Episodes

 • 01:11:16

  Avsnitt 55 - Ett farväl

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add


  ”Igår morse klockan 09.31 tog du ditt sista andetag, pappa. Utan ett uns av smärta, rädsla, obehag eller oro. Jag är så glad över att slutet blev så vackert, värdigt, fridfullt och kärleksfullt. Över att mamma, Nils, Jan, Hans och jag fick krama om dig, tacka för det som varit, sitta runt din säng, och hålla i dig och varandra när du dog.

  Vi har vetat i snart en månad att det skulle hända igår. Så vi har sörjt i förväg. Vem hade kunnat tro att vi hade så mycket tårar kvar till igår?

  Pappa, det finns så mycket att tacka för.”


  Så inleder Björn sin text den 26/7 då hans far tog sitt sista andetag. Vid inspelningen av det här avsnittet var det allt från skratt till gråt som fick ta sin plats. Möjligtvis poddens tyngsta avsnitt men ändå fyllt av kärlek och tacksamhet. 


  I dagens avsnitt delar Björn med sig av processen av sin pappas bortgång och valet kring ett assisterat självmord i Schweiz. Hur planeringen ägt rum under flera veckor. Hur familjemiddagen, en vecka innan Görans bortgång, tog sin plats fylld med kärlek och skratt. Att människor runt om i världen tog farväl på varsitt håll. Allt från Navid och Vic från ett tempel på Borderland till munkar och nunnor i klostren där Björn tidigare levt. Samt hur en käpp blev symbolen för frihet och att släppa taget. 


  Det här avsnittet är tillägnat Göran Lindeblad.

  Älskad, uppskattad och saknad.

  Vila i frid.   Organisationen som har hjälpt och stöttat Björn och hans familj i det här beslutet och guidat familjen genom processen heter Eternal Spirit Life Circle. Vill ni vara med och stötta organisationen i deras arbete att minska utdragna sjukdomsprocesser så kan ni Swisha till 076 184 72 19, så ser Björn till att pengarna kommer till rätt ställe. 


 • 01:17:04

  Avsnitt 54 - 36 frågor del 3

  Björn & Navid starstarstarstarstar_outline
  add

  I dagens avsnitt kommer poddpingvinerna ut som Mowgli och Baloo. Mowgli försöker vara tyken, men kommer knappt ur startblocken. 


  Men dom når tillsammans hela vägen in i mål med dom 36 frågorna. Via lite omvägar som inkluderar bland annat Mimmi från Costa Rica, ett fyrverkeri av kroppsvätskor en het dag i Iran, ett kapitalt misslyckat försök till blygsamhet som avsändaren försökt att glömma i 35 år, fuldans, töntdans, ångestdans och cooldans, och ett djupt beklagligt intermezzo kring den vita smoothien. 


  Här är dagens frågor:


  25. Gör tre stycken ”vi”-skildringar. Till exempel: ”Vi sitter här tillsammans och vi känner att…”


  26. Avsluta den här meningen: ”Jag önskar att jag hade någon som kunde dela…”


  27. Om du skulle bli nära vän med din partner, berätta vad som är viktigast för henne eller honom att veta.


  28. Berätta för din partner vad tycker om hos hen. Var superärlig. Säg sådant som du kanske inte skulle säga till någon som du just träffat.


  29. Dela med dig av ett pinsamt ögonblick från ditt liv.


  30. När grät du senast framför någon annan? Och när grät du i ensamhet?


  31. Säg något som du redan nu gillar hos din partner.


  32. Vad, om något, är för allvarligt att skämta om?


  33. Om du skulle dö ikväll utan någon chans att kommunicera med någon annan, vad skulle du mest ångra att du inte sa till någon? Varför har du inte sagt det redan?


  34. Ditt hus börjar brinna. Efter att du har räddat de du älskar och eventuella husdjur så har du tid att rädda en enda sak. Vad skulle det bli. Varför?


