Episodes

 • 01:05:21

  Avsnitt 64 - Fallskärmshoppet

  Björn & Navid starstarstarstarstar
  add

  Idag är ingen vanlig dag på isflaket. För isflaket tar sig upp till 3000 meter över havet. Sen hoppar poddpingvinerna, och bevisar en gång för alla att pingviner visst kan flyga. 


  Den ena pingvinen lutar sig mot sikhismen, gör en ostbåge och får vara med om sitt livs mest tecknade ögonblick. Den andra funderar på om han skall hoppa eller ligga, falla eller fria, får ett lateralt fnitteranfall, och upplever en hyperlavin av tacksamhet. Som om inte det vore nog, slänger han sig dessutom med reflexiva verb som ”approcheras”. Den andra pingvinen kontrar med ”rappellera”, vilket nog får sägas vara ännu mer dubiöst. 


  Persongalleriet är som vanligt brokigt. Denna gång inkluderar det en 70-årig äventyrare som korsat Grönland på skidor, Johnny Skydive, Lasse Brandmannen, en fallskärms-soldat som inte fick hoppa fallskärm, Skånes svar på Brad Pitt, Gråben och Hjulben, Biggles, Jonathan Livingston Seagull, en motvillig Messias, Tjuren Ferdinand och Kiss sångare Gene Simmons. 


  Som så ofta blir Björns näsa förolämpad, hela styrelsen i Navids huvud checkar ut, och en politiskt okorrekt podd-bucketlist börjar ta form. 


  Det är surrigt och bubbligt, och med till visshet gränsande sannolikhet, gryningen för en helt ny sorts pingvinpodds-avsnitt. Välkommen ombord!

 • 01:10:54

  Avsnitt 63 - Vi reser oss alltid upp igen

  Björn & Navid starstarstarstarstar
  add

  Idag sjunger det i isen när poddpingvinerna tar avstamp. På vilket annat isflak uppstår frågor som: Hur hittar vi varandra i nästa liv? Hur saknar man någon man inte kommer ihåg? På vilket sätt liknar vårt känsloliv ett sköldpadds-huvud? Varför heter inte detta avsnittet ”No more fucks to give”? Lever vi i ett universum styrt av slumpen eller av mening? Och kanske den största frågan av dom alla: Vad fick Sven Wollter att göra swishjingeln?


  På dagens stjärnspäckade gästlista hittar vi även Katniss Everdeen, Jesus, Henry Ford, Pontus Ströbaek, Byron Katie, Pablo Picasso, Astrid Lindgren och en psykoanalytiker som ser ut som mullvaden i ”Det susar i säven”. Alla glänser. 


  En pingvin känner sig inte på topp. Den andra har tappat den referensen, och drömmer istället om att bli förförd på finlandssvenska. En pingvin talar om andligt styrkelyft, den andra inser att världen inte finns till för att bekräfta honom.


  Om du ännu inte vet vad en smätt är, eller det japanska begreppet Ikigai, eller dagens påhittade ord benevolent, eller röda pingvinens favoritord för dagen, brasklapp, så kommer slöjorna snart att lyfta, och allt bli lika solklart som en decembermorgon på Antarktis. 


  Hade det inte varit så pretto, hade avsnittet kunnat heta ”Konsten att leva med sig själv”. Men pingviner är känsliga för pretto. Förutom när dom hyllar swish-givarna på undermålig finlandssvenska, och frimodigt riskerar att alienera samtliga lyssnare i Österbotten. 


  Tur då att avsnittets kvintessens formuleras så tydligt: Det är inte lätt att vara människa. 

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • 01:29:48

  Avsnitt 62 - Föräldraskap

  Björn & Navid starstarstarstarstar
  add

  Idag handlar det om Föräldraskap. Så visst är det på sin plats att höja ett ögonbryn över det faktum att poddpingvinerna även lyckas slänga in en molotov-cocktail i ett rum fullt med hamstrar, förolämpa Nordkoreas högsta ledare, citera ”Hädanefter” av Veronica Maggio, undra över Björn Borgs syn på Mellanösternkonflikten, hitta sin inre vresiga gubbe, uppfinna ordet ”anspråksgöra” och reservationslöst hata Alla Hjärtans Dag. Allt faktiskt utan att lämna dagens ämne. 


