Episodes
-
(00:00) Gekaapt door gas: hoe de fossiele lobby de Oekraine-oorlog gebruikte
De Russische invasie van Oekraïne in 2022 schokte Europa. Terwijl de energieprijzen stegen, zag de gaslobby haar kans schoon. Oude klimaatbeloftes werden opzijgeschoven voor nieuwe, miljarden kostende LNG-projecten. Hoe kreeg de fossiele industrie in crisistijd weer zoveel invloed in Brussel? Argos reconstrueert de strategie van de gaslobby. We ontdekken hoe zij de oorlog gebruikten om het Europese energiebeleid naar hun hand te zetten.
(37:00) Uithuisplaatsingen: Nederlandse overheid veroordeeld door Europees Hof
Nederland is onlangs flink tot de orde geroepen in een historische uitspraak van het Europees Hof voor de rechten van de Mens over uithuisplaatsingen. De uitspraak, samen met twee recente rapporten over uithuisplaatsen, legt bloot wat er niet functioneert in het systeem.
De moeder van een destijds éénjarig kind is onterecht het gezag ontnomen, oordeelt het Europees Hof. Er is geen goed onderzoek gedaan naar de situatie, en toch zijn er vervolgens ingrijpende beslissingen genomen. Deskundigen vinden de uitspraak belangrijk, omdat ze gelijkenissen zien met veel andere zaken. Dat blijkt ook uit het recent verschenen onderzoek ‘Terugplaatsing na gedwongen uithuisplaatsing’ en uit het rapport van de commissie-Hamer, die het verband onderzocht tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen. Wat kan er beter en hoe? Hoogleraar Mariëlle Bruning en staatssecretaris Teun Struycken reageren.
Presentatie: Liesbeth Staats
Redactie ‘fossiele lobby’: Pepijn Keppel en Ronja Boer
Redactie ‘uithuisplaatsingen’: Judith Konijn
Deze uitzending is tot stand gekomen met steun van Free Press/Postcode Loterij Fonds. -
Europese leiders praten de laatste tijd volop over de noodzaak tot meer samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie. Maar hoe veilig zijn EU-missies voor lokaal personeel? Afghaanse vrouwen die voor de Europese politiemissie werkten zitten vier jaar na de overname door de Taliban nog steeds ondergedoken, in afwachting van een evacuatie.
In deze aflevering vertelt Argos-journalist Pamela Kalkman over de achtergebleven vrouwen die zij sprak in onder andere Afghanistan. Wie is er verantwoordelijk voor hun lot? En wat betekent deze gang van zaken voor andere Europese missies in het buitenland?
Kijk ook naar Argos tv: ‘De vrouwen die Europa niet redde’ via argosonderzoekt.nl of NPO Start.
Presentatie: Eric Arends
Redactie en montage: Katinka van de Wall
Eindredactie: Nikki van der Westen
Techniek: Alfred Koster
Productie: Alex Heringa
Sound Design: Joost Wesseling -
Missing episodes?
-
Hoe kon de Surinaamse oud-president Desi Bouterse, veroordeeld voor de Decembermoorden, tot zijn dood uit handen van justitie blijven? Waar dook hij onder, wie hielp hem, en waarom? Met het oog op de naderende verkiezingen in Suriname is die vraag juist nu belangrijk. Want degenen die hem hielpen, zitten mogelijk nog aan de knoppen.
Onderzoeksjournalist Sylvana van den Braak is te gast in Argos. Zij ontrafelt in de podcast ‘Bouta’s laatste zet’ van Argos en Investico, samen met Linda van der Pol, zijn laatste jaar op de vlucht.
Presentatie: Liesbeth Staats
Redactie: Sylvana van den Braak en Linda van der Pol -
In september 2023 stuurt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een opmerkelijke brief naar de Tweede Kamer. Het ministerie geeft erin toe onrechtmatig persoonsgegevens van mensen binnen de moslimgemeenschap te hebben verzameld. In de afgelopen maanden mochten de eerste betrokkenen hun dossier inzien. Het gaat, inderdaad, uitsluitend om moslims. Juist dit ministerie was vaak gesprekspartner van de moslimgemeenschap.
Argos kreeg inzage in een aantal van deze dossiers, sprak met betrokkenen en reconstrueerde: wat is hier gebeurd?