  35. Av alla människor i din familj, vems död skulle vara mest besvärande? Varför?


  36. Dela med dig av ett personligt problem. Fråga din partner om råd. Be även din partner att analysera hur du verkar känna kring problemet du har valt.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • 01:29:24

  Avsnitt 53 - 36 frågor del 2

  Björn & Navid starstarstarstarstar
  add

  Idag fortsätter poddpingvinerna ställa varandra frågor som det sägs att man blir förälskad av. Det är fråga 13-24 som gäller idag:


  13. Om en kristallkula kunde avslöja sanningen om dig själv, ditt liv, din framtid eller vad som helst, vad skulle du vilja veta?

  14. Finns det något du drömt om att göra under en längre tid? Varför har du inte gjort det?

  15. Vad är den största bedriften i ditt liv?

  16. Vad värdesätter du mest i en vänskapsrelation?

  17. Vilket är ditt favoritminne?

  18. Vilket är ditt sämsta minne?

  19. Om du visste att du skulle dö om ett år, skulle du då ändra något med hur du lever i dag? 

  20. Vad betyder vänskap för dig? 

  21. Vad har kärlek och omtanke för roll i ditt liv?

  22. Turas om att berätta något du tycker är ett positivt karaktärsdrag hos din dejt. Totalt fem saker.

  23. Hur nära och varm relation har du till din familj? Känner du att din barndom var lyckligare än de flestas?

  24. Hur är relationen till din mamma?


  Navid har semesterhjärna, drömmer om närgalaktisk bekräftelse och är rädd för Kierkegaard. Björn säger fortfarande ”vad fint!” och ”liksom” för ofta, klär i Möllan, hulkgråter på en sjukhusbrits och berättar historier om Johnny Lama och Snömannen i Himalaya. Planer föds om att podda från en berömd persisk poets grav. Björn skakar en knuten näve mot Gud i högstadiet, och Navid hittar sin inre Pinocchio. Enligt Björn kan den sista halvtimmen av avsnittet höra till det finaste som hänt på isflaket. 

 • 01:20:32

  Avsnitt 52 - Provprat del 2

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Dagens avsnitt börjar på en värmländska det är omöjligt att inte älska. Det fortsätter med norsk heavy metal och ett särintresse för schäferhundar i Mariestad. Därefter inleds det egentliga provpratet med frågan: Vad är mest levande i dig just nu? Den ena poddpingvinen är i god kontakt med sitt otadliga uppsåt, den andra är väldigt glad över att inte rosé-mingla med 20 000 utbrända PR-konsulter. 


  Kenneth & Thomas introduceras, och det är lätt att få känslan att vi kommer höra mer från dom. 


  Sedan är det den vanliga existentiella berg-och-dal-banan. Just idag inkluderar den insikter om Shakespeare från en balkong högt över Taormina, Peak Falkenbergs-buskis, en hyllning till Sveriges unga män och Byron Katie, sårbarhets-baksmälla, SM i Mindfulness, 50 nyanser av genans och en pingvin i frack och backslick. 


  Rent språkligt innehåller avsnittet premiären för en fjärde komparations-form av adjektiv, som exemplifieras med gubbeligubb-najs. Kom ihåg var du hörde det först. Ett helt nytt uttryck ser även dagens ljus, Youtube-tifo. Som med alla nyord värda sitt salt, kan man inte höra det utan att undra hur vi klarat oss så länge utan det. 


  Poddpingvinerna bjuder även på två affärsidéer som någon alldeles säkert kommer förverkliga, förhoppningsvis då under varumärkesnamnen ”Anatomisk Über” och ”Portabel Publik”. 


  Avsnittet avnjutes bäst bärandes en inte helt klädsam solhatt, nära vatten, med möjligheten att fnittra ohämmat utan att någon i närheten ringer efter männen i vitt. 

 • 01:17:12

  Avsnitt 51 - 36 frågor del 1

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  I våras blev ”36 frågor som kan göra vem som helst förälskad” en viral snackis. I dagens avsnitt ställer poddpingvinerna dom 12 första frågorna till varandra. 


  Det är alldeles säkert det första podd-avsnittet i världshistorien där Jesus och Hitler hänger med både Lou Reed, Billys Pan Pizza, hårdrockbandet Scorpions, Tomas Tvivlaren, Banksy, Kronblom, Berlinmuren, en senil men strålande nunna, en persisk Cornelis, en jingel-efterlysning och en skånsk födelsedagsvisa. 


