Episodes
-
Tijd staat niet stil. Alles blijft evolueren. Ook in China uiteraard en daar zeker. Een evolutie op economisch, technologisch en maatschappelijk vlak. Een evolutie aan bijna lichtsnelheid. Telkens een uitdaging om bijgebeend te blijven.
Na de uitgebreide tiendelige reeks probeer ik geregeld bij te blijven en praat ik opnieuw met Pascal Coppens over de algemene tendenzen en diverse ontwikkelingen. En wees maar zeker dat hij dit land op de voet blijft volgen. Voor een tussentijdse update kan ik daarom niet beter aankloppen dan bij Pascal.
Maar het is niet al goud wat blinkt in dat gigantisch grote Aziatisch land. We durven ook en meer dan terecht op een gezonde kritische manier kijken naar China en dan vooral naar de grote inmenging van de communistische eenheidspartij die de plak zwaait op vele niveaus en niet zonder gevolgen.
En ook in dit gesprek ontdek ik dat we bepaalde maatregelen vreemd vinden in het Westen uiteindelijk toch niet zo eigenaardig zijn als je ook wat meer achtergrond kent van het land. We kunnen alleen maar leren van mekaar. En dat zal niet lukken in een sfeer van bijna koude oorlog en gevoed door angst voor een mogelijke geopolitieke aardverschuiving in de toekomst. Daarom deze reeks en deze update. -
In deze allerlaatste aflevering van de podcastreeks 'China's New Normal' met Pascal Coppens maak ik een roundup, een samenvatting van alle 8 besproken topics uit de afgelopen weken.
Deze podcast duurt dubbel zo lang want we hebben ook uitgebreid aandacht voor vragen van luisteraars.
En kers op de taart, we maken een zijsprongetje met een Chinese popsong tussendoor en nog meer ingekleurd met zelfs een "educatieve backing vocal".
-
Missing episodes?
-
In de voorlaatste aflevering van 'China's New Normal' praat ik met auteur Pascal Coppens over 'onderwijs'.
China heeft de grootste publieke onderwijssector ter wereld: meer dan 500.000 scholen, 260 miljoen studenten. Toch lijkt het Chinese onderwijs in onze ogen wat verouderd. Een Spartaanse leerethiek, strenge opvoeding. Is dat zo?
Wat zeker is, tegen 2030 wil China zestien van haar universiteiten tot de top 100 doen behoren. Straffe ambities. En vol ijzersterk geloof. Met technologie als sleutel om leerlingen én leraars te helpen.
En geen beter excuus om bij dit thema 'onderwijs' onze Chinese woordenschat een boost te geven met enkele typische uitdrukkingen.
-
Smart health of slimme gezondheid. En heel slim want alweer is ook op dat terrein van gezondheidszorg een massale transformatie aan de gang. Ook heel veel innovatie, onderzoek, zeker in de biotech-sector. China wordt de medische fabriek van de wereld.
Toch heeft mijn gast Pascal Coppens (auteur, sinoloog, technologie-ondernemer) ook oog voor minder goede zaken zoals corruptie in de medische sector.
Of het feit dat privacy van ondergeschikt belang is. Een gesprek met je dokter mag iedereen wel horen. Maar hoe dan ook heeft de Chinese burger niet veel vertrouwen in dokters. Geef ze maar artifiële intelligentie, om snel een diagnose en een behandeling te krijgen. Men vertrouwt daar meer op technologie dan bij ons. Iets waar de Chinese techgiganten ook op inspelen. Ondermeer de populaire en tegelijk revolutionaire app 'GoodDoctor.'
China zit door de eenkind-politiek nog wel met een groot demografisch probleem. De redding moet komen van Healthy China 2030 : een masterplan voor de hele Chinese gezondheid. Het is ook geen geheim dat China de grootste vervuiler ter wereld is maar ook daar wil men drastisch ingrijpen: China kleurt groen ipv geel: gezondheid en milieu zijn geen loze woorden meer.
Niets is perfect maar als we langer en gezonder willen leven, moeten we misschien wakker blijven en de Chinese concurrentie op medisch vlak omarmen.
In het extra onderdeel 'Learn some Chinese words' houden we het ook gezond met volle aandacht voor het hart.
