Episodes

 • En Eva Hartog spreekt over Rusland in Europa draait door.

  (01:03) Vraagtekens rondom wapenlevering van Polen aan Oekraïne

  Grote verwarring over de Poolse wapenleveranties aan Oekraïne. Eerst zei de Poolse premier dat zijn land gaat stoppen met de leveranties, nu heeft de president weer gezegd dat er een misverstand is. De discussie komt midden in een grote ruzie over de export van Oekraïens graan naar Polen. Verliest Oekraïne de Poolse steun, of zijn het de Poolse verkiezingen die het discours bepalen? En wat kan een conflict tussen beide landen betekenen voor het verloop van de oorlog? We praten erover met correspondent Michiel Driebergen. 

  (09:54) Diplomatiek schaakspel VS in het Midden-Oosten

  De Verenigde Staten voeren diplomatieke gesprekken op hoog niveau met Saudi-Arabië en Israël. Inzet is een brede veiligheidsovereenkomst in het Midden-Oosten. Over dit diplomatieke schaakspel en de kans op succes spreken we met VRT-journalist Majd Khalifeh.

  (20:37) Buitenland Uitgelicht: Europa draait door

  In de nieuwe aflevering van onze podcast Europa draait door is Rusland-correspondent Eva Hartog te gast. Zij spreekt onder andere over het Russische leger, dat gróte verliezen lijdt en dus aan alle kanten probeert om nieuwe manschappen aan te trekken, onder andere in het buitenland.

  Presentatie: Tim de Wit

 • En in de VS mogen senatoren nu ook in hoodies naar hun werk.   (00:46) Sunak maakt onverwachte klimaatdraai

  Vanwege uitgelekte documenten kondigde de Britse premier Rishi Sunak eerder dan gepland zijn aangepaste klimaatplannen aan. Het vertragen van eerder vastgestelde maatregelen zou volgens hem een ‘realistischer’ pad vormen op weg naar het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het is een breuk met de lijn van zijn partij zoals die door zijn voorgangers is uitgezet. Vanwaar deze draai? Vanuit Londen correspondent Anne Saenen.

  (09:31) Frontlinie: De val van Khartoem

   In een nieuwe aflevering van Frontlinie reconstrueert Bram Vermeulen de val van de Soedanese hoofdstad Khartoem half april. Hij onderzoekt daarbij specifiek de rol van de Nederlandse ambassade, die ondanks duidelijke signalen niet voorbereid was op de oorlog die uitbrak. Hierdoor zijn tientallen Soedanezen in levensgevaarlijke situaties terechtgekomen.

  (22:12) Buitenland Uitgelicht: VS

  Geen nette pakken meer, maar gewoon in korte broek naar het werk. In de VS hoeven senatoren zich voortaan niet meer strikt aan de kledingvoorschriften te houden. En dat zorgt voor opschudding. Met Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen.

  Presentatie: Tim de Wit

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • En we hebben het over een omstreden Turkse filmlegende.

  (00:37) Wapenstilstand Nagorno-Karabach

  Op dag twee van de militaire operatie van Azerbeidzjan in de omstreden enclave Nagorno-Karabach is een staakt-het-vuren afgekondigd. Maar hoe hoopgevend is dat echt? En valt het goed in Armenië, waar de roep om een hardere lijn tegen Azerbeidzjan juist toeneemt? Vanuit Jerevan praat NRC-correspondent Eva Cukier ons bij over de Armeense reactie en de rol van Rusland als vredesbemiddelaar en partner van Armenië.  

  (08:49) Radio Polska #2: Een Poolse krant onder vuur 

  Polen is in de ban van een visumschandaal: in ruil voor een paar duizend euro werden Poolse visa over de hele wereld verkocht. Zowel de regeringspartij als de oppositie grijpen het verhaal met beide handen aan en gebruiken het als munitie in hun verkiezingscampagne. Journalist Dore van Duivenbode was de afgelopen maanden op de redactie van de Poolse krant die dit verhaal naar buiten bracht. In onze reeks Radio Polska, in aanloop naar de Poolse verkiezingen, aandacht voor de televisieserie Gazeta, de Poolse krant onder vuur. Met als grote vraag: kan in een land waar persvrijheid onder druk staat, de stembusgang eigenlijk wel eerlijk verlopen?