  Mindre överraskande, men med samma höga underhållningsvärde vi lärt oss att förvänta från isflaket, behandlas krystvärkar, kassa föredrag och usla nätforum för blivande föräldrar, väncirkelns reaktioner när du blir förälder, läggtider och förhandlingsbenägenhet, värdet av att kunna be sitt barn om ursäkt, och hur läkande det kan vara att se världen genom sitt barns ögon. 


  Förra avsnittet hörde vi ju mycket mer från Björn. Så i detta avsnitt får Navid huvudrollen. Vi får höra om när hans pappa-hjärta nästan kreverar av stolthet, om när han känner sig liten och därför blåser upp sig, om hur han finner sitt syfte, om hans syn på att vilja vara kompis med sitt barn, om kommunikationens och tydlighetens värde i föräldraskapet, om hur alla barn egentligen är kristdemokrater, om dottern som inte passade in på namnet hon nästan fick, om rallarsvingar och kramar, och om hur han velat bli pappa sedan han var 18 år. 


  Och sist men inte minst, får vi ett riktigt guldtips för att hjälpa våra små när dom står inför en knivig situation. Det tipset bjuder vi på redan här. Be din dotter eller son då fråga sig själv: ”Vad skulle Pippi ha gjort?”

 • 01:24:44

  Avsnitt 61 - Ett besked

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Dagens avsnitt börjar med dom sex konstigaste minutrarna i Pingvinpoddens historia. Navid kanaliserar en exceptionellt lättkränkt mästare. Vad han är mästare i är lite oklart. Det kan vara prepositioner.


  Resten av avsnittet handlar om båda pingvinernas resa sedan Björn fick beskedet om sin hälsostatus den 11 september. Samtalet är så nära pulsådern att det känns omöjligt att skriva en finurlig text om det. Så vi gör inte det. Men vi hoppas såklart att du vill sitta med när vi delar vår sorgligaste dag på isflaket nånsin.

 • 01:19:22

  Avsnitt 60 - Frihet

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Idag går det inte så bra för våra gäster, Kenneth och Thomas. Tre minuter in i avsnittet går dom helt enkelt upp i rök av ren och skär indignation, med ett klasskamps-patos som raketbränsle. Fast på ett väldigt underhållande vis.


  Men poddpingvinerna tar det med ro. Dom leker lojt med begrepp som frihetens pris och frihetens begränsningar, begränsningarnas frigörande effekt, frihet från förtryck och prylar, frihet från ställt emot frihet att, inre frihet och yttre frihet, valfrihetens avigsidor, och en färgglad palett av minst ett dussin nyanser till av frihet. 


  Dom skärskådar behovstrappan, självförverkligande, själslig onani och egots extas. Navid hyllar Hans Roslings sista bok, och berättar om sin komplicerade relation till utrymme. Han har en insikt kring vikten av att ställa hinkarna ifrån sig när han står under sitt inre vattenfall. Björn får feeling och jazzar kring sin syn på tillvarons största gåva. Samtidens nackdelar dryftas, mikropausen hyllas, och poddpingvinerna är rörande överens om att det borde finnas fler studsmattor i klassrummet. Som så många pingviner, drömmer Björn om att flyga. Navid berättar om vad som gör honom ofri idag, och båda ger den fria viljan en mild känga. Avsnittet avslutas i medglädje med HBTQ-rörelsen, och en småsvängig swishjingel.


  Som vanligt gör denna intro-texten avsnittet ingen som helst rättvisa. Som vanligt kommer du känna igen dig 80% av tiden, och undra vad i hela friden pingvinerna pratar om 20% av tiden. Som vanligt kommer du vilja bryta in och bidra med dina tankar och perspektiv kring mycket av samtalet. Som vanligt säger Björn liksom alldeles för ofta, och nu tycks han dessutom ha börjat smitta Navid. Men pingviner jobbar så. Dom står sida vid sida, oavsett vädret. 

 • 01:33:42

  Avsnitt 59 - Samverkan

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  När alla stjärnorna på Antarktis natthimmel står rätt, och strömmarna under isflaket hittar ett nytt sätt att strömma, då händer det som aldrig hänt förut. En tredje poddpingvin hoppar glatt upp ur det näringsrika ishavet, väljer ämnet Samverkan, skakar av sig saltvattnet och krillen, och kastar sig in i provpratandet som om han aldrig gjort något annat. 