  Den ena poddpingvinen tycker sig leva i ett ständigt mjukt sommarregn av bekräftelse, den andra tycks avogt inställd till sitt kändisskap. Den ena vaknar till när den andra går och lägger sig. Den ena tycker om när ett barn eller en hund somnar under bordet, den andra när någon i middags-sällskapet har en basketkorg som hatt. Den ena vill behålla en 30-årings kropp, den andra en 30-årings psyke. Den ena är tacksam över det som inte längre är, den andra över det som är. Båda saknade en trovärdig röst i barndomen som kunde ha sagt: ”Det kommer bli bra. Var dig själv.”


  Så tag plats i den arktiska divanen på isflaket. Känn dess isblå sammets-textur. Låt pingvin-personalen servera dig ett smörgåsbord av läckerheter dom hoppas du skall gilla. Vifta bara bort det du inte vill ha, och låt dig väl smaka av det som går hem.

 • 01:17:16

  Avsnitt 50 - Glädje

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Sällan har poddpingvinerna varit så obekväma kring ett ämne som just idag​. Navid tillstår att hans relation till glädje påminner om hans relation till bandet Kent. Och ger sedan Björn en bredsida för alltför bejakande brännbolls-dömande. 


  Livet olika glädjekällor får förstås gott om plats i avsnittet. Inte minst bugande myror, snorklande tapirer och fuldans i förarsätet. Det spekuleras friskt kring glädjens funktion, och vilket grundelement som bäst symboliserar glädje. Glädjens koppling till etik, sorg, stress, Carola Häggkvist, pressfotografer och Instagram upptar poddpingvinerna mer än man kan tro. Det gör även Björns rädsla att bli underväldigad, och Navids rädsla att vara för mycket. 


  En målande haiku-poet från Bjärred introduceras för våra lyssnare, och en tvätt-äkta svensk profet som Navid upptäcker på toaletten hyllas. Poddpingvinerna belyser den trovärdiga glädjens magnetism, glädjens unikt italienska nyans, deras egen ambivalens inför glädje, och vetandets relativa värde. 


  Som om inte detta vore nog, ingår även historien om när en av pingvinerna nyligen nästan blev utslängd av säkerhetspersonalen från en fest i Borås. Dessutom utses en solklar kandidat till titeln ”Sveriges mest lättlurade människa”. 


  Så vi säger som Snurre Sprätt: ”Idag är dagen då Helmers morötter är färdiga för skörden. Vad väntar jag på?”

 • 01:14:20

  Avsnitt 49 - Provprat del 1

  Björn & Navid starstarstarstarstar_outline
  add

  Stunden är kommen, manegen är krattad, det är nu det händer. Välkommen till det första pingvinpodds-avsnittet utan förutbestämt ämne!


  Pingvinerna börjar med att sätta tonen för samtalet, och med att checka in. Metaforen är upptäcksfärd. Fordonet är isflaket. Riktningen är mot djupet och mörkret. Snabbt rör sig samtalet mot Navids relation till sårbarhet. Nymanglade lakan spelar en mer central roll just här än du räknat med. Björn provpratar kring det läkande lyssnandet, och ett spontant recept för empatisk magi ser dagens ljus. 


  Därefter gästspelar en papperstiger, Byron Katie och ett magiskt mantra. Björn bjuder på en akademisk bekännelse, och Navid drömmer om att dö. En lovsång till det akut receptiva i var och en av oss följer, och en uppmuntran att gå från livet som en kamp till livet som ett mysterium. Navid tror han är Super Mario i en svampvärld, och Björn avbryter rätt ofta för någon som inte vill bli avbruten. 


  Det är förbundet, nära, på riktigt och naket. Det är, kort sagt, en ovanligt solig dag på isflaket. Du har din självklara plats. Det står en paraplydrink och en skål soltorkad krill på sidobordet bredvid din fåtölj. Slå dig ner, andas ut, och låt poddpingvinernas existentiella foxtrot visa dig vägen hem. 

 • 01:16:58

  Avsnitt 48 - Makt

  Björn & Navid starstarstarstarstar_outline
  add

  Det börjar med två övertrötta pingviner som pratar persisk svenska. Den ena tar emot en del anklagelser, den andra kan inte släppa känslan av att ha en gul plastanka på huvudet. Sen går det rätt mycket utför häpnadsväckande snabbt. Det krävs ett hjärta av sten för att inte skratta med.