  (22:09) Buitenland Uitgelicht: Turkije

  Turkije is verwikkeld in een fel cultuurdebat over een van de meest beroemde filmmakers uit de Turkse geschiedenis. Cevahir Varan over de iconische acteur, die in ongenade lijkt te vallen.  

  Presentatie: Tim de Wit

 • En we gaan op bezoek bij de grootste horken van Italië!

  (00:35) Is voor Oekraïne de race tegen de klok begonnen?

  De tijd dringt voor Oekraïne om successen te boeken op het slagveld. Althans, dat stellen de Amerikanen: volgens de hoogste generaal van de Amerikanen hebben de Oekraïners nog slechts een krappe drie weken om gebieden terug te veroveren, voordat we een periode van hevige regenval kunnen verwachten. Maar ondertussen boeken de Oekraïners steeds meer 'kleine succesjes' op het slagveld. Vanuit het oosten van Oekraïne onze verslaggever Michiel Driebergen.

  (10:26) Slaat de vlam weer in de pan in Nagorno-Karabach?

  In het betwiste Nagorno-Karabach blijven de spanning oplopen tussen Armenië en Azerbeidzjan. Sinds december werden de 100.000 overwegend Armeense inwoners van Nagorno-Karabach grotendeels afgesneden van voedsel en hulpgoederen. Dit weekend werd er tussen beide landen een deal gesloten, waardoor het weer mogelijk wordt om het gebied te bevoorraden. Toch is de kou allerminst uit de lucht, zo duiken video’s op van grote militaire colonnes van het 

  Azerbeidzjaanse leger die naar de regio onderweg lijken te zijn. Slaat de vlam opnieuw in de pan? Daarover Jarron Kamphorst, correspondent Rusland, Kaukasus en Centraal-Azië. 

  (20:23) Buitenland Uitgelicht: Italië

  Waar in Italië zijn ze het minst beleefd? Daarover correspondent Angelo van Schaik.

   

 • En in Europa draait door aandacht voor het EU-kandidaat-lidmaatschap van Servië. 

  (00:37) In Libië beginnen ze met vingers te wijzen

  De omvang van de ramp in het Libische kustgebied is nog steeds niet te bevatten. De internationale hulp begint druppelsgewijs op gang te komen. Ook zijn er een aantal buitenlandse verslaggevers die het rampgebied bezoeken, waaronder VRT-journalist Jens Franssen. Correspondent Ruth Vandewalle onderhoudt contacten met haar netwerk in de getroffen stad Derna en omgeving. Zij hoort dat Libiërs nu beginnen met vingers wijzen.

  (10:45) Op zoek naar de laatste neushoorn

  Schrijver en journalist Erik van Zwam ging voor zijn nieuwe boek ‘De laatste neushoorn’ op reis naar Zuid-Afrika en Azië om te kijken hoe het daar met de neushoorn voorstaat. Het leefgebied van dit imposante zoogdier wordt steeds kleiner en stropers die voor lucratieve bedragen op dit iconische dier jagen worden met de jaren ook meedogenlozer. Gelukkig zijn er ook mensen die de bescherming van de neushoorn op een creatieve manier op zich nemen, vertelt de schrijver in Bureau Buitenland. 

  (21:52) Buitenland Uitgelicht: Europa draait door

  Deze week met journalist en Balkankenner Marjolein Koster. Daarin uitgebreid aandacht voor het EU-kandidaat-lidmaatschap van Servië. 

  Presentatie: Sophie Derkzen

 • En in de Chileense hoofdstad krijgen straten nieuwe namen.

  (00:55) Radio Polska #1: Welke kant gaat Polen op? 

  Deze week zijn in Polen de campagnes begonnen voor de parlementsverkiezingen van volgende maand. Ook voor ons staat er veel op het spel. Economisch en militair speelt Polen binnen Europa een leidende rol, en sinds de oorlog in Oekraïne speelt Polen ook geopolitiek een sleutelrol.