  Isflakets första gäst någonsin heter Lasse ”Brandmannen” Gustavson. Om du undrat över hur man vet att man har tre pingviner från Göteborg på ett isflak, så har du svaret här: En av pingvinerna säger ”Halledasingen” innan du ens hunnit slå dig till ro i poddfåtöljen.


  Och på den vägen är det. Det pratas om att måla trappor och att lägga stämmor. Om att bara för en stund få glömma sig själv, och om livet som ett straff. Om dans, flöde, Simon & Garfunkel och sanningens riktning. 


  Som så ofta hittar Navid på ett alldeles nytt ord. Som så ofta tycker man att det borde uppfunnits tidigare. Lasse bjuder på en majestätiskt vacker ankomst till Göteborg och avslöjar den lika majestätiskt vackra hemligheten om hur statyerna på Påskön kom på plats. 


  Vi lär oss om dom tusen sätten att säga ”Gomorron”, om vår intuitions somatiska känselspröt, om hur man lyssnar på årsringar, om hur Karlssons klister och relationer hänger ihop, och om hur svårt det kan vara att verka som kattfösare i ett kloster. 


  Självklart blir vi påminda om vikten av att inte springa före sin själ i Andorra, och att låta livet veckla ut sig i sin egen takt. 


  Som vanligt hyllas det friskt. Just idag hyllar poddpingvinerna bland annat påkopplade undersköterskor, Lukas judokompis, det finska ordet talko, villaägandets välsignelser, brödbakande på flyktinganläggningar, och förebilden som fyrbåk.


  Poddpingvinstrion är på så oresonligt gott humör att dom till och med ser hur utomjordiska hot, Backabranden och miljöförstöringen kan bära på gåvor. 


  Vi blir även påminda att om du talar till fjällkedjan i Sarek, så kanske den talar tillbaka. För vi lever i ett responsivt universum. 


  Så gör som vanligt. Välj solglasögonen och kepsen som gör det möjligt för just dina ögon att slappna av, låt dig väl smaka av sjögrässmoothien och krillkexen, luta dig tillbaka bland isbjörnsfällarna, och låt västkustpingvinerna vagga din själ i takt med antarktiska oceanens dyningar. 

 • 01:18:14

  Avsnitt 58 - Oro

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Poddvingvinerna går ut lite mjukt i avsnittet om oro. Navid jabbar lojt med sin kärlek till Nietzsche och Bill Hicks. Björn kontrar med sin förkärlek för daoismens tennisboll och begravningsmusiken i Love Actually. 


  Sedan tar poddpingvinerna av sig boxningshandskarna och slutar hålla igen slagen. Orons anatomi och dess relation till ångest får sin plats, orons Bermudatriangel likaså. Vi får lära oss vad oro har gemensamt med endiver, och vad som går förlorat när vi oroar oss. Det provpratas om hur vi reagerar på egen och andras oro, och hur andra reagerar på vår. 


  Navid bjuder på mentala brandövningar, och Björn bjuder på matriser skapade av en författare vars efternamn poddpingvinerna slår nytt rekord i att inte kunna uttala. Men med tanke på att efternamnet är Csikszentmihalyi, så är dom förlåtna.


  Faran med att läsa Aftonbladet efter midnatt belyses, och egenskapen endast pingviner och människor delar avslöjas. Orons många nyanser detaljeras, orons motsats dryftas, och orons relation till ilska och maktlöshet sonderas. 


  Självklart bjuds det även på en hoper recept mot oro. Dessa inkluderar formulerande, mediterande, agerande, klosterbesökande, ballongblåsande och existentiellt gungstolsgungande. 


  Så lägg en pläd över benen, lägg in ett par vedklabbar till i brasan, ha temuggen nära, och låt Antarktis mest pratsamma pingvinpar ge dig en verbal massage. 

 • 01:21:28

  Avsnitt 57 - Empati

  Björn & Navid starstarstarstarstar
  add

  Sommarens värmebölja är till slut över, med sina uppskjutna paraplydrinkar och sitt Sudoku-underskott. Utombords i alla fall. Men inombords så bärs avsnittet om empati upp av en stadig varmfront. Navid upptäcker nya sidor av sig själv kring sin relation med gamla, vita, rika män. Den fyrverkerifria empatin firas, tendensen att kategorisera människor ifrågasätts, skillnaden mellan empati och sympati dryftas, prinsessan-på-ärten-effekten specificeras, våra bullshit-antenner i livets svåraste stunder hyllas oreserverat, så även den empatiska mötesplatsen. 