  Men sen är dom makten på spåret. Obönhörligen. Navid tillstår sin oförmåga att inte göra här och nu mera intressant. Båda berättar den korta versionen av hur dom blev kronvrak. Björn ger slutscenen i Midnight Express ett andra liv, och Navid illustrerar varför en armé baserad på konsensus aldrig skulle fungera. Lite otippat gör Navid en feministisk analys av makt, och Björn kontrar med en marxistisk. Maktens källor begrundas, inte minst skönhetens makt. Navid detaljerar sin motvilja till offer-rollen, och Björn citerar sinnesro-bönen från tolvstegs-programmet. 


  Sen blir Navid provocerad, utan att helt och hållet övertyga. Fast när han utvecklar sin livmoders-mystik känns han betydligt mera trovärdig. Björn slänger in ett par spirituella disclaimers, varefter poddpingvinerna målar upp det mänskliga dilemmat med rätt mycket mörka grundfärger. Därefter görs ett snabbt nedslag i Hare Krishna-rörelsen, och ett längre nedslag i bugandets ädla konst. Chassidismen gör sitt första gästbesök i pingvinpodden, ett besök som är svårt att glömma. 


  Som vanligt gör innehållsförteckningen upplevelsen ingen rättvisa. Avsnittet om makt är mycket varmare, mycket mera smakrikt, mycket mer näringshaltigt och mycket mera underhållande än det låter. Poddpingvinerna sitter nerbäddade i rosa spunnet socker, har ovanligt svårt att ta sig själva och varandra på allvar, och är, hur osannolikt det än låter, ännu mera oemotståndliga än vanligt​. 

 • 01:18:12

  Avsnitt 47 - Kreativitet

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Det finns poddar och det finns poddar. Men det finns bara en podd där du i samma avsnitt får svar på samtliga följande brännande frågor:


  Hur pratar buskar på savannen och träd på en sluttning med varandra?


  Kan man mäta kärlek med en linjal?


  Hur ser bins motsvarighet till flygledar-torn ut? Och vad dricker bin när dom vill sätta lite guldkant på tillvaron?


  Skapar vi bäst i trygghet eller i svårmod?


  Vilken roll spelade Björns talar-kollegor i hans senaste mardröm?


  Hur skiljer sig äldre tiders syn på kreativitet från dagens?


  Vad har en sportbil på landsvägen och en trampbåt i träsket att göra med kreativitet?


  Vad tänker Björn om meditation och kreativitet? Och hur är han på att teckna, egentligen?


  Varför har skolor och arbetsplatser så svårt att främja kreativitet?


  Varför är ett öppet sinne inte så lätt på Taverna Brillo en fredagskväll?


  Vem är det skäggiga mysteriet på andra sidan bordet?


  Vad tyckte Nietzsche om promenader och kreativitet?


  Vad händer när en ekorre och en mink dricker för mycket vin på första dejten?


  Och kanske den största frågan av dom alla: Vad har Paris med pulka-åkning att göra?


  Bara gör som vanligt. Slå dig till ro vid podd-brasan på isflaket, och se Antarktis mest oförutsägbara radarpar dansa sin dans tills fenorna blir fransiga. Dom dansar för dig. 

 • 01:23:44

  Avsnitt 46 - Mörker

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Idag handlar det om Mörker. Mörkret i oss, och mörkret omkring oss. Roll-listan är som vanligt lång, och innefattar bland andra Sten-Åke Cederhök, Simon & Garfunkel, Homo Capabilus, Darth Vader, The Disturbed, Voldemort, en Mästare i Bangkoks utkanter, Navids dotter Sigrid, en rånad och drogad ateistisk vetenskapsman i koma på ett tåg i Thailand och en liten grupp underpresterande samlare och jägare. 


  Bland liknelserna du kommer att minnas återfinns handfats-liknelsen, brunnen-och-repstegarna-liknelsen och en liknelse om att ensamt trampa vatten på ett ändlöst hav. Den sista liknelsen kommer du förstås försöka glömma, men inte riktigt lyckas. 