  De komende weken presenteert Bureau Buitenland daarom Radio Polska. Journalist Dore van Duivenbode en kunstenaar Marek van de Watering gidsen ons daarbij door de verkiezingscampagne en langs de peilingen naar het moment van de waarheid op 15 oktober. Vandaag de introductie: waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

  (21:55) Uitgelicht: Een straatnaam voor Chileense Pinochet-slachtoffers 

  De Chileense hoofdstad Santiago gaat een aantal straten en pleinen omdopen; ze krijgen de namen van slachtoffers van de dictatuur van Augusto Pinochet. Het besluit werd genomen in aanloop naar de herdenking van de staatsgreep van Pinochet, deze week 50 jaar geleden. Collega en Latijns Amerika journalist Edwin Koopman vertelt wat er met de straten gaat gebeuren.

  Presentatie: Sophie Derkzen

 • En in Frankrijk gaan lelijke winkelcentra op de schop!

  (00:42) Opmerkelijke speech EU-Commissievoorzitter Von der Leyen

  Het is voorlopig de laatste State of the Union van de Duitse politica Ursula von der Leyen. Het was niet alleen een toespraak over behaalde resultaten, maar vooral eentje met ambities voor de toekomst. De Commissievoorzitter was opvallend scherp tegen Beijing en Brussel start zelfs een anti-subsidieonderzoek naar elektrische voertuigen die uit China komen. Over dit beleidsvoornemen en andere opmerkelijke citaten uit de speech correspondent Clara van der Wiel (NRC).

  (08:38) Londen in rep en roer door spionageschandaal  

  Een spionageschandaal houdt de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk flink bezig. Twee mannen zijn aangehouden op verdenking van spionage voor China, dat heeft de Londense politie bevestigd. Eén van hen was parlementsmedewerker. Beide mannen zijn intussen weer vrijgelaten op borg. De regering van Sunak is in flinke verlegenheid gebracht en er klinkt ook gemor binnen de eigen gelederen van de Britse premier, legt oud-correspondent en Verenigd Koninkrijk-kenner Hieke Jippes uit.

  (22:11) Buitenland Uitgelicht: Frankrijk 

  Frankrijk wil de zogenaamde zones commerciales opknappen. Deze anonieme terreinen waar supermarkten en andere winkels gevestigd zijn barsten van het asfalt en beton en worden niet als heel gezellig ervaren. Correspondent Eva Rammeloo over het Franse plan. 

  Presentatie: Sophie Derkzen.

 • (00:47) Overstromingen in Libië
  De stad Derna in het oosten van Libië is hard geraakt door een storm, waardoor grote delen van de stad zijn overstroomd. Het dodental is inmiddels al de tweeduizend gepasseerd, en er wordt gevreesd dat dat aantal nog verder zal oplopen. In Libië woedt al jaren een bloedige machtsstrijd tussen twee rivaliserende partijen, waardoor hulp maar moeilijk op gang komt. Collega Abdou Bouzerda volgt de Arabische wereld en vertelt over de situatie.

  (8:50) Na tien jaar in Rusland kreeg correspondent Eva Hartog zes dagen om te vertrekken
  Afgelopen zomer moest journalist Eva Hartog plots Rusland verlaten, nadat haar visum niet werd verlengd. Ze werkte tien jaar in het land, als hoofdredacteur van internetkrant The Moscow Times en later als correspondent voor onder andere Politico en De Groene Amsterdammer. Ze kreeg zes dagen om haar spullen te pakken en te vertrekken. Wat merkte zij tijdens haar werk als journalist in Rusland al van de repressie? En hoe is het om een land te moeten verlaten waar je óók van houdt? Eva is te gast en vertelt over haar ervaring en die van andere journalisten die hetzelfde overkwam.

  Buitenland Uitgelicht is helaas komen te vervallen.

  Presentatie: Tim de Wit

 • En een opvallend klimaatplan leidt tot weerstand in Zwitserland.

  (00:33) Wordt de Israëlische rechtsstaat definitief de nek omgedraaid?