-
Van 'made in China' naar 'created in China' tot zelfs 'designed in China'.
China is slim en inderdaad wat betreft productiekwaliteit een heel end opgeschoven naar boven. Het is niet meer het banale imiteren met inferieure kwaliteit en dat zoveel goedkoper aanbieden op de markt. Het hoge Chinese tempo is onze grootste uitdaging voor overmorgen, geen protectionisme, want China opent zijn marktgrenzen alsmaar uit.
Het is vooral hun aanpak, "hun" kijk, approach, benadering, hoe ze kosten en expertise optimaliseren. En een actieve overheid die mee investeert in infrastructuur, goedkope energie, robotisering... . En zelfs meer dan we zouden denken, veel meer aandacht voor een vermindering van de ecologische voetafdruk. China is wel degelijk milieubewust.
Maar deze snelle vooruitgang is ook voedingsbodem voor een aangroeiend wantrouwen vanuit het Westen. De positie van China wint immers alsmaar meer aan belang op economisch vlak. Wereldwijd. Misschien daarom de hoogste tijd om tot meer inzicht te komen. We kunnen misschien eerder wat leren van China's industriële aanpak ipv een defensieve houding aan te meten.
En wie opnieuw graag stapsgewijs wat Chinese woorden wil leren kennen, just for the fun, doet ook in deze aflevering inspiratie op.
-
Het loopt helemaal anders in de Chinese cultuur dan bij ons in het Weten. Waar wij kicken op work-life balans en digital detox staan Chinezen helemaal niet op de rem. Werk en privé gaan heel goed samen en elkaar zien, contact hebben, is een absolute must. En dus moet je ook vlot op je bestemming geraken. En dat vooral slim aanpakken, die mobiliteit.
Of het nu een ultramoderne razendsnelle trein is of een zelfrijdende wagen met al de nieuwste snufjes. De Chinezen hou je niet tegen.
De grote technologiereuzen als Alibaba en DiDi willen ook een vinger in de pap hebben in de wereld van EV's. En het bedrijf Geely, eigenaar van Volvo Cars, laat zien dat er een perfecte win-win kan bestaan tussen Chinese en Westerse bedrijven.
We sluiten ook deze podcast weer af met een mondje Chinees. Deze keer een regelrechte tongtwister. Struikelen als de beste, maar eenmaal onder de knie, dan kun je China veroveren. -
In deze aflevering 5 maken we een balans op van het financiële gebeuren in China. En we werpen een blik op de verzekeringswereld.
Geld en vertrouwen was geen evidentie in China. Dat is intussen veranderd. China heeft de internationale bankencrisis overleefd in 2008. De overheid pompte maar liefst 500 miljard dollar in staatsbedrijven. Maar in 2015 beleefde China een heuse beurscrash. Vanaf dan zijn investeerders zich gaan professionaliseren. En vooral met de inzet van artificiële intelligentie is het vertrouwen enorm aangegroeid. Een groot verschil met het Westen waar nog veel advies wordt geleverd door eerder traditionele makelaars.
Investeringsplatformen zoals Ant Fortune van Alibaba kennen een indrukwekkende groei.
China lijkt wel het enige land met de rijkste inwoners. Er zijn daar meer selfmade miljardairs dan in Amerika maar schijn bedriegt. De inkomensongelijkheid in China blijft beanstigend stijgen. Niet iedereen plukt de vruchten van de economische vooruitgang.
Niettemin is de geldmarkt meer dan in het Westen gedigitaliseerd. Meer dan 75% van alle online transacties gebeurt in China met de smartphone. Digitaal of mobiel betalen is het nieuwe normaal. En daar hebben succesvolle diensten als WePay van Tencent en AliPay van Alibaba aan bijgedragen.
China is ook de leider van online leningen. Een echt lenersparadijs, zeker met hun peer-to-peer leningen (P2P).
En dan is er nog de groeiende verzekeringsmarkt. PingAn Insurance is e grootste verzekeraar in de wereld. En de nieuwkomers blijven zich aanbieden die op hun beurt alweer voor disruptie zorgen.