  Bullshit-flaggan flaggas friskt idag, mot till exempel pepp, tips, råd, lösningar och en inspirationsföreläsare. Björn bjuder på fler liksom och harklingar än någonsin för pengarna, och säger för första gången i sitt liv meningen: ”Det har ju gått så dåligt för mig hela dan, varför skulle det gå sämre nu?”  Navid bjuder på sin skepsis inför soliga själar, en genant och hjärtevärmande insikt, och en inlevelsefull gestaltning av hur han tar sig till acceptans.


  Pingvinerna gnabbas lite om vem som är mörkast, som pingviner gör. Du får lära dig ett nytt ord, fascikulationer, och erbjuds en palett av förhållningssätt till mörkret som funkat för poddpingvinerna. 


  Som bakom-scenerna-kuriosa uttryckte båda poddpingvinerna mild eller oförblommerad fasa inför nästa veckas poddinspelning, för då är ett av ämnena Glädje. Dagens ämne Mörker, gjorde däremot dom båda påtagligt mycket piggare och gladare. Go figure. Vissa saker som händer på isflaket är det kanske bäst att inte fundera så mycket kring. Eller som dom säger i Antarktis: ”What happens on Isflaket, stays on Isflaket.” 

 • 01:17:54

  Avsnitt 45 - Tid

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Dagens avsnitt handlar om Tid. Men börjar som vanligt någon helt annanstans. Just idag börjar avsnittet i Björns öra och i ett djupt hål i marken i Irak. Och bland tandläkare, blommiga skjortor, Monty Python, dominobrickor, mörk choklad och komiska dödsfall. 


  Det hinner faktiskt gå 600 sekunder innan poddpingvinerna tar sig an dagens ämne. Men då gör dom det med besked. Objektiv och subjektiv tid behandlas, olika kulturers och tidsåldrars tidsuppfattning likaså. Vi får lära oss om klock-tid och klick-tid, Kronos och Kairos, horisontell och vertikal tid, linjär och cirkulär tid.


  Pingvinerna hinner även med lite Tony Robbins-bashing och Navids sommarlovs-ångest. Björn kommer ut som landets mest oansvariga civilekonom, och berättar om en konspiration i Konstantinopel för 1500 år sedan. Navid kröns till Kungen av den oväntade liknelsen, och är djupare än någonsin. Förutom när han hittar kaksmulor i Björns skägg. Björn kontrar med att milt ifrågasätta Navids verklighets-uppfattning, vilket strax därefter leder till att Björn vill adoptera Navid som sällskapsdjur. 


  Kort sagt. En helt vanlig dag på isflaket. Precis som vi vill ha det. 

 • 01:18:29

  Avsnitt 44 - Humor

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Poddpingvinerna går ut mjukt idag. Motvals-Navid provar skrattyoga, och hamnar på pip-stadiet. Kvoten för hur mycket man kan, och bör, podda om kroppsvätskor i ett avsnitt fylls redan efter 5 minuter. Tyvärr tar det inte slut där. Fast nivån lyfter påtagligt när dom fyra temperamenten avhandlas, tack vare en väldigt gammal grek. Därefter följer en minnesvärd scen om humor i ett skyddsrum under Teheran medans bomberna faller. Navid tycker han borde få medalj för att han tar sig själv så mycket på allvar. Men samtidigt vill han bli roastad. Även Björn visar upp en komplex personlighet när han blir uppenbart obekväm kring att skoja om kungen. 


  Som vanligt får du svar på många frågor du inte ens visste att du hade. Hur definierar John Cleese framgång för en engelsman? Vilken religion har mest humor? Vad har andlighet med soldäcket på Titanic att göra? Hur vet vi att Gud har humor? Är Navid tuff eller en tönt? Hur fick Italiens svar på Papphammar poddpingvinerna att hulkgråta? Varför älskar människor att titta på apor? Vem får man skoja om? Hur förhåller man sig till andras plumpa skämt? Varför är ett misslyckat skämt ibland så roligt? Speciellt om det innehåller utklädnad och chokladmousse i finglas?


  Björn kroknar lite mot slutet, men det gör ingenting, för Navid har energi för två. Pingviner jobbar alltid så. En för alla, alla för en

 • 01:11:22

  Avsnitt 43 - Tacksamhet

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Idag är det två villiga men initialt reducerade pingvinsoldater som möter oss på isflaket för att provprata om Tacksamhet. Den ene är en smula burdus i början, och det tycks omedelbart pigga upp dom båda två. 