  Variationerna i vårt känslomässiga RAM-minne belyses, en hjärtats sportkommentator smyger sig in, själens femtio nyanser av bucklighet genomlyses, och Björn har en glasklar insikt kring sin relation med sin pappa. 


  Slutligen ger poddpingvinerna läkemedelsindustrin en bredsida, och skriver ut empati-medicin på recept, som inbegriper mycket fler Snobben-hundar än du räknat med. 


  Så släpp in isflaket, och låt din okuvliga mänsklighet få en existentiell massage av två av Antarktis mest fingerfärdiga poddpingviner. 

 • 01:18:54

  Avsnitt 56 - Meditation

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Idag har poddpingvinerna piratklädsel på sig. I det sprittande färska poddavsnittet riktar dom oförväget isflaks-rodret mot ämnet Meditation. Dessutom gästar en meditations-expert från Bortre Mongoliet med en exceptionellt välutvecklad självkänsla, och med ett säreget specialintresse för holistisk statistik.

  Gästspelet blir dock ganska kort, och sedan skjuter igenkänningsfaktorn i höjden. Vem har väl inte haft en mystisk upplevelse centrerad kring den röda knappen överst på bakelitspaken på en smått antik brödrost i krom? Vem har inte haft en enhetsupplevelse i toppen av ett träd eller under snöflingorna som faller genom det kalla vita ljuset utanför hyreshuset där vi växte upp? För att inte tala om hur vanligt det säkert är att ett gammalt barndoms-trauma kring mordiska katolska nunnor vaknar till liv under en meditationsretreat. Det är mammas gata, kort sagt.

  Piratpingvinerna hinner också med att hissa Jolly Roger för vad som kan vara Sveriges mest attraktiva konditorsuppdrag, genomlysa varför lugn och ro kan vara så läskigt, sticka hål på myten om Lotusställningens nödvändighet, bjuda på en avväpnande sanningsenlig definition av meditation, göra meditation lite mer som IKEA, hylla ett oerhört bördigt fält på den kontemplativa bondgården, betona vikten av att lära sig att spela skalor innan man kan improvisera som Miles Davis, formulera många av meditationens gåvor och välsignelser, och knyta meditation till både humor och cirkus-manegen.

  Så sätt på dig ögonlappen, knyt snusnäsduken runt huvudet, sätt din papegoja på axeln, ta Kapten Krok i kardan och följ med på en seglats till dom sista ännu inte kartlagda områdena på skattkartan över mänskligt inre liv!

 • 01:11:16

  Avsnitt 55 - Ett farväl

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add


  ”Igår morse klockan 09.31 tog du ditt sista andetag, pappa. Utan ett uns av smärta, rädsla, obehag eller oro. Jag är så glad över att slutet blev så vackert, värdigt, fridfullt och kärleksfullt. Över att mamma, Nils, Jan, Hans och jag fick krama om dig, tacka för det som varit, sitta runt din säng, och hålla i dig och varandra när du dog.

  Vi har vetat i snart en månad att det skulle hända igår. Så vi har sörjt i förväg. Vem hade kunnat tro att vi hade så mycket tårar kvar till igår?

  Pappa, det finns så mycket att tacka för.”


  Så inleder Björn sin text den 26/7 då hans far tog sitt sista andetag. Vid inspelningen av det här avsnittet var det allt från skratt till gråt som fick ta sin plats. Möjligtvis poddens tyngsta avsnitt men ändå fyllt av kärlek och tacksamhet. 


  I dagens avsnitt delar Björn med sig av processen av sin pappas bortgång och valet kring ett assisterat självmord i Schweiz. Hur planeringen ägt rum under flera veckor. Hur familjemiddagen, en vecka innan Görans bortgång, tog sin plats fylld med kärlek och skratt. Att människor runt om i världen tog farväl på varsitt håll. Allt från Navid och Vic från ett tempel på Borderland till munkar och nunnor i klostren där Björn tidigare levt. Samt hur en käpp blev symbolen för frihet och att släppa taget. 


  Det här avsnittet är tillägnat Göran Lindeblad.

  Älskad, uppskattad och saknad.

  Vila i frid.   Organisationen som har hjälpt och stöttat Björn och hans familj i det här beslutet och guidat familjen genom processen heter Eternal Spirit Life Circle. Vill ni vara med och stötta organisationen i deras arbete att minska utdragna sjukdomsprocesser så kan ni Swisha till 076 184 72 19, så ser Björn till att pengarna kommer till rätt ställe. 


