav besøk av arbeidsrettsekspert Lill Egeland. Sammen gjennomgår de det nye regelverket. Spørsmålene om hva som er innleie, og når de ulike unntakene kommer til anvendelse, er spørsmål som både oppdragsgivere og leverandører må se på for kontrakter som skal inngås fremover. Eller kan det være at regelverket stanses av EØS-retten? Særlig for byggeplasser i Oslo-området vil det nye regelverket få store konsekvenser.Få med deg denne episoden for å lære mer om hvordan du som oppdragsgiver eller leverandør må ta hensyn til de nye reglene. Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
I denne episoden av Anskaffelsespodden ser Tor Stokke og Nina Sørensen nærmere på hvilke elementer – i tillegg til de rent juridiske – som påvirker forhandlingsprosesser i offentlige anskaffelser. Oppdragsgiver risikerer overtredelsesgebyr og andre sanksjoner dersom det gjøres feil i anskaffelsen – denne risikoen er reell, og påvirker de valg som tas, for eksempel ved at oppdragsgiver legger unødig bånd på seg i gjennomføring av forhandlingsprosessen. Oppdragsgiver får da ikke brukt handlingsrommet i regelverket, og får heller ikke benyttet konkurransen på en kommersielt fornuftig måte. Det kan igjen medføre at sluttleveransen ikke blir optimal. “Offentlige anskaffelser er for folk med nerver av stål”. Hvordan skal oppdragsgiver håndtere risikoen for brudd på regelverket? Hvordan kan man unngå at denne “frykten” hindrer de gode innkjøpene? Og hvordan kan oppdragsgiver veilede leverandørene, uten at det går på bekostning av likebehandlingsprinsippet? Få med deg denne episoden av Anskaffelsespodden. Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Hvilke regler gjelder for beregning av verdi? Hva må oppdragsgivere særlig være oppmerksom på? Og hva blir konsekvensene av å beregne verdien feil? Beregning av anskaffelsens verdi er viktig for å avklare om anskaffelsesforskriftenkommer til anvendelse, og i så fall hvilken del av forskriften som skal følges. I denne episoden av anskaffelsespodden tar Anders Thue og Lovise Engene for seg temaer knyttet til beregning av anskaffelsens verdi. Episoden følger opp tematikken fra Anskaffelsespodden episode 1 og episode 15, og dykker dypere ned i utvalgte problemstillinger. Hør episoden og få svar på det du lurer på! Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
-
Høyesterett avsa nylig dom i saken mellom Sørfold/Fauske kommuner og Perpetuum Miljø AS, som gjaldt spørsmål om erstatningsansvar etter avlysning av konkurranse. Olav Haukeli og Christian B. Ellingsen har bistått kommunene i saken, og ser sammen med Nina Sørensen nærmere på høyesterettsdommen. Oppdragsgiver har aldri plikt til å gjennomføre en kunngjort konkurranse og inngå kontrakt, men i visse tilfeller kan en avlysning likevel innebære erstatningsansvar. Vi har med denne høyesterettsdommen fått en viktig avklaring om at et krav om erstatning for positiv kontraktsinteresse må være erstatningsrettslig vernet for at leverandøren skal få medhold.Få med deg denne episoden for å få oversikt over erstatningsreglene ved avlysning av konkurranse. Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Mercell presenterer Anskaffelsespodden - podkasten for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten.
- Show more