  Het is al maandenlang onrustig in Israël, nadat de regering van premier Netanyahu plannen presenteerde die de macht van het Hooggerechtshof zouden inperken. Het leidde tot massaprotesten, en de onvrede is nog lang niet uit de weg. Uitgerekend dat Hooggerechtshof zelf moet zich morgen buigen over de plannen. De uitkomst daarvan kan verstrekkende gevolgen hebben voor het land. Daarover Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

  (13:53) 50 jaar na staatsgreep in Chili stijgt de populariteit van Pinochet

  Chili herdenkt vandaag dat vijftig jaar geleden een staatsgreep een einde maakte aan de regering van Salvador Allende. Wat volgde was een dictatuur, die ruim drieduizend mensen het leven kostte. Tot op de dag van vandaag zijn nog zeker 1100 mensen vermist. Nabestaanden van deze vermisten blijven zoeken naar hun geliefden. Tegelijkertijd kijken steeds meer Chilenen, ook de jongere generaties, positief terug op die periode. Pinochet is voor hen een held. Een reportage van correspondent Boris van der Spek.

  (20:48) Buitenland Uitgelicht: Zwitserland

  In onze rubriek Buitenland Uitgelicht neemt correspondent Renske Heddema ons mee naar een opvallend klimaatplan in Zwitserland, dat tot veel weerstand leidt. 

  Presentatie: Sophie Derkzen

 • En correspondent Heleen D'Haens neemt het migratiebeleid van de Italiaanse premier Giorgia Meloni onder de loep.

  (00:44) India in centrum van de wereld

  India maakt zicht zich op voor de prestigieuze G20-top. Dit is het moment waarop de ogen van de wereld op gastland India gericht zijn. Maandenlang is het Zuid-Aziatische land al bezig met de voorbereidingen. Premier Modi wil de wereld en zijn inwoners laten zien dat India er toe doet op het wereldtoneel. Hoogleraar Haroon Sheikh van de Vrije Universiteit Amsterdam over de ambities van New Delhi. 

  (10:37) Ontvoerde piloot zet conflict in West-Papoea op scherp

  In West-Papoea laait het geweld tussen onafhankelijkheidsstrijders en het Indonesische leger de laatste jaren steeds verder op. Zeven maanden geleden ontvoerden de rebellen een Nieuw-Zeelandse piloot, die nog steeds in hun handen is. De voorwaarde voor vrijlating: een onafhankelijk West-Papoea. Raki Ap is woordvoerder van de Free West Papua Campaign en zet zich vanuit Nederland in voor de onafhankelijkheid van West-Papoea. In Bureau Buitenland geeft hij zijn visie op het decennia oude, maar onderbelichte conflict in de voormalige Nederlandse kolonie.

  (20:58) Buitenland Uitgelicht: Europa Draait Door

  In een nieuwe aflevering van Europa Draait Door neemt correspondent Heleen D'Haens het migratiebeleid van de Italiaanse premier Giorgia Meloni onder de loep.

  Presentatie: Tim de Wit.

 • En Egyptenaren in de hitte vanwege stroomonderbrekingen.

  (00:40) Kyiv kijkt vol verwachting  - én frustratie - naar bondgenoten
  Blinken belooft tijdens zijn bezoek aan Zelensky voortdurende steun aan Kyiv. De Amerikanen leveren dit keer munitie met verarmd uranium - tot ongenoegen van Moskou. Ondertussen wachten de Oekraïners ongeduldig op de Taurus-rakketten vanuit Duitsland, dat andere belangrijke donorland. Over het politieke gesteggel in Berlijn over het wel of niet zenden van die gewenste kruisrakketten spreken we Duitsland-correspondent Guy Hoeks.

  Aan het front lijken de Oekraïners een nieuw succes geboekt te hebben: de tweede verdedigingslinie van de Russen zou bereikt zijn. Verslaggever Michiel Driebergen is net terug uit het oorlogsgebied en vertelt over de immens grote verliezen aan beide kanten. Militair deskundige en VRT-journalist Jens Franssen duidt het belang van de Oekraïense doorbraak. 

  (22:17) Buitenland Uitgelicht: Egypte
  De stroomonderbrekingen in Eypte hebben een nieuw kookpunt bereikt. De situatie is zodanig dat veel Egyptenaren er inmiddels de spot mee drijven. Correspondent Ruth Vandewalle praat ons bij.