 • 01:17:04

  Avsnitt 54 - 36 frågor del 3

  Björn & Navid starstarstarstarstar_outline
  add

  I dagens avsnitt kommer poddpingvinerna ut som Mowgli och Baloo. Mowgli försöker vara tyken, men kommer knappt ur startblocken. 


  Men dom når tillsammans hela vägen in i mål med dom 36 frågorna. Via lite omvägar som inkluderar bland annat Mimmi från Costa Rica, ett fyrverkeri av kroppsvätskor en het dag i Iran, ett kapitalt misslyckat försök till blygsamhet som avsändaren försökt att glömma i 35 år, fuldans, töntdans, ångestdans och cooldans, och ett djupt beklagligt intermezzo kring den vita smoothien. 


  Här är dagens frågor:


  25. Gör tre stycken ”vi”-skildringar. Till exempel: ”Vi sitter här tillsammans och vi känner att…”


  26. Avsluta den här meningen: ”Jag önskar att jag hade någon som kunde dela…”


  27. Om du skulle bli nära vän med din partner, berätta vad som är viktigast för henne eller honom att veta.


  28. Berätta för din partner vad tycker om hos hen. Var superärlig. Säg sådant som du kanske inte skulle säga till någon som du just träffat.


  29. Dela med dig av ett pinsamt ögonblick från ditt liv.


  30. När grät du senast framför någon annan? Och när grät du i ensamhet?


  31. Säg något som du redan nu gillar hos din partner.


  32. Vad, om något, är för allvarligt att skämta om?


  33. Om du skulle dö ikväll utan någon chans att kommunicera med någon annan, vad skulle du mest ångra att du inte sa till någon? Varför har du inte sagt det redan?


  34. Ditt hus börjar brinna. Efter att du har räddat de du älskar och eventuella husdjur så har du tid att rädda en enda sak. Vad skulle det bli. Varför?


  35. Av alla människor i din familj, vems död skulle vara mest besvärande? Varför?


  36. Dela med dig av ett personligt problem. Fråga din partner om råd. Be även din partner att analysera hur du verkar känna kring problemet du har valt.

 • 01:29:24

  Avsnitt 53 - 36 frågor del 2

  Björn & Navid starstarstarstarstar
  add

  Idag fortsätter poddpingvinerna ställa varandra frågor som det sägs att man blir förälskad av. Det är fråga 13-24 som gäller idag:


  13. Om en kristallkula kunde avslöja sanningen om dig själv, ditt liv, din framtid eller vad som helst, vad skulle du vilja veta?

  14. Finns det något du drömt om att göra under en längre tid? Varför har du inte gjort det?

  15. Vad är den största bedriften i ditt liv?

  16. Vad värdesätter du mest i en vänskapsrelation?

  17. Vilket är ditt favoritminne?

  18. Vilket är ditt sämsta minne?

  19. Om du visste att du skulle dö om ett år, skulle du då ändra något med hur du lever i dag? 

  20. Vad betyder vänskap för dig? 

  21. Vad har kärlek och omtanke för roll i ditt liv?

  22. Turas om att berätta något du tycker är ett positivt karaktärsdrag hos din dejt. Totalt fem saker.

  23. Hur nära och varm relation har du till din familj? Känner du att din barndom var lyckligare än de flestas?

  24. Hur är relationen till din mamma?


  Navid har semesterhjärna, drömmer om närgalaktisk bekräftelse och är rädd för Kierkegaard. Björn säger fortfarande ”vad fint!” och ”liksom” för ofta, klär i Möllan, hulkgråter på en sjukhusbrits och berättar historier om Johnny Lama och Snömannen i Himalaya. Planer föds om att podda från en berömd persisk poets grav. Björn skakar en knuten näve mot Gud i högstadiet, och Navid hittar sin inre Pinocchio. Enligt Björn kan den sista halvtimmen av avsnittet höra till det finaste som hänt på isflaket. 

 • 01:20:32

  Avsnitt 52 - Provprat del 2

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Dagens avsnitt börjar på en värmländska det är omöjligt att inte älska. Det fortsätter med norsk heavy metal och ett särintresse för schäferhundar i Mariestad. Därefter inleds det egentliga provpratet med frågan: Vad är mest levande i dig just nu? Den ena poddpingvinen är i god kontakt med sitt otadliga uppsåt, den andra är väldigt glad över att inte rosé-mingla med 20 000 utbrända PR-konsulter. 


