Episodes

 • Brussel worstelt met reactie op Russische cyberaanvallen in Litouwen

  Deze week kreeg Litouwen cyberaanvallen van Rusland te verwerken. Dat komt door Kaliningrad, een Russische exclave middenin het EU-gebied. Litouwen houdt goederen naar het gebied tegen en zegt daarmee de Europese sancties tegen Rusland uit te voeren. Rusland reageerde daarop en dreigt met heftigere gevolgen. Kan Litouwen rekenen op steun uit Brussel in dit conflict? Dat vragen we Koen Verhelst, correspondent in de Baltische staten.

  'Lidstaten saboteren toezicht coronaherstelfonds'

  Het grootse fonds uit de EU-geschiedenis is opengesteld en de eerste miljarden uit het coronaherstelfonds zijn al overgemaakt. In totaal gaat het om een slordige 723 miljard euro. Maar wie houdt toezicht op al dit geld? Dat vroeg journalist Lise Witteman van Follow te Money zich af. Samen met collega's uit meer dan vijftien Europese landen gingen ze op onderzoek. Te gast is journalist Lise Witteman.

  Buitenland Uitgelicht: Rusland

  Rusland-deskundige Helga Salemon vertelt waarom Russische tandartsen binnenkort hun werk minder goed kunnen doen.

 • Wie betaalt de rekening van NAVO-uitbreiding?

  Na maanden van gesteggel is deze week eindelijk de kogel door de kerk: Finland en Zweden kunnen zich aansluiten bij de NAVO. De Turkse president Erdoğan lag telkens dwars vanwege de vermeende steun van beide landen aan Koerden in Turkije. Nu Erdoğan dus toch overstag is gegaan, vrezen diezelfde Koerden voor de toezeggingen die NAVO-bondgenoten hebben gedaan aan Turkije, en vragen zich af hoe dat hun zal raken. Clingendael-expert Erwin van Veen en Koerden-deskundige Wladimir van Wilgenburg vertellen over de dreiging voor de Koerden.

  Noodkreet Afrika niet negeren

  De blokkade van de Zwarte Zeehavens door Rusland zorgt ervoor dat Oekraïne, de graanschuur van de wereld, niets meer kan exporteren. Vooral landen in Afrika worden nu al getroffen door een tekort aan graan en dus: honger. In de meeste nieuwsberichten krijg je de indruk dat de hongersnood in vooral het oosten van Afrika komt doordat Rusland een oorlog is begonnen. Maar, dat is zeker niet het hele verhaal, stelt collega Bram Vermeulen. Hij is net terug uit Kenia, waar hij zag dat ook Europa deels verantwoordelijk is voor de voedselcrisis daar.

  Presentatie: Sophie Derkzen.

 • Migranten jagen andere migranten weg
  Uit een gezamenlijk onderzoek van grote Europese mediabedrijven en Lighthouse Reports, een transnationaal journalistiek platform, blijkt dat de Griekse politie bij de grens met Turkije migranten inzet om andere migranten illegaal terug te sturen. Betrokkenen zijn uitgebreid gesproken door de journalisten. Klaas van Dijken is directeur bij Lighthouse Reports en vertelt over zijn onderzoek.

  Richtingenstrijd binnen Duitse Afd
  De omstreden Björn Höcke van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland vertegenwoordigt de extreemrechtse vleugel binnen zijn partij. Hij werd lange tijd door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden. Sinds het laatste partijcongres heeft zijn fractie een steviger positie binnen de beweging. Journalist en politicoloog Kemal Rijken volgt de richtingenstrijd op de voet.

  Uitgelicht: Marokko
  In Marokko steken mensen zich in de schulden om toch maar een lam te kopen voor het aanstaande Offerfeest. Correspondent Samira Jadir vertelt over een opmerkelijke boycotactie op sociale media van activisten die juist af willen van deze praktijk.

