Episodes

 • Zijn duurzaamheidslabels zoals BREEAM en WELL noodzakelijke tools om duurzaamheid en gezondheid in een project te garanderen? In hoeverre vormen dergelijke labels een gepaste remedie tegen greenwashing? Welk voordeel putten investeerders uit dergelijk labels? En vormen ze niet een dure aangelegenheid die vooral weggelegd is voor prestigeprojecten? In deze nieuwe podcast hoor je Saraï Bervoets van Jansen the Building Company, Philippe Rosseel van Maars Jansen Living Walls en Steve Vandenbrandt van Encon over de do's en don'ts van duurzaamheidslabels.

  Jansen the Building Company beschikt met Maars Jansen Living Walls en de klimaatplafonds van Kay over oplossingen die een troef kunnen zijn voor projectontwikkelaars die streven naar duurzaamheidslabels BREEAM of WELL. Samen met Steve Vandenbrandt van Encon, consultant op vlak van duurzaamheid, nemen we in deze aflevering de labels dieper onder de loep. We hebben het over de inspanningen die je moet leveren om zo’n label te halen en wie daarin het voortouw moet nemen.

 • Waarom lichtarmaturen kopen als je ook licht kan kopen? Waarom een cv-ketel kopen als je ook warmte kan kopen? De circulaire ambities in de bouwsector hebben de ideeën rond eigenaarschap danig op de helling gezet. Product as a service geraakt ook steeds meer ingeburgerd in de bouwsector. Bij product as a service blijft de fabrikant eigenaar van zijn materialen en heeft hij er dus alle belang bij dat die materialen zo lang mogelijk mee gaan en een tweede of derde leven kunnen krijgen. Een game changer in de transitie naar een circulaire bouweconomie. Maar wat houdt product as a service precies in en waarom wordt het systeem zo gepropageerd door de believers van circulair bouwen?

  De gasten in deze aflevering zijn Christian Levie van Econocom, Michael Joris van Etap Lighting en Sven Wuyts van Factor 4.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Geen architectura.be zonder Steen & Been. Voor heel wat mensen is de wekelijkse column van Filip Canfyn in onze nieuwsbrief vaste lectuur. Het is niet voor niets een van de meest gelezen rubrieken op onze website. We zijn intussen al aan de driehonderdste aflevering toe. Reden genoeg om Filip Canfyn in de bloemetjes te zetten en uit te nodigen in onze podcaststudio, en zijn scherpe pen voor één keer in te ruilen voor zijn West-Vlaamse tongval.

  Driehonderd afleveringen van Steen & Been. Dat zijn heel wat uren met de pen in de hand. Daarom voelen we in deze podcast Filip Canfyn aan de tand over wat hem drijft bij het neerpennen van zijn wekelijkse column. Daarnaast vroegen we enkele bevriende architecten om een inkijk te geven in de persoon achter de pen en mochten ze hem alle vier één prangende vraag voorschotelen. Niemand minder dan Leo Van Broeck, Marc Felix, Niklaas Deboutte en Filips broer Bart Canfyn nemen deze taak op zich.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. Reynaers Aluminium, dé specialist in innovatieve en duurzame aluminiumoplossingen; Vandersanden, het mooiste maak je samen; Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs en ten slotte All Colors of Communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

 • Jo Crepain is een monument in de hedendaagse Belgische architectuur met een patrimonium om U tegen te zeggen, maar zoveel meer dan enkel een architect. People manager en docent, chauvinist en schenenschopper, feestjesbouwer en warme vriend. Crepain heeft op talloze manieren geïnspireerd, of je hem nu persoonlijk kende of niet. Daarom komen in deze podcast maar liefst zes gasten aan bod, die allemaal hun verhalen hebben over Jo Crepain. Ex-collega’s van Jo Chris Eeraerts (Areal Architecten) en Tom De Meester (De Meester Vliegen); Winnaars van de Jo Crepain prijs Kelly Hendriks (B-ILD) en Bart Cobbaert (DENC-studio); Leeftijdsgenoot en bewonderaar Marc Dubois en ex-collega en poulain Niklaas Deboutte (Meta).