De fintech-bedrijven in China zullen ongetwijfeld ook invloed hebben op onze Westerse aanpak in de financiële wereld en in de verzekeringssector.
Ook met enkele Chinese woorden/begrippen vertoeven we in de financiële arena. -
De e-commerce groeit exponentieel in China. Bovendien nog eens indrukwekkend gepersonaliseerd dankzij geavanceerde artificiële intelligentie. Een online retailindustrie die extreem gedreven is voor alsmaar betere klantenservice. De concurrentie is immers bikkelhard. Men gaat tot het uiterste om vele klantenzieltjes te winnen.
In de jaren '80-'90 was winkelen archaïsch en inefficiënt. De Chinese retailindustrie was immatuur, klein en zwak. Een ideale situatie voor een nieuw koopparadigma dat de ondernemer Jack Ma heel goed begreep. Hij startte met Alibaba met slechts 8 miljoen internetgebruikers en paste zijn aanbod aan aan Chinese bedrijven en producten. En met wat voor een succes. Alibaba ontpopte zich tot een imperium met deze approach van 'new retail'. Klantenservice is het allerbelangrijkste naast het alsmaar verder uitbouwen van een door data aangedreven ecosysteem . 'Customer Centricity' staat echt centraal in China. Men speelt in op de gedachten en wensen van klanten.
Wij zoeken klanten voor onze technologie of producten. Chinezen zoeken technologie of producten voor hun klanten. Van B2C naar C2B, Consumer to Business. Dat is de New Retail benadering in China.
Naast de alsmaar groter wordende macht van een Alibaba is er nog die andere speler, Tencent (o.m. bekend van Wechat). De beschikbaarheid van gigantisch veel online data over Chinese consumenten laat hen toe een gesofistikeerde 'sociale' e-commerce uit te bouwen. Ongekend in het Westen.
Wij kennen in het Westen het begrip 'influencer'. In China gaat het om zogenaamde KOL's, Key Opinion Leaders. Heel machtige influencers die dagelijks met videochats en livestreamings producten en diensten aanbevelen, vaak over lifestyle en met educatieve ondertoon. Ze zijn de nieuwe goden voor de Chinese consument. KOL's zijn big business.
Het gedrag en de levensstijl van de Chinese jongeren is sterk beïnvloed door de kleverigheid van sociale media. Men heeft een intense drang naar sociale validatie. Vandaar ook het succes van de KOL's.
Een trend is dat elke winkel eerder een pretpark is geworden. Alles draait rond de ervaring van het winkelen, niet het kopen. Het kopen gebeurt quasi enkel nog online. Het is zo intens dat er nu al wordt gesproken van het begrip OMO: Online Merge Offline. Parallelle werelden simultaan naast elkaar: off- en online-beleving vloeien in elkaar over.
En ook in deze aflevering leren we weer enkele nieuwe Chinese woorden/begrippen bij. -
Deze podcastaflevering gaat geheel over media en entertaiment in China. Smart Media en Entertainment. En smart, slim, sluw zelfs dat is, hoe een bedrijf als TenCent bijvoorbeeld het vandaag aanpakt. Een echt datamonster. Met bijna 1 miljard mensen die dagelijks vier uur lang online zijn en privégegevens voor het rapen zijn, kan je je wel voorstellen wat voor een rijkdom aan data daar vergaard wordt door ondermeer mediabedrijven. Zeker omdat Chinezen privacy niet zo belangrijk vinden als wij in het Westen. Hun persoonlijke data is een betalingsmiddel, een ruilmiddel.
De combinatie van drie nieuwe trends hebben de Chinese maatschappij drastisch veranderd. Mobile first, digital natives zijn daar twee van. De derde, gescheiden van familie, heeft ook een grote rol gespeeld in de stijle opmars van het gebruik van mobiele telefoons.
De economische vooruitgang is voor de modale Chinees belangrijker dan politieke vrijheid. Want de overheid heeft nog steeds een grote vinger in de pap te brokken. Mediacensuur, propaganda, het is de Chinese overheid absoluut niet vreemd. Maar de grip op de media neemt intussen wel af. Chinezen zijn alsmaar kritischer en vinden ook vele wegen om hun stem te laten horen. Ze consumeren niet alleen massaal nieuws maar produceren ook ontzettend veel informatie: van blogs tot video's. Wij zoeken in het Westen naar informatie. Chinezen willen online gevonden worden.