 • Belangrijke NAVO-top in Madrid

  Deze week komen de wereldleiders bijeen voor de NAVO-top in Madrid. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de aanstaande uitbreiding met Zweden en Finland. Maar er wordt voor het eerst in lange tijd ook een nieuwe NAVO-strategie vastgesteld. Daarin willen vooral de Amerikanen ook mikken op ‘economische oorlogsvoering’. Wat is dat precies, waarom vindt Amerika dit nodig en in hoeverre is dit een koers waarin ook Europese NAVO-leden moeten meegaan? Dat bespreken we met Amerika-correspondent Casper Thomas.  De Europese betrokkenheid bij het drama in Melilla

  Bij de bestorming van de Spaanse exclave Melilla in Noord-Afrika, vielen afgelopen vrijdag tientallen doden. Een bloedig drama, maar het is zeker niet de eerste keer dat vluchtelingen en migranten uit alle macht proberen Melilla binnen te komen. Het is ook niet voor het eerst dat daarbij doden vallen. De Marokkaanse politie zou veel te hard zijn opgetreden, maar wat is eigenlijk de rol die de Europese Unie hierin speelt? En, hoe kan er aan dergelijke fatale bestormingen het beste een einde gemaakt worden? Daarover hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma en Tineke Strik, namens GroenLinks lid van het Europees Parlement.

  Buitenland Uitgelicht: schietles op school in Polen, met Dore van Duivenbode.

 • Historische dag voor Oekraïne

  Oekraïne, nog volop in oorlog met Rusland, mag zich kandidaat lid noemen van de Europese Unie. Het moet nog wel aan allerlei voorwaarden voldoen voordat überhaupt de gesprekken over toetreding beginnen. Maar het gigantische oost-Europese land met 44 miljoen inwoners is dus op termijn welkom binnen de EU. Die belofte hebben de Europese regeringsleiders gisteren afgegeven in Brussel. Te gast is correspondent Michiel Driebergen.

  De onbekende killer

  Het is een killer die wereldwijd toeslaat, maar we horen er relatief weinig over: de longziekte COPD. Toch is het de doodsoorzaak nummer drie. Vooral in ontwikkelingslanden komt het veel voor. Maar niet alleen daar: ook in ontwikkelde landen zie je het steeds meer, waardoor er jaarlijks ontzettend veel mensen aan overlijden. Hoe komt dat? En valt er iets aan te doen? We bespreken het met Evelyn Brakema, arts en onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

  Uitgelicht: Zweden

  In Zweden haalde deze week een opmerkelijk liefdesverhaal het nieuws. Daarover correspondent Tjade Michels.

 • In Italië sluimert alweer een nieuwe crisis

  Luigi Di Maio, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, is uit zijn partij gestapt, de Vijfsterrenbeweging, die hij zelf groot heeft gemaakt. En dat is meer dan een lokaal akkefietje. Want een scheuring in de grootste regeringspartij is een groot probleem voor premier Mario Draghi, en daarmee ook voor de Europese Unie. Te gast is Pepijn Corduwener, Italië-kenner en universitair docent aan de Universiteit Utrecht.

  Kritiek uit Poetin’s achtertuin

  "In Kazachstan denkt men anders over de 'speciale operatie' van Rusland in Oekraïne. Er bestaat zoiets als territoriale integriteit van staten en het recht van naties op zelfbeschikking." Dat zei de Kazachse president Tokajev afgelopen week in het bijzijn van Vladimir Poetin, voor wie hij altijd een trouwe bondgenoot was. Hoe solidair zijn Ruslands traditionele bondgenoten nog met het beleid van Poetin? We vragen het Fabienne Bossuyt is professor Europees extern beleid én directeur van het Ruslandplatform aan de Universiteit Gent.

  Uitgelicht

  Michiel Driebergen over het Oekraïense vliegveld Chernobaivka, dat onderwerp is van veel memes.

 • De Europese Unie gaat weer groeien

  Op de top van Europese regeringsleiders krijgen Oekraïne en Moldavië de status van kandidaat lidmaatschap van de EU. De boodschap is: jullie zijn – op termijn – welkom in de Europese familie. De EU schuift daarmee geografisch ver op naar het oosten. En daar blijft het niet bij. Ook op de westelijke Balkan zoeken landen al langere tijd aansluiting. Kan de EU die wensen negeren nu Oekraïne en Moldavië een belangrijke stap maken richting toetreding? Volgens Europa-deskundige Luuk van Middelaar mag er veel meer discussie worden gevoerd over vergaande gevolgen van EU-uitbreiding. Want is de Unie daar zelf wel klaar voor?

  Uitgelicht

  Journalist Sofoula Schalkwijk over het einde van een eeuwenlange ruzie over de klassieke Griekse beeldhouwwerken die in Londen staan en die de Grieken terug willen hebben.