  Kenneth & Thomas introduceras, och det är lätt att få känslan att vi kommer höra mer från dom. 


  Sedan är det den vanliga existentiella berg-och-dal-banan. Just idag inkluderar den insikter om Shakespeare från en balkong högt över Taormina, Peak Falkenbergs-buskis, en hyllning till Sveriges unga män och Byron Katie, sårbarhets-baksmälla, SM i Mindfulness, 50 nyanser av genans och en pingvin i frack och backslick. 


  Rent språkligt innehåller avsnittet premiären för en fjärde komparations-form av adjektiv, som exemplifieras med gubbeligubb-najs. Kom ihåg var du hörde det först. Ett helt nytt uttryck ser även dagens ljus, Youtube-tifo. Som med alla nyord värda sitt salt, kan man inte höra det utan att undra hur vi klarat oss så länge utan det. 


  Poddpingvinerna bjuder även på två affärsidéer som någon alldeles säkert kommer förverkliga, förhoppningsvis då under varumärkesnamnen ”Anatomisk Über” och ”Portabel Publik”. 


  Avsnittet avnjutes bäst bärandes en inte helt klädsam solhatt, nära vatten, med möjligheten att fnittra ohämmat utan att någon i närheten ringer efter männen i vitt. 

 • 01:17:12

  Avsnitt 51 - 36 frågor del 1

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  I våras blev ”36 frågor som kan göra vem som helst förälskad” en viral snackis. I dagens avsnitt ställer poddpingvinerna dom 12 första frågorna till varandra. 


  Det är alldeles säkert det första podd-avsnittet i världshistorien där Jesus och Hitler hänger med både Lou Reed, Billys Pan Pizza, hårdrockbandet Scorpions, Tomas Tvivlaren, Banksy, Kronblom, Berlinmuren, en senil men strålande nunna, en persisk Cornelis, en jingel-efterlysning och en skånsk födelsedagsvisa. 


  Den ena poddpingvinen tycker sig leva i ett ständigt mjukt sommarregn av bekräftelse, den andra tycks avogt inställd till sitt kändisskap. Den ena vaknar till när den andra går och lägger sig. Den ena tycker om när ett barn eller en hund somnar under bordet, den andra när någon i middags-sällskapet har en basketkorg som hatt. Den ena vill behålla en 30-årings kropp, den andra en 30-årings psyke. Den ena är tacksam över det som inte längre är, den andra över det som är. Båda saknade en trovärdig röst i barndomen som kunde ha sagt: ”Det kommer bli bra. Var dig själv.”


  Så tag plats i den arktiska divanen på isflaket. Känn dess isblå sammets-textur. Låt pingvin-personalen servera dig ett smörgåsbord av läckerheter dom hoppas du skall gilla. Vifta bara bort det du inte vill ha, och låt dig väl smaka av det som går hem.

 • 01:17:16

  Avsnitt 50 - Glädje

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Sällan har poddpingvinerna varit så obekväma kring ett ämne som just idag​. Navid tillstår att hans relation till glädje påminner om hans relation till bandet Kent. Och ger sedan Björn en bredsida för alltför bejakande brännbolls-dömande. 


  Livet olika glädjekällor får förstås gott om plats i avsnittet. Inte minst bugande myror, snorklande tapirer och fuldans i förarsätet. Det spekuleras friskt kring glädjens funktion, och vilket grundelement som bäst symboliserar glädje. Glädjens koppling till etik, sorg, stress, Carola Häggkvist, pressfotografer och Instagram upptar poddpingvinerna mer än man kan tro. Det gör även Björns rädsla att bli underväldigad, och Navids rädsla att vara för mycket. 


  En målande haiku-poet från Bjärred introduceras för våra lyssnare, och en tvätt-äkta svensk profet som Navid upptäcker på toaletten hyllas. Poddpingvinerna belyser den trovärdiga glädjens magnetism, glädjens unikt italienska nyans, deras egen ambivalens inför glädje, och vetandets relativa värde. 


  Som om inte detta vore nog, ingår även historien om när en av pingvinerna nyligen nästan blev utslängd av säkerhetspersonalen från en fest i Borås. Dessutom utses en solklar kandidat till titeln ”Sveriges mest lättlurade människa”. 


  Så vi säger som Snurre Sprätt: ”Idag är dagen då Helmers morötter är färdiga för skörden. Vad väntar jag på?”

 • 01:14:20

  Avsnitt 49 - Provprat del 1

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Stunden är kommen, manegen är krattad, det är nu det händer. Välkommen till det första pingvinpodds-avsnittet utan förutbestämt ämne!


  Pingvinerna börjar med att sätta tonen för samtalet, och med att checka in. Metaforen är upptäcksfärd. Fordonet är isflaket. Riktningen är mot djupet och mörkret. Snabbt rör sig samtalet mot Navids relation till sårbarhet. Nymanglade lakan spelar en mer central roll just här än du räknat med. Björn provpratar kring det läkande lyssnandet, och ett spontant recept för empatisk magi ser dagens ljus. 


  Därefter gästspelar en papperstiger, Byron Katie och ett magiskt mantra. Björn bjuder på en akademisk bekännelse, och Navid drömmer om att dö. En lovsång till det akut receptiva i var och en av oss följer, och en uppmuntran att gå från livet som en kamp till livet som ett mysterium. Navid tror han är Super Mario i en svampvärld, och Björn avbryter rätt ofta för någon som inte vill bli avbruten. 


  Det är förbundet, nära, på riktigt och naket. Det är, kort sagt, en ovanligt solig dag på isflaket. Du har din självklara plats. Det står en paraplydrink och en skål soltorkad krill på sidobordet bredvid din fåtölj. Slå dig ner, andas ut, och låt poddpingvinernas existentiella foxtrot visa dig vägen hem. 

 • 01:16:58

  Avsnitt 48 - Makt

  Björn & Navid starstarstarstarstar_outline
  add

  Det börjar med två övertrötta pingviner som pratar persisk svenska. Den ena tar emot en del anklagelser, den andra kan inte släppa känslan av att ha en gul plastanka på huvudet. Sen går det rätt mycket utför häpnadsväckande snabbt. Det krävs ett hjärta av sten för att inte skratta med.


  Men sen är dom makten på spåret. Obönhörligen. Navid tillstår sin oförmåga att inte göra här och nu mera intressant. Båda berättar den korta versionen av hur dom blev kronvrak. Björn ger slutscenen i Midnight Express ett andra liv, och Navid illustrerar varför en armé baserad på konsensus aldrig skulle fungera. Lite otippat gör Navid en feministisk analys av makt, och Björn kontrar med en marxistisk. Maktens källor begrundas, inte minst skönhetens makt. Navid detaljerar sin motvilja till offer-rollen, och Björn citerar sinnesro-bönen från tolvstegs-programmet. 


  Sen blir Navid provocerad, utan att helt och hållet övertyga. Fast när han utvecklar sin livmoders-mystik känns han betydligt mera trovärdig. Björn slänger in ett par spirituella disclaimers, varefter poddpingvinerna målar upp det mänskliga dilemmat med rätt mycket mörka grundfärger. Därefter görs ett snabbt nedslag i Hare Krishna-rörelsen, och ett längre nedslag i bugandets ädla konst. Chassidismen gör sitt första gästbesök i pingvinpodden, ett besök som är svårt att glömma. 


  Som vanligt gör innehållsförteckningen upplevelsen ingen rättvisa. Avsnittet om makt är mycket varmare, mycket mera smakrikt, mycket mer näringshaltigt och mycket mera underhållande än det låter. Poddpingvinerna sitter nerbäddade i rosa spunnet socker, har ovanligt svårt att ta sig själva och varandra på allvar, och är, hur osannolikt det än låter, ännu mera oemotståndliga än vanligt​. 

 • 01:18:12

  Avsnitt 47 - Kreativitet

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Det finns poddar och det finns poddar. Men det finns bara en podd där du i samma avsnitt får svar på samtliga följande brännande frågor:


  Hur pratar buskar på savannen och träd på en sluttning med varandra?


  Kan man mäta kärlek med en linjal?


  Hur ser bins motsvarighet till flygledar-torn ut? Och vad dricker bin när dom vill sätta lite guldkant på tillvaron?


  Skapar vi bäst i trygghet eller i svårmod?


  Vilken roll spelade Björns talar-kollegor i hans senaste mardröm?


  Hur skiljer sig äldre tiders syn på kreativitet från dagens?