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. Reynaers Aluminium, dé specialist in innovatieve en duurzame aluminiumoplossingen; Vandersanden, het mooiste maak je samen; Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs en ten slotte All Colors of Communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

 • Hoe beoordeel je of een bouwmateriaal circulair is? En aan welke criteria moeten de materialen dan voldoen? In deze podcast hoor je welke stappen je kan zetten naar circulariteit, aan welke criteria je moet voldoen en met welke valkuilen je best rekening houdt.

  Architectura.be nodigde samen met zusterwebsite Circubuild.be drie experts uit: Maarten Lahaye, productmanager bij Gyproc Saint Gobain. Hij neemt verschillende aspecten van circulariteit en duurzaamheid waar van het bedrijf haar producten. Chris Van De Voorde, co-founder van JuuNoo, maakt herbruikbare kantoorwandsystemen. Tenslotte Kris Blykers van BLIEBERG, hij is architect en geeft sinds twee jaar advies over circulaire economie aan overheden en alle betrokken partijen in de bouwsector.

 • De bouwsector is voor een groot stuk verantwoordelijk voor de klimaatproblematiek. Het ligt dus in haar handen om daar iets aan te doen. In aanloop naar de klimaattop in Glasgow bespreekt architectura.be samen met Energy Saving Pioneers in deze podcast aan de hand van welke 10 maatregelen we tegen 2050 klimaatneutraal kunnen zijn.

  Te gast zijn Wim Boydens, Ingenieur bij ontwerpbureau Boydens Engineering part of Sweco en professor aan de Universiteit van Gent. Sven Augusteyns, architect stedenbouwkundig bij studiebureau Omgeving. Tenslotte Angelos Koutsis, beleidsmedewerker voor Bond Beter Leefmilieu op de thema’s groene warmte en energie-efficiëntie en verantwoordelijk voor Energy Saving Pioneers, een business to policy network waarin ze samen met grote spelers die werken rond energie-efficiëntie met beleidsmakers rond de tafel gaan zitten.

 • Stoer Huus is het grootste cohouseproject van West-Vlaanderen. 27 units met als gemeenschappelijke ruimte een prachtig gerenoveerde villa en dat allemaal binnen de stadsmuren van Brugge. Met steeds minder plek om te bouwen, dringen alternatieve woonvormen zich op. Zijn co-houseprojecten zoals Stoer Huus de woonvorm van de toekomst?

  Te gast in deze aflevering: Wouter Barremaeckers, oprichter en bewoner van Stoer Huus. Frederiek Ampe, architect. En Wouter Lavens, aannemer Vandenbussche NV.

 • Gaston Eysselinck is een radicaal figuur uit de avant garde met een tragische wolk boven zijn hoofd. Hoewel hij niet zo veel bekende projecten heeft nagelaten, mag je hem met zekerheid één van de pioniers van het Belgische modernisme noemen. Zijn twee bekendste werken bevinden zich allebei in Oostende: het postgebouw dat na een transformatie door B-architecten vandaag dienst doet als cultuurcentrum De Grote Post. En het S.E.O-warenhuis dat onder handen genomen werd door ROTOR en vandaag het museum MU.ZEE huisvest.

  Vandaar doen Sven Grooten van B-architecten en Lionel Devlieger van ROTOR in deze podcast hun archieven open over Eysselinck en over hun succesvolle herbestemmingen van zijn gebouwen. Tenslotte mengt niemand minder dan Eysselinck-kenner Marc Dubois zich aan tafel om het leven van Eysselinck uit de doeken te doen.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners: Reynaers Aluminium, dé specialist in innovatieve en duurzame aluminiumoplossingen; Vandersanden, het mooiste maak je samen; Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs en ten slotte All Colors of Communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