Presentatie: Eric Arends
Redactie: Rik Delhaas en Lara de Boer -
Steeds vaker moeten wetenschappers zich bij integriteitscommissies verantwoorden voor hun onderzoeken. Burgers beklagen zich daar over fraude of plagiaat. Maar gaan die klachten wel echt over integriteit? Of worden de procedures ook uitgevochten om onwelgevallige uitkomsten van onderzoek in diskrediet te brengen? En wie gebruikt zulke procedures eigenlijk?
Argos duikt in het grijze gebied van integriteitskwesties aan de universiteit. Worden wetenschappers monddood gemaakt?
Presentator: Liesbeth Staats
Redactie: Hansje van de Beek -
Wie nu op internet kijkt, kan rustig een vakantie-appartementje boeken op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het internationaal recht zijn de Israëlische nederzettingen illegaal. Hoe kan het Nederlandse bedrijf Booking.com daar dan toch zijn activiteiten voortzetten? En wat is de rol van ons eigen ministerie, dat officieel een ‘ontmoedigingsbeleid’ heeft?
In deze podcast vertelt Argos-journalist Nina van Raay over haar onderzoek naar vakantieverblijven in bezet gebied. En ze sprak anoniem met medewerkers van het bedrijf in Amsterdam.
Kijk ook naar Argos tv: ‘Booking in de Westbank’ via argosonderzoekt.nl of NPO Start.
Presentatie: Eric Arends
Redactie & montage: Katinka van de Wall
Eindredactie: Nikki van der Westen
Techniek: Alfred Koster
Productie: Alex Heringa
Sound Design: Joost Wesseling -
In december wordt op Schiphol de bagage van een passagier gecontroleerd door een douanier. In de koffer wordt een verdacht pakketje aangetroffen met traditionele Chinese medicijnen. Al snel komt de douanier tot de conclusie dat er mogelijk een bedreigde diersoort in het pakket zit: het schubdier, het meest verhandelde zoogdier ter wereld. Waar komt het pakketje vandaan? En waar was het naar onderweg?
Argos onderzoekt de wereld van de illegale handel in bedreigde diersoorten. Wat zijn de verwoestende gevolgen van deze handel? Hoe speelt Nederland een rol in dit wereldwijde probleem? En wie profiteert er eigenlijk van het uitsterven van deze dieren? We volgen het spoor van het geld en ontdekken dat Nederlandse pensioenfondsen een bijzondere rol spelen.
Presentatie: Eric Arends
Redactie: Pepijn Keppel en Hansje van de Beek -
(00:00) Zo spoorde de Rabobank terroristen op
Wat gebeurt er als commerciële banken terroristen opsporen? Onze redactie krijgt een kijkje achter de schermen via een geheim document van de Rabobank. Met een lange lijst van soms zeer opmerkelijke ‘kenmerken’ van hun klanten zouden medewerkers terroristen moeten herkennen. Maar sommige van deze ‘red flags’ gelden voor wel heel veel mensen. Helpt dit echt om terroristen op te sporen? En wat zijn de gevolgen voor de bankklanten?
(46:43) Handelde de overheid illegaal bij verzamelen patiëntendata GGZ?
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verzamelde persoonlijke gegevens van alle cliënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Het ging uiteindelijk om de data van meer dan 500 duizend mensen die bij een psychiater en psycholoog in behandeling waren. De data werden gebruikt om een algoritme te ontwikkelen dat de zorg in Nederland moet verbeteren. Maar is het gebruik van zoveel data wenselijk, of zelfs toegestaan? En wordt de zorg er ook echt beter van?
Daarover bogen drie rechters zich onlangs in de eerste zitting aangespannen door bezorgde cliënten en behandelaars tegen de NZa. Argos was bij de zitting en geeft een update uit dit dossier.
Presentator: Rik Delhaas
Redacteur reportage: Saar Slegers
Redacteur studiogesprek: Nina van Raay & Jochem van Leeuwen -
Als we oud-politici mogen geloven, hadden we het klimaat eind jaren tachtig kunnen redden. Een belangrijk RIVM-rapport sloeg in als een bom en de eerste internationale klimaatconferentie vond plaats in Noordwijk. Nederland liep voorop met klimaatbeleid, maar uiteindelijk maakte dat beleid plaats voor economische groei. Hoe zijn we hier beland?
Presentatie: Eric Arends
Redactie: Anik See -
Het kabinet halveert de subsidiepot voor zorg aan onverzekerden. Slecht nieuws voor kwetsbare groepen als daklozen, arbeidsmigranten en ex-gevangenen. Zij dreigen straks hun zorgkosten zelf te moeten betalen - ook als ze platzak zijn.