 • Hoe weerbaar is de Braziliaanse democratie?

  In oktober kiest Brazilië een nieuwe president, maar er zijn nu al grote zorgen over die aanstaande verkiezingen. De zittende president Jair Bolsonaro staat er slecht op in de peilingen, en dus grijpt hij om zich heen. Volgens het controversiële staatshoofd moet Brazilië oppassen dat er geen stembusfraude wordt gepleegd. Een fikse beschuldiging aan het adres van Braziliaanse instituties. Inmiddels wordt daarom gevreesd voor ‘Amerikaanse scenario’s’, mochten de verkiezingen voor Bolsonaro niet naar wens verlopen. Is de Braziliaanse democratie sterk genoeg om eventuele verkiezingsondermijning af te slaan? We vragen het aan Kees Koonings, hoogleraar Braziliëstudies aan de Universiteit van Amsterdam, en Trouw-correspondent Wies Ubags.

  Europese eenheid ver te zoeken in aanloop naar belangrijke top

  Deze week staat er een belangrijke top voor Europese regeringsleiders op de agenda. De EU wordt geteisterd door verschillende crises, zoals de hoge voedsel- en energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast ligt ook nog eens de vraag op tafel of Oekraïne een kandidaat-status moet krijgen voor de Europese Unie. Voor al die dossiers is eenheid in de EU van groot belang, maar de Unie lijkt verdeelder dan ooit. Bovendien is het in Frankrijk, Italië en Duitsland in eigen land allerminst rustig. En dus rijst de vraag wie in enorme crisistijd het voortouw gaat nemen in Europa. We bespreken het met correspondent Clara van de Wiel.

  Uitgelicht: Canada

  In de rubriek uitgelicht spreken we correspondent Tom Bijvoet over een bijzonder geval van cyber-criminaliteit in Canada.

  Presentatie: Sophie Derkzen

 • Frans parlement verdeeld, Franse president verlamd?

  Een nachtmerriescenario is uitgekomen voor Emmanuel Macron nu hij geen absolute meerderheid heeft behaald bij de parlementsverkiezingen. De linkse alliantie onder leiding van Melenchon boekte een flinke winst, net zoals de extreemrechtse partij van Le Pen, waardoor het voor Macron moeilijk wordt zijn plannen uit te voeren. Hoe gaat Macron de komende vijf jaar besturen als het parlement zo verdeeld is? En wat betekent deze uitslag voor de rest van Europa en de EU? We bespreken het met Frankrijk-deskundige Stefan de Vries.

  Michiel Driebergen in Mykolaiv

  Afgelopen weekend was niet alleen de Oekraïense president Zelensky in Mykolaiv, maar ook onze verslaggever Michiel Driebergen. Waarom bezocht Zelensky deze stad aan het zuidelijke front en hoe is de situatie daar?

  Buitenland Uitgelicht: Nigeria

  Een concert in Lagos met een hele rits supersterren trok veel bezoekers, maar alle fans hadden wel een héél bijzondere toegangskaart nodig. Correspondent Aida Grovestins vertelt ons meer!

  Presentatie: Sophie Derkzen

 • Colombia krijgt totaal andere president

  Colombia snakt naar verandering. De vraag is alleen: wie gaat daarvoor zorgen? Een links ex-lid van een rebellenbeweging of een populistische multimiljonair? Dat zijn de twee overgebleven presidentskandidaten die het zondag tegen elkaar opnemen in de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Wie het ook wordt: Colombia krijgt vanaf volgende week een totaal ander soort president. Te gast is Volkskrantjournalist Robert-Jan Friele, schrijver van "De Pizarro’s" een dik boek over de geschiedenis van het land.

  Bedreigde zoetwaterkrokodil in Cambodja

  De zoetwaterkrokodil mag niet verloren gaan. Dat is een kleine zoetwatersoort, waar nog maar een paar honderd exemplaren van over zouden zijn. Om dat aantal weer te verhogen naar enkele duizenden, worden er nu dieren gekweekt en uitgezet in het wild. Het is meer dan “de natuur een pootje helpen”. De milieujongens spelen hier zelf voor moeder Natuur. Ze doen er alles aan om deze bijzondere krokodil niet te laten verloren gaan. Dat stelde Zuidoost-Azië correspondent Kris Janssens zelf vast. Een reportage van Kris Janssens vanuit Cambodja.