 • Past PVC nog in een wereld waarin we steeds meer op zoek gaan naar duurzame en circulaire materialen? Moeten we afstand nemen van plastics? Of kunnen we ze betrekken door kringloopsluitingen? Aanpassingen zijn noodzakelijk, maar er ligt een toekomst. Hoe die toekomst er zal uitzien hoor je in de podcast over PVC. Drie experts analyseren het materiaal en zetten samen de toekomstlijnen ervan uit.
  Wie zijn deze gasten? Vincent Stone van de Europese Vereniging van PVC fabrikanten en VinylPlus. Stijn Brancart, tot voor kort werkzaam bij VIBE maar vandaag assistent-professor aan de TU Delft en Tom Rommens van VITO, het Vlaams instituut voor Technologisch onderzoek.

 • Naar welke Belgische en buitenlandse architecten kijken onze architecten het meest op? Die vraag vormt het uitgangspunt voor onze podcastrubriek De Loftrompet. Vorige keer zat Kelly Hendriks (B-ILD) achter onze micro. Vandaag is het de beurt aan Thomas Roelandts (Marge Architecten) en Luc Vanhout (AIM). Thomas steekt deels de grens over naar onze Noorderburen, terwijl Luc het letterlijk en figuurlijk zeer dichtbij zoekt.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt door de steun van onze structurele podcastpartners: Colors of communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr; Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen, Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs en ten slotte KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab.

 • ‘Ik ben geen vrouwelijke architect. Ik ben architect.’ De Deense Dorte Mandrup was duidelijk toen de Britse architectuursite Dezeen haar kroonde tot een van de vijftig meest inspirerende vrouwelijke architecten. Daarmee steunt ze de mening van veel vrouwen in de sector, die niet in het hokje van vrouwelijke architecten geduwd willen worden. Ook die van onze drie praatgasten in deze podcast. Sylvie Bruyninckx, oprichter van VIVA Architecture. Rita Agneessens, oprichter van Link Lab en voormalig vennoot bij B2Ai en Hilde Heynen, professor architectuurtheorie aan de KU Leuven die veel onderzoek doet naar gender in de architectuur.

  Waarom een podcast over vrouwen in de architectuur? Omdat in de praktijk blijkt dat hoewel de verhouding tussen mannen en vrouwen min of meer gelijkloopt in de architectuuropleiding, er nog steeds opvallend minder vrouwen dan mannen in de sector actief zijn. Bij de hogere functies wordt het overwicht van mannen nog veel groter. Nochtans ervaren onze twee ervaringsdeskundigen dat onevenwicht niet zozeer in de praktijk.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt door de steun van onze structurele podcastpartners: Colors of communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr; Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen, Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs en ten slotte KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab.

 • Naar welke Belgische en buitenlandse architecten kijken onze architecten het meest op? Die vraag vormt het uitgangspunt voor onze podcastrubriek De Loftrompet. Nadat vorige keer de huidige en voormalige Vlaamse bouwmeesters Erik Wieërs en Leo Van Broeck aan zet waren, haalden we nu Kelly Hendriks, zaakvoerder van B-ILD voor de microfoon. Kelly legt ons uit wat ze zo boeiend vindt aan het Spaanse bureau SARQUELLA + TORRES architects en het jonge eigen geweld van Seasonal Neighbours.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab; Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs; Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte All Colors of Communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten

  All Colors of Communication
  Strategische communicatiepartner voor de bouwsector

  Wienerberger
  Meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen

 • Terhills Resort: vroeger een mijn- en grondontginningssite, vandaag een luxueus resort van 250 cottages. Prachtig ingebed in het groen van het enige Nationale Park van België. Terhills Resort is ook op bouwkundig vlak een buitenbeentje. En precies daarover gaat deze nieuwe podcast van architectura.be.