  Innan du vet ordet av, har Navid både hunnit under sin mormors kläder, och kartlagt sårbarhetens Bermudatriangel. Det skapar såklart mer än styrfart genom motvinden, och möjliggör finstämd lågflygning över så åtskilda landskap som religion och tacksamhet, tacksamhetens estetik, beskyllande, beställande, glättig och hukande tacksamhet, tacksamhetens femgradiga skala, den oriktade tacksamhetens arrogansfria fniss, kapitalism och tacksamhet, tacksamhet och rädsla, tacksamhet som surrande sockervaddsfluff, tacksamhetens antonymer och den storslagna tacksamheten som kan infinna sig när ditt hus brunnit ner. 


  Låter det som mer om tacksamhet än du kanske är redo för just nu? Oroa dig inte. Utan extra kostnad ingår även en obskyr och djupt kritisk recension av pingvinpodden. Dessutom citat av bland andra 1700-tals-mystikern William Blake, den medeltida punkprästen Meister Eckhart, ikonoklasten Jed McKenna, Helige Franciskus av Assisi, Öckerös egen fiskarson Christer Olsson och den romerska politikern Cicero. Som bonusmaterial just idag medföljer även en bredsida från Navid mot billboards, och Björns berättelse om hur det går till att kåpa av som munk, utan att kompromissa kring flärd-faktorn. 


  Och, varken du vill eller inte, och mot bakgrund av Björns dokumenterade motvilja inför kroppsvätskor, så får du även ett otippat tips om hur du kan hjälpa en känslomässig bajskorv som satt sig på tvären att få se dagens ljus. 


  Allt skall ut i ljuset. Det är samtidens melodi. Poddpingvinerna stämmer upp sina frusna fioler, och spelar just den sången. Klart dom hoppas du vill lyssna!

 • 01:18:08

  Avsnitt 42 - Poesi

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Det här är inte avsnittet som passar att lyssna på när du städar, rensar ogräs eller passerar tomater. Det här är avsnittet du vill lyssna på alldeles ostört. Det börjar med att Navid försöker överraska Björn, men Björn distraherar istället Navid genom att göra honom generad. Sedan tar det en halvtimme innan Navid minns överraskningen igen. Men överraskningen är väl värd att vänta på. 


  Dagens ämne är poesi. Ämnet är så viktigt för Navid att han blir nervös på riktigt. I en passage börjar han faktiskt gråta tyst av rörelse. Det händer kort efter avsnittets kanske mest poetiska rad: "She´s the kindest thing that´s happened since Burlington, Vermont." Aldrig tidigare har en jourbutik i North Dakota beskrivits med så mycket inlevelse.


  Långt innan dess blir dock Björn prematur, och det ser en kort stund ut som om poddnjutningen blir mycket kortare än planerat. Men pingvinerna hämtar sig snabbt, och strax är allt igång igen. Navids verbala fyrverkeri når i detta avsnitt aldrig tidigare skådade höjder, hur kan man till exempel inte älska formuleringar som "en pusselbit inslängd i en tornado" och "vi lever våra liv på så många olika våningsplan". Björn är kärnfull och säger "så fint" alldeles för ofta, men just idag passar det. Hans Haiku-battle i munkkåpor med sin mentor i en villa-förstad till Boston är svår att sudda ut ur den inre bildbanken. 


  Poesi och klass får sin plats, pretto-poesi och poesi som källkod likaså. Då Navid börjar provprata om mysteriet som aldrig försvinner, blir det svårt att komma ihåg vem av pingvinerna som varit andlig på heltid i 17 år. Björn närmar sig raseriutbrottets rand då han påminns om motsatsen till poesi. 


  Och pingvinerna läser en massa poesi. Gammal och ny. Manlig och kvinnlig. Egen och andras. Raderna som skrevs under en sommar som kioskbiträde på Gotte-Maja lämnar inga andra än stenstatyer oberörda. 


  Så luta dig tillbaka i solstolen. Se till att ha gott om läskeblask i tillbringaren, och låt två av Antarktis stolta söner gunga din själ i en hammock, med orden som tar dig bortom orden. 