  Presentatie: Tim de Wit

 • En Erdogan neemt het op voor een LHBTI-volleybalster.

  (00:44) Donkere wolken boven de Chinese economie

  De internationale krantenkoppen staan er vol van. Er hangen donkere wolken boven de Chinese economie. Die begint steeds meer te haperen. En dat terwijl China juist werd geroemd als de motor van de wereldeconomie. Wat betekent dat voor het land dat zich zo graag projecteert als de nieuwe grootmacht? En moet de rest van de wereld zich ook zorgen maken? We vragen het Frank Pieke, hoogleraar moderne China studies aan de Universiteit Leiden.

  (11:31) Queers onder druk in het Midden-Oosten

  Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al maanden over de verslechterende situatie voor de LHBTI-gemeenschap in het Midden-Oosten. Zelfs in Libanon, voorheen een veilige baken voor queers binnen de Arabische wereld, is een zelfverklaarde militie opgestaan die vorige maand nog een gaybar aanviel. We bespreken de ontwikkelingen met correspondent Farah Kanaan.

  (22:14) Buitenland Uitgelicht: Turkije

  Een succesvolle Turkse volleybalster is het doelwit van een haatcampagne tegen LHBTI'ers. Nu krijgt ze steun uit onverwachte hoek, van niemand minder dan president Erdogan. VPRO-journalist Cevahir Varan praat ons bij.   

  Presentatie: Tim de Wit.

 • (00:43) Clashes tussen Eritrese diaspora

  Dit weekend gingen in de Israëlische stad Tel Aviv honderden Eritreërs op de vuist, en dat is niet de eerste keer. De afgelopen maanden liep het onder andere in Zweden, Duitsland en Noorwegen bij 'speciale festivals' volledig uit de hand. Wat zit er achter deze geweldsuitbarsting in de Eritrese diaspora? Daarover Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale Relaties aan de Universiteit Tilburg.

  (09:12) Ontbossing Bosnië door corruptie

  De houtsector is een van de meest winstgevende industrieën in Bosnië en Herzegovina. Maar de winst belandt vooral in de zakken van de politieke elite en hun connecties, blijkt uit een uitgebreid onderzoek van journalisten Marjolein Koster en Ingrid Gercama. En ook wij in Europa kopen dit illegale hout.

  (21:37) Buitenland Uitgelicht: Japan

  In onze rubriek Buitenland Uitgelicht reizen we af naar Japan, waar het spelen van traditionele drummuziek steeds populairder wordt onder vrouwen. Daarover correspondent Anoma van der Veere.

  Presentatie: Tim de Wit

 • En we gaan parkeren in Marokko.

  (00:32) Zelfs Meloni weet het: Italië heeft migranten nodig

  De Italiaanse rechts-radicale premier Giorgia Meloni sprak in de oppositiebanken nog van een vooropgezet plan "om de Italiaanse etniciteit te vervangen”. Maar nu is ze van plan om  bijna een half miljoen migranten aan te trekken om haar economie een spurt te geven. Ondertussen zet ze juist keihard in op het terugdringen van illegale migratie via de Middellandse Zee. Toch bereikten de afgelopen maanden juist veel meer bootvluchtelingen Italië dan een jaar geleden. Weet Meloni haar kiezers nog tevreden te houden? Te gast is Arthur Weststeijn, Italië-kenner en historicus aan de Universiteit Utrecht.


  (10:52) Historische rechtszaak in Zweden

  In Zweden zijn alle ogen gericht op een historische rechtszaak. Twee topmannen van een Zweedse oliereus moeten voor de rechter verschijnen. Zij worden beschuldigd van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in Soedan, eind jaren negentig. De Zweedse zaak volgt onder meer naar aanleiding van het rapport dat vredesorganisatie PAX schreef over het Zweedse oliebedrijf, en kan mogelijk grote gevolgen hebben voor vergelijkbare zaken. Egbert Wesselink schreef dat rapport en blikt in Bureau Buitenland vooruit op de rechtszaak.


  (21:13) Buitenland Uitgelicht: Marokko

  In onze rubriek Uitgelicht aandacht voor opdringerige Marokkaanse parkeerwachters. Daarover correspondent Samira Jadir.