  We haalden maar liefst 6 mensen voor de microfoon die aan dit project hebben meegewerkt. Stuk voor stuk bedrijven die met veel trots terugkijken op hun bijdrage aan dit bijzondere referentieproject:

  - Koen Nulens, head of real estate bij opdrachtgever LRM
  - Bart Moors, project manager bij Tractebel
  - Dieter Froyen, hoofd werkvoorbereiding en BIM-manager bij Willemen
  - Filip Vercauteren, general manager bij Machiels Building Solutions
  - Lennert Schreurs, productmanager prefab bij Tectum
  - Maarten Milis, sustainability product manager bij Equitone (Etex Group)

 • De Biënnale van Venetië, de internationale hoogmis van de architectuur, is op 22 mei van start gegaan. Op uitnodiging van het Vlaams Architectuurinstituut reisde architectura.be af naar Venetië om het Belgisch paviljoen in avant-première te ontdekken. We hadden er exclusief podcastinterview met Dirk Somers van Bovenbouw Architectuur en curator van het Belgisch paviljoen, en Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut. Ook Sarah Poot en Paul Robbrecht, wiens projecten worden tentoongesteld in het Belgisch paviljoen, haalden we voor onze microfoon in Venetië.

  Nog tot 22 november kan je de architectuurbiënnale in Venetië bezoeken. In het Belgisch paviljoen is de tentoonstelling ‘Composite Presence’ te zien, die aan de hand van vijftig verschillende architectuurprojecten van de afgelopen twintig jaar de hedendaagse stad in Vlaanderen en Brussel toont in al zijn complexiteit.

  Het Vlaams Architectuurinstituut coördineert sinds 2004, in een beurtrol met de Franse Gemeenschap, om de vier jaar de Belgische inzending. Dirk Somers van Bovenbouw Architectuur werd voor deze editie aangesteld als curator van het Belgisch paviljoen. In deze podcast gaan Dirk Somers en Sofie De Caigny dieper in op onder meer de thematiek van de tentoonstelling en de Biënnale, de selectie van de projecten en de bouw van de maquettes.

  Sarah Poot en Paul Robbrecht, wiens projecten in het Belgisch paviljoen tentoongesteld zijn, reisden ook af naar Venetië voor de opening van de Biënnale. We vroegen hen ter plekke naar hun eerste indruk van ‘Composite Presence’.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab; Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs; Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte All Colors of Communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten

  Wienerberger
  Meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen

  All Colors of Communication
  Strategische communicatiepartner voor de bouwsector

 • Van kerk tot circusschool, van goederenstation tot bedrijvencentrum, van drukkerij tot theaterzaal. Herbestemmingsprojecten geven architecten de kans om verleden en toekomst op verrassende wijze met elkaar te verbinden. Stof genoeg voor een nieuwe podcast van architectura.be. De drie praatgasten zijn Ruben Dhont van Plano Architecten, Nadja Van Houten van Bureau Bouwtechniek en David Driesen van dmvA architecten.

  Alle drie sleepten ze een nominatie voor de Belgian Building Awards in de wacht in de rubriek Utility Building, niet toevallig alle drie met een herbestemmingsproject. Bureau Bouwtechniek werd genomineerd voor het alom geprezen Gare Maritime in Brussel waarvoor het samenwerkte met Neutelings Riedijk Architects en Jan de Moffarts Architecten.

  DMVA Architecten kreeg een nominatie voor Kunstencentrum Nona in hun hometown Mechelen. Een oude drukkerij Op een oude drukkerijsite werd het kunstencentrum uitgebreid met een extra theaterzaal. En ten slotte is er nog het project van Plano waarbij de oude parochiekerk van de Gentse stadswijk Malem tegenwoordig fungeert als circusschool.

  Wie van de drie gewonnen heeft, verneemt u maar evenzeer onze gasten tijdens de podcast. De podcastopname vormde dus meteen ook een prijsuitreiking.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab; Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs; Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte All Colors of Communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten

  Wienerberger
  Meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen

  All Colors of Communication
  Strategische communicatiepartner voor de bouwsector

 • Sven Grooten van B-architecten, Roos Servaes van Vlaanderen Circulair en Bart Cobbaert van Denc-Studio. Alle drie zijn ze ervan overtuigd dat circulair bouwen de toekomst is. En alle drie wonnen ze een Belgian Building Award (Batibouw) voor wat ze gepresteerd hebben op het vlak van circulair bouwen. In de architectura.be Podcast houdt het trio de vinger aan de circulaire pols.