Argos onderzoekt hoe het kan dat in Nederland mensen door het vangnet vallen, en ontdekt: wie geen adres heeft, bestaat niet.
Presentatie: Rik Delhaas
Redactie: Gidi Pols en Jochem van Staalduine
Rectificatie: in de reportage spreken we abusievelijk over stichting Humanitas, dat moet zijn vereniging Humanitas. -
Nederlandse gemeenten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van radicalisering van personen die over dreigen te gaan tot het gebruik van geweld. Daarvoor is de zogenaamde ‘Persoonsgerichte Aanpak’ ontwikkeld. Hierbij kunnen vergaande bevoegdheden worden ingezet om in iemands persoonlijke leven te interveniëren. Maar deze aanpak stuit op vragen en kritiek. Zo kan je geen bezwaar maken.
Zo kan een sleutelpersoon worden ingezet die regelmatig met betrokkenen praat of kan er hulp worden aangeboden op maatschappelijk vlak of op school. Maar ook meer repressieve middelen als bezoek van een agent of het staande houden door de politie, praten met familie en vrienden. Het is een aanpak op de grens van preventie en repressie. -
Stel, je valt tijdens je werk van een ladder en verbrijzelt allebei je onderbenen. Wat verwacht je dan van je werkgever? Waarschijnlijk niet dat hij je in het ziekenhuis opbelt met het bericht dat je contract niet wordt verlengd. En al helemaal niet dat hij stelt dat het je eigen schuld was: had je maar niet op die ladder moeten klimmen.
Presentatie: Eric Arends
Redacteur: Saar Slegers -
Hoe kon het drama in Srebrenica, de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, gebeuren? Wat wisten de inlichtingendiensten van de grote NAVO-landen over de ophanden zijnde aanval, en waarom werd die niet gestopt? Nog steeds zijn deze en andere prangende vragen rond de massamoord niet opgehelderd - ondanks tal van internationale onderzoeken, parlementaire enquêtes, processen bij het Joegoslavië Tribunaal, het NIOD-onderzoek en rechtszaken tegen de Nederlandse staat.
Argos houdt zich al meer dan twintig jaar met deze vragen bezig. Dat doen ook twee andere onderzoekers: professor Sir Geoffrey Nice, die de zaak tegen Milosevic bij het Joegoslavië Tribunaal als aanklager leidde, en Nevenka Tromp-Vrkic, die als onderzoeker van het Joegoslavië Tribunaal in Belgrado onder meer op zoek ging naar de geheime notulen van de Opperste Defensie Raad. Hoe gingen Nice en Tromp-Vrkic te werk om de waarheid te achterhalen? Welke tegenwerking kregen zij? En wat zijn hun bevindingen?
Presentator: Eric Arends
Redacteur: Huub Jaspers -
Na een recordnat jaar klinkt het onvoorstelbaar dat Nederland kampt met een dreigend watertekort. Drinkwaterbedrijven, boeren en natuurorganisaties strijden allemaal voor hun deel. In sommige provincies leidt dat inmiddels zelfs tot rechtszaken.
Hoe werd een eerste levensbehoefte het middelpunt van juridisch getouwtrek? Wie is daarvoor verantwoordelijk? En op welke manier houden alle partijen elkaar in de houdgreep? Argos onderzoekt de juridisering van drinkwater in een waterrijk land.
Presentatie: Eric Arends
Redactie: Pepijn Keppel -
Kun je je werk naar behoren doen in de noodopvang? Argos volgt de opbouw van een gigantische noodopvang in Biddinghuizen, waar 1200 vluchtelingen een half jaar zullen verblijven. We lezen en horen dagelijks over het tekort aan opvang, maar wie staan er, soms letterlijk, met de poten in de modder? (Oud-) medewerkers van de noodopvang geven een kijkje achter de schermen. Waar lopen zij tegenaan en hoe staan zij in dit precaire maatschappelijke debat?
-
Een dorpshuis, tafeltennisvereniging of liefdadigheidsinstelling doet er in Nederland al snel een half jaar over om een bankrekening te kunnen openen. Tenminste - als het überhaupt lukt, want banken en andere financiële instellingen zijn dit soort klanten liever kwijt dan rijk.
De afgelopen jaren controleren banken hun klanten steeds strenger op witwassen en terrorismefinanciering. Maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk zijn extra vaak de klos. Zij worden internationaal in verband gebracht met terrorismefinanciering en worden door banken automatisch aangemerkt als 'hoog-risicoklanten', blijkt uit onderzoek van Argos.
