エピソード
-
Paul Palencsar, jurnalist și teolog român, vorbește în cadrul Podcast ZdCe, despre impactul votului românilor din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România, care s-au prezentat la urne în număr record de peste 158 de mii de votanți. „Avem nevoie de repere, avem nevoie de modele, de exemple, mai ales în situații critice, avem nevoie de oameni ăștia. Și poate pe unii a prins rușinea, pe la Iași, pe la București, pe la Timișoara, adică: Băi, oamenii ăia nu trăiesc în România și nouă, care trăim în România, nu ne pasă? Că vine, practic, un descreierat la putere, că despre asta era vorba. Și oamenii ăia care au ieșit la vot de la 7 dimineața simt că România e și a lor, știu ce face Rusia, că pe unde merge, lasă numai pârjol, crime, suferință și lacrimi. Pe unde a trecut Rusia întotdeauna, numai asta a făcut. (...) Oamenii ăștia ne-au salvat. E un adevăr. Basarabenii români de aici, românii basarabeni. Etnicii maghiari din România ne-au salvat. E un adevăr. Și o parte din tineretul, din centrele mari urbane din România”, a subliniat invitatul Podcast ZdCe.Paul Palencsar s-a referit și la pericolul rusesc în cadrul acestui scrutin: „Dacă Putin ar fi venit să ne invadeze cu o divizie de pianiști care să cânte Ceaikovski, eu sunt super ok. N-am nicio problemă. Dar vine cu tancuri, vine cu arme și vine cu băieți din ăștia care decapitează, violează. Știm ce se întâmplă în Ucraina. Și atunci oamenii de aici din Basarabia au zis: Băieți, stai un pic, nu-i ok. Dacă n-a reușit Moscova și Rusia lui Putin să vină la noi prin Ucraina, o să vină prin București”.Referitor la mesajele de ură față de cetățenii români din R. Moldova care au votat la prezidențialele din România, răspândite pe rețelele sociale, jurnalistul consideră că acest fenomen „este expresia victoriei Moscovei și a Rusiei lui Putin în mințile acestor oameni, pe care a reușit să-i convingă de faptul că voi cei de aici, de Chișinău, nu sunteți români”.Jurnalistul și teologul român s-a mai referit la politicieni cu viziuni pro-ruse de la Chișinău care l-au susținut pe candidatul AUR, George Simion, precum și la cât de pregătit este președintele ales al României, Nicușor Dan, să susțină parcursul european al R. Moldova. De asemenea, el a notat cum guvernarea PSD-PNL de la București a creat condiții pentru susținerea de către alegători a unor candidați extremiști și populiști și importanța consolidării societății românești după aceste alegeri. În final, teologul Paul Palencsar se referă la rolul bisericii și implicarea în procesele politice și electorale.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Parlamentul European a solicitat accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, în România au loc alegeri cruciale pentru viitorul țării, iar fugarul Ilan Șor s-a infiltrat pe piețele din Kârgâzstan și Emiratele Arabe Unite, înregistrând venituri de miliarde de ruble. Bun găsit la Săptămâna de Gardă, o sinteză a celor mai importante știri ale ultimelor zile.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Poți susține echipa ZdG devenind membru al canalului nostru:https://www.youtube.com/channel/UCkCsCF9VgO-yXDc4rvRDydA/joinNe puteți susține și pe Patreon: https://www.patreon.com/zdgInvestigațiile ZdG: https://bit.ly/3FybYIQEmisiunea „Dincolo de Investigații”: https://bit.ly/3K9iwkKReportajele ZdG: https://bit.ly/3txGnorEmisiunea „Săptămâna de Gardă”: https://bit.ly/3tv8KDANO COMMENT: https://bit.ly/3rDeNTZ
-
Comuniști, socialiști și politicieni afiliați lui Ilan Șor s-au afișat la Marșul Victoriei cu panglica negru-oranj. Cum s-au desfășurat evenimentele dedicate zilei de 9 Mai, vă spunem în câteva clipe. Tot astăzi vorbim despre rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România și vă spunem de ce s-a supărat un euro-deputat român pe Maia Sandu.