  Presentatie: Sophie Derkzen

 • En Bram Vermeulen schuift aan in Europa Draait Door!

  (00:50) Krim lonkt naar Oekraïense strijdkrachten

  De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba is klaar met alle kritiek over het Oekraïense tegenoffensief. Het westen en met name Washington vindt dat het allemaal moeizaam verloopt. Deze week veroverden de Oekraïners het dorpje Robotyne in het zuiden van het land. En daarmee lijkt er nu wél vaart te komen. Onze verslaggever Michiel Driebergen is net terug uit Oekraïne.  

  (08:35) Wat is de hoofdstad van Indonesië?

  Voorlopig is Jakarta nog even de hoofdstad. Maar over minder dan een jaar is dat Nusantara. Dat is het megaproject van de Indonesische regering die zo snel mogelijk af moet zijn. Onderzoeksjournalist Ole Chavannes is net terug uit Indonesië en doet verslag over de voortgang van het miljardenplan.

  (18:44) Buitenland Uitgelicht: Europa Draait Door

  In een nieuwe aflevering vertelt journalist Bram Vermeulen waarom de golf van staatsgrepen in Afrika ook deels de schuld van Europa is.

  Presentatie: Chris Kijne

 • En verwarring over alcoholverbod in Istanbul.

  (00:34) Afrikaanse putschkoorts verspreidt zich verder 

  Voor de negende keer in drie jaar tijd is er weer een staatsgreep gepleegd in een land in West- of Centraal-Afrika. Deze keer is het de beurt aan het olierijke Gabon waar tot voor kort vader- en zoon Bongo sinds ’67 de macht stevig in handen hadden. Beide presidenten waren trouwe bondgenoten van Frankrijk. Voor Parijs is dit het zoveelste signaal van het failliet van Françafrique- de van oudsher sterke invloedssfeer van Frankrijk in Afrika.  

  Voor Bureau Buitenland aanleiding om het Franse project op het Afrikaanse continent tegen het licht te houden. Correspondent Eva Rammeloo met de laatste reacties en duiding vanuit de Franse hoofdstad. Vanuit West-Afrika de antropoloog Mirjam de Bruijn van Universiteit Leiden. Zij doet jarenlang onderzoek naar radicalisme in West-Afrika. Aan haar vragen we of jihadisten nu hun kans ruiken in deze instabiele periode. Annick van Lookeren is beleidsadviseur bij Oxfam Novib en vertelt ons over de laatste ontwikkelingen en de worsteling van van de regio met deze dominoreeks aan coupes. 

  (21:18) Buitenland Uitgelicht: Turkije 

  De inwoners van Istanbul zijn dol op hun glaasje sterke drank. Dus al een gouverneur zich met de alcoholconsumptie van de inwoners gaat bemoeien zijn de reacties niet mals. Journalist Cevahir Varan over deze controverse in de Turkse miljoenenstad. 

  Presentatie: Sophie Derkzen.

 • En in Tsjechië is het afgelopen met de ongelimiteerde spermadonaties.

  (01:03) Duitse coalitie worstelt met economie én met zichzelf

  Volgens het gezaghebbende Britse weekblad The Economist is Duitsland ziek en moeten er snel drastische hervormingen plaatsvinden. Vandaag kondigt bondskanselier Scholz alvast een pakket belastingverlagingen aan voor het bedrijfsleven van ruim 7 miljard euro om de kwakkelende Duitse economie te stimuleren. Maar of dit genoeg is, is nog maar de vraag. Ondertussen worstelt de regeringscoalitie zich van de ene naar de andere ruzie, die ook nog eens openlijk wordt uitgevochten. Met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut en correspondent Guy Hoeks een gesprek over de problemen bij onze oosterburen.  

  (21:36) Buitenland Uitgelicht: Tsjechië

  De Tsjechen willen hun in het buitenland populaire 'sperma-industrie' reguleren. Het moet afgelopen zijn met het onbeperkt doneren. Hoe dat precies zit, legt correspondent Laura Postmauit.

  Presentatie: Sophie Derkzen

 • En een nieuwe Hollywoodfilm over het Saoedische oliebedrijf Aramco. 