  Uitgelicht

  Journalist Arja van den Bergh over het Servische realityprogramma Zadruga.

 • Loopt Von der Leyen te hard van stapel?

  'They belong to us', zo zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, over Oekraïne aan het begin van de oorlog. Het kwam haar op veel kritiek te staan, maar nu lijkt bij de Europese Commissie toch het sein op groen te staan voor een eerste stap richting lidmaatschap van Oekraïne. Maar is het land daar wel klaar voor en, ook niet onbelangrijk, hoe valt zo’n stap bij de bevolking in EU-lidstaten zoals Nederland? Laat de EU zich te veel leiden door de emotie rondom de Russische inval? Daarover Hendrik Vos, directeur van het Centrum van EU-studies in Gent.

  Modi houdt zich stil over islamofobie in India

  Met de regerende BJP-partij van Narendra Modi aan het roer in India, komt de democratie in het land steeds verder onder druk. En daarover is veel onrust. Denk aan protesten rondom de oppositieleider Rahul Gandhi, de recente ophef over toenemend geweld tegen moslims, maar ook duizenden hindoes in Kasjmir die de regio ontvluchten. Hierover India-correspondent Saskia Konniger.

  Uitgelicht: Mexico met collega Edwin Koopman.

 • Het einde van veel abortusklinieken in VS in zicht

  In de komende weken doet het Amerikaanse hooggerechtshof definitief een uitspraak, waarmee vrijwel zeker is dat het federale abortusrecht in het land geschrapt wordt. Abortusklinieken in staten waar het abortusrecht onder druk staat, bereiden zich voor op deze toekomst. Karlijn van Houwelingen ging naar de enige abortuskliniek in North Dakota, die zich voorbereidt op een verhuizing naar het nabijgelegen Minnesota.

  Onvoorwaardelijke liefde voor de Arabische wereld

  Al ruim 45 jaar komt arabist Leo Kwarten in het Midden-Oosten waar hij zo’n onvoorwaardelijke liefde voor heeft. In zijn nieuwe boek ‘Arabist Onder Arabieren’ vertelt hij over zijn ontmoetingen met gewelddadige dictators tot barmhartige en gastvrije mensen. Een gesprek met Leo Kwarten over zijn fascinatie voor de Arabische wereld.

  Buitenland Uitgelicht - Australië met Nina van Hattum

 • Presentatie: Tim de Wit

  "Nederland medeschuldig aan Israëlische bezetting"

  Conflict -analist Erwin van Veen bij Instituut Clingendael wilde dat Nederland haar beleid ten opzichte van Israël verandert. "Het huidige Nederlandse beleid en invulling van de twee-statenoplossing maakt onze politici, parlementariërs en diplomaten medeschuldig aan de voortdurende bezetting door Israël van Palestina." Over deze uitspraak en zijn aanbevelingen voor een andere koers is hij te gast.

  Michiel Driebergen in Odessa

  Onze Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen is op weg naar het relatief rustigere zuidelijke front. Vandaag verslag vanuit de economisch belangrijke havenstad Odessa. Een stad die nu vooral lijdt onder een zeeblokkade en waarvan de burgers met grote zorgen het Russische artilleriegeweld in het oosten, in de Donbas, aanschouwen.

  Uitgelicht: Britse pers in vizier van oligarchen

  Rijke Britse zakenmensen voeren smaadprocessen tegen onwelgevallige publicaties. Gisteren won een journalist het van een bekende miljonair, die vermeende banden onderhoudt met het Rusland van Poetin. Correspondent Anne Saenen over het belang van deze uitspraak.

 • Gepresenteerd door: Tim de Wit

  Felle oppositie tegen controversiële plannen Britse regering

  De regering van Boris Johnson heeft een drukke dag voor de boeg. Zo moet het zich vandaag in de rechtszaal verdedigen tegen een kort geding dat een mensenrechtenorganisatie heeft aangespannen tegen controversiële asielplannen van de Britse regering. Onder het plan zouden vluchtelingen naar Rwanda worden gedeporteerd om daar hun procedure af te wachten. Daarnaast presenteert de Britse regering later vandaag nieuwe wetgeving dat het Noord-Ierland protocol grondig zou aanpassen. Vanuit Brussel wordt met argusogen gekeken naar die plannen. Vanuit London vertelt Correspondent Anne Saenen over de plannen, Brussel-correspondent Clara van de Wiel duidt de reactie van de EU.