-
Una din cele mai mari vulnerabilități ale noastre ca țară. Astăzi, la Bruxelles, este mai multă unitate față de viitorul nostru în Uniunea Europeană, decât la noi acasă”, a subliniat Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru integrare europeană, invitată în cadrul Podcast ZdCe. Ea s-a referit la modul cum ar putea fi afectat parcursul european al R. Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale din România, a alegerilor parlamentare de la Chișinău, precum și conducerii lui Donald Trump la Casa Albă.„Pentru noi este importantă susținerea fiecărui stat membru al UE pe parcursul nostru european. Fie aceasta România sau oricare alt stat membru al UE, atunci când la putere vin forțe anti-UE, pro-ruse, este în dezavantajul vitezei cu care ne mișcăm spre UE. (...) Sperăm ca viitorul președinte al României să continue cu același zel să ne promoveze interesele noastre, nu doar la Bruxelles și la București, ci în toate capitalele Uniunii Europene”, a declarat negociatoarea-șefă a R. Moldova. „Noi vedem o schimbare de politică externă la Casa Albă. În același timp, vedem că ea este încă una în proces de formare. (...) Și indiferent de guvernele care s-au perindat la Washington, noi mereu am avut relații foarte bune atât cu democrații cât și cu republicanii”, a mai spus Cristina Gherasimov.Viceprim-ministra pentru integrare europeană s-a referit și la situația în care R. Moldova și Ucraina ar putea fi decuplate în procesul de negocieri cu UE și la modul cum ar putea influența acest lucru relația Chișinău-Kiev. „Relația noastră cu Ucraina este una esențială, indiferent de procesul de negocieri, de proces de aderare. (...) Nu cred că este vreun stat membru al Uniunii Europene care ar zice că e gata să lase Ucraina în urmă. Toate statele Uniunii Europene, cu o excepție, susțin extinderea și aderarea Ucrainei, în discursurile lor publice”, a mai spus Cristina Gherasimov.
-
Invitata Podcast ZdCe este Mihaela Pascal, directoarea Centrului European al Consumatorului din Moldova. Ea a explicat ce drepturi au consumatorii în R. Moldova, unul dintre cele mai importante fiind dreptul la informare. Experta s-a referit la modalitățile de depunere a plângerilor, în cazul produselor sau serviciilor neconforme și la autoritățile care pot fi sesizate de consumatori pentru a fi despăgubiți.Ea a subliniat la ce este important de atras atenția în cazul cumpărăturilor online, precum și atunci când sunt achiziționate automobile sau imobile, mai ales pe piața secundară, adică la mâna a doua. S-a discutat, de asemenea, despre ce înseamnă termenul de garanție, clauzele abuzive și practicile comerciale incorecte, inclusiv despre voucher-ele oferite cadou și termenele lor de valabilitate. Mihaela Pascal a explicat că termenul de valabilitate al unui voucher nu poate fi limitat la mai puțin de 3 ani și că atunci când comercianții fac asta, încalcă legislația. NOTĂ: Podcastul a fost realizat în cadrul „Campaniei Naționale de Informare a Consumatorilor: Drepturile consumatorilor sunt drepturile mele!”, desfășurată cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Consolidarea cadrului de protecție a consumatorului în Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de lider de consorțiu, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova.
-
Ion Ceban și-a concediat nașul de cununie pentru „suspiciuni rezonabile”. Ce spune nașul și care sunt legăturile acestuia cu Șor, vă spunem imediat. Vorbim și despre ajutoarele unice pe care urmează să le primească toate familiile ce au copii de până la 5 ani, precum și despre ajustările pensiilor pentru anumite categorii de cetățeni. Despre acestea, dar și alte știri importante ale săptămânii, vorbim, pe scurt, în această ediție a Săptămânii de Gardă.
-
A fost stabilită data alegerilor parlamentare, moldovenii care călătoresc în statele membre ale Uniunii Europene vor plăti tarife de roaming mai mici, iar fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a lansat noi acuzații în adresa unor foști oficiali.
-
Bașcana Evghenia Guțul a ieșit de după gratii, modificările făcute la Legea amnistiei au ajuns la Curtea Constituțională, iar în justiție a izbucnit un nou scandal după apariția unei scrisori a fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Vorbim despre toate în emisiunea de astăzi! Bun găsit la o nouă ediție a Săptămânii de Gardă!
-
Cum să faci partid pro-european „la comanda” lui Șor. Arina Spătaru, la Podcast ZdCe
-
Organele de drept au condamnat-o la 6 ani de închisoare pe deputata Irina Lozovan și au anunțat-o în căutare. Ce pedeapsă a primit soțul deputatei transfuge și cum a reușit un alt deputat, Alexandr Nesterovschi, să fugă în regiunea transnistreană ajutat de ambasada rusă, vă spunem în această ediție. Tot astăzi vă spunem ce prevăd noile modificări la bugetul de stat
-
Evghenia Guțul își va petrece următoarele zile după gratii. Ce învinuiri îi aduc procurorii în noul dosar și ce reacție a transmis Kremlinul după reținerea bașcanei, vă spunem în această ediție. Tot astăzi, vorbim despre identitatea mexicană a lui Vladimir Plahotniuc și despre noul său nume - Vito Perez Gonzalez.
-
Despre amalgamarea primăriilor, discutăm la Podcast ZdCe cu Andrei Strah
-
Voluntar în războiul de pe Nistru. Anatol Coitoru, la Podcast ZdCe
-
Alexei Cotorobai, învinuit de omor și viol, a fost plasat în arest preventiv după o anchetă a Ziarului de Gardă. Mai multe detalii vă spunem în câteva clipe. Tot astăzi vorbim despre rezultatele expertizei medico-legale în cazul femeii care a murit la un salon de frumusețe. Vorbim și despre audierea fostului candidat la prezidențialele din România, Călin Georgescu, dar și despre posibilul acord dintre Trump și Zelenski.
- もっと表示する