  (00:40) Armenen in Nagorno Karabach dreigen te verhongeren 

  Wandelen als énige manier van verplaatsen door het gebrek aan transport, uren wachten op brood en water: het is de dagelijkse realiteit voor de ruim 100.000 Armeniërs in de regio Nagorno Karabach. Sinds Armenië en buurland Azerbeidzjan in 2020 een bloedige oorlog uitvochten om het gebied, is het nog maar via één weg mogelijk om de Armenen in dat gebied te bevoorraden, maar ook die weg wordt steeds verder afgeknepen. Om die reden kondigt de Franse president Macron een nieuw ‘diplomatiek initiatief’ aan om de spanningen te laten bekoelen. Maar hoe happig zijn beide landen daarop? Daarover Jarron Kamphorst, Rusland, Kaukasus & Centraal-Azië correspondent voor Trouw.

  (10:40) Protesten in Syrië houden aan

  Onvrede over de torenhoge inflatie, stijgende brandstofprijzen en slechte sociale voorzieningen leiden tot nieuwe protesten tegen de Syrische president Assad. Het protest houdt al negen dagen aan en verspreidt zich door het Westen van het land. Ook in gebieden waar Assad juist jarenlang op steun kon rekenen. Komt de machtspositie van Assad in gevaar? We bespreken het met arabist Leo Kwarten. 

  (20:45) Buitenland Uitgelicht: Saoedi Arabië

  In onze rubriek Uitgelicht duiken wij in de plannen voor een nieuwe Hollywood-Bioscoopkraker. Er moet namelijk een film gemaakt worden over het Saoedische oliebedrijf Aramco. Waarom juist over dat bedrijf een film gemaakt wordt, vertelt collega en kenner van het Midden Oosten Abdou Bouzerda.

  Presentatie: Sophie Derkzen.

 • En in China is er een run op keukenzout.

  (00:37) Westerse nervositeit over Oekraïens offensief

  Oekraïne meldt successen aan het zuidelijke front in de oorlog tegen Rusland. Het komt op een moment dat het Westen juist de Oekraïners achter de broek aan zit. Topmilitairen uit het VK en de VS vinden dat de oorlogsstrategie anders moet. We bespreken de laatste ontwikkelingen met Tom Simoens, luitenant-kolonel, verbonden aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. 

  (11:01) Kirgistan: de post-Sovjet generatie

  Ingeklemd tussen de andere ‘-stans’ en grote buur China ligt Kirgistan, een land met hoge bergketens, eindeloze vlaktes én, in de hoofdstad Bishkek, een levendige nachtcultuur. Journalist en fotograaf Thijs Broekkamp verhuisde naar Bishkek en sprak maandenlang met jongeren uit het hele land. Hoe kijken zij aan tegen de vele Russische vluchtelingen, de conservatieve president en de band met Rusland? En waar kan je in Bishkek een beetje behoorlijk de techno club in duiken?

  (20:55) Buitenland Uitgelicht: China

  In China is onrust ontstaan in verschillende supermarkten, en dat heeft alles te maken met een controversiële beslissing van buurland Japan. Daarover China-watcher Manya Koetse. 

  Presentatie: Sophie Derkzen

 • (00:42) Migratiedeal Tunesië: een maand later

  Het was groot nieuws toen het ‘EU-migratietrio’ bestaande uit de Italiaanse premier Giorgia Meloni, EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen én onze eigen Mark Rutte vol trots wereldkundig maakten dat ze een migratiedeal hadden gesloten met de Tunesische president Saied. Wat zijn tot zover de effecten van die deal? En hoe vergaat het de migranten? En kunnen we eigenlijk überhaupt wel spreken van een echte deal? We maken de balans op met Tunesië-correspondent Faïrouz ben Salah, EU-correspondentClara van de Wiel en Kasper Goethals, journalist bij de Belgische krant De Standaard. 

  (21:17) Uitgelicht: Europa Draait Door

  In een nieuwe aflevering van Europa Draait Door vertelt Oost-Europadeskundige Bob Deen onder meer wat de dood van Prigozjin betekent voor Wagner.