  Wat betekent het Taiwan-conflict voor de rest van de wereld?

  China zal ‘tot het einde vechten’ om te voorkomen dat Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. Dat zei de Chinese minister van Defensie in een toespraak op een veiligheidstop in Singapore, waar onder andere zijn collega uit de Verenigde Staten aanwezig was. De Oekraïense president Zelensky riep de internationale gemeenschap op om Taiwan te verdedigen tegen China. Hierover Paul van Hooft, strategisch analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.

  Buitenland Uitgelicht: Chili
  Er geldt een smogalarm in de Chileense hoofdstad Santiago. De luchtkwaliteit is er zo slecht dat het levensgevaarlijk is geworden. En dus grijpen de autoriteiten in: inwoners van deze Zuid-Amerikaanse miljoenenstad mogen voorlopig geen hout stoken. Vanuit Santiago vertelt correspondent Boris van der Spek ons meer.

 • Zijn de Parijse klimaatdoelen nog wel haalbaar?

  De oorlog in Oekraïne leidt in vele landen tot inflatie, voedselgebrek en hogere energierekeningen. Maar ondertussen hebben we wereldwijd wel nog een belangrijke deadline te halen: tegen 2030 moeten namelijk de Parijse klimaatdoelen zijn gehaald. Gaat het landen nog lukken om zich aan deze afspraken te houden? Dat wordt besproken op de klimaatconferentie in het Duitse Bonn. Hierover Maarten van Aalst, directeur Klimaatcentrum van het Internationale Rode Kruis.  Tussen de Amerika’s

  Programmamaker Stef Biemans vertelt over zijn nieuwe serie. Op een reis van Panama naar Guatemala, zoekt hij naar bijzondere verhalen in de regio die hij vijftien jaar bewoond en bereisd heeft. Ingeklemd tussen die andere twee Amerika's waar het altijd over gaat, luistert Biemans, met in de hand een dictafoon, naar wat de Midden-Amerikaan te vertellen heeft. In de eerste aflevering het verhaal van de inheemse Kuna-bevolking, die op de San Blas eilanden woont, waar de zeespiegel hard stijgt.

  Buitenland Uitgelicht: Noord-Ierland

  Ierland maakt zich op voor een grote herdenking…. aan het einde van komende zomer, op 22 augustus, wordt herdacht dat dan precies honderd jaar geleden een heel bijzonder moment in de Ierse geschiedenis plaats vond. Over welk moment gaat dat? Peter Vandermeersch, krantenuitgever in Noord-Ierland vertelt ons meer.

 • Een op de vijftig volwassen Salvadoranen in de cel
  Nergens ter wereld zitten meer mensen in de gevangenis dan in El Salvador. Mede door massa-arrestaties in de afgelopen maanden zit nu een op de vijftig Salvadoranen vast – dat is omgerekend naar Nederland heel de bevolking van de stad Utrecht. Oorzaak is de oorlog tegen jeugdbendes, waarvan niet alleen de bendeleden de dupe zijn. Te gast is El Salvadorkenner Chris van de Borg van het Centrum voor Conflictstudies in Utrecht.

  Historische hoorzitting in VS
  Vanavond om acht uur Amerikaanse tijd is het zover: de eerste openbare hoorzitting over de bestorming van het Capitool in Washington op zes januari vorig jaar, live te volgen voor heel Amerika en de wereld. De inzet is hoog: gaan de bevindingen van het parlementaire onderzoekscommissie leiden tot vervolging van de voormalige president Donald Trump? We bespreken het met docent Amerikaans Constitutioneel Recht Kenneth Manusama van de Amsterdam University College.

  Uitgelicht
  Slowaken zien beren op de weg. Journalist Laura Postma legt uit hoe dat zit.

 • Activisten in Myanmar krijgen de doodstraf

  In Myanmar dreigt na tientallen jaren de doodstraf weer te worden voltrokken. De junta, die vorig jaar februari de macht greep in het land, heeft besloten dat vier activisten moeten worden geëxecuteerd. Onder wie twee bekende oppositiefiguren die ook banden hebben met de verdreven regeringsleider Aung San Suu Kyi. Te gast: Ole Chavannes, Myanmar-kenner.