In aflevering 3 zoomen we ook in op het meest in het oog springende medianieuwsbedrijf Toutiao (krantekop). Zij oogsten succes door nieuwsberichten op maat aan te bieden aan abonnees. Heel gepersonaliseerd met behulp van data en alsmaar indringende vormen van artifiële intelligentie. Er staat geen rem op.
Een van de boeiende groeimarkten in China is sport. Er waren jaren geleden wat corruptieschandalen, vandaag is het 'the next big thing' en zeker voor de overheid.
Iedereen fit in China luidt het devies. Sport is voor de overheid het ideale platform om nationale helden en fierheid te tonen. Een prestigeproject. Een groeimotor voor de Chinese economie en identiteit.
Dat vertaalt zich ook in sportsponsoring. Niet alleen binnen China ook wereldwijd.
Alibaba, Lenovo en andere topbedrijven besteden miljoenen aan sponsoring. Zelfs straffer dan brands zoals Coca-Cola of McDonalds. Chinese bedrijven zien hun presence op grote sportevents als ideale geleider om Chinese merken wereldwijd bekend te maken.
Er is nog een lange weg af te leggen voor we ook succesvolle sportprestaties zullen zien. Maar de beste sporters, dat zijn de Chinezen wel in de virtuele wereld: e-gaming. Dat is daar massaal, niet enkel smart, maar vooral big money en met een duister kantje aan: één grote verslaving.
Strengere wetgeving dwingt ook vele Chinese bedrijven ertoe om meer sociale verantwoordelijkheid op te nemen. Duizenden medewerkers van Alibaba bijvoorbeeld voeren dagelijks controle uit op echtheid en oorsprong van goederen. Alsook aandacht voor veilige producten zoals betrouwbaar speelgoed. Merkwaardig is dat deze drang naar meer sociale verantwoordelijkheid vooral van onderuit leeft. De Chinese burger streeft naar betrouwbaarheid, veiligheid wat zijn/haar leven zoveel meerwaarde geeft dan enkel maar zuiver winstbejag. Alhoewel veel geld verdienen een uiting van prestige blijft in China.
LEARN SOME CHINESE...
Als afsluiter leert Pascal Coppens ons nog wat Chinese woorden. Een schuchtere poging om je woordenschat uit te breiden op een luchtige manier. Het kan ons misschien ooit van pas komen vermits China de weg is ingeslaan van de nieuwe economische wereldmacht in de toekomst. -
In deze tweede aflevering van de podcastreeks China's New Normal praat ik met auteur Pascal Coppens (sinoloog, technologie-ondernemer) over het toch wel geladen onderwerp "Smart Security".
Over ultramoderne technieken die allemaal bijdragen tot slimme veiligheid. Voor commerciële doeleinden en ontegensprekelijk ook nuttig voor de Chinese overheid. Zowel voor binnen- als buitenlandse veiligheid.Hoe zit het met de privacy of gelden andere waarden?
Is quantum computing het nieuwe offensief van China?
En wat met biometrics en artifiële intelligentie?
Is 5G daar al een tijdje de nieuwe norm?
Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Hoe ver staat men al intussen? Wat valt er nog meer te verwachten in de toekomst?Ontdek in aflevering 2 een rollercoaster aan nieuwe technologieën en hoe de doorsnee Chinese burger en overheid daarmee omgaan.
-
China, dat ver land, voor de meeste compleet onbekend. Behalve dan Alibaba, camera's en robots. In deze minireeks praat videomarketer & podcast-producer Dimitri Stuer (motionbuilders.be) met Chinakenner Pascal Coppens. Hij is auteur van het succesvolle boek 'China's New Normal'.
Een ware ontdekkingsreis doorheen dit mystieke land met z'n 1,4 miljard inwoners.
In deze eerste inleidende aflevering van de hele reeks bekijken we het verschil tussen de Chinese cultuur van leven en werken. Misschien niet zo anders dan wat wij kennen in het Westen... .
Welkom aan boord van de Chinese hogesnelheidstrein in innovatie.