  B-architecten won de Belgian Building Award 2021 in de categorie Circular Bulding voor Mundo A, een circulair kantoorgebouw in Antwerpen op de fundamenten van een metrohalte die er nooit gekomen is. Denc-Studio won op zijn beurt een award binnen dezelfde categorie voor Loods 23 in Gent, een gewezen overslagloods opgebouwd uit staal dat gebruikt werd voor de wereldtentoonstelling van Antwerpen, eind 19de eeuw. De derde winnaar die achter de podcastmicrofoon plaatsnam, is Pioneer Award-winnares Roos Servaes van Vlaanderen Circulair, één van de drijvende krachten achter de Green deal Circulair bouwen.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab, Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs, Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte Colors of communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten

  Wienerberger
  Meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen

  All Colors of Communication
  Strategische communicatiepartner voor de bouwsector

 • Moeten we in België leren om kleiner te gaan wonen? Is het nog verantwoord om te kiezen voor viergevelwoningen? En hoe maken we werk van de noodzakelijke stadsverdichting? Architectura.be Podcast vroeg het aan Gijs De Cock van Raamwerk en Thibaut Rome van Label architecture.

  Of de twee jonge architecten goed geplaatst zijn om deze problematiek te belichten? Absoluut! Hoewel ze het bij aanvang van de podcast nog niet wisten, kreeg Label architecture een eervolle vermelding en is Raamwerk de winnaar van de categorie 3-2-1-Facade van de Belgian Building Awards, een prijs die enkel voorbehouden was voor 1-, 2- of 3-gevelwoningen.

  Stadsverdichting en kleiner wonen zijn volgens Gijs de toekomst: “Ik denk wel dat het de toekomst is. Er worden niet zoveel meer nieuwe percelen aangesneden en het is ook logisch dat we verder werken op het reeds bebouwde patroon en zo zoeken naar een manier om de nog beschikbare ruimte te gebruiken.” Thibaut ziet op zijn beurt nog een verschil tussen Vlaanderen en Brussel: “In Brussel vind je nog zeer veel groen en hebben veel mensen nog een tuin. Dus we hebben nog niet dat densiteitsprobleem dat je wel in Vlaanderen ziet.”

  Beide heren gaan in deze tiende episode van archiectura.be Podcast samen met Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom, dieper in op stedelijke verdichting.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab, Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs, Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte Colors of communication, communicatiepartner gepassioneerd door technologie, bouw en hr.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten

  All Colors of Communication
  Strategische communicatiepartner voor de bouwsector

  Wienerberger
  Meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen

 • In de reeks Groen en Grijs brengt architectura.be Podcast een jonge beloftevolle architect samen met een minder jonge rot in het vak. In deze tweede aflevering zetten we jongeling Thomas Roelandts van Marge Architecten tegenover ervaren rot Luc Vanhout van Architects in Motion.

  Marge Architecten werd als beloftevol bureau in 2020 bekroond tot Rookie of the Year tijdens de Belgian Building Awards. “Het op mensenmaat zetten, ook al is het een groot gebouw, dat vind ik heel belangrijk”, vertelt Thomas Roelandts in onze podcast. “Dat sluit sowieso ook sterk aan bij hoe wij op het bureau architectuur beschouwen: heel menselijke architectuur die soms een beetje subjectief is en niet altijd even goed kan uitgelegd worden.”

  Luc Van Hout is samen met Bart Janssens zaakvoerder bij Architects in Motion. Als er iemand in België in de wieg gelegd was als architect, is het zonder twijfel Luc Vanhout. Als zoon van Carli Vanhout en kleinkind van Jozef Schellekens, twee architecten van de Turnhoutse school, werd Vanhout als het ware geboren tussen tekentafel en mortelmolen. “Het is aan de gevestigde bureaus om wat meer oogkleppen weg te doen en zich open te stellen voor die jonge ontwerpers. Er zou een soort wisselwerking moeten ontstaan”, klinkt het.