  Tigreeërs in de val door enorme blokkade

  Het mag dan wel een vergeten oorlog zijn, maar Tigray in het noorden van Ethiopië blijft verscheurd door deze bloedige oorlog. Het gevolg voor velen is de hongerdood. Tienduizenden mensen zijn er al omgekomen door gebrek aan eten en medische hulp is. Is er nog een uitweg voor Tigray? En wat doet de internationale gemeenschap, en in het bijzonder Europa om de nood daar te verlichten? Daarover Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale Relaties aan de Universiteit van Tilburg.

  Buitenland Uitgelicht: Duitsland - journalist Ulrike Nagel

 • Machtsgreep Tunesische president gaat door

  Het regent al een jaar presidentiële decreten in Tunesië. President Kais Saied heeft al het parlement buitenspel gezet, een eigen kabinet gevormd en nu heeft hij het voorzien op de rechterlijke macht: 57 rechters zijn uit hun ambt gezet. Collega-rechters hebben een algehele staking uitgeroepen. Heeft dat zin? En waarom krijgt de Tunesische president vanuit de EU en VS zo weinig kritiek? Daarover correspondent Faïrouz Ben Salah.

  Opmerkelijke draai Biden

  Saoedi-Arabië zou de prijs betalen voor de moord op journalist Jamal Khashoggi en werd een pariastaat genoemd. Joe Biden was aanvankelijk zeer kritisch op het regime van kroonprins Mohammed bin Salman. Nu overweegt de Amerikaanse president om dat land te bezoeken. Vanwaar die draai? Te gast is arabist Leo Kwarten.

  Buitenland Uitgelicht: Turkije

  In Turkije wil een populair tijdschrift menstruatieverlof invoeren. Journalist Zehra Kaya legt uit hoe dat zit.

 • Oorlog in Oekraïne brengt Taiwan tussen hoop en vrees

  De oorlog in Oekraïne doet ook een hoop stof opwaaien in Taiwan. De Russische invasie in Oekraïne werkt op de zenuwen van Taipei, die al jarenlang vreest voor een inval van China. Vandaar dat de Taiwanezen nu hun eigen defensiestrategie onder de loep nemen om te kijken hoe ze hun eiland beter kunnen verdedigen tegen Peking. Bovendien klinkt de dreiging vanaf de andere kant van de Straat van Taiwan, steeds luider. Beijing wil Taiwan innemen, de vraag lijkt alleen nog wanneer. Een reportage van onze correspondent Eva Rammeloo.

  Stemming over lot Boris Johnson

  Oud VK-correspondent Hieke Jippes over de stemming vanavond van de Britse conservatieve partij over het lot de Britse premier Boris Johnson.

  Buitenland Uitgelicht: Suriname

  Iwan Brave, hoofdredacteur van de krant De Ware Tijd, over de dienstverlening van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij SLM

 • Belangrijke minderheid onder vuur in Tadzjikistan

  Het rommelt in het Centraal Aziatische Tadzjikistan. Nadat dit voorjaar een demonstrant op straat werd doodgeschoten door ordetroepen, groeide het protest tegen het autoritaire regime. Afgelopen week escaleerde de boel met tientallen doden tot gevolg. Journalist en fotograaf Thijs Broekkamp vertelt erover.

  Duitse 'Zeitenwende' krijgt invulling

  De politiek is het deze week eens geworden over de besteding van het vele extra geld voor de Duitse defensie. Het leger krijgt een cheque van een slordige honderd miljard euro om in te kopen: van ultramoderne F-35 straaljagers, de nieuwste tanks, tot aan spionagesatellieten, niets is onmogelijk. Zo krijgt de aangekondigde Zeitenwende concreet vorm. De historische ommezwaai in het Duitse buitenland- en defensiebeleid die bondskanselier Scholz in februari aankondigde, direct na de Russische inval in Oekraïne. Wat betekent het deze week overeengekomen pakket voor de toekomstige rol van Duitsland in de wereld? Daarover historicus en Duitsland-kenner Jacco Pekelder.

  Buitenland Uitgelicht: België

  In België heeft de overheid een nieuwe brochure voor de ambtenaren uitgegeven. En daar is veel discussie over. Journalist Bart Eeckhout legt uit wat er aan de hand is.