Waar komt dit label vandaan? Is het risico van terrorismefinanciering reëel? En wat gebeurt er als maatschappelijke organisaties geen toegang meer hebben tot het financiële systeem?
Presentatie: Eric Arends
Redacteur: Saar Slegers -
De verontwaardiging over de oorlog in Gaza leidt dit voorjaar wereldwijd tot spontane of aangekondigde demonstraties, ook op universiteiten. Begin mei is het raak in Amsterdam. Wat begint als een vreedzame bezetting van een universiteitsterrein mondt uit in een grimmige sfeer in de stad en heftig politieoptreden. Hoe kon het zo uit de hand lopen? In samenwerking met Medialogica en Medialab reconstrueert Argos de studentenprotesten van begin mei in Amsterdam.
Presentator: Eric Arends
Redacteur reportage: Barbara Schreuders en Ronja Boer -
(00:00) ‘Dolle Mina's van de dood’
In de nieuwe podcastserie 'Dolle Mina's van de dood' zoekt Argos-journakist Hansje van de Beek naar de grenzen van hulp bij zelfdoding. Zelfdoding is niet strafbaar, maar het helpen daarbij wél. Begin dit jaar stonden zeven zeventigplussers voor de rechter, omdat ze een criminele organisatie zouden vormen. Allen waren lid van de Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die zich inzet voor 'sterven in eigen regie'. Dolle Mina's van de dood is een reconstructie van hoe het zover heeft kunnen komen. Waar liggen de grenzen van hulp bij zelfdoding? Wat is Middel X? En wat is een humane dood?
(42:35) Gaswinning in kleine velden
Burgers zitten opnieuw klem in het belangenspel van Den Haag en de energie-industrie. Sinds in Den Haag de beslissing viel om niet langer gas uit Groningen op te pompen, worden op grote schaal elders in het land kleine gasvelden leeggehaald. 'Argos' ontdekte dat het ministerie van Economische Zaken en een Canadese gaswinner gezamenlijke belangen hebben. Den Haag geeft regionale en lokale bestuurders weinig ruimte om zich te verzetten. Journalist Nina vertelt over haar ondezoek naar gaswinning in kleine velden.
Presentator: Eric Arends
Gasten: journalisten Hansje van de Beek en Nina van Raay -
(00:00) Wat verwacht Ter Apel van 'het strengste asielbeleid ooit'?
‘Het strengste asielbeleid ooit', zo kondigde PVV-leider Geert Wilders het voorgenomen kabinetsbeleid aan. Wat denken ze daar in Ter Apel eigenlijk van? Met zijn aanmeldcentrum kan de Groningse plaats gezien worden als het epicentrum van de problemen. Argos reisde af naar Ter Apel om te horen wat de Ter Apelers verwachten van een kabinet met de PVV. En we zijn vooral benieuwd naar de mening van de kiezers die op de PVV stemden.
(36:00) Nieuwe ontwikkelingen 'Vriend van Volkert'
Op het pistool waarmee Volkert van der G. de moord op Pim Fortuyn pleegde, zat DNA-materiaal van een persoon die altijd onbekend is gebleven. Het Openbaar Ministerie heeft dit DNA-spoor onlangs opnieuw vergeleken met de Nederlandse DNA-databank, bleek uit de Argos-podcast ‘Vriend van Volkert’. Maar het OM weigert het DNA te vergelijken met databanken in het buitenland. Dit roept vragen op – van Pim Fortuyns broer Simon, én van NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra.
Presentator: Eric Arends
Redacteur reportage: Rik Delhaas
Redacteur studiogesprek: Eric Arends -
De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hield tijdens de bloedige decennia van de Soeharto-dictatuur in Indonesië tientallen Indonesiërs in de gaten, die voor korte of langere tijd in Nederland verbleven. Het gaat om vermeende communisten of om mensen die volgens de BVD contact onderhielden met communisten; mensen die in Indonesië moesten vrezen opgepakt, gemarteld en vermoord te worden. Alleen al in de periode van oktober 1965 tot april 1966 werden in Indonesië minstens een half miljoen ‘communisten’ vermoord.
Moeten de gigantische moordpartijen gekwalificeerd worden als genocide? Wie waren de Indonesiërs die door de BVD in de gaten werden gehouden? Wat is er met hen gebeurd? Welke informatie deelde de BVD met andere diensten? Kan de BVD medeplichtigheid aan genocide worden verweten?
Presentatie: Eric Arends
Redacteur: Huub Jaspers, Yonah Sint Nicolaas, Teun Dominicus - Show more