 • 01:12:18

  Avsnitt 41 - Tillit

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Du vet att du strövat långt, långt från tallriksmodellen, när födelsedagsfrukosten inkluderar ostbågar och popcorn. Men det är ändå mindre konstigt än att höra Björn visk-sjunga en obskyr skånsk hyllningsvisa. Det senare kan upplevas lite som att få en snigel på ögat. Lättare är det då att ta till sig poddpingvinernas minnen av Aviciis gåvor. 


  Sedan lotsas vi in på dagens huvudämne, tillit. Lite otippat är det en svensk Hollywoodfru som blir vår lots. Och Tom Hanks. Vi får höra om Navids tillit på tåg, medans Björn utvecklar en teori om tillit som tycks bygga på något han kallar ryggsex. Pingvinerna spinner därefter fritt kring vad som gör att någon vinner vår tillit, eller inte. Sedan går Björn loss på Den Stora Tilliten, men det är helt och hållet Navids fel. Navids bullshit-antenner är på sin vakt, men det slutar ändå med att han poetiskt stämmer in i hyllningarna. Även Jesus har här en viktig roll. 


  Nästa höjdpunkt bjuder Navids vän Gustaf på. Den är så vacker att vi delar den redan här: "Lita på människor mer än dom förtjänar." Håller du inte med, så har du inte läst tillräckligt om seriefiguren Bamse. Sedan hjälper Navid Björn att förstå att närvaro och intention också kan ses som sakkompetenser. Just den passagen är faktiskt mycket mer intressant än den lät i förra meningen. Därefter behandlas tillits-krisen, och Björn lyckas där dissa 90-talet en andra gång i samma poddavsnitt. Poddpingvinernas provpratande om vad den krisen beror på, kan upplevas som provocerande. Men dom står kvar på sitt isflak, och flaskpost är alltid välkommen. 


  Avslutningen inkluderar ett nytt ord Björn uppfinner, en ny liknelse om bin, bikupor och tillit Navid hittar på, och ett oväntat men uppfriskande gästspel av anarkist-Björn. 


  Du hör ju. Det är en helt vanlig och alldeles underbar dag på isflaket, och det finns inte en anledning i världen att inte hoppa på. Vad väntar du på?

 • 01:06:53

  Avsnitt 40 - Separation

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Vad har människor i Oregon klädda i vinrött, Koolaid i Guyana, Navids villkorade kärlek till Björn, sången dom spelar när filmen är slut, enkelresan från livmodern till barnmorskan, andliga och icke-andliga enhetsupplevelser, det mest oromantiska ordet för kärlek, nära-livet-upplevelser, en tysk-israelisk filosof, att göra slut med en vän, Hasse Alfredsson, Stockholmarnas ofullkomliga fysiska framförhållning, målmedvetenhetens nackdelar och Navids hund Hermans drömmar om ryggsäcksresande gemensamt?


  Precis. Dom finns med på isflaket just den här gången. Så kliv på, kliv på, gott folk. Luta er tillbaka i snöfåtöljerna och ta del av poddpingvinernas osnitslade samtal om separation. Det har aldrig varit mera oensamt på isflaket. 

 • 01:06:07

  Avsnitt 39 - Mod

  Björn & Navid starstarstarstarstar_outline
  add

  Den här gången handlar det om mod. Mod är ordet inte ens Platon lyckades definiera, trots att han gjorde upprepade försök. Vi hyllar tidigt en skinande vardagshjälte på väg hem från ett löparlopp. Han glänste i reservationslöst civilkurage när det som mest behövdes. Därefter hissar vi tre modiga kvinnor, Tove Jansson, Astrid Lindgren och Linnéa Claeson. Mest Linnéa, faktiskt. Inte så konstigt. Hon sammanfattar helt enkelt mod bäst. I vad hon gör, och i vad hon skriver till oss.


  Den berömda Skruttet-principen belyses, och du får lära dig vad G-strängen på två gitarrer i var sitt hörn av ett rum har med mod att göra. Munk-Björn smygtittar på Saving Private Ryan, och det gör honom modigare. Poddpingvinerna grottar glatt ned sig i Jungianska arketyper, interna och externa drivkrafter, mentala brandövningar, och påminner om skönheten i att klistra sitt bladguld på Buddhans rygg. Navid sticker hål på allt vi tror vi vet om strutsar och politiker, och guidar oss i den vita fläcken på kartan, hjärtats vildmark.