  Wederom een mooie wisselwerking tussen jong en oud in deze Groen & Grijs-podcast, die tot stand kwam dankzij onze vier structurele podcast-partners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab, Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs, Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte All Colors of Communication, strategische communicatiepartner voor de bouwsector.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  All Colors of Communication
  Strategische communicatiepartner voor de bouwsector

  Wienerberger
  Meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten

 • Naar welke Belgische en buitenlandse architecten kijken onze architecten het meest op? Die vraag vormt het uitgangspunt voor onze podcastrubriek De Loftrompet. De eerste twee architecten die in deze nieuwe podcastrubriek van architectura.be de spits mogen afbijten zijn niemand minder dan de huidige en voormalige Vlaamse bouwmeesters Erik Wieërs en Leo Van Broeck.

  Dat beiden Léon Stynen naar voren schuiven als een belangrijke inspiratiebron, kan onmogelijk een toeval zijn. Erik Wieërs: “Als ik vroeger, nog lang voordat ik ooit bedacht architect te worden, in de tram door de stad reed, had ik op een bepaald moment vijf of zes gebouwen die ik iets bijzonders hebben vond. En uiteindelijk bleken het allemaal gebouwen van Léon Stynen te zijn.”

  Ook Leo Van Broeck heeft een boon voor Stynen, maar vooral voor ruimtelijkheid: “Als je kijkt naar de BP-toren van Stynen of zijn Peter Panschool in Sint-Gillis, naar het klooster van Dom Hans van der Laan of naar werk van Juliaan Lampens en Renaat Braem, dan zie je plekken die ruimtelijk heel sterk zijn. Iets wat ik vandaag steeds minder zie.”

  Deze eerste aflevering van De Loftrompet kwam tot stand dankzij onze vier structurele podcast-partners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab, Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten en ingenieurs, Wienerberger, meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen. En ten slotte All Colors of Communication, strategische communicatiepartner voor de bouwsector.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten

  All Colors of Communication
  Strategische communicatiepartner voor de bouwsector

  Wienerberger
  Meer dan 200 jaar ervaring in baksteen, kleiklinkers en keramische dakpannen

 • Circulair bouwen: is het een absolute noodzaak die onze manier van ontwerpen en bouwen volledig gaat veranderen of is het een voorbijgaande hype? Zal circulair bouwen echt doorbreken en welke zijn de struikelblokken die de transitie tegenhouden? Architectura.be podcast vroeg het aan Roos Servaes van Vlaanderen Circulair en aan Waldo Galle van de VUB.

  “Om circulair te worden moeten we oefenen in doen wat nodig is.” Aan het woord is Roos Servaes, één van de leading ladies van Vlaanderen Circulair en van de Green Deal Circulair Bouwen waar intussen al meer dan 330 bouwgerelateerde bedrijven zich bij hebben aangesloten. Onze andere gast is Waldo Galle, gastprofessor, beleidsadviseur en onderzoeker aan de VUB. “Ik blijf erbij dat circulariteit maar een middel is om naar die lagere milieu-impact en een meer kwalitatieve, steeds aangepaste leefomgeving te gaan”, vertelt Waldo, die zich al meer dan tien jaar vastbijt in de noodzakelijke transitie naar een circulaire bouweconomie.

  Maar gaat die transitie er echt wel komen? Zal circulair bouwen echt evolueren van uitzondering naar regel? Rik Neven, zaakvoerder van architectura.be en circubuild.be speelt in deze podcast advocaat van de duivel en schotelt Roos en Waldo tien struikelblokken voor die een transitie naar een circulaire bouweconomie in de weg kunnen staan.

  Deze zevende podcast van architectura.be werd mee mogelijk gemaakt door onze structurele partners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab. Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten. En VELUX, partner in daglichtoplossingen.

  KUBUS
  Partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab

  Velux
  Partner in daglichtoplossingen

  Assiver
  Verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten