Episodes
-
(00:55) Forsøger EDC at lægge låg på omfattende hackerangreb?
Ejendomsmæglerkæden EDC har været ramt af et omfattende russisk hackerangreb, så følsomme oplysninger fra kunderne nu ligger frit tilgængeligt på nettet. EDC siger selv, at kunderne ikke skal bekymre sig, selv om eksperter kalder angrebet alvorligt. Forsøger EDC at lægge låg på sagen?
(21:00) Nu skal vi vinke farvel til tusindlappen
Nationalbanken har besluttet at afskaffe den største pengeseddel i danske kroner, nemlig 1.000-kr.-sedlen. Er det endnu et skridt mod det kontantløse samfund?
(31:15) Diabetesforeningen blev forlovet med Krifa. Få dage efter var det slut
Efter blot fire dage har Diabetesforeningen droppet et samarbejde med Krifa. Diabetesforeningen frygter, at de bliver set som »politiske« på grund af samarbejdet. Hvorfor må en patientforening ikke samarbejde med en af de såkaldte gule fagforeninger?
(43:00) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Direktør i Axcelfuture Joachim Sperling, adm. direktør i IT-Branchen Natasha Friis Saxberg, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Kasper Søegaard. -
Denne uge skydes COP28 i gang i Dubai.
Klimatopmødet bliver kaldt det vigtigste, siden Paris-aftalen blev indgået i forbindelse med COP21 i 2015. Der skal nemlig gøres status over, hvor langt verden er fra målet om, at temperaturen ikke må stige mere end to grader.
Jon Johnsen, der er adm. direktør i pensionsselskabet PKA, er i studiet for at fortælle om sine forventninger til COP28. Hvor står vi lige nu i forhold til den grønne omstilling, og hvad skal der til for at rykke hurtigere? Jon Johnsen fortæller også om den finansielle sektors ansvar i den grønne omstilling.
(04:02) Hvad er status på den grønne omstilling?
Den vigtigste status er, at det går for langsomt, siger Jon Johnsen. Han er imidlertid optimistisk i den forstand, at der er sket en del siden 2015. Ifølge PKA-direktøren er der lige nu brug for politiske beslutninger om at støtte store grønne projekter.
(12:04) Hvilken rolle spiller PKA i den grønne omstilling?
Der skal mange penge til at skabe forandringen, men når pengetanke som pensionsselskaber og formueforvaltere går sammen på tværs og prøver at presse store virksomheder til at lave forandringer, så virker det ifølge Jon Johnsen. Sammen kan investorerne lægge tilstrækkelig pres på virksomheden bl.a. ved de årlige generalforsamlinger.
(21:00) Det skal der til for, at COP28 er en succes
Vi har i 100 år ført industripolitik i det rige nord og dermed forurenet verden. Der er brug for, at vi hjælper det globale syd med deres forandring. Det skal komme med egentlige penge, mener Jon Johnsen. Derudover fremhæver han, at det, at verdens lande mødes i en tid med krig og globale spændinger, er en succes i sig selv.
I studiet: Adm. direktør i PKA, Jon Johnsen, klimaredaktør Jakob Martini og ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. -
Missing episodes?
-
(01:05) Mia Wagner er ny minister. Risikerer hun samme skæbne som Tommy Ahlers?
Den kendte iværksætter og tidligere Løvens Hule-deltager Mia Wagner er ny Venstre-minister i SVM-regeringen. Det giver mindelser om Tommy Ahlers, der for få år siden tog samme spring men hurtigt endte med at droppe ud af politik igen. Hvordan undgår Mia Wagner samme skæbne?
(10:10) Nye EU-krav om tidsregistrering bliver kaldt en »bombe« under arbejdsmarkedet
Til næste år skal alle danskere til at registrere deres arbejdstid pga. nye omfattende krav fra EU. Det bliver en dyr affære for erhvervslivet, og flere frygter, at det kan ramme det fleksible danske arbejdsmarked. Men kan det omvendt også være et værn mod lange arbejdsdage og sene mails fra chefen?
(26:30) Verdens største tech-stjerne er centrum i AI-sæbeopera
Tech-guruen Sam Altman har den seneste uge været omdrejningspunkt i en dramatisk føljeton, der har sendt chokbølger igennem hele tech-branchen. Først blev han sparket ud af OpenAI, der står bag ChatGPT, men nu er han tilbage i folden igen. Tech-journalist Jesper Kildebogaard er med i studiet og forklarer dramaet.
(41:35) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Landechef for kryptobørsen Firi Karina Rothoff Brix, virksomhedsredaktør Søren Linding, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, journalist Jesper Kildebogaard og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Kasper Søegaard. -
(00:54) Torben Möger Pedersen og Pensiondanmark sender millioner efter kulselskaber
I løbet af det sidste år, Torben Möger Pedersen var topchef i Pensiondanmark, investerede pensionsselskabet 333 mio. kr. i selskaber med betragtelige aktiviteter inden for kul. Torben Möger Pedersen er ellers kendt som lidt af en grøn pioner inden for grøn omstilling. Klimaredaktør Jakob Martini fortæller om, hvorfor Pensiondanmarks investeringer i kul er kritisable.
(07:58) Er atomkraft på vej tilbage?
Atomkraft spiller en stadig stigende rolle i EU. Herhjemme tøver regeringen med at gøre atomkraft til en del af dansk energiplanlægning, selvom erhvervslivet råber efter opbakning til de nye teknologier inden for atomkraft. Journalist Emma Qvirin fortæller om, hvor debatten om atomkraft står lige nu.
(16:17) Verden er på vej mod alvorlige temperaturstigninger - og kvinder bliver hårdest ramt
En spritny undersøgelse fra FN viser, at vi har kurs mod temperaturstigninger på 2,5-2,9 grader. Det er den gale vej, og det rammer kønsmæssigt skævt. Det fortæller seniorpolitisk rådgiver Shruti Sharma om i S&P Globals podcast om ESG.
I studiet: Klimaredaktør Jakob Martini, journalist Emma Qvirin og ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. -
Hvor er fyrtårnene? Hvor er rollemodellerne? I Finans’ podcast om fremtidens lederskab ”Tjek ind” er Louise Orbesen, stifter af Leading Humans, sammen med Finans’ virksomhedsredaktør Søren Linding på jagt efter mennesker, der kan inspirere og fortælle noget, der kan lede til faktisk handling på ledelsesgangene.
I denne episode tjekker vi ind med Erik Korsvik Østergaard, der er forfatter til flere bøger om fremtidens organisationer og har fokus på, hvordan skaber man laver progressive, selvledende mikrosamfund i ellers store klassiske organisationer. -
(01:05) Udskiftning i toppen af Ørsted: Sender Mads Nipper aben videre?
Ørsted skifter ud i den øverste ledelse og siger farvel til driftsdirektør Richard Hunter og koncernøkonomidirektør Daniel Lerup. Flere investorer taler nu åbent om, at Ørsted forsøger at placere aben for den seneste tids nedtur.
(20:30) Valg af Årets Leder møder skarp kritik
Valget af DSV’s Jens Bjørn Andersen som Årets Leder 2023 bliver mødt med kritik fra flere sider. Kritikken går på, at på trods af imponerende finansielle resultater, så halter det for Jens Bjørn Andersen og DSV, når det handler om moderne ledelse. Bl.a. er der ikke en eneste kvinde med i topledelsen. Har kritikerne ret?
(37:45) Ny flyafgift sender flere penge i pensionisternes lommer
En stor del af provenuet fra en ny, grøn afgift på flyrejser skal gå til en øget ældrecheck. Det skaber undren over en bred front. For hvad har grøn omstilling at gøre med ældrechecken? Har politikerne været lidt for smarte?
(44:20) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Ledelsesrådgiver Louise Orbesen, public affairs-rådgiver Lars L. Nielsen, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, journalist Victor Emil Kristensen og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Kasper Søegaard. -
Er DSV-topchef Jens Bjørn Andersen den rette at pege på som Årets Leder 2023? Nej, mener flere kritikere, som kalder valget af Jens Bjørn Andersen for »perspektivløst.«
Hvad er op og ned i diskussionerne om CO2-afgift på landbruget? Vi har journalist Emma Qvirin i studiet til at fortælle om det.
(01:06) Årets Leder 2023 er Jens Bjørn Andersen
Midt i en kritisk storm omkring DSV’s samarbejde om et milliardprojekt i Saudi-Arabien er selskabets topchef Jens Bjørn Andersen blevet kåret som Årets Leder 2023 af Lederne. Flere har kritiseret valget med den begrundelse, at Jens Bjørn Andersen står for gamle ledelsesdyder og ikke har nok fokus på ESG-relaterede emner. Journalist Sille Wulff Mortensen er i studiet for at udlægge teksten.
(06:15) Den uundgåelige afgiftshammer rammer landbruget
Landbruget frygter stadig den forventede CO2-afgift på landbrug, men Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard har stor tillid til, at regeringen finder en god løsning. Journalist Emma Qvirin forklarer i studiet, hvad der er op og ned i det politiske spil om CO2-afgiften, og hvilke konsekvenser en afgift får for landbrugserhvervet.
(17:12) Jim Hagemann Snabe tror på europæiske batterier
I et interview i Bloombergs podcast Zero fortæller tidligere bestyrelsesformand i A.P. Møller - Mærsk Jim Hagemann Snabe om udfordringer i batteriindustrien. Snabe er formand for Europas største producent af batterier, Northvolt. Han er ekstremt opmærksom på konkurrencen fra Kina og mener godt, europæiske selskaber kan hamle op med de kinesiske.
Hent alle afsnit af Finans podcasts i Apple Podcast, på Spotify eller lyt til alle afsnit direkte her.
I studiet: Journalist Sille Wulff Mortensen, journalist Emma Qvirin og ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. -
(01:05) Bankdirektør beder minister om at »holde snitterne væk«
Erhvervsminister Morten Bødskov er blevet upopulær hos flere af landets bankdirektører, efter han har kritiseret bankernes skyhøje indtjening på renterne. Spar Nords topchef har endda bedt ham om at »holde snitterne væk« fra bankerne.
(19:55) Er værdien af netværk overdrevet? Og hvordan får du det bedste?
Ugens undren: Hvad er et godt netværk? Og er mange danskere kun med i organiserede netværk, fordi det er smart at vise frem på LinkedIn? Panelet kommer med deres egne tips til, hvordan du finder de bedste netværk - og selv bliver fremragende til at netværke.
(38:20) Får regeringens skattelettelser danskerne til at arbejde mere?
Regeringen har præsenteret en ny skattereform, som regeringen selv kalder »den største lettelse af personskatterne i 10 år«. Men virker den - og kan den få danskerne til at arbejde mere?
(47:00) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Erhvervsretoriker Mette Højen, erhvervskommentator Henrik Ørholst, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Anders Thykier. -
En ny analyse fra Axcelfuture viser, at der ikke længere er økonomi i at opstille selvstændige parker med solceller og landvindmøller. Det kan sætte udviklingen i stå. Klimaminister Lars Aagaard afviser problemet. Hvad er op og ned? Det gør klimaredaktør Jakob Martini os klogere på.
En række virksomheder har givet deres medarbejdere mundkurv på. Der er simpelthen blevet udstukket skærpede retningslinjer for, hvad man må ytre sig om i forbindelse med krigen mellem Hamas og Israel. Iben Schmidt fortæller om den sag.
(01:20) Stigende omkostninger gør det umuligt at tjene penge på sol og landvind - eller hvad?
Nye beregninger viser, at omkostningerne på en gennemsnitlig vindmøllepark er steget så meget, at de overstiger den forventede indtjening. For sol er de estimerede omkostninger og udgifter stort set lige. Men holder beregningerne fra Axcelfuture?
(07:47) Virksomheder giver medarbejdere mundkurv på
Den blodige krig mellem Hamas og Israel har fået følelserne frem mange steder i verden. Nu har en række virksomheder valgt at indskærpe retningslinjerne for medarbejdernes ytringer på sociale medier. Det er et problem, mener blandt andre Frederik Preisler.
(13:06) Peaker efterspørgslen på olie og gas snart?
The International Energy Agency (IEA) har varslet, at efterspørgslen på olie og gas peaker inden for få år. Men hvordan hænger det sammen med, at nogle af verdens største olie- og gasgiganter fortsat investerer massivt i at finde nye oliefelter? Det giver ESG Now et bud på.
Hent alle afsnit af Finans podcasts i Apple Podcast, på Spotify eller lyt til alle afsnit direkte her.
I studiet: Klimaredaktør Jakob Martini, journalist Iben Schmidt og ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. -
Hvor er fyrtårnene? Hvor er rollemodellerne? I Finans’ podcast om fremtidens lederskab ”Tjek ind” er Louise Orbesen, stifter af Leading Humans, sammen med Finans’ virksomhedsredaktør Søren Linding på jagt efter mennesker, der kan inspirere og fortælle noget, der kan lede til faktisk handling på ledelsesgangene.
I denne episode tjekker vi ind med Lars Petersen, der for i front for virksomheden Fujifilm Diosynth Biotechnologies, hvor han arbejder med ni såkaldte "leadership fundamentals", der er styrende for hans lederskab. -
(01:05) Ørsted er ramt af en voldsom nedtur. Klarer topchefen presset?
Imens aktiekursen bare brager ned, vokser presset på Ørsteds topchef Mads Nipper. Den danske energikæmpe kunne for få år siden gå på vandet, men nu er situationen vendt 180 grader og virksomheden befinder sig i en dyb krise. Hvad er der gået galt i Ørsted?
(20:25) Virksomheder giver medarbejderne mundkurv på
Ugens undren: Flere danske virksomheder har i forbindelse med krigen i Mellemøsten indskærpet over for deres medarbejdere, at de ikke må ytre sig om den blodige konflikt på sociale medier. Er det i orden at give medarbejderne mundkurv på?
(31:20) Først forsvandt direktøren – nu er finansdirektøren også væk
Først fyrede Energi Danmark direktøren uden forklaring. Nu er det finansdirektøren, der forlader den skandaleramte virksomhed uden et ord om hvorfor. Hvorfor forsvinder direktørerne bare fra Energi Danmark?
(37:10) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Seniorrådgiver i Rud Pedersen Jens Klarskov, virksomhedsredaktør på Finans Søren Linding, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Kasper Søegaard. -
Lyt til denne uges podcast fra Finans Impact, hvor vi har besøg af iværksætter Maria Manel Bøge til en snak om værdikæder.
Maria Manel Bøge har en baggrund i blandt andet ISS, hvor hun har arbejdet med CSR og strategi. For tre år siden stiftede hun Manelleh, hvor hun arbejder på at gøre en forskel for kvinder rundt omkring i verden.
»Jeg kan se, at selvom min forretning ikke er så stor, så gør den en forskel,« siger hun i ugens podcast fra Finans Impact.
(04:07) Hvorfor er det vigtigt at have styr på sin værdikæde?
»Hvis vi gerne vil bevare kloden og sikre de næste generationer, er vi nødt til at tænke på værdikæden - både som stor virksomhed og som lille startup,« lyder det fra Maria Manel Bøge.
(04:38) Hvordan ser din værdikæde ud?
Maria Manel Bøge arbejder sammen med tre organisationer i Bangladesh for at sikre, at produktionen foregår under ordentlige forhold. Hun fortæller konkret om, hvordan hendes produkter bliver produceret.
(11:24) Hvordan sikrer du, at dine leverandører kontinuerligt lever op til de krav, du har inden for bæredygtighed?
»Det kræver meget arbejde, og det tager lang tid. Jeg bruger virkelig lang tid på at have et tæt samarbejde med dem og besøge dem,« lyder det fra Maria Manel Bøge. Hun har data på, hvor mange kvinder, hun er med til at beskæftige, men hun mangler stadig at sætte fokus på sit miljø- og klimamæssige aftryk.
(21:54) Er Manelleh ren filantropi?
»Selvfølgelig skal det være en rentabel forretning. Det er en del af, hvorfor jeg har startet den her forretning. Selvfølgelig kan man drive en forretning og tjene penge og være social ansvarlig,« slå Maria Manel Bøge fast.
I studiet: Iværksætter og stifter af Manelleh, Maria Manel Bøge og ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. -
(01:40) DSV stikker hånden i saudisk hvepserede
Logistikkæmpen DSV går nu ind i et megaby-projekt til flere milliarder i Saudi-Arabien. Men projektet, der er tæt knyttet til regimet og den saudiske kronprins, har allerede fået kritik for at overtræde menneskerettighederne. Nu bliver kritikken rettet mod DSV.
(20:15) Her er de danske iværksættere - og én ting er især overraskende
En ny analyse har kortlagt, hvem de danske iværksættere er. Det er – måske ikke overraskende – i høj grad mænd, men ifølge analysen spiller social arv en lang større rolle end hidtil antaget. Er iværksættermiljøet kun for sønner af andre iværksættere?
(33:00) Hvad kan erhvervslivet lære af Ellemann og Venstre?
Ugens undren: Hvad kan erhvervslivet lære af Jakob Ellemann-Jensens kaotiske tid som leder i Venstre? For hvis Venstre var en virksomhed, var situationen lige nu, at kunderne siver, direktøren har sagt op og i horisonten venter flere svære beslutninger.
(44:25) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Driftsdirektør i Molt Wengel Lars Sander Matjeka, virksomhedsredaktør på Finans Søren Linding, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Kasper Søegaard. -
(01:27) Blodig konflikt i Mellemøsten skaber bekymring i erhvervslivet
Det er ikke uvant for erhvervsledere at håndtere kriser. Ikke desto mindre skaber krisen i Mellemøsten bekymring hos erhvervsledere, som i forvejen skal forholde sig til mange andre komplekse geopolitiske og makroøkonomiske udfordringer. For hvad sker der, hvis konflikten antænder andre aktører i Mellemøsten og udvikler sig?
(08:33) En syndflod af havvindprojekter rammer snart Europa
Foruden blodige konflikter og geopolitiske spændinger står verden med en klimakrise. Noget af det, der skal være med til at bekæmpe klimakrisen er grønne energikilder, blandt andet vind. Nu kan vi endelig forvente, at der kommer gang i opsætningen af havvind i Europa, viser en ny analyse. Men konkurrenterne fra Kina står klar i kulissen.
(15:08) Flere bundlinjer er finansdirektørernes nye virkelighed
Rollen som finansdirektør er med ESG’s indtog ændret fundamentalt. Store virksomheder som Bestseller, Pandora og Norlys arbejder nu med nye ESG-relaterede nøgletal og flere bundlinjer relateret til ESG. Der er med andre ord tilføjet et ekstra regneark, og det er nyt for finansdirektørerne, som har været vant til at træffe beslutninger baseret på finansielle nøgletal.
Hent alle afsnit af Finans podcasts i Apple Podcast, på Spotify eller lyt til alle afsnit direkte her.
I studiet: Journalist på Finans Impact Emma Qvirin, virksomhedsjournalist Kresten Andersen, klimaredaktør Jakob Martini samt ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. -
Hvor er fyrtårnene? Hvor er rollemodellerne? I Finans’ podcast om fremtidens lederskab ”Tjek ind” er Louise Orbesen, stifter af Leading Humans, sammen med Finans’ virksomhedsredaktør Søren Linding på jagt efter mennesker, der kan inspirere og fortælle noget, der kan lede til faktisk handling på ledelsesgangene.
I denne episode tjekker vi ind med Maria Hjorth, der efter en lang karriere i finansverdenen valgte at forlade sit lederjob for i stedet at skabe en porteføljekarriere. Farvel til ét job. Farvel til én arbejdsgiver. En vej, hun mener, flere vil gå i fremtiden. -
(01:25) Dansk direktør sparket ud af Tradeshift efter anklager om overgreb
Han var topchef i det dansk-amerikanske iværksættereventyr Tradeshift, som han selv var med til at stifte for 13 år siden. Nu er Christian Lanng sparket ud af den nye ledelse med anklager om seksuelle overgreb hængende over sig. Selv afviser Christian Lanng alle anklager og retter i stedet skytset mod Tradeshift-ledelsen.
(17:05) Energidirektør går til angreb på sin egen branche
Lars Bonderup Bjørn, topchef i energikoncernen Ewii, har fået nok af sin egen branche efter flere sager om kæmpebonusser og forgyldte energihandlere. I et nyt interview skyder han med skarpt efter store dele af den øvrige energibranche, som han anklager for at være »tonedøve«.
(29:25) Stort generationsskifte i bankerne glemmer kvinderne
Der er et generationsskifte i gang i toppen af flere af landets største banker, hvor nye direktører er ved at blive kørt i stilling, eller kronprinserne venter i kulissen. Men ingen er kvinder. Og faktisk falder antallet af kvindelige topchefer i de danske banker nu.
(42:00) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Bestyrelsesformand i HOFOR Susanne Juhl, erhvervskommentator Henrik Ørholst, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Kasper Søegaard. -
De seneste uger har vi på Finans Impact bragt en artikelserie om generation Z. De stormer i disse år ind på et arbejdsmarked, som i ekstrem grad har brug for deres arbejdskraft.
Generation Z er kendetegnet ved, at de ikke husker tiden inden internettet, og de er allerede i fuld gang med at ændre arbejdsmarkedet. Vi stiller i denne podcast skarpt på, hvem de er, hvordan virksomheder inkluderer dem, og hvorfor det er så svært for dem, når en besked bliver afsluttet med et punktum.
(01:00) Hvem er generation Z?
De er født mellem 1995 og 2010, er demokratisk opdraget og responderer dårligt på stramme hierarkier. De forventer indflydelse, er ambitiøse, men de er også sårbare og kæmper med mistrivsel. Generation Z er en sammensat størrelse.
(05:40) Generation Z er tilbøjelige til at skifte job, selvom de trives i deres nuværende job. Hvorfor?
De er vokset op i en tid med muligheder og højt tempo. De føler hurtigere, at de står stille. De vil gerne lære noget nyt, og de vil gerne have udfordringer. De er ambitiøse og vil gerne realisere sig selv. De ser jobskifte som en mulighed for at blive dygtigere.
(10:39) Hvordan håndterer virksomhedsledere generation Z?
Mange ledere er begyndt at arbejde med psykologisk tryghed. Virksomheder lægger vægt på at klæde organisationens ledere på til at tage de svære samtaler, som både kan handle om arbejde og udfordringer uden for arbejdspladsen. Det er ikke kun godt for medarbejdere fra generation Z, det kan være til fordel for alle.
(15:02) Hvad er de største sammenstød mellem generation Z og ældre generationer?
”Main character energy” er et udtryk og en adfærd, der kan skabe sammenstød mellem generationer. Det går ud på at påtage sig hovedrollen for eksempel på arbejdspladsen, og det kan give andre følelsen af at være reduceret til biroller. Derudover er sproget et sted, hvor der hurtigt kan opstå misforståelser.
I studiet: Journalister på Finans Impact Iben Schmidt og Emma Qvirin samt ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. -
Hvor er fyrtårnene? Hvor er rollemodellerne? I Finans’ podcast om fremtidens lederskab ”Tjek ind” er Louise Orbesen, stifter af Leading Humans, sammen med Finans’ virksomhedsredaktør Søren Linding på jagt efter mennesker, der kan inspirere og fortælle noget, der kan lede til faktisk handling på ledelsesgangene.
I denne episode tjekker vi ind med Anne Katrine Schjønning, der er direktør i advokatfirmaet Molt Wengel. Et advokatkontor, hvor man forsøger at gøre tingene anderledes, bl.a. ved hjælp af "familiepizza-pricippet" og weekendstart kl. 12 fredag. -
(01:05) Er danskerne dovne?
Arbejdsmoralen halter blandt danskerne, hvis du spørger statsminister Mette Frederiksen, der igen og igen giver danskerne voksenskældud for at arbejde for lidt. Men skylder man staten at knokle løs?
(21:20) SAS er reddet! Eller hvad?
SAS kan ånde lettet op og holde sine fly på vingerne, efter at et konsortium pumper næsten 13 mia. svenske kroner ind i selskabet. Men er faren drevet over - eller befinder SAS sig stadig snublende tæt på afgrunden?
(35:40) Aarhusiansk milliardær er den store SAS-joker
Vi bliver ved SAS, for den aarhusianske rigmand Henrik Lind er meget overraskende blandt de nye investorer i flyselskabet. Men hvem er han?
(41:55) Kåring af ugens optur og nedtur
I studiet: Rådgiver og bestyrelsesmedlem Astrid Haug, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd Jannick Nytoft, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, virksomhedsredaktør Søren Linding og nyhedsredaktør Rasmus Bendtsen.
Teknik: Kasper Søegaard. -
Lars Sandahl, adm. direktør i Dansk Industri (DI), er i podcast-studiet. Vi taler om den grønne omstilling, om truslerne for grønne virksomheder i Danmark og Europa, om barrierer og også en lille smule om mulighederne.
(02:13) Var der nok fokus på klimadagsordenen i statsministerens tale i forbindelse med Folketingets åbning?
»Det var en meget fin tale på mange måder, men jeg mangler handlekraft,« siger Lars Sandahl og tilføjer, at han ikke er stolt over hastigheden på reel grøn omstilling.
(08:54) Er det en løsning at udelukke f.eks. kinesiske producenter på det europæiske marked?
Lars Sandahl ser helst ikke, at vi udelukker nogen. Til gengæld mener han, at Europa mangler initiativ for at modstå konkurrencen mod statsstøttede virksomheder fra bl.a. Kina. »Vi er indirekte med til i Europa at ødelægge vores egne industrier - ikke kun på energi og vedvarende energi, men også på andre områder,« lyder det.
(10:01) Hvad skal der gøres fra europæisk side for at modstå konkurrencen fra USA’s grønne støtteordninger?
Både amerikanske og andre virksomheder uden for USA nyder godt af Biden’s grønne støttepakke. Den grønne omstilling sker meget hurtigere i USA, og den amerikanske stilart vinder lige i øjeblikket mod den europæiske. »Det er et større problem for Danmark, end det er for danske virksomheder,« siger Lars Sandahl.
(13:13) Har Europa tabt kapløbet mod vest og øst i forhold til konkurrenceevnen?
»Hvis du kigger ud på banen og på, hvem der ligger hvor lige nu, så er der ikke nogen som helst tvivl om, at Europa ligger absolut bagest,« lyder det kontant fra Lars Sandahl. Den gode nyhed er, at vi godt kan komme frem i bussen igen.
(20:11): Hvor stor en udfordring er mangel på arbejdskraft i forhold til den grønne omstilling?
Ifølge Lars Sandahl er det »virkelig problematisk,« at der ikke er nogen til at gøre alt det, der skal gøres i den grønne omstilling. »Hvor er hænderne, hvor er hovederne?« Løsningen er blandt andet, at vi får mere international arbejdskraft ind, mener Lars Sandahl.
I studiet: Lars Sandahl, adm. direktør i DI og ESG-redaktør Signe Ferslev.
Teknik og lyddesign: Kasper Søegaard og Anders Thykier. - Show more