  Som sig bör citeras mot slutet Jan Stenmarks tidlösa visdom: ”Man föds. Man bidar sin tid. Man kliver fram.”


  Välkommen fram du med. Det finns alltid en plats med just ditt namn graverat på en stilig skylt av antarktisk mässing på isflaket. Håll inget tillbaka. Världen behöver mer av dig.

 • 01:10:39

  Avsnitt 38 - Avundsjuka

  Björn & Navid starstarstarstar_halfstar_outline
  add

  Vad har kanderad ingefära i tropikerna, en tidig Tom Jones-LP, Navids känslor kring svaghet, Björns besök på Malmö-akuten, Navids gästpoddande i Värvet, troll som hatar solljus och enhetsupplevelser med avundsjuka att göra? Mer än du kanske tror.  


  Vill du höra poddpingvinerna dissekera begreppet avundsjuka på längden och tvären och bredden, och avundsbattla och Göteborgsvitsa och tillstå sin egen svartsjuka, så har du kommit till precis rätt ställe. 


  Häng av dig din stolthet i hallen, lägg din genans på hatthyllan, och ställ din tendens till svartvitt tänkande i paraplystället. Slå dig ner i pingvinfåtöljen framför isflakets poddbrasa, och låt poddpinginerna massera din själ med en verbal poddpromenad kring allt som har med avundsjuka att göra. Det är som frisk luft. Det gör alltid gott. 

 • 01:14:20

  Avsnitt 37 - Våld

  Björn & Navid starstarstarstarstar_outline
  add

  Välkommen till första poddavsnittet inspirerat av ”Vem vill bli miljonär?”. Livlinorna ser lite annorlunda ut, mer anpassade för poddpingviner. En dryg golfare tar Björn till en hårsmån från naket våld. I Navids fall är det istället en bufflig BMW-ägare. Navid har en del att säga om just BMW-ägare. 


  Poddpingvinerna tycker olika om en hel del i det här avsnittet, men är överens om människans ambivalens inför att vara både däggdjur och ängel. Björn outar en barndomsmobbare, en smått bisarr söndagstradition, och ett inte helt orättfärdigt blodbad i Thailand. Navid blir chockad av frånvaron av våld på gymnasiet, och förespråkar förståelse av våldets språk. Det pratas en del om TV-serie-våldet, och visst undrar man varför Björn tuggade i sig sju säsonger av Sons of Anarchy? Programmet avslutas med tre folkbildar-fnurror för den våldsintresserade. 


  Vår producent Victoria tror att detta är vårt mest provocerande avsnitt någonsin. Tycker du det, så glöm inte att det är ett lekfullt och ocensurerat samtal två pingviner och icke-experter emellan. 

 • 01:16:16

  Avsnitt 36 - Autenticitet

  Björn & Navid starstarstarstar_halfstar_outline
  add

  Alla dessa frågor. Vad har katter, kalligrafi, Kanye West och kameran i vår skalle att göra med autenticitet? Varför börjar och slutar Björn avsnittet med att läsa en dikt? Varför är Navid så glad över trafikolyckan han var med om i Sundsvall? Varför köper han skjortor på semestern som ser ut som Legoland kräkts på dom? Varför är det så svårt att vara autentisk med våra nära och kära? Varför känner Björn sig ibland efter att ha guidat en meditation som en nervös älskare? Och vad menar han med psykologisk inkontinens? Vem var egentligen först med att tipsa Navid om Jed McKenna? Vilka offentliga personer tycker Björn och Navid är lysande förebilder i autenticitet? Varför går våra bullshit-antenner igång om inte Ior får vara med?


  Och kanske den viktigaste frågan av dom alla. Vad har egentligen poddpingvinerna emot love, light och rosa delfiner som hoppar i den eviga soluppgången? 


  Väntan är över. Hur länge du än slitit med frågorna, är svaren nu bara ett knapptryck bort. Välkommen till en riktigt solig stund på isflaket!