  Vad har en sportbil på landsvägen och en trampbåt i träsket att göra med kreativitet?


  Vad tänker Björn om meditation och kreativitet? Och hur är han på att teckna, egentligen?


  Varför har skolor och arbetsplatser så svårt att främja kreativitet?


  Varför är ett öppet sinne inte så lätt på Taverna Brillo en fredagskväll?


  Vem är det skäggiga mysteriet på andra sidan bordet?


  Vad tyckte Nietzsche om promenader och kreativitet?


  Vad händer när en ekorre och en mink dricker för mycket vin på första dejten?


  Och kanske den största frågan av dom alla: Vad har Paris med pulka-åkning att göra?


  Bara gör som vanligt. Slå dig till ro vid podd-brasan på isflaket, och se Antarktis mest oförutsägbara radarpar dansa sin dans tills fenorna blir fransiga. Dom dansar för dig. 

 • 01:23:44

  Avsnitt 46 - Mörker

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Idag handlar det om Mörker. Mörkret i oss, och mörkret omkring oss. Roll-listan är som vanligt lång, och innefattar bland andra Sten-Åke Cederhök, Simon & Garfunkel, Homo Capabilus, Darth Vader, The Disturbed, Voldemort, en Mästare i Bangkoks utkanter, Navids dotter Sigrid, en rånad och drogad ateistisk vetenskapsman i koma på ett tåg i Thailand och en liten grupp underpresterande samlare och jägare. 


  Bland liknelserna du kommer att minnas återfinns handfats-liknelsen, brunnen-och-repstegarna-liknelsen och en liknelse om att ensamt trampa vatten på ett ändlöst hav. Den sista liknelsen kommer du förstås försöka glömma, men inte riktigt lyckas. 


  Bullshit-flaggan flaggas friskt idag, mot till exempel pepp, tips, råd, lösningar och en inspirationsföreläsare. Björn bjuder på fler liksom och harklingar än någonsin för pengarna, och säger för första gången i sitt liv meningen: ”Det har ju gått så dåligt för mig hela dan, varför skulle det gå sämre nu?”  Navid bjuder på sin skepsis inför soliga själar, en genant och hjärtevärmande insikt, och en inlevelsefull gestaltning av hur han tar sig till acceptans.


  Pingvinerna gnabbas lite om vem som är mörkast, som pingviner gör. Du får lära dig ett nytt ord, fascikulationer, och erbjuds en palett av förhållningssätt till mörkret som funkat för poddpingvinerna. 


  Som bakom-scenerna-kuriosa uttryckte båda poddpingvinerna mild eller oförblommerad fasa inför nästa veckas poddinspelning, för då är ett av ämnena Glädje. Dagens ämne Mörker, gjorde däremot dom båda påtagligt mycket piggare och gladare. Go figure. Vissa saker som händer på isflaket är det kanske bäst att inte fundera så mycket kring. Eller som dom säger i Antarktis: ”What happens on Isflaket, stays on Isflaket.” 

 • 01:17:54

  Avsnitt 45 - Tid

  Björn & Navid starstarstarstarstar_half
  add

  Dagens avsnitt handlar om Tid. Men börjar som vanligt någon helt annanstans. Just idag börjar avsnittet i Björns öra och i ett djupt hål i marken i Irak. Och bland tandläkare, blommiga skjortor, Monty Python, dominobrickor, mörk choklad och komiska dödsfall. 


  Det hinner faktiskt gå 600 sekunder innan poddpingvinerna tar sig an dagens ämne. Men då gör dom det med besked. Objektiv och subjektiv tid behandlas, olika kulturers och tidsåldrars tidsuppfattning likaså. Vi får lära oss om klock-tid och klick-tid, Kronos och Kairos, horisontell och vertikal tid, linjär och cirkulär tid.


  Pingvinerna hinner även med lite Tony Robbins-bashing och Navids sommarlovs-ångest. Björn kommer ut som landets mest oansvariga civilekonom, och berättar om en konspiration i Konstantinopel för 1500 år sedan. Navid kröns till Kungen av den oväntade liknelsen, och är djupare än någonsin. Förutom när han hittar kaksmulor i Björns skägg. Björn kontrar med att milt ifrågasätta Navids verklighets-uppfattning, vilket strax därefter leder till att Björn vill adoptera Navid som sällskapsdjur. 


  Kort sagt. En helt vanlig dag på isflaket. Precis som vi vill ha det.